2022-06-08 14 views
♦️花 Hana $1688先付5點- 蟹肉海雲, 螺, 呑拿, 番茄配牛油果醬, 海哲 前菜整體黎講好開胃, 蟹肉海雲酸酸甜甜好開胃, 螺好鮮甜仲帶有海水味, 呑拿食落好硬身, 沾有牛油果醬既番茄好fresh8 types of sashimi - 依左目, 深海池魚, 鰤魚, 鰹魚, 帶子, 中拖羅, 大拖羅 個人覺得比較特別既係鰹魚, 表面燒過有少少煙燻味, 但入面魚生部分仲係生, 口感好得意, 鰤魚厚身得黎好肥美鮮甜, 大拖羅比起中拖羅更入口即溶掦物 - 蝦, 蟹棒, 青椒, 甜番薯, 南瓜,天婦羅蟹棒啖啖肉, 甜番薯食落好甜好新鮮燒物 - 吞拿魚面頰配牛油果醬 呑拿魚面頰煮完好淋, 牛油果醬fresh得黎同呑拿魚好match, 同前菜呑拿食落質感完全唔同, 個人中意呢個多d, 配菜有茄子, 雞髀菇, 粟米, 三色豆煮物 - 海膽蟹肉煮大根 本身自己好中意食大根, 大根好淋好入味, 配海膽蟹肉呢個組合好新鮮, 但味道又好match食事 - 魚子醬海膽飯 海膽飯呢個組合絕對冇得輸, 海膽好新鮮好食湯 - 蜆肉紫菜湯 個人非常中意紫菜蜆肉既配搭, 每隻蜆都好大隻,

♦️花 Hana $1688

掦物 - 蝦, 蟹棒, 青椒, 甜番薯, 南瓜,天婦羅
蟹棒啖啖肉, 甜番薯食落好甜好新鮮

湯 - 蜆肉紫菜湯 個人非常中意紫菜蜆肉既配搭, 每隻蜆都好大隻, 成碗湯又好清甜

甜品 - 蜜瓜&綠茶奶凍 日本蜜瓜係好香甜, 綠茶奶凍好濃抹茶味, 呢個飯後果同甜品絕對令呢餐飯完滿地結束

♦️Omakasa $1488pp

先付 - 蟹肉水雲 雖然呢個同hana set都有蟹肉水雲 同樣都酸酸地好開胃 但佢地味道有d唔同 hana set個款相對上更酸 個人就中意個個口味多d

3 types of sashimi - 鰤魚, 帶子, 大拖羅 呢3種食材同hana set一樣

Seasonal dish - 煙燻鰹魚 上菜噴煙視覺效果一流 配上洋蔥海帶一齊食都幾match

炸物 - 海膽, 青椒, 甜番薯, 南瓜天婦羅 海膽天婦羅食落都幾特別 不過個人都係中意生海膽多d 其他天婦羅同hana set一樣

一品料理- 醋物靖魚配酸汁啫喱 整體酸酸甜甜幾特別

Sushi 8pcs - 真調, 金線調, 深海池魚, 金目調, 喜知次, 赤貝, 海膽, 拖羅 每款壽司都食得出好新鮮 一開始頭幾件味道淡身d但都好fresh 個人覺得比較特別係喜知次, 超淋超肥美, 海膽就好鮮甜

湯- 蟹珍上湯 呢個湯有超大舊蟹肉, 飲落都有濃濃蟹味

甜品 - 蜜瓜&綠茶奶凍 呢個甜品同Hana Set一樣

Overall:
Taste - 8.5/10 (Hana set)
Taste - 7.5/10 (Omakasa set)
Service - 9/10
Environment- 8.5/10
Booking - Online/Phone
———————————————
花貝日本料理 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓

2022-06-06 40 views
疫情下無法去日本旅行,便相約朋友一起吃日本美食來一解思念之苦。店內裝修走日系清簡設計,門口放置了一棵大松樹、石春和長木櫈,營造出日式庭院休閒感覺。菊($788)前菜三點水雲酸酸滑滑的,清爽開胃;胡麻蔬菜惹味爽口,入口帶胡麻香。刺身五點帶子肉質軟綿鮮甜,口感豐腴。牡丹蝦肉質飽滿,口感紮實脆嫩,細緻中帶彈性。獅魚肉質結實,鮮美細嫩,口感清爽。赤鯥魚油脂豐富,經過輕微炙烤後,帶出魚油香味,入口肥美嫰滑且爽脆。拖羅呈淺粉紅色,雪花紋路分布均勻,吃得滿口油香。西京燒表面金黃油潤,味道甘醇帶甜味。天婦羅粉漿外層薄而酥脆,口感輕盈不油膩。海膽三文魚籽飯海膽份量十足,可謂不惜工本;三文魚籽粒粒飽滿,十分吸引!赤肉蜜瓜。蕨餅蜜瓜口感軟腍,味道清甜;蕨餅上面灑滿黃豆粉再加上黑糖漿,口感柔軟滑嫩,煙煙韌韌,甜而不膩又很有口感。
菊($788)
前菜三點
水雲酸酸滑滑的,清爽開胃;胡麻蔬菜惹味爽口,入口帶胡麻香。
刺身五點
帶子肉質軟綿鮮甜,口感豐腴。
牡丹蝦肉質飽滿,口感紮實脆嫩,細緻中帶彈性。
獅魚肉質結實,鮮美細嫩,口感清爽。
拖羅呈淺粉紅色,雪花紋路分布均勻,吃得滿口油香。
西京燒表面金黃油潤,味道甘醇帶甜味。
天婦羅粉漿外層薄而酥脆,口感輕盈不油膩。
海膽三文魚籽飯
海膽份量十足,可謂不惜工本;三文魚籽粒粒飽滿,十分吸引!
赤肉蜜瓜。蕨餅
✿ 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 $𝟏𝟒𝟖𝟖𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫沖繩蟹肉水雲食落夠清爽同順滑 微酸有助開胃👍🏻𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 (𝟑 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐬)帶子夠鮮甜🤞🏻 鰤魚肉質甜美帶油脂感🐟 大拖羅夠肥美但有筋🥲𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐃𝐢𝐬𝐡海膽天婦羅配上岩鹽夠鮮味🧂南瓜、青椒亦夠香脆🫑 甜蕃薯炸得香甜 幾有驚喜🍠𝐒𝐢𝐧𝐠𝐥𝐞 𝐃𝐢𝐬𝐡煙燻鰹魚打卡一流🤎 配上洋蔥可以提鮮減但魚肉既油脂感🧅𝐕𝐢𝐧𝐞𝐠𝐚𝐫 𝐃𝐢𝐬𝐡醋物靖魚配酸汁啫喱食落夠清新 突出魚香味🤤𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝟖 𝐩𝐜𝐬由左至右分別係真鯛 、金線鯛、深海池魚 、金目鯛、喜知次、赤貝、海膽同拖羅🍣 其中真鯛同金線結既舍利偏酸同太鬆散🫠 最鐘意燒香過既金目鯛 食落頗好肥散 而最貴既喜知次超淋超肥美🤎 赤具夠爽口都算唔錯🤪𝐒𝐨𝐮𝐩蟹肉高湯鮮味十足配上鮮菇、足料既蟹肉球的確唔錯🫶🏻 微苦既紫蘇葉有助清淡口腔😽𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭日本蜜瓜配抹茶紅豆奶凍🫘評分: 7.5/10🌟 ✿ 花 𝐇𝐚𝐧𝐚 $𝟏𝟔𝟖𝟖𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 (𝟓 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐬)蟹肉海雲酸味強勁非常開胃🙈 螺有海水味幾爽口🐚 大吞拿食落鞋身比較失色🥹 海蜇就不過不失🤣 最鐘意既蕃茄配牛油果醬🍅𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 (
✿ 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 $𝟏𝟒𝟖𝟖
𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫
沖繩蟹肉水雲食落夠清爽同順滑 微酸有助開胃👍🏻

𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 (𝟑 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐬)

𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐃𝐢𝐬𝐡

𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
日本蜜瓜配抹茶紅豆奶凍🫘
評分: 7.5/10🌟

✿ 花 𝐇𝐚𝐧𝐚 $𝟏𝟔𝟖𝟖
𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 (𝟓 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐬)

𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 (𝟖 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐬)
帶子、池魚、鰹魚、鰤魚、依佐目、深海池魚、中拖羅、大拖羅😍 其中最鐘意帶煙燻香既鰤魚 外層燒過內裏肉質軟淋帶微微油脂感 同埋入口即溶既大拖羅😚 唯一美中不足係拖羅有筋☹️

𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐃𝐢𝐬𝐡
燒得剛好既吞拿魚面脥肉質夠軟滑 加咗帶醋味既牛油果醬減低油膩感🥑 配上清甜既青豆、茄子、粟米同雞髀菇🍄 唔錯🌿

𝐃𝐞𝐞𝐩-𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐃𝐢𝐬𝐡
蝦、蟹棒、青椒、南瓜、甜番薯天婦羅🍤 啖啖肉既蟹肉沾海鹽食更能突出鮮甜味🦀

