2023-08-26 77 views
🍽️蜂巢豆腐白湯鍋 $160好清甜嘅湯底🥰奶白色嘅湯油雞湯、豬骨同牛乳熬製而成,入面仲有人蔘、紅棗等藥材。另外喺星期一至四,惠顧呢個湯底可以免費添加蜂巢豆腐同鴨血🤩蜂巢豆腐吸晒啲湯,軟軟哋好似海綿咁,好好味🤤🍽️極品安格斯肥牛 $193尼個嘅擺盤係用以竹竿編織而成嘅架,晾起一列肥瘦均勻、鮮紅色充滿光澤嘅肥牛,再加上乾冰帶嘅煙霧,造型非常有氣派🤩味道上,牛味好濃,肉質鮮嫩,口近乎入口即溶😋🍽️五色丸丸拼盆 $128總共有5款,每款2粒,分別係花枝丸、香菇貢丸、手打蝦丸、流心鹹蛋黃豬肉丸、芝心丸😌款款都幾好食,當中大肚腩最鍾意食花枝丸,好有口感🥰🍽️黑松露墨魚滑 $64落咗好多黑松露,魚滑又彈牙又充滿香味😋🍽️新鮮白鱔片 $109鱔片白裏透紅,色澤好靚😍滾熟之後口感爽彈,味道鮮甜👍🏻👍🏻🍽️仙草芋圓舖頭最後送咗一人一份做甜品🥰佢係用好傳統嘅萬壽無疆碗裝住,有種好古典嘅感覺😋芋圓非常q彈,仙草拌紅豆湯,味道微甜解膩☺️作為今餐嘅句號,非常滿足🥰味道😋 8.5/10性價比💰 6.5/10環境🔎 7/10服務🫶🏻 7.5/10打卡指數📸 7/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7.5/10
🍽️蜂巢豆腐白湯鍋 $160

🍽️極品安格斯肥牛 $193

🍽️五色丸丸拼盆 $128

🍽️黑松露墨魚滑 $64
落咗好多黑松露,魚滑又彈牙又充滿香味😋

🍽️新鮮白鱔片 $109
鱔片白裏透紅,色澤好靚😍滾熟之後口感爽彈,味道鮮甜👍🏻👍🏻

🍽️仙草芋圓

味道😋 8.5/10
性價比💰 6.5/10
環境🔎 7/10
服務🫶🏻 7.5/10
打卡指數📸 7/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7.5/10
港式打邊爐 火鍋撚幾間分店都就腳我地至愛烚吓烚吓 每樣都可以試到俾佢哋既‘撚’ 吸引左我黎😂😂台式古早沙嗲鍋 幾十種香料同藥材放落去煲本身有跟鴨血同豆腐 吸晒湯既精華海鮮每樣半份 兩三人都好夠鱔片 珍珠貝片 灼幾秒食得片片都爽彈 口感好清爽安格斯牛肉 油脂豐富 入口即融 有牛香擺盤造型加分 涮幾下食得 嫩滑肉質餃子拼盤有幾款口味 粒粒都大粒 皮薄餡多唔輸餃子店 菜餃同蝦餃至好食蔬菜菌菇拼盤蔬菜打邊爐都好正 索哂啲湯底 款式同份量多 菜菜都好新鮮菌菇好多款 真係揀唔落手
港式打邊爐 火鍋撚幾間分店都就腳

蔬菜菌菇拼盤
蔬菜打邊爐都好正 索哂啲湯底
款式同份量多 菜菜都好新鮮
菌菇好多款 真係揀唔落手
選了台式風味沙嗲湯底 比較重中藥材和香料味味道更濃香 已經有台灣鴨血豆腐 更能吸收湯底味道安格斯肥牛涮幾秒就好 肥瘦相間 入口即化有牛味的肥牛 配上自己調製的麻醬 更有風味愛吃蔬菜叫了半份 蔬菜和菇菌拼盤份量多 款式也有不同番茄 粟米 娃娃菜 幾款菇類 適合愛吃菜的我另外最喜歡魚片 不管是腩魚 或鱔魚片簡單涮幾秒 剛剛好熟就會很好吃魷魚比外面的爽滑 覺得海鮮類挺新鮮的必點必吃的選項餃餃拼盤每粒都大隻飽滿 水餃和韭菜餃餡料多到滿出來蝦肉爽口 菜味濃 不會過鹹口手打蝦滑都有彈牙口感 其實裏面空間挺大的 兩個人也可以坐卡位不用跟別人擁擠 能慢慢吃慢慢聊附近有朋友和家人聚餐 挺推薦
選了台式風味沙嗲湯底 比較重中藥材和香料味

