2015-11-13 907 views
一直都想試試,今日因工作路過約於可以試了。叫了一碗雲吞麵。很快便送到!麵不錯,同平時吃的不同。清湯也很好喝,似乎有大地魚的美味,雲吞需細細粒但非常可口。下次有機會要試一試蟹子蘿蔔!
2015-10-29
5 Minutes (Dine In)
$26 (Dinner)
2015-10-10 1001 views
第一次幫襯好到底,要咗一碗水餃麵,一碗雲吞麵。呢間係70年嘅老字號,心底有期望。其實一向我最鍾意食麥奀雲吞麵及正斗雲吞麵,麵非常彈牙,水餃雲吞用料靚,湯底更好好味直頭想飲晒佢。不過呢兩間麵家都好貴。好到底相對係平民價,麵端上桌感覺好乾身(一部分麵露出湯底之上),食落口感覺好煙靱彈牙,麵質唔錯。不過水餃同雲吞用料好一般,水餃皮係用魚皮餃嗰種皮,剛好唔對我胃口,我一向唔喜歡魚皮餃。湯底亦冇乜特別,加辣椒醬食比較香口。整體上唯一係麵質彈牙可以吸引我,其他方面都唔係好啱口味。店內裝修古樸,饒有風味。

整體上唯一係麵質彈牙可以吸引我,其他方面都唔係好啱口味。

店內裝修古樸,饒有風味。
雲吞麵、水餃麵
2015-10-10
$30 (Lunch)
屹立元朗超過半世紀嘅誠意麵家曾有報章選出十大雲吞麵家,好到底不入十大,覺得有點意外,但後來諗番轉頭,不入係應該嘅,好到底的麵及湯底做法及用料上都有点另類,並非一般雲呑麵嘅味道。她不用跟別家爭什麼排名,不是第一,而是唯一!今次食左個水餃麵加底同埋蝦子羅白水餃麵賣相正宗,餃擺底麵放面頭,等麵冇咁快吸左啲而變焾,我為左影倒啲餃,所以夾左喺面。佢地嘅水餃皮並唔係用麵粉造,而係用魚肉做嘅,即係我哋講嘅燕皮,但佢又同中國嘅燕皮餃唔同,唔係淨係用豬肉,而係廣東水餃嘅饀,即係筍絲、豬肉、蝦、大地魚粉、蝦子同埋冬菇係嘅。魚皮今到食落口比其他麵鋪嘅出品多左一啲魚嘅鮮。呢個係佢嘅其中一個唯一。第二個數嘅唯一,係湯底,我完全感覺唔倒佢地有用蝦殼𤉶湯,其他麵鋪用蝦殼𤉶湯基乎係必然做法,咁做湯底会多左鮮味。但我估計好到底嘅湯有放大量嘅豬骨,為左保留骨香,唔想放蝦殼搶味。除豬骨外,靚面湯當然有大地魚啦,湯內亦有燒過嘅大地魚味道。第三個唯一係麵,基乎全港賣雲呑麵嘅都用生麵,即係淥起左半透明有啲似橡筋個種麵,生麵碱水味会多少少,造得唔好嘅食時仲要用大量醋先蓋倒碱味。好到底就用佢地自家制嘅麵,口感同喺佢度買嘅乾麵差不多,
屹立元朗超過半世紀嘅誠意麵家
今次食左個水餃麵加底同埋蝦子羅白
水餃麵加底
第三個唯一係麵,基乎全港賣雲呑麵嘅都用生麵,即係淥起左半透明有啲似橡筋個種麵,生麵碱水味会多少少,造得唔好嘅食時仲要用大量醋先蓋倒碱味。好到底就用佢地自家制嘅麵,口感同喺佢度買嘅乾麵差不多,但佢地淥麵嘅時候我見倒麵係冇烘乾嘅,淥起左麵係唔透明黃色嘅,好似車仔麵用嘅麵餅,聽人講呢隻麵叫黃麵。佢地嘅麵食起上來真係一啲都食唔出有碱味,重有絲絲蛋香,讚讚讚!
依家講下個上湯蝦子羅白,蝦子炒得好香,好貨,蘿白揀過冇渣,湯煨得入味,正!
蝦子羅白
俾唔倒分,因為唯一係冇得比較嘅!
從我的 iPhone 傳送
Other Info. : 水餃麵、蝦子羅白
2015-10-02
$65 (Lunch)
水餃麵加底
蝦子羅白
2015-09-11 799 views
麵身口感幾好,沒有麵粉香,但亦沒有鹼水味,這一點有加分。而賣相是傳統的細蓉賣相,麵在上,匙在下,雲吞沉底。賣相傳統。剛才說她的麵還好,那裡湯和雲吞呢?湯其實和其他名家相比,算淡口,雖有放豬油但湯本身卻鮮味不夠,說好的大地魚鮮味完全不明顯。而雲吞嗎,內餡沒有特別,要讚的卻是她的包法,雲吞皮沒有因重疊而出現未能煮熟的塊狀,金魚尾亦完整,使到入口滑溜,頓時好感大增。整體而說,是一間有底子的老店,未至於叫你驚歎,但也不會叫你失望捶心。
2015-07-01
$40 (Lunch)
  • 雲吞麵
2015-08-05 925 views
週未的午市,坐滿食客,但也不用等很久便有位了。點了兩碗雲吞麵,$25X2。搭枱的緣固,等食期間,留意同桌的食客,大部份也是吃雲吞麵,眼見他們的表情,狀甚滿足,有位少女更是吃了兩大碗。等侯期間拍攝的米之蓮推介。不久,輪到我開餐了,麵身跟其他雲吞麵店的不同,是好到底自家的口感,蝦子味濃郁,而且有一種油香,一試難忘;雲吞內的豬肉和蝦份量分配恰當,是一口雲吞大小。$25就能吃到這麼好吃的雲吞麵,物有所值。無論是堂食,還是在家,我也是給一個好到底的食評。
週未的午市,坐滿食客,但也不用等很久便有位了。

