Restaurant: Glasshouse (太古城中心)
Info:

以前食開中環果間...今次試太古依間...點知Lunch  time  極度唔夠人手...外藉女侍應態度勁差...果個salad bar我地加每人$88 定唔知$68...點知個salad bar 既盆盆到我走果一刻都未refill... 如果咁唔夠人手係咪應該好好安排下、或者cut salad bar?侍應太多野做收野,refill salad,落單完全都跟唔到,經理係咪應該諗下點解決,而唔係俾要自己職員發洩係客到??同埋個地下不停有水,我地見到都好危險,結果因為太滑或者唔小心,有侍應真係跌倒左成個盆既飲料,成地玻璃......

2019-09-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
阿叔👴🏾久唔久都會一大班朋友👫👫或者舊同事出嚟眾會,有時甚至會有小朋友👧🏻🧒🏻添,要搵地方食野有時都會幾頭痛🤦🏻‍♂️,大多數都會偏向食中菜或者去Outback等地方。不過先陣子,去咗太古跟中學朋友食飯🍝,經當中一位老朋友🍍介紹吓就發現呢間咁抵食嘅好地方。👍🏼.位於太古城中心一期, 呢間餐廳提供多國美食,款式多,每款份量都唔少,所以最啱一大班朋友開心share😙!今次一行6人6款菜式,人頭費都係$180,CP值超高!😝當中推介以下菜式,值得一食!.#CurryMussel ($128),fusion 泰國菜🇰🇵,新鮮青口配上濃郁嘅咖哩汁,咖哩汁加咗忌廉汁一齊煮,唔算好辣,反而甜甜地,十分惹味!食蒜蓉包時記得要點埋呢款汁一齊食,絕配組合!🤤.#GingerChicken ($238),大大隻、薑味唔算好濃嘅西式沙薑燒春雞🐔,肉質估唔到咁嫩滑,非常juicy,好似慢煮咗咁正!😍.#Shrimp&TrufflePizza ($138),呢度有好多款pizza🍕可以選擇,試咗Pineapple&Ham pizza,不過都係鍾意呢款黑松露鮮蝦🦐薄餅。薄餅黑松露味濃,芝士味重,當中火箭菜🥬可以中和咗
#Shrimp&TrufflePizza ($138),呢度有好多款pizza🍕可以選擇,試咗Pineapple&Ham pizza,不過都係鍾意呢款黑松露鮮蝦🦐薄餅。薄餅黑松露味濃,芝士味重,當中火箭菜🥬可以中和咗咁重嘅味道,一啲都唔膩,食多件都無問題!😝
2019-09-03 412 views
我曾經懷疑自己上一世是星馬人,不知為何特別喜愛吃喇沙,經常以喇沙為我的午餐或晚餐。芝士焗馬沙文咖哩蟹配多士最面層是厚厚的芝士,一打開,裏面就是滿滿的蟹肉,咖喱味濃郁,將它塗在脆口的麵包上,入口滿足。龍蝦喇沙湯烏冬與平時的喇沙湯底不同,看着並不覺得辣,但放入口卻覺得湯底有鮮和辣味,結果一滴湯也沒有剩。麵條換成烏冬,雖烏冬彈牙掛汁,可是我覺得油麵和米粉較適合做喇沙。香草梳乎厘要等25分鐘都是值得,香氣撲鼻,夠熱又軟綿綿。環境是一個 字型設計,枱的擺位密麻麻,不太舒適。女侍應較男侍應細心體貼,個別的男侍應有點粗魯。

芝士焗馬沙文咖哩蟹配多士

龍蝦喇沙湯烏冬

香草梳乎厘
要等25分鐘都是值得,香氣撲鼻,夠熱又軟綿綿。

環境是一個 [呂] 字型設計,枱的擺位密麻麻,不太舒適。
侍應較男侍應細心體貼,個別的男侍應有點粗魯。
2019-08-31 344 views
一行四人到太古城中心的glasshouse晚飯。weekend晚上六時半客人不算太多,到達後立即被安排入座。店內燈光昏暗,頗有情調。而且座位舒適,碗碟精美,給人良好的第一印象。點了4款食品,包括:BBQ duck pizza, lobster baguette, spicy pork meat with woba及korean steak sandwitch。BBQ duck pizza底薄,不會過份飽肚,中西fusion頗有新意。兩款包類水準正常。而最後加點的spicy pork meat with woba雖然惹味,但較為辣,生菜份量不足,可作改善。