手打蝦滑都有彈牙口感

其實裏面空間挺大的 兩個人也可以坐卡位
不用跟別人擁擠 能慢慢吃慢慢聊
附近有朋友和家人聚餐 挺推薦
呢間係西環嘅火鍋撚我bookmark咗好耐 原來佢都開咗成10年😎 最近終於同男朋友去咗試😆😋 湯底同埋食材果然都好高質 估唔到佢嘅甜品賣相都咁靚~~ʕ •ᴥ•ʔ❤️ 呢度裝修好有feel🏮佢另外喺中環都有分店!✻蜂巢豆腐白湯鍋 HKD160好足料好好味嘅湯底🫶🏻 有人蔘、紅棗、鴨血、蜂巢豆腐等等 逢星期一至四仲可以無限添加鴨血或蜂巢豆腐超抵!🤍 豆腐吸晒湯底啲精華之後一齊食超滿足~~✻極品安格斯肥牛(小) HKD193賣相好靚嘅肥牛😆 同男朋友兩個人食就啱啱好!安格斯肥牛肥瘦適中 好香牛味😋✻五色丸丸拼盆 HKD128有海味花枝丸、蟹籽手打蝦丸、流心鹹蛋黃豬肉丸、手打雙重芝心丸同埋海瑞香菇貢丸五款~ 每款有兩粒樣樣都可以試吓幾好!手打丸全部好彈牙😛 芝心丸流心好正🧀✻瑤柱干貝滑 HKD87瑤柱干貝滑好鮮甜💕 口感同樣好彈牙✻特級牛脷托 HKD102牛脷味好濃厚 口感爽口😚 而且份量都算幾多~✻黑松露菌醬爆漿牛丸(半)HKD59雖然得三粒唔算多 不過真係幾高質!一打開就有黑松露菌醬爆漿😎😆 好濃黑松露醬🖤我哋另外叫咗以下嘅嘢食:✻皇帝菜 (半)HKD30✻稻庭烏冬 HKD42 口感煙韌好

