Restaurant: Glasshouse (太古城中心)
Info:

2019-07-03 4604 views
有日收早,經過這間食店,睇到啲cake很精緻,剛好又未過Tea time, 所以便被吸引了入去食Tea其實都成5點半了,不過都唔理,食左先算我們點了兩個Tea set , 炸薯條配雞翼和酥炸魚柳漢堡配蝦片,兩杯凍0Tea炸薯條和炸🐠脆卜卜,同平時的餐廳炸得特別脆口,又不會太乾身炸雞翼緊係比FFC正好多啦😂塊麵包我最Like, 軟綿綿,夠鬆軟還有蝦片,都唔弱嫁,一樣脆到飛起好滿足的Tea set👍👍👍試過tea 無中伏,咁我就搵左日去食散叫下午餐。Big breakfast , 炸薯條配黑松露蛋黃醬 ,芝士焗脆脆肉醬意粉,薄荷vs可可鮮奶咖啡和櫻桃梳打個big 早餐,超級big 足夠兩個share😂😂😂黑松露蛋黃醬正爆,薯條仍然脆卜卜肉醬意粉正爆,超多芝士佈滿,而且又不會焗得太乾,賣相靚靚,食落不會太濃蓋過所有味道薄荷咖啡,不會太甜,濃厚咖啡味櫻桃soda正爆,不甜而且靚靚,而且個冷球可保持飲品持久冰凍,又可溝稀甜度👍👍👍兩餐都滿足爆,值得光顧一食再食,而且環境優雅,寧靜。三,五知己食下野chill下😍😍😍不錯選擇

其實都成5點半了,不過都唔理,食左先算

炸薯條和炸🐠脆卜卜,同平時的餐廳炸得特別脆口,又不會太乾身

炸雞翼緊係比FFC正好多啦😂

塊麵包我最Like, 軟綿綿,夠鬆軟

還有蝦片,都唔弱嫁,一樣脆到飛起

好滿足的Tea set👍👍👍

試過tea 無中伏,咁我就搵左日去食散叫下午餐。

個big 早餐,超級big 足夠兩個share
😂😂😂

黑松露蛋黃醬正爆,薯條仍然脆卜卜

薄荷咖啡,不會太甜,濃厚咖啡味

• 櫻桃soda
  • 芝士焗脆脆肉醬意粉
  • 炸薯條配黑松露蛋黃醬
  • big breakfast
  • 酥炸魚柳漢堡配蝦片
2019-07-03 193 views
今日嚟到太古城行街,晚飯嘅時候就諗下食啲乜野好,最後經朋友介紹去到太古城中心餐廳名就叫做glass house 主菜有西冷扒,佢嘅配菜係非常之特別,配菜有洋蔥一啲綠色嘅蕉,一條條嘅菇類,仲有揸過嘅粗薯粒,呢個配搭平時去一般嘅西餐廳係唔會食到,但係肉類配菜同埋朝係可以減低油膩感炸薯條,炸得非常之香脆,仲要係我最鍾意食嘅粗薯條,配合埋黑松露醬同埋茄汁八珍甜醋牛肋條,聽到呢個名好多人都覺得好奇怪,但其實食落去非常之好味,酸甜汁配合慢煮咗嘅牛肋條,味道係非常之配合炸雞雞翼非常之香脆,肉質非常之juice,識落非常之香口但係又唔會覺得好油膩所有主菜上完之後最後尾仲有一個疏乎厘,成個疏乎厘非常之鬆軟焗嘅時間亦都啱啱好

2019-07-02 4391 views
今晚肥雞去咗呢一間喺太古城既西餐廳食飯,呢一度嘅食物配搭係 幾新奇同埋有趣,肥雞見到梗係佢試下啦。chicken wings $78炸粉皮薄,隻隻雞翼都好大隻,咬落去啖啖肉!配上粒粒嘅炸蒜粒,非常之香口,點埋個醬,酸酸甜甜,超正。crab caesar $148肥雞我出名健康,見到沙律菜就一定會叫嘅!不過呢一個沙律菜肥雞真係好鍾意,因為除咗沙律菜好新鮮之外,佢呢一隻炸軟殼蟹係炸到超級香脆,而且佢嘅軟殼蟹好大隻, 係有蟹肉,唔係平時坊間嗰啲炸到乾真真,淨係食個粉!再配埋一隻流心蛋,撈埋個沙律菜食,冇得輸。XO lobster $228龍蝦肉已經切好畀我哋,粒粒都爽口彈牙,肥雞一啖咬落去嗰個新鮮嘅肉汁係爆出嚟,超級滿足!佢嗰個麵底係炸嘅,淋上個xo醬,超級香口,超級惹味。pepper sirloin $268肥雞我呢隻食肉獸見到牛扒又點會唔叫呀?不過真心講佢呢一度嘅牛扒真係好高水準,好出色!佢呢個牛扒大概五成熟,食落去好香牛味, 唔需要點任何醬汁,淨係食佢塊牛扒已經超級好食。 佢嘅肉汁好嫩滑,一啲渣都冇, 水準之作。butter soft cookie $68肥雞對呢度嘅甜品真係好滿意,呢

