🦪鐵盒燒生蠔 半打$240拉克萊特芝士(3個)$43今次試下加埋熱熔芝士係生蠔度,勁有驚喜‼️‼️‼️超邪惡,芝士勁夾生蠔🤤🤤🤤必食必叫🔥🔥🙏生蠔隻隻都係大大粒,超鮮甜👏🤤必吃✨🐮和牛卡爾帕喬$148和牛上有醋、黑胡椒同香蔥,下層有大量洋蔥🧅平時唔係洋蔥既我超怕,但完全無唸到日本洋蔥係甜洋蔥又清爽,夾埋一齊食超有層次感!好有驚喜👏👏😋🍣白姜醋鯖魚昆布壽司$98好爽脆既壽司✨✨鯖魚一啲都唔腥,同白姜好夾😍😍唔好睇佢平平無奇,食落真係好有驚喜💖👍推!🦀蟹肉羹烏冬 $128超強烏冬‼️‼️湯底有蛋花、烏冬勁掛汁好食😍蟹肉份量🆗兩個人share食好夠食 👏山芋明太子鐵板燒$78好少日式餐廳有得食呢個,山芋配埋明太子咸咸地再加埋蛋黃同章魚🐙,口感幾特別,睇落小小碟 但會好滯🍣10件拼盤壽司 $268左口魚、真鯛、魷魚、鯖魚、深海潮魚、帶子、炙燒左口邊、鯛魚、牡丹蝦、拖羅🐟🐟件件都好鮮甜,食得出壽司師傅心機~~一啲都唔腥🤩😍每件都有特色👍🦪牡蠔豬肉$38外層燒到好脆,味道岩岩好唔會好咸😋幾得意既配搭!🍮自家製布丁 $38一定要食返甜品埋尾,必食‼️‼️超滑,唔會好甜😍😍~~👍
🦪鐵盒燒生蠔 半打$240
拉克萊特芝士(3個)$43

🐮和牛卡爾帕喬$148

🍣白姜醋鯖魚昆布壽司$98

🦀蟹肉羹烏冬 $128

山芋明太子鐵板燒$78

🍣10件拼盤壽司 $268

🦪牡蠔豬肉$38
外層燒到好脆,味道岩岩好唔會好咸😋幾得意既配搭!

🍮自家製布丁 $38
一定要食返甜品埋尾,必食‼️‼️超滑,唔會好甜😍😍~~👍
  • 和牛卡爾帕喬
  • 鐵盒燒生蠔 半打
  • 拉克萊特芝士
銅鑼灣有間很有人氣的樓上居酒屋~店面不算大,但環境很有氣氛♡在這裡真的有種置身於日本居酒屋的感覺.ᐟ ⧐ 鐵盒燒廣島生蠔 HK$240/6pcs ⧏⧐ 追加芝士 HK$43/3pcs ⧏餐廳名為牡蠣小屋,來到這裡當然要吃蠔利用鐵盒去燒能夠鎖住生蠔的鮮味,還能現場打卡師傅開蠔,儀式感滿滿.ᐟ生蠔很大隻和肥美,味道鮮甜濃郁ദ്ദി ·͜·還可以追加芝士,兩種食法我都好喜歡♡⧐ 特上刺身拼盤 (2人份) HK$490 ⧏師傅會在製作前詢問會否有不吃的魚類,非常細心♡特上刺身拼盤非常豐富,刺身全部厚切.ᐟ海膽十分鮮甜,味道香濃細膩,吞拿魚亦很肥美,入口即化為滿口油香~⧐ 山芋明太子鐵板燒 HK$78 ⧏ 把中間的蛋黃與山芋明太子拌勻,混合途中會慢慢變成糊狀,味道不錯.ᐟ能夠吃到山芋及明太子的咸香~ ⧐ 白姜醋鯖魚昆布卷 HK$98 ⧏ 昆布卷內有鯖魚、酸姜和大蔥.ᐟ口感因為有酸姜所以是帶點爽口的,很特別的味道,酸中帶甜非常開胃~⧐ 和牛卡爾帕喬 HK$148 ⧏和牛呈半熟狀態,夾著底層的生洋蔥一起吃~和牛味道香濃,口感軟熟帶有豐富油花,當中更有加入黑醋,也是一道很消暑開胃的菜式♡
銅鑼灣有間很有人氣的樓上居酒屋~
店面不算大,但環境很有氣氛♡
在這裡真的有種置身於日本居酒屋的感覺.ᐟ
追加芝士
⧐ 鐵盒燒廣島生蠔 HK$240/6pcs ⧏
⧐ 追加芝士 HK$43/3pcs ⧏