點了兩碗雲吞麵,$25X2。

等侯期間拍攝的米之蓮推介。

無論是堂食,還是在家,我也是給一個好到底的食評。
2015-07-18
$25 (Lunch)
2015-07-14 675 views
蝦子蘿蔔冧但唔會冧到爛哂一pat嘢咁。蘿蔔夠香甜之餘又唔會俾蝦子嘅鹹蓋過,喺味道上加多一層,令食客唔會好似食淨蘿蔔咁寡。水餃麵不得不讚麵身極為爽口彈牙非常好食!份量亦多。蠔油乍看頗多但撈埋其他料一齊食又唔覺太鹹。水餃同雲呑都有一陣獨特嘅醋味喺啲涵度,幾好味。蝦肉本身已經彈牙,配埋木耳嘅爽喺個水餃入面更令成個口感升咗一個層次。主角麵底唔洗講,係我食過最彈牙嘅,好味都O囇嘴😮

主角麵底唔洗講,係我食過最彈牙嘅,好味都O囇嘴😮
  • 蝦子撈麵
  • 雲吞
  • 水餃
2015-05-28 2365 views
N年前讀大學時因為住宿舍,所以常常以「麵」為伴,除了沒什麼營養的公仔麵,也會買來意粉、米粉等一大堆。偶爾出沙田,就會到當時好到底的沙田店買菠菜麵,一斤才三十多塊。現在店早就沒有了,但想不到價錢好像沒多大變化。從小布站回到元朗市中心,經歷了一場暴雨,很慶幸我的水鞋終於可以大派用場。無定向的亂行亂走,穿過街市,看到好到底麵家,正想買些菠菜麵回味一下從前,走近才發現總店原來除了賣乾麵,也設有堂食。戰後1946年,商業興旺,由擔子檔攤到地舖,至今接近70年歷史。小店有兩層,燈光有點昏暗,全店保留了六七十年代的裝潢,尤其是木櫈,兩旁幾乎全部都有用L 鐵加固,可以想像它有多陳舊。點了一碗淨雲吞($25),價錢跟細蓉麺一樣,還有一款細淨雲吞,這個只收$16。普通淨雲吞有8粒,size小巧,皮薄卻沒有煮爛,蝦的味道非常突出。接下來是蝦子撈麵,這個是男友指定要點的。從賣相看來,扁扁平平的一碟盛惠$50的確很貴,男生甚至未必夠飽,但入口那堆蝦子實在香到不得了,真的很想舔盡每一粒。猶記得幾年前曾經嚐過劉森記,梘水味還是搶劫了蝦子的鹹香,所以對於好到底的麵身沒有半點梘水味,感覺最難得。水餃麵端來的時候,水餃都
水餃麵
水餃麵端來的時候,水餃都被幼麵遮蓋,完全看不見樣。一碗賣$32,只有4粒,價錢比雲吞麵更貴,但size卻大件到一粒等於兩件雲吞。湯色很淡,呷一口,感覺像極金華火腿清雞湯。水餃內餡除了蝦肉和豬肉,還加入了木耳,口感十分爽。不要以為水餃、雲吞很容易煮,四月曾買了半打生水餃回家,打算翌日煮早餐,結果餃皮很容易就爆開,可見時間、火喉、經驗都很重要哦。
蝦子麵
小店早上8:00開店,晚上19:30收爐,準時20:00落閘關門。難怪未夠19:00全店都已滿座。當晚親眼見証了一對19:33衝入來的情侶,他們專誠老遠由市區入來,卻只能望著佈滿清潔劑的廚房玻璃和爐頭,然後失望而回。作為旁觀者,只能嘆氣說一句「下回請早」哦~