2019-08-31 433 views
已經到這餐廳3次,過去2次對食物的味道,都算不錯,但今次再去,經歷就差很多了。先講我訂坐了10位,但只拍2張4人檯給我,我見隔離有檯,再問侍應可以拍多一張2人檯時,她說俾唔到我地,我回應她,那我們坐得很迫,她回答其他檯都係咁,但見隔離張檯過了15分鐘也沒有人坐下,而我們要5人坐在梳化位置,坐得很唔舒服。預訂了10人坐位,但都係坐8人檯,另一人就坐路邊。食物方面,大至上都可以,但我杯餐飲檸檬茶,就太少檸檬,可能檸檬真係好貴。應該唔會再黎呢間餐廳
2019-08-22
$130 (Lunch)
2019-08-15 1268 views
約了朋友未試過這間新餐廳就來了,不日中午十二點但冇book位侍應說賈一點埋單,我們說可以就進來了。餐廳裝修新穎感覺很舒適,但枱與枱間距不多,有點近。有set lunch,選擇多,原來不單止西式,有泰式越式都有,有點驚喜。我選了一個馬德拉酒芝士牛肝菌意粉set lunch+58 親籽三文魚配辣柚子豉油+熱咖啡。牛肝菌意粉好香,好creamy,親籽三文魚配柚子豉油好食,好少少的辣,好清新的感覺。朋友沒有選set lunch,被All day breakfast吸引了,賣相吸引,份量多,味道不錯~上菜快,所以一點前結帳無問題,服務態度很好~下次再來試其他食物~

餐廳裝修新穎感覺很舒適,但枱與枱間距不多,有點近。

馬德拉酒芝士牛肝菌意粉
親籽三文魚配辣柚子豉油
跟餐熱咖啡

Big  Breakfast

2019-08-15
$200 (Lunch)
馬德拉酒芝士牛肝菌意粉
親籽三文魚配辣柚子豉油
Big  Breakfast
2019-08-15 277 views
收工想搵間有野飲有野食嘅餐廳,經過見到glasshouse 仲有happy hour,所以就入左去試一試入到去都算差唔多爆場,安排左我地坐比較入,靠牆嘅雙人枱,不過張枱比較細,野食嚟細個陣唔係好夠地方放首先講下2杯cocktail,真係 唔 好 飲藥水味甚重,同時酒精味好重,bartender 手勢一般,如果有人鍾意飲藥水味酒精就叫啦然後就到個單骨雞翼,有2隻味道,不過已經無印象咩味了,不過都記得啲雞翼炸得ok,都唔會乾然後到個飯,係比啲材料我地自己整,咁我地就整做手卷咁食魚生同軟殼蟹都幾好食,夠新鮮,個壽司飯味道又係好,女朋友夜晚通常唔食飯都食左2個手卷特別要留意,個wasabi 係辣到跳舞,要小心份量最尾就係個8珍牛肋骨,本身係豬肋骨同呢個之間揀,見佢menu寫到佢係特別口味咁,所以就揀嚟試但可以同大家講,完全係無特別,我覺得個豬肋骨應該會仲好食啲,佢呢個汁大家當佢係普通燒汁就可以,唔好有特別嘅期待可以比較讚嘅點,係佢呢個忟得好淋,唔會有咬唔開嘅問題價錢方面亦都係唔太平,咁嘅水準之下,應該短期內唔會再比機會呢間餐廳

首先講下2杯cocktail,真係 唔 好 飲

然後到個飯,係比啲材料我地自己整,咁我地就整做手卷咁食
特別要留意,個wasabi 係辣到跳舞,要小心份量

可以比較讚嘅點,係佢呢個忟得好淋,唔會有咬唔開嘅問題

2019-08-11 330 views
太古城中心一向都有唔少的選擇,今日晚餐就黎到glasshouse。我地一行3人,入到去坐下後,好快就落order。招牌薯條配黑松露蛋黃醬 $58薯條加了脆醬,見到薯條口感很好。再配上他的黑松露蛋黃醬,真的十分好味!慢煮12小時甜醋牛肋骨$268將牛肋骨放入麵包中,再加上旁邊配有柚子醋的沙律🥗口感十分豐富新加坡炒米配鵝肝 $168個人覺得一般,他的炒米不是很熱,再搭配其他配食。燒蘑菇串配有韓式泡菜和芝士 $76 兩串這個蘑菇配有芝士,也很香口,再加上泡菜的辣味🤤🤤🤤梳乎厘配雲呢拿雪糕 $98這個梳乎厘香似平平無奇,但配上佢的雲呢拿醬,就味道十分突出。牛油軟曲奇 $68這個軟曲奇配上雲呢拿雪糕的配搭十分和合,一凍一熱令到口感很特別😚健康椰子啫喱杯 $78啫喱杯入面的蒟蒻混合椰子,味道很爽甜很清新,還有一些chia seed,配上雜苺。這個感覺很健康。店內的環境也很舒適,而且也很多人光顧。
我地一行3人,入到去坐下後,好快就落order。

