Restaurant: Beijing Home
Terms & Details:
Restaurant: Beijing Home
Info:

2019-10-16 1174 views
屋企人生日訂左呢間。點既菜有片皮鴨,金華火腿,醬飯,荷葉雞,高力荳沙,松子魚。隔左好奈先記得寫,但整體感覺係好食,片皮鴨會請你食個小油酥,的確好酥,但係幾有特色。個雞慢煮,入味之餘d肉滑嫩。其他餸菜都好正,有機會會再帶屋企人過去再食。
荷葉雞?
高力荳沙
好食飯
太好食食到一半先記得影既擔擔面
2019-10-08 724 views
好少食北京菜,今日同閨蜜去試下,剛好見到呢間“北京老家”,閨蜜話聽個名就應該幾正宗,所以就入去試下。我地兩個人點左北京填鴨半隻、老佛爺米糕、貴妃燈龍蝦、麻婆豆腐。北京填鴨皮脆肉嫩,就算不點甜醬都好好食,點埋甜醬就更加一流了。麻婆豆腐唔止系辣咁簡單,真系會麻,食落去好過癮。
2019-09-26 839 views
一年容易又中秋成日要諗一班同事去邊食晏好煩不過好彩, 係灣仔返工搵野食都叫好好今次我地中秋飯局去左北京老家到食一班人叫左隻扁皮鴨, 水煮魚 …等真心推介佢既扁皮鴨…完全唔肥利…同埋d肉係入口即渦仲鎖住左d肉汁…真係好好食同埋個價錢唔太貴 3百令4百蚊已經有一隻岩哂一大班人食水煮魚都唔差…個辣岩岩好. 唔太x 都唔會太甜 岩哂一班唔好辣又想食下辣野既朋友仔不得不提..係佢地個裝修都好靚完全係中國風.岩哂餐廳名同埋都可以比人係到打卡 😊
一年容易又中秋
成日要諗一班同事去邊食晏好煩

不過好彩, 係灣仔返工搵野食都叫好好
今次我地中秋飯局去左北京老家到食
一班人叫左隻扁皮鴨, 水煮魚 …等

真心推介佢既扁皮鴨…完全唔肥利…同埋d肉係入口即渦
仲鎖住左d肉汁…真係好好食

同埋個價錢唔太貴 3百令4百蚊已經有一隻

岩哂一大班人食

水煮魚都唔差…個辣岩岩好.
唔太x 都唔會太甜
岩哂一班唔好辣又想食下辣野既朋友仔

不得不提..係佢地個裝修都好靚
完全係中國風.岩哂餐廳名同埋都可以比人係到打卡 😊
2019-09-18 979 views
中秋當日特登book左北京老家同同事做節,今日人流比平日多好多,所以基本上全場嘅枱都full哂。我地3個人被安排坐係一張二人枱,順粹係加左張凳,有啲逼,不過都理解嘅。張枱下面有個真魚缸,睇住啲魚游水幾過癮😂欣賞佢地無因為做節而轉menu,我地一如概往,叫左小菜套餐。呢到整體食物質素都算唔錯,當中我最推薦麻婆豆腐同干煽四季豆,基本上每次黎我都會叫.麻婆豆腐麻辣調味啱啱好,送飯一流!(張相係食左少少先影,真實份量係多啲🤣)干煸四季豆炒得有鑊氣,唔會過咸宮爆雞丁味道偏甜,微辣,又係送飯一流