2015-05-24
$227 (Dinner)
2015-05-21 1136 views
元朗好到底,相信很多人也會慕名而來。我愛到好到底堂食,也愛買它的盒裝麵回家吃或送禮。好多底的麵多是一斤裝一盒。金裝蝦子麵--$76--約15個蝦子幼麵--$53--蝦子味香,平價之選。蝦子寬條麵--$55波菜麵--$36斎麵--$25--麵身爽口,平得來非常好吃。好多底的麵,我已嚐過不少款式,一般味道同其他出品都是水平以上的。在這裏我特別要詳細介紹一下金裝蝦子麵。以前多會買蝦子幼麵,因價錢較實惠,自從試過金裝蝦子麵後,覺得$76能買到這麼好吃的蝦子麵,也非常值得的。紅色盒子,別樹一格,打開盒子,嗅到淡淡的蝦子麵香,看到麵身佈滿蝦子,貨真價實,未吃也感物有所值。好到底的蝦子麵,跟其他蝦子麵略有不同,煮的時間很快,麵很快便會散開。最近先發現原來盒子底部有教煮法(看附圖),本人不愛太硬的蝦子麵,自己加30秒左右。我吃其他蝦子麵,不會留湯,會另加調味料,但好到底就不同了,湯底非常清甜,不會加任何調味,我要連麵帶湯吃,而且一滴不漏把它吃完,不然就會白白浪沉澱在碗底的蝦子麵。金裝蝦子麵較幼身蝦子麵貴$20多元,蝦子味更濃更香,味道真是高了一個層次,金裝蝦子麵已經成為我的宵夜道選。

好多底的麵多是一斤裝一盒。
金裝蝦子麵--$76--約15個
蝦子幼麵--$53--蝦子味香,平價之選。
蝦子幼麵
蝦子寬條麵--$55
波菜麵--$36
斎麵--$25--麵身爽口,平得來非常好吃。

2015-05-20
TakeAway
$5 (Other)
蝦子幼麵
2015-04-17 895 views
我覺得大雲吞比好到底好吃,在好到底點了一碗雲吞面,25元,雲吞好小又不新鮮,麵也是麻麻,好像大雲吞20元的雲吞麵比他們的好吃。應該不會再光顧喇! 店鋪內部又比較暗,感覺很一般,總之就只此一次啦,試過就算。
2015-02-18 935 views
好到底在元朗已經悠久歷史,我每次去元朗都會去好到底,我覺得好到底雲吞好好味,雲吞皮好薄,湯底好好味,個湯不算太咸,這裡維持懷舊裝修,今次同阿女去元朗行街,我去了好到底無數次,依然覺得雲吞麵好味,服務就一般,好到底地點十分方便,位於市中心地带,環境講不上好好,我來了多次覺得幾好吃味道:湯底不算咸,蝦子麵十分好吃環境:充滿懷舊裝修服務:一般價錢:28再度光顧:每次去元朗一定去

