2016-12-29 158 views
走到旺角街頭,橫街窄巷中,暗藏一間正宗土耳其私房菜,質素令人驚喜。一進入餐廳有種家的感覺,老闆立即為你介紹他們的招牌菜,那道菜是你不能錯失。我們叫了二人套餐,一一為大家介紹每道特別菜式。土耳其烤雞,雞皮烤得香脆,肉質也嫩滑,唔會老,配黃飯一流。一口阿拉斯加魚塊,材料有芒果,魚塊,蔬菜和番茄,加上自家制的配料,一碟四塊當然不夠我這個大胃王啦。還有我最喜歡的茄子焗薯塊,酸酸甜甜,我就不停的在吃。釀素瓜也不會失望,吃了那麼多肉,釀素瓜可以清新口氣,對調配的醬汁十分好奇。正宗外國菜在香港不多,這間可以一戰。
土耳其烤雞,雞皮烤得香脆,肉質也嫩滑,唔會老,配黃飯一流。
還有我最喜歡的茄子焗薯塊,酸酸甜甜,我就不停的在吃。

正宗外國菜在香港不多,這間可以一戰。
2016-12-28 2208 views
朋友都知道最近我比較喜歡吃私房菜但沒想到,今次朋友揀了土耳奇私房菜看過餐牌,價錢由HKD168~HKD350的菜式都有想吃豪點也有HKD500~700多元一個人的只要打電話到餐廳說明,廚師就會安排了非常方便茄子薯仔配自製乳酪 (HKD68)薯仔及茄子都很腍,薯仔很甜茄子本身沒有什麼味,就是要吸其他食物的味道,而乳酪跟茄子配合得很好整道菜式簡單,味道卻很突出口感軟綿綿 秘製烤雞配飯 (HKD 138)半隻烤雞,一出來已經香噴噴,沒有像中國的焼雞那麼脆皮,但味道還可以雞皮還是很惹味,肉嫩也很入味飯量沒有想像中多,微濕得來易入口羊肉烤餅烤羊肉味道很濃,配上薄餅吃,又香又有羊味道是帶有一點點羊穌,不過這也是吃羊的特點烤餅熱熱的,很好吃~香草乾果釀西式椒飯 (HKD78)非常搶眼的一道菜式將飯、乾果釀進一個超大的紅椒中味道甜甜的,有很香的紅椒香令飯味一點都不單調第一次吃土耳奇的私房菜感覺新鮮,感覺舒服是在鬧市中的一個樓上單位,地方不大大概可以有坐20人左右,有Home feel,其實做一個小小聚會點我覺得也不錯。 嗯~ 菜式都頗有特式,可以再來~
朋友都知道最近我比較喜歡吃私房菜

但沒想到,今次朋友揀了土耳奇私房菜

看過餐牌,價錢由HKD168~HKD350的菜式都有

想吃豪點也有HKD500~700多元一個人的

只要打電話到餐廳說明,廚師就會安排了

非常方便
茄子薯仔配自製乳酪 (HKD68)

薯仔及茄子都很腍,薯仔很甜

整道菜式簡單,味道卻很突出

口感軟綿綿
秘製烤雞配飯 (HKD 138)

雞皮還是很惹味,肉嫩也很入味

飯量沒有想像中多,微濕得來易入口
羊肉烤餅
烤羊肉味道很濃,配上薄餅吃,又香又有羊味道

是帶有一點點羊穌,不過這也是吃羊的特點

烤餅熱熱的,很好吃~

香草乾果釀西式椒飯 (HKD78)

