疫情一過 終於可以出關食廚師發辨 激動地賀一賀新鮮魚材 只有堂食才可以感受到來到中環冒起的新秀 – 昶 (讀音: 闖)終於唔係叫鮨乜鮨乜咁普遍一入去見到一大個圓形吧枱木製但呈曲流線 連至落地玻璃感覺貴氣高雅舒心 乾淨俐落 準備好開懷吃一頓. 𓋯[前菜]1.《海鰻苗》 又叫穴子苗一排掛在竹籤上 尤如瀑布 配土佐醋食入口滑嘟嘟 清清地的酸甜 給開開胃2.《螢光魷魚》鮮度十足 配上醬油已經帶出本身獨有美味3.《松葉蟹蟹膏豆腐》話說是豆腐 其實係花技巧的蒸蛋 嫩滑到像豆腐一樣每一口都吃到濃郁的蟹膏味 還有自家製三文魚籽 一d血醒味都冇 讓蒸蛋再度提鮮.提一提過場小食 芝麻牛蒡﹑生薑漬物經常都見特別地有一款《味噌醃蒜》發酵過後的蒜 味道變得柔和.𓋯[刺身]1.《石鯛魚》師傅先將石雕魚火炙一下 釋放少許魚油一吃: 刺身 食到石雕魚本尊的Q彈口感 帶點脆度二吃: 刺身捲住蔥花 點上醬油 突出魚油香三吃: 刺身捲金黃色的北海道根室化妝箱馬糞海膽一見到成個紅色錦盒似的化妝箱 就知道係高品質的海膽品種海膽入口即化 味道甘香濃郁 捲係石雕魚刺身入面直到增添鮮甜2.《華漣生蠔》成日食蠔都講求大隻e.g. 真蠔
疫情一過 終於可以出關食廚師發辨 激動地賀一賀
新鮮魚材 只有堂食才可以感受到
來到中環冒起的新秀 – 昶 (讀音: 闖)
終於唔係叫鮨乜鮨乜咁普遍
海膽入口即化 味道甘香濃郁 捲係石雕魚刺身入面直到增添鮮甜

2.《華漣生蠔》
成日食蠔都講求大隻e.g. 真蠔
今日就俾呢隻細細隻既生蠔impress到
身為日本一 九州no.1 長崎縣華漣蠔雖然比較細隻但蠔身肥厚 口感如絲絨般細滑 非常鮮甜
配埋紫蘇葉酸汁 更加錦上添花 多了份清新感

4.《針魚》
師傅將魚生切到一條條
配上冷麵汁像掛麵般放在能作錫杯中
入口好似好似食緊冷麵咁 彈口爽滑
不愧為能作錫杯 100%錫製造 冷湯唔會即刻變涼 保持冰涼感

5.《原隻海膽 拼 白生蝦》

壽司飯由兩種米 口感怡人
味道唔會太酸 食得出魚材本身味道
1.《Kama拖羅》
由長崎苑山幸入貨 新鮮肥美
Kama toro可以話係藍鰭吞拿魚最矜貴的部位 係頸隔離個位
完全無筋 入口即融 都冇咬過就好似冇咗一半

細細塊瓣 但肥厚飽滿 紋理分明
用炸脆嘅飯餅承載住 回味無窮 上乘的層次享受

9.《中拖羅赤身手卷》
睇住師傅用火槍燒拖羅 霹靂啪喇
用燒出黎魚油撈飯、白蘿蔔、蔥花、天婦羅脆脆
食到尾個紫菜都仲好脆 10個脆!!

10.《江戶前玉子燒》
望落真係以為係cheese cake
食落都好似甜品一樣 少少甜 質感軟綿鬆軟
其實係白蝦、魚、大芋 焗完燒返個面 好花功夫
𓋯 [吸物]
《麵豉湯》
𓋯 [甜品]
《淡雪士多啤梨🍓》
以清清地嘅甜品作結 已經好滿足