餐廳名為牡蠣小屋,來到這裡當然要吃蠔
利用鐵盒去燒能夠鎖住生蠔的鮮味,
還能現場打卡師傅開蠔,儀式感滿滿.ᐟ
生蠔很大隻和肥美,味道鮮甜濃郁ദ്ദി ·͜·
還可以追加芝士,兩種食法我都好喜歡♡
⧐ 特上刺身拼盤 (2人份) HK$490 ⧏

師傅會在製作前詢問會否有不吃的魚類,非常細心♡
特上刺身拼盤非常豐富,刺身全部厚切.ᐟ
海膽十分鮮甜,味道香濃細膩,
吞拿魚亦很肥美,入口即化為滿口油香~
⧐ 山芋明太子鐵板燒 HK$78 ⧏

把中間的蛋黃與山芋明太子拌勻,
混合途中會慢慢變成糊狀,味道不錯.ᐟ
能夠吃到山芋及明太子的咸香~
⧐ 白姜醋鯖魚昆布卷 HK$98 ⧏

昆布卷內有鯖魚、酸姜和大蔥.ᐟ
口感因為有酸姜所以是帶點爽口的,
很特別的味道,酸中帶甜非常開胃~
⧐ 和牛卡爾帕喬 HK$148 ⧏

和牛呈半熟狀態,夾著底層的生洋蔥一起吃~
和牛味道香濃,口感軟熟帶有豐富油花,
當中更有加入黑醋,也是一道很消暑開胃的菜式♡
2024-07-04
$600 (Dinner)
追加芝士
2024-07-11 139 views
𝔽𝕣𝕖𝕤𝕙 𝕒𝕟𝕕 𝕤𝕠𝕦𝕟𝕕, 𝕙𝕒𝕡𝕡𝕪 𝟛𝕣𝕕 𝕒𝕟𝕟𝕚𝕧𝕖𝕣𝕤𝕒𝕣𝕪 𝕥𝕠 𝕂𝕒𝕘𝕦𝕣𝕒🥳一訪再訪🚩,Kagura 既氣氛好舒服好和暖🤲🏽,但最喜歡既絕對係佢地既生蠔,肥美程度真係令人無法忘記😭,試過就知我無誇大。今次帶埋好飲得既朋友黎👻,拆餐勁既~來一份 signature 鐵盒燒生蠔🙇🏽‍♂️,由新鮮生蠔未開殼,到放入鐵盒燒焗☄️。燒好後香氣滿滿👃🏽,大隻到要分兩啖,飽滿肥美得要緊🤤;其中三隻加入拉克萊特芝士,超強拉絲效果💫,不過唔好影咁耐相呀🙉,芝士一冷卻就會影響口感。🦪Can Steamed Oyster | $240 / 6pcs🧀Raclette Cheese | +$43 / 3pcs睇住師傅處理和牛卡爾帕喬好有新鮮感✨,係和牛上加上唔同調味,配合紫洋蔥🧅一齊食,非常開胃😋。🐃Japanese Beef Carpaccio | $148第一次食山芋明太子鐵板燒,賣相有d出乎意料🖐🏽,將蛋拌勻🥚,口感特別,清晰食到山芋味道♒️。🍳Mentaiko and Yam Teppanyaki | $78另一款都係第一次點既白姜醋鯖魚昆布卷,本身怕鯖魚會好腥🌞;但配埋姜、蔥、昆布後

另一款都係第一次點既白姜醋鯖魚昆布卷,本身怕鯖魚會好腥🌞;但配埋姜、蔥、昆布後,點少少醬油,又唔腥又和諧🤝🏽,值得試試。

🐠Marinade Mackerel Pickled Ginger Rolls | $98

食日本料理又點可以唔 order 串燒🍢,飲 sake 食串燒咁襯🎏~我地嗌左1️⃣自家製肉丸🐣,拌左雞軟骨好有咬口,點生雞蛋🥚不得了;2️⃣牡蠣五花肉卷🐖,咬起來完全唔膩;3️⃣雞肝串燒🔸,燒得好香好入味。

🍖Homemade Meatball | $38
🐽Pork Belly with Oyster | $38
🐓Chicken Liver | $38

最後仲追加左一份明太子芝士玉子燒,估唔到份量咁大😮,熟度岩岩好🤙🏽。玉子燒裡面既明太子同芝士比例剛好,明太子既鮮味夠出,邪惡芝士又拉到絲🫦。

🥚Japanese Omelette with Cod Roe & Cheese | $108

餐廳踏入3️⃣週年🍾,呢兩個月有幾款酒都有 discount,我地毫不猶豫點左成支sake🧜🏽‍♀️,成晚邊食邊飲邊傾計好舒暢🎆。食到8成後,店員突然打鼓🥁,每位客人派一杯 sake🐚,最後一齊乾杯呢下好 chill,感覺對了🤩!