干煸四季豆
炒得有鑊氣,唔會過咸

宮爆雞丁
味道偏甜,微辣,又係送飯一流
2019-09-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
宮爆雞丁
由於打賭輸左,呀Sir要請晒我地食飯。yo~✌🏻✌🏻✌🏻✌🏻 又飲茶?唔好啦,無啲新意。食西餐,我地成20人好似會食左呀Sir隻車咁。。🚗🚗🚗。有同事提議食北京老家,我雖然唔知係乜又無食過,不過都大叫左聲「好!」有得食,有人諗埋唔係仲揀下嘛。😂😂😂😂20個人分2圍坐,10人一枱點叫好?我地就叫左一個4人餐同一個6人餐。(*2枱)。。基本上一坐低就上晒菜。。何其壯觀。😂😂😂 先飲啖湯,唔太濃味,但有好多瘦肉,我覺得幾好飲,應該得好少味精,最後飲左4碗。🤪🤪👍🏻👍🏻再來就食下啲餸,糖醋排骨,唔會太酸,我覺得幾好食,北京的雪,原來係賽磅蟹,好滑好香,加啲醋再試下先。。隻醋太酸啦。。破壞左啲雪❄️❄️。雞絲粉皮同其他粉皮類食品okay 幾好食。👍🏻👍🏻 醉雞酒味唔重好嫩,腐皮卷好脆又唔油膩。茄子我無食呀,燒豆腐我覺得個汁太濃,不是我杯茶,四季豆都好嫩唔老。。其實啲小菜都幾啱我口味。👍🏻👍🏻試下啲飯麵先,炒麵okay,少少似粗炒,但麵係扁身,我覺得無咁油,炒飯就普通,不過個set色左,所以無得揀。其實呢度真係幾食,同本身諗住4人餐既小菜都係4人份量,但點知份量好足,10個人食平均一個餸夾到2-3 r

其實呢度真係幾食,同本身諗住4人餐既小菜都係4人份量,但點知份量好足,10個人食平均一個餸夾到2-3 round 。👍🏻👍🏻👍🏻 係唔正宗就唔知,不過幾好食就係真嘅。👍🏻👍🏻😂😂

2019-08-17 6135 views
合和中心七樓的北京老家共有兩層,裝修古色古香又別緻,除了牆上的京劇面譜裝飾,仲備有一台八人大轎,踢吓轎門十分過癮。樓上一層是一個可以容納六七十人的閣樓,有一幅北京古城的壁畫,加上冷氣非常凍,彷如置身於風雪中的北平。食物方面我地叫左個四人抵食套餐,估唔到份量都足夠我們四大兩細食。富貴雞(又名叫化雞)呢道菜聽講係乞兒諗出黎,當年乾隆皇响民間食過而出曬名。個賣相好過癮,阿姐特登先攞出黎比我地一家大細影下相,十分細心。原來內有乾坤,原隻雞用荷葉包住再燴熟,真係香氣撲鼻。而用乾筍、豬肉制成的配料先係精華所在,吸了雞的鮮味和荷葉香,下飯一流。北京填鴨皮脆肉嫩,味道正宗,合格收貨。老家柚子魚松子魚是傳統粵菜,如今卻流行於京川滬菜。然而在北京老家吃到的是柚子魚,難道是由於內陸地區較難得到河鮮海魚有關?本人都是較喜歡廣東的蒸魚,對於炸魚不懂欣賞。柚子汁倒是破格,酸酸甜甜特別醒胃,小孩子都十分喜愛。鐵板蔥爆羊肉羊肉有點羶,即使加入大量香蔥和紅蔥,仍然有羊肉的羶味,重口味的我都嫌味道太濃。拉絲士多啤梨呢味甜品即叫即做,等左成廿分鐘,賣相不錯,味道似「冰糖葫蘆」,金黃色的糖漿包住大大粒士多啤梨,簡直甜到入心。

富貴雞(又名叫化雞)