非常搶眼的一道菜式

將飯、乾果釀進一個超大的紅椒中

味道甜甜的,有很香的紅椒香

令飯味一點都不單調
第一次吃土耳奇的私房菜

感覺新鮮,感覺舒服

是在鬧市中的一個樓上單位,地方不大

嗯~ 菜式都頗有特式,可以再來~
2016-12-28 147 views
行經旺角見到一間樓上cafe , 非常有特色。 曾經在電視上 聽說過這間店 ,本應想一試。 試咗佢一款招牌雞 和其他特色土耳其咖啡 和甜品。 土耳其咖啡非常特別在沙上製作, 非常有地道風味, 此外就是他們的招牌雞 香香的 烤焗 香味 和帶點番茄嘅味道, 好 味道。 也 為我們設計其中一款鱈魚 菜式, 非常美觀 也好味。 羊肉烤餅 加少許沙律薄餅 非常好的配搭。 土耳其酥皮開心果 甜品 加上廚師的 藝術 令我們整個晚上非常開心 建議 朋友 最好提早 訂枱 廚師會有更多驚喜 。
建議 朋友 最好提早 訂枱 廚師會有更多驚喜 。
2016-12-20 1118 views
之前去過他們的咖啡流動小車, 他們賣的咖啡是土耳其的煮法, 是在熱沙上煮的說, 但那只有外賣沒有堂食, 所以知道他們在旺角樓上舖開Café 餐廳, 就來一試幫襯啦~ 地方不算大, 但五臟俱全, 又有BoardGame 玩之餘都有好多士耳其貓, 所以鐘意貓的可以來玩啊~ 我們叫了廚師Simple Design Set, 由廚師決定我地食咩, 先來個士耳其沙律, 先攪拌好再食, 蔬菜新鮮, 而比平時的沙律帶多點酸 (沙律醋味較濃) 來這裏一定要飲他們的士耳其咖啡啦, 傳統的士耳其煮咖啡法, 用上明火煮, 其咖啡味非常甘香之餘沒有咖啡的酸味, 加上傳統一啖咖啡, 一啖冰水, 再一啖土耳其玫瑰糖, 細細啖慢慢飲, 人生最Relax 的時候. 自家士耳其乳酪芝士炸物, 貌似炸雲吞, 皮脆, 而裏面有口感濃厚的乳酪芝士, 加上蔬菜配料, 外脆內軟, 一流口感. 巴里島招牌巴東牛肉配烤餅, 這個牛肉加上特別香料醃製, 帶辣之餘都非常野味, 將巴東牛肉放於烤餅再一齊食飽肚又好味. 最後當然要吃士耳其龍鬚糖, 這個同中式不同的地方就是土耳其的是無餡的, 但絲絲的龍鬚糖入口即溶, 加上甜味剛

最後當然要吃士耳其龍鬚糖, 這個同中式不同的地方就是土耳其的是無餡的, 但絲絲的龍鬚糖入口即溶, 加上甜味剛好, Yummy~
2016-12-01
$200 (Dinner)
  • 土耳其咖啡
2016-12-19 112 views
第一次來食就讓我不能自拔了,他們來自土耳其家庭,所以服務亦滿有家的感覺。我地今次選擇由廚師選擇菜式,每一款式都有唔同味道,好特別,另外不得不提的是用熱沙煮咖啡,真係特別香,同埋滑,加上幾粒玫瑰糖邊飲邊食,好似玫瑰咖啡咁,好正呀,大家一定要試呀。
  • 土耳其咖啡
2016-12-07 91 views
由於平時都只是吃中日韓越泰等菜色,有點悶,想嘗試新口味,於是在OpenRice尋找到這神秘的餐廳由於怕他們休息或full booking ,便於whatsapp 預先訂位(岩哂我哩啲賴鬼)他們會預先問好我們的budget,到達餐廳後,我們不需再點菜,他們已經設計好了。前菜 沙津 感覺酸酸甜甜,挻開胃看似普通的烤雞 但底下有米飯的 雞肉很嫩口 米飯亦融合了雞汁中間是炸魚 入口時發出脆卜卜聲黃椒內裏是米飯 加入面頭的醬 把香口的飯再升華茄子烤薯仔片 好好味 茄子加薯仔一齊食的效果很特別 我忘記問是什麼肉 感覺是豬肉豬肉及菜夾在薄餅內 沒有過重的香料外 還非常好吃內裏是白芝士 外邊亦炸得非常之脆翠玉瓜 上邊是香菇及翠玉瓜甜品 土耳其綿花 玫瑰糖 雖然真很甜 但小吃多滋味吃飽飽後 老闆娘會放小貓出來活動 好可愛啊!老闆娘說 小貓會上枱吃我們的食物 所以 要我們吃完才會放出來 亦給我們跟他們互動式 他是貓爸爸 整頓飯主要工作是 訓訓訓起初真的很怕不適合吃 始終是 土耳其菜 完全沒有概念應該是怎樣 但吃完這頓飯 感覺不錯 比起外邊的連鎖餐廳 這裏多了一份人情味老闆娘亦跟我說 他們開了很久 但敵不住
由於平時都只是吃中日韓越泰等菜色,有點悶,想

