Restaurant: Keisetsu
Terms & Details:
2024-06-20 75 views
最近發現一間性價比好高嘅omakase🥢Lunch一位只係$498,而且都係好有質素!螢雪位於銅鑼灣,lunch omakase套餐有11件壽司加手卷,另外配埋前菜同湯等等~前菜係爽彈嘅墨魚冷盤同埋豆腐沙律,沙律醬汁酸酸甜甜好開胃🥗今次嘅壽司同手卷包括有🍣石垣鯛 / 真鯛 / 池魚 / 魷魚海膽右口魚 / 燒銀鱈魚 / 北寄貝赤海膽 /燒右口魚魚邊 / 赤身牡丹蝦 / 中拖羅蓉手卷當中有幾款印象特別深刻,第一件嘅石垣鯛,面頭加咗柚子皮做調味,味道清新,開咗個好頭~ 而真鯛就配炒香咗嘅烏魚子,惹味又有口感🤤平時左口魚食得多,右口魚真係第一次食,同魚肝醬好匹配,更鮮味🐟燒右口魚魚邊充滿魚油香!牡丹蝦就以燒蝦膏提鮮,令味道更香濃~師傅亦好有心機每款介紹,每一款嘅特式同埋食用建議🥢食完壽司之後就有魚湯燉蛋同海鮮清湯,兩款入面都好多配料,味道清甜~最後就以抹茶紅豆雪糕作結🍨滿足!
前菜係爽彈嘅墨魚冷盤同埋豆腐沙律,沙律醬汁酸酸甜甜好開胃🥗
今次嘅壽司同手卷包括有🍣
石垣鯛 / 真鯛 / 池魚 / 魷魚海膽
右口魚 / 燒銀鱈魚 / 北寄貝
赤海膽 /燒右口魚魚邊 / 赤身
牡丹蝦 / 中拖羅蓉手卷

最近試咗一個Omakase 11貫壽司加手卷嘅套餐$498。呢個套餐可以試到多款壽司🍣前菜豆腐蓉沙律🥗呢道前菜口感輕盈,豆腐蓉細滑,配上新鮮嘅蔬菜,味道清新開胃,為之後嘅壽司盛宴做好準備。壽司🍣真鯛:呢款真鯛壽司配上魚春,魚春經過曬乾再輕輕炒過,味道更濃郁。石桓鯛壽司配上青柚子皮,清香爽口,魚肉厚實鮮味。銀鱈魚壽司肉質細嫩,油脂豐富,入口即溶。墨魚壽司配上赤海膽,海膽嘅鮮甜同墨魚嘅黏黏口感,味道鮮美。粒貝壽司新鮮爽口,貝肉鮮甜。深海池魚壽司口感細膩,味道清甜。海膽壽司配上香脆嘅紫菜,味道鮮美。煙熏平政壽司帶有獨特嘅煙熏香味,魚肉嫩滑多汁。帶子壽司經過備長炭燒製,有少少苦味同乾身口感,但別有一番風味。牡丹蝦壽司配上燒香嘅蝦膏撈埋一齊,味道更加豐富,蝦肉鮮甜。中拖羅壽司油脂分布均勻。最後嘅吞拿魚蓉手卷,魚蓉細膩,配上紫菜同飯,味道唔錯。之後就到茶碗蒸,夠嫩滑,加入咗櫻花蝦。蜆湯清新鮮甜,蜆肉肥美,係一個非常暖胃嘅選擇。最後嘅甜品係曲奇味雪糕,夠香甜。