招牌薯條配黑松露蛋黃醬 $58

Signature crispy fries

慢煮12小時甜醋牛肋骨
Beef  rib

新加坡炒米配鵝肝 $168

個人覺得一般,他的炒米不是很熱,再搭配其他配食。
Singapore noodle

燒蘑菇串配有韓式泡菜和芝士 $76 兩串

這個蘑菇配有芝士,也很香口,再加上泡菜的辣味🤤🤤🤤
Portobello  mushrooms

梳乎厘配雲呢拿雪糕 $98

Vanilla soufflé

牛油軟曲奇 $68

Butter soft cookie

健康椰子啫喱杯 $78

H.  Tropical

店內的環境也很舒適,而且也很多人光顧。

2019-08-11
$200 (Dinner)
Signature crispy fries
H.  Tropical
  • 即焗牛油軟曲奇
  • 慢煮12小時八珍甜醋牛肋骨
2019-08-08 328 views
難得周六唔使返工,兩口子當然把握時間訓到飽,起身時候早餐時間已經過哂,於是索性食個靚brunch ,慢慢享受悠閒的假期。Glass house 嘅Weekend brunch選擇都幾多,想食fresh啲嘅有沙律同三文治,想食得豐盛飽肚嘅可以考慮漢堡同意粉等等,價錢由108至128蚊,包茶或咖啡。鵝肝菌芝士意粉 $108意粉嘅醬汁比較稠身,帶濃郁忌廉同奶香味。面頭那片微微烤過的半融芝士味道不錯,咸咸地撈埋落意粉一齊食令味道更豐富。鵝肝菌烹調得宜,除去了菇菌本身不討好的霉味後,仍能保留住菌香,確實不錯。和牛漢堡配黑松露蛋黃醬 $128兩片鬆軟的漢堡包中間,夾着多汁的牛肉漢堡扒,肉質唔會過硬,肥瘦適中,牛肉味香濃。另一驚喜位就是那片烤得香口鬆脆的煙肉,與漢堡扒和麵包的口感有強烈對比,旁邊的薯條都炸得香脆,岩哂我呢啲鍾意食香口野嘅人。不過漢堡嘅黑松露蛋黃醬味道一般,加上比其他食材搶了味,味道唔太特出。跟餐可以加$15試下meun嘅特色飲品,我地貪得意選了Blue Sun Set。飲品上層是紫色而下層是橙黃,顏色真的有點像日落的晚霞,而味道則以菠蘿味為主,帶有陣陣薑嘅後勁,飲落都幾清新醒神。不過

鵝肝菌芝士意粉 $108

和牛漢堡配黑松露蛋黃醬 $128

不過跟餐的凍咖啡就比較失色,味道偏淡而且無咩咖啡香味。

餐廳裝修走工業風,環境幾靚,座位亦都寛闊舒適,用餐心情也大大提升。

舖頭外面有個大凍櫃,放滿了精緻嘅件裝蛋糕,下次有機會都想再嚟試下餐廳嘅甜品

2019-07-28 291 views
• 鵝肝炒牛肉河粉🐮•💵Price: $168🍴Food: 4/5❤️-呢碟炒河係我係glasshouse最鐘意嗌既主食黎,因為鵝肝牛肉都係我最愛,而且炒得好香,醬汁夠濃味不過就油膩左少少🤭-• 照燒和牛牛腿扒配黑松露炒飯🐮•💵Price: $198🍴Food: 3/5❤️-冇錯呀又係牛😆牛扒唔會太肥膩亦都尚算軟腍,不過炒飯就比較遜色,雖有黑松露味,但整體味道偏淡。
• 鵝肝炒牛肉河粉🐮•
💵Price: $168
🍴Food: 4/5❤️
• 照燒和牛牛腿扒配黑松露炒飯🐮•
💵Price: $198
🍴Food: 3/5❤️
  • 鵝肝炒和牛河粉
2019-07-27 251 views
太古城午市嘅餐廳全就全部都要排隊㗎喇,Glasshous算係少人排,大約10分鐘左右就可以入座。佢地門面好靚,入到去都算唔錯。餐牌大上列嘅價錢亦都係同其他餐廳差唔多。不過服務就差咗少少,落咗單之後等咗差唔多十五分鐘先上到菜,但係坐低就同你講九十分鐘用膳時間。咁無可厚非佢都係想喺午市時間做多幾轉。佢嘅食物質素其實幾好,不過俾佢上菜時間影響咗唔少。叫咗碟意粉,好有泰式嘅味道,不過細份咗少少。餐飲叫咗凍奶茶,超級難飲。
2019-07-24 250 views
住太古城既朋友一直都好推薦呢間難得今次係附近工作就相約埋一齊食呢一間啦因為兩個女仔 所以一心就諗住小食、沙律、主食小食叫左個薯條非常鐘意佢個cream source食唒個source個waiter仲自動幫我地refill tim!沙律係軟殼蟹沙律,一上碟思考緊中間個炸物係咩原來入面係溫泉蛋好好奇究竟如何可以做到再加埋軟殼蟹 我覺得雖然比想像heavy但係都好食既而主食最後叫左個面 – 墨汁面配溫泉蛋因為軟殼蟹沙律實在太好食既關係呢個就中等不過其實都係好食既環境亦都算舒服,所以都幾推薦俾大家
住太古城既朋友一直都好推薦呢間
難得今次係附近工作
就相約埋一齊食呢一間啦

