2023-12-06
朋友生日約咗佢哋食呢一間佐敦人氣酒樓。雖說是傳統酒樓,但係佢哋嘅食物款式好多都好新潮唔老土。另外就係人多還人多,呢度服務卻是真心的好,想點名讚一位短髮阿姐,簡直係rosewood級嘅服務。我哋一邊食蟹嘅時候佢就不斷幫我哋換碟,又俾濕紙巾我哋,問我哋夠唔夠,講嘢好溫柔,又不斷主動加水,之後又見佢主動問後面檯嘅客人需唔需要幫佢哋影張全體照,今時今日咁嘅服務態度真係好少見。.睇完餐牌之後我哋就叫咗一大堆嘢食慶祝一下。#蜜汁脆燒鱔$268#糯米炒膏蟹 $568#南非鮑魚啫啫雞$498#雲耳百合炒鮮淮山$118#三蒜香醋薰蹄$68#手搖溏心皮蛋$58.燒得外脆內嫩嘅脆燒鱔咬落好香甜,熱辣辣嘅時候食尤其好食。鱔肉魚脂豐腴,一咬落去就一嘴魚油。.糯米炒膏蟹嘅蟹非常大隻,蟹殼夠實淨,蟹肉蟹膏份量都好多,配搭有飯焦嘅糯米飯,好香口,油油潤潤中帶點咬口的米粒,令人食完一碗又一碗。.大大隻嘅南非鮑魚爽口彈牙,加上好入味嘅啫啫雞,下飯之選。.雲耳百合炒鮮淮山亦非常不錯,脆卜卜嘅淮山,加上表面少少芡汁,滑滑甜甜咁。.三蒜香醋薰蹄蒜香突出,薰蹄冰凍開胃,外皮彈牙。皮蛋則非常流心,香甜濃郁,兩款都係唔錯嘅小食。.#
睇完餐牌之後我哋就叫咗一大堆嘢食慶祝一下。
#蜜汁脆燒鱔$268
#糯米炒膏蟹 $568
#南非鮑魚啫啫雞$498
#雲耳百合炒鮮淮山$118
#三蒜香醋薰蹄$68
#手搖溏心皮蛋$58
大大隻嘅南非鮑魚爽口彈牙,加上好入味嘅啫啫雞,下飯之選。
#茶位$15每人
神燈海鮮酒家