chicken wings $78

crab caesar $148

XO lobster $228

pepper sirloin $268

butter soft cookie $68
肥雞對呢度嘅甜品真係好滿意,呢一個軟曲奇真係好好食, 咬落去嗰個餅底好香牛油味, 食落去唔係好脆, 再配上佢嗰個好香嘅雲呢拿雪糕,一冷一熱,雙重享受。

vanilla souffle $98
其實肥雞覺得食梳乎厘其中一個好重要嘅特色係要食佢嘅空氣感,呢一度嘅梳乎厘真係可以食得出好鬆,好軟。而且蛋白味超濃,份量亦都好大份,再淋上過雲呢拿醬,超香奶味。

mix and match $58
特製冰鴛鴦,咖啡味好濃。

grapefruit tea $52
2019-06-12
$500 (Dinner)
2019-07-02 3044 views
今晚肥妹仔放工去咗太古廣場呢一間叫glasshouse嘅餐廳食晚餐,呢一間餐廳係食一啲fusion菜,種類好多,而且好多配搭肥妹仔都未見過,所以肥妹仔好期待去試呢一間餐廳。chicken wings $78呢一個雞翼炸到超級香脆,面頭灑上炸蒜粒,食落去非常惹味。配上佢附上嘅醬,酸酸甜甜,正。crab caesar $148唔好以為肥妹仔咁健康叫個沙律菜食,其實肥妹就係好想食佢嘅軟殼蟹。呢一個真係冇叫錯,佢啲炸軟殼蟹係超好食,超級大隻,唔會乾爭爭,再加埋隻流心蛋,一流。佢嘅沙律菜好新鮮,冇出水,超級爽脆。XO lobster $228呢一個又係另一個非常神奇嘅配搭,係xo醬龍蝦炒麵,肥妹仔我係未試過龍蝦配炒麵嘅。其實佢嘅炒麵即係我哋中式嗰隻炸麵再淋上xo醬,超級香脆同惹味。佢嘅龍蝦肉超級爽口彈牙,完全係我哋平時食嗰隻銀芽肉絲炒麵嘅豪華版!肥妹仔覺得鍾意食炒麵同埋龍蝦嘅人係一定要嚟試。pepper sirloin $268不得了!呢度嘅牛扒真係不得了!超香口,而且我冇叫幾多成熟,佢已經係by default整咗半成熟,肉質唔鞋同埋無overcooked,超香嘅牛味,唔使點任何醬汁已經完勝,

chicken wings $78

crab caesar $148

XO lobster $228

pepper sirloin $268
不得了!呢度嘅牛扒真係不得了!超香口,而且我冇叫幾多成熟,佢已經係by default整咗半成熟,肉質唔鞋同埋無overcooked,超香嘅牛味,唔使點任何醬汁已經完勝,肥妹仔極力一推。

butter soft cookie $68
呢一個又係好食到癲呀!肥妹仔淨係同人分享咗一啖就成個自己食埋。佢嘅牛油曲奇係軟曲奇,食落去係超香牛油味,口感非常之好,再加埋上面嗰一球雲呢拿雪糕,一冷一熱,咁樣食落去真係舌尖上嘅享受。

vanilla souffle $98
肥妹仔食過有一間好出名超大份嘅梳乎厘 ,當我食完呢一個梳乎厘之後,肥妹仔覺得呢一個梳乎厘又係完勝。因為佢嘅梳乎厘係好香蛋白嘅味道, 而且咬落去真係食空氣咁樣,非常之輕柔!再淋上佢嗰個雲呢拿醬, 簡直就係享受。