🍶山之壽 Sake | $340
到訪的當天正值餐廳開業三週年🥳 全場食客還一齊參加了祝酒儀式🍻✂︎❥$𝟵𝟴 岩蠔:三重縣的岩蠔體形頗大,蠔味濃郁肥美,口感creamy,非常新鮮👍🏻😻✂︎❥$𝟮𝟰𝟬 鐵盒燒生蠔/芝士另+$43 :蒸熟的生蠔肥嘟嘟,可以加少少辣感覺更加滋味😉 部份生蠔加了溶化的芝士,好邪惡🦪🧀✂︎❥$𝟭𝟰𝟴 和牛卡爾帕喬:和牛薄片撒上了胡椒及淋上醬汁,捲上翠綠色的青蔥一併吃下,清新的味道🌿✂︎❥$𝟵𝟴 白姜醋鯖魚昆布:外層有整片紫蘇葉、青蔥,中間包著大量的姜,有濃郁的辛辣口感🥢✂︎❥$𝟳𝟴 山芋明太子鐵板燒:山芋和明太子的配搭很美味,加了不少的魷魚顆粒,熱乎乎而且層次豐富🥘✂︎❥$𝟭𝟰𝟴 燒白鰻魚:魚肉鮮甜得很,魚皮又香脆,不知不覺吃光了👍🏻🐠✂︎❥$𝟮𝟲𝟴 10件壽司拼盤:最喜歡牡丹蝦壽司,甘甜軟糯🦐👍🏻 其他則較為普通😝
❥$𝟵𝟴 岩蠔:

❥$𝟮𝟰𝟬 鐵盒燒生蠔/芝士另+$43 :

❥$𝟭𝟰𝟴 和牛卡爾帕喬:

❥$𝟵𝟴 白姜醋鯖魚昆布:

❥$𝟳𝟴 山芋明太子鐵板燒:

❥$𝟭𝟰𝟴 燒白鰻魚:
魚肉鮮甜得很,魚皮又香脆,不知不覺吃光了👍🏻🐠

❥$𝟮𝟲𝟴 10件壽司拼盤:
最喜歡牡丹蝦壽司,甘甜軟糯🦐👍🏻 其他則較為普通😝

2024-07-02 109 views
次次食呢間由日本人主理嘅居酒屋都好期待😍,主打高質牡蠣食材🦪,見到佢擺喺冰陣上嘅蠔已經流哂口水🤤!!店內以木系為主調,並設有3張四人榻榻米枱,好有日本feel⛩,日本嘅氛圍充斥於每一個角落。·♡ 鐵盒燒生蠔 HKD$240/6pcs我的最愛😻鐵盒燒生蠔,生蠔會預先放入鐵盒內,加入清酒🍶再烤焗14分鐘,會用計時器計時好精準,夠鐘後店員會帶上手套以純熟又極速手法開蠔🤩,生蠔燒熟後仍然keep住肥美飽滿🤤,味道鮮甜帶點海水鹹香,絕對係must order item!而其中三隻生蠔加咗熱溶拉克萊特芝士🧀(追加芝士 $43/3pcs),睇住店員用刀推芝士落去,十分治癒😍!! 加咗芝士嘅生蠔又係另一種風味,double creamy😚,可以一試啊~·♡ 是日三種生蠔盛盒 HKD$300岩牡蠣 HKD$98 (原價$198)Yeahyeah✌🏻,一次過試咗4款唔同地區嘅生蠔,包括🇯🇵岩手、長崎、北海道及德島,個人最喜歡長崎嗰種😋,入口非常creamy,滿口鮮味🥰;岩手嗰款比較重海水味🌊,係海洋嘅味道呀;北海道嗰種味道會較鮮甜😚,鮮味滿分;而德島嗰款相對比較細小,充滿海水鮮味⚓️。宜家餐廳做緊活動
店內以木系為主調,並設有3張四人榻榻米枱,
好有日本feel⛩,日本嘅氛圍充斥於每一個角落。
♡ 鐵盒燒生蠔 HKD$240/6pcs

♡ 是日三種生蠔盛盒 HKD$300
岩牡蠣 HKD$98 (原價$198)

Yeahyeah✌🏻,一次過試咗4款唔同地區嘅生蠔,包括🇯🇵岩手、長崎、北海道及德島,個人最喜歡長崎嗰種😋,入口非常creamy,滿口鮮味🥰;岩手嗰款比較重海水味🌊,係海洋嘅味道呀;北海道嗰種味道會較鮮甜😚,鮮味滿分;而德島嗰款相對比較細小,充滿海水鮮味⚓️。宜家餐廳做緊活動✨,只須於6月30日前like 社交平台,就可以以優惠價$98食到岩牡蠣啦🤗~
♡ 山芋明太子鐵板燒 HKD$78

