2018-07-28 1515 views
這星期不停落雨,有小小凉意又想打邊爐,同朋友上網做Research搵下好食火鍋店,今次和他選擇了油麻地新開的”滾得棧”,今晚來店來得早,未見人流,店舖新開睇落樣樣都好新凈。店員欣勤介紹,介紹湯底、食材還有熟食等等,還有大部分食材都可叫半份和雙拼,可以試多幾款,鍋底又有眾多選擇,我地點菜都點左好耐,再睇睇,除了火鍋材料外,還有提供熟食,有脆皮咕嚕肉、酥炸美國生蠔、蝦膠/墨膠釀油條、避風塘炒蟹/蝦等都十分吸引,但熟食還是留待下次吧。店員更特意介紹我們試他們新出湯底。爽皮寧都椰子雞鍋 $268,湯底有椰子條,雞是分開上,還有鵪鶉蛋和青菜,還配有两款調味。炸魚皮 $53三秒腐皮 $42輕輕放入湯中已吸滿精華,十分美味。牛骨髓 $53唔多火鍋店有牛骨髓,這裏有怎能錯過。珊瑚蚌(半) $55,桂花蚌(半) $57友人最愛的两款海鮮火鍋料,正好可以一半一半上,雖然是半份,但一點不馬夫,份量好足,新鮮飽滿,下鍋燙幾下就可以,新鮮爽滑。招牌手切牛頸脊 $218店員推薦的招牌手切牛頸脊,顏色潤澤,紋理清晰平均,牛味濃郁、肉質腍軟不韌。韮菜餃 $63自家製果然不同,皮薄餡料豐富,韮菜味香濃。枝竹 (半)$1

店員更特意介紹我們試他們新出湯底。

炸魚皮 $53
三秒腐皮 $42
輕輕放入湯中已吸滿精華,十分美味。

牛骨髓 $53
唔多火鍋店有牛骨髓,這裏有怎能錯過。

珊瑚蚌(半) $55,桂花蚌(半) $57

招牌手切牛頸脊 $218

韮菜餃 $63
自家製果然不同,皮薄餡料豐富,韮菜味香濃。

枝竹 (半)$19
豆腐 (半)$19

皇帝菜 $38
芝士丸 (半)$24
萵筍 $48
讚岐烏冬 $25
火鍋最愛點皇帝菜,新鮮份量足。

下次要來試試熱菜先。
2018-07-24
2018-07-25 1103 views
上次在滾得棧深井分店食過,大家評價都不錯,今次到油麻地同事家開會,原來這家滾得棧油麻地的分店才剛開業,開完會一齊去滾一滾。來到餐廳,新裝修好新淨,簡潔舒適,還分開了上下两層,佔地甚大,不會有擠逼感。店員熱情,耐心介紹,感覺親切。餐廳有各種特色湯底由簡單到豪華,清淡到濃味都有,今天我們就選擇了比較足料的椰子雞鍋$268。店員很快就為我們準備好湯底,眼看都非常足料。海鮮我們點了:沙巴龍躉一份$108、桂花蚌拼珊瑚蚌$116,自製鮮蝦滑$78龍躉肉片厚身啖啖肉,新鮮軟滑有口感,另外還有龍躉骨腩、龍躉頭等。桂花蚌拼珊瑚蚌,看著都新鮮水潤,桂花蚌非常腍滑,珊瑚蚌口感爽脆。店長更推薦餐廳自製的蝦滑,一試真有驚喜,除蝦味更濃外,還有原隻蝦在內,非常足料,更彈牙更鮮甜。牛肉我們點了招牌手切牛頸脊(頂級本地肥牛) $218和牛眼根$168,色澤紅潤,紋路平均,牛頸脊脂肪比例剛好,不會好服,肉質軟腍牛味香肉汁豐富。而牛眼根比較爽而且有韌勁,平時較少食到。還點了牛骨髓$53,我十分喜歡它的口感。其他還點了三秒腐皮$42、萵筍$48、枝竹 (半)$19和讚岐烏冬$25。同平時的盒裝響鈴都有些分別,食落更軟綿沒