✻蜂巢豆腐白湯鍋 HKD160

✻極品安格斯肥牛(小) HKD193

✻五色丸丸拼盆 HKD128
五色丸丸拼盆

✻瑤柱干貝滑 HKD87
瑤柱干貝滑好鮮甜💕 口感同樣好彈牙
瑤柱干貝滑

✻特級牛脷托 HKD102
牛脷味好濃厚 口感爽口😚 而且份量都算幾多~
特級牛脷托

✻黑松露菌醬爆漿牛丸(半)HKD59
黑松露菌醬爆漿牛丸

我哋另外叫咗以下嘅嘢食:
✻皇帝菜 (半)HKD30
✻稻庭烏冬 HKD42 口感煙韌好正!!
稻庭烏冬

✻老油條 HKD29
✻竹蔗芋根紅蘿葡馬蹄水(渣)HKD78
甜度適中好清甜解渴💛
竹蔗芋根紅蘿葡馬蹄水

最後仲有甜品送😚
可以揀仙草芋圓或者沙冰~~

✻仙草芋圓
用咗「萬壽無疆」茶碗好吸睛❤️ 紅豆配鮮草 芋圓粒 同珍珠~ 甜甜地好滿足🥰
仙草芋圓

✻腐竹雞蛋糖水沙冰
用咗酒杯仔做容器好特別!💚入面係腐竹雞蛋糖水沙冰 好清甜估唔到咁好味!
腐竹雞蛋糖水沙冰

稻庭烏冬
竹蔗芋根紅蘿葡馬蹄水
仙草芋圓
腐竹雞蛋糖水沙冰
  • 極品安格斯肥牛(小)
  • 五色丸丸拼盤
  • 鴛鴦雙蚌
位於西營盤嘅火鍋撚遠近馳名,湯底亦好高質亦有成8款,有其中兩款更係西環點限定😎⭐️蜂巢豆腐白湯鍋由於我同女友都唔太食辣,所以唔辣湯底我揀咗最愛嘅白色濃湯🍲入面好足料有幾款藥材、人蔘、紅棗等,配料仲有鴨血、豆腐,平日時段仲無限添加超抵🤣🤌🏻極品安格斯肥牛(小)同女友兩個人食叫細份就啱啱好,賣相好靚,肥瘦適中,只要沾少少湯就保留到牛肉嘅肉汁味😛🤌🏻五色丸丸拼盆呢個有晒五款😎 有海味花枝丸、蟹籽手打蝦丸、流心鹹蛋黃豬肉丸、手打雙重芝心丸同海瑞香菇貢丸五款,手打肉丸質地紮實彈牙,濃濃醬汁最愛芝心丸🥰🤌🏻黑松露菌醬爆漿牛丸(半)三粒飽滿彈牙牛丸而且牛味濃郁,牛汁外仲有濃郁黑松露醬,口感好豐富😎🤌🏻瑤柱干貝滑手打滑都係高質食材,干貝滑起哂膠,瑤柱味道鮮甜,唔需要加調味料😛🤌🏻特級牛脷托牛脷味道濃厚,質感比較爽口,擺盤同樣都係好靚好吸引😛仲叫咗皇帝菜、稻庭烏冬、老油條同埋竹蔗芋根紅蘿葡馬蹄水(渣)🤌🏻仙草芋圓好有驚喜嘅台式甜品,用咗傳統嘅「萬壽無疆」茶碗好吸晴,紅豆濃湯配上鮮草、芋圓粒,味較比較甜但作為飯後甜品一流🤌🏻腐竹雞蛋糖水沙冰用咗中國古代嘅酒杯做容器🤣👑係腐竹雞蛋打碎成沙冰,濃雞蛋腐竹好清甜,

⭐️蜂巢豆腐白湯鍋

🤌🏻極品安格斯肥牛(小)

🤌🏻五色丸丸拼盆

🤌🏻黑松露菌醬爆漿牛丸(半)

🤌🏻瑤柱干貝滑

🤌🏻特級牛脷托
牛脷味道濃厚,質感比較爽口,擺盤同樣都係好靚好吸引😛

🤌🏻仙草芋圓

🤌🏻腐竹雞蛋糖水沙冰
用咗中國古代嘅酒杯做容器🤣👑係腐竹雞蛋打碎成沙冰,濃雞蛋腐竹好清甜,解膩甜品係一流,呢一個甜品比到驚喜我🤣

🚩 火鍋撚 (皇后大道西) (西環)
西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號舖

#addifoodie #addifoodie西環
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #西環 #火鍋撚 #豆腐湯
2023-06-29
Type of Meal
Dinner
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 極品安格斯肥牛
2023-07-02 76 views
依家打邊爐,最近都好出名今次同我朋友誠意滿滿去食.我哋叫咗兩個火鍋湯底祖傅秘製麻辣鍋同蜂巢豆腐白湯鍋超級推薦,蜂巢豆腐,白湯一上嚟熱辣辣即刻飲咗個湯先好鮮甜 蜂巢豆腐吸滿湯味一咬落去勁多汁而且蜂巢豆腐同埋鴨血都係任食.如果兩個人食嘅話,好多嘢食都建議只係點半份,完全冇諗過一份係咁大份 我哋叫咗:.脆鯇骨腩 厚切版本 跟白湯煮 好脆又鮮甜.紅薯寬粉吸滿麻辣火鍋嘅味道 晶凝通透 咬落去又好有彈性 .白菜豬肉餃子好大粒!唔講笑,真係一粒等如出面兩粒咁大入面有滿滿嘅白菜同埋豬肉重有薑粒 好特別!.最後仲有兩個甜品贈送我自己就鍾意腐竹糖水沙冰!
依家打邊爐,最近都好出名
今次同我朋友誠意滿滿去食
我哋叫咗兩個火鍋湯底
祖傅秘製麻辣鍋同蜂巢豆腐白湯鍋
超級推薦,蜂巢豆腐,白湯
一上嚟熱辣辣即刻飲咗個湯先

脆鯇骨腩
厚切版本 跟白湯煮 好脆又鮮甜

紅薯寬粉
吸滿麻辣火鍋嘅味道 晶凝通透 咬落去又好有彈性

白菜豬肉餃子好大粒!
唔講笑,真係一粒等如出面兩粒咁大
入面有滿滿嘅白菜同埋豬肉
重有薑粒 好特別!

