Restaurant: Café de Coral
Info:

2009-11-13 16 views
很久沒有寫食評,生疏了!裝修好之後,真係返來la!雖然是外賣,但真的不錯~點了"煎蛋免治牛肉飯" & "粟米石斑飯"弟弟貪吃,加了半塊芝士! 粟米汁好,有少少甜!牛肉飯茄醬很濃,煎蛋也好靚! 可能8:30 p.m , 較用心!P.S:美孚壽羽司11月14日開張,所以...Mei Foo is coming soon!
很久沒有寫食評,生疏了!
裝修好之後,真係返來la!
雖然是外賣,但真的不錯~
點了"煎蛋免治牛肉飯" & "粟米石斑飯"
弟弟貪吃,加了半塊芝士!
粟米汁好,有少少甜!

that egg is quite nice!
2009-11-12
$30 (Dinner)
that egg is quite nice!
2009-11-10 33 views
呢日返學之前黎呢度食個早餐,可能係早餐過後既時間,人已經唔算太多。好容易就搵到位食早餐,實在太好啦。麥皮呢隻係無糖麥皮,不過之後都加糖。因為佢地呢隻係無煉奶加落去個麥皮,呢個會好食。麥皮綿綿既質感,真係好正。雞扒炒蛋雞扒係預先加左蜜糖,感覺都唔錯既。最小唔會咁油膩既,雞扒既肉又唔算鞋口,唔錯唔錯。而炒蛋都幾滑,又有蛋香。多士就普通啦,唔夠脆口。凍奶茶好香茶味,又夠滑,次次飲都無失手既。呢間既質素都算唔錯,點都有下次既。
易就搵到位食早餐,實在太好啦。

麥皮
皮,呢個會好食。麥皮綿綿既質感,真係好正。

雞扒炒蛋
雞扒係預先加左蜜糖,感覺都唔錯既。最小唔會咁油膩既,雞
脆口。

凍奶茶
好香茶味,又夠滑,次次飲都無失手既。

呢間既質素都算唔錯,點都有下次既。
無糖麥皮
2009-11-05
無糖麥皮
2009-07-17 14 views
去附近溫書 到lunch就走黎食飯一見有這個新出品的鰻魚牛肉鐵板飯就好想食!等既時候真係好期待佢宣傳話個鐵板有300度熱力,不過感覺上真係無...但個飯就真係幾好食,我們選擇要蜜糖汁雖然就唔係真係好濃蜜糖味,但就同個飯幾match!鰻魚真係幾好食,同個牛肉一齊係塊板到加熱..食到最尾見到佢地舊舊都變金黃,好得意個飯都唔錯,唔太喊,感覺真係無味精good~下次有機會一定會再食!!!
去附近溫書 到lunch就走黎食飯
一見有這個新出品的鰻魚牛肉鐵板飯就好想食!
等既時候真係好期待

佢宣傳話個鐵板有300度熱力,不過感覺上真係無...
但個飯就真係幾好食,我們選擇要蜜糖汁
雖然就唔係真係好濃蜜糖味,但就同個飯幾match!

鰻魚真係幾好食,同個牛肉一齊係塊板到加熱..
食到最尾見到佢地舊舊都變金黃,好得意
個飯都唔錯,唔太喊,感覺真係無味精good~
下次有機會一定會再食!!!
diy飯,好有成功感
個前菜一點也不吸引
成個飯都好好味!
2009-07-17
$37 (Lunch)
diy飯,好有成功感
個前菜一點也不吸引
成個飯都好好味!
2008-09-17 13 views
初初睇廣告...嘩~ 小豬o麥好可愛呀!! 跳黎跳去好得意...說時遲那時快﹐ 突然下個畫面係一塊大豬「o彭」一聲咁跌落黎! 啊~ 原來你係一哥個friend, 森巴豬呀! 好喇見你生前咁靚仔﹐咁我就試下你被擺上檯後會有幾得先!結果係有相為證: 個塊豬扒並非係咁厚﹐不過都預左。 咁be fair, 佢又的確係厚過平時既...味道係好鬼稔...比梳打粉「o拿」到佢不知為何扒。我對面個位食牛扒既﹐佢塊牛同我塊豬生前應該係兩兄弟黎架!! 到個飯既汁﹐一睇就知少喇..咁大兜飯咁大塊扒就知唔多夠喉喇~~~ 再到個飯喇﹐點解哩個撈蛋飯咁少蛋既??食完後我已經知到決定左全港同類型既連鎖快餐店中﹐焗豬扒飯做得最好既係邊間喇!! 對唔住呀﹐阿wood﹐我唔會受誘惑﹐再去偷食架喇!
好喇見你生前咁靚仔﹐咁我就試下你被擺上檯後會有幾得先!