店員很快就為我們準備好湯底,眼看都非常足料。

還點了牛骨髓$53,我十分喜歡它的口感。

同平時的盒裝響鈴都有些分別,食落更軟綿沒那麼油膩;萵筍新鮮嫩綠;枝竹豆味香又吸汁入味;烏冬爽滑有口感。

新分店依然保持水準,下次還會再來。

2018-07-22
$380 (Dinner)
2018-07-24 166 views
滾得棧的火鍋一向評語不錯,食過無數火鍋後,覺得滾得棧的確高一班,材料新鮮之餘,放上枱時的賣相也很好,而且滾得棧座位很寬敞舒適,兩個人一張大枱,不像一般火鍋店,迫迫夾夾,食物都要搬上搬落。餐牌的食材真係多到你唔信,想食咩都有。同之前所講一樣啦,餐廳係好闊落下的。滾得棧的湯底也造得認真,你要海底椰豬骨咩,就真係一大舊一大舊咁俾你。招牌手切牛頸背$218。都好大碟下,牛肉味濃而且肉質好鮮嫩。肥瘦均勻!炸蝦餅$88足料新鮮,全部用上蝦肉製成,爽口彈牙!件件都脆卜卜!成榨蔗汁都只係68,由頭飲到尾,好夠飲。鮑魚仔$168。六隻大鮑,新鮮甜美,邊爐必選配料。煮完都煙煙韌韌,口感正。其他的配料全部都叫好叫座,食材新鮮而環境舒適,通風設備良好,會再返轉頭。
招牌手切牛頸背$218。
都好大碟下,牛肉味濃而且肉質好鮮嫩。肥瘦均勻!

炸蝦餅$88
足料新鮮,全部用上蝦肉製成,爽口彈牙!件件都脆卜卜!
成榨蔗汁都只係68,由頭飲到尾,好夠飲。
鮑魚仔$168。
六隻大鮑,新鮮甜美,邊爐必選配料。煮完都煙煙韌韌,口感正。
2018-07-07
$450 (Dinner)
2018-07-22 738 views
今日揸車送朋友回家,行經窩打老道砵蘭街,他說這裏新開左間火鍋想試試,擇日不如撞日,就今天去試下,來到門口對面剛好有咪錶位,真好彩。入內店員介紹才開業數天,並作簡單介紹,四位以下大部分食材可以雙拼,咁就可以試多幾款啦。點餐紙上食物名有個紅色角仔的代表可以雙併。點餐的同時店員送上醬料架(醬茶芥每位$14),有蔥、青紅辣椒、蒜蓉和炸蒜。店員特意介紹我們試他們推薦的,《爽皮寧都椰子雞鍋 $268》- 當中雞是分開上的還附有4隻鵪鶉蛋,份量都幾足。招牌手切牛頸脊(頂級本地肥牛) $218顏色嫩紅,脂肪分佈平均,下鍋幾秒便可以,牛味濃郁、腍軟不韌。《沙巴龍躉(份) $108》幾有睇頭嘅一份沙巴龍躉,上面舖滿起左肉嘅魚片,還有魚嘅其他部分,魚骨腩、魚頭、魚尾等,肉質嫩滑新鮮。《桂花蚌(半) $57》《珊瑚蚌(半) $59》必點的桂花珊瑚,半份份量都不少,賣相十分新鮮吸引,桂花蚌腍軟爽口,珊瑚蚌口感爽脆,同樣味道鮮甜。《枝竹(半) $19》《豆腐(半) $19》用上原盒百福豆腐,枝竹豆味豐富,吸盡湯中精華。《醬包蟹籽丸(半) $24》《芝士丸(半) $24》朋友很喜歡食丸類,點左醬包蟹籽丸和芝士丸,都