壽司🍣

石桓鯛壽司配上青柚子皮,清香爽口,魚肉厚實鮮味。

粒貝壽司新鮮爽口,貝肉鮮甜。

最後嘅吞拿魚蓉手卷,魚蓉細膩,配上紫菜同飯,味道唔錯。

之後就到茶碗蒸,夠嫩滑,加入咗櫻花蝦。
蜆湯清新鮮甜,蜆肉肥美,係一個非常暖胃嘅選擇。
最後嘅甜品係曲奇味雪糕,夠香甜。
2024-06-16 54 views
銅鑼灣 |螢雪 夏天天氣悶熱,總是想吃些清爽的,Omakase 絕對是最佳好選擇💫 襯假期來到位於銅鑼灣行街,Shopping 前要填填肚子,來到渣甸街的螢雪,一家主打Omakase 日式餐廳,全店以吧枱式設計,亦設有廂房,我就選了吧枱,可以直接欣賞師傅精湛手藝,絕對是味素跟視覺的雙重享受💫 Lunch set Omakase 11件壽司加手卷HK$498/位+10% 服務費,絕對超值之選💫前菜🥗沙律 - 豆腐蓉沙律,口感輕盈清新▪️小食 - 煮牛舌,微辣,牛舌軟腍11 貫壽司🍣🍣真鯛 - 肉質細緻有彈性,加入柚子皮,清新淡雅帶有甘甜🍣右口魚 - 裙邊炙燒過後逼出油香,肉質非常滑溜🍣石垣雕 - 魚身特別肥厚、油份充足🍣魷魚海膽 - 這個非常配搭,海膽的鮮味加上魷魚咬勁,一次過滿意兩款的味覺享受🍣帆立貝 - 抹上少少醬油同柚子,鮮味無窮🍣池魚 - 肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩🍣平政 - 其肉質肥嫩、脂含量豐富🍣吞拿魚背脊 - 赤身醬油漬,面頂加上芥末籽,漬過後提升魚的鮮味。🍣海膽 - 用上北海道紫海膽,配生紫菜醬,味道清甜鮮味🍣米糠漬鯖魚 - 經米糠醃漬的鯖魚味道更甜更濃🍣
銅鑼灣 |螢雪

前菜
🥗沙律 - 豆腐蓉沙律,口感輕盈清新
▪️小食 - 煮牛舌,微辣,牛舌軟腍

11 貫壽司🍣
🍣真鯛 - 肉質細緻有彈性,加入柚子皮,清新淡雅帶有甘甜
🍣右口魚 - 裙邊炙燒過後逼出油香,肉質非常滑溜
🍣石垣雕 - 魚身特別肥厚、油份充足
🍣帆立貝 - 抹上少少醬油同柚子,鮮味無窮
🍣池魚 - 肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩
🍣平政 - 其肉質肥嫩、脂含量豐富
🍣海膽 - 用上北海道紫海膽,配生紫菜醬,味道清甜鮮味
🍣米糠漬鯖魚 - 經米糠醃漬的鯖魚味道更甜更濃
🍣中拖羅手卷 - 見美而不膩
🍣燒吞拿魚 - 選用魚較位,肉質嫩滑細緻
🍣玉子燒 - 蛋香味濃

🥚蒸蛋 - 加入魚湯一起蒸,除蛋香更有魚鮮味,口感順滑,再加入櫻花蝦、海鮮、蕃薯粒,非常豐富

🥣海鮮清湯 - 鮮甜不油膩
🍧甜品 - 柚子雪葩

▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 餐廳: 螢雪 地址: 銅鑼灣渣甸街66號亨環7樓

▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️
2024-06-15 56 views
冇諗過可以比$500就可以享受到咁滿足嘅午餐🍱仲要喺銅鑼灣地段👍👍👍每款壽司都好有特色😍沙律🥗:這碗沙律絕對不馬虎,它有著美味的芝士和一點點辣味,還有新鮮的蕃茄。牛舌:這塊牛舌烹調得非常嫩滑。牛舌的軟腍口感令人驚艷,每一口都能感受到牛肉的鮮美和柔軟的質感。鱸魚壽司:這份鱸魚壽司給人超級鮮味的感覺。鱸魚肉質鮮嫩,入口即化,表現出鮮魚的原汁原味。每一口都能品味到鱸魚肉的新鮮和細膩。石垣鯛壽司:這道石垣鯛壽司的外型吸引人,上面加了少許柚子皮,為魚肉增添了獨特的風味。每一口都能品味到石垣鯛的鮮味和柚子的清新。池魚壽司:這塊池魚壽司散發著鮮甜的香氣。池魚的肉質鮮美,口感豐富。每一口都能感受到池魚的鮮甜和壽司的口感。右口魚壽司:這份右口魚壽司在壽司上加入了一些魚肝醬,突顯了鮮味。口感彈牙,每一口都能品味到魚肉的鮮美和魚肝醬的豐富風味。醬油燒帆立貝壽司:這道醬油燒帆立貝壽司師傅使用了秘製醬油,給帆立貝增添了炙燒的味道。每一口都能品味到帆立貝的鮮美和燒烤風味。墨魚海膽壽司:墨魚和海膽是一對絕佳的組合,這道壽司展現了這種搭配的美味。海膽新鮮而豐潤,墨魚則帶著鮮甜的風味。每一口都能感受到海膽的奢華和墨魚的

沙律🥗:

牛舌:

鱸魚壽司

石垣鯛壽司

池魚壽司

右口魚壽司
這份右口魚壽司壽司上加入了一些魚肝醬,突顯了鮮味。口感彈牙,每一口都能品味到魚肉的鮮美和魚肝醬的豐富風味。

醬油燒帆立貝壽司

墨魚海膽壽司
墨魚和海膽是一對絕佳的組合,這道壽司展現了這種搭配的美味。海膽新鮮而豐潤,墨魚則帶著鮮甜的風味。每一口都能感受到海膽的奢華和墨魚的鮮甜。

好推介!
《螢雪 - 銅鑼灣》最近試左幾間感覺不錯既日式餐廳,其中一間就係我想試好耐、位於渣甸街既Omakase 螢雪🤓成日見人地介紹,自己就係第一次食🥸Lunch menu 既Omakase好抵食,人均唔洗$500就食得到11件壽司加手卷 set🥰入面仲有埋前菜、茶碗蒸、熱湯同甜品添呀😍當日係星期六既下午,幾乎全個餐廳都坐滿曬人,可見呢度的確係間人氣既日式餐廳呢前菜💁🏻‍♀️沙律及汁煮牛舌前菜係口味清新既柚子醋汁沙律菜🥗最適合比我開開胃,酸酸地易入口,再配埋煮到淋曬既汁煮牛舌,口感香甜好味壽司💁🏻‍♀️真鯛 師傅用左真鯛既魚春曬乾再炒香,就好似製作烏魚子既做法去整,再放喺鯛魚壽司上面,魚春食落有少少似咸蛋黃既味道,咸香微脆,真鯛魚肉結實,好有口感💁🏻‍♀️石垣鯛 呢件壽司味道清新,用左青柚子皮提味,好有夏日既感覺💁🏻‍♀️墨魚 新鮮既墨魚壽司個質感係好似蒟蒻咁煙煙韌韌的,有種黏糯既感覺,食落微甜的🥰上面放左一大片鹽水紫海膽,味道甘香💁🏻‍♀️鮫魚 又名左口魚,係我日常好喜歡食既壽司🫶🏻壽司飯入面加左蔥花,所以多左份清新既蔥香味,上面放左肝醬同魚春,係一件比較重油花同味道濃郁既壽司💁🏻‍♀️粒貝壽司師傅話要
《螢雪 - 銅鑼灣》

前菜
💁🏻‍♀️沙律及汁煮牛舌

壽司
💁🏻‍♀️真鯛

💁🏻‍♀️石垣鯛

呢件壽司味道清新,用左青柚子皮提味,好有夏日既感覺

💁🏻‍♀️墨魚

💁🏻‍♀️鮫魚

💁🏻‍♀️粒貝

壽司師傅話要睇貝類係咪新鮮,睇佢啲肌肉識唔識收縮就知道啦,次次食omakase最鍾意就係睇壽司師傅拍打啲貝類,睇住佢哋縮埋一舊真係好得意🤓當然食落係十分爽脆有口感,好新鮮呢

💁🏻‍♀️鮮帶子

平時食帶子都係食佢新鮮軟糯嘅口感,但係呢度就用咗好不同嘅方法製作,先用和歌山既木材燒熱備長炭再微微炭烤帶子,肉嘅表面有焦香嘅味道,而裏面仲係保持住軟滑嘅質感,口感特別

💁🏻‍♀️醬油漬呑拿魚

喺吞拿魚入面,我一向最鍾意就係食肥美多油份嘅大拖羅,不過原來醬油漬過嘅吞拿魚赤身都係好好食的,經過醬油漬之後魚肉本身嘅腥味會冇咗,肉質仲會變得好柔軟,味道帶鮮甜😍而吞拿魚赤身上面落咗芥末籽作調味,少少刺激,但係入口嘅口感就更多層次

💁🏻‍♀️海膽

壽司師傅似乎唔係好肉痛啲海膽😬一件壽司上面放咁多海膽肉令人食指大動😍只需要配上師傅特製嘅醬油一啖放入口就已經令人滿足😎食完個口腔仲滿滿海膽嘅鮮味

💁🏻‍♀️椿魚

樁魚嘅肉質好柔軟,而且味道甘醇,配上京都wasabi 漬作為調味,更加帶出到魚肉嘅甜味同埋有少少刺激味蕾嘅感覺

💁🏻‍♀️牡丹蝦

同樣地係十分創新嘅做法,師傅將牡丹蝦肉同埋蝦膏壓碎,整成他他嘅狀態,但係又唔會好似肉醬咁絲滑,反而保留咗蝦肉嘅質感

💁🏻‍♀️呑拿魚蓉紫蘇葉手卷

嚟到結尾,師傅用咗吞拿魚蓉手卷為呢一餐畫上一個句號,手卷入邊除咗紫蘇葉嘅味道之外,放咗青瓜更加係神來之筆,軟滑嘅吞拿魚蓉配埋爽脆嘅青瓜,仲有脆卜卜嘅紫菜,成件事都好圓滿