唔多夠喉喇~~~ 再到個飯喇﹐點解哩個撈蛋飯咁少蛋既??

喇!! 對唔住呀﹐阿wood﹐我唔會受誘惑﹐再去偷食架喇!
2008-07-02 17 views
今日假期, 天氣好, 同父母北上飲餐茶, 行行東門回來. 想了一想美孚食乜, 落車就腳, 又有Cash Voucher, 就地大樂.我先回家把東西放下, 回來兩老已點好, 他們要食的. 龍脷魚塊, 同什麼魚唇.自己到, 再去叫多一個想食好耐的豬軟骨拉麵.大家食飯中, 亦與對面百老匯既大樂做對比. 什麼魚唇, 有咸菜佯底, 阿媽就覺得比較咸阿爸對其龍脷魚塊冇Comment我的豬軟骨拉麵, 拉麵好明顯仲係一餅未散哂, 但味道OK, 父母叫了例湯而唔飲個豬骨湯了.只飲了個栗米雞湯, 覺得非常清甜, 沒有味精, 全晚最好呢個.質素同服務, 好明顯不及對面百老匯既大樂.

自己到, 再去叫多一個想食好耐的豬軟骨拉麵.

阿爸對其龍脷魚塊冇Comment

質素同服務, 好明顯不及對面百老匯既大樂.
$34 (Dinner)
2008-05-14 18 views
好耐冇去過大家樂食飯,所以今晚去食一食。望到餐牌好耐,都唔知想食咩,淨係想食酥皮湯,所以點了一客一哥焗豬扒飯加酥皮湯,盛惠$36;朋友點了中式餐,福建炒飯加紅青蘿蔔湯。酥皮湯─當酥皮浸落湯中再吃,真係好好味,但其實個湯做得唔好,勁多渣。一哥焗豬扒飯,份量其實足夠兩人食嘅,但豬扒頗為失色,豬扒薄,仲要用一層厚厚的粉漿包住,no good!朋友所點的福建炒飯亦唔好得去邊,賣相不佳,味道亦不佳,反而中式湯又係勁多湯渣,不過不失。
好耐冇去過大家樂食飯,所以今晚去食一食。