mix and match $58
特製冰鴛鴦,好香咖啡味。

grapefruit tea $52
2019-06-12
$500 (Dinner)
住在港島區的我來太古城中心,相當方便又快捷。近日天氣變幻莫測,不過來到太古城中心也不怕,全因港鐵連接商場完全安全到達。Glasshouse一直我都好喜歡,之前去過IFC有無敵海景,反則太古城的分店換有綠野仙境的模樣。全綠色環境,座位寬敞又舒適。另外,我最鍾意是很多甜品的選擇,愛甜的人士一定喜歡。餐牌上的種類繁多,由小食、前菜、主菜、甜品、各類酒精或非酒精飲品應有盡有。餐牌上的插圖精美非常吸引,令人花多眼亂。雞翼配青檸檬香茅秘製森巴醬小食點下我最愛的雞翼,一客五隻雞翼炸至香脆無比而且滿滿香茅味道,非常惹味。旁邊有秘製森巴醬,與香茅雞翼相當匹配。酥炸軟殼蟹凱撒沙律伴流心蛋西餐又點少得凱撒沙律添加軟殻蟹富有層次感,而且份量十足。有別於其他餐廳,這個沙律添有一隻酥炸流心蛋。漲卜卜的蛋炸至香脆,輕輕切開內𥚃滿帶流心蛋黃,非常滋味。美國頂級西冷配秘製京醬西冷扒五成熟輕輕切開,內裡肉質微紅並帶有嚼勁。值得一讚秘製京醬帶有少許辣度,底層有大蔥、青椒、菇類等配料,非常美味。慢煮12小時八珍醋牛肋骨慢煮牛肋骨的確非常出色,牛肋骨肉質軟腍連同香港製造的醬料八珍醋,完全中西合璧。旁邊附有刈包連同牛肋肉同吃,非
慢煮12小時八珍醋牛肋骨
慢煮牛肋骨的確非常出色,牛肋骨肉質軟腍連同香港製造的醬料八珍醋,完全中西合璧。旁邊附有刈包連同牛肋肉同吃,非常夾。
即焗牛油軟曲奇
甜品有軟身牛油曲奇底利用鐵盤盛載保持其熱度,上面有雲尼拿雪糕冷熱交替,雙重口感,甜度亦恰到好處。
香草梳乎厘
原個梳乎厘大大件,份量十足。有人說:「吃梳乎厘猶如一陣風」,這個卻令我一試難忘。外層微脆內𥚃軟滑沒有挑剔的理由。
菠蘿椰奶沙冰
飮品也是驚喜之作,菠蘿的外型盛載菠蘿椰奶沙冰味道夾,底層更有冰粒盛載保持其冰冷出色。
2019-06-24
$300 (Dinner)
2019-06-28 177 views
朋友約此餐廳晚飯,順便傾下下個月旅行事,餐廳夠靜環境唔錯,到步已見到頗多人,服務員帶我們行入內還有地方,原來都唔細,坐的也舒服輕鬆。椰王雞尾酒椰殼盛載著雞尾酒,酒中還帶點咖啡苦澀味道,matching得唔錯。酥炸軟殼蟹配凱撒沙律流心蛋舖在沙律面嘅原隻軟殼蟹夠大隻,酥脆而香口,沙律菜新鮮不帶半點苦,流心蛋的流心狀很吸引,味道不錯。慢煮12小時八珍甜醋牛肋骨牛肋骨的肉入口即溶,完全係12小時烹調的效果,口感與平時煎的牛扒確實不同,基本上不用點啃,而且配上八珍甜醋又是另一特色,跳出傳統八珍甜醋配豬腳薑嘅框框,而且沒有違和感,再以包夾住食,又是另一種食法,不錯。香草梳乎厘 大大個月餅好似好澎湃不過入面係空氣,所以頂住個肚都可以食曬,梳乎厘軟綿綿搭上香草芳香,好快K0晒。今晚同朋友飲特色飲品,酒精不强烈更易投入氣氛,乾一乾杯再傾下嚟緊旅行事,期待精彩之旅。

椰王雞尾酒

酥炸軟殼蟹配凱撒沙律流心蛋

• 慢煮12小時八珍甜醋牛肋骨
2019-06-28 182 views
太古城商場連接港鐵站😋,逛街食嘢都好方便🍴,今晚相約朋友到此睇戲順道晚膳🍻,商場食肆頗多👈,中西日都有多選擇😆,朋友見還有兩個鐘先入場🕤,所以找了這間可以坐得耐的西餐廳。🔔Glasshouse餐廳簡約佈置很舒適🌈,加上燈光調🌟和更令人放鬆🧖🏼‍♂️,至於食物選擇上頗多而且具特色🎖️,整體係有驚喜🎊。親「籽」三文魚🐟配辣柚子豉油柚子🔶光是賣相也不錯😋,三文魚配魚籽,淡淡柚子酸帶點辣🌶️,酸酸甜甜很開胃😉,驚喜是小小的車厘茄🍅也有烤過令味道提升⏫,微處見細心🔆。菠蘿椰奶沙冰🍍🥤用金菠蘿外形嘅金屬器皿🗣️裝住杯特飲確實係好吸睛👀,充滿了棷香又帶點菠蘿蓉在內口感有層次💥。美國頂級西冷配秘製京醬🐮五成熟外表微微焦香🔥,內裡粉嫩帶紅,肉質鬆軟有啃勁💕,配菜係洋葱辣椒有點辣💥,啱我嚐辣夠惹味💫。即焗牛油軟曲奇 🧁雖然飽但甜品控就冇得抗拒👐,曲奇鬆脆味濃🗯️, 仲要有個雲呢拿雪糕確實係ok👅。睇戲前食到唔錯嘅西餐🍴,仲有唔錯嘅電影🎥,今晚確實難忘。😘🍴🎥🍴🎥🍴🎥🍴🎥🍴🎥🍴

親「籽」三文魚🐟配辣柚子豉油
柚子🔶

菠蘿椰奶沙冰🍍🥤

美國頂級西冷配秘製京醬🐮

即焗牛油軟曲奇 🧁

睇戲前食到唔錯嘅西餐🍴,仲有唔錯嘅電影🎥,今晚確實難忘。😘

🍴🎥🍴🎥🍴🎥🍴🎥🍴🎥🍴
  • 即焗牛油軟曲奇
2019-06-26 640 views
IFC的Glasshouse口碑很好,下午茶尤其有名,不過一直也沒有機會去試。這晚恰好在太古城,發現原來這裡竟然有Glasshouse的分店,便造就了是晚試試wish list已久的餐廳。太古分店裝潢走花園綠州路線,最漂亮的是在高樓底的天花版上鋪滿青草和色彩斑斕的花,美得忍不住要多拍幾張相片。連牆壁也有花心思設計過,真的如置身於紅磚花園般。餐廳的佔地也比想像中大,我們坐著坐著,平日晚上到七點半都差不多坐滿了。座位之間都有適當的私隱度,完全不覺侷促。在IFC的派頭還以為是高級西餐廳,但門口看餐牌比我想像中花算,二人和四人套餐都是約二百元一位。不過我看上了扒類的主菜,加上這裡大部分都做fusion菜式,配搭十分特別,如慢煮八珍甜醋牛肋骨非常吸引我,於是決定散點。酒精與非酒精類的飲品選擇很多,不過今天沒有喝酒的意欲,所以要了杯造型特別的沙冰。用個「金菠蘿」杯盛著,打開還可以將菠蘿頭放在底部做杯座,設計有心思。 椰汁沙冰綿又冰,味道比想像中清淡。新鮮菠蘿切粒後放在用菠蘿片卷成的小勺裡,酸酸甜甜的,伴淡淡的沙冰吃正好。爸爸點的cocktail賣相一流,木碟上圍滿咖啡豆,用原個椰皇盛著vodka加

