Restaurant: Enchanté
Terms & Details:
2023-08-18 63 views
尖沙咀有格調西餐廳,同閨蜜一齊食餐好嘅☺️設有室內外位置,昏暗嘅環境更有格調,仲有條打卡樓梯,感覺好夢幻🌈最啱我地打卡用📸✅Iberico Ham係48個月嘅火腿,師傅即叫即切🥓鹹香味充足,唔會過鹹👍🏻仲有無花果同蜜瓜夾住食✅Tuna Tartare with Lobster Gelatin他他配上橄欖油同三文魚籽更易入口,仲有麵包夾住一齊食,好鮮味😍✅Lobster Bisque上菜已經聞到濃郁龍蝦香🤤有個墨魚汁整成嘅網裝飾,充滿設計感👹✅Black Truffle Penne用上原隻黑松露,香味四溢,同普通黑松露完全唔同,長通粉掛汁量好多,滿滿的黑松露香✅Duck a l'orange橙色一條條嘅係橙皮絲,鴨胸香嫩,我地都對呢個鴨胸讚不絕口☺️✅Passion Fruit Catalana熱情果甜品非常特別,外面係焦糖,作法似法式燉蛋,但係多咗酸甜味,好高質💕✅飲品🔸C'est La Viet加入熱情果,味道香甜易入口🔸Baileys💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5📍Enchanté (尖沙咀)尖沙咀金巴利道40號MW Plaza地舖
✅Iberico Ham

✅Lobster Bisque
✅Black Truffle Penne

✅Duck a l'orange

✅Passion Fruit Catalana
✅飲品
🔸C'est La Viet
加入熱情果,味道香甜易入口
🔸Baileys
💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5

📍Enchanté (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道40號MW Plaza地舖
坐在外面能看到街道景色户外酒吧的特色 當天的星期二反而讓我有種輕鬆感店裏播放音樂偏冷門 不是流行音樂Bread set喜歡餐廳呈上熱乎乎包點雜糧 白麵包 法包 軟乎鬆軟配牛油French onion soup純洋蔥炒到甜度散發 煮出來的湯 自然甜度十足的洋蔥味少許芝士添香氣 湯品很清甜Iberice Ham with melon薄削火腿片 油脂搭清爽蜜瓜減低膩度 油脂在口裏入口即化記得配蜜瓜 甜甜的女生也適合Black Truffle Renne黑松露香氣和忌廉做成的醬汁另外我也增添了碎芝士 更加鹹香濃香的醬汁沾滿每條長通粉配料不算太多 反而喜歡這種濃郁奶香的Tuna tartare with Lobster gelatine 吞拿魚碎圍邊 混合沙律菜 魚籽橄欖油配黑醋 整體擺盤加分味道主要以橄欖油香 中間有龍蝦啫喱配魚子醬比較少吃海鮮啫喱 挺有趣Duck a’lorange整塊鴨胸 裏面粉嫩軟乎 帶點橙皮香氣焗烤過 表面韌度 用刀切開 肉質軟乎 帶點血水滋潤 更有風味旁邊蔬菜點綴 烤過的Passion fruit Catalana熱情果酸甜味 加上奶味布甸表面焦糖脆甜 布甸冷涼的質地
坐在外面能看到街道景色

Passion fruit Catalana
熱情果酸甜味 加上奶味布甸
表面焦糖脆甜 布甸冷涼的
質地不算太濃稠 感覺到很清爽
🌳Iberico Ham 火腿拼盤擺盤精美,配上無花果、蜜瓜同沙律,夾埋水果一齊食更好味😋🌳Tuna Tartare with Lobster Gelatin吞拿魚他他擺盤仲靚😆以為全部都係他他,原來內有乾坤,中間仲有魚籽龍蝦凍,好特別🌳Lobster Bisque龍蝦湯口感Creamy,好重龍蝦味,仲有龍蝦肉㗎🦞🌳Black Truffle Penne黑松露長通粉味道芬香,用黑松露片香味十足,長通粉掛汁量好多,勁邪惡😈🌳Duck a l'orange絕對係一道有特色嘅菜式!絕對媲美得上q牛肉🤤鴨胸係半生熟,夾埋橙絲同醬汁一齊食層次豐富,雖然已經好飽都忍唔住食灑😀🌳Passion Fruit Catalana熱情果味甜品酸酸甜甜好解膩😋做法相當特別,用咗熱情果籽整成奶凍狀,仲有焦糖面,真係要試吓!🦥Enchanté (尖沙咀)尖沙咀金巴利道40號MW Plaza地舖