山芋嗰種黏稠口感好絲滑😙,以新鮮山芋磨成蓉,加入蠔仔、八爪魚粒及雞蛋整成鐵板燒🍳,整體口感好特別。
♡ 和牛卡爾帕喬 HKD$148

和牛🐃及蔥花鋪面,底下係洋葱絲,加入黑醋淋面,食落感覺清爽,和牛入口軟滑😚,紋理好靚。
♡ 白姜醋鯖魚昆布卷 HKD$98

以鯖魚🐟、酸姜、大蔥、紫蘇葉卷成的昆布卷,味道比較清新🍃,酸姜同紫蘇葉味道突出,成件放入口都唔會覺得膩口。
📍牡蠣小屋
銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square10樓
2024-06-19
Dinner
2024-06-28 81 views
今日同朋友去左銅鑼灣食飯,揀左呢間有得食蠔既日本餐廳,主打鐵盒燒生蠔🦪係佢地嘅既招牌菜,用鐵盒即叫即蒸,生蠔勁大隻😍肉質肥美 原汁原味食落啖啖肉好有口感!非常juiceKugura彩虹魚生飯用牛奶樽裝住魚生、蠔、海膽、蟹籽等配料每頂層賣相都好吸引,將佢倒落碗飯上面食落好creamy,口感豐富 鍾意食蠔既值得一試!性價比高
原汁原味食落啖啖肉好有口感!非常juice

Kugura彩虹魚生飯
用牛奶樽裝住魚生、蠔、海膽、蟹籽等配料
每頂層賣相都好吸引,將佢倒落碗飯上面
食落好creamy,口感豐富

鍾意食蠔既值得一試!性價比高

2024-06-28
Lunch
  • 免治雞肉
  • Kugura彩虹魚生飯
呢間專門食蠔想去好耐啦😍而且由日本人主理~去日本既感覺返晒黎🙂‍↔️個日撞正開業三週年,老闆派酒同大家乾杯,仲有同場生日慶祝,氣氛非常好🫶🏻同行朋友係蠔控都表示蠔好新鮮呀😆鐵盒燒牛蠔半打+拉克萊特芝士(必食!)即叫即開即燒,氣勢十足,見到巨大隻超級吸引!燒完都無點縮水🤤肥美鮮嫩又Juicy,想食原味之餘,我地仲加左邪惡芝士!職員真係拎住成舊芝士整溶批出黎😍芝士質地幾高質,加落蠔到多左重口感,重口味之選🤤白姜醋鯖魚昆布卷呢個又係好開胃既小食🫶🏻無腥味又清新爽口,出面少見既菜式配搭,成個卷料口感都豐富,必食😍山芋明太子鐵板燒口感幾特別既菜式,軟綿濃稠既山芋同微辣醇厚既明太子互相融合,面上放上左生蛋,令到整度菜質感更加絲滑~和牛卡爾帕喬入口即化,保持一定既冷度,夾雜洋蔥同蔥花食,清新爽脆得黎又帶點辣,好開胃既小食🫶🏻牡蠣泡菜鍋勁多料😱6大隻蠔、泡菜、菇類、娃娃菜,排得好靚,多到個鍋就黎裝唔晒🤣勁豐富~成個湯底都好濃郁,蠔既鮮味都出晒黎😍牡蠔茶漬飯個飯團係烤過,超細心既做法,好惹味!夾餅紅豆抹茶雪糕夾餅印埋鋪頭名,抹茶好香郁,係高質雪糕黎嫁😍

鐵盒燒牛蠔半打+拉克萊特芝士(必食!)

牡蠣泡菜鍋

牡蠔茶漬飯
個飯團係烤過,超細心既做法,好惹味!

夾餅紅豆抹茶雪糕
夾餅印埋鋪頭名,抹茶好香郁,係高質雪糕黎嫁😍

2024-06-25 51 views
設有吧台、榻榻米、卡位仲有室外位置!👉🏻鐵盒燒生蠔 (半打) $240👉🏻拉克萊特芝士(3個)$43原隻蠔放入鐵盒後燒,所以特別香口,每隻都脹卜卜勁肥美,鮮甜,而且帶有海水鹹香!加入芝士後,香氣更濃郁,更提昇蠔嘅鮮味!👉🏻上刺身盛合二人 $390共六款,最特別係煙熏左嘅鰹魚、日本嘅石斑,每款都厚切又新鮮!特別鮮帶子,入口即化的感覺!👉🏻山芋明太子鐵板燒 $78無係第二度見過,軟嫩嘅山芋加入明太子、八爪魚粒仲有生蛋黃,好夾!👉🏻和牛卡爾帕喬 $148和牛經過精心調味,柔嫩細膩,包埋洋蔥一齊食!👉🏻白姜醋鯖魚昆布卷 $98共六件,清新爽口!新鮮鯖魚配合香醇嘅白醋同昆布,帶有白姜嘅香氣,味道層次豐富!👉🏻蟹肉羹烏冬 $128湯羹濃郁,蛋花靚,蟹肉鮮味,搭配軟滑嘅烏冬,暖暖嘅飽足感!
設有吧台、榻榻米、卡位仲有室外位置!