2022-05-03 319 views
同朋友久久沒見面,又適逢晚市重開,當然要吃餐好的。朋友喜歡日式料理,更是壽司控,那去吃廚師發板就最好不過。 **餐廳採用的是長崎縣這間日本no.1 吞拿魚supplier**「昶」是間新張的高級日式餐廳,主力Omakase 及日式鐵板燒,裝潢簡潔雅致有氣派,日式鐵板燒有獨立房間,而壽司吧枱更是值得一讚;它撇除了傳統的長型方枱,而改為有空間感的橢圓枱,之間更可落簾。先來前菜: 《白梅貝 、松葉蟹豆腐 配桃味啫喱》- 豆腐有香甜蟹味,而白梅貝爽甜;《燒左螢光魷魚(醋麵豉醬)》- 微咸細滑;《深海池魚》- 晶瑩剔透,肉質細嫩,味道清甜;《日本武士蠔》 (左邊先,配柚子汁 ,右邊肥美)- 肉質柔軟爽口,淡海水味,甜味適中,尾調滲出濃厚蠔味。《深海池魚 (池魚王) 》皮肉間有油脂,界開能滲出油份,入口更香甜柔軟。《北海道 甜蝦》用花雕浸過更帶出蝦甜,之中又帶花雕香,好吃;《北海道 帆立貝》用岩鹽和柚子皮調味,令肥厚鮮嫩的肉質更提鮮;《北海道 紫海膽》此海膽於海中會紫色所以命名為紫海膽。味道相對清甜,肉質嫩滑而水分重,配上三文魚籽的鮮甜更是雙重享受。《火炙油甘魚腩》油甘魚腩油脂多,用火炙再迫出啖

先來前菜:

《燒左螢光魷魚(醋麵豉醬)》- 微咸細滑;

《深海池魚》- 晶瑩剔透,肉質細嫩,味道清甜;

《火炙油甘魚腩》油甘魚腩油脂多,用火炙再迫出啖啖脂香,香而不膩,加上紫蘇葉的獨特味道和香脆的紫菜,味道和口感有層次。

《日本赤鮑》味道甜美及帶海水的天然咸味,而且質感厚實,有口感而不韌。

壽司時間開始:

《赤貝》- 鮮活赤貝更彈牙爽口,味道又鮮甜清新;

《中拖羅》- 肥美鮮嫩,配芥末籽中和油脂感,令肉的甜味更出;

《池魚》- 比深海池魚濃味 ,口感更爽;

《細油漬赤身》- 即拖羅腩位,且含脂量少、肉質實、有咬口;

《火炙喜之次》- 今次用上赤醋飯,因為喜之次油份多,火炙後釋出的魚油帶微微焦香,令半熟的魚肉入口更豐腴;再配上炸大蔥絲增加香脆口感,而且更用上日本水。

《沙甸魚卷》- 魚肉爽甜而魚油滿溢清香不覺油膩,再配上紫蘇葉、黃蘿蔔和蔥,味道豐富。

《海膽壽司》- 用上兩款海膽:赤海膽及馬糞海膽。味道十分鮮甜,有濃厚海膽味;而更特別的是底部用上炸赤醋飯盛托,再加上淡雪鹽提鮮,很香郁美味。

《吞拿魚手卷》- 紫菜香脆,吞拿魚又有脂香;

《江戶前玉子》及湯- 用上低溫焗製,口感香軟有濃郁蛋甜味。

甜品
《熊本 淡雪 士多啤梨》- 無一般甘酸 ,似石柳味,同樣多汁香甜。

不論食物、環境及服務都高質,值得再訪。
2022-04-26
$2618 (Dinner)
2022-05-03 232 views
最鍾意食鐵板燒😍會搜羅唔同嘅鐵板燒去食~中環新開左呢間日本餐廳,除咗有鐵板燒,仲有omakase 💕餐廳夠大,用餐嘅空間以房間為主,所以私隱度高,坐得舒服😌午市有一人、二人套餐。我哋每人揀咗個「松」一人套餐。🔸🔸🔸🔸 「松」 🔸🔸🔸🔸沙律、南非鮑魚、大虎蝦日本黑豚薄燒/美國牛肉厚或薄燒$480A4日本和牛西冷厚燒$680一開始就有沙律沙律非常之新鮮,等你食完之後師傅就會幫你準備鐵板燒部份。南非鮑魚好大隻,而且新鮮仲識郁!師傅幫你將鮑魚切片,方便食~鮑魚鮮味,肉質新鮮😋虎蝦大隻爽口,調味啱啱好!師傅仲慢慢煎脆個蝦頭,成個蝦頭都可以就咁食!我哋揀咗牛肉薄燒、厚燒各一。欣賞師傅嘅蒜片即場爆起,鍾意食蒜片嘅我哋,即場食好似薯片咁卜卜脆。牛肉薄燒叫師傅加多啲蔥,配埋蒜片真係好香好好食😋厚燒牛肉夠juicy, 亦都好好食! 炒飯炒得夠乾身,師傅仲加多隻蛋喺上邊俾我哋,再食埋個炒雜菜真係好滿足!最後仲有甜品我哋揀咗蘋果雪芭。師傅仲為我哋準備焦糖多士,好香脆好味💜成餐飯師傅不斷同我哋交流,了解我哋嘅口味,食得好開心😙