座位之間都有適當的私隱度,完全不覺侷促。

Golden  Pina  Colada

Espresso  Coconut
爸爸點的cocktail賣相一流,木碟上圍滿咖啡豆,用原個椰皇盛著vodka加espresso,加上椰奶,味道竟然像bailey咖啡酒,兩者濃郁但配合得宜。
咖啡杯裡是一大塊冰,確保cocktail夠凍,要知道不冷的酒會大大減分,這裡的功夫也做得很足。

親”籽”三文魚配辣柚子豉油
Salmon Carpaccio 就是西式的生三文魚片,會用檸檬汁、香草和橄欖油做dressing。這裡是當作日式三文魚刺身的版本,用辣豉油再加添柚子的酸味,灑上日風的黑白芝麻,再放車厘茄和香蔥好讓三文魚片能卷著來吃,改變少許便能做到fusion效果,非常聰明。
吃慣三文魚刺身,這個味道毫無違和感,魚肉也很鮮甜肥美,而且溫度夠冷夠新鮮。

酥炸珍實軟殼蟹凱薩沙律伴流心蛋
要吃肉類的主菜,還是點個沙律做前菜較好。沙律菜用上簡單爽脆的生菜和酸甜車厘茄,配車打芝士片和凱薩沙律醬,是樸實的一盤凱薩沙律。
但上面的軟殼蟹確實出色,炸粉很薄,口感酥脆不泛油,內裡軟殼蟹鮮味,而且竟然還有滿滿肉汁!

酥炸珍實軟殼蟹凱薩沙律伴流心蛋
那隻流心蛋也被炸至外皮香脆,但這個炸粉跟軟殼蟹的又有點不一樣,這個更像是炸香芋番薯球的那種,更為光滑。切開「炸蛋」緩緩流出蛋黃,蛋白則已經熟透,是熟度剛剛好的流心蛋,蛋漿用來伴沙律吃更錦上添花。

美國頂級西冷配秘製京醬
西餐廳的西冷牛扒但用上港式鐵板格局上,很有港式風味。
美國頂級西冷配秘製京醬

秘製京醬像是港式鐵板扒餐的黑椒燒汁,帶點微辣,十分濃郁惹味。牛扒下放滿了京蔥、辣椒絲和本菇,而薯粒有先炸後放鐵板的功夫,外脆內軟,沾著醬汁吃更滋味。
美國頂級西冷配秘製京醬
西冷要了medium rare,呈應有的粉嫩色,肉質十分腍滑,一點卡牙縫的筋位、不能嘴嚼吞掉的也沒有。

最期待的八珍甜醋牛肋骨來了
牛肋骨用慢煮的方式令其「骨肉分離」,肉質腍滑得像扣肉般,夾雜著西冷沒有的甘香油脂,慢煮後變得彈牙富膠質。八珍甜醋就像西餐的balsamic vinegar一樣,甜多於酸,味道濃郁,其酸醋的酵素令肉質更加軟腍,如味道不夠也可再自行添加放旁的甜醋汁。
慢煮12小時八珍甜醋牛肋骨
畢竟牛脂豐富,多吃難免也會膩,伴碟的沙律則是十分重要。這個跟凱薩沙律的不一樣,用上羅馬生菜、紫蘇生菜和車厘茄。最加分的是青蘋果和蜜柑,前者爽脆,後者非常非常的甜美多汁,清新宜人。

慢煮12小時八珍甜醋牛肋骨

有三小個貝殼型的饅頭放旁,非常雪白軟熟。
慢煮12小時八珍甜醋牛肋骨
可以在摺口位置捌開,夾入牛肉和生菜,便是台灣刈包的吃法,非常有趣。
味道方面也很不錯,比傳統配薯條更有新意。

香草梳乎厘
來到甜品,平常外面吃到的梳乎厘只是小小的一杯,想不到這裡的份量會這麼大,比自己塊面還要大!
店員新鮮焗好梳乎厘便即端上,所以上菜時仍能拍到這個漲卜卜的模樣。
香草梳乎厘
梳乎厘放了一會兒就慢慢變扁了,空氣感十足,但這個吃下去也不會覺得很沒飽足感,還是有適當的像棉花般的軟綿質感。外皮焗至金黃,內裡蛋白很香很滑,配雲呢嗱汁是簡單的美味。

即焗牛油軟曲奇
另一個名字是曲奇,看相片發覺不只是一塊曲奇,好奇之下點了來試。原來是用牛油、麵粉等曲奇的材料填滿煎pan焗好,再加點crumbs以及雲呢嗱雪糕放上面,冰火交溶的口感很好。
即焗牛油軟曲奇

