Restaurant: HONG KONG DAY
Info:

在下午5點半的時間想吃個下午茶,特別在金鐘實在有難度。所以只好選擇會供應下午茶餐到晚上六點的香港地。不過這間的定價實在太微妙,一份西多士差不多要$40,輕盈版(份量很少)的炒飯也要$52 ...好像有隻大雞髀的米線餐感覺比較合理。炸雞髀 · 肉醉番茄湯米線 ($48) - 雞髀很大一隻,米線也很大一碗。就下午茶來計,這絕對夠飽。但整體調味都是偏鹹,感覺那雞髀醃了很久?外皮炸得頗乾,幸好雞肉仍然很嫩滑。番茄湯則鹹得來又很酸,所以吃米線時完全不想喝到湯就是了套餐包一杯飲品,味道倒是正常的。
在下午5點半的時間想吃個下午茶,特別在金鐘實在有難度。
所以只好選擇會供應下午茶餐到晚上六點的香港地
不過這間的定價實在太微妙,一份西多士差不多要$40,
炸雞髀 · 肉醉番茄湯米線

炸雞髀 · 肉醉番茄湯米線 ($48) -
雞髀很大一隻,米線也很大一碗。就下午茶來計,這絕對夠飽。
但整體調味都是偏鹹,感覺那雞髀醃了很久?
外皮炸得頗乾,幸好雞肉仍然很嫩滑。
炸雞髀

番茄湯則鹹得來又很酸,所以吃米線時完全不想喝到湯就是了
套餐包一杯飲品,味道倒是正常的。
肉醉番茄湯米線
鴛鴦
Other Info. : 順帶一說,恒生enJoy信用卡滿$200有9折優惠。
2022-06-19
$48 (Tea)
Dining Offer
Credit Card Offers
2022-06-26 957 views
今日係金鐘返學,返到一半已經覺得好攰好肚餓😢諗住食好少少,於是揀左呢度😐點知,中晒伏😡星期六lunch時間,爆場😳staff睇左一陣,搵到張枱比我搭枱👍咁我坐低無耐,staff就比左張紙我掃code落單~掃左餐牌一陣,食物選擇唔係好多🤦‍♀️但見有個🥚滑蛋三寶飯好似幾好咁,諗住冇死啦,應該係🐷叉燒、🦐蝦仁加唔知乜野~張相細細張,我又冇放大來睇,點知食物上枱後發現,幾大落差☹️等左一陣,萬眾期待嘅三寶飯 ($65)上枱了🎉🎉🎉上枱第一下,what?! 點解會係🐷午餐肉、🐮牛肉同🦐蝦仁😱咁算啦,我認知錯誤,ok fine🤷‍♀️點知食落去……🥬韭黃幾多😳蛋係幾滑嘅👍不過唔熱,暖嘅😨🦐蝦仁幾有咬口👍🐷餐肉都叫厚切😶但🦐蝦仁、🐷餐肉同🐮牛肉,凍嘅😑同埋餐肉口感好實☹️得D🍚飯係熱嘅🤷‍♀️成個飯咁就 $65👎因為價值 $65,所以我死死氣咁倒晒D豉油落飯度食晒佢😒不過D豉油甜甜地幾好食😂(我真係一路食一路同fd講早知唔食貴D,情願過隔離食米線😒)🍋熱檸茶 ($14)正正常常,冇乜特別~咁好啦,我再睇返menu,我都只可以睇到🐮牛肉同🦐蝦仁但我真係唔可以一眼就睇到個舊係餐肉😐餐廳會唔會考慮remark返三
今日係金鐘返學,返到一半已經覺得好攰好肚餓😢
諗住食好少少,於是揀左呢度😐
點知,中晒伏😡

星期六lunch時間,爆場😳
staff睇左一陣,搵到張枱比我搭枱👍
咁我坐低無耐,staff就比左張紙我掃code落單~
掃左餐牌一陣,食物選擇唔係好多🤦‍♀️
但見有個🥚滑蛋三寶飯好似幾好咁,
諗住冇死啦,應該係🐷叉燒、🦐蝦仁加唔知乜野~
張相細細張,我又冇放大來睇,
點知食物上枱後發現,幾大落差☹️