🌳Iberico Ham

🌳Lobster Bisque
龍蝦湯口感Creamy,好重龍蝦味,仲有龍蝦肉㗎🦞

🌳Black Truffle Penne

🌳Duck a l'orange

🌳Passion Fruit Catalana

🦥Enchanté (尖沙咀)
2023-08-10 208 views
尖咀新開無耐嘅法國菜~入內有種置身洞穴嘅奇幻感另有一個西洋棋折射打卡樓梯都能出大片!!麵包籃一個誠意有份量嘅麵包籃Tuna tartare with lobster gelatine 配酸種麵包片上碟靚到已經超像藝術畫,除左吞拿蓉、有黑魚子、酸忌廉加入龍蝦啫喱同三文魚子將口感同鮮味提升到另一層次!伊比利亞黑毛豬火腿 配哈密瓜 &毛花果 封乾48個月嘅黑毛豬火腿唔會太咸有光澤,質地好好Soup法式洋蔥湯香甜洋蔥湯,傳统法式配上拉絲芝士麵包面,濃郁香黑松露長通粉 非常滿足到身旁黑松露忠粉嘅我,黑松露忌廉醬汁順滑creamy配長通粉勁掛汁Main course Grilled Australia baby lamb rack 燒羊架5成熟控制剛好,粉嫩少羶配上黑椒燒汁、忌廉薯蓉同蘆筍配菜Passion fruit Catalana 新鮮熱情果口味造型焦糖布甸,突意保留熱情造型及果籽,比一般多了酸甜果香!Cocktailineapple martini 酒精濃度唔算好高,帶好香甜嘅菠蘿味Tripsy daisy 熱帶水果香橙口味
尖咀新開無耐嘅法國菜~

入內有種置身洞穴嘅奇幻感

另有一個西洋棋折射打卡樓梯都能出大片!!

麵包籃

一個誠意有份量嘅麵包籃

上碟靚到已經超像藝術畫,
除左吞拿蓉、有黑魚子、酸忌廉加入龍蝦啫喱同三文魚子
將口感同鮮味提升到另一層次!

伊比利亞黑毛豬火腿
配哈密瓜 &毛花果
封乾48個月嘅黑毛豬火腿唔會太咸有光澤,質地好好

Soup

法式洋蔥湯
香甜洋蔥湯,傳统法式配上拉絲芝士麵包面,濃郁香

黑松露長通粉

Main course

燒羊架5成熟控制剛好,粉嫩少羶
配上黑椒燒汁、忌廉薯蓉同蘆筍配菜

Passion fruit Catalana

Cocktail:
Pineapple martini
酒精濃度唔算好高,帶好香甜嘅菠蘿味

Tripsy daisy
熱帶水果香橙口味
2023-07-31
$550 (Dinner)
  • 黑松露長通粉
  • Passion fruit Catalana
2023-08-08 105 views
🥰上次食完法國菜又想再食過畢竟未咁快plan住去法國唯有係香港食住過下癮🙈😂🥖Bread Set野食未到送上餐前包有3款麵包 熱熱的🔥每款包包都好脆身😆😆❣️Iberico Ham $230帶有ham個份鹹香味 同時又唔會過鹹😎淨係食ham可能會有覺得有啲膩好在配上無花果同哈密瓜🍈❣️Tuna Tartare with Lobster gelatine $195呑拿魚量都比我想像中多😳仲加入少量魚子醬⚫️帶少口感當我地以為唔見左龍蝦嘅時候原來龍蝦肉隱藏係啫喱入面🦞❣️French onion soup $89 面層係由2種芝士再加麵包而成🧀🍞其寶一向對洋蔥我都不太好🥺但正正因為洋蔥煮到好淋身 就算食幾多口感都係不錯👍🏼👍🏼所以我都飲返幾啖 食返幾啖❣️Black Truffle Penne $235食黑松露通常都係食意粉多今次竟然有長通粉🤔難得難得真係啖啖黑松露香味就算我地影左一陣都仲係好creamy🤭🤭❣️Grilled Australia Baby Lamb Rack $435平時食牛食開半成熟 所以今次食羊都叫左🐏🥲切開左見到咁生真係有啲嚇親 但又真係無俾我嗌錯 半成係好正軟韌度都係勁岩岩好
🥰上次食完法國菜又想再食過