而且曲奇底是像Mrs. Fields般的chewy口感,有像是吃蛋糕餅底的感覺。
同樣是雲呢嗱,這個甜品比梳乎厘更為濃郁,是另一種滋味。

店員非常眼明手快,一個course接一個course地上菜,還會適時換碟和加水。最讚的是要吃刈包的時候,店員自動遞上已撕開包裝的濕紙巾!比男友還要貼心啊

離開時留意到門口放了些蛋糕和沙律碗供外賣,其中原個蛋糕只售二百多元,而滿滿的一碗三文魚藜麥沙律也是$58而已,實在是讓人心動。難得食物質素這麼好,但價錢豐儉由人,是非常值得推介的餐廳。
$630 (Dinner)
Golden  Pina  Colada
Espresso  Coconut
親”籽”三文魚配辣柚子豉油
2019-06-26 88 views
在太古城買完所需物,便經過這間餐廳,見到個餐廳名以為有glasshouse,原來裝修更是像花花世界。裝修很田園,帶點優雅,燈光和氣氛不錯。想不到店裡面積還挺大的。首先是前菜,我們點了酥炸軟殻蟹凱撒沙律配流心蛋和青檸檬香茅秘製森巴醬雞翼。軟殻蟹味道相當不錯,炸得香脆又不油膩,加試沙律去掉油膩感。流心蛋外面也是酥脆的!至於雞翼,肉質十分鮮嫩,不會很油膩,醬汁很特別,令雞翼更加惹味。主菜方面,我們點了慢煮12小時的八珍甜醋牛肋骨和西冷牛扒配秘製京醬。兩個菜式都有中國的味道,跟原本的前菜中西合壁。牛肋骨配以白包,像肉夾膜一般,肉質厚實。至於牛扒配京醬,喜歡吃辣的朋友切勿錯過,味道濃郁。最後當然是甜品,即焗牛油軟曲奇和香草梳乎厘。沒想到牛油焗軟曲奇竟是有軟雪糕的,口雪糕感很幼滑。最愛梳乎厘呀,充滿蛋香,亦都有空氣感。飲品都很有特色,椰王雞尾酒很香濃,是一杯不錯的cocktail。另一杯是菠蘿椰奶沙冰,賣相超吸引,很清甜。總括而言,每款菜式都很有特色,值得一試。

裝修很田園,帶點優雅,燈光和氣氛不錯。

想不到店裡面積還挺大的。

軟殻蟹味道相當不錯,炸得香脆又不油膩,加試沙律去掉油膩感。

流心蛋外面也是酥脆的!

牛肋骨配以白包,像肉夾膜一般,肉質厚實。

至於牛扒配京醬,喜歡吃辣的朋友切勿錯過,味道濃郁。

最後當然是甜品,即焗牛油軟曲奇和香草梳乎厘。

沒想到牛油焗軟曲奇竟是有軟雪糕的,口雪糕感很幼滑。

最愛梳乎厘呀,充滿蛋香,亦都有空氣感。

另一杯是菠蘿椰奶沙冰,賣相超吸引,很清甜。

總括而言,每款菜式都很有特色,值得一試。

2019-06-25 2464 views
今晚在太古城用餐,這一帶的餐廳通常比較體面,裝修、味道都會有一定水準。這家餐廳門口的甜品已經十分吸引。晚上六點多,已經有不少客人在同餐。餐牌有不少特色食材配搭,配搭很有新鮮感。這裡雖然主打西餐,但食材則不侷限哪國的,可以變化出無窮的菜式呢!⭐️菠蘿椰奶沙冰這杯菠蘿冰一點也不普通,外表是菠蘿造型,非常討喜。而且可以把菠蘿蓋放在底下,方便吃菠蘿冰,非常有創意呢!入口菠蘿冰清爽可口,味道不會太甜,很棒呢!⭐️炸薯條配黑松露蛋黃醬西餐必點炸薯條,薯條裹上蛋黃醬,入口有輕微的蛋黃味,沒有搶去薯條的原味。反而黑松露醬的味道比較突出一點,入口香脆可口。⭐️醬龍蝦炒麵在茶餐廳炒麵吃得多,波士頓龍蝦炒麵還是第一次在西餐廳吃到。倒入自家調製X.O.醬,龍蝦已經起了肉,肉身爽脆清甜,配上醬料更惹味。炒麵預先炸過,入口「卜卜脆」,令我忍不住一直吃。⭐️即焗牛油軟曲奇 小小一份牛油軟曲奇,聞起來味道非常香甜,牛油的香氣很突出。嚐一口,軟曲奇的味道像極了焦糖,配上雪糕,冷熱交織,而且雪糕中和了曲奇的甜度,味道很棒喔!

這家餐廳門口的甜品已經十分吸引。

晚上六點多,已經有不少客人在同餐。

⭐️菠蘿椰奶沙冰
這杯菠蘿冰一點也不普通,外表是菠蘿造型,非常討喜。
菠蘿椰奶沙冰

而且可以把菠蘿蓋放在底下,方便吃菠蘿冰,非常有創意呢!

入口菠蘿冰清爽可口,味道不會太甜,很棒呢!

