Restaurant: Ah Nam Kitchen
Info:

天文台發出寒冷天氣溫馨提示,我卻過了一個暖和的晚上!點解呢?因為與好友相聚一起、齊齊吃了兩個雞煲火鍋,涼風陣陣,仲有乜嘢更好嘅節目!相約花園街的老字號「亞南雞煲」,預先訂了一只新鮮雞(+$200),但求滋補雞煲更盡善盡美。一個清湯煲未能滿足,再來一個惹味的方才完美,多點一個辣雞乾鍋,鴛鴦口味,朋友們可以各適其適。冬瓜瑤柱花膠新鮮雞湯鍋新鮮雞果然不同,肉質嫩滑,雞珍亦沒有放過。湯頭奶白,冬瓜瑤柱吸盡湯汁,鮮美無比;花膠半溶化,口感軟熟,裏面仲有一些蜆仔。每人喝了至少三碗湯,溫暖在心頭!野生竹笙皇 $118「亞南雞煲」選用的竹笙皇,超巨型,於這個滋補花膠雞鍋是絕配!日本帶子辣雞鍋(小) $308調味出色,香惹微辣,估計有咖喱粉成份,雞件非常入味,肉質嫩滑,口口皆滋味。日本帶子大大隻,調味了的花膠更討好。「亞南雞煲」的餐前小吃非常出色,尤其是炸物,自製飲品非常大杯,我們當然不會錯過。尖椒皮蛋 $55皮蛋很軟糯,微辣令人開胃。麻辣墨魚鬚 $65非常輕微的辣與麻,剛好為墨魚鬚提味。皇牌脆炸牛坑腩 $88酥脆不膩,牛坑腩肉質上乘,炸功出色,不愧為招牌。椒鹽鮮鮑魚  $48/隻賣相已經令人垂涎欲滴,
冬瓜瑤柱花膠新鮮雞湯鍋
新鮮雞果然不同,肉質嫩滑,雞珍亦沒有放過。
冬瓜瑤柱花膠新鮮雞湯鍋
每人喝了至少三碗湯,溫暖在心頭!
野生竹笙皇 $118
日本帶子辣雞鍋(小) $308
日本帶子辣雞鍋(小)
日本帶子大大隻,調味了的花膠更討好。
尖椒皮蛋 $55
尖椒皮蛋
皮蛋很軟糯,微辣令人開胃。
麻辣墨魚鬚 $65
麻辣墨魚鬚
非常輕微的辣與麻,剛好為墨魚鬚提味。
皇牌脆炸牛坑腩
酥脆不膩,牛坑腩肉質上乘,炸功出色,不愧為招牌。
椒鹽鮮鮑魚  $48/隻
椒鹽鮮鮑魚
賣相已經令人垂涎欲滴,口感一流。
酥炸桶蠔 $48/隻
外脆內爆汁。
酥炸桶蠔
火鍋配料,我們吃了這些,材料全部嚴選,新鮮上乘,沒有可能不滿意。
手切極品肥牛(小)$238
手切極品肥牛(小)
深海龍躉片 $138
日本帶子 $108
大花蜆
用心製作湯底,食材優質,服務友善有效率,環境清潔,周一晚亦門庭若市,真心推薦!
話說現在香港人北上消費,週一週五晚的食肆淡靜,在這裏光景完全不一樣!有興趣,記得預先訂位。
2025-01-13
酥炸桶蠔
手切極品肥牛(小)
2024-11-06 1440 views
此雞非彼雞,「亞南雞煲」是我吃過中最好吃的雞煲,雖然同樣用冰鮮雞,但肉質鮮嫩細緻,相比一般坊間吃到的有質素。湯煲湯頭濃郁,乾鍋香辣惹味。另一亮點是火鍋材料的質素,新鮮上乘,物有所值。怪不得在寧靜街頭上,「亞南雞煲」是最熱鬧的一間店。此外,飯店非常清潔,沒有黐立立的餐桌及地下,就算洗手間亦意料之外的乾淨,在旺角區街坊店甚難得,值得嘉許!返回主題,咁我哋食咗啲咩呢?人多好辦事,我們吃了多款香口餐前小吃,湯鍋及乾鍋,之後如常點選肥牛、黑毛豬、海鮮、餃丸及蔬菜等,大飽口福!皇牌脆炸牛坑腩 $88牛坑腩真係靚,肉質鬆軟,炸過之後,外脆內軟有牛肉的咬口。椒鹽鮮鮑魚 $48/隻處理得很好,鹹香與柔韌的鮑魚合拍,小口小口慢慢咀嚼,配點冰涼啤酒喝,黃金組合。酥炸桶蠔 $48/隻酥脆惹味,巨型桶蠔,入口爆汁!蝦多士拼油炸鬼墨魚滑 $62鮮美香口。麻辣墨魚鬚 $65墨魚鬚切成幼條,非常彈牙可口。不過唔知係咪同伴要求雞煲微辣,服務員也替這個麻辣墨魚鬚安排了少辣,所以依我口味並不麻辣,下次再來要吃正常味道的啊!蟲草花野生竹笙花膠濃湯雞煲 半隻$328奶黃色的湯頭見者垂涎,雞湯香氣四溢;很多蟲草花在湯面,咬落很有
皇牌脆炸牛坑腩
牛坑腩真係靚,肉質鬆軟,炸過之後,外脆內軟有牛肉的咬口。
椒鹽鮮鮑魚 $48/隻
酥炸桶蠔 $48/隻
酥脆惹味,巨型桶蠔,入口爆汁!
蝦多士拼油炸鬼墨魚滑 $62
鮮美香口。
蝦多士拼油炸鬼墨魚滑
麻辣墨魚鬚 $65
蟲草花野生竹笙花膠濃湯雞煲 半隻$328
蟲草花野生竹笙花膠濃湯雞煲
奶黃色的湯頭見者垂涎,雞湯香氣四溢;很多蟲草花在湯面,咬落很有口感;
蟲草花野生竹笙花膠濃湯雞煲
再夾起竹笙,嘩!果然是皇,未見過咁大條,花膠份量都唔少,呢煲湯真係足料;醇厚味甜,飲得落幾碗。
蟲草花野生竹笙花膠濃湯雞煲
雞的質素已經談過,皮爽肉滑,好吃。
日本帶子花甲雞煲 細煲$308
因為有抉擇困難症,我們選了帶子與花甲雙拼,哈哈!飯店果然嚴選食材,花甲及帶子皆厚肉鮮嫩。
日本帶子花甲雞煲
乾煲調味豐富,少少辣的雞,風味有別,同樣出色。
手打極品肥牛(細)$238
手打極品肥牛
脂肪豐富,色澤亮麗,口感軟滑。
極品黑豚肉(小)$188
極品黑豚肉
肥瘦肉比例適中,肉質上乘,嫩滑富嚼勁。
深海龍躉片 $138
日本帶子 $108
手打雙拼滑(蝦滑墨魚滑)$88
手打雙拼滑(蝦滑墨魚滑)
野生竹笙皇 $118
蔬菜籃 $48
蔬菜籃