雖然兩杯唔同質感 但都一樣重水果味🍓🍊
Iberico Ham
Passion Fruit Catalans
2023-08-04 60 views
🚩Enchanté新餐廳推薦‼️位於尖沙咀鬧市開咗一間以洞穴為主題嘅多國菜,一入門口已經覺得氣氛超好,裝修真係數一數二!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Free Bread完全估唔到餐包都可以咁高質影完一輪相之後餐包都可以keep住微暖,而且外脆內軟不過如果牛油可以轉做其他有特色啲嘅味道,相信會加爆分🌈Iberico Ham $230以沙律菜墊底清甜嘅哈密瓜同無花果配搭鹹香味十足嘅ham絕對係經典組合,不用加以解釋🌈French onion soup $89第一次飲洋蔥湯,湯面頭擺咗兩件麵包而且亦都鋪滿芝士麵包就已經好似豆卜咁浸滿湯汁湯底清香,一啲都唔油膩🌈Tuna Tartare with Lobster gelatine $195先將吞拿魚切成碎粒,再混入洋蔥及白胡椒入口真係一啲筋都冇,非常柔軟另外仲有少少酸汁啫喱,橄欖油食到入口非常之順滑,好開胃🌈 Black Truffle Penne $235超級Creamy唔會話好濃味,但咀嚼間會食得出奶香嘅感覺通心粉入面嘅窿窿都已經充滿着汁一咬嘅時候啲汁就會咇出黎🌈Grilled Australia Baby Lamb Rack $435平
🚩Enchanté

🌈Free Bread
完全估唔到餐包都可以咁高質
影完一輪相之後餐包都可以keep住微暖,而且外脆內軟
不過如果牛油可以轉做其他有特色啲嘅味道,相信會加爆分

🌈Iberico Ham $230
以沙律菜墊底
清甜嘅哈密瓜同無花果配搭鹹香味十足嘅ham
絕對係經典組合,不用加以解釋

🌈French onion soup $89
第一次飲洋蔥湯,湯面頭擺咗兩件麵包而且亦都鋪滿芝士
麵包就已經好似豆卜咁浸滿湯汁
湯底清香,一啲都唔油膩

先將吞拿魚切成碎粒,再混入洋蔥及白胡椒
入口真係一啲筋都冇,非常柔軟
另外仲有少少酸汁啫喱,橄欖油
食到入口非常之順滑,好開胃

🌈 Black Truffle Penne $235
超級Creamy
唔會話好濃味,但咀嚼間會食得出奶香嘅感覺
通心粉入面嘅窿窿都已經充滿着汁
一咬嘅時候啲汁就會咇出黎

🌈Grilled Australia Baby Lamb Rack $435平時通常烤羊架都冇得揀生熟度,我同嘉欣今次就揀咗五成熟試吓
口感真係好似牛扒咁嫩

不過多咗一陣羊肉嘅味道,但絕對唔係蘇臭嘅感覺
我同嘉欣爭住食🤭🤭

🌈Passion Fruit Catalans $90
類似法式焦糖燉蛋,不過混合左熱情果口味
食落酸酸甜甜,為晚餐話上一個好好嘅句號✨✨

🌈Moctail $68
1K
2023-08-03 216 views
👧🏻😋👅🍽✨Enchanté et À bientôt 🥰-Enchanté🇭🇰 尖沙咀金巴利道40號MW Plaza地舖 🇭🇰-🇫🇷 "Enchanté" nice to meet you 係上法文堂必學一句, 食完今餐好想同餐廳講多句 "À bientôt" see you soon!🇫🇷 餐廳裝修以洞穴作靈感, 同我之前去過一間歐洲地庫酒窖餐廳exactly一樣!! 雖然只有地鋪, 但洞穴鏡面樓梯同成個裝修令餐廳更有空間感🇫🇷 2頁餐牌簡單易明, 仲有Chef Special menu; 店員係點餐時會窩心recommend返野食同飲品; 每道菜上菜時亦都有詳細介紹-🥩 Beef Carpaccio $175💯生牛肉上面有花生碎, 芝士碎, 柚子醋珠珠同沙律菜, 牛肉就咁食已好鮮味, 夾埋花生同柚子珠珠令口感更有層次; 黑椒同花生碎香而不搶💯食落幾乎入口即溶, 真係好嫩滑完全冇筋; 咁岩大廚出左黎招呼客人, 即刻把握機會請教下, 原來係tenderloin位置, 難怪軟腍嫩滑-🥓Iberica Ham (48 months) $230✨48個月係最佳風乾期, 火腿鹹鮮, 肉質挺身
👧🏻😋👅🍽✨
Enchanté et À bientôt 🥰
Enchanté
🇭🇰 尖沙咀金巴利道40號MW Plaza地舖 🇭🇰

