2017-12-17 741 views
四季文昌,呢4個字你會諗起d乜?點諗應該都諗唔到,佢係一間Bar + 火煱餐廳啦又潮又文青既室內環境,由入門口開始就有種好舒服既感覺,餐廳用投影機播住廣東歌+K pop既歌及MV,食住餐廳最新推出既冬日套餐,真係驚喜處處,絕對係一個打邊爐既新體驗由正門沿樓梯上餐廳,從環境已經感受到佢既用心設計,有種溫暖舒服文青feel,絕對係一個打卡位入到黎餐廳,只係個環境都已經幾驚喜因為第一感係,餐廳一路播住eason既歌,個環境又好chill,燈光又暗暗地,真係搞到我好肚餓不過重點係,見到餐廳最新推出左一個冬日限定既火鍋套餐,有2-3人份量/6-8人份量,不過2-3人份量既內容都已經好豐富! 當2個人食,除返個價錢都係唔洗每人$250 ! 一定食到你飽之餘,惠顧呢個餐,餐廳重會送你一份神秘既聖誕禮物添 真係又滿足,又有好溫暖既聖誕氣紛!宜家就即同大家介紹下呢個套餐既內容啦第一樣要先介紹既就係呢個套餐其中一個主打,佢就係 : 原味椰子文昌雞 (半隻) !! 佢唔係一個湯底黎既,而係一個主配料之一,但作為第一道既配料落鍋,呢隻雞真係冇得頂! 因為當中既椰子及椰子水非常清甜,食佢亦都有一定既程序,非常講

入到黎餐廳,只係個環境都已經幾驚喜

真係又滿足,又有好溫暖既聖誕氣紛!

宜家就即同大家介紹下呢個套餐既內容啦

第一樣要先介紹既就係呢個套餐其中一個主打,佢就係 : 原味椰子文昌雞 (半隻) !! 佢唔係一個湯底黎既,而係一個主配料之一,但作為第一道既配料落鍋,呢隻雞真係冇得頂! 因為當中既椰子及椰子水非常清甜,食佢亦都有一定既程序,非常講究! 隻雞黎到之後,店員會幫手用枱面既沙漏計時,煮呢隻雞只需係指定所需時間內,因為咁先確保隻雞唔會煮過火,成個鍋都係火喉之中

果然!! 時間到左,一打開個鍋就聞到非常香既椰子味 !!
湯仍然清澈唔油膩,絕對同平時阿媽煲既果D雞湯冇咩分別,真係要飲多幾啖 !!雞件食落非常嫩滑,明顯食得出時間真係控制得岩岩好,總括而言真係清甜滋潤啖啖肉!!

(左) 小食: 海南沙薑脆豬手

呢個其實可以講係呢個套餐既小食黎,非常特別
佢爽口彈牙,肉質唔"UN",一共有6大舊,每舊都沾有沙薑,骨膠原豐富,女士及上左年紀既朋友一定喜歡

(右) 小食2 : 三文魚刺身

我都視佢為一款小食之一,因為佢既數量係每人4塊 (食左4塊先記得影
),係餐廳由加拿大直送的三文魚黎,每塊都真係幾新鮮架

今晚小編同友人決定食好d又食豪d
所以額外加左呢個 $188 雪濃牛骨湯配牛肉拼盤
圖中所見既就係雪濃牛骨湯,其實差唔多食完隻雞既時候,正常店員會為你加普通既湯,不過如果你額外加左好似呢個禁,當然就會加呢個湯啦

非常香濃既牛肉味及精髓,完全係為食黎緊既上等牛肉做準備

再先為大家介紹套餐入面既一D精髓先!
左上方: 海南手工丸

分別有2款丸,白色果隻丸係墨魚丸,非常爽口彈牙,就算放落鍋度煮熟後,上面既蟹子都重係度,好正
另外灰色果隻係貢丸,每粒入面都包有唔少香菇,所以每粒都好好味,好有口感

左下方: 健康野菜籃

呢個籃特別要加分既真係因為佢一D都唔馬虎,唔只一種蔬菜及好新鮮之餘,佢既份量亦好多!

中下: 養生菇菌籃

同樣禁正!因為。。。有小編打邊爐最like既菇!就係雞脾菇啦

右上,下: 日本稻庭烏冬

從口感,麵質,味道可知呢隻係相對貴價既烏冬黎,本身就已經有非一般既質素
不過重勁既係,由於烏冬完全吸收曬湯底既精華及味道!
所以變得更加好味

都要特別讚一讚既係,由椰子雞湯,再到加入雪濃牛骨湯,整個湯底都係重點,都係非常好味,所以直接令到所有食材都好好味

第一個牛會係跟餐既安格斯牛小排 (小),顏色雪白,脂肪分佈平均,涮一涮就食得,口感入口即溶,總之高質!真係跟餐既都已經好正!

真係沒有最豪,只有更豪
今晚另外都係額外加添既食物之一,日本山形A5和牛肉眼 $398
頭先既安格斯已經無得頂,但呢個真係不得了,確實係正宗一分錢一分貨!

超大塊既和牛肉眼,脂肪分佈平均,顏色鮮豔,相當新鮮
涮一涮就食得!就算熟左,佢都唔會嚴重縮水,口感一絕呀!

佢就係雪濃牛骨湯所配既牛肉拼盤,當中同時包括油脂鮮美既黑毛和牛肩胛肉及爽到不得了既加拿大牛舌

野食就介紹完啦!係咪好正先
不過飲品方面,其實餐廳既選擇有好多,甚至有酒精類既添
不過小編真係要高度推介椰青比大家!
佢係椰青,非椰皇
由於餐廳由海南島嚴選直送椰青到港,所以佢係甜到不得了,真係非常清甜!

