1K
2022-07-06 32 views
“三點雜錦刺身”($288)“火炙三貫”($208)“活貝三貫”($208)“土瓶海鮮湯”($336)“雜菇燒帶子”($238)“黃金燒大蝦”($298)“雜錦魚生飯”($376)銅鑼灣Cubus有唔少比較高級嘅日式餐廳今次就嚟咗喺6樓嘅花貝日本料理🥰一打開lift門成個日式庭院咁好靚😍呢道除咗Omakase原來都有單點項目🍣點完單後首先會送上先付三點分別係日本蕃茄仔,沖繩水雲,胡麻豆腐蕃茄仔甜度高🍅水雲酸酸地咁好清爽開胃三點雜錦刺身賣相好靚🥰有火炙竹簽魚,深海池魚,真鯛竹簽魚燒完油香十足☺️深海池魚肉質肥嫩,真鯛就比較爽口😇火炙三貫有右口魚邊,拖羅同和牛🐮食落油脂感爆發好正活貝三貫就係北海道帶子,赤貝,炙燒北寄貝味道超級鮮,特別係赤貝😚土瓶海鮮湯裏面超足料有魚片,蝦,蜆,菇類等等湯頭當然都十分鮮甜☺️黃金燒大蝦面頭仲放咗海膽😍蝦肉厚身而且彈牙🦐配埋沙律醬好夾🤤雜菌燒帶子粒帶子size夠哂大😋面頭仲加咗三文魚籽,味道好有層次雜錦魚生飯用隻好靚嘅碗裝住☺️師傅仲講笑話係UFO🤣魚生飯上面加咗金箔好豪華😆最後甜品係抹茶奶凍同蜜瓜🍈抹茶奶凍個抹茶味入口回甘🍵奶凍質地十分嫩滑,超級高質😍赤肉蜜瓜好香
“三點雜錦刺身”($288)
“火炙三貫”($208)
“活貝三貫”($208)
“土瓶海鮮湯”($336)
“雜菇燒帶子”($238)
“黃金燒大蝦”($298)
“雜錦魚生飯”($376)

銅鑼灣Cubus有唔少比較高級嘅日式餐廳
今次就嚟咗喺6樓嘅花貝日本料理🥰
一打開lift門成個日式庭院咁好靚😍

呢道除咗Omakase原來都有單點項目🍣
點完單後首先會送上先付三點
分別係日本蕃茄仔,沖繩水雲,胡麻豆腐
蕃茄仔甜度高🍅水雲酸酸地咁好清爽開胃

三點雜錦刺身賣相好靚🥰
有火炙竹簽魚,深海池魚,真鯛
竹簽魚燒完油香十足☺️
深海池魚肉質肥嫩,真鯛就比較爽口😇

火炙三貫有右口魚邊,拖羅同和牛🐮
食落油脂感爆發好正
活貝三貫就係北海道帶子,赤貝,炙燒北寄貝
味道超級鮮,特別係赤貝😚

土瓶海鮮湯裏面超足料
有魚片,蝦,蜆,菇類等等
湯頭當然都十分鮮甜☺️

黃金燒大蝦面頭仲放咗海膽😍
蝦肉厚身而且彈牙🦐配埋沙律醬好夾🤤
雜菌燒帶子粒帶子size夠哂大😋
面頭仲加咗三文魚籽,味道好有層次

雜錦魚生飯用隻好靚嘅碗裝住☺️
師傅仲講笑話係UFO🤣
魚生飯上面加咗金箔好豪華😆

最後甜品係抹茶奶凍同蜜瓜🍈
抹茶奶凍個抹茶味入口回甘🍵
奶凍質地十分嫩滑,超級高質😍
赤肉蜜瓜好香甜多汁
食完真係好滿足🤤
銅鑼灣Cubus花貝上到去餐廳, 有個少少reception位 , 再放眼望過去 餐廳內部, 是開放式廚房 可以讓客人圍坐在師傅面前細看師傅的表演。-這次選的Omakase,簡單以八貫壽司為主,先付三點: 水雲髮菜、鮑魚大根和蕃茄牛油果醬水雲水髮菜滑滑的帶酸酸,清新。蕃茄牛油果醬,蕃茄的甜度一吃就知是高品質大根清甜,配搭爽彈的鮑魚,小而精。-三點刺身肉色鮮紅而且又有光澤,天然真鯛肉質清淡,帶著點點細膩的魚油香大拖羅切得厚身,魚肉鮮味濃郁。北海道牡丹蝦鮮甜帶creamy。-壽司八貫鮫鰈魚魚邊輕輕以火燒過, 入口甘香細膩, 下方肉質緊實而爽口, 第一件已讓人令人齒頰留香-深海池魚魚肉肉質晶瑩透亮,帶光清爽,夏季盛產的池魚口感跟味道真的無可挑剔-池魚魚油甘香細膩,魚肉入口爽脆。-赤貝這件口感超爽的,夏天食一流。-赤睦魚高級白身魚, 以火槍微微燒過的赤鯥, 魚香濃郁滿有油香,夏天鮮甜之選-北海道牡丹蝦配三文魚籽北海道牡丹蝦蝦肉緊實鮮甜, 配埋金箔同埋三文魚籽,整件賣相好靚呀!-吞拿魚赤身赤身顏色一睇知新鮮,魚肉鮮味濃郁。-海膽當見到師傅攞出一大板海膽, 我對眼閃閃發光, 北海道馬糞海膽色澤靚肥
銅鑼灣Cubus花貝
這次選的Omakase,簡單以八貫壽司為主,