🥩
Beef Carpaccio $175

🥓
Iberica Ham (48 months) $230
✨48個月係最佳風乾期, 火腿鹹鮮, 肉質挺身; 沙律菜好新鮮完全唔使汁醋點綴, 配ham食已超晒班
✨蜜瓜唔會太甜, 反而突出到火腿油香味; 無花果就反而好juicy, 但本身味道較淡又係唔會搶左火腿風頭

🦞
Lobster Bisque $175
💯泡沬龍蝦濃湯濃香鮮滑, 入面厚身龍蝦肉畫龍點睛將個湯既鮮味提升到另一層次
💯面頭有墨魚製成既裝飾, 乾身時脆口, 浸左湯之後煙煙韌韌好似al dente既意粉咁

🍝
Black Truffle Penne $235
✨上碟時用蓋冚住, 同我地介紹完之後先開蓋, 就聞到超香黑松露味
✨忌廉汁好香, Penne粉質滑身, 裡裡外外都沾滿醬汁, 面頭仲有火腿絲勁鹹香, 但食落絕對唔膩

🐟
Pan fried Seabass $330
💯來自智利既爐魚厚身而嫩滑, 味道鮮甜, 底下既菇片同蔬菜片都吸滿魚湯

🥧
Tarte Tatin $110
✨蘋果片煮得超腍, 連同糖漿焗得超香, 成個撻唔會焗得太乾身, 撻底仲有少少moisture, 更容易撈埋雲呢拿雪糕一齊食

🍹
C'est La Vie $112
💯飲親cocktail我都係鍾意fruity同fresh d, 法式餐廳揀"C'est La Vie"好似好應該😁
💯Gin做底, 有Passion Fruit, 橙汁同檸檬汁, 飲落好fresh
🥃
Aura $112
✨另一杯揀左比較creamy d既Aura, 有Dark Rum, Frangelico同Cream, 口感杰少少, Frangelico個榛子味好香

🥖
Bread Free
💯三款麵包熱辣辣自家製, 新鮮軟熟, 連牛油更帶出麵包香麥味; 個人最鍾意有nuts係上面果款

2023-08-02 37 views
餐廳以洞穴設計為主題,燈光柔和,環境舒適愜意,令人置身於岩洞裡面。見到餐牌寫住”Delicious food with heart and passion‘’,呢餐晚餐完完全全感受到餐廳對食材嘅執著同烹飪嘅認真。伊比利亞火腿(48個月)肉嘅比例比脂肪多,食落肉質結實,口感甘香油潤。配上鮮甜嘅哈密瓜同無花果中和油香。 牛肉片配上由柚子醋製成嘅粒粒,加埋花生碎、醋、橄欖油等調味。呢到牛柳嘅部位嫩滑到極緻。油香入口即溶,肉嘅油香同所落嘅油醋份量恰到好處。食完一塊接一塊,係我暫時食過最高質嘅牛肉片。法國煙鰻魚柳配上挪威三文魚。經過煙燻後嘅鰻魚,味道鮮美,魚油喺口入面慢慢溶化並散發出淡淡魚香。刁草蜜糖芥末同酸忌廉襯托令魚肉唔單調。當侍應湯時已聞到濃郁嘅牛肉味。清湯附有燉蛋同蘿蔔絲,碗上嘅麵包條有酸忌廉魚子醬。對於呢個配搭覺得新鮮,蘿蔔絲清爽而燉蛋香甜,本身擔心會俾牛湯蓋過佢地。但正正呢個牛湯係充滿牛味得嚟唔油膩,所以食材間先可以互相配搭。麵包條沾上牛湯,更突出魚子醬嘅鮮味。長通粉口感Al dente,每一啖都充滿住忌廉汁,食到黑松露嘅濃郁香氣。香煎過嘅海爐魚肉質堅實得嚟有啲嫩。清甜醬汁更突出魚嘅