雜瓜拼盤
全部食材新鮮夠份量,難有投訴。

鳳城餃子 $55
鳳城餃子

鮮蝦雲吞 $55
鮮蝦雲吞
餃子雲吞果然是自家製,有意想不到的有蝦香,皮薄餡料足;

鹹蛋流心丸 $55
鹹蛋流心丸
咬一口流心丸,鹹蛋液流出,味香討好。
冰凍檸檬茶 $33
冰凍檸檬茶
特別介紹這杯檸檬茶,清涼可口真大杯!
冰凍檸檬茶
服務態度良好,心水推薦,值得重訪。
Other Info. : 9:30後宵夜有88折,OT後肚餓有好選擇
2024-10-30
蝦多士拼油炸鬼墨魚滑
大花蜆
手打雙拼滑(蝦滑墨魚滑)
蔬菜籃
鳳城餃子
2024-11-06 1283 views
要約齊6個人一齊去食飯絕對不是易事,因為各有各忙,今日終於可以成事,所以一定要食到盡興而返先至得!因為有人食唔到「辣」的關係,所以要咗兩個唔同嘅鷄煲:「1」蟲草花野生竹笙花膠濃湯雞煲 (半隻$328)「2」日本帶子花甲雞煲(細煲$308)。不得不讚那些鷄件,鷄肉好嫩,一點也不「嚡」。未開始放任何配料,就首先嚐了鷄湯,真的好鮮甜!呢間店舖除咗有各式各樣鷄煲配料,仲有好多出色小食,皇牌脆炸牛坑腩 ($88),炸醬夠薄,外脆內軟,口感不錯!手打極品肥牛(細)$238 - 脂肪分布均勻,口感軟滑。手打雙拼滑(蝦滑墨魚滑)$88 - 蝦味較為突出野生竹笙皇 $118 - 好大件,好爽口極品黑豚肉(小)$188 - 肥瘦適中,肉質嫩滑。鳳城餃子 $55 / 鮮蝦雲吞 $55 - 自家製的餃子同雲吞,皮薄但餡料好足。鹹蛋流心丸 $55 - 細細粒容易食。日本帶子 $108 / 大花蜆 $98 - 大隻又鮮甜冰凍檸檬茶 $33 - 俾想像中大杯,值回票價。蔬菜籃 $48 / 雜瓜拼盤 $48 - 都好新鮮價錢親民、服務態度又好,聚會好選擇!
手打極品肥牛(細)$238 - 脂肪分布均勻,口感軟滑。
手打雙拼滑(蝦滑墨魚滑)$88 - 蝦味較為突出
野生竹笙皇 $118 - 好大件,好爽口
極品黑豚肉(小)$188 - 肥瘦適中,肉質嫩滑。
鹹蛋流心丸 $55 - 細細粒容易食。
日本帶子 $108 / 大花蜆 $98 - 大隻又鮮甜