炸薯條配黑松露蛋黃醬

⭐️炸薯條配黑松露蛋黃醬

⭐️醬龍蝦炒麵
在茶餐廳炒麵吃得多,波士頓龍蝦炒麵還是第一次在西餐廳吃到。

⭐️即焗牛油軟曲奇
2019-06-25 1023 views
香港人的工作壓力不輕,回想自己這一年來壓力山大,得以捱過來,一定要多謝美食,美食可以療癒,面對精美的食物,分泌更多安多芬,心情也好了不少。這家餐廳面積偌大,有兩處用餐空間,座位寬闊,可以放心跟朋友談天說地。翻開餐牌,有不少特色的前菜、主菜和甜品,今天忍手忍口點了幾款。⭐️手榨西柚冰茶飲品很有特色,一杯西柚冰茶,旁邊還放著半顆西柚,馬上動手榨汁,再把果汁倒進杯裏。自己參與製造果汁,味道特別不同。入口甜度較低,喝起來清爽酸甜,十分開胃呢!⭐️酥炸珍寶軟殼蟹凱撒沙律伴流心蛋這碟沙律看似一隻八爪魚,其實由泰國軟殼蟹配上新鮮蔬菜、蕃茄及流心蛋配搭而成。軟殼蟹酥脆可口,咬下去「喀擦喀擦」非常過癮,軟殼蟹雖然沒什麼肉,但吃起來爽快甜美,另有一番樂趣。加上流心炸蛋,一咬開,裡面的雞蛋呈流心狀,蛋液緩緩流出,非常甘美。⭐️慢煮三文魚扒配藜麥素菜低溫慢煮挪威的三文魚,加上藜麥素菜,是新鮮的配搭。三文魚入口非常香軟,魚肉看似處於半生熟的狀態,但入口嫩到一個點,口感比魚生稍微實在,但保留了魚生的嫩滑,加上藜麥湯,是一道十分健康的美食!⭐️香草梳乎厘 最後一道甜品是法國梳乎厘,倒下煉乳。梳乎厘體積不小,但是入口很香軟。

手榨西柚冰茶

⭐️手榨西柚冰茶

手榨西柚冰茶

酥炸珍寶軟殼蟹凱撒沙律伴流心蛋

⭐️酥炸珍寶軟殼蟹凱撒沙律伴流心蛋

酥炸珍寶軟殼蟹凱撒沙律伴流心蛋

⭐️慢煮三文魚扒配藜麥素菜
低溫慢煮挪威的三文魚,加上藜麥素菜,是新鮮的配搭。

⭐️香草梳乎厘
最後一道甜品是法國梳乎厘,倒下煉乳。梳乎厘體積不小,但是入口很香軟。裡面很蓬鬆,彈性十足。

香草梳乎厘

建議不好甜的,別倒那麼多煉乳,因為梳乎厘 本身已經很甜了。
2019-06-22 289 views
記得呢間餐廳係中環有一間分店,嗰度嘅環境裝修好吸引到我,不過朋友比較近太古,所以我哋今日就揀咗太古城分店慶祝生日。餐廳係商場嘅一樓,商場比較大,所以地點不算太容易找到。雖然叫做玻璃屋,不過這裏的分店是沒有玻璃外牆的。餐廳的燈光有點昏暗,帶點情調,很適合和閨蜜聊聊天呢。。 餐牌嘅選擇很多,以一般西餐帶點不同,有點fusion 菜式。而且圖文並茂,賣相是頗吸引的。。親“籽”正文魚配辣柚子豉油 $118這個菜式是一個很清新的appertizer,挪威三文魚配上帶點酸味的柚子豉油,味道好清新同開胃呢。。健康水果沙律伴烤花生 $128呢個沙律真係有點似水果盤,種類比平常嘅水果沙律多很多呢,而且啲水果同蔬菜都好新鮮。最特別係呢一個水果沙律有一碗小小嘅自家烤製花生,可以加落去沙律之中增加口感。。Lobster Pasta X.O.醬龍蝦炒麵 $228呢個菜式真係有啲似中式嘅肉絲炒麵,不過用咗西式嘅鐵板,侍應仲會喺個熱辣辣嘅麵上面倒上XO醬呢。個麵餅炸得好香脆,再加埋惹味X.O.醬。成個麵底都好食啊。龍蝦不過不失,不過有啲細隻。慢煮12小時八珍甜醋牛肋骨 $268另一個fusion菜,就係呢個八珍甜醋

親“籽”正文魚配辣柚子豉油 $118

健康水果沙律伴烤花生 $128

Lobster Pasta X.O.醬龍蝦炒麵 $228
龍蝦不過不失,不過有啲細隻。

慢煮12小時八珍甜醋牛肋骨 $268
另一個fusion菜,就係呢個八珍甜醋牛肋骨,八珍甜醋成日都聽到用來煮腳豬腳薑,但係配上西式嘅牛肋骨呢個配搭真係好新奇。
牛肋骨係經過12小時低溫慢煮,甜醋香味完全滲入肉中,值得一讚係伴碟嘅蘋果沙律,食下啲蔬菜配上牛肋骨,感覺上冇咁肥膩呢。