果種甜絕對唔糖水 / 果糖既果d甜,係真係椰青水既果d清甜
真係用黎配合打邊爐,又可以無禁熱氣,又解渴!

最後最後,原來套餐果份神祕既聖誕禮物就係佢
佢係四季文昌自家製既名信片及一套調味罐
有聖誕氣紛得黎又實用,都幾有驚喜既

所以,呢個冬日套餐確實真係值得一試,打一次邊爐係有驚喜,有新體驗,又溫暖窩心,最緊要係好好食既
(記得卜位呀!)
$350 (Dinner)
2017-12-17 129 views
男朋友提早帶我去食聖誕大餐未到餐廳先擺左個烏龍,四季文昌係金巴利中心佢就帶左我行過左去金巴利廣場好彩只係十多步既距離係凍凍地既天氣,打邊爐係我既always choice估唔到冬日套餐都有邊爐食入到餐廳,環境同平時d bar n grill差唔多仲有個蠔bar,係新潮有feel既邊爐店。海南沙薑脆豬手呢款開胃菜正中我心意,口感爽脆,沙薑味岩岩好,唔會太搶戲,因為男朋友唔食豬手,我一舊接一舊,五分鐘就比我清曬了。好味好味!聖誕三文魚刺身刺身夠新鮮,而且又肥美,正!原味椰子文昌雞其實一開始經理就介紹一鍋兩湯頭一個湯就係椰子湯和文昌雞原本仲同男朋友研究緊個沙漏有咩用經理將雞件放落去之後就反轉個沙漏表示沙漏代表七分鐘,夠鐘就食得七分鐘過去,一黎就試下佢個湯真係值得一讚,椰子既香味勁吸引湯底吸收曬所有精華,令到個湯好鮮甜一飲再飲,d椰子亦好爽甜至於隻雞,我本身覺得打邊爐既雞好易老但係呢度有人提醒,係最好既時間享受最鮮味肉嫩既雞肉果然係鎮店之寶昆布鏗魚湯配黑毛和牛牛肩肉食完d雞件,待應就將第二個湯昆布鏗魚湯倒落去兩隻湯異常地夾昆布鏗魚湯既甜味令到椰子湯既層次豐富左good good!山形A5和牛肉
男朋友提早帶我去食聖誕大餐
未到餐廳先擺左個烏龍,四季文昌係金巴利中心
佢就帶左我行過左去金巴利廣場
好彩只係十多步既距離

係凍凍地既天氣,打邊爐係我既always choice
估唔到冬日套餐都有邊爐食
入到餐廳,環境同平時d bar n grill差唔多
仲有個蠔bar,係新潮有feel既邊爐店。

聖誕三文魚刺身

刺身夠新鮮,而且又肥美,正!

原味椰子文昌雞

其實一開始經理就介紹一鍋兩湯
頭一個湯就係椰子湯和文昌雞
原本仲同男朋友研究緊個沙漏有咩用
經理將雞件放落去之後就反轉個沙漏
表示沙漏代表七分鐘,夠鐘就食得

七分鐘過去,一黎就試下佢個湯
真係值得一讚,椰子既香味勁吸引
湯底吸收曬所有精華,令到個湯好鮮甜
一飲再飲,d椰子亦好爽甜

至於隻雞,我本身覺得打邊爐既雞好易老
但係呢度有人提醒,係最好既時間享受最鮮味肉嫩既雞肉
果然係鎮店之寶

昆布鏗魚湯配黑毛和牛牛肩肉

食完d雞件,待應就將第二個湯
昆布鏗魚湯倒落去
兩隻湯異常地夾
昆布鏗魚湯既甜味令到椰子湯既層次豐富左
good good!

山形A5和牛肉眼 及 安格斯牛(小排)

牛肉方面都好岀色,山形和牛真係好少見
脂肪同肉既比例均勻,薄薄的一塊慢慢拖過湯就已經由紅變熟
入口軟熟,不肥不膩!牛小排亦正路!

健康野菜籃 及 養生菇菌籃

打邊爐食蔬菜就少不免,今次就唔怕了
因為就算蔬菜吸曬d湯都不油不燥
唔洗驚d菜吸曬d萬年油而打邊爐唔食蔬菜

日本稻庭烏冬

剩返所有精華就可以加埋烏冬食lu,正!

聖誕禮物四季調味樽

好正
今次個聖誕大餐仲有禮物收
係好有特色既四季調味樽同埋幾張自家設計既明信卡

真係好有心意
令我地將今次享受四季文昌既聖誕大餐體會在餐後帶返屋企同延續落去!
Dinner
有時女人真的很矛盾,天氣漸漸轉涼,想打邊爐,又怕熱氣。朋友提意椰子雞鍋,可美容養顏,化痰潤肺的功效,相當滋潤,最適合冬天滋潤一下。一直都去四季文昌食椰子雞鍋,最近冬季加入新食法『Shabu-shabu系列』,更推出冬至套餐,2-3人套餐$338,包括小食、椰子雞、火煱配料、黑毛和牛。聖誕節食冬日套餐,更有聖誕禮物新食法『Shabu-shabu系列』一鍋兩食,先食椰子雞鍋,之後再加入3款新湯底入椰子湯內。有3款新湯底分別有「昆布鰹魚湯」、「雪濃牛骨湯」及加$128「番茄麵包蟹湯配海鮮拼盤」 椰子雞醬料比較特別,有沙薑、海南青金桔、辣椒加入豉油,別具海南風味,帶出香、酸、辣相當特色海南椰子雞鍋(半隻雞)食材十分簡單,鍋內只有椰子水和雞。侍應將文昌雞雞件放入滾湯煮,旁邊有計時器,保證會食到最嫩滑雞雞件肉質嫩帶甜,再飲啖椰子湯,不燥不膩雪濃牛骨湯我選「雪濃牛骨湯」,湯底像牛奶般白色,用日本產地的牛骨、牛膝骨、牛內臟等熬製6.5小時以上,食完椰子雞可加入牛骨湯打邊爐雪濃牛骨湯配牛肉(拼盤 另加+$188)黑毛和牛牛肩胛肉;帶鮮紅有油花而且脂肪同肉平均,輕輕煮8秒已經變色可以食用,仍能保持質感柔軟