招牌手切牛頸脊(頂級本地肥牛) $218

《沙巴龍躉(份) $108》

《桂花蚌(半) $57》
《珊瑚蚌(半) $59》

《枝竹(半) $19》
《豆腐(半) $19》
用上原盒百福豆腐,枝竹豆味豐富,吸盡湯中精華。

《醬包蟹籽丸(半) $24》
《芝士丸(半) $24》
朋友很喜歡食丸類,點左醬包蟹籽丸和芝士丸,都是不錯的貨色。

《皇帝菜 $38》
火鍋當然要食多點菜中和下,一份的份量十分足夠,菜都十分新鮮。

《韮菜餃 $63》
最後要試試這裡的韭菜餃,粒粒都十分飽滿,韭菜量十分豐富,調味正好不會過咸,皮又夠薄,忍不住再要多份。
2018-07-20
$400 (Dinner)
2018-07-22 188 views
朋友之前介紹過呢間滾得棧,話價錢公道質素高,生意超好,而家滾得棧又開左新舖。 新舖地方大,七時多就全場爆滿,樓上還有雅座!服務超好,全部店員都很友善 , 會怕我哋點得份量太多,而提醒我哋啲食物原來係好大份, 並沒有因為要賺多啲錢而埋沒良心!湯底要咗蕃茄豆腐同芫茜豬肚湯,湯底絕無味精,而且非常足料,當湯飲都仲得!配料方面,多得店員提醒四人以下部分配料可以雙拼!連蚌類,丸類呢啲都可以雙拼!仲要雙拼之後份量都不少呢!價錢不貴,份量大,大的牛頸脊雪花紋漂亮,顏色紅潤,$318 足有20多片好抵食下!雙拼貴妃蚌,珊瑚蚌都好新鮮,價錢$118 ,性價比很高呢!仲有炸魚皮又厚身又脆,幾好食!

雙拼貴妃蚌,珊瑚蚌都好新鮮,價錢$118 ,性價比很高呢!

仲有炸魚皮又厚身又脆,幾好食!
2018-07-08
2018-07-20 469 views
滾得棧原來已經開第三間分店!以前家住深井就經常去滾得棧打邊爐,現在搬出九龍,好開心滾得棧都擴充到油麻地!此處地段更為放便。餐廳環境寬敞舒適,枱面大,可以放上不少食材。打邊爐最重要抽風好,食完不會一頭油煙。看了看餐牌,食材種類多。有不同湯底選擇,其中必叫番茄蟹湯底和四川麻辣湯底。而配料則有過百款,如脂肪分佈平均的本地手切牛頸脊、美國 Prime牛柳粒和甘香牛眼筋,還有手打肉丸、黑松露蝦餃都看似不錯。最後我們點了一大堆食材,目不暇給。先選湯底,海底椰濃豬骨湯底拼潮州湯$79。海底椰滋潤清甜,湯頭甚至可直接飲用,潮州湯都好足料,瘦肉和紫菜滿湯都是。招牌手切牛頸背$218。非常大碟,而且牛肉嫩口,脂肪分佈均勻,入口鬆化,牛味甚濃。鮑魚仔$168。六隻大鮑,新鮮甜美,邊爐必選配料。羊片$73帶有少少酥味,肉質實在有咬口。炸蝦餅$88足料新鮮,全部用上蝦肉製成,爽口彈牙!其他的配料全部都很不錯,基本上想得出的食材都有,而且價錢相宜,食物質素也上佳。
滾得棧原來已經開第三間分店!

最後我們點了一大堆食材,目不暇給。

先選湯底,海底椰濃豬骨湯底拼潮州湯$79。
海底椰滋潤清甜,湯頭甚至可直接飲用,
潮州湯都好足料,瘦肉和紫菜滿湯都是。

招牌手切牛頸背$218。
非常大碟,而且牛肉嫩口,脂肪分佈均勻,入口鬆化,牛味甚濃。

鮑魚仔$168。
六隻大鮑,新鮮甜美,邊爐必選配料。

羊片$73
帶有少少酥味,肉質實在有咬口。

炸蝦餅$88
足料新鮮,全部用上蝦肉製成,爽口彈牙!

2018-07-14
$400 (Dinner)
2018-07-20 296 views
今天友人請食飯,帶我來到滾得棧食火鍋,店內擺放著好幾個大魚缸,全是新鮮活海鮮和魚類,讓人食得放心。店內餐桌係超長卡位,十分寬闊,坐得十分舒適。店員送上點餐紙和醬料架,當中有紅辣椒、蒽花、蒜茸、炸蒜和火鍋豉油,我們選好湯底後,店員更提示我們四位以下大部份食材可選擇雙拼,除了餐牌上有標角的不能拼,而帶有顏色的就是廚師推介可作參考。我們都不食辣湯底,選了這個爽皮寧都椰子雞鍋 $268試下,湯底清清地,另上一盤雞、蛋和調味料。雞我就覺得稍為瘦,有些硬和韌,雞味不濃。唔係咁好牛嘅我,店員介紹我地食牛眼根 $168,好少聽,一於都試下,店員提到要煮上15分鐘,入口好有口感,爽而煙韌,越𡁻牛味越香,真係幾特別,幾有驚喜。愛海鮮的我有新鮮海鮮都必點珊瑚蚌(半) $55,新鮮飽滿,喜歡珊瑚蚌爽脆的口感,味道鮮甜。鮮蝦滑 $78,很有驚喜,和外面一般不同的是,還有原隻蝦在內,非常足料,比一般的更彈牙更香蝦味。店員告知是餐廳特製的,所以比一般的不一樣。炸魚皮 $53,就咁食又得,我鐘意落一落鍋,變腍左仲正。三秒腐皮 $42,就是響鈴吧,只需放湯裏拖一拖便可,這裡的既軟綿亦帶幾分微脆的口感,不錯。還點了芝士丸