💁🏻‍♀️櫻花蝦魚湯蒸蛋及味噌湯

食完晒所有壽司之後,店員就拎埋最後嘅熱食俾我哋,好少食到加入魚湯製作嘅蒸蛋,成哥蒸蛋都充滿着海鮮同魚肉嘅香氣,仲有蜆肉、白果、魚肉等嘅食材喺入面,口感豐富得來味道仲好多層次,而佢嘅味噌湯睇落平平無奇,但係飲落就知道用咗好多材料熬製,鮮甜美味,飲完非常暖胃,再食埋最尾嘅柚子雪葩😉成餐飯食得好飽仲好滿足
2024-06-08
2024-06-13 1499 views
端午節一連三日的長假期,真正可以好好的放輕鬆,從繁重的工作放鬆一下,long weekend當然要搵D好嘢食,立即約朋友,然後就搵咗銅鑼灣呢間高質壽司店品嚐一下午餐,餐廳位置方便,銅鑼灣港鐵站一出行3分鐘就到,非常方便,而且座位寬敞,主要都是吧枱位置,可以直接欣常師傅的手藝,另有包廂,要同朋友或客戶傾計都絕對無問題~星期六的午餐時段都陸續有客人到來,果然大家都好熟路十一貫壽司+手卷lunch set($498/人)🌟前菜:豆腐野菜沙律、柱候牛舌先來一個開胃前菜,豆腐野菜沙律夠清新,而牛舌非常的軟淋入味,好好食🌟十一貫壽司🔺真鯛真鯛肉質細緻有彈性,食落新鮮清甜,加上少許柚子皮,吃時更清新🔺右口魚壽司平時都是食左口魚,今次係右口魚,其實都屬比目魚,都是油分豐富的白身魚,加上炙燒過的裙邊,更加甘香肥美😋🔺石垣鯛肉質爽脆有彈性,味道清新鮮味🔺魷魚海膽魷魚+海膽,配搭頗為新鮮,兩種截然不同的口感加在一起又很不錯,海膽鮮甜,配上清脆爽滑的魷魚,配上鮮甜海膽,味道很夾。🔺帆立貝再來帆立貝壽司,帆立貝厚身啖啖肉,有口感又鮮味,師傅加上少許柚子,味道更清新。🔺池魚相對濃味的白身魚,油脂豐厚,味道甘甜,口
星期六的午餐時段都陸續有客人到來,果然大家都好熟路
十一貫壽司+手卷lunch set($498/人)
🌟前菜:豆腐野菜沙律、柱候牛舌
🌟十一貫壽司
🔺真鯛
🔺右口魚壽司
🔺石垣鯛
肉質爽脆有彈性,味道清新鮮味
🔺魷魚海膽
🔺帆立貝
🔺池魚
相對濃味的白身魚,油脂豐厚,味道甘甜,口感清爽
🔺平政
肉質細緻,口感滑嫩,油脂豐富
🔺赤身醬油漬
赤身味濃,口感油潤軟滑,用上醬油漬方法去處理,味道更濃郁鮮味,加上芥末籽,清新解膩。
🔺北海道紫海膽
北海道紫海膽,味道清甜,鮮中帶清,配少許生紫菜醬,味道更提鮮,滿腔鮮味,大滿足
🔺米糠漬鯖魚
米糠漬鯖魚是傳統保存魚類的醃製法,經米糖醃製,鯖魚味道更甘甜,魚味更濃郁,而且肉質更緊緻
🔺燒吞拿魚鮫位
魚鮫位置油脂更豐富,燒過後更甘香,非常味美
🌟蔥拖羅手卷
最後是蔥拖羅蓉手卷,魚香油香滿載,內裏還加入紫蘇葉,味道更濃郁,再另外加上燒玉子,完美落幕。
🌟吸物:魚湯蒸蛋、櫻花蝦
平時使用高湯的蒸蛋已經好鮮味,這次是用上魚湯,鮮味倍升,再加點櫻花增加鹹鮮味,又滑又好食
🌟海鮮清湯
🌟曲奇雪糕
  • 帆立貝
  • 赤身醬油漬
  • 北海道紫海膽
Keisetsu❤️ CWB Omakase Lunch🍣🥢🍵..最近壽司癮起,lunch 係銅鑼灣想食Omakase🍣🥢 突然諗起渣甸街2幢食肆,相信大家都唔陌生,今次就揀左亨環既一家日料店來試試它家既廚師發辦👨🏻‍🍳,試試師傅既功駕吧🤗。【昼 11 pieces + hand-roll】$498 +10% p.p.🔸前菜:煮牛舌 & 豆乳蓉沙律Sushi:🔸真鯛+魚春 (曬乾再炒 味道更濃郁)🔸石桓鯛 配青柚子皮 (清爽口感 肉質厚實鮮味)🔸銀鱈魚 (刺身級) 非急凍 (肉質細嫩 魚油重入口溶化)🔸墨魚 配赤海膽 (墨魚肉帶黏而海膽清甜)🔸粒貝 (响螺) (爽口帶甜)🔸深海池魚 (口感細膩)🔸海膽 +紫菜點綴 (清甜海膽加上紫菜 最佳配搭)🔸煙燻平政 (油甘魚同科) 獨特煙燻香味帶出魚油🔸鮮帶子 備長炭燒炙燒 (柚子汁清香) 另一番風味🔸牡丹蝦 配燒蝦膏 (蝦味更濃郁)🔸中拖羅 (赤身 & 中拖位置) 帶有油香而油脂平均不太膩🔸吞拿魚蓉卷 (魚蓉細膩加上蔥蓉 總是好吃)🔸玉子燒 (最後一道清清味蕾)🔸蒸蛋 放魚湯+櫻花蝦🔸甜品 (曲奇雪糕 /柚子雪糕)香甜結束~..×××××ש銅鑼