等左一陣,萬眾期待嘅三寶飯 ($65)上枱了🎉🎉🎉
上枱第一下,what?!
點解會係🐷午餐肉、🐮牛肉同🦐蝦仁😱

咁算啦,我認知錯誤,ok fine🤷‍♀️
點知食落去……

🥬韭黃幾多😳
蛋係幾滑嘅👍
不過唔熱,暖嘅😨
🦐蝦仁幾有咬口👍
🐷餐肉都叫厚切😶
但🦐蝦仁、🐷餐肉同🐮牛肉,凍嘅😑
同埋餐肉口感好實☹️

得D🍚飯係熱嘅🤷‍♀️
成個飯咁就 $65👎
因為價值 $65,所以我死死氣咁倒晒D豉油落飯度食晒佢😒
不過D豉油甜甜地幾好食😂

🍋熱檸茶 ($14)
正正常常,冇乜特別~
滑蛋三寶飯跟熱檸茶
咁好啦,我再睇返menu,我都只可以睇到🐮牛肉同🦐蝦仁
但我真係唔可以一眼就睇到個舊係餐肉😐
餐廳會唔會考慮remark返三寶即係邊三寶呢🙄
最後埋單盛惠 $79
服務正正常常~
但 $79食個咁嘅飯,完全不能接受😠
2022-06-25
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$79 (Lunch)
事缘我們一行5人(當中有兩位長者)喺19/2/2022下午進入此快餐店堂食,一入餐廳後女侍應只是示意我們隨意坐低,由於長者年齡大,行動亦不是太敏捷,我們後輩的要先安頓好他們先至可以坐低;不過,附近有一個呢間餐廳請嘅穿著男色外衣戴眼鏡,頭髮染了金色的男侍應(當時他應該是在用膳)用非常不耐煩及不友善的態度叫我們盡快坐低。當我哋坐低左之後女侍應只開兩張單上面印有QR-code叫我們自己用手機掃描點餐(明明叫我們分三張枱坐但又只開兩張單🙄),開了單後就完全無人理,水都冇一杯。我們入呢間餐廳之前亦都不知道是要掃碼點餐,當然,兩位長者是完全冇呢個技能去點餐,所以他們其中一人便走過來我們的枱詢問我們點樣攪;我哋都未嚟得切教佢哋點樣點餐,嗰位金頭髮四眼男侍應就即刻呼喝我哋要我哋坐低更加唔好騷擾其他食客😡,話到好似我哋喺個快餐店入面倒亂咁,況且當時我哋所有人都未除口罩㗎!(咁驚就唔好開門做生意囉)我哋向呢個態度惡劣的男侍應解釋我哋要幫嗰兩位年長的長輩點餐並不是有意走來走去,但係佢依然用非常不友善及不滿意的態度叫我們坐下來,並大聲呼叫另外一位女侍應叫她拎一個餐牌給長者的一檯並叫她人手協助他們點餐。我哋用餐

我哋用餐的全程那位金髮男服務員其間不時都跟另外的女服務員交談,交談時對我們這幾檯的人指手劃腳。

呢種侮辱式的(貼$買難受)餐飲服務我真係第一次見識。咁大嘅集團喺金鐘金融區算係高級嘅商業大廈開呢間價錢一流服務九流嘅快餐,竟然請埋呢啲態度卑劣,樣貌、語言都好似黑社會的人去服務食客(講清楚啲其實由始至終佢都冇服務過我哋只係鬧我哋同bear住我哋)變咗相成為九流快餐,呢個時勢有人幫襯食嘢應該開心都嚟唔切啦,仲喺度趕客!

我哋個個食到一肚氣,只係當時礙於不同這種人渣嘈所以先冇即時投訴,這啲人不配做服務員,一啲最基本嘅客戶服務應有嘅態度都冇,仲要佢只係一個侍應仔咋,唔知仲以為佢係老細,惡過隻狗,以後都不會再幫襯。🤬😡🤬😡🤬😡
2022-02-07 854 views
一碟簡簡單單嘅豬扒炒公仔麵可以樣樣都唔好食公仔麵係濕嘅,豬扒係鞋既,燈籠椒係霉既我俾左90幾蚊食緊啲咩?金鐘獨市都唔x係咁掛放lunch想個人relax下點知愈食愈燥
一碟簡簡單單嘅豬扒炒公仔麵
可以樣樣都唔好食
公仔麵係濕嘅,豬扒係鞋既,燈籠椒係霉既
我俾左90幾蚊食緊啲咩?

金鐘獨市都唔x係咁掛
放lunch想個人relax下
點知愈食愈燥
XO醬豬扒炒公仔麵
2021-12-02 1583 views
數日前經過金鐘,都唔知食乜好,求其開apps搵間茶餐廳,就見到呢間香港地。雖然話同地鐡站近,但係都需要一段時間去搵一搵。去到唔需要等位直入,而且都係用Apps落單,所以成間舖頭得兩個阿姐執頭執尾。用Apps點餐,其實同其他有呢個系統嘅餐廳用法大同小異,自閉點餐、自閉落單,啱曬我座係啲一人自閉位。份嘢嚟到之後,硬係好似少咗啲嘢,跟住諗到,係喎,爭嗰啲配菜咁嘅。不過望返張圖,又真係冇配菜㗎喎。先試下個汁,好有泰式咖喱嘅味道,咖喱顏色帶紅,辣得來有少少酸味,另加淡淡的椰香,不過不失。至於豬扒同飯方面,就好一般。明白金鐘地區48元,係咁上下,所以都不求什麼了。奶茶很滑可惜欠茶味,究竟係溝少咗隻茶葉,定係開多咗水,就不得而知啦。整體來講係一間標準嘅茶餐廳,不過餐廳比較乾淨,呢一樣嘢我都會加返少少分。