海南椰子雞鍋(半隻雞)

雞件肉質嫩帶甜,再飲啖椰子湯,不燥不膩

雪濃牛骨湯

雪濃牛骨湯配牛肉(拼盤 另加+$188)
黑毛和牛牛肩胛肉;帶鮮紅有油花而且脂肪同肉平均,輕輕煮8秒已經變色可以食用,仍能保持質感柔軟,入口後慢慢溶化於口腔內
牛舌;爽滑不韌而且重肉味

三文魚刺身新鮮

安格斯牛小排

雜菌籃
手打丸

野菜籃

日本稻庭烏冬

最後餐廳送上冬日套餐聖誕禮物,毎人二百元,暖暖過聖誕

$200 (Dinner)
2017-12-12 133 views
自從去完泰國食完椰子雪糕之後就愛上左🌴,知道呢間火鍋店主打一鍋二食,又有最出名既椰子湯底揀,趁住冬天我又點可以唔試下😈.一開始係落椰子水同椰肉整既椰子湯,煲左一陣之後好香既椰子味已經撲鼻而來,飲落就更加唔駛講,勁清甜,絕對係一大攞分位😍.👁‍🗨 雪濃牛骨湯配牛肉拼盤(黑毛和牛牛肩胛肉及牛舌)💲188.飲完幾啖椰子湯,再加雪濃牛骨湯入去,估唔到咁樣倒入去個味又幾夾喎,但係就略嫌牛味唔夠椰子味突出😯而且如果要加湯,佢係加椰子湯,吾係加番雪濃牛骨湯,所以最後成個湯底同野食都變咗略甜😂.至於黑毛和牛牛肩胛肉,因為係和牛,肉質都比較嫩滑,味道香口,牛舌如果厚返些少更有咬口就好🙈.👁‍🗨 冬日套餐(2-3人)💲438.冬天就梗係叫個冬日套餐,呢日叫左個二至三人既🙃不過吾知係我地太肚餓定係份量吾算好多呢🤔兩個人食都係啱啱好,如果三個人可能要額外加野食先得.原味椰子文昌雞 (半隻),文昌雞出名肉質嫩滑,果然呢度既文昌雞就算淥左一段時間,肉質都保持倒嫩滑既質感,再加埋椰子湯底,真係好似食緊椰子雞咁🐔.三文魚刺身,一碟四片,但略嫌唔夠新鮮,而且食食下會食倒有鱗片係入面😞海南沙薑脆豬手🐷呢個熟食最岩係等緊個

👁‍🗨 冬日套餐(2-3人)💲438

海南沙薑脆豬手🐷呢個熟食最岩係等緊個湯底滾起既時候食,夠哂脆身,有頗香既沙薑味,鹹鹹地🙊可惜豬手表面有頗多既豬毛😮如果燒豬毛既環節做番好少少,就吾會失分啦😳

安格斯牛小排 (小) ,雖然佢話係小,但其實份量都幾多下,兩至三個人食就真係岩岩好🙈似食緊牛肉咁,肉質嫩滑,重點係有牛味🐮

海南手工丸,其實就係貢丸,黑椒牛丸同埋蝦丸🦐,貢丸就係平時食開既咁樣,冇咩特別,黑椒牛丸既黑椒都幾多架,辣辣地,好惹味👅而蝦丸上面就有幾粒蟹子,彈牙爽口🤓

除左肉類,打邊爐就當然吾少得菜啦🤓呢個健康野菜籃有幾類菜,有生菜,娃娃菜,南瓜🎃同埋蘿蔔,d菜同蘿蔔吸哂椰子湯底既甜味之後好入味好清甜🤤

養生菇菌籃入面有秀珍菇,雞髀菇同埋冬菇,不過以秀珍菇為主,啖啖菇肉🍄

日本稻庭烏冬夠哂滑,索哂椰子湯底既甜味🤤但係千其唔好淥太耐,以保持煙韌口感,如果吾係就會連夾上離都有困難😂
👁‍🗨 日本山形A5和牛西冷 💲438

兩個食肉獸加左呢個日本山形A5和牛西冷之後就即刻滿足晒🙈D紋靚到呢🤤肉質同脂肪比例均勻😍淥幾秒即刻食,有入口即溶既感覺,肉質鬆軟都不在話下,油脂同牛肉既味道非常香口👅

👁‍🗨 Mojito💲58

打邊爐絕對吾可以吾飲野,最岩就係叫番d清新d既飲品,中和下😁難得係一間打邊爐既店入面,有得飲mojito,識揀一定揀佢啦😏成杯野有頗清新嘅薄荷味,酒精濃度唔太勁,吾係好飲得既你,吾洗怕醉😂