嘗試新口味,於是在OpenRice尋找到這神秘的餐

預先訂位(岩哂我哩啲賴鬼
)他們會預先問好我

們的budget,到達餐廳後,我們不需再點菜,他

們已經設計好了。

前菜 沙津 感覺酸酸甜甜,挻開胃
中間是炸魚 入口時發出脆卜卜聲
內裏是白芝士 外邊亦炸得非常之脆
翠玉瓜 上邊是香菇及翠玉瓜
甜品 土耳其綿花 玫瑰糖
雖然真很甜 但小吃多滋味
吃飽飽後 老闆娘會放小貓出來活動 好可愛啊!
他是貓爸爸 整頓飯主要工作是 訓訓訓

老闆娘亦跟我說 他們開了很久 但敵不住貴租 已經搬了幾次 而今次亦是新地址 所以他亦驚訝我們為何會找到 始終他們沒有街招 真的要靠網絡呢

而老闆娘的先生是土耳其人 所以食物準則有一定的水準

真心推介! 價錢合理,環境舒適,食物特別亦適合港人口味
2016-12-06
$350 (Dinner)
2016-12-06 895 views
今晚係男友生日,佢鍾愛土耳其菜,之前我黎過覺得氣氛幾好,所以帶左佢黎依度慶祝生日,佢好奇我做咩咁神秘帶佢上樓,到左佢先知道係cafe,仲有佢好鍾意既貓咪陪住食飯,佢表示高興我地叫左$168 Simple design set,係由廚師發板煮六道菜同一道甜品,因為我地唔食羊,所以預先係落單時講左,除左依個set仲有其他唔同既set選擇<<特色沙律配白芝士>>入面有生菜、蕃茄、青瓜,食落酸酸甜甜,配埋白芝士一齊食幾夾,口感好清新同開胃個烤雞雖然外皮有少少烤焦,但食落個肉質好滑同多汁,食得出用左多種香料醃製,雞肉下面係青椒洋蔥飯,味道好香,配埋雞肉幾惹味,好好食<<巴里島招牌巴東牛肉配烤餅>>巴東牛肉連椰菜同洋蔥食落幾濃郁惹味,面頭係酸芝士醬,再用烤餅包住食,個烤餅比平時食到既更加薄,口感唔會好乾身,捲住牛肉一啖食好滋味<<自製土耳其牛肉餃子>>第一次食牛肉餡既餃子,包到細細粒,咬落個外皮好脆,食個時仲有牛肉汁湧出黎,重香料味同好惹味<<土耳其乳酪芝士炸物>>炸得香