𝐒𝐢𝐦𝐦𝐞𝐫𝐞𝐝 𝐃𝐢𝐬𝐡
海膽蟹肉煮大根算係最鐘意既一道菜🤩 鮮甜既海膽配上蟹肉已經好滿足😋 點知大根更加有驚喜✨ 煮得夠淋身仲要好多汁 非常出色🤍

𝐒𝐭𝐚𝐫𝐜𝐡
魚子醬海膽飯絕對係無得輸既配搭😎 海膽份量慷慨亦夠鮮甜🥰

𝐒𝐭𝐚𝐫𝐜𝐡
湯底夠清甜 蜆肉頗大隻食落唔會有沙🥣

𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
日本蜜瓜清甜多汁🍈配上軟滑濃郁既綠茶紅豆奶凍 為豐富既一餐帶來完美既收結🍵
評分: 8.5/10🌟
—————————————————————————————
花貝日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff銅鑼灣

#hongkong #hongkongcafe #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #hanagai #causewaybay #香港美食 #美食攝影 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣omakase #海膽蟹肉 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
2022-06-01 23 views
近年新開嘅Omakase越來越多,今日就同朋友試一次之前bookmark咗一段時間嘅花貝日本料理。一踏出升降機,就係餐廳寬敞嘅等候區,以日式庭園設計,感覺舒適親切。晚巿餐牌原來都有四款咁多,點咗一客「Kaede楓」,均有刺身及熟食。先來一式三款前菜,梅貝、水雲及螢光魷魚,當中以酸甜嘅水雲最為開胃。接着係五款不同刺身,包括白蝦、拖羅、劍魚腩、鰤魚及赤貝。最喜歡劍魚腩魚油香豐腴,赤貝亦鮮甜爽口。然後有吸引眼球嘅雪燕桃膠鯖魚。如以鯖魚作食材,以前試過手握壽司、太卷、箱壽司等,但配合雪燕桃膠都係第一次品嚐。再來一份野菌帆立貝。之後就係松葉蟹天婦羅,炸粉漿厚度適中,咬落香脆但唔會蓋過食材本身味道。無論係鮮甜嘅松葉蟹,還是番薯、秋葵都十分不錯。Highlight可以話係呢客魚子醬三文魚䰵海膽。三種唔同嘅食材配上舍利,味道層次豐富,每款食材都有獨特嘅鮮味及鹹香,加上微酸嘅舍利,很讚。最後係蟹噌醬湯及甜點綠茶奶凍及赤肉蜜瓜,喂呢一餐畫上圓滿嘅句號。

再來一份野菌帆立貝。

Highlight可以話係呢客魚子醬三文魚䰵海膽。

2022-06-01 26 views
晚市堂食終於恢復正常,第一時間致電預約位於銅鑼灣Cubus的日本料理,跟朋友一起來一個廚師發板。當天選擇了 $1,488的Omakase,及點了一支柚子梅酒。前菜是水雲糖漬番茄,酸甜開胃。先來三款刺身:赤貝、拖羅、鰤魚。前者鮮甜爽口,拖羅肥美油香。然後是另一款鰤魚料理 — 煙薰鰤魚。賣相非常矚目,用玻璃罩保持煙燻效果,打開時便會看到白煙輕輕飄散,先觸及嗅覺,再開始品嚐鰤魚。大蝦黃金燒雪燕桃膠鯖魚以酸汁啫喱、雪燕桃膠伴上鯖魚,帶出魚的鮮味之餘,又會增加口感層次。再來是一式八款的手握壽司,包括魴鮄、池魚、真鯛、海膽等。蜆湯相當鮮甜。最後以紅豆綠茶奶凍及赤肉蜜瓜作結。

前菜是水雲糖漬番茄,酸甜開胃。

先來三款刺身:赤貝、拖羅、鰤魚。
前者鮮甜爽口,拖羅肥美油香。

然後是另一款鰤魚料理 — 煙薰鰤魚。

大蝦黃金燒

雪燕桃膠鯖魚

再來是一式八款的手握壽司,包括魴鮄、池魚、真鯛、海膽等。

蜆湯相當鮮甜。

最後以紅豆綠茶奶凍及赤肉蜜瓜作結。
日式庭園既設計,環境非常雅緻,除左門口有棵好靚既日本松樹,不過...食物就麻麻地,尤其刺身唔新鮮😓前菜 - 日本蕃茄配柚子($88)清新既柚子加上新鮮蕃茄,食完好開胃。雜錦刺身拼盤 1~2人前($988)入面有:鰹魚、鯛魚、大拖羅、秋刀魚銀鱈魚、深海池魚、甜蝦、赤貝、 帆立貝。刺身唔係太新鮮。粟米海蝦天婦羅($368)口味&做法幾新穎,第一次食。外層用粟米包圍住蝦鮮蝦去炸,幾有層次。壽喜燒 ($628)牛肉偏肥,係用左美國既牛肉,普普通通。做法係用左關東式既壽喜燒,湯底鮮甜,入面材料都非常豐富,有幾款蔬菜 菇 豆腐 等。甜品 :-清香豆腐味雪糕,清清地 唔會好甜。-日本青肉網紋密瓜,果肉軟滑多汁 甜度極高。-黃豆粉蕨餅,係我鐘意食既甜品。-香甜既提子+醃製過既梨。