🔸前菜:煮牛舌 & 豆乳蓉沙律

Sushi:
🔸真鯛+魚春 (曬乾再炒 味道更濃郁)
🔸石桓鯛 配青柚子皮 (清爽口感 肉質厚實鮮味)
🔸銀鱈魚 (刺身級) 非急凍 (肉質細嫩 魚油重入口溶化)
🔸墨魚 配赤海膽 (墨魚肉帶黏而海膽清甜)
🔸粒貝 (响螺) (爽口帶甜)
🔸深海池魚 (口感細膩)

🔸海膽 +紫菜點綴 (清甜海膽加上紫菜 最佳配搭)
🔸煙燻平政 (油甘魚同科) 獨特煙燻香味帶出魚油

🔸鮮帶子 備長炭燒炙燒 (柚子汁清香) 另一番風味
🔸牡丹蝦 配燒蝦膏 (蝦味更濃郁)

🔸中拖羅 (赤身 & 中拖位置) 帶有油香而油脂平均不太膩

🔸吞拿魚蓉卷 (魚蓉細膩加上蔥蓉 總是好吃)
🔸玉子燒 (最後一道清清味蕾)

🔸蒸蛋 放魚湯+櫻花蝦

🔸甜品 (曲奇雪糕 /柚子雪糕)香甜結束~
×××[螢雪 -Keisetsu]×××
©銅鑼灣渣甸街66號亨環7樓
2024-06-10 45 views
一早起身就是為了跟吃貨好友吃好西,好友預先預約了一間她非常喜愛的餐廳,超期待呀!我哋各自叫咗11貫+手卷的sushi set ,價錢$498已經包埋加一。深海池魚肉質肥美,脂厚鮮嫩富油香,魚油甘香細膩,油分豐富。魷魚海膽入口鮮味爆發,魷魚切成絲狀口感軟綿,海膽甘香綿滑,兩者配合更加鮮甜美味。池魚魚身飽滿,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,食落非常鮮甜爽口。平政魚入口有淡淡煙燻香氣,肉質結實味道清甜。粒貝師傅輕拍過令肉質比較爽口,面頭灑上橘子汁,食落爽彈有咬口,帶淡淡海水味。醬油漬赤身赤身吞拿魚嘅鮮味加上醬油嘅鹹香,令魚味更加濃郁,加上芥末籽的味道豐富了魚肉鮮味。北海道赤海膽鮮甜的海膽與海水鹹味交織在一起,簡直是味蕾的最高享受!鰆魚鰆魚用上日本備長炭燒過炭香味俱全,面頭放上山葵漬,辛辣的味道帶起了魚肉的甜味,肉質柔軟可口。蔥拖羅蓉手卷入口即溶嘅拖羅蓉,充滿層次口感,加入蔥花除了增加口感外,可以平衡拖羅蓉的油脂感,魚香在口中爆發。而紫菜新鮮爽脆,一起放入口中真的好滿足。茶碗蒸內裏材料豐富,有魚肝、櫻花蝦、栗子、冬菇等等,蛋香味濃,所有食材的鮮味都滲入蒸蛋內。海鮮清湯用上大蜆加其他海鮮煮成的清湯,味道

深海池魚
肉質肥美,脂厚鮮嫩富油香,魚油甘香細膩,油分豐富。

魷魚海膽

池魚
魚身飽滿,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,食落非常鮮甜爽口。

平政魚
入口有淡淡煙燻香氣,肉質結實味道清甜。

粒貝

醬油漬赤身

北海道赤海膽
鮮甜的海膽與海水鹹味交織在一起,簡直是味蕾的最高享受!