冰凍檸檬茶 $33 - 俾想像中大杯,值回票價。
蔬菜籃 $48 / 雜瓜拼盤 $48 - 都好新鮮
價錢親民、服務態度又好,聚會好選擇!
2024-10-30
2024-11-04 895 views
香港人一向喜歡吃雞,不同製法五花百門應有盡有,用砂鍋去做「雞煲菜餚」,可是其中很合一班朋友或家人大快朵頤的。我也很久沒和大伙兒吃雞煲,好友吹雞到與米芝蓮一星餐廳「六福菜館」屬同集團的「亞南雞煲」飯聚,當然爽快應約。此店屹立太子花園街13年,看見不論乾或湯雞煲的選擇極多,每款都甚叫引,商量過後決定要了兩款最受歡迎的。吃雞煲前我們邊等齊人,邊先來小吃。「麻辣墨魚鬚」HK$65大條墨魚鬚淖熟後橫切片,放涼撈上麻辣汁。味道沒有太辣太霸道,麻比辣強,是我喜愛的「麻香」類型:「王牌脆炸牛坑腩」HK$88,這個我是有 wow 的感覺:先將牛坑腩原條炆至入味後,沾上脆漿炸後切件而成,外皮非常鬆化,肉質軟嫩有至不失咬口,就這樣吃已經夠惹味!若你喜歡的話,也可沾些喼汁吊香,會是另一番風味:「椒鹽鮮鮑魚」HK$48 / 隻鮑魚經過椒鹽洗禮,灑上香透的黃金炸蒜茸,香口無比啖啖肉:鮑魚仍保持本身的爽彈質感,炸的時間拿捏準確,做得好:「酥炸桶蠔」HK$48 / 隻,厚肉桶蠔以避風塘方法弄之:入口香而不油,皮薄而脆,保持蠔身的嫩滑,想 encore 多一隻!不過要留口食雞煲 XD食熱氣嘢當然要有凍飲,這裏有一系列自

雞煲前我們邊等齊人,邊先來小吃。「麻辣墨魚鬚」HK$65

王牌脆炸牛坑腩」HK$88,這個我是有 wow 的感覺:
椒鹽鮮鮑魚」HK$48 / 隻
鮑魚經過椒鹽洗禮,灑上香透的黃金炸蒜茸,香口無比啖啖肉:
鮑魚仍保持本身的爽彈質感,炸的時間拿捏準確,做得好:
酥炸桶蠔」HK$48 / 隻,厚肉桶蠔以避風塘方法弄之:
食熱氣嘢當然要有凍飲,這裏有一系列自家製涼茶。我的「羅漢果菊花靈芝茶」HK$28,味道天然甜,屬無添加家庭式那種,是香口熱辣菜式好拍檔:
我們六人點了兩個雞煲。「蟲草花野生竹笙花膠新鮮雞煲」 HK$868
選擇加 HK$200 升級版要整隻新鮮雞連雞雜:
先試湯底,鮮甜到一個點!湯的質地略為濃稠,雞味全開:
配厚肉花膠同吃感覺滋補,雞肉熟透亦保持肉質嫩滑,在深秋初冬吃,確能將窩心美味發揮到極致:
我是第一次食這麼大條的竹笙靚貨,野生連菌裙吃,索盡湯汁,口感厚實爽口,湯汁在口中爆發:
日本帶子大花蜆雞煲」HK$406 (小辣)

選擇加 HK$98 升級要埋大花蜆,另有花膠、墨魚、刺身級帶子等:
邊加熱邊拌,醬料香味紛陳釋放散發:
店的自家製雞煲醬確是美味關鍵,結合沙茶醬、柱侯醬、南乳及多種香料等,香味富有層次,濃中帶微甜,風味與一般添加味精的「死鹹」雞煲醬大有分別:
有了雞醬的加乘,煲內各項食材都變得惹味香口,建議先吃大粒鮮帶子,外軟彈鹹香內仍是半刺身狀態;雞件也好吃,乾雞煲始終是以美味醬汁主導才有靈魂:
吃掉兩個雞鍋材料後都可加湯打邊爐,一次過滿足兩個願望。因在座有朋友不太嗜辣,所以選了加湯在「新鮮雞煲」,繼續下半場。

生料「手切極品肥牛」HK$318,送新鮮蔬菜一籃:
牛用料上乘,雪花分佈平均,輕燙後肉質鮮嫩,脂香甚濃,吃得大家也不拘小節地站起來搶着牛肉來涮:
頂級牛筋丸」 $55
另點一份「極品黑豚肉」HK$188,給不吃牛的朋友吃:
炸魚皮」 $48,可直接吃或放在湯中輕灼四秒,清脆利落,索湯亦保留炸魚皮的香,也屬打邊爐必點之選:
手打蝦滑拼墨魚滑」 $88
煮熟後兩者都爽彈,吃得出用料新鮮,尤愛墨魚滑,鮮味之餘也愛那加了蟹籽的口感:
最後再吃埋鍋裏的蔬菜,邊傾邊笑邊吃美食,確實是賞心悅目的晚上。