先付三點: 水雲髮菜、鮑魚大根和蕃茄牛油果醬
水雲水髮菜滑滑的帶酸酸,清新。
蕃茄牛油果醬,蕃茄的甜度一吃就知是高品質

大根清甜,配搭爽彈的鮑魚,小而精。

三點刺身肉色鮮紅而且又有光澤,

天然真鯛肉質清淡,帶著點點細膩的魚油香
大拖羅切得厚身,魚肉鮮味濃郁。

北海道牡丹蝦鮮甜帶creamy。
壽司八貫
鮫鰈魚魚邊輕輕以火燒過, 入口甘香細膩,

下方肉質緊實而爽口, 第一件已讓人令人齒頰留香
深海池魚

池魚

魚油甘香細膩,魚肉入口爽脆。
赤貝

這件口感超爽的,夏天食一流。
赤睦魚

北海道牡丹蝦配三文魚籽

吞拿魚赤身

赤身顏色一睇知新鮮,魚肉鮮味濃郁。
海膽

當見到師傅攞出一大板海膽, 我對眼閃閃發光,
北海道馬糞海膽色澤靚肥厚飽滿,

入口已經feel到濃厚甘甜。
干瓢

最後是干瓢卷,小小一口,簡單美味。

飽頓一餐,店員送上魚湯湯和 日本蜜瓜及蕨餅,魚湯暖肚, 切得幼細的蔥粒更加是點睛。

日本蜜瓜和蕨餅甜度滿滿, 為這餐畫上圓perfect 的句號。
2022-06-29 39 views
銅鑼灣Cubus花貝當Lift 門一打開一刻已經讓人忘記了身在銅鑼灣餐廳寧願接小幾個客,將Lift 口位打造成玄關,讓人洗一洗塵,然後再進去就是卡位和吧檯位食Omakase當然要坐在師傅前方吧絕對是高級鮨店的格局。-這次選的Omakase 以壽司為主,先付三點分別是水雲水髮菜/蕃茄牛油果醬/鮑魚大根想說 單單是先付已經讓人留下深刻印象水雲水髮菜滑嘟嘟帶點微酸性,正好開胃蕃茄牛油果醬,蕃茄甜度超高,鮑魚爽口彈牙,大根也十分清甜-刺身三品再來是刺身三品天然真鯛三至六月食天然真鯛就最合適肉質清淡又帶著細膩的油脂配搭柚子皮及紫蘇花先湯霜過然後連皮食肉質彈性十足大拖羅厚切, 粉紅細緻的雲石紋太美了吧北海道牡丹蝦蝦肉緊實鮮甜。-壽司八貫鮫鰈魚肉質緊實爽脆、細嫩鮮美上方是魚邊,輕輕燒過滿口都有充滿豐富的油脂-深海池魚對的季節食對的魚,夏季盛產的深海池魚肉質細緻爽口,口感厚又肥嫰-池魚有脂肪之餘又不膩,肉質有彈性。-赤貝上桌前師傅再在赤貝上打一下,口感更爽。-赤睦魚高級魚,食落脂肪充足之餘又帶有甜味,-北海道牡丹蝦配三文魚籽-蝦肉甜美, 三文魚籽海水咸香在咀裡爆發-吞拿魚赤身再配上Wasabi 漬,爽
銅鑼灣Cubus花貝

當Lift 門一打開一刻已經讓人忘記了身在銅鑼灣
餐廳寧願接小幾個客,將Lift 口位打造成玄關,
讓人洗一洗塵,然後再進去就是卡位和吧檯位
食Omakase當然要坐在師傅前方吧
絕對是高級鮨店的格局。
這次選的Omakase 以壽司為主,

先付三點分別是水雲水髮菜/蕃茄牛油果醬/鮑魚大根
想說 單單是先付已經讓人留下深刻印象
水雲水髮菜滑嘟嘟帶點微酸性,正好開胃

蕃茄牛油果醬,蕃茄甜度超高,
鮑魚爽口彈牙,大根也十分清甜
刺身三品

再來是刺身三品
天然真鯛
三至六月食天然真鯛就最合適
肉質清淡又帶著細膩的油脂
配搭柚子皮及紫蘇花
先湯霜過然後連皮食肉質彈性十足

大拖羅厚切, 粉紅細緻的雲石紋太美了吧
北海道牡丹蝦蝦肉緊實鮮甜。
壽司八貫

鮫鰈魚肉質緊實爽脆、細嫩鮮美

上方是魚邊,輕輕燒過滿口都有充滿豐富的油脂
深海池魚

池魚

有脂肪之餘又不膩,肉質有彈性。
赤貝

上桌前師傅再在赤貝上打一下,口感更爽。
赤睦魚

高級魚,食落脂肪充足之餘又帶有甜味,
北海道牡丹蝦配三文魚籽
蝦肉甜美, 三文魚籽海水咸香在咀裡爆發
吞拿魚赤身

再配上Wasabi 漬,爽口之餘更突顯吞拿魚的香氣
海膽

睇師傅製作呢件海膽壽司就好似睇表演咁樣

師傅張海膽逐層逐層砌上去,
再一啖食落去,豐腴細滑大滿足
干瓢

最後上桌的是干瓢卷,小小一口紫菜卷,以秘製的醬油處理過,調味剛好。
吃完八貫壽司還有魚湯

魚湯以 各種菜蔬菇菌一同同煲 ,湯底雪白濃郁還有滿滿魚鮮香味。
日本蜜瓜,蕨餅

最後以時令蜜瓜及蕨餅作結,蜜瓜實在香甜又多汁。
/ 𝐇𝐚𝐧𝐚𝐆𝐚𝐢 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 花貝日本料理銅鑼灣區優質日本居酒屋體驗利園三期附近嘅CUBUS有唔少高質餐廳, 今日同朋友聚會揀咗呢間花貝日本料理食lunch, 餐廳裝修係比較傳統日本優雅風, 除咗有壽司吧枱, 梳化卡位之外, 亦有tatami廂房, 適合一班朋友三五知己聚會板前 Omakase $888/1人🇯🇵前菜三點沖繩水雲、甜番茄配牛油果醬、鮟鱇魚肝🇯🇵刺身五點薄切左口魚、牡丹蝦、象拔蚌、深海池魚、大拖羅🇯🇵壽司十貫間八、伊佐木、真鯛、白蝦、赤貝、中拖羅、小肌魚、赤鯥、海膽、鯛魚乾🇯🇵海膽手卷🇯🇵湯雞白湯配手打雞肉🇯🇵甜品蜜瓜、黑糖蕨餅整體嚟講係滿意嘅👍🏻前菜幾特別, 刺身亦都好厚切新鮮, 壽司部份調味多元化, 唔單止有用到清新嘅柚子, 都有用到白昆布, 海膽手卷嘅海膽份量好多而且都好鮮甜😍📍 花貝日本料理 (銅鑼灣)銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓
銅鑼灣區優質日本居酒屋體驗