👉🏻鐵盒燒生蠔 (半打) $240
👉🏻拉克萊特芝士(3個)$43
加入芝士後,香氣更濃郁,更提昇蠔嘅鮮味!

👉🏻上刺身盛合二人 $390
特別鮮帶子,入口即化的感覺!

👉🏻山芋明太子鐵板燒 $78

👉🏻和牛卡爾帕喬 $148
和牛經過精心調味,柔嫩細膩,包埋洋蔥一齊食!

👉🏻白姜醋鯖魚昆布卷 $98

👉🏻蟹肉羹烏冬 $128
湯羹濃郁,蛋花靚,蟹肉鮮味,搭配軟滑嘅烏冬,暖暖嘅飽足感!
2024-06-24 60 views
今日同朋友去咗 牡蠣小屋 食飯餐廳裝修好有日式風味,好有氣氛, 適逢朋友今個月生日, 仲可以同店員一齊乾杯鐵盒燒生蠔用鐵盒專屬啲生蠔蒸熟, 令生蠔平均受熱, 火候啱啱好, 每一隻都即場開啟, 超大隻鮮甜, 另外再加上半溶嘅拉克萊特芝士, 食落有點鹹香牡蠣泡菜鍋面頭放咗六隻牡蠣, 加入咗好多泡菜, 泡菜嘅香味令到生蠔更加提升, 仲有好多蔬菜配料和牛卡爾帕喬刺身肉質柔軟嫩滑, 面頭放咗大量蔥絲, 酸酸地好開胃白姜醋鯖魚昆布卷鯖魚獨特嘅鮮味加埋香蔥, 白薑, 好清新爽脆山芋明太子鐵板燒山芋口感好綿密, 仲有少少拉絲, 加咗明太子味道更加香濃燒牛舌牛舌咬落好腍身, 燒熱後啲油脂迫晒出嚟, 好香口燒蘆筍豬肉蘆筍切得超薄身, 包住啲豬肉, 咬落爽脆多汁
今日同朋友去咗 牡蠣小屋 食飯

鐵盒燒生蠔

另外再加上半溶嘅拉克萊特芝士, 食落有點鹹香

牡蠣泡菜鍋

和牛卡爾帕喬
刺身肉質柔軟嫩滑, 面頭放咗大量蔥絲, 酸酸地好開胃

白姜醋鯖魚昆布卷
鯖魚獨特嘅鮮味加埋香蔥, 白薑, 好清新爽脆

山芋明太子鐵板燒
山芋口感好綿密, 仲有少少拉絲, 加咗明太子味道更加香濃

燒牛舌
牛舌咬落好腍身, 燒熱後啲油脂迫晒出嚟, 好香口

燒蘆筍豬肉
蘆筍切得超薄身, 包住啲豬肉, 咬落爽脆多汁
2024-06-23 125 views
由🥸日本人主理嘅🌟牡蠣小屋🌟位於銅鑼灣,係主打🦪生蠔嘅🇯🇵日式料理店!用餐中途,🥸老闆出嚟派🍶清酒同埋慶生道具🎊,並擊起太鼓🥁!原來係店家開業嘅三周年🍾,加上有多位客人生日🎂,壽星獲贈巨型生啤🍺,現場氣氛高漲🤩!🦪鐵盒燒生蠔 $240/6pcs+ 🧀拉克萊特芝士 $43/3pcs鐵盒燒生蠔係牡蠣小屋嘅招牌菜之一,燒到啱啱好嘅廣島蠔脹卜卜,勁肥美!加配芝士,風味更濃香!亦可配少少酸辣嘅高菜漬,正!🥗和牛卡爾帕喬 $148|海鮮沙律 $118和牛嘅雪花紋漂亮,師傅將和牛片舖上洋蔥上,再加入適量嘅調味!和牛入口軟嫩,油脂嘅甜美令人愉悅!海鮮沙律有大量嘅刺身粒粒,正宗刺身多過菜!🍳山芋明太子鐵板燒 $78|明太子芝士玉子燒 $108有好多八爪魚粒粒增鮮嘅山芋明太子鐵板燒,襯熱撈勻嚟食,正!玉子燒包住半溶嘅芝士同埋明太子,十分滿足!🍣白薑醋鯖魚昆布卷 $98|拖羅蔥花卷 $88鯖魚昆布卷內含有日本蔥、白薑同埋紫蘇葉!而拖羅蓉卷,小卷入面都充滿拖羅蓉!兩款卷物嘅質素都幾好!🍻三德利生啤 $58|鮟鱇魚肝 $58|燻製鹽枝豆 $38綿滑滋味嘅鮟鱇魚肝,仲有鹽味枝豆,係日式料理必備嘅下酒菜!