前菜 - 日本蕃茄配柚子($88)
清新既柚子加上新鮮蕃茄,食完好開胃。

雜錦刺身拼盤 1~2人前($988)
入面有:鰹魚、鯛魚、大拖羅、秋刀魚
銀鱈魚、深海池魚、甜蝦、赤貝、 帆立貝。
刺身唔係太新鮮。

粟米海蝦天婦羅($368)

壽喜燒 ($628)
牛肉偏肥,係用左美國既牛肉,普普通通。

甜品 :
-清香豆腐味雪糕,清清地 唔會好甜。
-日本青肉網紋密瓜,果肉軟滑多汁 甜度極高。
-黃豆粉蕨餅,係我鐘意食既甜品
-香甜既提子+醃製過既梨。
2021-11-21
2022-05-31 25 views
事隔半年同朋友再見就同佢食花貝嘅 lunch omakase。餐廳高貴嘅氣質;店員態度好好 。我叫咗板前Omakase ($888+10%),呢個餐相當豐富,決定記錄一下。Appetisers (3 kinds)🌊水雲絲 有柚子汁好開胃。🍅日本蕃茄好紅好鮮甜。🐚海螺汁香肉嫩。Sashimi (5 items)🐚響螺加咗青檸汁提鮮,好爽口。🐠梳子魚厚切,油脂豐潤。🦞龍蝦見識少第一次食生龍蝦,好白好高貴,鮮嫩甜美有彈性。🐠鰤魚軟韌適中,味道甘甜。🐠拖羅 粉紅色,油脂分布啱啱口,真入口即溶。Sushi (10 pieces)🍣鰤魚一樣咁甘甜。🍣鯛魚好白好靚,脆彈。🍣右口魚因為條魚好懶惰,所以啲肉好滑。咁點解我唔滑?🍣伊佐木質感軟身,魚鮮味濃。🍣鯖魚一啲都唔腥,有咬勁。🍣赤身又係吞拿魚,脂肪少有咬口。🍣赤貝爽脆,仲有啲海水鮮味。🍣金目鯛捕捉到師傅燒嗰下,靚!迫咗啲油出嚟,肥而不膩。🍣中拖羅呢件都夠肥美,好甘香。仲有啲黑松露。🍣海膽味濃鮮甜,一啲都唔澀。Sushi Roll 🍣吞拿魚蓉同拖羅當然冇得比,但好幼細香滑。Soup🥣魚湯有啲洋蔥,又夠鮮味。Dessert 🍈哈密瓜日本嘅密瓜好甜。 🍵綠

Appetisers (3 kinds)
🌊水雲絲
有柚子汁好開胃。
🍅日本蕃茄
好紅好鮮甜。
🐚海螺
汁香肉嫩。

Sashimi (5 items)
🐚響螺
加咗青檸汁提鮮,好爽口。
🐠梳子魚
厚切,油脂豐潤。
🦞龍蝦
見識少第一次食生龍蝦,好白好高貴,鮮嫩甜美有彈性。
🐠鰤魚
軟韌適中,味道甘甜。
🐠拖羅
粉紅色,油脂分布啱啱口,真入口即溶。

Sushi (10 pieces)
🍣鰤魚
一樣咁甘甜。
🍣鯛魚
好白好靚,脆彈。
🍣右口魚
因為條魚好懶惰,所以啲肉好滑。咁點解我唔滑?
🍣伊佐木
質感軟身,魚鮮味濃。
🍣鯖魚
一啲都唔腥,有咬勁。
🍣赤身
又係吞拿魚,脂肪少有咬口。
🍣赤貝
爽脆,仲有啲海水鮮味。
🍣金目鯛
捕捉到師傅燒嗰下,靚!迫咗啲油出嚟,肥而不膩。
🍣中拖羅
呢件都夠肥美,好甘香。仲有啲黑松露。
🍣海膽
味濃鮮甜,一啲都唔澀。