板前 Omakase $888/1人
🇯🇵前菜三點
沖繩水雲、甜番茄配牛油果醬、鮟鱇魚肝

🇯🇵刺身五點
薄切左口魚、牡丹蝦、象拔蚌、深海池魚、大拖羅

🇯🇵壽司十貫

🇯🇵海膽手卷

🇯🇵湯
雞白湯配手打雞肉

🇯🇵甜品
蜜瓜、黑糖蕨餅

📍 花貝日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓
2022-06-20 47 views
花貝 Omakase Set $1488聽日又要返工,好傷心💔唯有throw back 去呢餐正正omakase ~~ 呢間花貝喺銅鑼灣Cubus 楝食廈(入面好多間都係Omakase 餐廳,之前都試過當中幾間)即刻睇下佢地既食物又點啦~ 📍先付3點胡麻醬菠菜細細粒好cute/牛油果番茄/水雲蟹肉啖啖蟹肉加埋水雲酸酸甜甜好開胃📍刺身3品鮫鰈魚火灸過勁香口入面再加埋芽蔥,味道唔搶甜甜地好夾/ 赤貝食落肉質爽厚好鮮味/北海道牡丹蝦蝦肉甜美細滑肉質綿軟~ 📍慢煮鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝口感綿密細膩,再經過火灸過味道更出📍甘鯛立鱗燒嘩師傅用隻金蛋裝實,成件寶物獻上好有排場~魚鱗一片片豎起造型似朵花入口超酥脆,魚肉柔嫩細滑好鮮味📍雪燕桃膠蠔用桃膠加酸汁伴蠔,第一次試haha又幾夾~📍壽司8貫伊佐木:肉質雪白通透,脂肪豐盈肥美甘香深海池魚:肉質緊實爽口赤鯥:脂肪充足肉質偏甜海膽:兩層海膽一口仲食唔晒,滿足感max!間八:魚肉脆脆地口感幾特別梭子魚:火灸過再加埋黑松露感覺唔會好腥鯖魚:師傅加左茗荷令到鯖魚腥味大大降低~大拖羅:入口即融大滿足📍魚湯咁足料一定好鮮甜📍甘味係哈蜜瓜同綠茶醬芝麻奶凍#大口在銅鑼灣#
花貝 Omakase Set $1488

📍先付3點

📍刺身3品

📍慢煮鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝口感綿密細膩,再經過火灸過味道更出

📍甘鯛立鱗燒

📍雪燕桃膠蠔
用桃膠加酸汁伴蠔,第一次試haha又幾夾~

📍壽司8貫
伊佐木:肉質雪白通透,脂肪豐盈肥美甘香

深海池魚:肉質緊實爽口

赤鯥:脂肪充足肉質偏甜

海膽:兩層海膽一口仲食唔晒,滿足感max!
間八:魚肉脆脆地口感幾特別
梭子魚:火灸過再加埋黑松露感覺唔會好腥
鯖魚:師傅加左茗荷令到鯖魚腥味大大降低~

大拖羅:入口即融大滿足

📍魚湯
咁足料一定好鮮甜

📍甘味
係哈蜜瓜同綠茶醬芝麻奶凍

#大口在銅鑼灣#銅鑼灣美食#打卡餐廳#打卡美食#銅鑼灣omakase#香港omakase
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#follo
一走進餐廳,大堂接待處以日式美學打造了一個小小的坪庭,有不少位置可打卡,亦可作為從鬧市抽身預備進入一埸廚師為食客預備的以美食寫成的舞台劇的一個小間場。 在春夏的時候,餐廳以花為題的Omakase 感覺亦特別清新怡人。以五小碟精緻的開胃菜揭開序幕,紅紅綠綠的菜蔬預告著春夏的豐饒。酸酸甜甜的蕃茄,清新爽甜。一小磚用海鮮煨的豆腐,就像白畫紙上透亮的水彩,海鮮清甜的鮮味下透着濃濃的豆香。翠綠的蘆筍在齒間脆裂讓你深怕自己會否吃得很大聲。 所有的味蕾在開胃菜的序幕後全都醒覺,為接着的魚生做好準備。當八種不同的魚生放在面前時,心中不禁吶喊了。魚生表面潤澤,油亮油亮的,白裏透粉紅的白身魚,滿佈雪花的拖羅,粉紅粉紅的。先從相對淡味的白身魚食起,魚肉雪白透亮,肉質清爽幼嫩,味道清香鮮甜,雖然廚師提供了新鮮芥末,但還是建議就這樣食,你會能品嚐到新鮮的本味。白身魚魚油相對沒那麽豐富,但卻像歌曲的前奏一樣為所有的魚生定了主調。最後的拖羅則是主旋律,一入口魚油開始溶化,隨在口腔中温度的上升,魚香充盈於口,上湧到鼻,每吸一口氣都充滿魚油香,咀嚼時,更複雜的味道不停拼發,和空氣混合,釋放出拖羅獨有的味道,一陣一陣的,