原來而家只要食呢個冬日套餐,就會有禮物送🎁聽倒話有禮物收既時候,其實都真係幾驚喜😯

🔛 整體評分(7.5/10)
2017-12-12 126 views
再戰四季文昌,距離上一次食已經差不多2年,當時仲係新開張,印象很好的一間餐廳近日同友人係尖沙咀分店食尖沙咀分別沒有旺角分店咁大,但整體感覺和氣氛是一樣的 文青feel椰青係唔可以唔叫的!原來仲印左自己Logo好清甜好fresh四季文昌出名既係新鮮雞 用椰子水同雞去打邊爐識食一定係食左雞先!湯好清甜椰肉煮熱左好淋雞係好彈牙,而且肥瘦適中好滑!必叫既湯底呢個聖誕餐仲有豬腳食冷盤黎講 十分滿足一口氣食左4件處理得好乾淨 唔會有毛調味都好好,加左少少香菜好合襯緊住就要講下火鍋配料!點少得牛肉睇個紋都知係靚野飲完雞湯,食完雞,就可以開始打邊爐啦擺落熱辣辣既湯底,只需要10秒,已經好好味牛味十分足夠呢一碟既牛味最濃郁不得不提 係呢個套餐仲有3文魚刺身新鮮既3文魚配火鍋完來好正!又凍又熱仲有菜籃同烏冬,個人認為3個人食最岩!兩個女仔真係食唔哂海南手工丸好彈牙停唔到最後最後!真係意想不到仲有調味料盒送主題係4季提早收聖誕禮物
近日同友人係尖沙咀分店食

椰青係唔可以唔叫的!原來仲印左自己Logo
好清甜
好fresh

四季文昌出名既係新鮮雞 用椰子水同雞去打邊爐

識食一定係食左雞先!湯好清甜

椰肉煮熱左好淋
雞係好彈牙,而且肥瘦適中
好滑!必叫既湯底

呢個聖誕餐仲有豬腳食
冷盤黎講 十分滿足
一口氣食左4件
處理得好乾淨 唔會有毛
調味都好好,加左少少香菜
好合襯

緊住就要講下火鍋配料!
點少得牛肉

睇個紋都知係靚野
飲完雞湯,食完雞,就可以開始打邊爐啦

擺落熱辣辣既湯底,只需要10秒,已經好好味
牛味十分足夠

呢一碟既牛味最濃郁

不得不提 係呢個套餐仲有3文魚刺身

新鮮既3文魚配火鍋完來好正!又凍又熱

仲有菜籃同烏冬,個人認為3個人食最岩!
兩個女仔真係食唔哂

主題係4季

提早收聖誕禮物
2017-11-27
2017-12-12 81 views
終於終於吃到我一直很想吃的四季文昌,椰子雞一聽就覺得美味又滋補,所以一定要點,這次更是點了個冬日套餐。首先有三文魚刺身和沙薑脆豬手作為頭盤,豬手非常脆,加了沙薑很美味,三文魚厚切鮮甜。椰子雞是用漏斗計時的,只要沙全漏到一邊就可以吃了,我一開始就先喝了湯,超級甜,而且是很自然的味道,非常溫和。而雞肉沒有多餘的肥膏,肉又不會硬,我們邊吃邊讚又連喝了好幾碗湯。食過雞後就可以加湯打邊爐,雪濃牛骨湯用牛骨,牛膝骨和牛內臟等煮成,有牛香的同時加入椰子雞的清甜,相得益彰。安格斯牛小排 黑毛和牛牛肩胛肉及牛舌,佐賀A5和牛牛肩肉,單看賣相已經吸引,香軟口感,和平時吃的肥牛完全是兩回事,也有入口即化的感覺。海南手工丸,手工丸中最喜歡蝦丸,爽口彈牙,很好吃。健康野菜籃 養生菇菌籃吸了湯汁後超好吃,最喜歡的是菇菌籃中有平時在外打邊爐少見的菇類,更覺與眾不同。最後加了日本稻庭烏冬,能夠把湯汁也喝下,煙韌口感加上溫和的湯底,真是十分滿足。最後一提是他們的飲品當然會提供椰皇椰青,同是超清甜,但是和湯底的溫和口感味道又是不同的。最後的最後是,冬天的四季文昌貼心地送出了聖誕禮物呢。

海南手工丸,手工丸中最喜歡蝦丸,爽口彈牙,很好吃。

最後的最後是,冬天的四季文昌貼心地送出了聖誕禮物呢。
2017-12-12 101 views
又到聖誕這個普天同慶佳節,和女友到尖東一帶觀看燈飾及拍照,天氣寒冷,令佳節氣氛更濃厚,看罷找地方吃晚飯,只有十五度的氣溫,令人很想吃一頓熱騰騰的晚餐,火煱雞煲之類的是不二之選。我們步行到金巴利道附近,果然發現到一間雞煲火煱餐廳,裝修得非常典雅,餐廳名稱是四季文昌。沿著木樓梯行上一層,到達接待位置,店員很欣勤地招呼我們入座,餐廳內裡裝修很特別,立體牆壁上印有很多食物名稱,頭頂上有裝飾用鳥籠及來自世界各國的小擺設,當然少不了餐廳主打海南文昌雞及椰子。餐廳有Bar Tender 即場炮製各式特飲及各式雞尾酒,椰子菠蘿特飲椰子味濃,很有熱帶風情。看看餐牌,原來除了文昌雞,還有很多小食及煲仔飯可供點選,店員向我們介紹一鍋二食,冬日火鍋套餐。不消一會,湯底送上,散發著極濃郁椰子味,店員介紹是用了一個椰青和兩個椰皇烹成,極之清甜,叮囑我們一定要品嘗湯的味道,不要浪費,她更替我們把半隻文昌雞放在湯內,原來文昌雞年歲是有限制,嚴選150~180日大的雞,確保肉質鮮嫰。雞味濃郁。還有很多一片片椰子肉在湯內,湯底清甜很夠椰味,清甜暖胃。文昌雞雞肉極之嫰滑,雞胸位置雖然非常厚肉,但入口仍是鬆軟腍身。隨餐附送餐