$36 (Dinner)
2008-04-12 19 views
週四下午,部門召開馬拉松式大會,嚴重over run,結果近八點半才散會。大病剛癒的我,早巳餓扁。於是趕回往所附近的食肆吃晚餐。幸好大家樂仍然有晚餐販賣,不用再吃那海皇粥店!點了客日式咖哩晚餐($34),約等候五分鐘才有得食。這份晚餐有「茶碗蒸」、「日式咖哩雞扒飯」、「凍紅豆抹茶」。「茶碗蒸」係好滑但沒什麼配料。「日式咖哩雞扒飯」係以日式蓋飯形式上桌,那咖哩汁係日式香濃帶甜,那日式炸雞扒係好香脆好好味。飯係珍珠米,份量偏少(可能係我太肚餓!?)。「凍紅豆抹茶」絕對係劣,紅豆量奇少,約一茶匙份量,抹茶粉亦下得小家氣子,整杯飲品好淡,連牛奶味都欠奉。劣劣劣!為了那塊炸雞排,我可能會吃這個餐!
「茶碗蒸」係好滑但沒什麼配料。
為了那塊炸雞排,我可能會吃這個餐!
2008-02-08 10 views
年三十晚,雖然公司放早,但因為要辦年貨和打掃屋企,結果近八點半才吃晚飯。因為家人回溫哥華度歲,便到快餐店買晚餐。年三十晚就來一客海南雞飯晚餐($32),附嫩嫩肥肥的海南雞(下庄)、醒胃的酸菜、唔油膩的味飯、多料的西洋菜豬肉湯。姑勿論這是否正宗海南雞飯餐,試想想僅十度兼下著細雨的年三十晚晚上八點半,能夠吃到暖暖的雞飯,唔使吃麥記,巳經很好!
2008-01-01 11 views
補回昨天的...一年既最後一日, 要有好既終結,哈哈!!俾個藉口出去食早餐, 返工前先o係美孚落車去大家樂嘆早餐. 要左個吉列豬扒+炒滑蛋+厚多士+蕃茄肉碎湯通粉.不過滑蛋唔滑, 佢係炒到一磚野咁,同埋唔知係唔係開蛋粉既呢? 不過抵讚既係入面有d蔥花,同埋幾夠味.我將一半炒蛋加o係半塊厚多士上面食, 另外半塊則用jam伴食…而多士我就request要燶d, 可以脆d.吉列豬扒好脆, 炸槳唔厚,唔係好大塊,d肉質係實實地,不過好在唔多肥膏…點埋他他醬就又好味wor~蕃茄肉碎湯通粉.係我鍾意的有坑紋既通粉, ~因為會索湯d同彈牙d架! 真係蕃茄湯, 冇蕃茄的,但有少少椰菜都好過冇.整體味道ok的.第一次黎呢間大家樂~都幾多人wor~估唔到美孚有咁多茶記,但d街坊都係揀貴d既大家樂.不過自己始終都係鍾意大快活早餐多d,因為佢d炒蛋真係滑蛋,同埋吉列魚柳幾靚的.可惜大快活分店較少,自己較少機會食到.
補回昨天的...

2007-02-21 11 views
提早一天回家吃團年飯. 今年爸爸揀了大家樂的盆菜, 再另加一煲翅. 簡簡單單, 已足夠四個人食有突.外賣盒總算包裝得幾好, 但食物只係微溫.鴻運大展翅: 7分, 號稱10-12位用, 果然相當大煲. 小弟飲了兩碗, 已飽了一大截. 這煲翅有鮮蟹拑肉, 竹笙, 肉絲, 同日式魚翅. 飲落口係幾杰的, 蟹拑肉幾鮮甜, 肉絲算淋, 日式魚翅同平時食開的有甚麼分別? 口感就當然不能比較, 但都不算太差.$148一大煲, 幾抵食的.鮑魚海味福袋盆菜: 6分, 6人分量的盆菜, 有清湯鮑, 魚翅福袋, 花膠, 原粒瑤柱, 日本蠔豉, 花菇, 白切龍岡雞, 燒鴨, 南乳炆蓮藕, 南乳炆腩仔, 沙爹豬皮, 沙爹魷魚, 蠔菇, 鴨掌, 栗子, 支竹, 娃娃菜, 芋頭, 蘿蔔, 炸蒜子.清湯鮑都不算太細隻, 硬了點, 味道就幾好. 魚翅福袋入面有肥豬肉, 都幾應節. 花膠應該不是兔仔耳朵吧, 差點忘了試, 但味道係一般. 原粒瑤柱都係實實的, 我都係麻麻鍾意.除了四樣掛頭牌的菜色之外, 白切龍岡雞的肉太老了, 燒鴨反而較對味, 但似乎而味又唔多應該出現係盆菜入面. 跟據媽媽的評分, 芋頭係完全不合格, 不

外賣盒總算包裝得幾好, 但食物只係微溫.

$148一大煲, 幾抵食的.

除了四樣掛頭牌的菜色之外, 白切龍岡雞的肉太老了, 燒鴨反而較對味, 但似乎而味又唔多應該出現係盆菜入面. 跟據媽媽的評分, 芋頭係完全不合格, 不淋, 又唔粉, 差. 南乳炆腩仔沒有南乳味, 腩仔相當肥. 栗子好淋, 幾入味. 蘿蔔大大舊的, 但好像吸收不了其他菜色的汁, 淡淡的.