所有的味蕾在開胃菜的序幕後全都醒覺,為接着的魚生做好準備。當八種不同的魚生放在面前時,心中不禁吶喊了。魚生表面潤澤,油亮油亮的,白裏透粉紅的白身魚,滿佈雪花的拖羅,粉紅粉紅的。先從相對淡味的白身魚食起,魚肉雪白透亮,肉質清爽幼嫩,味道清香鮮甜,雖然廚師提供了新鮮芥末,但還是建議就這樣食,你會能品嚐到新鮮的本味。白身魚魚油相對沒那麽豐富,但卻像歌曲的前奏一樣為所有的魚生定了主調。最後的拖羅則是主旋律,一入口魚油開始溶化,隨在口腔中温度的上升,魚香充盈於口,上湧到鼻,每吸一口氣都充滿魚油香,咀嚼時,更複雜的味道不停拼發,和空氣混合,釋放出拖羅獨有的味道,一陣一陣的,一波一波的,就在一呼一吸間,一切在變,而你迎來最後的餘音,一個高音在空間縈繞,味道在齒間流轉,不捨喝那口熱茶,怕把味道沖淡,深吸慢呼,只望留住。

日本人的傳統是先食冷盤再食熱食,熱食由一道很有趣的燒物開始,這道燒物使用一種叫立鱗燒的方法,先把魚鱗用熱油淋過,使鱗立起再燒脆,燒好的魚配以濃郁的汁,當你以為淋過汁的燒物會變軟,魚鱗在口中喀咔喀咔,你會驚訝地問這真是魚鱗嗎?看着我因口中的美味驚訝和困惑的表情,廚師娓娓道來他在此道菜式所花的小心思,表情充滿介紹自己親手所造的藝術品的驕傲。

喝一口熱茶,吃一口酸薑,嘆一口心滿意足的氣,迎來一盅海膽長腳蟹肉大根,已被慢煨細成半透明的大根上舖滿着一絲長腳蟹肉,最上面醒目搶眼的海膽,點綴着點點黃花。小心地深深挖了一羹,希望把所有食材保持本來的順序放進口裏。微冷的海膽在碰到上腭時爆發出海洋咸咸的味道,綿密又濃郁的口感,底下的長腳蟹肉亦不甘示弱,啖啖鮮甜,大根吸盡海鮮的精華並散發昆布湯的底味,雖是一個熱盅,但卻滿有夏天海邊的清涼感。

海膽是人間美味,滿滿的海膽放在以赤醋調味的飯上,赤醋像飽經歷練的人,更內斂而謙和,不像白飯醋一樣大刺刺的鋒芒畢露。在赤醋飯的襯托下,海膽更鮮甜,加上魚子的咸香,使這杯美得像甜品的飯食令人非常難忘。

喝完暖暖的豆腐湯,一場由廚師導演的舞台劇,由日本蜜瓜、紅豆奶作結。

2022-05-26
2022-06-19 655 views
全球通漲情況加劇,然而日本繼續維持超寬鬆貨幣政策,讓日圓匯率再度走貶,筆者及身邊朋友可謂瘋狂買爆日圓!惟該國始終未恢復接受自由行,筆者只好繼續把旅行的部分儲備基金,投放在境內娛樂消遣之上,平衡身心健康。位於銅鑼灣的「花貝日本料理」旨在為客人提供優質的日本居酒屋體驗,美食可謂應有盡有,是享受一頓歡愉盛宴的好選擇。環境:✨位於銅鑼灣CUBUS 6樓,地理位置方便。✨打開升降機是與眾不同的風景:一棵甚有日式風情的迎客松,樹後是一間間Tatami包廂房間,足以引起筆者的好奇心和好感。✨右邊是餐廳正門,具通透感的雅致木圍屏彰顯了日式餐廳氣象,裝潢以大量木質砌築基礎,均勻的燈光打造了柔和舒適氛圍,展現質感內斂的日式美學;背景播放着日本動漫歌曲,增添活潑氣息。服務:✨我們的用餐體驗歷時3小時,餐廳職員及附近食客均非常健談友善,整晚氣氛愉快和諧。✨樓面職員態度親和,表現積極。筆者是日晚上享用了Omakase Set ($1488)食物:🥢 先付✨牛油果番茄:如墨西哥牛油果醬的味道,相信大家能想像到組合味道。✨水雲蟹肉:水雲味道酸香順口,能刺激胃口,以鮮甜蟹肉增味及豐富口感。✨胡麻醬菠菜:清爽的涼拌菜,

環境:

✨位於銅鑼灣CUBUS 6樓,地理位置方便。

服務:
樓面職員態度親和,表現積極。

筆者是日晚上享用了Omakase Set ($1488)

食物:
🥢 先付

✨胡麻醬菠菜:清爽的涼拌菜,很適合初夏。

🐟 刺身

✨鮫鰈魚:軟嫩鮮香的肉身捲上燒過的裙邊,再裹上牙蔥,口感肥美甘香,非常可口。
✨赤貝:肉質厚身細密,富彈性,味道清甜。
✨北海道牡丹蝦:蝦肉肥碩,質感軟綿,鮮香濃郁。

🦪 桃膠雪燕蠔
✨光聽名字會以為是滋養養顏的清甜糖水,料理人加入蠔及酸汁,變成另類的高級美容食品,開胃而解渴,有趣!

🐟 慢煮鮟鱇魚肝
✨有些人會稱之「海中鵝肝」,同樣價錢矜貴,料理人以慢煮形式處理,色澤暗紅,軟腍豐腴,口感綿密細膩,出色!

🔥 甘鯛立鱗燒

✨以金蛋造型示人,賣相高貴吸睛!
✨師傅特別叮囑我們要襯熱馬上吃,外皮連鱗片的部分交疊直挺挺的站起來,薄脆可口,魚身嫩滑軟腍,油脂感和魚滋味滿分!

🍣 壽司

✨伊佐木:伊佐木本味道素雅,師傅故意連皮處理,同時以硬海苔增味,打開不一樣的序幕。
✨深海池魚:纖細柔軟,口感爽彈。
✨赤鯥:筆者最愛的魚之一,脂肪充足,味帶鮮甜,輕輕炙燒,更見甘香,令人回味。
✨海膽:師傅把兩件海膽壽司堆疊,賣相如漢堡一樣,一口吃下,濃滑滋味倍感!