<<特色沙律配白芝士>>
<<巴里島招牌巴東牛肉配烤餅>>
<<自製土耳其牛肉餃子>>
<<土耳其乳酪芝士炸物>>
炸得香口,內餡係白芝士同芫茜,個味道食落好fresh,芫茜既味道去個芝士既漏,兩種夾埋食好夾
<<蜜桃炸魚塊>>
蜜桃味道甜甜,配埋炸魚塊、蕃茄同沙律汁,食落個配搭好鮮甜,完全唔覺得油膩,好似食緊沙律咁
甜品有三款,白色個兩粒食落係龍鬚糖咁,係合桃酥既味,甜度剛剛好,幾香口。兩粒係玫瑰味土耳其糖,口感煙煙韌韌,玫瑰味道好清新。最後兩件食唔出係咩酥,味道略甜
整體而言,餸菜係一道道咁上,唔係一次過上哂,似食緊私房菜咁,靜靜地同貓咪玩,食個飯幾舒服,整體味道確實唔錯,下次會再同黎幫襯
Celebration
Birthday
土耳其是我暫時去過最喜歡的一個國家,除了當地人熱情好客的精神令我難忘外,棉花堡的夢幻、cappadocia滿天熱氣球的奇景及奇岩怪石亦令我讚嘆不已。很想再訪土耳其,但成為上班一族後,放一個悠長假期去如此遙遠的地方又談何容易呢?最簡單的方法莫過於讓舌頭過一個『土耳其式旅行』--食土耳其菜!旺角確是臥虎藏龍,『我愛伊斯坦堡』地點甚僻,如非有人帶路,實很難察覺。我們在某唐樓沿著狹窄的樓梯上一層去A室按鈴,入內卻另有小天地。裝修簡單卻帶點溫馨,這是我對餐廳的印象。來私房菜,當然交由廚師發辦!特色沙律配白芝士沙律擺放甚有心思,外型像一朵花,色彩鮮豔,單是賣相已令我食慾大增!新鮮的青瓜和菜,多汁的蕃茄以及白芝士粒的微微鹹香,配搭清新,如果芝士可以再多一點相信會令味道更加提升!梅爾辛紅飯釀烤雞單看賣相還以為雞烤得過熟,卻叫人喜岀望外,雞肉非常滑嫩,而且充滿肉汁,咬落仍然juicy,用上十多種香料卻不會遮蓋雞味,調味恰到好處! 飯也十分岀色,吸收肉汁,十分入味。阿拉斯加鱈魚一上桌已被鮮黃色所吸引,鱈魚本身稍為炸過,但因為舖了蕃茄底,面頭又舖了水蜜桃,淋上了特色乳酪醬汁,入口一點都不油膩,反而開胃清新,

來私房菜,當然交由廚師發辦!
特色沙律配白芝士
梅爾辛紅飯釀烤雞
阿拉斯加鱈魚
一上桌已被鮮黃色所吸引,鱈魚本身稍為炸過,但因為舖了蕃茄底,面頭又舖了水蜜桃,淋上了特色乳酪醬汁,入口一點都不油膩,反而開胃清新,蔬果的香甜配上炸魚的外脆內軟的口感,甚有驚喜,是我倆當晚另一至愛喜歡菜式。
炸牛肉餃
牛肉餃size迷你,剛好一粒一口。入面的牛肉餡料早已剁碎,牛肉肉味和香料味頗為突出,卻味道和諧,我特別喜歡那個乳酪醬汁,大大減膩,有畫蛇點睛之感。
自家土耳其乳酪芝士炸物
一客四件,賣相精緻。一咬,炸漿很薄身,入面是一整舊乳酪芝士,帶有淡淡的芝士鹹香,奶味突岀,不會太膩。
西式椒釀香草乾果素菜
原隻紅椒打開後是乾爽的炒飯,幼長的飯粒加了菜絲和提子乾,本身已簡單而美味,廚師卻巧妙地加了一舊乳酪芝士,令味道更多變有層次。我也很喜歡吃那紅椒呢,爽甜又多汁!
甜品
甜品是經典土耳其甜品baklava,這是惟一不太合我口味的一道,因為甜度太高了,不太能接受到,其實在土耳其時曾經試過都是比較甜,所以這甜品應該是遵循了當地做法吧。
總括而言,很有驚喜的一餐飯,每道菜不但在擺碟上見用心,味道也非常好!想不到旺角樓上竟然有如此岀色又地道的土耳其菜,今次真的要多謝食友帶路!今晚,舌頭過了一個豐盛之旅,
  • 西式椒釀香草乾果素菜
  • 自家土耳其乳酪芝士炸物
  • 阿拉斯加鱈魚
  • 梅爾辛紅飯釀烤雞
2016-11-28 599 views
旺角真係一個卧虎藏龍的地方, 咩地方既菜式都可以搵到, 今次初嚐土耳其菜既經驗就係發生係呢間食店!係大廈既一樓, 門口貼左大大塊土耳其咖啡既宣傳板, 包無搵錯地方!  食店面積唔大, 估計可容納二十人內, 燈光昏暗, 播放著經典歌曲, 展開我地今晚既土耳其餐之旅侍應送上餐牌, 見到有套餐或由廚師發辦既餐單, 未接觸過土耳其食物, 由廚師發辦應該無走鷄1) 特色沙律配白芝士 - 材料包括新鮮爽脆既生菜絲, 伴以青瓜粒, 蕃茄片及白芝士, 撈均一齊食, 食到滿口清新感覺, 咸咸地既白芝士調下味都幾得意2) 茄子薯仔配自製乳酪 - 油泡過既茄子食落香口, 薯仔片食落相當有薯仔味, 配以自製乳酪 , 味道好夾, 當係一款小食都幾唔錯3) 自家土耳其乳酪芝士炸物 - 亦都係用乳酪芝士入饌, 好岩我呢個芝士控口味, 熱辣辣外脆內面有芝士作餡料, 加上少少番茜碎增加香味, 好味道4) 梅爾辛紅飯釀烤鷄 - 半隻烤鷄內裏釀滿充滿香草味既飯, 鷄件肉質超嫩, 香脆薄鷄皮唔會食到一口油, 超推介呢款菜式5) 阿拉斯加狹鱈魚 - 炸香左既阿拉斯加狹鱈魚肉, 配以千島醬汁, 再夾上面層既桃片及底層