吃後感是這裏不只雞煲出色,一系列小食如炸牛坑腩、炸鮑魚等也令人經艷,來這裏吃飯,有驚喜,真的是「點止雞煲咁簡單」!
2024-10-16
$750 (Dinner)
  • 王牌脆炸牛坑腩
  • 日本帶子大花蜆雞煲
  • 手切極品肥牛
  • 手打蝦滑拼墨魚滑
2024-10-07 3225 views
雞煲呢家嘢晌香港都興咗好耐,就算只喺雞煲,商家都各出奇謀,最後,朋友介紹位處太子嘅「亞南雞煲」,皆因雞煲嘅款式超多之餘,配料更喺重質不重量嘅,故此,約埋老友一心過嚟食靚嘢。鋪外、鋪內裝潢都比較樸實唔花巧,最緊要夠整潔,地方企理,天花更安裝咗好多部冷氣,絕對唔會食到一身汗,而牆上貼咗好多唔同嘅雞煲及其他食物嘅相片,非常吸引。再走入啲,餐廳盡頭,仲有另一個用餐區,眼見有多張散枱,但店長話夠人都可以僻為一個廂房。香港人向來都好喜歡雞煲、打邊爐,雖然話家下經濟唔多景氣,但唔喺講笑,幾乎全場爆滿,可見餐廳有質素先喺咁。究竟雞煲有幾多選擇?仲有啲咩配料、飲品?我就唔講太多喇,索性掃描晒所有點餐紙出嚟俾大家參考就一目了然。而雞煲有乾嘅,有湯嘅,辣度及麻度都有得揀。溫馨提示,店內有列明用餐時間為入座後2小時,除非出面真喺好多人等位,否則,店長話都未必好嚴格執行,反正大家嚟都喺想食得開心愉快。自家製涼茶系列 $28平時打邊爐就好鍾意嗌汽水飲,不過,喺牆上見到佢有啲自家製涼茶,兼且款式特別,當然要試試嚟降下火。有老友就揀海底椰雪梨茶,而小弟嘅選擇喺羅漢果菊花靈芝茶,少甜之餘,最正喺標明成份同功效,又夠大樽
,而牆上貼咗好多唔同嘅雞煲及其他食物嘅相片,非常吸引。
,可見餐廳有質素先喺咁。
自家製涼茶系列 $28

平時打邊爐就好鍾意嗌汽水飲,不過,喺牆上見到佢有啲自家製涼茶,兼且款式特別,當然要試試嚟降下火。有老友就揀海底椰雪梨茶,而小弟嘅選擇喺羅漢果菊花靈芝茶,少甜之餘,最正喺標明成份同功效,又夠大樽,邊食邊飲去除罪惡感。
自家製涼茶系列
麻辣墨魚鬚 $65

等齊人嘅時候,最好喺叫啲餐前小食過吓口癒,小食選擇多,又有特色。好似呢一款墨魚鬚,鮮甜柔韌,極具口感。雖然叫麻辣,嗌之前都問過店員會唔會好辣,入口確實唔太辣,帶濃濃麻騷感,如果真喺好搶心辣嘅問題,可以揀冰鎮墨魚鬚喔。
椒鹽鮮鮑魚 $48 /隻

兩隻起,如果純粹想試試,可以麻煩師傅一開二,多幾個人「些牙」。而呢個小食重點喺食質素,鮮鮑魚好大隻,甚有鮑鮮味,口感煙韌有咬口,酥炸後再灑上椒鹽調味,鹹香微辣,好有風味。
皇牌脆炸牛坑腩 $88

牛坑腩就肯定唔會喺第一次食啦,不過,以脆炸形式去做就肯定喺第一次喇。牛腩南送到上枱,店長特別強調佢哋啲坑腩喺新鮮貨,所以,就更加落力去細味。個脆皮炸得金黃,夠薄又酥脆,兼唔油膩,而腩位好鬆化,又好有肉香,口感極佳。
蟲草花野生竹笙花膠濃湯雞煲 $328