✨間八:筆者對其認識較少,但口感韌中帶脆感,頗特別。
✨梭子魚:擁有白身魚的幽香,肉質爽甜,以黑松露引出鮮味。
✨鯖魚:鯖魚一向是筆者的敵人,皆因濃香的魚身帶少許腥味,加入茗荷後能辟腥提鮮。
✨大拖羅:沒有多餘的筋膜,入口即融,肥美無比,大滿足!

🥣 魚湯
✨非常濃香甜滑,養顏效用一定很顯著。

🍈 甘味

✨以超香甜的哈蜜瓜及芝麻奶凍畫上完美的句號。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-06-14
邪惡指數: 🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️趁放假就book咗銅鑼灣CUBUS嘅「花貝」嘆個靚lunch😆🍣呢度用咗木係裝修,環境舒服優雅🪵 嘢食方面就試咗$888板前omakase menu,非常豐富用料高質,一路睇住師傅們好用心咁準備每一道菜,又可以交流吓吹吓水,係好滿足嘅一餐👍🏻⭕️ Appetizer (3 kinds)有沖繩水雲 、高糖蕃茄同鮟鱇魚肝,按呢個次序食。由日本運抵嘅蕃茄, 入邊糖分含量高所以無需醃製都已經爆汁香甜🍅⭕️ Sashimi (5 kinds)由左至右:旗魚 、大拖羅、帶子、右口魚裙邊 、龍蝦💁🏻‍♀️ 款式非常有誠意又新鮮,右口魚裙邊經過火炙後油脂豐富,非常肥美,油香喺口中散發出嚟🤤非常少食到嘅龍蝦刺身都好爽甜🦞⭕️ Sushi (10 pieces)一件接一件嘅驚喜😌左口魚、深海池魚、鰤魚、牡丹蝦、小肌、中拖羅、吞拿魚赤身、赤貝、北海道根室海膽、梭子魚🐟每件壽司加咗少少wasabi,師傅亦習慣喺魚表面𠝹幾刀,令口感更好🔪等我重點highlight吓🧏🏻‍♀️ ❣️見到師傅遞上滿滿A grade嘅海膽壽司卷,一啲都唔孤寒😍色澤金黃,味道鮮
邪惡指數: 🐽🐽🐽

⭕️ Appetizer (3 kinds)

⭕️ Sashimi (5 kinds)

⭕️ Sushi (10 pieces)

❣️見到師傅遞上滿滿A grade嘅海膽壽司卷,一啲都唔孤寒😍色澤金黃,味道鮮甜口感creamy,鍾意海膽嘅朋友一定唔會失望🤘🏻

❣️食完大拖羅刺身仲有中拖羅同埋赤身,真幸福,啱晒我呢個吞拿魚fans🥰特別鍾意中拖羅壽司,帶點油香又有吞拿魚嘅酸味,my favourite💕

⭕️ Sushi Roll
「干瓢卷」都係第一次試,原來係將冬瓜曬乾後加入醬油醃製, 甜甜地口感有啲似筍,幾特別。

⭕️ Soup
奶白色嘅鮮魚湯,配埋豆腐、娃娃菜、菇類等,熱辣辣飲落非常鮮甜美味🥣

⭕️ Dessert
嚟自宮崎嘅赤玉蜜瓜同抹茶蕨餅,前者軟熟清甜非常多汁,後者煙韌軟糯, 滿足嘅ending🥹
2022-06-15 46 views
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑銅鑼灣Cubus係一個我好鍾意嘅地方,環境清幽仲有好多隱世嘅好餐廳,今次有幸訂到枱食花貝omakase,仲唔好好享受吓🤩✅前菜🔆 沖繩水雲口感順滑,加入柑橘後更酸爽開胃🔆高糖蕃茄由日本運抵嘅蕃茄, 入邊糖分含量高所以無需醃製都已經好甜🔆鮟鱇魚肝口感好似Mousse咁綿滑, 經過汁煮更加帶出魚肝嘅濃郁✅刺身🔆旗魚 亦即係劍魚腩,爽口得嚟筋亦少, 魚味偏濃🔆大toro入口即化,軟嫩中有油脂甘香🔆帶子厚實爽口, 同時青檸進一步帶出鮮味🔆右口魚裙邊 火炙後油脂散發哂出嚟,邪惡又好味🔆龍蝦口感彈牙又充滿鮮味,而且好罕見!✅壽司🔆左口魚比起裙邊更有嚼勁, 兩個部位有強烈嘅口感對比🔆深海池魚相對軟身,魚香持久🔆鰤魚味道甘甜, 筋位切開哂令到壽司更易入口🔆牡丹蝦彈牙得嚟同時保留軟綿嘅質感🔆小肌一種干物,魚味較重,適合醋醃, 上面再放上香蔥去突顯咸香味🔆中toro 肉質厚實, 同時食到魚特有酸素味🔆吞拿魚 赤身魚味濃而肉質軟, 亦保持一定口感🔆赤貝清甜爽口, 師傅用青檸喺表面輕輕一搽, 成個味道變得清新🔆海膽採用北海道根室A grade嘅海膽,味道鮮甜海膽

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅前菜
🔆 沖繩水雲
口感順滑,加入柑橘後更酸爽開胃
🔆高糖蕃茄
由日本運抵嘅蕃茄, 入邊糖分含量高所以無需醃製都已經好甜
🔆鮟鱇魚肝
口感好似Mousse咁綿滑, 經過汁煮更加帶出魚肝嘅濃郁

刺身
🔆旗魚
亦即係劍魚腩,爽口得嚟筋亦少, 魚味偏濃
🔆大toro
入口即化,軟嫩中有油脂甘香
🔆帶子
厚實爽口, 同時青檸進一步帶出鮮味
🔆右口魚裙邊
火炙後油脂散發哂出嚟,邪惡又好味
🔆龍蝦
口感彈牙又充滿鮮味,而且好罕見!