甜品
Butter Soft Cookie 即焗牛油軟曲奇 $68
好好食嘅甜品呀!
初頭以為佢係$1曲奇餅,點知牛油軟曲奇係類似一塊厚版本嘅麥維他消化餅,配上雲呢拿雪糕及士多啤梨,一冷一熱嘅口感好食,真係好肥,但係令人人停唔到口。
邊一題係個甜品上面嘅朱古力牌,英文字體真係好靚,如果慶祝生日,呢度係唔錯

Vanilla Souffle 香草梳乎厘 - $98
好耐冇食過咁好食嘅梳乎厘,係震騰騰仲要係巨型版,佢嘅size 令我哋都大吃一驚,仲大過我塊面車。厚身不過入面極濕潤,再去唔會有一種未熟嘅感覺。入口鬆軟,再配埋加雲呢拿醬,可以隨自己嘅喜好加入去呢。

飲品:
荔枝玫瑰冰茶 $52
椰皇雞尾酒 $128
水果茶果然係店舖嘅王牌,唔會好苦澀,茶味濃又飲到荔枝味。
雞尾酒嘅賣相超贊,好有心思,而且飲完杯雞尾酒之後,個椰皇肉仲可以食添。
一行二人來到太古城,在溜冰場附近乍見有一餐廳,飾櫃內的甜品十分吸引,於是要入內一試,既然亦差不多是晚餐時間,所以也不單是試甜品。餐廳雖然叫玻璃屋,但就不見有玻璃屋,倒是天花上用了很多綠色的裝飾。我們來得早,所以馬上就有位置。餐廳內地方頗大,座位也很舒適。翻開餐牌,餐廳提供多國的fusion菜,也有很多選擇。貪嘴的我們自然想叫多些特別的東西,餐牌上有套餐,但我們都想食扒,於是就散叫,我們點了Salmon Carpaccio 親“籽”三文魚配辣柚子豉油 ($118)及Signature Caesar Salad 酥炸珍寶軟殼蟹凱撒沙律伴流心蛋 ($148)作前菜,主菜兩人都不約而同地揀了牛,不過不同風味,點了Grilled Prime Sirloin with “House Pepper Sauce” 美國頂級西冷配秘製京醬 ($268)及Beef Rib with Pat Chun 慢煮12小時八珍甜醋牛肋骨 ($268),甜品就要了Butter Soft Cookie 即焗牛油軟曲奇 ($68)及Vanilla Souffle 香草梳乎厘 ($98),還有飲品的 Golden Pina

Golden Pina Colada 菠蘿椰奶沙冰 ($52)及Espresso Coconut (Cocktail) 椰王雞尾酒($128),好少會叫到這樣高價的飲品,但真想一試這個
Espresso Coconut (Cocktail)的味道,所以就即管食得豪一些。

Golden Pina Colada 菠蘿椰奶沙冰是用菠蘿形狀的金屬,裡面放了裝著沙冰的玻璃杯,杯底黏著一塊冰以保持沙冰的冰凍。沙冰內有菠蘿汁及椰奶,上面放了些菠蘿,甚具特色。
Golden Pina Colada 菠蘿椰奶沙冰

而我的Espresso Coconut (Cocktail) 椰王雞尾酒則以椰殼盛著咖啡,椰殼下亦有一塊冰黏附著,咖啡是expresso,加入了伏特加酒、kahlua、椰奶及糖漿,咖啡味及酒味都十分濃郁,真的是雞尾酒多於咖啡,而味道十分出色。

前菜之一的Salmon Carpaccio 親“籽”三文魚配辣柚子豉油,用了挪威三文魚,份量也頗多,加上韓國柚子醋,味道有少許酸辣,上面放了些很嫩的韮菜枝,更加凸顯了三文魚的鮮甜味美。

Signature Caesar Salad酥炸珍寶軟殼蟹凱撒沙律伴流心蛋的泰國軟殼蟹炸得十分香脆,配有新鮮的羅馬生菜及蕃茄,而流心蛋炸成薯仔形狀,外層鬆脆,內裡腍滑流心,口感甚佳。

Grilled Prime Sirloin with “House Pepper Sauce” 美國頂級西冷配秘製京醬,採用美國頂級西冷,肉質嫩滑,配上自家秘製京醬,少少辣,以薯仔粒、蟹味菇、大蒜及辣椒作為伴菜,健康而更凸出了牛扒鮮味。

這個Beef Rib with Pat Chun 慢煮12小時八珍甜醋牛肋骨是第一次食到,牛肋骨經過12小時低溫慢煮,吸收了甜醋的酸甜味道及香氣,牛肋骨十分腍滑及入味,配上清新健康的蘋果、蕃茄、蜜柑及沙律菜,還有幾塊軟熟的夾餅,可以夾著牛肋骨來食,是非常特別的菜色。

甜品方面,Butter Soft Cookie 即焗牛油軟曲奇, 自家焗製牛油軟曲奇,形式有如做tiramisu的餅底般,配上香草雪糕及士多啤梨,上凍下熱,冷熱交融的口感也做得出色。
Butter Soft Cookie 即焗牛油軟曲奇

這個法式的Vanilla Souffle 香草梳乎厘 ,以蛋白打拌成泡沫,混以麵粉焗製而成,份量比想像中大得多,外焦內軟,不太甜,綿滑的口感十分吸引,令人食得難以停下來,加上香草醬來食實在是絕配。