炸魚皮 $53,就咁食又得,我鐘意落一落鍋,變腍左仲正。

還點了芝士丸 (半)$24,脹卜卜,輕輕一咬爆流心芝士。

韮菜餃 $63,餃子好足料,韭菜餃粒粒好飽滿,皮薄餡料豐富,味道口感一流。

我覺得皇帝菜 $38就最配火鍋,新鮮翠綠,入口清甜。

最後再來一個讚岐烏冬 $25,配上這個精華湯底,烏冬爽滑又有口感,滿足。

滾得棧的火鍋材料既新鮮又高質,服務到位,下次還會再來。
2018-07-17
Type of Meal
Dinner
2018-07-15 371 views
椰子雞煲好好飲🤣牛肉、黃油雞腸、桂花蚌必食物超所值 比起好多火鍋店 真係用心做牛要黎多一碟因為真係好鮮好重牛味平時食呢d質素要幾千蚊呢次埋單4個人都係2000頭食到好飽!唯一可以加強就只係加個wifi就得🤣想即時share上網都方便d嘛!老細同員工招呼都非常週到教你點樣食佢d配料先最適合門外有大量泊到車既位超級方便唔揸車都直接油麻地A1一出行幾十秒就到support! 下次再黎!再試下其他湯底先!!
椰子雞煲好好飲🤣
牛肉、黃油雞腸、桂花蚌必食

物超所值 比起好多火鍋店 真係用心做
牛要黎多一碟
因為真係好鮮好重牛味

平時食呢d質素要幾千蚊
呢次埋單4個人都係2000頭
食到好飽!

唯一可以加強就只係加個wifi就得🤣
想即時share上網都方便d嘛!

老細同員工招呼都非常週到
教你點樣食佢d配料先最適合

門外有大量泊到車既位
超級方便
唔揸車都直接油麻地A1一出行幾十秒就到

support! 下次再黎!
再試下其他湯底先!!

$500 (Dinner)
2018-07-14 244 views
朋友介紹之下話呢一間野啱啱新開張有折扣,所以就再去試一試,之前我已經幫襯過天后,常常滿客,但由於香港區對我來說交通不多方便,所以已經好耐冇去過呢⋯⋯既然今次喺油麻地開即管去試吓,一出地鐵出口就見!交通果然方便!店員推薦喱個雞湯底,先煲滾後,再飲個湯超甜入味,之後叫了之配料丶鲍魚丶桂花蚌丶牛心頂丶靚牛丶魚標丶雞腸等⋯⋯食材全部也非常新鮮!感到驚喜!沒有時間限制,同朋友慢嘆吹水,又飲又食,豪無時間限制,正在食材又新鮮湯底又勁甜,價錢平均每位約三百多元尚算合理!
所以已經好耐冇去過呢⋯⋯

食材全部也非常新鮮!
正在食材又新鮮湯底又勁甜,價錢平均每位約三百多元尚算合理!