壽司
🔆左口魚
比起裙邊更有嚼勁, 兩個部位有強烈嘅口感對比
🔆深海池魚
相對軟身,魚香持久
🔆鰤魚
味道甘甜, 筋位切開哂令到壽司更易入口
🔆牡丹蝦
彈牙得嚟同時保留軟綿嘅質感
🔆小肌
一種干物,魚味較重,適合醋醃, 上面再放上香蔥去突顯咸香味
🔆中toro
肉質厚實, 同時食到魚特有酸素味
🔆吞拿魚 赤身
魚味濃而肉質軟, 亦保持一定口感
🔆赤貝
清甜爽口, 師傅用青檸喺表面輕輕一搽, 成個味道變得清新
🔆海膽
採用北海道根室A grade嘅海膽,味道鮮甜海膽味濃,仲帶有淡淡海水味
🔆梭子魚
火炙過後再加上芝麻令口感更豐富

✅干瓢卷
非常罕見,係將冬瓜曬乾後加入醬油醃製, 口感有少少似筍,而甜度更加高

甜品
有宮崎嘅赤玉蜜瓜同抹茶蕨餅🤤一個清甜一個軟糯,好想encore嘅呢
2022-06-14 31 views
嚟到銅鑼灣,試一下一間比較新嘅Omakase - 花貝. 一入到嚟餐廳環境好寬闊,我哋揀咗坐吧枱, 睇著師傅整食物都係一種享受.<Omakase> 1,488刺身 - 帶子, 劍魚腩, 拖羅師傅將每件刺身都切得好厚,帶子鮮甜軟糯,劍魚腩肥美但不油膩,拖羅厚身冇根下酒菜 - 鮟鱇魚肝雖然鮟鱇魚樣子好醜, 但鮟鱇魚肝係一種好好嘅食材, 煮過嘅鮟鱇魚乾口感棉密嫩滑, 味道有d似鵝肝一品料理 - 蟹肉甲羅燒平時甲羅燒只會有少量蟹肉, 今次師傅用左大量蟹肉製作, 配上濃濃嘅蟹膏再加上少少海膽同魚子醬調味, 口感香濃. 而師傅亦都推介我哋將甲羅燒搽左自製米餅上面, 淡淡蟹肉配上香脆米餅口感十分豐富酢物 -雪燕桃膠酸汁伴蠔呢道菜十分清新, 蠔肉十分爽口, 配上酸汁啫喱, 可以為之後嘅壽司先清一清味蕾壽司 - 赤鯥, 鮫鰈, 金線鯛, 金目鯛, 喜之次, 赤身, 中拖食材方面師傅落咗血本, 平時見到比較高級嘅魚種, 喺呢餐都食得到. 而令我最驚喜嘅係今次可以試到被譽為係日本三大魚王之一嘅喜之次. 師傅用咗灸燒嘅方法, 將魚皮中間嘅魚油逼出嚟, 簡直就係視覺嗅覺味覺嘅享受湯 - 魚湯奶白

<Omakase> 1,488

刺身 - 帶子, 劍魚腩, 拖羅

下酒菜 - 鮟鱇魚肝

一品料理 - 蟹肉甲羅燒

酢物 -雪燕桃膠酸汁伴蠔

湯 - 魚湯
奶白色嘅魚湯配上豆腐同少少冬菇絲, 比較重胡椒味亦都令到整碗湯飲落去唔覺得膩

甜品 - 抹茶奶凍&赤肉蜜瓜
抹茶奶凍都俾到我一個驚喜, 奶凍分開兩層, 分別係一層牛奶同一層濃濃嘅抹茶, 佢哋mix埋一齊食, 口感細滑. 來自日本嘅赤肉蜜瓜, 味道甜而不膩, 十分清爽. 食完呢兩個甜品之後, 簡直連我第二個胃都填滿埋

<花 Hana>1,688

刺身 - 帶子, 赤貝, 劍魚腩, 白蝦, 右口魚, 鰤魚, 牡丹蝦, 拖羅
刺身新鮮冇腥味而份量好多, 鍾意食刺身嘅人嚟講一定滿足到你.

燒物 - 燒大蝦
開邊大蝦肉質爽甜配上沙律醬同海膽味道十分濃郁. 而伴碟嘅茄子同菇燒完仍然能夠保持水份十分高質

炸物 - 天婦羅
食過咁多次日本嘢第一次見師傅會用海膽嚟製作天婦羅, 師傅將紫菜紫蘇葉包住海膽為輕輕沾上天婦羅粉嚟炸, 外脆內軟十分特別.

煮物 - 清酒煮蜆
大大粒蜆肉十分飽滿冇沙, 再加上粉絲墊底, 粉絲吸滿咗蜆肉嘅甜味超級好食

主食 - 海膽丼
海膽份量好足, 作為一個結尾十分滿足

湯 - 魚湯
甜品 - 抹茶奶凍&赤肉蜜瓜
$1500 (Dinner)
疫情持續咗咁耐已經好耐冇返鄉下啦,所以決定食omakase嚟頂住癮先。花貝呢間餐廳嘅店面設計非常之有心思,一出𨋢就好似入咗一個日式庭園咁,啱晒港女我打卡啊。仲有兩間獨立房間用咗塌塌米,非常之有返咗鄉下嘅即視感。因為同朋友一齊去,非常之貪心嘅我哋又想食刺身又想食燒物,所以決定一叫一個唔同嘅omakese menu。Appetizer - 胡麻菠菜+ 蟹肉水 + 涼拌蕃茄你三碟開胃菜都偏向於清涼同酸酸地咁非常之開胃。蟹肉水其實係一種藻類,同我之前喺沖繩旅行嘅時候食到嘅一模一樣。刺身 (5 款)你五款刺身都非常之咁新鮮,師傅就建議肥美嘅拖羅最後先至食。當中最有驚喜嘅係魚子醬富山白蝦(中間),口感非常之軟糯再加上魚子醬天然嘅咸香味,非常之有特色。新鮮嘅富山白蝦果然對得住佢「富山灣寶石」嘅美譽。師傅非常之咁大方咁厚切咗塊拖羅俾我,如有非常之足夠食完之後我仲要飲杯茶解一解膩。Seasonal dish - (3款)炸白鱔+鮟鱇魚肝+日本生蠔呢隻生蠔偏向清爽肥美,唔會話有非常之重嘅鐵銹味所以非常之適合我。鵝肝就食得多啦,鮟鱇魚肝都係第一次食非常之特別。Bowl Dish - 海鮮松茸湯呢碗湯嘅飲法非