我哋就想食得濕濕哋,又有啖靚湯飲,所以,揀個湯雞煲,而呢款有竹笙,又有花膠,啱晒我哋啦。唔喺講笑,我都喺第一次見啲咁大條嘅竹笙,好有睇頭,加埋湯內有唔少花膠同雞件,超抵食喎。
蟲草花野生竹笙花膠濃湯雞煲
先飲啖湯,奶白色嘅雞湯,味道好甜,濃而不濁,飲得到啖啖都喺精華。
蟲草花野生竹笙花膠濃湯雞煲
蟲草花有咬口,啲野生竹笙果然好堅,非常之大條,入口好爽脆,吸滿湯汁,非常鮮味,而啲花膠亦食得出喺靚料,柔韌富膠質,而絕對無一陣陣腥味,啲雞件肉質好嫩滑,又好有鮮雞味,幾款食材都無令人失望
。順帶一提,原來事前預訂成隻雞嘅話,喺可以要求選用新鮮雞,價錢當然會貴啲,不過,就算我哋無預訂,所食嘅喺冰鮮雞,質素都已經好高質。
手打雙拼滑 $88

清咗個雞煲嘅食材之後,跟住再嗌其他火鍋料試試,先喺啲墨魚滑同蝦滑,打得夠功夫,所以,口感非常之彈牙,前者好有墨魚嘅甜味,後者好有蝦鮮味。
大花蜆 $98

花蜆用上大花甲,睇樣已經見到非常之大隻,灼熟之後,蜆肉食落非常之厚身肥美,仲帶有陣陣海水嘅鹹鮮味。
極品肥牛拼龍躉片 $248

打邊爐又點可以少得肥牛呢!呢度賣嘅牛亦都喺好高質素,油脂分佈平均,色澤鮮豔,唔會暗暗啞啞。揀咗呢個肥牛拼龍躉片,就可以一次過試兩樣嘢,隨拼盤仲奉送一份蔬菜。
蔬菜
淥龍躉片真喺要講手勢,淥嘅時間啱啱好,魚肉入口非常之嫩滑,而且,極具魚味,好鮮甜;至於啲肥牛,放晌湯內灼一灼,轉色就食,嗰份嫩滑感,油脂香,真喺無得輸,仲甚富肉味,真喺一塊接一塊咁淥嚟食
極品肥牛拼龍躉片
最後,仲送咗啲優惠券俾我哋,真識做生意,其中一張更喺半價雞煲換領券
,咁當然要湊大棚人啲嚟食個大雞煲啦。
總結一句,唔單止雞煲款式多,食材用料靚,而且,啲招呼亦非常好,店員細心有禮又殷勤,讓客人都食得開心。所以,咁多客人嚟幫襯,真喺不無道理。
$390 (Dinner)
自家製涼茶系列
2025-01-15 3 views
琴日同老友約埋去試咗間傳說中嘅亞南雞煲,真係令我哋大開眼界!🤩🐔【招牌雞煲,香濃惹味】主角招牌雞煲一上枱,個賣相已經好吸引。雞肉大大件,色澤金黃,睇落就好新鮮。煮嘅時候,香味不斷飄出,惹到我哋猛吞口水。食落口,哇,雞皮爽滑,雞肉嫩滑多汁,啲肉一咬就離骨,明顯唔係普通嘅雪藏雞。醬料嘅味道調得恰到好處,香辣濃郁,但又唔會蓋過雞肉本身嘅鮮香,真係食到停唔到口👍👍🍲【打邊爐食材,新鮮豐富】食完雞肉,加湯打邊爐啦。🥩手切極品肥牛真係正到爆!牛肉嘅雪花紋好靚,脂肪分布均勻。放落滾湯度涮 10 秒左右,拎出嚟一咬,滿口牛肉香,口感嫩滑到好似食緊雲朵,仲有啲肉汁爆晒出嚟,超正!野生竹笙皇都唔輸蝦滑,吸湯能力一流,咬落去卜卜脆,仲帶住湯底嘅鮮味,好清甜。🦐手打蝦滑更加唔使講,真材實料,每一口都彈牙到好似彈弓咁,蝦嘅鮮味十足🤤🍟【小食出色,口感一流】小食我哋點咗蝦多士拼油炸鬼墨魚滑。蝦多士嘅蝦肉好厚實,炸到金黃香脆,外層嘅酥脆同內裡嘅蝦肉鮮甜形成強烈對比,口感豐富到爆。油炸鬼墨魚滑嘅墨魚滑QQ彈彈,油炸鬼嘅香脆口感加上墨魚滑嘅彈牙,蘸上沙律醬,味道更加和味,食到我哋停唔到手!🥳💰【性價比高,抵食夾大件】無

🐔【招牌雞煲,香濃惹味】

🍲【打邊爐食材,新鮮豐富】

🍟【小食出色,口感一流】

💰【性價比高,抵食夾大件】

無論係雞煲嘅忠粉,定係想搵間好食嘅打邊爐地方,呢度都絕對唔會令你失望!!強烈推薦大家都去試下,保證食過返尋味!👏
  • 蝦多士拼油炸鬼墨魚滑,
  • 手切極品肥牛,
  • 野生竹笙皇,
  • 手打蝦滑
一大班人聚會,最啱圍埋一齊打邊爐食雞煲!呢間本地人都推介嘅火鍋雞煲店,竟然有16款雞煲揀😍我地揀咗一邊湯雞鍋,一邊爆炒雞煲!之前已經預訂~冬瓜花膠瑤柱花甲雞煲,用上原隻新鮮雞,滿滿一鍋超足料,花膠軟腍,雞肉好滑一滑,湯底勁濃,仲有吸收哂湯嘅冬瓜😋 下其他配料時,要先嘗湯底啦!另一款是炒日本帶子雞煲,醬汁濃磐,日本帶子真材實料,好大粒,而且仲要用上嫩滑三黃雞,炒完都咁好味!還有超多款即叫即炸小食!王牌脆炸牛坑腩、熱騰騰🔥蝦多士、油炸鬼墨魚滑、椒鹽鮮鮑魚等,好惹味,食到停唔到口😇