還有很多一片片椰子肉在湯內,湯底清甜很夠椰味,清甜暖胃。

隨餐附送餐前小食,海南沙薑脆豬手,是凍食,表皮爽脆,沙薑味夠晒濃。

季節限定聖誕三文魚刺身,三文魚極肥美而且厚切,鮮味道極高。

吃清所有雞件後,火鍋正式開始,這時店員為我們加進鰹魚湯,湯底是用上鹿兒島昆布和北海道鰹魚,一煮滾後陣陣昆布香味散發,極香濃。

海南手工丸,全都是手打丸,蝦丸夠鮮味,墨魚丸爽口彈牙,貢丸有很香黑椒香味。

安格斯牛小排,肥瘦適中,油脂分佈很平均。

黑毛和牛牛肩肉,肉質極度爽口而且牛味極濃,入口嫰滑而不膩

全晚重頭戲佐賀A5和牛牛肩肉,和牛入口即融而且油脂極重,牛味相當濃郁,配合鰹魚魚湯香味,令和牛惹味升級,簡直是頂級享受。

火鍋當然少不了蔬菜類,健康野菜及菇菌籃,食材很新鮮。

日本稻庭烏冬,質感香滑,配合鰹魚湯香味,為整個晚餐畫上完美句號。

結賬後店長更送了一套寓意春夏秋冬四季的小瓶給我們,非常精緻,入邊還有海南四季postcard,相當有心思。

• 海南文昌雞
2017-12-12 186 views
凍凍地除咗食臘味, 最好不過就系打邊爐, 暖粒粒, 今日3隻為食友嚟尖沙咀搵食, 椰子雞煲都唔錯啵, 就呢間四季文昌, 反正好耐冇食椰子雞煲。習慣食早, 18:00 的早食鳥。四季文昌從門口到室內餐廳嘅裝修都好特別, 門前的文藝書櫃, 室內的古董玩具擺設及別緻的牆飾, 配合埋柔和及光暗分明的調節, 餐廳視覺效果很豐富, 加埋舒服的梳化位及寬敞卡位, 未食已經加曬分。佢地最出名係椰子雞煲, 三隻一定唔會錯過啦, 食椰子雞煲己經係2年前係深圳的四季。調味料係佢哋嘅自家調配醬油, 附送沙薑、青檸及指天椒, 可以按個人需要自行調配醬油。睇完餐牌決定叫一個2-3人份量的冬日套餐, 食物種類非常多樣及豐富, 另加1碟牛肉, 色彩繽紛的食物, 擺到成枱都系, 即時覺得好肚餓添, 套餐包括以下食品;冬日套餐 ($438/2-3人)原味椰子文昌雞 (半隻)聖誕三文魚刺身海南沙薑脆豬手安格斯牛小排 (小)海南手工丸健康野菜籃養生菇菌籃日本稻庭烏冬食物先來係小食及三文魚海南沙薑脆豬手豬手皮非常爽脆彈口, 配佢地嘅自家沙薑醬汁, 蒜蓉、沙薑蓉、蔥粒及椒鹽等調味料, 香香辣辣, 好正!聖誕三文魚刺身食椰子雞煲竟

習慣食早, 18:00 的早食鳥。

冬日套餐 ($438/2-3人)

食物先來係小食及三文魚

聖誕三文魚刺身
食椰子雞煲竟然有三文魚食, 好似有啲九唔搭八, 但其中一個三文魚控就勁開心, 三文魚顏色鮮豔有光澤, 魚脂肪分佈理想, 系三文魚魚腩部份, 戒了三文魚的我都忍唔住口夾起一塊....拈少少芥末及幾滴魚生鼓油, 入口嫩滑肥美, 魚油常豐富。
聖誕三文魚刺身

四季文昌椰青 ($42)
開波前叫定一個四季文昌椰青配火鍋, 椰青冰涼解渴, 清熱又滋潤, 火鍋絕配。
四季文昌椰青 ($42)

原味椰子文昌雞 (半隻)
四季文昌選用正宗新鮮海南文昌雞, 文昌雞在海南飼養最少150日才運港, 有品質保證, 湯底用海南椰子肉及椰水調配, 椰子不但清甜滋潤, 兼有滋陰補腎及化痰潤肺的藥用功效。
原味椰子文昌雞 (半隻)

雞放鍋約7分鐘, 把油份撇走, 即成既滋補又清甜滋潤的椰子清雞湯, 除咗食雞, 落湯底打邊爐前, 我還飲了一碗清雞湯, 又甜又潤又清香, 超好飲

文昌雞擁有走地雞的肉質, 皮脆肉爽卻不散嫩口, 且雞味濃郁, 即系我地成日講嘅....雞有雞味, 雞皮望落好肥, 食咗兩塊, 其實唔油膩, 口感有點脆。

昆布鰹魚湯配黑毛和牛肩胛肉 (冬日套餐加配+$158)
食曬啲雞, 鷄湯又飲咗一半以上, 火鍋正式開始, 昆布鰹魚湯 or 牛肉湯底, 我地選了較清的昆布鰹魚湯, 湯底鰹魚味頗濃, 夠清夠香。
昆布鰹魚湯配黑毛和牛肩胛肉 (冬日套餐加配+$158)

健康野菜籃
我地食火鍋嘅策略就系先食菜和丸, 後食牛肉, 咁樣蔬菜就會較少油, 心理上覺得健康啲, 新鮮蔬菜有生菜、娃娃菜、紅蘿蔔及日本少南瓜, 日本小南瓜好粉甜呢。