Sushi Roll
🍣吞拿魚蓉
同拖羅當然冇得比,但好幼細香滑。

Soup
🥣魚湯
有啲洋蔥,又夠鮮味。

Dessert
🍈哈密瓜
日本嘅密瓜好甜。
🍵綠茶蕨餅
咬落去好彈牙又不會太黏口。

上次的晚餐實在是太豐富,這次二訪,試下lunch omakase,想不到款式也是超多呢,款款都好美~-菊 $888前菜(三點盛)分別有白子、水雲髮菜、番茄與牛油果🥑,都是些開胃的小菜。-刺身(五品)有大拖、中拖和赤貝等,好新鮮。-燒物是銀鱈魚啊,不用說已經知道銀鱈魚的油脂豐富又嫩了。-揚物為天婦羅松葉蟹和蔬菜,炸粉又薄又脆。-煮物為蟹肉冬瓜,冬瓜是入口即溶的狀態,而且吸收了湯汁。-食事為超級鮮甜的北海道海膽加上飯糰。-湯為雞肉丸湯,雞肉丸超鮮甜,輕輕的已經能咬開。-甜品是時令水果——蜜瓜🍈,非常之香甜。
菊 $888
前菜(三點盛)
分別有白子、水雲髮菜、番茄與牛油果🥑,
都是些開胃的小菜。

刺身(五品)
有大拖、中拖和赤貝等,好新鮮。

燒物
是銀鱈魚啊,
不用說已經知道銀鱈魚的油脂豐富又嫩了。

揚物
為天婦羅松葉蟹和蔬菜,炸粉又薄又脆。

煮物
為蟹肉冬瓜,冬瓜是入口即溶的狀態,而且吸收了湯汁。

食事
為超級鮮甜的北海道海膽加上飯糰。

為雞肉丸湯,雞肉丸超鮮甜,輕輕的已經能咬開。

甜品
是時令水果——蜜瓜🍈,非常之香甜。
2022-05-27 31 views
堂食恢復後 念念不忘就係嘆番個omakase 平時omakase 店鋪都比較cozy 呢間位於銅鑼灣cubus 既花貝又大又寬敞~先付金鉑蕃茄新鮮! 清清口 食三品!三品sashimi劍魚腩、赤背、拖羅好新鮮、 啖啖鮮甜、享受🥰Seasonal fish 鮟鱇魚乾 沙甸魚乾做底,非常香脆魚乾味~ 襯托上面鮟鱇魚乾 香口美味一品料理雪耳桃膠好滋潤、桃膠透明清澈酢物蟹肉炸蟹餅呢個蟹餅超正!外層鬆脆、內裹啖啖蟹肉、口感軟綿,芝士拉絲~手握8貫深海池魚、蜜柑鯛、金線鯛牧之蘭麵豉醬、金木鯛、沙甸魚、北寄貝、火炙吞拿魚黑松露醬、海膽赤醋飯做底~魚生鮮中帶甜壓軸海膽更是襯鱈魚扒作底非常薄脆、日本紋甲魷魚切粒鋪面~滋味襯絕碗物豆腐濃湯甘味抹茶奶凍、蜜糖黑豆靜岡蜜瓜
堂食恢復後 念念不忘就係嘆番個omakase
平時omakase 店鋪都比較cozy
呢間位於銅鑼灣cubus 既花貝
又大又寬敞~

先付
金鉑蕃茄
新鮮! 清清口 食三品!

三品sashimi
劍魚腩、赤背、拖羅
好新鮮、 啖啖鮮甜、享受🥰

Seasonal fish
鮟鱇
魚乾
沙甸魚乾做底,非常香脆魚乾味~ 襯托上面鮟鱇魚乾 香口美味

一品料理
雪耳桃膠
好滋潤、桃膠透明清澈

酢物
蟹肉炸蟹餅
呢個蟹餅超正!外層鬆脆、內裹啖啖蟹肉、口感軟綿,芝士拉絲~

手握8貫
赤醋飯做底~魚生鮮中帶甜

碗物
豆腐濃湯

甘味
抹茶奶凍、蜜糖黑豆靜岡蜜瓜

2022-05-19
Type of Meal
Dinner
2022-05-27 37 views
位於銅鑼灣開平道< 𝓗𝓪𝓷𝓪𝓰𝓪𝓲 >, 一間精緻日本料理店, 設有傳統優雅日式ᴛᴀᴛᴀᴍɪ廂房, 以及舒適寬敞宴會廳。ᴹᵒᵐⁱʲⁱ $⁶⁸⁸ᴬᵖᵖᵉᵗⁱᶻᵉʳ前菜是螢光魷魚、牛油果蕃茄及水雲發菜。ˢᵘˢʰⁱ寿司五貫分別真鯛、左口魚、蜜柑、沙丁魚及赤貝, 全部都很新鮮。ˢᵘˢʰⁱ ᴿᵒˡˡ卷物是吞拿魚手卷。ⱽⁱⁿᵉᵍᵃʳ ᴰⁱˢʰ醋物為雪燕桃膠, 酸酸甜甜很開胃。ᴳʳⁱˡˡᵉᵈ ᴰⁱˢʰ燒物是燒雞丸配舞茸菇, 相當惹味。ᴰᵉᵉᵖ⁻ᶠʳⁱᵉᵈ ᴰⁱˢʰ揚物為大蝦天婦羅, 旁邊放有多款蔬菜。ˢᵒᵇᵃ/ ᵁᵈᵒⁿ稻庭烏冬放有三隻新鮮蜆肉。ᴰᵉˢˢᵉʳᵗ/ ᶠʳᵘⁱᵗ甜品為黑糖蕨餅及鮮甜蜜瓜。花貝日本料理📍銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓

ᴹᵒᵐⁱʲⁱ $⁶⁸⁸
ᴬᵖᵖᵉᵗⁱᶻᵉʳ
前菜是螢光魷魚、牛油果蕃茄及水雲發菜。

ˢᵘˢʰⁱ

ˢᵘˢʰⁱ ᴿᵒˡˡ
卷物是吞拿魚手卷。

ⱽⁱⁿᵉᵍᵃʳ ᴰⁱˢʰ
醋物為雪燕桃膠, 酸酸甜甜很開胃。

ᴳʳⁱˡˡᵉᵈ ᴰⁱˢʰ
燒物是燒雞丸配舞茸菇, 相當惹味。

ᴰᵉᵉᵖ⁻ᶠʳⁱᵉᵈ ᴰⁱˢʰ
揚物為大蝦天婦羅, 旁邊放有多款蔬菜。

ˢᵒᵇᵃ/ ᵁᵈᵒⁿ
稻庭烏冬放有三隻新鮮蜆肉。

ᴰᵉˢˢᵉʳᵗ/ ᶠʳᵘⁱᵗ
甜品為黑糖蕨餅及鮮甜蜜瓜。

花貝日本料理
📍銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓
2022-05-22
$688 (Lunch)
今日lunch time食welcome lunch,因為係新嘅經理on board ,老闆竟然帶我哋去食高質日本菜!佢係位於銅鑼灣嘅花貝日本料理。呢幢大廈好似都幾新, 搭lift嘅時候都聞到啲裝修味,入到餐廳,成間餐廳感覺都好新,可能都係新開嘅。餐廳環境好高級,我哋四個坐係一個好闊落嘅卡位,坐得好舒服。呢度嘅lunch set大概200至四百幾蚊一位,因為已經好耐冇食過燒肉,所以我見到餐牌上面有得食和牛燒肉,已經唔使諗,即刻揀咗!我喺OpenRice上面見到有啲人食類似和牛粒,啲相好似唔係好多塊,心入邊諗住今餐可能唔係好飽,點知原來我叫嘅呢個和牛燒肉份量係勁多!非常抵食!首先有啲開胃菜,呢個應該係魷魚水雲,個人好鍾意食酸酸地嘅食物,呢個非常啱我口味,魷魚仔口感彈牙。另外果兩片刺身亦都好新鮮。重點嚟啦!真係有好多塊燒肉!而且佢咁樣一片片擺出嚟賣相好好睇,亦都非常之香,點上肉汁,脆脆地嘅煎面,加入便五成熟嘅牛肉,好好味!亦都好多肉汁。唔止啲牛肉,隔離啲沙律菜都好高質,上面竟然有蔓越莓!驚喜,蔓越莓仲要唔係好酸,甜甜地,高質。呢個燒肉真係非常抵食,自問我嘅食量真係食唔晒,仲可以分比同事一齊

呢個燒肉真係非常抵食,自問我嘅食量真係食唔晒,仲可以分比同事一齊食。

呢個定食仲有茶碗蒸同埋麵豉湯,兩樣都好好味,呢個set真係對得住佢嘅價錢!

最後仲有甜品,豆腐雪糕,食完一餐咁豐富多肉既午餐,食一個清清淡淡嘅豆腐雪糕就啱晒啦。
2022-05-22 599 views
辛苦搵來志在食,尤其是唔開心的時候,間中食一餐好,真係會有助心理健康🥹 今次來到花貝,和式裝修,座位非常寬敞舒適,師傅位於餐廳的中間,可以見到師傅們預備食物。Omakase ($988+1) 以下全部建議順序食👇🏻先付三點水雲蕃茄:蕃茄清甜,配上水雲,水雲其實就是褐藻,酸甜清新開胃螢光魷魚:口感爽脆,咬開入面食到少少膏,味道咸香鮟鱇魚肝:有”海中肥鵝肝”之稱既鮟鱇魚肝,口感滑嫩細滑,入口即化,油香味濃刺身三品白蝦:晶瑩剔透,肉質彈牙,鮮甜美味帆立貝:新鮮鮮甜,肉質厚實而且口感順滑大拖羅:厚切的拖羅油脂細膩豐富,魚香濃郁,入口即融一品料理松葉蟹甲羅燒:蟹殼裡面有滿滿的蟹膏,香味不斷飄出,鹹甜適中的蟹膏混合蟹肉,口感豐富,加上三文魚子,魚子醬等珍貴食材,放在米餅上面,一口包括了幾層口味壽司八貫魷魚:半透明的肉身,比較實的肉質和甜味,還有爽彈口感深海池魚:肉質細緻爽口,魚肉纖維幼細,味道清甜,沒有油膩感赤貝:鮮甜爽脆,有淡淡的海水氣息油甘魚:又叫鰤魚,入口甘香,油分飽滿海膽:味道濃郁,口感嫩滑,因為包了紫菜,所以要最快食沙甸魚:肉質結實,鮮味爽甜,油香豐富池魚:有別於深海池魚,池魚肉質緊實爽