特色沙律配白芝士
茄子薯仔配自製乳酪
梅爾辛紅飯釀烤鷄
5) 阿拉斯加狹鱈魚 - 炸香左既阿拉斯加狹鱈魚肉, 配以千島醬汁, 再夾上面層既桃片及底層既蕃茄片, 一件放晒入口, 香甜軟身既桃片混合埋脆口既炸魚, 口感同味道都大不同, 增加左食物味道既層次感
阿拉斯加狹鱈魚
6) 特色甜品 - 包括開心果千層酥, 味道頗甜, 細意品嘗都食到開心果既香味; 另一款為土耳其著名軟糖, 呢款一食就知係玫瑰花味道, 甜度適中
特色甜品
初試土耳其餐發現都幾岩食, 有時放膽試下新菜式都會有得著, 同場加映今晚伴食主角: 可愛又貪睡肥黑猫一隻.......................
梅爾辛紅飯釀烤鷄
平時食飯,我都主意多多,喜歡尋幽探秘,尋找新的餐廳,支持小店。今日友人忽然來電,說有一間特式餐廳想找我一起去試一試,我心想,大部分的餐廳我也去過,認識過,更何況是一間位處旺角的餐廳?但想不到的是,到最後,我真的感到一份驚喜。餐廳位於旺角通菜街 (即民間統稱「女人街」),行下行下,朋友就帶佐我上一棟感覺像唐樓的大廈。餐廳雖小,但五臟俱全,座位不多,只有少少的4-5張枱,步入餐廳,感覺似一個家多過似一間餐廳。另外餐廳有一陣香芬味,帶出土耳其的感覺。打開餐牌,食物設計很特別,是用價錢去決定你的食物,而不是自選食物的,餐廳設計的套餐有多款。1。用價錢定的,有$168,$200,$250,$300,$350,五款選擇,但揀完你都唔會知自己有咩食既。2。High Tea Set ($226),有土耳其咖啡,加特式拼盤。3 和 4,也是有食物餐單的套餐,分別是10個course,和14個course,價錢就會再貴d,分別售$540和$780。而我地最後就揀佐一個比較中價既menu - $250per person.特式沙律配白芝士 7/10這款特式沙律有很多材料,包括番茄,生菜,青瓜,紫椰菜,而表面