鰆魚

蔥拖羅蓉手卷

茶碗蒸

海鮮清湯
用上大蜆加其他海鮮煮成的清湯,味道鮮甜清香,飲完整個人都暖暖的。

甜品
益力多雪糕,入口酸酸甜甜,味道清新。
2024-06-06 33 views
銅鑼灣日本嘢多就梗㗎啦,今日又去咗間新嘅日本Omakase餐廳,食lunch,又幾唔錯喎!佢哋嘅lunch set有唔同價位,有便當,都有魚生飯,當然仲有壽司set啦!咁嚟得今日就試吓佢個11貫壽司set先!前菜係牛舌同沙律,正常發揮,幾開胃11件壽司分別有:深海池魚真鯛加柚子皮石垣鯛醬油燒帆立貝魷魚海膽平正魚燒銀鱈魚粒貝北海道赤膽加紫菜醬備長炭燒春魚中拖蔥湯羅手卷以呢個價錢嚟講直頭係超值!全部壽司都係即刻整,足夠足夠相,真係好似食我媽卡些咁,完全冇得輸!壽司飯酸度啱啱好,唔會太凍,師傅手勢👍🏻壽司方面我就最鍾意佢個北海道赤蛋,魷魚海膽,同中拖,全部都超級新鮮,尤其個海膽,超級鮮甜!質素極高👍🏻👍🏻👍🏻食完壽司仲有玉子,蒸蛋,湯同柚子雪葩,食完超級飽, $498性價比勁高😂

前菜係牛舌同沙律,正常發揮,幾開胃
11件壽司分別有:
備長炭燒春魚
中拖
蔥湯羅手卷

2024-06-02 64 views
今次朋友帶左我黎銅鑼灣試新既omakase😋我地兩個都揀左11貫壽司加手卷既lunch set,除左壽司同手卷之外,個set仲包左前菜沙律、蒸蛋同甜品,性價比都算係幾高🤔✨真鯛 鯛魚上面帶有少許柚子皮吊味,味道清新爽口。✨伊佐木肉質豐厚,口感鮮嫩😋✨櫻鱒魚睇落似普通三文魚,食落就似三文魚腩🤔沒有太大驚喜🥲✨墨魚海膽墨魚十分柔嫩,加上面頭既海膽,非常之鮮甜,整體味道較有記憶點。✨大溝貝✨平鯖魚✨粒貝食落爽脆可口,十分新鮮👍🏻✨拖羅✨赤海膽無諗過個set會有兩貫壽司都有海膽,而且呢個赤海膽份量十分慷慨,而且係高質既海膽,完全無苦味,啖啖滿足😋✨燒春魚✨中拖羅味道中規中矩,一如既往係我最愛既魚身之一❤️我地最後甜品揀左柚子雪葩,味精清新,解膩一流😁

✨真鯛
鯛魚上面帶有少許柚子皮吊味,味道清新爽口。

✨伊佐木
肉質豐厚,口感鮮嫩😋

✨櫻鱒魚
睇落似普通三文魚,食落就似三文魚腩🤔沒有太大驚喜🥲

✨墨魚海膽

✨大溝貝

✨平鯖魚

✨粒貝
食落爽脆可口,十分新鮮👍🏻

✨拖羅

✨赤海膽

✨燒春魚

✨中拖羅
味道中規中矩,一如既往係我最愛既魚身之一❤️

我地最後甜品揀左柚子雪葩,味精清新,解膩一流😁

2024-06-02 24 views
最近同朋友食左間幾抵食嘅lunch omakase🍣午市十一貫壽司$500內就食到!十一貫壽司分別係:✨真鯛 ✨伊左木 ✨櫻鱒魚✨海膽魷魚✨大溝貝✨平鯖魚✨粒貝✨赤海膽✨燒春魚✨中拖羅✨拖蘿蓉卷當中有啲都係平時比較少食到嘅,我自己就最鍾意海膽❤️味道鮮甜,其他嘅壽司都算係新鮮。本身仲有少少擔心會食唔飽,但其實食完十一件已經夠晒😂性價比唔錯!餐廳環境都幾舒服,師傅都會細心咁同客人介紹每件壽司,星期六lunch time都滿座,想食最好book定位先。