Omakase ($988+1) 以下全部建議順序食👇🏻

先付三點
螢光魷魚:口感爽脆,咬開入面食到少少膏,味道咸香

刺身三品
白蝦:晶瑩剔透,肉質彈牙,鮮甜美味
帆立貝:新鮮鮮甜,肉質厚實而且口感順滑
大拖羅:厚切的拖羅油脂細膩豐富,魚香濃郁,入口即融

一品料理

壽司八貫
魷魚:半透明的肉身,比較實的肉質和甜味,還有爽彈口感
深海池魚:肉質細緻爽口,魚肉纖維幼細,味道清甜,沒有油膩感
赤貝:鮮甜爽脆,有淡淡的海水氣息
油甘魚:又叫鰤魚,入口甘香,油分飽滿
海膽:味道濃郁,口感嫩滑,因為包了紫菜,所以要最快食
沙甸魚:肉質結實,鮮味爽甜,油香豐富
池魚:有別於深海池魚,池魚肉質緊實爽口,味道鮮甜,魚味濃
大拖羅:油脂比例濃郁,入口即融,香氣在口中迴盪

熱湯
實不相瞞,本人好怕魚湯的魚腥味,但今次的熱湯真的讚不絕口。湯用了魚肉,蝦肉,大蜆,松茸等高貴食材熬成,新鮮甜美。將湯倒入小碗,再加兩滴青檸汁,可以令鮮味更加突出

甜品/果物
宇治抹茶奶凍:奶凍超級柔滑,奶味香濃,配上宇治抹茶甘香可口,食到最底還有濃厚的黑芝麻,多重味覺享受
哈密瓜:香甜多汁,口感軟滑,瓜肉嫩滑,入口融化

今次用餐體驗好滿足,店員服務很好,遇到老闆,連老闆都風趣幽默,絕對係幫身體同心情充電的一餐☺️
2022-05-17
2022-05-22 44 views
一間隱藏係銅鑼灣既奧媽家姐-HANAGAI花貝,雖然唔係咩特別日子但係開返晚市加長到12點都要食餐好既。人生第一次既OMAKASE就比左花貝一入到去就見到打卡位-一棵唔知叫咩既迎客松入到去就見到Menu 有四款選擇-唔知係咪自己大份就簡左最多野食既菊-KIKU前菜(Appetizer)-水雲蕃茄 涼拌螺肉 配 螢光魷魚酸酸甜甜既開胃菜 用黎打開味蕾一流刺身五品(Sashimi)-赤睦魚 甜蝦 赤貝 ?? 大拖羅店員就建議由右至左開始食,一件件刺身放入口,馬上被分解 因為太鮮甜 一口即溶 變到好浪費咁🥹燒物(Grilled Dish)-厚燒帶子帶子非常厚身 再配埋 三文魚籽加魚子醬 成個帶子既鮮味再升多兩層🤩炸物天婦羅(Deep fried dish)- 南瓜 蕃薯 海膽😚由南瓜慢慢食到海膽 店家用料從不手軟 海膽x2😋😋 好好味煮物(Simmered)-蜆煮冬粉蜆肉足料加埋冬粉 好食到連湯都飲哂食事(Starch)-海膽飯再次主角海膽出黎 今次加埋配角甜蝦加魚子醬就好似三角戀咁 互相係口入面爆開衝擊口腔止椀(Soup)-松茸魚湯湯入面有好重既魚味 所以廚師薑都加重左小小 但都冇遮到魚湯
一入到去就見到打卡位-一棵唔知叫咩既迎客松