Vanilla Souffle 香草梳乎厘

又是豐富味美的一餐,相信亦會成為話題之一,平均消費每人$632,雖然價錢較為高,但都是物有所值。
$632 (Dinner)
Golden Pina Colada 菠蘿椰奶沙冰
Butter Soft Cookie 即焗牛油軟曲奇
2019-06-20 91 views
首先是座位安排問題,當客人要求一個唔係職員分配既位置,即刻有面色睇。當日與友人於平日較早時段,即18:00留座慶祝生日,知道不會只叫2個菜式,故作出該合理要求。而下單後等候菜式期間,職員以眼神以及不斷議論紛紛,實在令我倆感覺不好。一共下3道菜式,1杯凍飲,另加有1款甜品3道菜式等候30鐘後一次過上,份量以及味道都可以接受。用餐過後,我示意侍應可以上甜品,該甜品為「芒果配棉花糖多士」。等候上甜品一共40分鐘,我於等至30分鐘時候曾作詢問,侍應回應因為個多士要焗所以需時較長。再等多10分鐘,甜品終於上,一個「焗左40分鐘既多士」上到飯枱,原來係凍既。認真而論,若果不是朋友生日,我絕對不會花40分鐘無事做等待甜品。本人明白亦體諒餐廳或人手有限,但該餐廳絕對有大量空間改善:1. 若果職員於下單時提醒客人等候甜品大概時間需要多少,就可以令客人自行衡量等候時間,免去客人花上完全不能夠理解既時間去等候。2. 此點更為重要,就是員工之個人態度以及操守。首先是因為座位問題被黑面對待,店鋪始終是於商場中之食肆,食客對服務有一定程度期望。再者,員工先稱該晚booking好full,但我倆於餐廳120分鐘直至

一共下3道菜式,1杯凍飲,另加有1款甜品
3道菜式等候30鐘後一次過上,份量以及味道都可以接受。

本人明白亦體諒餐廳或人手有限,但該餐廳絕對有大量空間改善:

再者,員工先稱該晚booking好full,但我倆於餐廳120分鐘直至離座,都唔見所謂的「好full」。
然後到甜品,若果真係如員工所講多士即焗所以要等,何解上枱後發現多士係凍呢? 其實若果直接坦白講廚房唔夠人手,等候時間會長少少,或令食客更易諒解。
惟該員工謊話一而再,再而三,令本人十分不滿,有辱智商之嫌。極期望餐廳正視問題並作出改善之策。
2019-06-18
Celebration
Birthday
2019-06-19 178 views
之前食過 IFC 分店,望住維海但係價錢貼地嗰間嘅菜式係有泰國菜嘅元素而太古呢間就係 mix 中式嘅西菜環境寬敞,裝修好靚~【Robata Grilled Cola Beef】炙烤可樂牛肉串食落真係有少少可樂甜味牛肉嘅肉汁好豐富,質地好軟滑【Salmon Carpaccio】個 sauce 用咗柚子豉油取代檸檬汁,有日式 style三文魚籽除咗可以點綴,少許鹹味亦令 Carpaccio 口味更豐富係個好開胃嘅 starter【Beef Rib with Pat Chun】用八珍甜醋慢煮咗十二個鐘嘅牛肋骨入味得嚟好軟熟,酸酸甜甜唔膩好似香酥鴨咁有啲荷葉夾,可以包住食充滿中式風味!【Grilled Prime Sirloin with “House Pepper Sauce”】美國 Prime 西冷牛扒用咗京醬做調味,真係未試過醬料惹味但唔蓋過牛扒嘅肉香,呢個配搭好新鮮牛扒嘅質素好好,鮮嫩多汁 😋【Vanilla Souffle】梳乎厘超鬆軟!好有空氣感有實力唔花俏嘅甜品嚟【Golden Pina Colada】菠蘿椰奶沙冰好 cutie,放咗入個菠蘿杯度 🍍菠蘿肉粒都砌到迷你菠蘿咁酸酸哋

之前食過 IFC 分店,望住維海但係價錢貼地
嗰間嘅菜式係有泰國菜嘅元素
而太古呢間就係 mix 中式嘅西菜
環境寬敞,裝修好靚~

【Robata Grilled Cola Beef】
炙烤可樂牛肉串食落真係有少少可樂甜味
牛肉嘅肉汁好豐富,質地好軟滑

【Salmon Carpaccio】
個 sauce 用咗柚子豉油取代檸檬汁,有日式 style
係個好開胃嘅 starter

【Beef Rib with Pat Chun】
用八珍甜醋慢煮咗十二個鐘嘅牛肋骨
入味得嚟好軟熟,酸酸甜甜唔膩

好似香酥鴨咁有啲荷葉夾,可以包住食
充滿中式風味!

美國 Prime 西冷牛扒用咗京醬做調味,真係未試過
醬料惹味但唔蓋過牛扒嘅肉香,呢個配搭好新鮮

牛扒嘅質素好好,鮮嫩多汁 😋

【Vanilla Souffle】
梳乎厘超鬆軟!好有空氣感
有實力唔花俏嘅甜品

【Golden Pina Colada】
菠蘿椰奶沙冰好 cutie,放咗入個菠蘿杯度 🍍
菠蘿肉粒都砌到迷你菠蘿咁
酸酸哋夠哂冰凍好好飲