一大班人聚會,最啱圍埋一齊打邊爐食雞煲
呢間本地人都推介嘅火鍋雞煲店,竟然有16款雞煲揀😍
我地揀咗一邊湯雞鍋,一邊爆炒雞煲

2024-12-31 193 views
天氣涼涼地, 最中意就係一班人圍爐打邊邊!!今日朋友帶左車車去食位於太子嘅亞南雞煲!!未夠6半已經人流湧湧, 定必好好食, 所以突車都極度期待! 除左叫雞煲仲叫畫唔少炸物小食, 估唔到小食超高水準, 食到一家都😋✨️王牌脆炸牛坑腩車車第一次食炸牛腩, 本身以為會極油, 點知外脆內軟, 而且一d都無油膩感, 仲愈食愈想食✨️尖椒皮蛋尖椒微辣爽口, 惹味開胃✨️蝦多士入口脆到不得了, 蝦肉爽彈, 而且一d都唔油!✨️油炸鬼墨魚滑呢到嘅炸物真係好顛, 熱辣辣, 唔油又香口, 一上枱唔夠5分鐘已經蝦清哂✨️椒鹽鮮鮑魚另一款招牌菜就係E款椒鹽鮑魚, 鮑魚厚肉爽彈, 超惹味✨️冬瓜花膠瑤柱花甲雞煲食左咁多小食到主角雞煲出場啦!!!入面有一隻新鮮鷄連雞雜, 平時食雞煲好少有!! 打開勁香, 湯頭滋潤入味, 車車都飲畫幾碗!! 用左新鮮雞, 特別嫩滑✨️日本帶子雞煲另一個就點左帶子雞煲, 超中隻巨形帶子, 肥美鮮嫩, 咬落去啖啖肉, 仲有半隻冰鮮三黃雞, 食落香辣惹味✨️頂級炸魚皮✨️手切極品肥牛(大)✨️深海龍躉片✨️特大野生竹笙皇✨️極品手打蝦滑✨️蟹籽手打墨魚滑✨️鮮蝦雲吞✨️稻庭手打烏冬

✨️王牌脆炸牛坑腩

✨️尖椒皮蛋
尖椒微辣爽口, 惹味開胃

✨️蝦多士
入口脆到不得了, 蝦肉爽彈, 而且一d都唔油!

✨️油炸鬼墨魚滑

✨️椒鹽鮮鮑魚
另一款招牌菜就係E款椒鹽鮑魚, 鮑魚厚肉爽彈, 超惹味

✨️冬瓜花膠瑤柱花甲雞煲

✨️日本帶子雞煲
✨️頂級炸魚皮

✨️手切極品肥牛(大)

✨️深海龍躉片

✨️特大野生竹笙皇

✨️極品手打蝦滑
✨️蟹籽手打墨魚滑
✨️鮮蝦雲吞
✨️稻庭手打烏冬
呢度雞煲配搭選擇頗多,亦有冰鮮雞同雞同新鮮雞選擇,留意新鮮雞需預訂啊!除左雞煲之外,佢地既小食都唔馬虎,我特別鍾意脆炸牛坑腩,香脆惹味,送啤酒一流(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)-推薦小食-王牌脆炸牛坑腩第一次外脆內嫩,肉質鬆軟,搭配特製芥末醬料更添風味!椒鹽鮮鮑魚 酥炸鮑魚不油膩,椒鹽味道恰到好處,口感彈牙。油炸鬼墨魚滑香脆可口,口感豐富,沾沙律醬或泰式辣醬都非常邪惡美味🤤-雞煲-冬瓜花膠瑤柱花甲雞煲 (大煲) 用上新鮮雞、金華火腿、粟米等熬煮,花膠同花甲份量十足,雞肉鮮嫩,打邊爐前先飲一碗湯,鮮美滋潤🫶🏻日本帶子雞煲 用上刺身級日本帶子,厚身鮮甜鮮味,雞煲醬汁麻而小辣,香味四溢。-推薦火鍋配料-手切極品肥牛 (大) 脂肪分布均勻,肉質滑嫩,口感絕佳,適合與雞煲一同享用,增添豐富層次。特大野生竹笙皇每條都非常厚身,能完美吸收湯汁精華,口感爽滑。深海龍躉片厚實既龍躉片肉輕輕一煮,肉質變得更加柔軟,令湯頭更加鮮味!鮮蝦雲吞雲吞皮薄餡多,鮮蝦味道突出富彈性。人均~$400

-推薦小食-
王牌脆炸牛坑腩
第一次外脆內嫩,肉質鬆軟,搭配特製芥末醬料更添風味!

