2022-07-05
終於Sogo thankful week 終於完左,今個月要食好野慰勞下自己嘅辛苦!所以揀左間Omakase ,慢慢食….慢慢享受環境同食物🥰!呢度環境好清靜,有分兩邊區域,好有私隱,一邊食板燒,另一邊食Omakase🥳🥳(可以有獨立房👍🏻👍🏻👍🏻)今次就試吓omakase 先,師傅仔好好,好細心呀!問你有咩唔食嘢呀?又追一解釋咩食材,咩時段食咩魚最好咁….我又增長知識了😅首先上左前菜先:⭐️日本白粟米⭐️白粟米🌽,好清甜,⭐️金泊蟹肉茶碗蒸⭐️啖啖蟹肉😘😘⭐️芋頭莖部沙律⭐️芋頭莖部第一次食,好爽脆,好清甜,夾埋沙律醬一齊食,好醒胃👍🏻👍🏻我今次都揀左十二貫:⭐️富山白蝦⭐️白蝦比平時食開既蝦更彈呀,更甜🥰⭐️笛鯛魚⭐️⭐️深海池魚⭐️魚方面,好新鮮,好鮮味,⭐️新鮮大帶子⭐️帶子上配上黑松露,會令舊帶子鮮味更出色💜💚⭐️毛蟹⭐️日本有幾隻蟹一定要試,松葉蟹,毛蟹,鱈場蟹,花咲蟹,香箱蟹,但毛蟹,松葉蟹全年都咁好食😋⭐️關池魚⭐️⭐️平政魚⭐️⭐️拖羅⭐️肥美,每食一啖都有一次既滿足感,就知道有幾好食🤭⭐️牡丹蝦配蝦膏⭐️蝦係我食壽司必揀既,⭐️赤海膽配淡雪鹽⭐️雪鹽唔會搶走海膽既鮮味,赤海膽味道濃郁,鮮味明顯回味中帶有絲清苦,聽說赤
首先上左前菜先:
⭐️日本白粟米⭐️
白粟米🌽,好清甜,
⭐️金泊蟹肉茶碗蒸⭐️
啖啖蟹肉😘😘
⭐️芋頭莖部沙律⭐️
我今次都揀左十二貫:
⭐️富山白蝦⭐️白蝦比平時食開既蝦更彈呀,更甜🥰
⭐️笛鯛魚⭐️⭐️深海池魚⭐️魚方面,好新鮮,好鮮味,
⭐️牡丹蝦配蝦膏⭐️蝦係我食壽司必揀既,
⭐️赤海膽配淡雪鹽⭐️
雪鹽唔會搶走海膽既鮮味,赤海膽味道濃郁,鮮味明顯回味中帶有絲清苦,聽說赤海膽被認為是高品質🥳🥳🥳
⭐️赤目魚⭐️⭐️右口魚⭐️⭐️櫻花蝦卷⭐️
有一碗魚湯
,好好飲,無腥味👍🏻👍🏻
最後用一個甜品🍮
甜蛋畫上句號!
總括,餐廳食物質素高,服務一流,又上左一課日本食物課😂😂😂