北京填鴨
皮脆肉嫩,味道正宗,合格收貨。

老家柚子魚

鐵板蔥爆羊肉

拉絲士多啤梨
呢味甜品即叫即做,等左成廿分鐘,賣相不錯,味道似「冰糖葫蘆」,金黃色的糖漿包住大大粒士多啤梨,簡直甜到入心。國產士多啤梨較酸,用來製作甜品很合適。
2019-08-03
$400 (Dinner)
2019-07-17 4155 views
想品嚐一下古色古香的京府菜「北京老家」會是一個很好的選擇。📍雞絲粉皮 $88雞絲幼細,麻醬香濃,粉皮滑身,好吃。📍北京填鴨(半隻)$218鴨肉油香滿溢,皮脆肉軟,以熱騰騰的薄餅皮包裹著配料及甜醬同吃,十分滿足。📍貴妃燈籠蝦 $168菜品就像菜名一樣,以茄子連刀切片,兩片茄子的中央夾著一顆炸蝦仁,像一個個摺叠的大紅燈籠。味道方面,橙色的醬汁是🏮📍蓮藕餅 $98蓮藕餅是江蘇一帶人士在中秋時節必吃的小吃之一,當地人會以時令的蓮藕切片,兩片蓮藕片當中夾著菜肉餡,再裹上粉漿炸至金黃色,外貌像圓圓的月亮般,是應節食品之一。北京老家的做法大致相同,這裡的做法是在成品上撒上一點椒鹽,味道會香。📍胡同炸脆雞 (半隻)$108炸子雞炸得略乾身,但皮脆,味道不錯。📍慈禧牛肉手擀麵 $88手擀麵煙靭彈牙,個人覺得金錢𦟌切得稍薄,如厚一點會更有𡁻頭。📍小籠包 $78熱騰騰的小籠包皮薄,但湯汁不多。📍炸銀絲卷 $48銀絲卷炸得金黃,饅頭外脆內軟,蘸上煉奶同吃更美味。📍拔絲香蕉 $88拔絲拉得細而幼,拔絲上鋪上一點芝麻,令外觀更吸引,炸香蕉炸得金黃,但感覺太多糖漿,讓脆皮有點硬。總體來說,餐廳舒適雅緻,環境不錯。食
想品嚐一下古色古香的京府菜「北京老家」會是一個很好的選擇。

📍雞絲粉皮 $88
雞絲幼細,麻醬香濃,粉皮滑身,好吃。

📍北京填鴨(半隻)$218

📍貴妃燈籠蝦 $168

📍蓮藕餅 $98

📍胡同炸脆雞 (半隻)$108
炸子雞炸得略乾身,但皮脆,味道不錯。

📍慈禧牛肉手擀麵 $88

📍小籠包 $78
熱騰騰的小籠包皮薄,但湯汁不多。

📍炸銀絲卷 $48
銀絲卷炸得金黃,饅頭外脆內軟,蘸上煉奶同吃更美味。

📍拔絲香蕉 $88

總體來說,餐廳舒適雅緻,環境不錯。食物味道不錯,菜品有特色,可以一試。

2019-07-12
Type of Meal
Dinner
2019-06-29 1914 views
北京老家的裝潢很有特色,以紅色傳統結婚般放著紅橋及2張椅子更有一對新人公仔,甚有氣派。另一邊廂,三位大漢出來招呼(歡迎光臨)。取位後,旁邊便會發現一條長長的落梯,極具特色。上到來,地方都算闊絡,位與位之間有一定空間;而且裝修華麗,明顯落了一番心思。餐廳設有一人小菜餐只需$98,以包例湯、糖水及白飯一碗。一人小菜的款式都不少,數數已有28款可供選擇:糖醋魚片、宮保雞丁、干煸四季豆、糖醋排骨、水煮牛肉、老媽燒茄絲等等...真係緊有一款岩你。宮保雞丁 - $96宮保雞丁辣度剛剛好,香辣味濃,肉質嫩滑,口感爽滑。糖醋排骨 - $96糖醋排骨食落好腍身且有軟骨,充滿酸酸甜甜的感覺。水煮牛肉 - $96水煮牛肉濃烈麻辣味, 牛肉嫩滑醇厚,配上紅油鋪面的視覺,令人食起來刺激非常,食完一口又想再食一口。而粉皮吸了麻辣味更好吃,可惜份量較少。