雞湯
雞湯
今日同屋企人出開果爛買生果,經過一間新開既火鍋店,裝修幾靚,門口有個大魚缸,咁肯使錢裝修,老闆應該有返咁上下要求,應該唔會中伏既。。。叫左胡椒豬肚湯拼番茄芫茜豆腐湯,胡椒豬肚湯豬肚淋身,胡椒味幾重,重得黎唔辣,勁足料 ,老闆話真係可以當湯飲!桂花蚌併珊瑚蚌,好新鮮,爽口無雪味。老闆話招牌菜係手切牛頸脊,牛控既我當然要叫啦,碟牛一到,大家都話咗一聲,好大碟,牛肉脂肪靚,淥幾秒就食得,正到一個點!318蚊有咁大份又咁靚既牛,抵食!魚皮都係新鮮炸起既,送酒一流!叫左支藍妹啤酒,餐廳細心,用上冰杯,抵讚!另外,四位以下大部分都可以叫半份,價錢就除開一半,人少都可以叫多幾樣,可見呢到係細心既!走個時,老闆話佢地有兩間分店,睇返OpenRice 先知係好嘢黎!
桂花蚌併珊瑚蚌,好新鮮,爽口無雪味。
魚皮都係新鮮炸起既,送酒一流!
叫左支藍妹啤酒,餐廳細心,用上冰杯,抵讚!
$250 (Dinner)
  • 胡椒豬肚湯
  • 手切牛頸脊
2018-07-09 402 views
約幾個好友食晚餐,朋友訂咗呢度,之前試過天后分店,今次去油麻地呢間試業中分店(試業期間有8折折扣)準時到,地鐵站一出就到地方好方便,門面光鮮,有魚缸放養海鮮,店內比天后開揚(樓底高啲)簡約裝修,桌椅唔迫,店家仲好好比咗大枱我哋!(當然要睇當日無大枱訂位)餐具幾民族風味!落單紙有好多食物,店員介紹新嘅湯底同食材款式,我又特別試啲之前無食過嘅!椰子雞湯🥥🐔($298)呢款新出嘅雞湯,喜歡作嘅銅鍋(未食視覺上都加咗分😍)材料放咗好多(椰子、蘆薈、白雪耳、紅棗、紅蘿蔔)雞肉另上,雞肉上仲有鵪鶉蛋😍,湯滾就落雞肉,雞肉嫩滑,最奇係雞皮係爽口(好肉炆豬腳仔啲皮係爽彈嘅)鵪鶉蛋又嫩滑,淡湯滾起飲,濃味好清甜!之後落埋雞肉,多咗肉味更濃,因為加嘅湯唔係椰子湯,店員建議我哋飲夠先加湯!真心想我哋飲到呢啖湯嘅好味地方!手切牛頸脊🐮($218/例)雪花好平均,牛肉輕灼已夠,牛味濃又嫩口,好味炸魚皮($53)呢個真無必食,魚皮大塊,炸漿又薄,炸出來唔會太乾好脆,唔浸湯都唔會覺得油膩,比肥髀搶晒鮑魚仔($168)好新鮮,淥到離殼即食,𠝹咗格仔,灼完唔韌又彈牙(平時我唔喜歡食鮑魚都覺得好味)自制四寶丸($78)四
椰子雞鍋

雞煲+爽口雞皮

牛頸脊+鮑魚

鮑魚彈牙

自制四寶丸($78)四款丸細細粒(牛丸、墨魚丸、鯪魚肉丸、蝦丸)自己最喜歡蝦丸,入面加了未打爛嘅蝦肉,仲加咗卜卜脆蟹籽,多種口感好爽好味!墨魚好彈牙,牛丸、鯪魚丸幾好!
皇帝菜($38)好新鮮,洗得乾淨!淥一淥爽嫩好味(我唔食茼蒿,味道太強,但喜歡皇帝菜,有嗰種獨特香味又唔會太強)
年榚($25)似韓式年榚,淥一陣已熟,配雞湯好夾!又唔會好滯肚!
竹笙($32/半份)爽嫩又索湯,好夾雞湯!
豆腐($19/半份)嫩滑
烏冬

烏冬($25)烏冬彈牙嫩滑,烏冬控肥髀都話好味!
梅菜豬肉餃+烏冬

梅菜豬肉餃($25)第一次食呢款配搭,豬肉有肉汁,梅菜爽脆鹹香,雲吞皮嫩滑,好味!
飲品

德國艾丁格黑啤酒($25)朋友飲
竹蔗水($14/杯)店員提我竹蔗水未雪凍,對我剛剛好!微涼唔太甜,味道清甜,打邊粒飲剛剛好
酸梅湯($14/杯)雪凍酸梅湯,肥髀飲

菜芥($14)火鍋沾醬配料四款(生熟蒜茸,辣椒、蔥)新鮮好味!我最喜歡青蔥花豉油!夾牛肉好味!

店員定時收碟加湯,唔會騷擾,又會比啲窩心建議,喜歡呢度有啲食材可以叫半份,對於我呢啲眼闊肚窄又想試多幾款食物嘅人來講,實在好用!呢度抽風不錯,食完唔會成身濃濃嘅火鍋味(少許總有的)

人多人少都可以火鍋

2018-07-08
$250 (Dinner)
椰子雞鍋
雞煲+爽口雞皮