✨真鯛
✨燒春魚
✨中拖羅
✨拖蘿蓉卷

2024-05-30 1082 views
今日難得可同太太出去銅鑼灣行街,食個靚午餐之後再行街,搵到一間Omakase,地點都好方便,又近銅鑼灣F1出口,在渣甸街尾已經到。【深海池魚】清爽口感,肉質豐厚油脂,魚油甘香味道甘甜。【真鯛】真鯛的肉質細緻柔軟,味道較為淡口又帶點鮮甜,在上面加了真籽、𩶘魚魚籽提升鮮味。【魷魚海膽】入口鮮味爆發,魷魚甜味不是很重,但脆感很好,再加上海膽的甜味,絕配!【醬油燒帆立貝】真係好不錯啊!質地厚實,彈牙鮮甜,再在表面做了網燒效果,仲帶點陣陣日式醬油風味,真是不錯。【北海道赤海膽】海膽肉呈較黃色,味道強烈帶濃郁甘香,非常鮮甜。【備長炭燒鰆魚】味道清新,肉質爽嫩,魚皮用上備長炭炙燒,香氣四溢,外皮保留少少脆口,表面上再加wasabi漬,令整體口感不錯。【中拖羅】顏色粉紅,脂肪比例較高,魚香持而恰到好處。【蔥拖羅蓉手卷】都油膩紫菜好新鮮好脆夾埋一齊食好滿足,加埋香蔥吞拿魚蓉,口感好豐富。【蒸蛋魚肝、海鮮清湯】蒸蛋上再加了櫻花蝦,令鮮味突出,內裡材料豐富。海鮮清湯湯頭特別美味鮮甜。
【深海池魚】
清爽口感,肉質豐厚油脂,魚油甘香味道甘甜。
【真鯛】
【魷魚海膽】
【醬油燒帆立貝】
【北海道赤海膽】
海膽肉呈較黃色,味道強烈帶濃郁甘香,非常鮮甜。
【備長炭燒鰆魚】
【中拖羅】
顏色粉紅,脂肪比例較高,魚香持而恰到好處。
【蔥拖羅蓉手卷】
【蒸蛋魚肝、海鮮清湯】
2024-05-26
Type of Meal
Lunch
2024-05-03 58 views
前幾天又溜到銅鑼灣食Omakase 了!喜歡食壽司🍣下雨天容易悶悶的感覺,去放鬆心情一下吧!🍣🍣🍣🐟🐟🐟午時套餐498!1.鯛魚壽司燙葙表皮➕黃柚子皮碎魚身很香的柚子味,提鮮滋味!2.手吊小池魚:這個真的是手吊上岸,比較新鮮。魚肉身微軟,有魚的鮮味!3. 墨魚🦑壽司➕炒香烏魚子配搭特別,墨魚新鮮不會綿,口感鮮美糯口。4. 深海大池魚: 這個是大池魚🐟比第2個小池魚的魚鮮味更突出,更糯口。5.櫻鱒魚: 😆哈哈,師傅特地介紹了一下,和那個紅鱒魚完全不是一回事。口感和三文魚有點像,但三文魚味道更突出鮮美。6. 粒貝壽司喜歡吃貝類🐚壽司,口感爽脆,鮮甜。7.螢光魷魚紫菜壽司新鮮又大個的應該,魷魚🦑比其他餐廳醃制過又酸的螢光魷魚好太多了。新鮮就是好吃😋8. 赤海膽壽司是馬糞海膽的一種配紫菜醬➕wasabi鮮甜美味,現在是當季產物,做壽司好好吃🤤9. 平政魚壽司🍣師傅介紹說本身一上水肉質口感硬點,反而煙熏過放置1.2日,肉身更好吃,糯口。10.赤身壽司➕汁浸醬油點綴芥末子,果香味濃!11. 中拖羅壽司🍣肥美!油脂香!12. 拖羅蓉紫蘇葉紫菜卷混合紫蘇葉碎夾紫菜吃,相得益彰。13. 日本玉子: 鮮甜
前幾天又溜到銅鑼灣食Omakase 了!
喜歡食壽司🍣下雨天容易悶悶的感覺,
去放鬆心情一下吧!

🍣🍣🍣🐟🐟🐟午時套餐498!
1.鯛魚壽司燙葙表皮➕黃柚子皮碎
魚身很香的柚子味,提鮮滋味!

2.手吊小池魚:
這個真的是手吊上岸,比較新鮮。
魚肉身微軟,有魚的鮮味!

3. 墨魚🦑壽司➕炒香烏魚子
配搭特別,墨魚新鮮不會綿,口感鮮美糯口。

4. 深海大池魚: 這個是大池魚🐟
比第2個小池魚的魚鮮味更突出,更糯口。

6. 粒貝壽司
喜歡吃貝類🐚壽司,口感爽脆,鮮甜。

7.螢光魷魚紫菜壽司

8. 赤海膽壽司是馬糞海膽的一種
配紫菜醬➕wasabi
鮮甜美味,現在是當季產物,做壽司好好吃🤤

9. 平政魚壽司🍣
師傅介紹說本身一上水肉質口感硬點,
反而煙熏過放置1.2日,肉身更好吃,糯口。

10.赤身壽司➕汁浸醬油點綴芥末子,果香味濃!

11. 中拖羅壽司🍣肥美!油脂香!