最後仲有兩個甜品贈送
我自己就鍾意腐竹糖水沙冰!
2023-06-29 57 views
打邊爐真係香港人一年四季嘅最愛聽朋友講佢哋嘅湯底好正於是今次特登去食祖傅秘製麻辣鍋蜂巢豆腐白湯鍋打邊爐無肥牛就無滋味,火鍋撚御用手切肥牛好正!佢仲有suggest煮既時間,配麻辣湯底好惹味!法式龍蝦湯爆漿牛丸好有特色,食嘅時候都要小心啲,一唔小心,真係會噴到成身都係😂手打靚蝦滑,冇諗過咁大份,鮮蝦大大隻,兩個湯底都好岩食!即炸三秒響铃卷配埋甜酸汁,1秒由湯底拎出,再點醬汁,吸滿曬精華!最重要某啲日子,蜂巢豆腐同埋鴨血都任食!
打邊爐真係香港人一年四季嘅最愛
聽朋友講佢哋嘅湯底好正
於是今次特登去食祖傅秘製麻辣鍋
蜂巢豆腐白湯鍋

手打靚蝦滑,冇諗過咁大份,鮮蝦大大隻,兩個湯底都好岩食!

最重要某啲日子,蜂巢豆腐同埋鴨血都任食!
一直都好期待食呢一間嘅打邊爐,聽講佢無論湯底定係食材都好出色,今次終於成功拜訪!孖住閨蜜兩個人去食👭🏻.今次試左佢既 #秘製港式香濃沙嗲鍋 同 #蜂巢豆腐白湯鍋 🍲前者沙嗲味道辣中帶甜,不過佢真係好濃郁,本身小編都唔係一個重口味嘅人士,所以我本人就還好🤭 不過如果鍾意食香濃口味嘅朋友仔,我係非常推薦!😝後者真係好好飲好好味,飲落口係好舒服,無味精,鹹味適中,溫暖成個胃!🥰 而且喱個湯底淥唔同既野食都好夾!大推!一定環叫喱個白湯鍋💯.然後小編同閨蜜叫咗好多打邊爐嘅食材,當中想特別同大家介紹其中幾樣🤤#火鍋撚御用手切肥牛(小) 🥩喱度既手切肥牛真係好新鮮,淥8秒就食得,牛肉味都幾濃,而且肥瘦適中,入口都滑既,一個字,掂👍🏻#即炸火鍋響鈴卷呢一個響鈴卷,真係一定要嗌‼️用筷子夾嘅時候已經feel到脆到不得了,浸落湯底唔使幾秒,就已經可以送入口,佢吸收咗滿滿嘅湯底,但又完全唔油膩,好好味🤩#蜂巢豆腐另外白湯附有嘅蜂巢豆腐,其實係可以任refill,不過小編同閨蜜得兩個人,食唔到咁多,但因為佢係蜂巢豆腐,每一個空間都可以吸收白湯嘅精華,咬落去個下啲湯爆曬出黎!🤣 大家千祈唔好睇佢平平無奇,隨湯底附

#火鍋撚御用手切肥牛(小) 🥩

#即炸火鍋響鈴卷
#蜂巢豆腐
另外白湯附有嘅蜂巢豆腐,其實係可以任refill,不過小編同閨蜜得兩個人,食唔到咁多,但因為佢係蜂巢豆腐,每一個空間都可以吸收白湯嘅精華,咬落去個下啲湯爆曬出黎!🤣 大家千祈唔好睇佢平平無奇,隨湯底附送就唔諗住食,我好肯定你哋都會同小編一樣一試難忘😘
最後小編仲叫咗一個小食同飲品,都非常推薦😙
#黃金蛋黃炸魚皮 🐟
蛋黃味道香濃,魚皮都炸得好乾身同脆口,搞到我哋都忍唔住一啖接一啖,不過佢真係好邪惡!最好就一班朋友一齊開心share🙈

#腐竹雞蛋糖水沙冰 🧉
我當時已經分唔清自己係飲緊糖水定嘢飲,佢呢個沙冰真係完美還原腐竹雞蛋糖水嘅味道,同埋佢又唔會好甜,配打邊爐邊邊飲非常好!我飲完覺得好震驚,好想知點整,偷下師😆
📌 溫馨提示:蜂巢豆腐白湯鍋,湯底真係好好飲,記得湯底上台之後,唔好咁急淥嘢食,飲返碗湯先😋
📍#火鍋撚 (皇后大道西) (西環)
#為食小豬出動 | #PiggyFoodie | #hkfoodie | #hongkong | #hk | #hkfood | #香港有咩食 | #eateateat | #hkig | #食咩好 | #今日食咩好 | #foodlover | #foodiesig | #相機食先 | #香港美食 | #hkigfood | #hkfoodblogger