伊比利亞火腿(48個月)
肉嘅比例比脂肪多,食落肉質結實,口感甘香油潤。
配上鮮甜嘅哈密瓜同無花果中和油香。

香煎過嘅海爐魚肉質堅實得嚟有啲嫩。清甜醬汁更突出魚嘅鮮味。而配菜非常清甜,沾上醬汁更加鮮味。

Cocktail Aura口感細膩幼滑,飲後陣陣榛果杏仁留喺口腔入面。

2023-08-02 187 views
半開放式餐館一入門口已經見到西洋棋樓梯,打卡一流📷入面浪漫感高既洞穴,好高級Bread叫完嘢食就送上麵包俾我哋食住等,一嚟麵包已經有三款,而且麵包嚟到嘅時候係熱嘅,即叫即焗👍👍Iberico ham 🍖48個月西班牙伊比利亞黑毛豬火腿配哈密瓜同無花果黑毛豬即叫即切,我上網睇返個價錢嚇親😂一個完整嘅竟然要$15000但佢有別於平時嘅ham,食落去甜美帶一點鹹香,但又唔會好鹹,配搭埋哈密瓜同無花果食更加出色,一鹹一甜中和左個味道好好味😋Tuna tartare with lobster gelatine 🦞黑魚子,酸忌廉,龍蝦汁啫喱,三文魚子,吞拿魚他他份量都算多,龍蝦汁啫喱裏面真係有龍蝦肉,估佢唔到將佢哋混合埋一齊食令到吞拿魚他他嘅味道更加出色Onion  Soup🧅🍲法式洋蔥湯係法式餐廳呢個我都幾大愛,原因係因為佢滿滿嘅洋蔥,有兩塊浸滿左洋蔥湯嘅麵包再配搭左勁多嘅芝士,飲落去每啖都有拉絲芝士大滿足Black truffle penne🍝黎到揭蓋後聞到香噴噴嘅黑松露味新鮮嘅黑松露配忌廉汁食落去好惹味😋😋Grilled Australia baby lamb rack🐏羊架配蘆筍,甘筍,薯
半開放式餐館一入門口已經見到西洋棋樓梯,打卡一流📷

入面浪漫感高既洞穴,好高級

Iberico ham 🍖
48個月西班牙伊比利亞黑毛豬火腿配哈密瓜同無花果
黑毛豬即叫即切,我上網睇返個價錢嚇親😂
一個完整嘅竟然要$15000

黑魚子,酸忌廉,龍蝦汁啫喱,三文魚子,吞拿魚他他
份量都算多,龍蝦汁啫喱裏面真係有龍蝦肉,估佢唔到
將佢哋混合埋一齊食令到吞拿魚他他嘅味道更加出色

Onion  Soup🧅🍲

Black truffle penne🍝
黎到揭蓋後聞到香噴噴嘅黑松露味
新鮮嘅黑松露配忌廉汁食落去好惹味😋😋

羊架配蘆筍,甘筍,薯蓉,黑椒汁
5成熟嘅羊架我終於食到喇,平日喺唔同嘅餐廳食羊假要五成熟大部份時間都已經係七成熟,但佢呢間真係做咗5成熟,咬落軟軟既肉而且好香嘅羊味,大讚

Passion fruit Catalana🍮
熱情果,焦糖梅,新鮮熱情果
味道酸酸甜甜好開胃同焦糖布甸出奇地夾,做結尾甜品唔會太甜幾唔錯

Pineapple martini 🍍🍸
有啲驚喜,martini本來係比較濃味既cocktail
出奇地嘅係佢嘅菠蘿味超級濃郁,然後到最尾會飲到酒精嘅味道👍👍👍

Tripsy daisy🍊🍹
好香濃嘅橘子味
Dinner
  • Grilled Australia baby lamb rack
  • assion fruit Catalana
  • Black truffle penne
  • Pineapple martini
  • Iberico ham
2023-08-01 55 views
來一場精緻法國菜😍尖沙嘴開了間新餐廳, 岩洞嘅室內設計別樹一格。💖先來一杯Signature cocktail 🍹Rose royal粉紅色浪漫玫瑰花瓣點綴,有gin及sparkling wine。🐟Tuna tartare with lobster gelatine清新前菜,吞拿魚他他中間有龍蝦啫喱同黑魚子醬。💗Baked whole sea urchin with crabmeat原個海膽十分吸引,叫上芝士焗非常香。🥣Soup🐂Beef consomme royale牛肉清湯入口鮮甜濃郁,中間有個雞蛋布甸,好有心思。🦞Lobster bisque龍蝦湯香濃,仲有個用墨魚汁做的網狀裝飾。🍝Lobster linguine龍蝦肉質結實新鮮,意粉彈牙,上桌時店員會刨一些乾魚子醬。🥩Grilled US Beef tenderloin 5oz with goose liver牛柳軟霖,鵝肝油香滿溢。🧀Cheese platter 4 kinds食完主菜已經好飽,但店員介紹呢度的芝士,一次可以試齊4款。🍮Passion fruit catalana原個熱情果裝住酸甜清新既焦糖燉蛋。😍
來一場精緻法國菜😍