因為兩個女仔 所以一心就諗住小食、沙律、主食
小食叫左個薯條
非常鐘意佢個cream source

沙律係軟殼蟹沙律,一上碟思考緊中間個炸物係咩
原來入面係溫泉蛋
好好奇究竟如何可以做到
再加埋軟殼蟹 我覺得雖然比想像heavy
但係都好食既

而主食最後叫左個面 – 墨汁面配溫泉蛋
因為軟殼蟹沙律實在太好食既關係
呢個就中等
不過其實都係好食既

環境亦都算舒服,所以都幾推薦俾大家
2019-07-17
Type of Meal
Dinner
  • 軟殼蟹溫泉蛋沙律
2019-07-18 230 views
太古城首選!午餐時間超級多人排隊,但可以預先打電話book位,佢booking只可以係整數時間,即係例如12點、1點,如果你放lunch係12點半就要等下喇。餐廳入面環境好好,服務喺午時繁忙時間都會唔錯,但你要預搵侍應要等多一等。食物方面叫咗個all day breakfast,有蛋、有肉、有菜、有生果,非常健康,好啱忙碌嘅打工仔忙裏偷閒,食返餐健康嘅。份量方面都比較多,男仔都食到好飽。唯一美中不足係餐飲奶茶好難飲。
太古城首選!
2019-07-16 188 views
Glasshouse有多間分店,有朋友推介過,所以都同女朋友黎試下。蜜桃香草冰茶大熱天時飲冰茶真係消暑解渴,蜜桃味唔算好出,不過茶味十足,唔會太甜。酥炸軟殼蟹凱撒沙律伴流心蛋凱撒沙律就成日食,炸流心蛋就好少食。如果沙律同個醬撈埋左同個醬多返d就會更好,不過軟殼蟹同流心蛋都炸得非常好,唔會炸得好硬,流心蛋真係有流心,軟殼蟹都幾厚肉。雞翼配青檸檬香芧秘製森巴醬又係香口食品,上枱嗰陣時熱辣辣,非常新鮮,個汁醬真係有d辣。如果雞翼大隻d就更好。美國頂級西冷配秘製京醬原鐵鈑上,d汁到落去嗰陣時會「支支」聲。美國牛既牛味真係非常出,配上咁濃味既汁,都可以配合得咁好。5成熟,好好味,配菜都好出色,特別係薯仔!即焗牛油軟曲奇第一次食即焗軟曲奇,個口感好似蘋果金寶,非常香,配上雲呢拿雪糕,有啲冰火嘅感覺,正!
蜜桃香草冰茶

酥炸軟殼蟹凱撒沙律伴流心蛋

雞翼配青檸檬香芧秘製森巴醬

美國頂級西冷配秘製京醬

5成熟,好好味,配菜都好出色,特別係薯仔!

即焗牛油軟曲奇

2019-07-06 209 views
今日同男朋友行太古城之後見到間glasshouse 一直都想食金鐘嗰間所以我哋就入咗了佢哋有一啲fusion嘅菜式小食我哋叫咗雞翼配青檸檬香茅秘製森巴醬炸薯條配黑松露蛋黃醬個雞翼同個醬好夾 好開胃炸薯條並唔係一般嘅薯條 而係加咗一啲特別嘅嘢喺面 令到特別酥脆 嗰醬當然都好好食啦之後主菜我哋就叫咗美國頂級西冷配秘製京醬生熟度拿捏得好好 個醬都幾特別仲有叫咗慢煮12小時八珍甜醋牛肋骨牛肋骨好林 而且配八珍甜醋 有啲甜甜嘅感覺飲品我就叫咗菠蘿椰奶沙冰菠蘿同夜奶一向都係Perfect match所以好好飲 而且個杯都好靚甜品我哋就叫咗香草疏乎厘口感軟綿綿 好正
今日同男朋友行太古城
之後見到間glasshouse 一直都想食金鐘嗰間