但想不到的是,到最後,我真的感到一份驚喜。

另外餐廳有一陣香芬味,帶出土耳其的感覺。

特式沙律配白芝士 7/10

這款特式沙律有很多材料,包括番茄,生菜,青瓜,紫椰菜,而表面則放上了一些感覺像水牛芝士,食落比較淡味既白芝士。

整個菜式十分清新,而健康。
梅爾辛紅飯釀烤雞 9/10

第二款菜式上桌時我們以為是燒春雞,但把雞打開後才發現原來內有乾坤,有紅飯釀於雞的裡面。

烤雞是用上了超過十種不同香料烤制而成的,所以吃入口感覺很有層次,不算太濃味。

而紅飯的底部有少少近似甜豉油既醬汁,配上吸盡雞味的紅飯,十分好味,但略嫌飯的分量不夠多,有點不夠喉
自家制土耳其乳酪芝士炸物 7/10

這款炸物裡面有大量的芝士和少少芹菜,個炸皮做得都幾厚身,有點像蘋果批的感覺。

而醬料則是茄汁,炸物配茄汁,永遠也是最好的組合。

伴碟有番茄和青瓜,清清味蕾吧。
茄子薯仔配自制乳酪 7/10

這款菜式用上了薯仔,茄子,青瓜 ,小青椒,食物上配有土耳其乳酪 mix 茄汁,薯仔炸得很乾身,不會有油膩的感覺,乳酪混合茄汁也是很新穎的吃法,兩款酸度高的醬料意料不及原來可以成為朋友,整體來說是一款吃可口既小食。
阿拉斯加狹鱈魚 8/10

鱈魚配上紫椰菜,蜜桃面,番茄底,用千層酥的做法合埋一齊食,再配上有點像千島醬既乳酪汁,清新得黎有有炸鱈魚既香脆,而蜜桃既鮮甜又可以使整個菜式多一種層次。
特式甜品 8/10

最後的甜品是開心果酥餅,老實說,開心果味不算重,外裡酥皮做得好鬆脆,而內裡的餡料則偏甜,口感有點像麥芽糖,少少凍咁食,幾好味。
總體來說,$250per head食到一餐異國風情重既餐廳,真係一d都唔貴,而食食下原來都已經食佐6個course!

而要注意既係餐廳座位真係比較少,大家記得要預先訂位,以免吃閉門羹。
2016-11-25
$250 (Dinner)
  • 梅爾辛紅飯釀炸雞
Happy Friday晚上,兩口子走到旺角尋幽探秘──很不可思議吧?在旺角鬧市的隱蔽角落,還是藏著很多驚喜。地點看似很容易找的通菜街,但大廈門口與鄰舖裝修風格相似,輕易被錯過,要用心留意才會看到。這個入口與豉油街共用,而且只得英文,真的要打醒十二分精神。 冰沒有誇張,不單入口難找,就連餐廳招牌也不搶眼,非常低調就只有一個土耳其器皿,字體細小的店名>>>I Love Istanbul<<<印在招牌角落,不留神的話,實在無法得悉這是餐廳。 為何要在旺角花力氣找一間餐廳呢?皆因這是香港不常見的土耳其菜。餐廳以私房菜形式經營,步入餐廳,歡迎冰和男友的是可愛小貓,還有會說廣東話的店主。餐廳提供幾款套餐,如選擇Simple Design Set,店主會先了解食客口味,然後內進廚房準備食物。若想自行揀選,可點Luxury Dining Set 或 Chef Design Set,食物一目了然。 冰開出的條件是不辣、不要羊、不要內臟。店主按此要求,製作以下菜式:土耳其沙律展開風味一餐。食用前記緊拌勻,確保調味料徹底混和。豐富調味營造具層次味道,即使芝士

土耳其沙律展開風味一餐。食用前記緊拌勻,確保調味料徹底混和。豐富調味營造具層次味道,即使芝士不多,味道亦不單調。蔬菜顏色精彩,紅綠紫之選甚是搶鏡。

梅爾辛紅飯釀烤雞用超過十種香料烤焗,雞皮烘得較黑,但香味濃郁且獨特,絕不能錯過,雞肉嫩滑也入味,可謂內外俱全。雞內釀入香草飯,如炒飯乾身,蔥粒令炒飯加倍爽口。最肉多飯少,與港式碟頭飯一般做法相違背。