尖沙嘴開了間新餐廳, 岩洞嘅室內設計別樹一格。💖

先來一杯Signature cocktail

🍹Rose royal

清新前菜,吞拿魚他他中間有龍蝦啫喱同黑魚子醬。

原個海膽十分吸引,叫上芝士焗非常香。

🥣Soup

🐂Beef consomme royale

牛肉清湯入口鮮甜濃郁,中間有個雞蛋布甸,好有心思。

🦞Lobster bisque

龍蝦湯香濃,仲有個用墨魚汁做的網狀裝飾。

🍝Lobster linguine

龍蝦肉質結實新鮮,意粉彈牙,上桌時店員會刨一些乾魚子醬。

牛柳軟霖,鵝肝油香滿溢。

🧀Cheese platter 4 kinds

食完主菜已經好飽,但店員介紹呢度的芝士,一次可以試齊4款。

🍮Passion fruit catalana

原個熱情果裝住酸甜清新既焦糖燉蛋。😍

• BeefConsomméRoyale
2023-07-30 1174 views
📍Enchante🗺️尖沙咀金巴利道40號MW Plaza地舖呢間係新開幕嘅法式fine dining餐廳,一入門口就見到條會變燈色嘅樓梯,裝修亦都整到好似置身於洞穴咁,好特別好靚😍 外面仲有半開放嘅位置可選擇~⚡️Free Bread有三款餐前包,黎到真係熱辣辣,連個盤都熱!⚡️Iberico Ham $230用嘅係48個月風乾火腿,即切即上,切到好薄,充滿鹹香嘅火腿同蜜瓜無花果一齊食好味😋⚡️Beef Carpaccio $175好大一碟!生牛肉片上面有nuts、芝士碎、同好似三文魚籽嘅柚子醋珠,可以夾埋沙律菜一齊食,成件事好夾好味😍⚡️Smoked Eel & Smoked Salmon salmon Salad $155有煙鱔同煙三文魚,煙三文魚就見得多,但係煙鱔就好少見!旁邊有Mustard同yoghurt兩個醬可以點,仲有少少三文魚籽🥰⚡️Beef Consommé Royale $125呢個牛肉清湯味道清甜,特別嘅係有燉蛋🍮😆服務員會喺我地面前加入湯🫖上面條包都烤得好香脆!⚡️Lobster Bisque $175龍蝦湯好正🥹🦞 又creamy又濃郁,仲有龍蝦肉🧡 兩款湯都各有特色,但
📍Enchante
🗺️尖沙咀金巴利道40號MW Plaza地舖

⚡️Free Bread
有三款餐前包,黎到真係熱辣辣,連個盤都熱!

⚡️Iberico Ham $230

⚡️Beef Carpaccio $175

⚡️Beef Consommé Royale $125

⚡️Lobster Bisque $175
龍蝦湯好正🥹🦞 又creamy又濃郁,仲有龍蝦肉🧡 兩款湯都各有特色,但個人比較鍾意龍蝦湯!

⚡️Black Truffle Penne $235
攞過黎嘅時候有個蓋蓋住,一打開真係好香黑松露味😍 食落都一樣咁濃郁,黑松露味真係好濃郁啊🖤🖤 推💘

⚡️Grilled Iberico Pork Pluma with Black Berry Jus $425
另一款主菜就揀左呢個豬肉,配菜有紫薯蓉,好少見🤩 醬汁係黑車厘子,甜甜地好配豬肉😌

⚡️Tarte Tatin $110
好鍾意呢個甜品!!🥹
法式蘋果塔一黎到就聞到好香嘅肉桂味,上面有雪糕,冰火交融🧊🔥 食到飽飽都一啖接一啖啊!🤣🤣

⚡️C’est La Vie $112
點左呢杯signature cocktail,係Gin, passion fruit, orange juice, lemon juice, passion fruit liqueur🍸 飲落酸酸甜甜,幾開胃😆

⚡️Apple Juice $42

環境氣氛🈶️服務🈶️食物質素🈶️
全部菜式都好精緻有曬擺盤,而且所有細節位都做得好足👍🏻 每食完一道菜都會換碟同餐具🍴覺得真係幾啱慶生等活動🥳
2023-07-30 352 views
鍾意食Fine dine 嘅,除咗會欣賞佢哋細心嘅擺盤之外,更重要係份量,通常set到真係啱啱好,環境十居其九都係非常優雅,咁就食都食得零舍安逸。 😌喺尖沙咀就聚咗唔少呢啲fine dine 舖,要推薦嘅呢一間就位於金巴利道。🥰Beef Carpaccio— 🥩呢一款相對就係牛肉他他嘅昇華版,生牛肉再配上黑椒碎粒邊,🥩中間就夾雜左柚子爆珠,🍊柚子汁同埋花生碎,食嘅時候除咗撈勻晒所有醬料之外,🥩仲可以夾埋一片嘅火箭菜,咁就係最正宗嘅食法,雖然係生牛肉,🥩但食落去絕對冇嗰種生嘅感覺,極之嫩,而且即時變咗牛肉蓉,有埋柚子汁同埋柚子爆珠嘅酸酸地感受,🥩提升左牛肉本身嘅微甜,非常欣賞加咗花生碎,🥜為呢一度軟性食物帶嚟脆脆嘅咬口🥩Smoked Eel and Smoked Salmon Salad— 🥗前菜系列,仲有呢一款煙三文魚及煙鰻魚沙律。🥗同樣都係非常清新,再帶有海洋嘅氣息。大塊煙三文魚膠質滿滿,🥗煙燻咗之後就有橡果嘅味道,更加濃郁。 🥗至於鰻魚嘅質感都幾特別,因為平時食嘅鰻魚相對係好軟林林,🐟但呢一款反而令到鰻魚嘅肉質更加結實,煙燻咗之後,令到裏面嘅肉汁聚埋,🐟比起三文魚會鹹少少,但海洋嘅