🔸🔸🔸🔸 「松」 🔸🔸🔸🔸
沙律、南非鮑魚、大虎蝦
日本黑豚薄燒/美國牛肉厚或薄燒$480
A4日本和牛西冷厚燒$680

南非鮑魚好大隻,而且新鮮仲識郁!
師傅仲慢慢煎脆個蝦頭,成個蝦頭都可以就咁食!

牛肉薄燒叫師傅加多啲蔥,配埋蒜片真係好香好好食😋
厚燒牛肉夠juicy, 亦都好好食!

成餐飯師傅不斷同我哋交流,了解我哋嘅口味,食得好開心😙
當日誤打誤撞walk in到,環境全新日式新派裝潢,壽司吧檯位少有用上流線型設計,更見寬敞。今次點了$1280 lunch omakase,由前菜、茶碗蒸、刺身到壽司等共16貫,性價比不俗。先來前菜穴子苗(星鰻之幼魚)配上甜酸醋汁佢為開胃菜非常適合,口感Q彈,也不是常吃到。茶碗蒸不是平平無奇,用上松葉蟹肉及汁,細嫩之餘亦鮮甜。兵庫縣生蠔,看起來已經超級肥美,上半部鮮甜爽脆,下半部綿滑口感,而且海水味很重,蠔味澎湃,超正!火炙拖羅卷,用上蛇腹大拖羅,無筋之餘用高溫迫出魚油香,肥美之餘連同赤身入口,層次更豐富太刀魚亦做到外脆內juicy,確是正常處理手法壽司方面有白蝦、帆立貝、地金目鯛、鯖魚、北海道赤海膽、喜之次、拖羅太卷、鯖魚卷。魚料新鮮是基本,有些熟成後更覺風味,而且舍利溫度適中、師傅也準備了兩種醋飯以配合不同魚料配搭,這點很值得欣賞!!因為lunch omakase 大部分鮨店也會偷懶一飯走天涯的最後以熱湯及甜品(淡雪)完美結束😚—————————————————昶 (中環)中環皇后大道中139號The L Place22樓—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkf

今次點了$1280 lunch omakase,由前菜、茶碗蒸、刺身壽司等共16貫,性價比不俗。

茶碗蒸不是平平無奇,用上松葉蟹肉及汁,細嫩之餘亦鮮甜。

太刀魚亦做到外脆內juicy,確是正常處理手法

最後以熱湯及甜品(淡雪)完美結束😚

—————————————————

昶 (中環)
中環皇后大道中139號The L Place22樓

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #尖沙咀美食
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2022-04-01
$1400 (Lunch)
得知中上環附近開了新餐廳,於是和朋友一起試一試。餐廳裝潢很有格調,以深色為主調,配以微醺的燈光。有分為壽司區和鐵板燒區域,用餐空間寬闊舒適,服務也很周到。我們點了兩個鐵板燒套餐。⭐️龍蝦二人前🔸沙律沙律淋了芝麻醬,沙律菜入口清爽。🔸前菜前菜是吞拿魚蓉脆魚乾,鱈魚片帶點微脆,配上清爽的吞拿魚蓉既脆又爽。🔸龍蝦龍蝦十分新鮮,未劏宰前依然活蹦亂跳。蔡師傅先將龍蝦膏製成醬汁,再加紫菜粉,之後和龍蝦一起炒。龍蝦肉的烹飪時間剛剛好,入口帶點微脆,很棒。🔸清酒煮蜆蜆每隻都漲卜卜,肉質十分飽滿,入口甜美無沙,清酒湯先用火燃燒,剩下清甜滋味,整體令人滿意呢!匈牙利鵝肝配上脆多士,鵝肝外面煎得微脆,入面卻十分嫩,可見師傅功夫到家。季節之魚是金鯛魚,魚皮煎得很香脆,肉質嫩到不行,除了鮮味,加上湯汁和菜,整體配合有心思。之後是A4 日本和牛西冷薄燒,和牛表面是淡紅色的雪花紋理,密密麻麻。我們只點了四成熟,薄薄的佐賀和牛裡面包裹著炒蒜,香氣四溢,入口是滿滿的幸運滋味。之後還有橄欖油炒菜和炒飯。炒飯加上紅蘿蔔粒,米飯炒得夠乾爽,配上漬物,雖然很飽,但依然很有食慾。還有一碗龍蝦頭麵豉湯,蝦頭的鮮味令這碗湯生色不少呢!
得知中上環附近開了新餐廳,於是和朋友一起試一試。