椒鹽鮮鮑魚
酥炸鮑魚不油膩,椒鹽味道恰到好處,口感彈牙。

油炸鬼墨魚滑
香脆可口,口感豐富,沾沙律醬或泰式辣醬都非常邪惡美味🤤

-雞煲-

冬瓜花膠瑤柱花甲雞煲 (大煲)

日本帶子雞煲

-推薦火鍋配料-

手切極品肥牛 (大)

特大野生竹笙皇
每條都非常厚身,能完美吸收湯汁精華,口感爽滑。

深海龍躉片
厚實既龍躉片肉輕輕一煮,肉質變得更加柔軟,令湯頭更加鮮味!

鮮蝦雲吞
雲吞皮薄餡多,鮮蝦味道突出富彈性。

人均~$400
2024-12-08 208 views
凍冰冰打邊爐就岩晒啦😍即刻約埋三五知己🥳呢間好推介,真材實料難怪咁多人啦😌食左勁多野都係人均$400.開始前先食前菜🌯堅係出色👇🏻🔺王牌脆炸牛坑腩 $88🔺尖椒皮蛋 $52🔺蝦多士 $62 🔺油炸鬼墨魚滑 $62🔺椒鹽鮮鮑魚 每隻$48每款小食都好正唔係講笑,平時好難食到我讚好嘅脆炸牛坑腩,唔係厚粉就係牛腩韌,呢道係恰到好處完全一啖咬落去係鬆化!蝦多士唔多油又脆卜卜🍞.正式食雞煲啦😍😍點左兩款試下🔺冬瓜花膠瑤柱花甲雞煲🐔$668冰鮮雞要$468,提前預訂新鮮雞加$200就有啦~有一隻新鮮鷄連雞雜,送頂級炸魚皮,食到唔停口😍首先要飲返兩碗湯,真係好鮮甜,原汁原味,之後先落火鍋料~.🔺日本帶子雞煲 $308用左半隻冰鮮三黃雞,啲帶子好大粒又鮮嫩😍首先乾煲咁食啲雞,辣辣地入晒味🔥食完就可以加湯繼續打邊爐😙.🔺手切極品肥牛(大) $318🔺深海龍躉片 $138🔺特大野生竹笙皇 $118 🔺極品手打蝦滑 $88🔺蟹籽手打墨魚滑 $78🔺鮮蝦雲吞 $110🔺稻庭手打烏冬 $32

開始前先食前菜🌯堅係出色👇🏻
🔺王牌脆炸牛坑腩 $88

🔺尖椒皮蛋 $52

🔺蝦多士 $62

🔺油炸鬼墨魚滑 $62
🔺椒鹽鮮鮑魚 每隻$48

正式食雞煲啦😍😍點左兩款試下
🔺冬瓜花膠瑤柱花甲雞煲🐔$668
冰鮮雞要$468,提前預訂新鮮雞加$200就有啦~

🔺日本帶子雞煲 $308

🔺蟹籽手打墨魚滑 $78
🔺鮮蝦雲吞 $110
🔺稻庭手打烏冬 $32
2024-11-22 309 views
朋友帶我食雞煲,估唔到有驚喜!叫咗個惹味醬炒海鮮煲,啲海洋好新鮮,雞都嫩口👍 小辣都好夠,如果唔食得太辣可以微辣。碟手切極品肥牛有驚喜,估唔到唔係鞋口果種,係嫩口㗎師傅!仲有野生竹笙,大大件食落好滿足☺️☺️冷盤有魷魚同青瓜皮蛋,食落唔覺得辣,好fresh ,本人幾鐘意由於全程掛住食,冇乜點影相,只放到少量😛杯咸檸七好大杯,好好飲👍
朋友帶我食雞煲,估唔到有驚喜!

由於全程掛住食,冇乜點影相,只放到少量😛

杯咸檸七好大杯,好好飲👍
  • 手切極品肥牛
開到凌晨2點!宵夜好去處!!!開了十幾年的老店,麻辣秘制雞煲、極品肥牛都好好吃😍🔥麻辣秘制雞煲可自選辣度,端上來就聞到好香啊!自制醬料狠特別!光煲類就有十幾種,海鮮肉肉應有盡有,乾煲湯煲選擇好多。雞肉狠嫩!敲大只鮑魚扇貝大大條花膠,煮熟後滋滋滋好入味,好吃到停不下來!吃完加湯秒變火鍋,醬香濃郁,打邊爐敲贊😍🥩極品肥牛拼深海龍燉片滿滿一盤海鮮肉肉兩個人小分管夠,點拼盤還🎁蔬菜真的好抵!牛肉涮三四秒就可以吃,入口即化!魚肉好入味,又嫩又滑🔥野生竹笙皇從沒見過這麼大的竹笙!!!比我手掌還大煮熟後裹滿湯汁,這一大口下去,又滑又鮮太爽了!🍍特大杯菠蘿冰重口味雞煲配上自制特大杯菠蘿冰,解膩又開胃,新鮮現切的菠蘿塊爽口清新