原來唔經唔覺已經食左火鍋撚有10年咁多🥹上個weekend有個移左民嘅朋友返黎 搵我食飯啲移左民嘅人真係好鍾意打邊爐可能打邊爐先最有香港味道🇭🇰🇭🇰所以我地就去返以前食得最多嘅邊爐📍火鍋撚雖然而家已經開左好多分店但估唔到都keep到間間都差唔多味道👍🏼✅蜂巢豆腐白湯鍋💰$160呢個湯可以免費任加鴨血同豆腐不過佢一次都俾好多都係添一次已經好夠🍲✅御用手切肥牛(小)💰$275擺到花花形狀嘅牛牛🥩賣相吸引又有質素✅至尊水餃皇(半份)💰$45✅蟹籽手打蝦丸(一份)💰$79✅瑤柱干貝滑(半份)💰$53丸同水餃都好大粒😍啲滑好彈牙✅煎底午餐肉(半份)💰$42呢個係我曾經嘅飛佛但而家年紀大左食少少就覺得好漏🤧所以嗌左半份都夠食✅香蒜粒炸魚皮💰$59✅黃金雞軟骨💰$65炸野開胃呢啲就基本野唔洗介紹啦haha😋✅紅薯寬粉💰$42✅稻庭烏冬💰$42食啲索哂啲湯嘅麵麵黎埋尾真係飽到嘔最尾仲送左腐竹雞蛋糖水沙冰 正🤪
原來唔經唔覺已經食左火鍋撚有10年咁多🥹

食啲索哂啲湯嘅麵麵黎埋尾
真係飽到嘔

最尾仲送左腐竹雞蛋糖水沙冰 正🤪

2023-06-14 50 views
火鍋撚真係為左火鍋撚而設嘅火鍋店。選用嘅食材相當豪華,提供7款獨具特色嘅湯底,仲有西環分店獨家嘅湯底可以選擇。老香港風格嘅火鍋店設計,配上QR Code自助點餐,將復古同現代完美結合。逢星期一至四,部分湯底仲可以免費添加酸菜、鴨血、蜂巢豆腐,實在太抵食啦!今次我哋選擇咗台式古早沙嗲麻辣鍋,鍋底有大量厚身大塊嘅鴨血,同埋吸足湯汁嘅大塊蜂巢豆腐。沙嗲味道濃郁,同麻辣味完美配合,實在非常有特色。火鍋嘅配料當然唔少得肥牛啦!牛肉同肥牛款式同價錢都有好多選擇,大家可以根據自己喜好選擇。我哋就選擇咗相對平價嘅極品安格斯肥牛,味道鮮美,賣相又好,真係打卡必備呀!除咗肥牛之外,仲有好多種火鍋料可以選擇,例如脆鯇、白鱔片、雞件、鵝腸、響鈴、豆腐等等。每份都非常豐富,絕對對得起佢既價錢。值得一讚既一定要數佢既黃金蛋黃炸魚皮。爽脆又香口,面頭既蛋黃一d都唔油膩,可以就咁食又可以落湯兩種食法都非常好味,正!食完火鍋之後,仲有糖水送呢!可以選擇仙草芋圓或者腐竹雞蛋糖水沙冰兩款都非常好味!
火鍋撚真係為左火鍋撚而設嘅火鍋店。

每份都非常豐富,絕對對得起佢既價錢。

值得一讚既一定要數佢既黃金蛋黃炸魚皮。
爽脆又香口,面頭既蛋黃一d都唔油膩,可以就咁食又可以落湯
兩種食法都非常好味,正!