養生菇菌籃
至於菌類就有海鮮菇、冬菇、本菇及雞髀菇, 菌類對身體好有益, 有飽肚感覺, 屬於健康食品, 吸收埋昆布湯底, 鮮甜美味。

海南手工丸 ~ 黑松露墨魚、丸龍蝦丸及貢丸
黑松露墨魚丸 ~ 清香滑溜
龍蝦丸 ~ 爽滑, 不過就唔覺有龍蝦味。
貢丸 ~ 爽口有菇香
呢度丸類反而 so so, 欠彈牙口感, 我覺得佢哋可以做得好啲。
海南手工丸 ~ 黑松露墨魚、丸龍蝦丸及貢丸

安格斯牛小排 (小)

打邊邊最常食的牛肉, 肉色紅潤有光澤, 肥紋唔多, 食落有咬口唔韌, 冇咁膩。

黑毛和牛肩胛肉
黑毛和牛肩胛肉

好明顯黑毛和牛肩胛肉油花較多, 來自佐賀縣的極品和牛肩肉, 是牛的肩胛部份, 運動量夠多, 肉質結實富彈性, 薄薄一片, 灼兩下, 入口微彈, 肉味濃郁, 又不失嫩滑, 由於供應量很少, 特別珍貴。

日本稻庭烏冬

今晚有兩個牛魔王喺度, 二碟小牛排及黑毛和牛肩胛肉又點夠候呢?今日係預祝聖誕節, 三隻都話食好啲, 叫多碟靚牛慰勞下自己咁話

日本山形 A5 和牛西冷 ($438)
日本山形 A5 和牛西冷 ($438)

果然係一分錢一分貨, 我跟另一牛魔王雙眼都發光了, 牛肉肥瘦比列完美, 三分二瘦肉, 三分一肥肉分佈平均, 肥瘦紋理清晰, 口感微彈細嫩之餘, 不失香濃牛鮮, 超正, 世界大美好了, Merry X'mas everybody

$415 (Dinner)
  • 原味椰子文昌雞
  • 牛肉
2017-12-11 339 views
呢間專食椰子鷄鍋既火鍋店, 之前已經有計劃去食, 但之後又放低左, 友人"突然"間提起話想食, 話咩係十二月轉冷日子, 要慰勞一下自己咁喎, 唉................其實想食好野, 又駛咩搵藉口呀?!預先訂好位, 早去到推門入去就見到環境較一般火鍋店昏暗, 牆身掛上特式擺設, 亦有大電視不斷播放MTV, 設有卡座, 適合三五知己黎烚下烚下踏入十二月, 見到佢有個"冬日套餐" ($438 / for 2-3人), 我當佢為"聖誕大餐", 都唔少野食喎, 一於落左呢個柯打先, 之後店員同我地講係指定日子(12月22-26日, 31日及2018年1月1日)叫呢個套餐, 仲會送你聖誕禮物, 哇......咁真係又食又拎喎!  可惜今晚唔係指定日子...........唔駛好耐, 侍應已送上套餐頭盤小食未起動火鍋前, 先黎食下個聖誕三文魚刺身, 貨源來自加拿大直送, 港人至愛, 質感柔滑, 每片亦有相當厚度, 有口感!另一款餐前小食係呢個海南沙薑脆豬手, 沙薑咁架勢, 梗要用佢黎入饌; 每件豬手都幾入味, 皮爽肉滑, 凍口感加上秘製醬汁既味道, 好快已被我地"骨肉分離"!醒目侍應會根據

唔駛好耐, 侍應已送上套餐頭盤小食

海南沙薑脆豬手

醒目侍應會根據客人用餐進度而起菜, 佢見我地食完頭盤就開始預備火鍋時間

原味椰子文昌鷄(半隻), 兩個人食就岩岩好, 皮下脂肪唔多, 面頭有3片椰子肉

食法係先煮滾起椰子湯底, 之後倒鷄件落去, 用枱上沙漏計時, 完結時(7分鐘)就可以食得

先試啖湯, 湯底清徹, 清中帶椰子甜味, 鷄件斬得細件, 方便快熟, 烚完都仍能肉質嫩中帶有少少咬口, 鷄味都算有!

點上加上沙薑, 辣椒及青金桔既秘製豉油, 有別於一般火鍋既"混醬", 更能提升鷄肉既鮮甜味!

食完隻文昌鷄, 可另加($188)加入昆布鰹魚湯配黑毛和牛牛肩肉

呢個湯確唔係講笑, 原來係新湯底黎架, 湯底係選用北海道昆布和兒島鰹魚熬製而成, 啖湯清中帶鮮甜味, 配襯肉類係好夾

而呢款黑毛和牛牛肩肉, 肉色靚仔,  脂肪分布比例亦恰當, 薄薄地烚幾秒已食得

黑毛和牛牛肩肉

入口嫩滑, 肉味香濃, 不愧為黑毛和牛, 超正呀

火鍋點可以無凍飲?  飲品List中點了呢杯椰子沙冰, 賣相吸睛, 飲落唔甜, 只限到椰子既味道, 證明應該無加糖水, 呢股清泉為今餐錦上添花!

椰子沙冰

和牛條癮已起動, 年尾嘛, 對自己好D, 叫多個佐賀A5和牛牛肩肉 ($398), 呢個一客有8片,切得更長身D, 肉色潤澤, 脂肪潔白, 目測已經令人好期待

佐賀A5和牛牛肩肉

食起上黎比其他牛既同等部位更嫩滑, 輕輕咀嚼已經好快落入喉嚨, 牛既肉香味仍然留在口中...............