我們點了兩個鐵板燒套餐。
⭐️龍蝦二人前

🔸沙律
沙律淋了芝麻醬,沙律菜入口清爽。

🔸前菜

🔸龍蝦

龍蝦十分新鮮,未劏宰前依然活蹦亂跳。

蔡師傅先將龍蝦膏製成醬汁,再加紫菜粉,之後和龍蝦一起炒。

龍蝦肉的烹飪時間剛剛好,入口帶點微脆,很棒。

🔸清酒煮蜆

之後還有橄欖油炒菜和炒飯。

還有一碗龍蝦頭麵豉湯,蝦頭的鮮味令這碗湯生色不少呢!

最後還有椰子和蘋果雪芭,椰子雪芭奶味較重,口感很幼滑。蘋果雪芭味道清新清甜。

還有黃糖多士,一般的鐵板燒以白砂糖炒,黃糖相對健康,入口卜卜脆,配雪芭吃另有一番滋味。

▫️鐵板燒最重要是食材和師傅的功力,當晚我們很好彩遇到好師傅,感覺蔡師傅很喜歡烹飪,所以吃得出食物的鮮味。
Type of Meal
Dinner
2022-04-30 146 views
乘著消費券的到來,約好友一嚐Omakase的風采! 昶是高質日式料理,柔和木色主調,設計優雅。坐在吧檯前,一邊品嚐時令佳餚,一邊觀摩師傅的手藝,感受師傅對食材的熱誠。我們點了$1280元的Omakase,所有食材均由日本新鮮到港,令人食慾大開。茶碗蒸細嫰蛋香,滑不溜口,表面鋪上金箔和一絲絲蟹肉,突顯矜貴。蒸蛋入口鮮甜,蟹肉鮮香滲入蛋中,吸嗦了高湯後,更柔滑窩心。深海池魚色澤粉嫰,薄切至晶瑩剔透,肉質冰涼細嫩,沾上醋啫喱,吃下去啖啖清甜,揭開美食序幕。兵庫縣生蠔生蠔白滑圓潤,脹卜卜的蠔身,入口飽滿。綿糯的質感,啖啖海洋氣息,裙邊微微爽脆,吱上清檸汁,更加鮮甜吸引。火炙拖羅卷用上蛇腹大拖羅,是吞拿魚腹部的底端,油脂味最濃郁的部位。師傅火炙至幽幽炭香味,連同赤身、Wasabi醬油漬及紫蘇葉,包入脆卜卜的紫菜中。大啖咬下,外脆內軟,火炙拖羅鮮味飽滿,油花滿佈,有入口溶化的感覺,沾上Wasabi,更能提鮮。太刀魚用刀切成割痕,用火槍燒至焦香,魚皮帶燶而富油香。魚肉被酒盜醃製,經火炙後魚油被迫出,特別甘香惹味。 白蝦壽司白蝦切成一絲絲,入口鮮味而滑嫰,搭配清新柚子皮,為舌尖帶來清爽感受。 帆立貝

茶碗蒸

深海池魚

兵庫縣生蠔

火炙拖羅卷

太刀魚

白蝦壽司

帆立貝
帆立貝肉大顆肥美,用昆布烹煮過,半生熟口感,滑溜彈牙,沾上少許豉油,綿化口感超級滋味。

地金目鯛
金目鯛色澤通紅,五月下旬的最肥美,魚脂最豐腴,配上酸啫喱,魚鮨郁香放大了幾倍,入口細嫰、即溶,食完滿嘴魚鮮香,滋味不平凡。

養殖鯖魚
以七日熟成,油分更高,質感挺身而帶嚼勁,入口鮮甜,香氣撲鼻。

北海道赤海膽
色澤金黃的海膽疊至高高,紋理清晰,配上香脆可口的炸米餅,一酥一軟的口感,怎能抵擋得住誘惑呢? 澄黃海膽軟綿即化,入口柔滑鮮甜,淡淡海水味散發口腔,啖啖窩心!