1910 views

2021-11-29
$48 (Tea)
2021-10-08 1711 views
平日放假約咗舊同事食午餐, 舊同事食中午飯係放一點鐘,但我已經十二點半去攞飛都要等到成一點幾先可以入座。要在金鍾食午餐真係難。餐廳是使用手機下單,我和舊同事都點了原煲薑蔥爆沙茶牛肉蛋出前一丁。沙茶味濃加上窩蛋令整個沙茶湯底更加綿滑,牛肉鮮嫩,出前一丁軟硬度正常 ,是一個令你想繼續食的食物。
2021-09-21 1152 views
哩到係用手機落餐 幾方便lunch選擇幾多😄今次就嗌左常餐麵要左沙嗲牛肉米粉🍜米粉份量唔太多牛肉微辣 幾惹味😉餐仲有半片多士 反蛋 火腿 腸仔味道普通 正常🙂加左抄手小食 有3小粒麻辣 浸得太耐汁 有D太鹹😶
哩到係用手機落餐 幾方便
味道普通 正常🙂
加左抄手小食 有3小粒
麻辣 浸得太耐汁 有D太鹹😶
2021-08-11 1413 views
下午到金鐘香港公園行吓,行完就係金鐘廊附近搵到間香港地,熱辣辣又唔想食飯,叫左個常餐,沙嗲牛肉麵跟多士炒蛋腸仔加埋杯凍奶茶。沙嗲牛肉麵分量足,麵軟硬適中唔會太淋,我最怕煮到太淋既公仔麵,牛肉味道就係一般茶餐廳果隻。炒滑蛋夠嫩,不過我見到通常啲餐廳都係煎好蛋再淋返啲蛋汁上上面,火腿腸仔係常見buffet 果隻。至於凍奶茶 夠就夠大杯,但冇咩茶味。整體來說,餐廳內座位夠多,唔會感覺坐到好迫,另外夠乾淨!!
至於凍奶茶 夠就夠大杯,但冇咩茶味。

整體來說,餐廳內座位夠多,唔會感覺坐到好迫,另外夠乾淨!!
2021-07-24
$55 (Lunch)
2021-02-07 3869 views
原來茶餐廳都可以有海景的啊,朋友介紹才知道這位置不錯的餐廳,假日人流不多,更可以挑選位置坐呢 門外探熱,入座後用手機QR code點餐,menu簡單易明,食物上枱速度亦快。餐廳枱數量頗多,但眼見員工的數目不多,可能假日關係吧豬排火腿飯簡單的午餐,味道不過不失吧,醬汁亦多。若加點菜就更好星洲炒米味道稍為啖了點,份量及餸亦不錯,大的蝦都有數隻熱檸檬蜜沒有菜蜜,就點檸檬蜜吧,甜度適中凍好立克大大的一杯,味道一如既往的甜普通茶餐廳食物,但配上海景有另一番味道呢(😋好評的原因)

豬排火腿飯
簡單的午餐,味道不過不失吧,醬汁亦多。若加點菜就更好

星洲炒米
味道稍為啖了點,份量及餸亦不錯,大的蝦都有數隻

熱檸檬蜜
沒有菜蜜,就點檸檬蜜吧,甜度適中

凍好立克
大大的一杯,味道一如既往的甜

普通茶餐廳食物,但配上海景有另一番味道呢(😋好評的原因)
2020-12-26
Type of Meal
Lunch
2020-07-21 4865 views
我和同事來到可以欣賞海景的茶餐廳吃午餐,我們以手機掃一掃二維碼然後便可登入點餐的軟件咯。朋友點了太陽蛋蔥油豬扒飯,他説喜歡蔥油的蔥香味,用來伴飯便可以只吃飯不吃豬扒就可以吃飽咯。我叫的是蝦碌炒蛋飯,混合少少特製的甜醬油和辣醬一起吃,味道出奇地配合,但炒的蛋略略有點熟透,失去了蛋汁,比較失色。

2020-07-12 2344 views
「香港地」茶餐廳是也。手機可以落單。侍應可以協助下單。睇嚟電子消費日趨普及了!今日叫了個下午茶餐,合桃蜂蜜西多士轉配凍雙檬蘆薈蜂蜜,$50。內𥚃真的有原粒合桃比你!茶餐廳新面貌的模式!
「香港地」茶餐廳是也。

手機可以落單。侍應可以協助下單。睇嚟電子消費日趨普及了!