🔥麻辣秘制雞煲

🥩極品肥牛拼深海龍燉片

🔥野生竹笙皇

🍍特大杯菠蘿冰
2024-10-23
$138 (Dinner)
2024-10-22 526 views
在香港🇭🇰生活怎么能不吃鸡煲重度鸡煲爱好者真的基本上学校把附近有名的鸡煲都试了一遍这家是zui辣和入味的一家🤣(btw非常不喜欢一品鸡煲那种甜口的店里座位挺宽敞的店员态度hin好👍一直在介绍菜品并告诉我什么菜品要怎么煮最好吃收盘子也及时💯以下是菜品推荐👇🏻✅日本带子拼花甲鸡煲带子是刺身级别的花甲个头也非常大hin爱在吃鸡煲的时候加一点海鲜增香提鲜✅手切极品肥牛牛肉的雪花非常漂亮建议不加汤直接煮更加入味✅虾多士拼油炸鬼墨鱼滑敲敲敲好吃!两个都好吃炸得tree tree香香蘸上沙拉酱真的好绝!饭点的时候很多本地的叔叔阿姨在吃可能需要排队建议提前订座哟
在香港🇭🇰生活怎么能不吃鸡煲

牛肉的雪花非常漂亮
建议不加汤直接煮更加入味

✅虾多士拼油炸鬼墨鱼滑
敲敲敲好吃!两个都好吃
炸得tree tree香香蘸上沙拉酱真的好绝!

饭点的时候很多本地的叔叔阿姨在吃
可能需要排队
建议提前订座哟
2024-10-21 518 views
哩間雞煲,佢個味道同其他雞煲都唔係好一樣。亞南雞煲皮薄肉嫩的口感,應該係三黃雞,而且入面有兩個大雞肶。我哋揀嘅係鮑魚雞煲,鮑魚都大大只!一開蓋,香味撲面而來,雞肉和鮑魚都裹满濃郁的湯汁,撈飯食太正喇!據說哩個鍋底啊,是老細自己獨家研製的醬料,堅持選用當日新鮮食材!!牛肉的雪花真係好靚,入口即化!10年老店,做嘅都係街坊生意,都係老細親自招待,非常熱情!炸物都好正!夜晚都座無虛席!要提早book定個位先!
哩間雞煲,佢個味道同其他雞煲都唔係好一樣。

我哋揀嘅係鮑魚雞煲,鮑魚都大大只!

牛肉的雪花真係好靚,入口即化!

10年老店,做嘅都係街坊生意,都係老細親自招待,非常熱情!

炸物都好正!

夜晚都座無虛席!要提早book定個位先!
2024-10-14 397 views
口味都好多選,選擇困難症嘅我地,仲可以加錢加多幾款。 最終加左帶子同花膠🥰帶子選用刺身級數,大大粒夠鮮甜花膠又稔又入味,入口滿滿膠原🥰食完即時以為自己靚咗😂😂個雞煲真係好足料,加埋配菜同醬汁,勁惹味。食完雞煲當然要追加打邊爐配料啦!我哋就揀咗極品肥牛拼深海龍躉片! 平時食完雞煲通常都即刻加湯跟住就打邊爐烚吓烚吓啦,今次老細就教咗我哋一個隱藏食法,加湯之前就咁用佢啲汁煮熟肥牛同龍躉片!嘩!超惹味!同用湯滾又另要番風味😋除左雞煲,我地order左幾款小食。真心推介必食: 脆炸牛坑腩!外面炸到脆卜卜,牛坑腩夠稔夠入味。椒鹽鮮鮑魚,又係炸到脆卜卜,鮑魚鮮甜彈牙。真心,送酒一流仲有麻辣涼拌魷魚鬚! 個麻辣汁超正,夠香夠麻,幾飽都忍唔住食唔停口。 好想問老闆有冇個麻辣汁外賣😂
帶子選用刺身級數,大大粒夠鮮甜

花膠又稔又入味,入口滿滿膠原🥰食完即時以為自己靚咗😂😂
雞煲真係好足料,加埋配菜同醬汁,勁惹味。

除左雞煲,我地order左幾款小食。
真心推介必食: 脆炸牛坑腩!
外面炸到脆卜卜,牛坑腩夠稔夠入味。

椒鹽鮮鮑魚,又係炸到脆卜卜,鮑魚鮮甜彈牙。
真心,送酒一流仲有麻辣涼拌魷魚鬚!