食事(Starch)-海膽飯
再次主角海膽出黎 今次加埋配角甜蝦加魚子醬
就好似三角戀咁 互相係口入面爆開衝擊口腔

止椀(Soup)-松茸魚湯
湯入面有好重既魚味 所以廚師薑都加重左小小 但都冇遮到魚湯既味 反而帶左小小辣出黎🤤

甜品/果物(Dessert and Fruit)-哈密瓜配綠茶黑芝麻奶凍
奶凍有好好好重既芝麻味 建議用插到最底先食,啲黑芝麻係底 要撩一撩先
哈密瓜就係懶人專食-鮮甜爆汁 唔洗咬 妹妹下就爆哂汁

題外話:咁岩撞到個老闆係店到 仲比佢偷聽到我係到笑 佢臨走行過黎話:大隻仔,我聽到你係到偷笑

利申只係肥仔🫣

2022-05-20 21 views
Weekend 晏晝想食好d,出左銅鑼灣揾好野食~銅鑼灣呢帶一向都多高質日本餐廳,今日就去左禮頓道呢頭一間新開既日本餐廳 花貝日本料理~一出lift,已經覺得呢度好有氣派,店面大堂有日本温泉旅館大堂既感覺,有d位比人坐低除鞋換鞋,不過唔太清楚係邊度用,因為我地入去係唔洗除鞋🤣餐廳裝修日式得黎好時尚,高級既感覺。lunch set有唔同既野揀,除左壽司/刺身set、仲有西京燒魚、燒肉、和牛火鍋。好耐冇食過和牛,所以我就揀咗和牛配海鮮紙火鍋~午餐set首先有個好開胃既前菜,係魷魚仔水雲,水雲酸酸甜甜,非常清新好味,口感爽口👍之後就係刺身兩片,有我好鐘意既池魚,好新鮮~主菜來了,好吸引,海鮮紙火鍋好fancy。仲有麵豉湯、茶碗蒸。麵豉湯濃味得來唔會太過鹹,茶碗蒸好出色,蛋好滑好香,入面既料好彈牙~火鍋上面有花蛤、蟹柳、野菜、大菇、細菇,花蛤非常多汁,鮮甜!和牛有三大片,每片肉同油脂既分佈都好靚,見到肉紋都流曬口水。和牛牛味好香,口感軟得黎有咬口,正👍最後有甜品雪糕一球。有得揀豆腐同蕃薯味,我揀咗豆腐味,豆腐味嘅雪糕唔係四圍都有,好味!係一個完美嘅作結。

一出lift,已經覺得呢度好有氣派,

之後就係刺身兩片,有我好鐘意既池魚,好新鮮~

主菜來了,好吸引,海鮮紙火鍋好fancy。

仲有麵豉湯、茶碗蒸。

和牛牛味好香,口感軟得黎有咬口,正👍

2022-05-15 509 views
賦予食材二次生命🎈花貝/𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗮 廚師發板體現信任 尊重 治癒的感覺透過每種富有生命食材的呈現不止於用眼睛觀看 還藉內心感受細嚼創作者用心製作的藝術品 以及 他們想要為食材留下最美印記分享美味食物的那份心意/𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗮 ($988)🌟𝗜𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗗𝗶𝘀𝗵涼拌蕃茄 配牛油果🥑酸甜開胃 好適合做前菜吞拿魚塊🐟味濃 肉質鬆軟而唔嚡口沖繩水雲蟹肉🦀醋味較重 夾雜絲絲蟹肉羹𝗦𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 蝶魚卷卷上芽蔥 頂著圓潤飽滿嘅黑色顆粒仍是魚子醬 互相襯托下 層次豐富中拖羅鮮甜滑膩 色澤紅潤北寄貝肉質彈牙 勁度高 wasabi味微微滲出 都幾過癮𝗦𝗶𝗻𝗴𝗹𝗲 𝗗𝗶𝘀𝗵蟹肉蝦餅🦐外脆內軟 蟹肉味濃郁有住粒粒蟹籽嘅口感✨𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗗𝗶𝘀𝗵伴碟充滿心思 味道獨特柚子白蘿蔔 紅酒蕎頭 醃製牛蒡𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝟴 𝗽𝗰𝘀伊佐木蓋著帶微辣嘅紅柚子醬 爽口唔油膩深海池魚厚實 油脂味豐富 帶些少醬油味 池魚較為女生既一件壽司 油膩味較淡頭頂花穗裝飾 灑上紫蘇葉碎🌸與眾不同 森林原野嘅味道赤貝橙紅有光澤感 肉質爽口金目鯛紅白透亮細紋 肉質細膩火炙後味道更鮮甘蝦四隻字 好甜好味炙燒拖羅超級肥美 油
賦予食材二次生命

不止於用眼睛觀看 還藉內心感受

細嚼創作者用心製作的藝術品

以及 他們想要為食材留下最美印記

分享美味食物的那份心意/

𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗮 ($988)

🌟𝗜𝗻𝗰𝗹𝘂𝗱𝗲

𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗗𝗶𝘀𝗵