奧斯曼帝國古法鯖魚魚肉經油炸,香脆而不帶腥味。上面一片蜜桃是神來之筆,水果清甜與似是千島醬的味道中和熱氣感,也令味道獨一無二。

釀素瓜Karniyarik以醒神酸香茄汁提升食欲,混和在青瓜、矮瓜、青椒和薯仔當中,令這菜餚毫不平淡。

自家土耳其乳酪芝士炸物Mektup Boregi以類似雲吞皮包裹白芝士,再炸香。

咸香十足,只宜淺嚐,不然就是太膩喲,所以一碟四件二人分享乃恰到好處的安排。

Bite size甜品甜度極高,男友甚是喜歡,但冰無法多吃,只吃了一半。

這特色一餐是個很有趣的體驗,吃膩了一般中西菜晚飯的話,不妨給自己一個嶄新嘗試。
I Love Istabul is a private kitchen and they do offer a chef menu  based on the cost that you are willing  to pay priced from $200 to up to almost $800 each! We have chosen  the $250-$300 set and let's see what we are going to get out of it! Salad with cheeseThese kind of lettuce cucumber based salad is pretty common on Turkish cuisine, some feta cheese is sprinkled over the veggies in light oil as well as salt and pepper. Surprisingly pretty savoury from the salt but at least the mixed veggies

Salad with cheese
These kind of lettuce cucumber based salad is pretty common on Turkish cuisine, some feta cheese is sprinkled over the veggies in light oil as well as salt and pepper. Surprisingly pretty savoury from the salt but at least the mixed veggies is fresh and crunchy in texture.
Roasted tender chicken tender with rice
Our most enjoyable dish comes as our second dish. The halved roasted chicken in special seasoning is stuffed with fried rice that has been cooked with some slightly sweet and sour sauce, just like the Western style kind of fried rice that you can find in some Cha Chaan Tan in Hong Kong. The skin  is very  flavourful after absorbing the marination. The very lean chicken is not fatty but still very tender with lot of juice in the meat. The rice is not too much which is good because we actually have many more dishes coming up.
The size is just perfect to share among two people and we are already half filled up, yet still very moist even for the chicken boobies.
Alask Pollock Fish
A somewhat healthy combination  between deep fried fish fillet with a slice of cucumber, a slice of tomato, and some house seasoned yogurt sauce.
Saksuka with homemade yogurt
Basically a pile of fried potato slices with zucchinis and eggplate loaded with yogurt sauce and ketchup. Just a combination mashup board of veggies, nothing's wrong with it.
Ari Mektup Boregi
They are mini deep fried dumplings and it can be filled with chicken / beef/ veggies and we have chosen  the beef one. The filling is minced rather than chunked. The meat tasted really strong with a gamey beef taste. The spices are quite similar to other like kefta meat loaf. It's crunchy and still pretty tasty.
Baklava
Lastly, it comes to my favourite Turkish dessert, baklava, layers of puff pastry soaked surgery syrup, and packed with crushed pistachio. The nutty flavour is very powerful in the bite size pastry. Very indulging and super sweet, so make sure you order a cup of hot coffee to go down with it.
Ayran $45
A plain yogurt drink  that is mixed with cucumber slices and some herbs. Absolutely refreshing and it may be one of the most authentic thing we have tried that night. Highly recommend it!
2016-11-20
食得多日本菜或者中菜, 有時都會想試吓其他新口味.. 今日黎到呢度食土耳其菜, 一開始比我嘅感覺土耳其應該係食烤卷包🙈🙈🙈 我真係大鄉里😂 黎到呢度之後先別有一番體驗❤️特色沙律配白芝士土 🧀☘️沙律配沙律醬先係香港嘅慣常食法, 賣相同一般嘅沙律冇分別, 其實呢度係以新鮮既蔬菜配上香濃既白芝士用芝士撈沙律的確少見, 因為白芝士發酵嘅過程比較耐, 芝士已經呈現creamy嘅狀態, 呢個狀態嘅芝士其實係十分之濃味, 食下有種酸奶既感覺, 因白芝士味道較重, 故知然要徹底撈混, 如果唔係就會有啲太鹹👍🏻👍🏻👍🏻茄子薯仔配自製乳酪呢度每一個餸菜都好有驚喜! 茄子🍆整得岩岩好唔會太過林而失去口感, 薯仔事先輕煎過, 內裏帶點軟身, 配上特製嘅乳酪醬汁一齊食味道好match👍🏻梅爾辛紅飯釀烤雞🐓用上超過十種不同香料醃製再烤焗雞, 因為有時先醃製過, 雞肉肉質好香而且唔會煮得太過over, 肉質好嫩滑, 好juicy👏🏻👏🏻👏🏻 而且雞入而放滿左飯, 飯食落好香, 味道比賣相吸引❤️自家土耳其乳酪芝士炸物特製芝士炸物, 其實內裡係滿滿既配酪cheese, 雖然係炸, 不過唔會好多油, 而且內裡有條莞茜係入
特色沙律配白芝士土 🧀☘️