味道:湯底不算咸,蝦子麵十分好吃

環境:充滿懷舊裝修

服務:一般

價錢:28

再度光顧:每次去元朗一定去
2015-02-15
  • 雲吞伊麵
  • 雲吞
2015-01-15 960 views
一直想試好到底,只是住九龍的我绝少來元朗。因緣際會今次可以試了。叫了牛腩撈面,朋友要水餃撈面。蝦子撈要$50,没有再加了等了一會,面來了,好像很少的份量,我的牛腩更是迷你,心涼了一截.…試一口面,不錯!沒有梘水味,很彈牙,但美中不足是蛋香味不足,不可稱為完美。牛腩一般,軟身而味不足,腩汁更加少,可惜可惜。朋友的水餃反而不錯,有點像魚皮餃的外皮,跟水餃是有趣的配合,推薦!附送的湯也很好喝,不會有味精FEEL, 應是大地魚的美味, 推薦
水餃撈面
2015-01-03
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
  • 水餃
比張相大家提睇下先,果然係百年老字號,一入到去d檯凳同以前睇的粵產片一樣,好有五六十年代的感覺.今次係小編第二次寫食評,好到底麵家絕對係慕名而來,一泥入到元朗人生路不熟,二泥想係去冰雪節之前食碗熱野暖下個胃.我同女朋友叫左三樣野.首先講下雲吞麵,作為老字號,女朋友試過話有d失望,因為真係太小碗,d蔥花雖然多但晤多夠味,平平淡淡,無咩特別.之後個牛腩麵就比較有水準d,雖然都係小碗,但勝在腩汁晤濃又晤淡,恰到好處.麵質有彈性,終於似反百年老店既名.最後晤夠飽就叫多個蘿蔔牛腩,牛腩切到細細粒,無肥筋,認真不錯大家想懷舊下,復古下,不妨黎試下,可以叫埋老一輩朋友去.
雲吞麵,牛腩麵,蘿蔔牛腩

大家想懷舊下,復古下,不妨黎試下,可以叫埋老一輩朋友去.
Other Info. : 有樣好搞笑野(女朋友發現的),成間麵店好懷舊,但係店員姐姐落單竟然係用手機落,好特別~
2014-12-24
$50 (Tea)
Celebration
Xmas's Eve
2014-09-17 1751 views
元朗既好到底麵家,好多年前住元朗既朋友帶過我黎,我印象中係十分出色,今日經過再試一次,發現味道差左少少但仍舊好味印象中門面好似裝修過幾企理, 唔太記得.晏晝比較多人排隊,而入面就如同一般粉麵檔一張張細枱圓櫈坐位比較逼夾. 而我同一位朋友就坐喺上層既一張大圓台上面搭枱二人叫左炸醬麵,淨水餃同蝦子麵淨水餃湯底好香肉味,好似仲有少少蝦味. 水餃形狀比較橫身有大慨五CM長,水餃皮包得比以前退步,冇左個手握位(雖然我吾知點先為之正宗包法,但以前包得凹凸D食落會更有質感,裏面既蝦肉都算新鮮, 仲有啖啖豬肉粒口感蝦籽麵好好味, 成碗麵係比較乾身,令到上面充滿蝦香且且粉狀既蝦籽完全滲哂落去十分乾身既麵入面,麵質好香蛋味而且有咬口,每食一啖都充滿蝦子味,好食炸醬麵 麵身同之前一樣,乾身蛋香有口感,炸醬既豬肉肥瘦大慨成37之比,所以有咬口得黎爽口,配合甜酸度比較高既炸醬撈麵,係一個不錯既選擇總括而且,蝦籽麵比較出色,其它都不錯!
二人叫左炸醬麵,淨水餃同蝦子麵
蝦子撈麵