火鍋又點可以無丸類, 呢客海南手工丸, 各有4款不同種類, 牛丸彈牙; 鯪魚球鮮甜; 墨魚滑丸爽彈

海南手工丸

安格斯牛小排肉質當然與和牛相比會有一段距離, 但火鍋時間, 牛肉始終無人會嫌多, 再講佢既肉質帶點嚼口, 肉味都有, 配沙薑豉油一齊食又OK喎!

安格斯牛小排肉

為左均衡飲食法則, 呢兩個健康野菜籃及養生菇菌籃當然少不了

健康野菜籃及養生菇菌籃

套餐包埋日本稻庭烏冬, 個湯底咁鮮甜, 用黎煮烏冬就確係岩數, 再食飽D, 今晚仲唔發個好夢?! 哈......哈.......

日本稻庭烏冬

呢個早左少少既另類"聖誕大餐", 絶對有可能食完令你擁有聖誕老人既肚DUM................HO...HO......HO................

黑毛和牛牛肩肉
佐賀A5和牛牛肩肉
2017-12-08 95 views
明明訂左位7:45 7:45分前已經到 話7:45先入得7:45再問 話齊人先入得 但等緊果陣不停有其他客遲到都可以入 姐係點?再入去問其實入得未 仍然話要齊人先入得 話一齊人就會比位我地最後人齊仍然要等 等多陣再問先話8:30先有位 仲要大條道理係到拗話星期5旺場唔通留位比你 我book位為左咩?睇openrice先發現原來咁既情況唔係第一次 仲要態度差 一句唔好意思/請你等等呢啲基本禮貌都無 仲講大話 無心改善 以後唔會再黎!
明明訂左位7:45 7:45分前已經到 話7:45先入得

7:45再問 話齊人先入得

但等緊果陣不停有其他客遲到都可以入 姐係點?

我book位為左咩?

睇openrice先發現原來咁既情況唔係第一次

Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2017-12-07 347 views
今日天氣轉凍,一直想食既四季文昌終於係今晚實現左。入到去餐廳,地方好寬敞,當中帶有懷舊風格。再加上侍應生服務非常有禮貌,整體感覺已經令我非常滿意。好飲既 pina colada, 有少少酒精,但襯起上黎好易入口!一陣陣既椰香滲入我地落完order, 然後上前菜係三文魚刺身及冷盤沙薑豬手,豬手真心覺得好入味,自製既沙薑唔會好咸,豬手肉質非常爽口,但三文魚就比較普通!再黎就係主角之一文昌雞半隻,配上椰青汁湯底,簡直一絕。皮薄肉厚,皮下脂肪亦唔多而且肉質嫩滑,肉中又帶有椰青汁味,堅好夾。湯配料有椰子肉,都非常爽口。食完雞,就轉另一個湯底,有新推出既牛骨湯湯底打邊爐。雖然牛骨湯本身濃郁,但混入剩餘既椰青汁湯底,令牛骨湯味道濃郁帶有新鮮味覺,而且椰青汁剛好可去除牛蘇味。其他主角亦開始出場,打頭陣有安格斯牛薄片,雪花均勻顏色鮮明,肉味濃郁。然後有和牛肩胛肉及牛舌,和牛肉味本身較淡,會覺口感較為單調,但勝在肉質嫩滑。再黎既有牛肉眼,呢碟不得不讚,味道口感極佳,油花好平均,厚度適中,無得彈。另加1盤雜菜以及稻庭烏冬,有生菜椰菜,菜本身已經好甜,至於烏冬,再加上精華湯底,仍然品嚐到椰青汁味道。呢餐我食得
今日天氣轉凍,一直想食既四季文昌終於係今晚實現左。

打頭陣有安格斯牛薄片,雪花均勻顏色鮮明,肉味濃郁。

呢碟不得不讚,味道口感極佳,油花好平均,厚度適中,無得彈。
呢餐我食得出餐廳既誠意,每樣食物唔會馬虎上菜,好明顯有落足功夫擺切每一樣食物與用具。下次我會再光臨。

天氣轉涼真係最啱去打邊爐,今晚就黎左四季文昌‬打邊爐,門口上一樓再入到去,英倫風已經深深吸引著我,成個間格裝潢令人有舒服既環境,即刻食慾大增啦我地簡左1鍋2食冬日2-3人套餐,入面仲有三文魚刺身超級厚+肥美!!海南沙薑脆豬手,口感Q彈知皮又厚又爽,一口惹味既沙姜,開鍋前既開胃小食唔洗講!黎依到一定係先食招牌椰子雞鍋!2個椰青水+雞湯,台面有個小漏斗店員話沙流完雞就食得,好貼心安排雖❣️椰子陣陣清香配埋雞一齊食,滑而不膩,文昌雞肉又夠結實,叫左半隻食,講明今日主菜係牛嘛另一主角湯底「雪濃牛骨湯」 第一次食係韓國,估唔到第二次係香港仲要黎打邊爐,店員說湯底真的跟足韓國整法,用牛骨、牛膝骨,牛內臟等 熬製六小時以上,務求將全隻牛既精華熬成雪白色既高湯;依個湯就比岩岩既椰子雞湯濃郁好多,仲有少少甜,原來仲加左好多白羅白,難怪味道咁濃咁好飲,我都真係飲左2碗先開始打邊爐 依個雪濃牛骨湯仲配牛肉拼盤,黑毛和牛肩胛肉 同埋 加拿大牛舌,牛肩胛肉油花均衡,食起黎軟嫩適中;牛舌切成薄片好快熟透,肉質較結實喜歡有嚼口既人岩食最後2款牛,山形A5和牛肉眼肉質依起黎特別嫩,脂肪比較多油花非常靚,分佈均衡口感濃郁