12. 拖羅蓉紫蘇葉紫菜卷
混合紫蘇葉碎夾紫菜吃,相得益彰。

13. 日本玉子: 鮮甜,煎蛋捲的做法不錯,
其他餐廳有些是會煎老了,不好吃。這家贊👍

14. 日式蒸蛋配蝦子,鰹魚湯,海鮮清湯

• 香草醬燒龍蝦
  • 煙燻和牛
  • 赤身醬油漬
2024-04-28 946 views
呢間壽司店地點真係好方便,銅鑼灣F1出口行2分鐘左右就到銅鑼灣渣甸街壽司盛宴(螢雪)一踏入餐廳已經見到師傅忙碌去做壽司,地方舒服,而且午餐仲非常抵食,價錢貼地,我見大部份客人都是選擇廚師發辦,圍住坐感覺舒服鮮甜揀咗個lunch set 11件壽司加手卷$498每一道壽司師傅都會輕輕配上豉油調味真調壽司,上面有柚子皮 ,用熱水燙過櫻鱒魚,條魚大概兩至三kg ,上面放豉油,同埋自家製酸汁 ,壽司飯係用尺醋,所以醋嘅味道唔太濃 深海池魚,魚嘅油脂非常多入口仲有魚油嘅濃香味,不會肥膩北寄貝壽司,由於神經收縮拍一拍就會郁,爽口黑木魚壽司,拖羅壽司,仲有拖羅手卷,呢款係我最愛嘅手卷。紫菜燒到香口再用蛋黃同埋紫蘇葉配埋吞拿魚嘅魚蓉食落有層次感北海道赤海膽,入口即溶仲帶有海水味,又夠甘甜份量仲非常多,食到舔舔脷毛蟹蟹膏,蟹膏完全唔腥又夠鮮甜好重嘅濃郁蟹膏味道螢光魷魚墨魚配烏子魚,象拔蚌 ,兩款壽司都非常新鮮,食到最尾夠晒飽最後配埋個柚子雪糕,入口凍冰冰,好舒服,又夠鮮甜,我會來再幫襯的一間壽司店
呢間壽司店地點真係好方便,銅鑼灣F1出口行2分鐘左右就到

銅鑼灣渣甸街壽司盛宴(螢雪)

揀咗個lunch set 11件壽司加手卷$498

每一道壽司師傅都會輕輕配上豉油調味
真調壽司,上面有柚子皮 ,用熱水燙過

深海池魚,魚嘅油脂非常多入口仲有魚油嘅濃香味,不會肥膩

北寄貝壽司,由於神經收縮拍一拍就會郁,爽口

毛蟹蟹膏,蟹膏完全唔腥又夠鮮甜好重嘅濃郁蟹膏味道

• 深海池魚
  • 赤海膽
  • 赤海膽壽司
2024-04-26 260 views
假期既午餐黎到哩間位於銅鑼灣既日式餐廳。餐廳環境舒適,有三面吧枱位置,旁邊亦有私人包廂。餐牌上有三款唔同價錢嘅套餐及熟食可以選擇~✨🍣11貫壽司加手卷 $498真鯛、墨魚、深海池魚、櫻鱒魚、粒貝、螢光魷魚、間八魚、馬糞海膽、帶子、鯖魚、BB吞拿魚、拖羅手卷真鯛軟腍,連埋少少魚皮,面頭加左柚子皮,味道清新;墨魚爽彈黏口,面頭加左烏魚子;深海池魚軟腍肥美;櫻鱒魚質感柔軟,魚味突出;粒貝非常爽彈新鮮,面頭帶有柚子清香;螢光魷魚而家當造,入口新鮮彈牙,清甜好食;用上橡木煙燻嘅間八魚質感清爽,帶有煙燻香氣;馬糞海膽鮮甜creamy,非常好食👍🏻經過和歌山備長炭燒製嘅鮮帶子,非常大粒鮮甜,有種備長炭既獨特香味,好好食👍🏻米糠漬鯖魚魚味超濃超突出,質感清爽;BB吞拿魚亦係經過備長炭燒製,香味四溢,油脂豐富;拖羅手卷入面嘅拖羅加上蛋黃、蔥、紫蘇葉等調味,口感更細滑,食完非常滿足~🥣海鮮清湯、櫻花蝦茶碗蒸、玉子燒海鮮清湯味道濃郁,入面有昆布同鮮甜嘅蜆肉;櫻花蝦茶碗蒸質感滑溜,入面仲有蘑菇同蝦肉;玉子燒香甜~🍦豆腐雪糕甜品有豆腐雪糕及蘋果雪葩可以選擇,我就揀左豆腐雪糕,豆腐味濃郁~

餐牌上有三款唔同價錢嘅套餐及熟食可以選擇~

✨🍣11貫壽司加手卷 $498

🥣海鮮清湯、櫻花蝦茶碗蒸、玉子燒

🍦豆腐雪糕

Type of Meal