總括而且,蝦籽麵比較出色,其它都不錯!
2013-06-03
$35 (Lunch)
2014-09-09 1380 views
好到底的雲吞面和水餃面,相信元朗無人不曉了,吃了好到底二十多年,吃過雲吞面、水餃面、蛋面、伊面、蝦子蘿蔔,甚至牛腩,偏偏未試過蝦子撈面,原因無他,就是貴,索價要$48元,但今天終於試了,吃完後的感覺仍然是一個字: 貴!我知很多人愛吃好到底的蝦子撈,事實上的確好吃,它的蝦子没有劉森記的腥味,是上等蝦子,不過,量卻少了點,一碟面下一些蝦子,加一小碗湯,便要近五十大元,實在肉痛和齋了點,人家劉森記的黑柏葉蝦子撈面,也只是$38,還有酸蘿蔔任夾,讓人吃得順氣多了!如果好到底能推出雲吞或水餃蝦子撈面,即使索價四十多元,我也會多多幫趁的!引用:雲吞面對比永華面家:「元朗好到底的湯底雖大地魚味不濃,可能不算正宗,但其豬油香味令人齒頰留香,好到底用的是干麵,口感較硬身,接受程度因人而異,餛飩雖比十年前硬了一點,但不會像永華般硬成一團,整體而言,始終元朗好到底仍是個人餛飩麵的首選,加之加價後仍只是$25(十年前好像只是$14),加底也只是多加五塊錢,抵食之選無懈可擊!」
好到底的雲吞面和水餃面,相信元朗無人不曉了,

蝦子撈面
雲吞面
Other Info. : 蔡瀾曾經乘的士到元朗,問司機元朗一定要到哪裡找吃?司機便載他到好到底,說:「來元朗當然要來好到底吃面啦!」不過,很可惜,蔡瀾竟然點了碗牛腩河,偏偏最有名的雲吞面,卻與它緣慳一面!
2013-10-05
5 Minutes (Dine In)
$25 (Lunch)
雲吞面
2014-08-10 1475 views
傍晚再遊元朗又開始肚仔餓,自從阿玉豆腐花及串皇先後搬到荃灣,自製燒賣水準不復當年,又新街裡也沒有什麼興趣了,倒不如來碗老牌雲吞麵順道涼涼冷氣。這家元朗區老字號麵家,小時候搬到屯門後已認識其名字,那時候的雲吞麵價格真的覺得很貴,數十年來光顧次數十隻手指也數得出,現今看來價錢已跟很多麵店距離不大,總體來說已不算太昂貴了。黃昏六時左右仍有不少客人吃麵,不過已比午市容易有位了,以為要在歷史悠久的木桌跟叔叔姨姨拼桌之時才發現內堂有個面壁自閉位,我這些怕醜又自閉而且需要思過的客人最合用嚕,況且這還是古早味十足的木卡座哦。阿姐笑笑的放下清茶及筷子各一,老一輩麵家招待方式這裡仍然採用;暖和清茶茶味雖淡,用來潤喉也很不錯,用來洗筷子就有點浪費了。水餃麵($32)同以傳統麵條在最上的次序排列,一如以往店家用上不是通透銀絲麵的全蛋麵,顏色比較實在,吃來爽口有韌性,比坊間的特別一點。所配湯底清清淡淡的沒有什麼特別香味,可以明顯地嚐到麵條的原味。水餃麵取價比牛腩麵還貴總有原因,只因四個水餃是以魚肉製作燕皮為水餃皮,並不是普通黃色雲吞皮也,跟坊間的水餃是不一樣的,燕皮薄得可看到餡料卻滿有韌勁的,內裡滿滿是冷凍蝦肉

燕皮水餃
水餃麵取價比牛腩麵還貴總有原因,只因四個水餃是以魚肉製作燕皮為水餃皮,並不是普通黃色雲吞皮也,跟坊間的水餃是不一樣的,燕皮薄得可看到餡料卻滿有韌勁的,內裡滿滿是冷凍蝦肉、少量豬肉及爽脆木耳,吃水餃想要的爽口感覺就找得到,只是蝦肉未夠鮮美,以致食味不算上佳。
本沒打算點飲品,點菜時阿姐主動的問要不要支汽水???得知是前了瓶裝之後當不拒絕!!瓶裝冰凍可樂($8),夠氣冰凍實在爽YY。
以前的老店沒有什麼服務,能否買到麵條還要看收銀姨姨心情,現在與時並進的變得現代化,收款單還以電腦出單,服務也貼近現今要求,尤其幫我寫單的阿姐真的很有禮貌,真的跟印象中的很不一樣。
$40 (Tea)
燕皮水餃