Bowl Dish - 海鮮松茸湯
呢碗湯嘅飲法非常之咁特別,師傅建議頭啖湯首先品嚐海鮮松茸湯嘅鮮甜味,之後第二小杯嘅時候就可以加入青檸汁,令到成碗湯另有一番風味。唔同人唔同口味,朋友就比較鍾意原先海鮮嘅鮮甜味,而我就比較偏愛加咗青檸嘅清新口感。

Grilled Dish - 燒和牛
食肉獸嘅我表示你點笑蝸牛啖啖肉非常之咁啱我胃口呀。其他嘅小時疏都燒到啱啱好,外表有燒過嘅焦香味之餘內裏水份仍然非常之充足唔會話燒到好似柴咁樣。
金目鯛
竹夾魚
帆立貝

Sushi (10款)
識讀心嘅師傅整咗好多唔同款嘅火炙海鮮同埋貝類壽司俾我食。例如有金目鯛、竹筴魚、鳥貝、帆立貝等等。日本空運抵港嘅海鮮樣樣都非常之新鮮,食到我舔舔脷。

Soup
呢碗魚湯比起頭先嘅Bowl Dish口感更加濃郁同鮮甜。

甜品 - 黑糖蕨餅+蜜瓜+抹茶芝麻奶凍
唔記得咗問師傅蜜瓜嘅產地,但係口感同甜度都令我諗翻起之前去北海道旅行時識嘅即將蜜瓜。當中嘅抹茶芝麻奶凍更係最深得我心,抹茶嘅糖漿加埋芝麻竟然出奇地夾同埋香濃。
2022-05-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
金目鯛
竹夾魚
帆立貝
2022-06-11 35 views
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$700-800+📍Address: 花貝Hanagai Japanese Dining, Causeway Bay生日慶祝或者想獎勵自己食一餐好嘅,但只有limited budget,呢間Omakase 完全係性價比高,但係依然可以食到新鮮嘅食材。我叫左菊 kiku ($788)前菜係水雲、蕃茄🍅同埋汁煮響螺,汁煮響螺肉非常爽口彈牙。蕃茄多汁鮮甜,打開咗之後食其他菜嘅味蕾。不過當中就係少少酸嘅水雲最開胃!跟住就係五道刺身。第二碟響螺、梭子魚、龍蝦、鰤魚同埋拖羅。梭子魚肉質比較清爽、魚皮嘅油脂豐滿。龍蝦新鮮鮮甜,而拖羅真係好出色,一入口即刻爆油,油脂非常豐滿燒物銀雪魚外皮脆內裏嫩滑,炸物天婦羅方好出色,新鮮現炸。煮物係蟹肉煮雞湯,雞湯鮮甜,配搭北海道松葉蟹,真係好幸福。食事係北海道海膽,超級鮮甜、配上魚籽,多重口感😍魚湯非常香濃,係新鮮魚骨用十多個小時熬出。甜品都非常出色,係日本哈密瓜同埋抹茶厥餅
🇭🇰Hong Kong

2022-06-11 34 views
補寫食評用餐日期:2021年12月23日 星期四COVID--19疫情下,生活習慣改變了,其中包括:盡量減少聚餐開飯3人組的午餐聚會,由疫情前的1年12次 (每個月1次),減少至3次(3人相互慶祝生日)。我的生日在1月初,組員提前為我慶祝,一起來銅鑼灣花貝吃日本料理,看了午市餐牌,我們口味一致,點了3份天婦羅定食,包括以下的:#醋水雲蕃茄:太酸,不是人人喜歡。#刺身兩點:鯛魚和劍魚腩各1片,都新鮮,如果是厚切就更讚。#日式蒸蛋:滑嘟嘟,yummy!#雜錦天婦羅:斑節蝦、海鰻、冬菇、茄子、南瓜、玉米筍、鴻喜菇,脆漿薄身,香口而不油膩,好吃!#味噌湯:稍嫌鹹了點。#栗子雪糕:不常吃到栗子味雪糕,nice!Booking:以Open Rice訂座,但餐廳沒有記錄(我經常通過Open Rice訂座,甚少出錯!),還好當天午市餐廳沒有滿,我們也不要求坐吧檯(坐卡位方便聊天),本次飯聚才不受影響。
補寫食評
用餐日期:2021年12月23日 星期四

#醋水雲蕃茄:太酸,不是人人喜歡。
#刺身兩點:鯛魚和劍魚腩各1片,都新鮮,如果是厚切就更讚。
#日式蒸蛋:滑嘟嘟,yummy!
#味噌湯:稍嫌鹹了點。
#栗子雪糕:不常吃到栗子味雪糕,nice!

2021-12-23
$300 (Lunch)
Celebration
Birthday
位於銅鑼灣ᴄᴜʙᴜs的花貝日本料理,一踏出𨋢門充滿著日式庭園風,用松樹及木櫈分隔開廂房,塌塌米包廂環境也不錯,私隱度很高!另外設有ʙᴀʀ枱及卡位,來吃ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ當然要選坐ʙᴀʀ枱,才能一邊品嘗一邊欣賞師傅的手藝👨🏻‍🍳⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ʜᴀɴᴀ> $1688❅ 先付五点❅ お造り八品刺身以拼盤形式呈上,拖羅、劍魚腩、帶子、鰤魚、右口魚、牡丹蝦、白蝦及赤貝共八品,差不多每款皆有兩片,建議二人可以點不同sᴇᴛ sʜᴀʀᴇ!能一次過品嚐多款刺身,魚生新鮮色澤透亮,無論是視覺效果還是味道也令人滿足,當中最愛爽口彈牙的牡丹蝦🦐❅ 燒物賣相可見有花心思,燒大蝦上蓋滿沙律醬及海膽,切半開邊慢燒肉質爽嫩,大蝦差不多有半隻手掌般大,連旁邊的燒蔬菜也充滿水份!❅ 揚げ物第一次見識到海膽也可用來製作天婦羅,以紫菜及紫蘇葉包住海膽,紫蘇葉味道強烈,外脆內軟的口感很特別!另外日本南瓜及蕃薯天婦羅也很好吃,食材本質已經很甜🍠❅ 煮物清酒煮蜆帶輕微酒味,每隻蜆的肉身都脹卜卜,味道清甜無沙,份量有十多隻,一點也不吝嗇!下面還有葛粉墊底,口感煙煙韌韌,個人很喜歡這個配搭🤤❅ 食