🦪鐵盒燒生蠔 $240/6pcs
+ 🧀拉克萊特芝士 $43/3pcs
🥗和牛卡爾帕喬 $148|海鮮沙律 $118
🍳山芋明太子鐵板燒 $78|明太子芝士玉子燒 $108
🍣白薑醋鯖魚昆布卷 $98|拖羅蔥花卷 $88
🍻三德利生啤 $58|鮟鱇魚肝 $58|燻製鹽枝豆 $38
綿滑滋味嘅鮟鱇魚肝,仲有鹽味枝豆,係日式料理必備嘅下酒菜!
2024-06-19 45 views
今日朋友帶我食一間燒蠔嘅日料,真係幾正🦪鐵盒燒生蠔 (半打)$240 + 🧀追加芝士 $42/3-新鮮飽滿的生蠔放在鐵盒上燒 然後店員拆肉再淋上拉克萊特芝士 溫熱的蠔鮮甜味十足 蠔身飽滿綿密帶彈性 加上芝士的鹹香味道 極力推薦加芝士👍🏻🍳山芋明太子鐵板燒 $78-明太子味道的山芋混有八爪魚粒 味道與章魚小丸子相近 口感比較綿滑帶黏🐂和牛卡爾帕喬 $148-生和牛加入黑醋及蔥花 感覺似和牛他他 油感強勁 肉質嫩而滑🐠白姜醋鯖魚昆布卷 $98-昆布卷內有鯖魚 酸姜 大蔥 原件放入口會有強烈的紫蘇葉香味 酸酸甜甜十分開胃⬜️油炸豆腐伴魚仔 $78-豆腐口感似炸過的豆卜 比較乾身帶脆口 頂上大量白飯魚仔及蔥花 淡香之選🐟鹽燒吞拿魚鮫 $188-魚鮫巨型多肉 油分令肉質非常嫩滑 魚油香加上本身的甜味 再配上蘿蔔蓉汁 實屬不錯🦀蟹肉羹烏冬 $128-以蛋花湯羮作基底再加入拆蟹肉 烏冬掛起湯羮味道很好 鮮甜之中帶微鹹🍢鹽燒牛舌 $48-牛舌極之嫩口 完全沒有韌的口感 椒鹽吊出牛舌香味 彈牙味美🍮自家製布丁 $38-布丁上加入黑糖 甜而不膩的感覺 布丁有蛋香味總括而言,鍾意食蠔嘅朋友一定要試試,味道讚👍
今日朋友帶我食一間燒蠔嘅日料,真係幾正