另一邊廂,三位大漢出來招呼(歡迎光臨)。

取位後,旁邊便會發現一條長長的落梯,極具特色。

餐廳設有一人小菜餐只需$98,以包例湯、糖水及白飯一碗。
真係緊有一款岩你。

宮保雞丁 - $96
宮保雞丁辣度剛剛好,香辣味濃,肉質嫩滑,口感爽滑。

糖醋排骨 - $96
糖醋排骨食落好腍身且有軟骨,充滿酸酸甜甜的感覺。

水煮牛肉 - $96
而粉皮吸了麻辣味更好吃,可惜份量較少。
2019-06-25
2019-06-28 1527 views
平日六點上嚟開餐,諗住都有幾多正評,上到去帶咗清炒萵筍,味到最正常。水煮魚片,啲魚肉霉到一個點,毫無調味,唔辣,唔鮮,唔麻。問過侍應,話係龍利魚,不過唔知雪咗几多年仲叫咗半隻北京填鴨,啲鴨皮勁肥勁油,肉係一啲味都冇嘅,荷葉餅開頭熱嘅時候都還可以,凍左超難食。
2019-06-25 1482 views
之前食過好食嘅,今次再去食,睇下有冇退步先。醉雞雞肉都好嫩滑, 有濃濃香醇酒味,好入味。小籠包個皮都算薄, 湯汁與餡料都唔會太鹹,味道不錯。鎮江小排骨酸酸甜甜好醒胃,排骨都炆到好冧、好juicy。老娘炒飯用小米炒飯係第一次食, 小米同普通飯有啲不同,小米咬落去個口感就爽口啲,不似普通米有啲糊口, 估唔到用小米炒飯味道係咁好食,幾特別。羊肉燒餅羊肉一啲都唔騷, 燒餅都好鬆脆。高力豆沙呢一個係我至愛嘅甜品,好耐好耐冇食啦,試過好多間做得都唔係咁好食,呢一間值得一讚,甜度適中,真係好食啊!
之前食過好食嘅,今次再去食,睇下有冇退步先。

醉雞

雞肉都好嫩滑, 有濃濃香醇酒味,好入味。

小籠包

個皮都算薄, 湯汁與餡料都唔會太鹹,味道不錯。

鎮江小排骨

酸酸甜甜好醒胃,排骨都炆到好冧、好juicy。

老娘炒飯

羊肉燒餅

羊肉一啲都唔騷, 燒餅都好鬆脆。

高力豆沙

2019-06-19 972 views
喺灣仔食晏真係唔係一件容易嘅事,但係事實上灣仔其實有幾多好嘢食,所以係灣仔晏晝搵食真係一件又煩惱又矛盾嘅事今日Fatbrown 就想介紹呢間北京老家,話說老細吹雞食飯,梗係要搵間比較是正嘅餐廳開飯啦呢間北京老家話晒都係商場裏面,座位寬敞,坐落幾舒服,傾多兩句計又唔會俾人趕走,啱晒見客同老細食飯<小籠包八隻$96> (好味:4.5/5) 由於大家都好鍾意食小籠包首先叫返八隻小籠包黎做前菜先小籠包皮薄咸靚,咬落去啲肉汁噴晒出嚟,要小心啲食豬肉半肥瘦滑lulu 超好食,加埋啲肉汁食非常之濕潤,每人拍四粒輕鬆啦<干扁四季豆$96> (好味:4/5)每次食上海野都要叫干扁四季豆用,送飯一流四季豆爆得好香,跟埋小小嘅肉碎,調味有適中,可以送兩碗飯<糖醋魚塊$96> (好味:4.5/5)糖醋魚一啲冰鮮味都冇,肉質彈牙,份量仲要有好多,起碼都係十幾舊酸酸甜甜完全都唔覺得油膩甜品 - 紅豆沙食完正餐仲要送甜品,紅豆沙啲紅豆起晒沙,作為一個跟餐餸嘅甜品合格有餘

