2019-01-13
好耐都無同媽媽出街食飯,難得到左happy Friday,老公車左我地去西貢行下,順便食埋晚飯。媽咪話想食中菜,所以我地揀左花潮軒食。店鋪既裝修非常華麗、中國風,牆身一面以湖水綠為主,另一面質係銀色既特色牆,加上木質既餐桌,同中式擺設,甚有特色。而環境乾淨企理,而且樓底好高、坐位寬闊,一d壓迫感都無,最岩一家大細一齊黎食。湯方面,我地叫左個淮山杞子螺頭燉雞湯,一個例牌湯大概有4碗半左右,盛裝既器皿非常特別,個蓋係一隻雞頭樣。而碗湯方面,清清甜甜,一d味精都味,而且好香雞味,就算係d湯楂都非常好味,螺頭腍嫰,十分足料。上網睇,個個都大讚金沙蝦球,咁我當然都一定要叫黎試下啦。一客例牌有8粒,都只唔係講笑,真心好味,即叫即炸,新鮮又熱辣辣。鹹蛋黃炒到起哂沙,完完全全痴滿所有蝦球,,食既時候散發出甘香,外皮脆卜卜,蝦肉爽口新鮮,而且一d都唔油膩,食到停唔到口。我地3個人食,所以叫左半隻菜膽上湯雞,雞比生菜包圍住,非常有睇頭。芡汁打得好好,菜同雞都非常入味,雞肥美大隻,非常嫰滑,但又唔會好鹹。而最值得一提既係京燒元蹄。呢一樣餸係職員超級推介。我咁大個女都未試過食元蹄,但一食就已經愛上左。元蹄同菜
而最值得一提既係京燒元蹄。呢一樣餸係職員超級推介。我咁大個女都未試過食元蹄,但一食就已經愛上左。元蹄同菜膽上湯雞一樣都係用生菜圍碟。元蹄大大隻,size比我既手掌仲大,肉質腍嫰,不過食既時候有種罪咎感。外皮加上肥膏連埋肉一齊食,真係香滑無比。元蹄已經夠入味,食既時候加埋芡汁食,芡汁帶有八角香,十分惹味。職員果然無介紹錯👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾
另外值得一提既係職員既服務態度。溫文有禮,又會介紹真鮮同招牌菜,真係少左好多選擇性煩惱。而且佢地好勤力幫手換碟同加茶,覺得自己好似置身於5星級服務中。