🦪鐵盒燒生蠔 (半打)$240 + 🧀追加芝士 $42/3

🦀蟹肉羹烏冬 $128

🍢鹽燒牛舌 $48

🍮自家製布丁 $38
-布丁上加入黑糖 甜而不膩的感覺 布丁有蛋香味

總括而言,鍾意食蠔嘅朋友一定要試試,味道讚👍🏻
2024-06-14 90 views
居酒屋以日本蠔為主題,食材新鮮,平日的晚上都座無虛席。剛巧今晚有兩枱食客生日,餐廳舉行了一個小活動,送了每人一杯清酒,之後在場所有人一起高舉酒杯向兩位食客說聲生日快樂,場面非常溫馨。鐵盒燒生蠔(半打)肥美的生蠔入口嫩滑,其中3隻加了拉克萊特芝士,味道更加吸引,滋味無窮。山芋明太子鐵板燒 山芋配明太子和八爪魚粒,口感豐富。白薑醋鯖魚昆布卷 昆布捲着鯖魚和白薑,鮮味十足。和牛卡爾帕喬 薄切的牛肉刺身,口感柔嫩,入口即化。螢光魷魚沖漬 口感爽脆,味道帶點鹹香。山芋蓉綠茶蕎麥麵(冷) 山芋蓉配蕎麥麵,好食又健康。串燒 雞軟骨、免治雞肉、蘆筍豬肉、雞髀 每一款串燒都非常美味,特別喜愛免治雞肉串,啖啖肉兼有咬口,再沾上蛋漿,更加惹味。飲品Grapefruit Juice 西柚汁味道酸甜開胃。Salt & Lemon SHOCHU SODA味道豐富,清新解渴。
鐵盒燒生蠔(半打)
山芋明太子鐵板燒
山芋配明太子和八爪魚粒,口感豐富。
白薑醋鯖魚昆布卷
昆布捲着鯖魚和白薑,鮮味十足。
和牛卡爾帕喬
薄切的牛肉刺身,口感柔嫩,入口即化。
螢光魷魚沖漬
口感爽脆,味道帶點鹹香。
山芋蓉綠茶蕎麥麵(冷)
山芋蓉配蕎麥麵,好食又健康。
串燒
雞軟骨、免治雞肉、蘆筍豬肉、雞髀
飲品
Grapefruit Juice
西柚汁味道酸甜開胃。
Salt & Lemon SHOCHU SODA
味道豐富,清新解渴。
Dinner
前排去旅行食過糸島嘅牡蠣小屋後,久久不能忘懷🤤所以嚟咗呢間專食日本燒蠔嘅餐廳😛幾有驚喜,環境同氣氛仲好過喺日本😂😂食食吓會有大家一齊舉杯環節、慶祝生日🎂同埋限量特價刺身推出🥳最重要嘅係有人燒埋俾我食🤪🤪坐喺吧枱望住師傅等食,又係另一番享受🤣🤣題外話,餐廳有唔少員工都係日本人,親切又有禮貌🥰🥰令我哋覺得好似真係去咗日本咁🇯🇵🦪鐵盒燒生蠔 半打 ($240)應該係餐廳最signature嘅菜式😋店員將生蠔放落鐵盒燒前,先俾我哋望一望,然後再喺我哋側邊燒🔥一路燒一路聞到好香蠔味😌燒完一打開個盒啲蠔味湧出黎😍之後再喺我哋面前打開蠔殼,將熱溶咗嘅芝士厚厚地加喺蠔上面🧀又邪惡又吸睛🤩🤩🍳山芋明太子鐵板燒 ($78)鐵板燒上枱熱辣辣,入面有大量芝士、明太子同埋山芋,底部帶焦香,味道都幾夾😆不過可能加咗山芋,口感對我來講唔係幾啱🫣🫣🥬白姜醋鯖魚昆布卷 ($98)昆布包住大量嘅白姜同醋鯖魚,幾特別嘅組合,酸中帶甜同辣,清新又開胃🥗🥩和牛卡爾帕喬 ($148)和牛片柔軟嫩滑,油脂香滿滿🤤加少少鹽、黑椒同醬汁調味已經好足夠,最緊要係夾埋洋蔥絲一齊食,鮮甜又好味😋🐟鯖魚箱押壽司 ($108)自從喺日本食過呢款

鐵盒燒生蠔 半打

🦪鐵盒燒生蠔 半打 ($240)

山芋明太子鐵板燒

🍳山芋明太子鐵板燒 ($78)

白姜醋鯖魚昆布卷

🥬白姜醋鯖魚昆布卷 ($98)

和牛卡爾帕喬

🥩和牛卡爾帕喬 ($148)

鯖魚箱押壽司

🐟鯖魚箱押壽司 ($108)
自從喺日本食過呢款壽司之後,成日都想喺香港搵返一樣嘅味道🥰箱押壽司因為用木箱壓過,所以米粒好緊實口感比較實淨,滿滿鯖魚與醋酸嘅香氣🤤

拖羅大根漬卷壽司

🍣拖羅大根漬卷壽司 ($88)
爆多拖羅蓉,好滿足🤤🤤大量嘅大根漬物,酸酸地減少罪惡感🤭

特大吉列蠔 兩件

🦪特大吉列蠔 兩件($78)
食完燒蠔當然要試埋個吉列蠔😂呢間餐廳嘅蠔真係好出色👍🏻Jumbo size嘅蠔,大大隻脹卜卜鮮甜又多肉,配埋酥脆嘅炸皮,外酥脆內軟,鮮甜多汁😋😋

免治雞肉

🍳免治雞肉 醬汁味 ($38)
免治雞肉肉質軟嫩,沾埋醬汁同雞蛋一齊食,好味👍🏻

雞脾($38) 、雞翼 ($38) 、蕃茄豬肉($38)