Beef Carpaccio

Smoked Eel and Smoked Salmon Salad— 🥗前菜系列,仲有呢一款煙三文魚及煙鰻魚沙律。🥗同樣都係非常清新,再帶有海洋嘅氣息。大塊煙三文魚膠質滿滿,🥗煙燻咗之後就有橡果嘅味道,更加濃郁。 🥗至於鰻魚嘅質感都幾特別,因為平時食嘅鰻魚相對係好軟林林,🐟但呢一款反而令到鰻魚嘅肉質更加結實,煙燻咗之後,令到裏面嘅肉汁聚埋,🐟比起三文魚會鹹少少,但海洋嘅味道就明顯重好多。🐟

Lobster Bisque— 🦞西式湯之中,就以龍蝦湯作為最上乘嘅一款,濃郁嘅氣味,再配合埋海洋嘅滋味,🦞實在令人難以抗拒。而呢一度嘅龍蝦湯賣點唔在於個湯有幾濃稠,🦞相對更加重視整體味道,將cream同埋龍蝦湯嘅比例調製到非常絲滑,🥣只裏面當然亦都要有新鮮嘅龍蝦肉咁就成為一道完美嘅湯🥣
Lobster Bisque

Black Truffle Penne— 🍝我哋平時接觸到嘅黑松露,通常都會喺Pizza同埋意粉出現,咁正宗嘅配搭,🍝當然亦都可以喺呢一度搵到,除咗長通粉裏面有白汁同埋黑松露醬之外,🍝更加有一片片嘅黑松露削片,😍帶嚟更厚重嘅黑松露味,絕對係享受🍝
Black Truffle Penne

Grilled Iberico Pork Pluma with Black Cherry Jus— 🐽輪到主菜環節,呢款燒伊比利亞豬用咗最鮮嫩嘅部位,🐽燒到外表焦香,但內裏同牛扒差唔多都係大約八成熟,仲要係啖啖肉,🐽至於醬汁就用咗黑車厘汁,酸酸甜甜,特別同豬肉零舍夾🐽

Long Island Ice Tea— 🍹一杯長島冰茶,除咗可換半晚安睡,過程仲可以滿足左一次過想飲幾款酒嘅享受,🥃加咗少少可樂中和一下濃烈嘅酒味,但整體來講非常之有層次,每一種Spirit都有佢獨特嘅氣味,🍹溝埋左一齊之後就感覺到和而不同嘅感覺🥃

Enchanté (尖沙咀)
2023-07-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-07-30 131 views
尖沙咀又有新餐廳開, 位於金巴利道Enchante 呢間法國餐廳裝修特別, 好似置身於岩洞內, 非常有格調, 另外仲有一條燈光長樓梯,放上特大棋子♟️,必定打卡。先點上一杯Cocktails “C’est La Vie” Gin, 熱情果,橙汁,檸檬汁,果酒調教而成,味道清新有果香。佢哋用上電子餐牌,海鮮,生蠔,前菜,湯,意粉,頭盤,芝士及甜品,每項目都有幾款選擇。店員貼心服務,每道菜都清晰講解。點完菜奉上新鮮麵包, 三款麵包🥖我都非常喜歡,而且仲焗到熱辣辣,塗上牛油🧈,份外美味。頭盤Tuna Tartare with Lobster gelatine $195這個菜式色彩繽紛,除咗靚之外,味道好開胃, 吞拿魚蓉配上新鮮蔬菜最特別就係加上龍蝦汁啫喱, 更加鮮味。Baked Whole Sea Urchin with Crabmeat $220原隻海膽釀上蟹肉再焗,香味撲鼻,味道一流。湯Beef Consommé Royale $125牛肉清湯,清甜,而且中間仲放咗燉蛋,湯上放上一片脆片及🌼。Lobster Bisque $175龍蝦湯上放了一片用墨魚汁造成的脆片,非常美觀,龍蝦湯打成泡沫