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<ʜᴀɴᴀ> $1688

❅ 先付五点

❅ お造り八品

❅ 燒物

❅ 揚げ物

❅ 煮物

❅ 食事
最後一品主食是海膽魚子醬飯,在壽司醋飯蓋上一比一份量的海膽,魚子醬沾上金箔更顯貴氣✨

❅ お椀
帶超濃郁的魚味,胡椒辣味也很重,配有豆腐、冬菇絲及洋蔥絲挺足料♨️

❅ 甘味
晚市ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ果然豐富一點,新鮮水果及甜品兩者皆有,赤肉密瓜清甜多汁,是飯後果的不二之選!最後的抺茶紅豆奶凍有驚喜,可算是吃過最好吃的抹茶奶凍,勺起明顯看見有兩層,上層深綠色抺茶味回甘,下層淺綠色牛奶味較濃郁,口感順滑ᴄʀᴇᴀᴍʏ🍵

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ> $1488

❅ 先付

❅ お造り三品
刺身三品包括劍魚腩、帶子及拖羅,先吃魚肉帶淡粉紅色的劍魚腩,白身魚雖然魚味較淡,但肉質柔軟脂肪多,帶子原粒厚切,味道鮮甜而且口感爽彈,拖羅一看就知道油脂感十足!

❅ つまみ
鮟鱇魚肝口感如鵝肝,口感綿密滑順,魚油味香醇濃郁,一向不愛吃鵝肝質感也能接受✨

❅ 一品料理
擺盤精緻的甲羅燒,海量的蟹膏蟹肉配上海膽及魚子醬,光是賣相已經很吸引!多吃幾口會有點膩,舀上香炸的鍋巴又是另一種吃法🤤

❅ 酢物
壽司前呈上桃膠雪燕蠔,三者口感皆很順滑,味道微酸蠻開胃的!

❅ 握り寿司8貫
壽司依次序分別是赤鯥 、鮫鰈、金線鯛、金目鯛、喜之次、赤身、中拖羅及海膽,師傅的手法不主張花巧,主要都是直接將魚生握成壽司,沒有額外加調味,可以吃到不同魚生的原汁原味!

個人比較喜歡加以炙燒的款式,魚油味更加重,當中最特別一定是炙燒喜之次壽司,喜之次通常都會煮成熟食,罕有地以炙燒魚生呈現,絕對屬上乘之作🏅

❅ お椀

❅ 甘味
魚湯及甜品跟ʜᴀɴᴀ sᴇᴛ是一樣的!

2022-06-11 23 views
日本日本,真係好掛住當地嘅一草一木,仲有佢地嘅美食,今日就走到位於銅鑼灣鬧市中,旺中帶靜嘅日式居酒屋「花貝日本料理」,一來到已見到一棵大型迎客松,甚有日式風格。餐廳除了壽司吧枱外,還有舒適卡座…如果更多人,更有派對房間,真係可以歡聚一下。來到咁有氣氛之地,當然要嚐嚐他們的Omakase。先付三點水雲酸甜滑潤,清新開胃。胡麻蔬菜爽口帶胡麻香,清爽醒胃。汁煮掃羅味道濃郁,肉質鬆軟而不柴口。刺身三品白蝦肉質彈牙,鮮甜爽口。帆立貝味道鮮甜,肉質扎實爽脆。大拖羅口感細膩,魚油脂香,入口即溶。八貫 + 卷物接著一來便有八貫 + 卷物,款款新鮮肥美鮮甜。赤貝壽司肉質爽脆,鮮甜味濃。沙甸魚壽司鮮美爽甜、油香四溢。吞拿魚腩卷幼細香滑,口感軟綿綿,油香豐富。白蝦肉壽司晶瑩剔透,一啖一口,肉質彈牙,鮮甜美味,爽口滋味。海膽色澤金黃,鮮美馥郁,滑潤口感⁣,再加上爽脆紫菜,添了一份咸香,更顯美味。蟹噌醬湯一打開已見到大大魚肉蟹球,更放上上盛松茸烹制,難怪香氣四溢,入口鮮甜而清純,且蟹球超足料,咬開啖啖蟹肉,鮮甜無比,令人回味。甘味 - 赤肉蜜瓜、蕨餅赤肉蜜瓜香甜多汁,果香馥郁。蕨餅口感軟綿柔嫩,入口煙韌,甜而不

來到咁有氣氛之地,當然要嚐嚐他們的Omakase。

先付三點
水雲酸甜滑潤,清新開胃。
胡麻蔬菜爽口帶胡麻香,清爽醒胃。
汁煮掃羅味道濃郁,肉質鬆軟而不柴口。

刺身三品
白蝦肉質彈牙,鮮甜爽口。
帆立貝味道鮮甜,肉質扎實爽脆。
大拖羅口感細膩,魚油脂香,入口即溶。

八貫 + 卷物
接著一來便有八貫 + 卷物,款款新鮮肥美鮮甜。

赤貝壽司肉質爽脆,鮮甜味濃。
沙甸魚壽司鮮美爽甜、油香四溢。
吞拿魚腩卷幼細香滑,口感軟綿綿,油香豐富。

蟹噌醬湯

甘味 - 赤肉蜜瓜、蕨餅
赤肉蜜瓜香甜多汁,果香馥郁。
蕨餅口感軟綿柔嫩,入口煙韌,甜而不膩。