喜之次
喜之次是海中紅寶石,肉質肥美細緻,魚肉被火炙後,入口散發魚油甘香,油香四溢,配上炸大蔥絲,鮮味中增添惹味。
拖羅太卷
太卷包含不同部位的拖羅: 大拖羅、赤身、下腹及上腹部位,經過熟成後,令口感更滑溜無筋,入口肉質粉嫰、油份極重,魚味豐盈的質感,令人難忘。

面豉湯、甜品
最後店員端上熱燙燙的面豉湯,清甜暖胃。吃過時令的淡雪草莓,清新草莓香充滿口腔,完成了美滿的Omakase!
你愛吃日式鐵板燒,還是吃日本廚師發辦呢😳?! 最近有間新高級日本餐廳開幕啦~ • 昶🇯🇵 •是間主打鐵板燒和廚師發辦的地方,這兩種料理深得港人歡迎,記得早點預約啦~ 餐廳裝潢型格高尚☺️,環境舒適整潔,坐位寬敞舒服。不但設有數間獨立房間,亦可打通成一大間房,想開派對和家庭聚會都很適合呢😆~ 餐廳提供數個鐵板燒餐,有澳洲鮑魚、龍蝦、日本黑豚肉、美國牛肉和A4和牛西冷等等🥩。 「 澳洲鮑魚•A4日本和牛鐵板燒 $3180/2位 」 這個二人套餐包括: 前菜、沙律、澳洲黑邊鮑魚、大虎蝦、季節魚、清酒煮蜆、A4日本和牛西冷、炒野菜、炒飯、味噌湯、漬物和甜品。 沙律很新鮮,前菜味道也不錯呢🥳~ 超大隻的澳洲黑邊鮑魚,重足足450g,份量驚人😨。鮑魚非常生猛,動個不停😂,好誇張呀! 師傅把鮑魚分三種食法,切片鮑配新鮮海苔醬,品嚐原有鮮味☺️。切粒翻炒配鮑肝醬,味道濃郁,而鮑邊則超軟腍,像海參一樣呢~ 大大隻虎蝦🦐,煎得非常好,用蝦膏做醬,令整隻蝦的味道提升至更高層次。 師傅把時令的魚煎香,再把魚鱗煎脆😍,脆卜卜的魚鱗令人吃不停口。 A4日本和牛西冷同樣份量十足☺️,師傅先讓我們試筋位,充滿嚼勁。然後再讓

「 澳洲鮑魚•A4日本和牛鐵板燒 $3180/2位 」

沙律很新鮮,前菜味道也不錯呢🥳~

A4日本和牛西冷同樣份量十足☺️,師傅先讓我們試筋位,充滿嚼勁。然後再讓我們試切片和切粒的分別,我比較喜歡吃片,外層焦脆,內𥚃軟腍,肉汁豐富,脂肪甘香,好好吃哦🥰~

最後的炒飯鑊氣十足,每碗更附上一隻漂亮的荷包蛋🍳,把蛋液伴入飯中,更加好吃~

最後的甜品,除了有鐵板餐必備的砂糖多士,亦有大大個蘋果雪皅和椰子雪糕哦🍦!

🍽 #昶
🗝 #中環 皇后大道中139號The L Place22樓
2022-04-27 140 views
環境整潔舒服,服務好好有禮貌,留意到客人需求,主動加茶。鐵板燒同壽司師傅都很貼心,會詢問是否有特別喜歡同敏感的食物,每上一道菜式都會解釋做法和食材,菜式多樣化,每次上菜都好驚喜,師傅也會活躍氣氛,細節與日本文化很相似。係門口魚缸就可以見到活龍蝦同鮑魚,食材很新鮮。套餐價錢的配套很值,前菜都好好味~ 午市龍蝦2人套餐都有包含日本豚肉or美國牛肉,清酒煮蜆,真的非常飽。體驗感好,非常推薦,會繼續支持😋
環境整潔舒服,服務好好有禮貌,留意到客人需求,主動加茶。
體驗感好,非常推薦,會繼續支持😋

2022-04-21
Type of Meal