食完火鍋之後,仲有糖水送呢!
可以選擇仙草芋圓或者腐竹雞蛋糖水沙冰
兩款都非常好味!
2023-06-14 45 views
嚟到日富里百好大廈地下嘅火鍋店,就一定要試下佢哋嘅台式吉早沙嗲麻辣鍋啦!湯底香辣唔太辣,啱晒啲唔想太辣嘅foodie,仲有啲台式嘅味道,真係好正!最令我驚喜嘅係佢哋嘅極品安格斯肥。肉質鮮嫩,入口即化,真係好滑好嫩,一定要試下!脆鯇骨腩都好正,魚肉鮮甜,骨腩好脆好香,啱啱好嘅口感,令人回味無窮。咁多款唔同嘅配菜,其中最出色嘅就係黄金蛋黃炸魚皮!炸得恰到好處,薄脆酥香,再配上流心蛋黃,真係一絕!新鮮白鱔片都好新鮮,魚肉爽滑,配上湯底食真係好過癮!鮮雞件同肥美鮮鵝腸都好鮮味,令人食到停唔到口。即炸三秒響鈴卷,外脆內嫩,響鈴之後即刻上枱,好新鮮好熱辣,真係好好食!黑松露菌醬爆漿牛丸,牛肉爆汁,醬汁香濃,好好味!山水滑豆腐同本地生菜都係好清新,豆腐好滑,生菜好脆,令人口感更豐富。最後,要介紹下佢哋嘅飲品,我叫咗一揸竹蔗芋根紅離蔔馬蹄水,幾清甜又幾健康,同火鍋一齊飲真係好消暑!食完呢一餐,真係好滿足!食物新鮮好味,湯底啱晒我嘅口味,環境舒適,服務又好,價錢亦都好實惠。下次再黎搵啲朋友一齊食火鍋啦!

有睇開我post都知我成日都打邊爐🤣 最睇重嘅都係湯底,因為真係好鍾意飲湯,而且湯底好味就打乜都好味😋 咁多間火鍋店入面,我必定首選火鍋撚!蜂巢豆腐白湯鍋🍲($160) - 呢個湯底真係我最愛❤️ 白色嘅濃湯入面有好幾款藥材同人蔘,非常足料,佢有藥材味之餘仲非常鮮甜,次次食都飲幾碗先😋😋 湯底仲有鴨血同豆腐,平日黎到仲無限添加,真係超抵!香蒜粒炸魚皮🐟($59) - 必店菜式,呢度嘅炸魚皮好大塊,睇落好厚但食落好鬆化,出面嘅香蒜粒有椒鹽味,就咁食或者點湯食都係一流🥰火鍋撚御用手切肥牛🥩($275/細) - 2個人食叫細份就啱啱好,所以叫左靚少少嘅毛切肥牛,餐廳教淥8秒就食得,沾到少少湯味亦保留到牛肉嘅肉汁同肉味👍🏼蟹籽手打蝦丸/瑤柱干貝滑🍢($79/53) - 手打丸/滑都係另一高質食材,2樣都打到起哂膠所以超彈牙,個人鍾意蝦丸多啲,入面有蟹籽口感咬落豐富d😄至尊水餃王🥟($45/半) 午餐肉煎底🥓($42/半)稻庭烏冬/紅薯粉🍜($42)黃金雞軟骨🐔($65) - 呢度除左火鍋之外,仲有幾款新推嘅黃金小菜😏 我地揀左雞軟骨,咸蛋味包住哂成粒雞軟骨,重口味必試!

至尊水餃王🥟($45/半)
午餐肉煎底🥓($42/半)
稻庭烏冬/紅薯粉🍜($42)

• 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 香蒜粒炸魚皮
2023-06-10 35 views
周末去到火鍋撚打邊爐,終於又打卡一間靚火鍋店~😍店鋪裝潢行中式風格,很有氣勢,座位寬敞舒適,有多款自家製湯底選擇,配料豐富,有精選牛肉、海鮮、刺身等等,食物質素都唔錯,同埋大部分食材都設有半份,可以食多幾款食材啦😝✨蜂巢豆腐白湯鍋 $160呢個湯底係火鍋撚招牌之一,用左自家熬製雞湯、豬骨湯、原條人參同秘藏滋補香料,湯底十分濃郁,滋補養氣,帶藥材味道,鮮味回甘。仲有自家熬製嫩滑鴨血和蜂巢豆腐,索曬湯底精華,好好味🤪逢星期一至四仲可以免費添加鴨血或蜂巢豆腐!!😍✨加拿大野生象拔蚌(小) $338象拔蚌好新鮮,飽滿多肉,淡淡海水味但唔會腥,口感爽脆,味道鮮甜🤤可以配wasabi豉油當刺身食或者灼幾秒食☺️✨極品安格斯肥牛(小) $193肥牛賣相好靚,仲好有儀式感。油花分布均勻,肉質軟稔,口感幼嫩,推薦~🥰✨極品黑豚肉 (半份)$73黑豚肉肥瘦適中,肉質甘甜富彈性😚✨即炸三秒響鈴卷 (半份)$35呢個響鈴卷有驚喜!即叫即炸,跟一碟甜酸醬,放入湯底3秒,吸收曬湯既精華再配埋甜酸醬,好食🤤✨手打靚蝦滑 (半份)$ 55蝦滑口感爽彈嫩滑, 蝦味鮮濃☺️✨日本蟹柳 (半份)$ 26/ 本地生菜(半份)$
周末去到火鍋撚打邊爐,終於又打卡一間靚火鍋店~😍