整體來說不算太理想, 收$338, 但菜色的質素係一般. 不過勝在方便.
2006-11-27 17 views
帶小表弟來這兒吃晚餐,點了「一哥火鍋船」($49),選了肥牛雜錦鍋配豬骨湯及沙爹湯底,配一杯「凍蜜桃紅茶」($6),共$55。雜錦鍋有腸仔、腐竹、玉米、豆腐、雞肉、豬扒薄片、牛丸、魚丸、魚麵、米線、小白菜…等,以及肥牛數片,簡單的材料。我們兩個,吃了四十五分鐘才把它擺平,好一頓經濟火鍋。
我們兩個,吃了四十五分鐘才把它擺平,好一頓經濟火鍋
下雨的中午,懶得外出,窩在家裡,女友給我帶來一客午餐。咖哩吉利豬扒飯($25):因發泡膠盒偏大,沒有食物被壓扁,所以整體presentation 挺好,賣相吸引。咖哩辛辣好味,鼻水淚水激發出來,過癮得很。吉利豬扒僅一片,剛炸好的。吉利皮得炸得好靚,十分脆口。豬扒厚切,質地鬆化,醃得鮮嫩好味。把它切成幼條,外脆內鬆化,人間極品。配菜襯色漂亮。這次的吉利豬係好好,但恐怕只是撞手神而已。因為這兒的食物質素差異可以大到嚇壞人!就記住那美味的一次,唔好咁貪心啦!
下雨的中午,懶得外出,窩在家裡,女友給我帶來一客午餐。
咖哩辛辣好味,鼻水淚水激發出來,過癮得很。
配菜襯色漂亮。
就記住那美味的一次,唔好咁貪心啦!
2006-09-09 21 views
跟女友到這兒吃頓經濟晚飯。點了兩份晚餐,共$63,有中湯、小菜、飯、茶,吃得飽飽,經濟實惠。菠蘿咕嚕豬爽肉晚餐($33):包中湯、菠蘿咕嚕豬爽肉、白飯、中國茶上海排骨菜飯晚餐($30;圖示):包中湯、上海排骨、菜飯中湯:霸王花豬肉湯,好多湯料,唔淡,唔多味精!菠蘿咕嚕豬爽肉:裹上炸漿的滑滑豬頸肉,炸得唔硬,略見脆口。汁料甜酸適中,口感相當滑溜,相當討好!惜份量偏少。白飯:好大碗。上海排骨:醃得幾好味,炸得剛好,肉質鬆化,好!汁料醒胃,相當下飯。菜飯:菜量奇少,但都勉強OK!題外話:晚上七點三,差不多九成滿。不少上班族客人係單拖前來,證明許多人家裡唔開餐,要獨自在外食晚餐…。
上海排骨菜飯晚餐($30;圖示):包中湯、上海排骨、菜飯
中湯:霸王花豬肉湯,好多湯料,唔淡,唔多味精!
白飯:好大碗。
菜飯:菜量奇少,但都勉強OK!
2006-06-25 12 views
週六下午,買外賣回家吃。我的「焗豬扒飯」($24)質素一般,味道還可以。女友的「下午茶餐」($21.5)。有一碗鮮茄肉碎通粉(通粉爽滑、鮮茄粒好假、肉碎好幼細)、炒滑蛋(牛油味濃,真係好滑)、磨菇腸切片(普通超市pre-packed 貨色)。凍奶茶仍然OK。此店外賣的安排仍然雜亂無章,店長真係要執執個流程!
週六下午,買外賣回家吃。
我的「焗豬扒飯」($24)質素一般,味道還可以。
此店外賣的安排仍然雜亂無章,店長真係要執執個流程!
2006-06-10 15 views
D 湯OK, 因為多菜,味道清清地,應該無味精...肉崧豆腐呢, 我完全唔明點解有個咁既名......根本就係"豆朴", 都唔係豆腐!而且成碟送多油兼無味!我最後係用湯黎送飯,用d淡湯送飯反而仲好味過用果d小菜...佢難食程度可想而知!圖中的完成品係由mom, 細佬幫我食,否則難食到咁想我食咁多都幾難!
D 湯OK, 因為多菜,味道清清地,應該無味精...