內𥚃真的有原粒合桃比你!

茶餐廳新面貌的模式!

合桃蜂蜜西多士
2020-06-15
$50 (Tea)
2020-06-22 2171 views
今日去咗金鐘食個快食午餐,基本上唔使等位就入得去,餐廳冇提供小朋友高椅或者餐具,我哋叫咗兩個餐。第一個叫咗海鮮意大利粉,整體上幾好食,海鮮嘅份量都唔少,意大利粉加上咗蕃茄汁,酸酸甜甜好開胃呀,為一係青口好似未煮得好熟,啲蓋好難開。第二個叫咗常餐,叉燒龍蝦湯意粉配雞蛋腸仔火腿多士。相對第一個餐比較抵食,但係龍蝦湯唔算好濃味,不過我幾鍾意清淡少少。個蛋都炒得唔錯,加入過龍蝦湯度食仲好味!跟餐我哋叫咗茶餐廳熱奶茶,幾有水準,同凍檸水。
海鮮意大利粉

第二個叫咗常餐,叉燒龍蝦湯意粉配雞蛋腸仔火腿多士。
叉燒龍蝦湯意粉常餐

跟餐我哋叫咗茶餐廳熱奶茶,幾有水準,同凍檸水。
跟餐奶茶
海鮮意大利粉
叉燒龍蝦湯意粉常餐
跟餐奶茶
2020-05-19 2005 views
繼上次在這裡的一次不愉快的用餐經驗,事隔約兩星期,決定給他們一次機會!今日一進入店內,職員的服務態度非常好,又主動幫我抹一次枱,我就點了沙爹牛肉麵拼炒蛋,首先今次的蛋炒得好滑,中上水準,其次是今次的麵身大有改善,夠彈牙,是上上之作,沙爹牛肉就不用多說,一直都是十分之好味!今次值得一讚是職員Canly,她對客人十分細心,事事從客人方面著想,由選擇坐位,到招待客人的態度都令到客人感到十分舒服和親切!公司擁有這種員工簡直是公司最重要的資產!也希望其他人可以多多向她學習!
沙爹牛肉麵拼炒蛋
2020-05-19
$29 (Breakfast)
沙爹牛肉麵拼炒蛋
2020-05-17 993 views
坐低店員會比一張QR code你可以scan , 直接係mini app (不用download) 睇到個Menu同埋落order。好方便,比Like 👍🏻落完order眨吓眼食物就到了。點左一個‘乾炒牛河’同‘熱奶茶’乾炒牛河’牛河係和牛,d 牛肉食得出係高質牛,不過就得面果幾塊。 雖然唔係好有鑊氣,味道算係不過不失。點完餐好快就上枱,而且啲嘢食仲係熱嘅,有咁嘅速度有咁嘅質素都還算係咁💓。‘熱奶茶‘茶同奶嘅比例啱啱👍🏻好而且飲落好滑。最後拎住個QR code就可以出去俾錢。第一次喺茶餐廳用QR code 落order。方便快捷呢個體驗都幾好。💖

點左一個‘乾炒牛河’同‘熱奶茶’

乾炒牛河’

‘熱奶茶‘
茶同奶嘅比例啱啱👍🏻好而且飲落好滑。

最後拎住個QR code就可以出去俾錢。
2020-05-06 694 views
今日返工,諗住舒舒服服食個早餐,所以決定去香港地,一坐低都無乜特別,但一上個麵,炒蛋水準差咗,偏向炒得過火,硬身咗,無之前咁滑,其次是麵又係放耐咗,淋晒,所以食物質素整體嚟講係唔合格!至於杯檸檬茶我就無飲到,點解呢?因為我個麵食到四分之三時,侍應帶了另一位客人嚟搭枱,其實張枱咁細,仲要有陌生人搭枱,在疫情之下,風險十分之高,而且那位搭枱的陌生人,一坐低連餐都未點就立即除口罩,又一邊睇餐牌一邊自言自語咁噴口水,其實自己一個人用膳,除了食嘢時要開口,其他時間應該唔洗張開嘴巴呱!莫講話現在疫情嚴重,就算平時都十分難頂!香港的餐廳就是這樣,未進入幫襯時就盡量用盡方法吸引你入去,但當你點餐後就會用盡方法去令你唔舒服,令你盡快離開,務求達到盡快返枱,盡做生意的原則!好老實,我去老麥,去大家X,就算要搭枱,所有人都自動自覺,盡量唔會搭到面對面喇!所以這次我怕怕了!
雪菜肉絲炒蛋麵加熱檸茶
2020-05-06
$29 (Breakfast)