茄子薯仔配自製乳酪

梅爾辛紅飯釀烤雞🐓

自家土耳其乳酪芝士炸物

特製芝士炸物, 其實內裡係滿滿既配酪cheese, 雖然係炸, 不過唔會好多油, 而且內裡有條莞茜係入面, 莞茜配上乳酪食好特別, 乳酪味既濃味確實一流😍😍😍

不過始終都係有芝士, 食得多會有點膩
巴里島招牌巴東牛肉配烤餅

呢一道有啲似係東巴菜, 烤餅皮薄得黎唔易穿, 夾上生菜, 牛肉&蕃茄一齊食, 味道有少許辣, 而巴東牛肉唔係太過林身, 夾埋一齊食唔錯架! 😋😋😋
阿拉斯加狹鱈魚

因為呢度菜用上千島汁比較多, 而鱈魚本身味道比較淡, 所以味道有點過濃, 蓋過左鱈魚既魚味
呢個係土耳其嘅特色甜品

酥皮甜品, 內裏既夾心位置係開心果, 因為製造嘅過程落得比較多糖, 所以底層食落比較甜, 為一餐畫上完美嘅句號😘

因為土耳其嘅菜式屬濃味主義派, 較適合濃味者👍🏻👍🏻👍🏻
👈🏻👈🏻👈🏻順帶一提, 呢度有個好懶既員工! 就係佢喇😂 黎到呢間餐廳既時候佢已經訓左係其中一張枱上面唔郁, 仲係度合眼訓😂😂😂 不過🐱肥嘟嘟, 真係好得意! 而且好乖唔會亂咁騷擾客人, 又有邊個捨得話佢🙈
2016-11-19
2016-11-15 216 views
一向我都好鍾意食特色嘢食今晚就去食土耳其菜一入到鋪頭就好有中東風情氣氛除咗可以堂食之外陳列架上面仲有唔同嘅當地特色物品食物可以買雖然第一次食土耳其菜但真係一試難忘特別係呢一個梅爾辛紅飯烤雞雞皮烤得香香脆脆 食落香烤味十足底部仲有飯底吸收晒雞嘅精華超級香口濃味好好食  至於羊肉配烤餅我都比一百分👍🏻烤餅配合特色調味既羊肉兩者一齊食 一脆一冧 口感一流第三個菜式我地揀左翠玉瓜平時翠玉瓜多數切細片食今次本條咁大舊 估唔到有幾好口感好爽口瓜味吾算濃配合調味左嘅羊肉就相輔相成好夾除咗瓜 仲有叫魚食廚師將炸魚放係青瓜同蕃茄間青瓜同蕃茄比較清新可以去除炸魚既油膩感整體食落好新鮮最後有土耳其特色甜品左邊土耳其軟糖 味道較甜但由於size細細搞所以可接受右邊個款一層一層酥 好鬆化口感一流
一向我都好鍾意食特色嘢食今晚就去食土耳其菜
一入到鋪頭就好有中東風情氣氛