最後2款牛,山形A5和牛肉眼肉質依起黎特別嫩,脂肪比較多油花非常靚,分佈均衡口感濃郁,食起來入口即溶風味濃厚(堅.雪花)

安格斯牛小排,肉質結實但無難嚼既感覺,品嚐到柔軟既口感

海南手工丸;比機製彈牙鮮甜肉汁豐富

健康野菜籃 + 養生菇菌籃;分量都好多

日本稻庭烏冬;同平時成日食既粗圓烏冬完全唔同,麵條口感幼滑特別有口感

特別推薦❣️❣️柑枯加豉油超好味!酸酸甜甜少女之愛😚😚就算加左辣椒🌶️都唔會係超麻食唔到既感覺,正!
2017-12-01 90 views
明明book左8點半,準時去到,等到9點半都話冇位,咁一係講明不設book枱,只做walk in啦,咁book枱黎做咩,朋友響北京黎到諗住試下,結果一肚火,火煱店一街都係,唔會再諗你囉
2K
2017-12-01 438 views
😍超甜椰子文昌雞火鍋👅年多前在太子分店吃過,這次再來的原因是最近推出了❄️冬日套餐🍲($438),👨‍👩‍👧是一個2-3人套餐🍴,挺抵食! 🌴原味椰子文昌雞🐥 (半隻) 椰子文昌雞賣相非常吸睛,幾大片新鮮椰子配上文昌雞,肉質非常鮮嫩,當椰子水滾起時,加入文昌雞煮7分鐘便可食用,千萬不要煮太久,否則肉質可能會變老! 醬料亦是不能忽視的,在秘製豉油內加入沙薑、辣椒、和柑桔。青柑桔是海南特產,有開胃生津的作用之餘,更能大大提升雞肉的鮮味,令人回味無窮! 🐟聖誕三文魚刺身 刺身非常新鮮,每片厚度平均,好吃! 🐷海南沙薑脆豬手 豬手爽脆可口,配上沙薑的香味真是非常特別。最喜歡豬手吸收晒沙薑嘅香味,冰涼可口,是一個不錯的小食! 四季文昌今次以和牛作為今個火鍋配料的新寵,一定吸引到牛魔王來試! 🐮安格斯牛小排 (小) 🍡海南手工丸 手工丸內有手打下院、墨魚丸、貢丸和牛丸。 🥗健康野菜籃 蔬菜籃非常豐富,入邊有南瓜、生菜、油麥菜、和娃娃菜,吸收了湯底的味道,清甜又美味。 🍄養生菇菌籃 菇菌籃內有雞髀菇、冬菇、金菇等等,滿足到

🌴原味椰子文昌雞🐥 (半隻)

🐟聖誕三文魚刺身

刺身非常新鮮,每片厚度平均,好吃!

🐷海南沙薑脆豬手

🐮安格斯牛小排 (小)

🍡海南手工丸

手工丸內有手打下院、墨魚丸、貢丸和牛丸。

🥗健康野菜籃

🍄養生菇菌籃

菇菌籃內有雞髀菇、冬菇、金菇等等,滿足到一班愛吃菇菌的女士呢!

🍜日本稻庭烏冬

烏冬爽口彈牙,口感十足,最後來一個活動真是非常滿足呢!

🐄昆布鏗魚湯🍲配黑毛和牛牛肩肉($188)

先說說湯底,吃完了文昌雞後,就可以加入昆布鏗魚湯吃如下的火鍋配料。鏗魚湯味道比較清甜,香濃又美味,一面還有很多海帶絲呢!

⛰山形A5和牛肉眼🐮

這個山形牛肉眼產量十分少,在八十多萬隻和牛中只有大概一萬隻是山形和牛,所以在香港很難尋到山形牛的足跡。

山形黃牛顏色聯控好油脂豐富,吃下去肉質鬆軟,其脂肪的比例非常平均,呈霜降狀態,入口即溶,一試傾心。

🌴四季文昌椰皇🍸

😍海南島新鮮直送 超甜超好飲👍🏻

👅連椰肉都勁香 好有口感😋

幾乎是個個人必點的飲品!

第二次到來,仍然很喜歡這間餐廳。餐廳獨有的椰子水火鍋配上文昌雞真是名不虛傳,很喜歡!
2017-11-28
2017-11-30 74 views
入冬後食邊爐 正不過又乾燥,食下椰子雞鍋最好不過。最愛椰子湯甜入心,今次初嘗雪濃牛骨湯食完雞後再加湯打邊爐。雞配合椰子湯的確絕配但切忌把雞放在爐入邊太久一淡清甜一淡雞,好味道今日叫左套餐有原味椰子文昌雞 (半隻)聖誕三文魚刺身海南沙薑脆豬手安格斯牛小排 (小)海南手工丸健康野菜籃養生菇菌籃日本稻庭烏冬揀左:山形A5和牛肉眼同埋佐賀A5和牛牛肩肉 個人較喜歡佐賀a5,單憑只看名字都已經感受到威勢,但食落的確聞名不如見面...全因肉味佳,濃。不需要用太久的時間便已經發揮到最好的質素。所以的確10分高興食到這個質素的實物
入冬後食邊爐 正
不過又乾燥,食下椰子雞鍋最好不過。
最愛椰子湯甜入心,今次初嘗雪濃牛骨湯
食完雞後再加湯打邊爐。

雞配合椰子湯的確絕配
但切忌把雞放在爐入邊太久
一淡清甜一淡雞,好味道

今日叫左套餐有
揀左:山形A5和牛肉眼