<小籠包八隻$96> (好味:4.5/5)
由於大家都好鍾意食小籠包首先叫返八隻小籠包黎做前菜先

小籠包皮薄咸靚,咬落去啲肉汁噴晒出嚟,要小心啲食

<干扁四季豆$96> (好味:4/5)
每次食上海野都要叫干扁四季豆用,送飯一流

四季豆爆得好香,跟埋小小嘅肉碎,調味有適中,可以送兩碗飯

<糖醋魚塊$96> (好味:4.5/5)
酸酸甜甜完全都唔覺得油膩

甜品 - 紅豆沙

2019-06-12 1157 views
平時都鐘意食開北京填鴨嘅朋友,北京才老家一定係你首選,之前食過尖沙咀嗰間,今次試下灣仔,覺得灣仔呢間仲好食,食囇啲皮都未食囇啲鴨,仲叫咗萵筍,拔絲士多啤梨,同埋高力,都係我嘅最愛。
  • 北京填鴨
  • 拔絲士多啤梨
2019-06-11 1661 views
相約幾個友人拎下手信傾下偈,又係要我諗食咩,好在我係openice 都list 左一堆想試嘅食肆。 灣仔合和中心8樓,電梯只到7樓,係開lift 出去,係個商場咩? 行前少少先發現係有個好細嘅門口,係個reception?但無接待員,裝修得好中式好精緻,上一層先有侍應安排座位。環境真係好幽雅,感覺吾錯,中午時間只係半滿,枱嘅位置寬,傾偈都幾舒服。叫在3個一人餐,加個出名前菜,個名好難明,女侍應話係一種北方嘅蘿蔔,綠色皮紅芯,好爽脆撈酸甜汁,好醒胃。水煮牛,炒魚麵,咕嚕魚,味道一般,不過不失。臨走大伙去洗手間, 友人笑叫,因驚見金廁所😂😂😂 廁所都裝修得好骨子吓喎!
水煮牛,炒魚麵,咕嚕魚,味道一般,不過不失。

臨走大伙去洗手間, 友人笑叫,因驚見金廁所😂😂😂
廁所都裝修得好骨子吓喎!
水煮牛肉
咕嚕魚塊
老家心靈美
例湯
老家心靈美
2019-05-27 1446 views
話說 選了這間北京菜幫朋友慶祝生日🥳一去到發現餐廳裝修和擺設都非常傳統雅緻🏺首先必點 北京填鴨 (全隻) $428全隻都蠻大的 肉質香嫩🦆有些皮連住脂肪 但配上葱和青瓜一起吃也不會覺得油膩☺️薄餅很柔軟煙韌 這個片皮鴨好高質啊👍🏻京燒排骨架 $118十張枱有九張都有點的菜酸酸甜甜的醬汁很入味煮得很淋 肉一口就能咬掉🤤四季豆土豆條 $88薯仔先煎香再加四季豆一齊炒🥔配上香濃的醬令成碟菜一點都不單調👍🏻拔絲士多啤梨 $88小妹最愛的🍓☺️其實就是冰糖士多啤梨🤣但上面用了糖絲做裝飾 賣足已經100分☺️明知道有蛋糕還是要叫的甜品😛這裡的菜式豐儉由人有貴價的海鮮 也有上面合理價錢的菜式💁🏻‍♀️適合一大班人聚餐 可以多試不一樣的菜式😬
話說 選了這間北京菜幫朋友慶祝生日🥳

明知道有蛋糕還是要叫的甜品😛
這裡的菜式豐儉由人
有貴價的海鮮 也有上面合理價錢的菜式💁🏻‍♀️
適合一大班人聚餐 可以多試不一樣的菜式😬
好想食片皮鴨,朋友提議試呢間,我地喺灣仔返工,灣仔有兩間佢已經食過,所以話試下呢間,不過佢都有D擔心,見評價好壞參半。片皮鴨3個人嗌咗半隻,一上枱O咗嘴,$298好細碟, 數量少,仲要細件,連包片皮鴨塊皮都少!朋友話好酥,我唔怕酥,所以無感覺!另外仲嗌咗秘制骨同小黃魚,秘制骨就幾好味,小黃魚就無特別!朋友原本想再叫嘢,問個侍應拎餐牌,哦完就算無咗件事,最後都係放棄,出去聰嫂食甜品算!服務一般,但茶係麥茶好好飲。不過唔會吸引到我再去!

另外仲嗌咗秘制骨同小黃魚,秘制骨就幾好味,小黃魚就無特別!

服務一般,但茶係麥茶好好飲。
不過唔會吸引到我再去!
2019-05-17
$220 (Dinner)