2017-01-05
剛剛過去嘅聖誕, 想搵一間有氣氛嘅餐廳同摯愛去食一餐豐富又浪漫嘅聖誕大餐。 朋友就介紹呢間位於尖沙咀漆咸道南嘅西班牙餐廳 《Alzina Spainsh Asador》。 呢間位於地舖嘅餐廳, 裝修精緻,氣氛亦浪漫, 牆上鋪滿咗西班牙土產之一「手繪瓷磚」, 每一塊磚瓦都色彩繽紛,令人有一種暢快嘅感覺。 而且餐廳嘅燈光亦都非常之柔和, 加上輕快的音樂, 令人輕易墮入浪漫氣氛之中。西班牙係一個熱情嘅國家,而《Alzina》嘅店員亦非常熱情,將餐廳嘅特色同埋概念,都分享畀我哋。Alzina 原來解作橡木Oak Tree, 呢間餐廳以橡木為名,除咗因為橡木係西班牙代表神聖之外,佢地嘅木製烤爐都係用橡木黎造, 烤出嚟嘅食物就更加有風味。由於係happy hour時間, 啤酒買一送一,叫咗一杯西班牙Draught Beer【Mahou Lager】$68, 呢杯啤酒色澤金黃,清澈。第一口喝下爽口, 麥味重,有獨特芳香。 令人有大口喝下嘅衝動。 喺餐前同朋友飲一杯啤酒傾下計, 實屬暢快。食西班牙野,當然要食番幾個Tapas 先正宗。【加泰羅尼亞特色豬肝醬】$68 , 呢個豬肝醬食落好特別, 豬肝醬採
【加泰羅尼亞特色豬肝醬】$68 , 呢個豬肝醬食落好特別, 豬肝醬採用新鮮豬潤攪拌壓碎而成, 所以不難吃到一粒粒的豬膶干, 豬肝醬帶點粉, 裏面混入各式香料, 最適合就係配以蒜蓉包。 香脆嘅麵包上面鋪滿豬肝醬,口感一流。 喜歡食豬潤嘅朋友絕不能錯過。
【Classic Sangria 】$88, Classic sangria 用紅酒作主,加上Brandy, 同橙汁調配。 個人覺得Classic最好飲, 酒美濃得黎亦非常之容易入口, 果味芬香濃郁, 裏面有大量新鮮嘅生果, 無論係提子、蘋果、抑或係檸檬,每種生果都非常甜美, 飲落非常之清新。
最後就食埋兩個西班牙甜品作結。