頭盤

原隻海膽釀上蟹肉再焗,香味撲鼻,味道一流。

Beef Consommé Royale $125
牛肉清湯,清甜,而且中間仲放咗燉蛋,湯上放上一片脆片及🌼。

Lobster Bisque $175
龍蝦湯上放了一片用墨魚汁造成的脆片,非常美觀,龍蝦湯打成泡沫,龍蝦味非常濃郁。

Lobster Linguine $335
用上一隻龍蝦🦞,開邊,意粉混入龍蝦汁, 香濃可口。

Grilled US beef tenderloin 5 oz with Goose Liver $580
用上美國牛柳肉,鲜美多汁,口感柔嫩,入口即化。再配上鵝肝,入口即溶,散發出獨特香味。

Cheese Platter $125
有四款唔同嘅芝士 🧀️, 味道同軟硬程度都唔同。

Passion Fruit Catalana $90
酸酸甜甜,非常開胃
2023-07-30 28 views
同朋友去咗呢間法國餐廳Enchanté慶祝生日,餐廳內裡裝潢好靚,身處其中好似去咗洞穴內咁,好有氣氛!另外仲有一條西洋棋樓梯比人打卡影相,夠晒gimmick!  先送上麵包籃,有幾款麵包。 Smoked Eel & Smoked Salmon Salad($155) 賣相非常精緻嘅一道前菜!法國鱔魚肉質嫩滑,煙燻香味突出,挪威三文魚刺身肥美新鮮,醬汁加上鹹香嘅三文魚子,連埋一齊食味道好夾!底下嘅沙律菜及橙色番茄仔都新鮮爽甜,好食!  Beef Consomme Royale ($125) 店員先奉上擺有燉蛋及蘿蔔絲嘅湯碗,然後再緩緩倒上牛肉清湯,視覺效果一流!牛肉清湯湯頭清澈,濃縮咗牛及唔同蔬菜嘅鮮香,配搭嘅脆多士亦有魚子醬嘅點綴,更添鮮味!  Black Truffle Penne ($235) 呢個相對之下就比較失色,通粉略嫌比較淋身,唔夠al dente。醬汁creamy但本身並無松露香,主要係靠新鮮松露片去帶出味道,如果即席刨上黑松露片,香味會更加凸顯出來!呢度嘅cocktails都調得唔錯,值得一試!
另外仲有一條西洋棋樓梯比人打卡影相,夠晒gimmick!

先送上麵包籃,有幾款麵包。

Beef Consomme Royale ($125)

Black Truffle Penne ($235)

呢度嘅cocktails都調得唔錯,值得一試!
2023-07-30 26 views
近排去咗一間好靚嘅『洞穴法國菜餐廳』—Enchanté!門口乍看係一間普通酒吧,但入到去完全別有洞天,天花板都係奇岩嶙峋嘅洞穴設計,配合唔同嘅燈光,好有情調!入面仲有一個西洋棋樓梯打卡位,好有特色! 先送上麵包籃,麵包好有誠意,熱辣辣好軟熟。 Beef Carpaccio ($175)牛肉色澤鮮紅,肉質鮮嫩,灑上芝士、花生碎、火箭菜、橄欖油、黑醋汁及柚子珠珠,味道同口感都好豐富。Lobster Bisque($175) 法式龍蝦湯係呢度招牌,果然名不虛傳!龍蝦湯鮮味濃郁,鮮味爆燈,加埋面頭綿密輕盈嘅泡沫,入口更加香滑。 Grilled Iberico Pork Pluma With Black Cherry Jus($425) 出色嘅主菜!伊比利亞黑毛豬肉味突出,唔駛煮至全熟,呈漂亮嘅粉紅色澤,非常吸引!炭燒後逼出油香,肉質嫩滑juicy,醬汁中加入咗車厘子漬,減低膩感。 Tarte Tatin($110)法式蘋果批即點即焗,食到蘋果嘅清甜又唔會遮蓋撻皮嘅牛油香,甜度剛剛好。熱辣辣嘅蘋果批,配上冰涼嘅青檸雪葩,冰火交融都好有火花。
入面仲有一個西洋棋樓梯打卡位,好有特色!

先送上麵包籃,麵包好有誠意,熱辣辣好軟熟。

Beef Carpaccio ($175)

Lobster Bisque($175)

Tarte Tatin($110)