✨蜂巢豆腐白湯鍋 $160
逢星期一至四仲可以免費添加鴨血或蜂巢豆腐!!😍

✨加拿大野生象拔蚌(小) $338

✨極品安格斯肥牛(小) $193

✨極品黑豚肉 (半份)$73
黑豚肉肥瘦適中,肉質甘甜富彈性😚

✨即炸三秒響鈴卷 (半份)$35

✨手打靚蝦滑 (半份)$ 55
蝦滑口感爽彈嫩滑, 蝦味鮮濃☺️

✨日本蟹柳 (半份)$ 26/ 本地生菜(半份)$ 30

甜品
最後附送腐竹雞蛋糖水沙冰,想encore🤤

2023-06-07 32 views
跟友人到西營盤成日都要排隊嘅火鍋店。食物同環境都好高質,值得再來🥣祖傳秘製麻辣鍋(小辣):揀咗小辣剛好適中,麻辣鍋中帶有小許藥材味道。最正係星期一至四可以無限添加鴨血同蜂巢豆腐!呢度嘅鴨血嫩滑又小小煙靭,吃著台灣鴨血嘅味道。而蜂巢豆腐更係充實🥩極品安格斯肥牛 (大):用個架掛住啲肥牛上枱,又形又靚又好味🐂骰子牛肉粒:牛味算濃,感覺比肥牛更好食👍🏻🦆肥美鮮鵝腸:粗條上枱比平時的更爽更有咬感~🥢創意午餐肉菜甫餃:果然係必食之一,午餐肉加菜甫,味道層次複雜🔥即炸三秒響鈴卷:酥脆香口,跟碟有甜酸汁,仲可以即食🐣鮮雞子 配 🐠皇牌魚皮餃:大大粒🐟脆鯇魚片 配 🐷黃沙靚豬潤:正正常常🍰仙草芋圓 / 腐竹雞蛋沙冰:兩款都好正。記得要留肚食

🐂骰子牛肉粒:牛味算濃,感覺比肥牛更好食👍🏻

🦆肥美鮮鵝腸:粗條上枱比平時的更爽更有咬感~

🔥即炸三秒響鈴卷:酥脆香口,跟碟有甜酸汁,仲可以即食

🐣鮮雞子 配 🐠皇牌魚皮餃:大大粒

🐟脆鯇魚片 配 🐷黃沙靚豬潤:正正常常

🍰仙草芋圓 / 腐竹雞蛋沙冰:兩款都好正。記得要留肚食

2023-05-31
Type of Meal
Dinner
  • 極品安格斯肥牛(大)
  • 腐竹雞蛋糖水沙冰
  • 仙草芋圓
  • 鴨血
  • 祖傳秘製麻辣鍋
2023-06-07 28 views
*💭火鍋撚港式打邊爐餐廳,名字很有趣🤣有多款湯底種類選擇,這晚點了蜂巢豆腐湯,加入了多種藥材,很滋補😍閒日到訪還可以免費添加豆腐和鴨血🥹►安格斯肥牛、黑豚肉賣相非常吸引,份量也挺多,口感鮮嫩,肉味濃郁🤤►桂花蚌蚌肉很新鮮🫶🏻簡單淥數秒便可享用,味道鮮甜😍►手打蝦滑口感爽滑,用料十足,份量超多🤤足足可以分到十多塊🥹►脆炸響鈴很大條😍外皮酥脆,可以沾著自家醬汁式或是湯底享用🫶🏻
💭火鍋

►安格斯肥牛、黑豚肉
賣相非常吸引,份量也挺多,口感鮮嫩,肉味濃郁🤤

►桂花蚌
蚌肉很新鮮🫶🏻簡單淥數秒便可享用,味道鮮甜😍

►手打蝦滑
口感爽滑,用料十足,份量超多🤤足足可以分到十多塊🥹

►脆炸響鈴
很大條😍外皮酥脆,可以沾著自家醬汁式或是湯底享用🫶🏻