🍗雞脾 鹽味($38)
🍖雞翼 總味($38)
🍅蕃茄豬肉 鹽味($38)
鯖魚箱押壽司
拖羅大根漬卷壽司
特大吉列蠔 兩件
免治雞肉
雞脾($38) 、雞翼 ($38) 、蕃茄豬肉($38)
  • 拉克萊特芝士
  • 特大吉列蠔
2024-06-09 31 views
日本料理精緻而健康,除了考刀功的魚生刺身之外,蒸、煮、鍋物、炸物、醃製漬物、串燒,做法千變萬化百吃不厭!牡蠣小屋位於食肆林立的銅鑼灣鬧市,地點方便鄰近地鐵站,叫得做牡蠣小屋,當然是食蠔的好地方!除了蠔這裡其他食物質素也很高,服務態度友善,回頭率高啊!店舖雖然唔係好大,但氣氛好好,期間職員捧着一盤清酒🍶贈與客人,然後打鼓 全場一齊乾杯,亦為慶祝三周年紀念,推出限時優惠!鐵盒燒廣島生蠔半打 $240這是餐廳主打的招牌菜,蠔是日本產的廣島生蠔,以鐵盒加熱蒸熟,然後即場由職員撬開,熱辣辣鮮味十足,原汁原味,還可以追加拉克萊特芝士(3個$43)將烤熱後變得黏稠的芝士切面刮下來,放在蠔上面一齊食,芝士滋味濃醇,入口鹹香!山芋明太子鐵板燒 $78淡味的山芋質感黏黏滑滑,配合微辣鮮香的明太子、蛋黃,非常可口。白姜醋鯖魚昆布卷 $98是用薄薄的昆布漬包著醋鯖魚、白薑、蔥段,昆布的鮮味令鯖魚提鮮,這個微酸清新好味有驚喜!和牛卡爾帕喬 $148和牛的生牛肉片,大量洋蔥絲墊底,加鹽、黑椒、黑醋調味,再加上大量蔥花。用牛肉片包住所有材料一齊食用,所有味道一次過喺口裏面爆發,感覺比想像中和諧,食材互相協調,

鐵盒燒廣島生蠔半打 $240

山芋明太子鐵板燒 $78

白姜醋鯖魚昆布卷 $98

和牛卡爾帕喬 $148
用牛肉片包住所有材料一齊食用,所有味道一次過喺口裏面爆發,感覺比想像中和諧,食材互相協調,調味有效減低和牛油膩感和提升牛肉的味道!

白燒鰻魚 $148
蒲燒鰻魚食得多,白燒是第一次品嚐,鰻魚炙烤後十分香脆可口、魚味突出,味道口感都一流!
白燒即無用調味,只用少許的鹽去腥後將鰻魚兩邊均勻燒烤,逼出油香,可保留鰻魚原始鮮味,食用時再因應口味加調味料帶出魚肉本身的鮮甜味!

牡蠣五花肉卷(鹽味) $38
牛脷(鹽味) $48
五花肉薄片包著牡蠣燒,香烤味肉味加蠔味,三重濃郁滋味!
牛脷亦是水準之作。

蟹肉羹湯烏冬 $128
蟹肉、蔥花、蛋花,烏冬是滑不溜口,唔錯唔錯👍🏻

自家製法式栗子蛋糕 $128
以甜栗子泥為原料製成的甜點,中間有忌廉,底部蛋糕有咖啡味,整體綿滑香甜,為這餐畫上完美的句號!

烏龍茶 Apple juice @$38

這家餐廳長期熱鬧,氣氛很好,連店員也是日本人,也吸引了不少日本人光顧。為了慶祝開店週年,還請客人喝清酒,順便還慶祝了六月生日的顧客,十分暖心。⭐️明太子玉子燒玉子和明太子是絕配,熱辣辣的雞蛋包裹明太子和芝士,有些許拉絲效果,入口十分香甜。⭐️銀鱈魚西京燒鱈魚肉質細緻柔嫩,醬料恰到好處,不會過於鹹腥,吃下去口感清新爽脆。⭐️雞腿肉串燒雞腿肉串燒鮮嫩多汁,烤製恰到好處,肉汁充滿香氣。⭐️鐵盒燒牛蠔 將新鮮的生蠔放入鐵盒蒸熟,生蠔比一般的生蠔飽滿鮮甜。其中三隻生蠔我們搭配了拉克萊特芝士,芝士先預熱,再削去表面的芝士放在生蠔上,熱辣辣的軟心的芝士包裹著新鮮鮮甜的生蠔,很美味。⭐️山芋明太子鐵板燒以日式明太子和清爽的山芋為主角,加上有趣的烹調方式,加上有章魚,入口像健康版的薯蓉,給味蕾帶來全新體驗。⭐️和牛卡爾帕裔新鮮的生和牛與爽脆的洋蔥搭配,讓人忍不住一口接一口,味道很爽口。⭐️白姜醋鯖魚昆布用昆布包裹生薑和醋鯖魚,賣相很有趣,入口清新醒胃,很開胃。⭐️蒲燒鰻魚鰻魚肉質鮮嫩多汁,配上特製的蒲燒醬汁,既入口即化又不失Q彈。

⭐️明太子玉子燒

⭐️銀鱈魚西京燒

⭐️雞腿肉串燒

雞腿肉串燒鮮嫩多汁,烤製恰到好處,肉汁充滿香氣。

⭐️鐵盒燒牛蠔

⭐️山芋明太子鐵板燒

⭐️和牛卡爾帕裔

⭐️白姜醋鯖魚昆布

用昆布包裹生薑和醋鯖魚,賣相很有趣,入口清新醒胃,很開胃。

⭐️蒲燒鰻魚