2018-06-29 261 views
The oysters were very good and the service was decent. Everything else that required cooking was disappointing; we ordered the truffle/mushroom pizza and the creme brulee. The dessert was so bad that it's almost offensive. I would still go there again for the oysters though.
  • Pacific Rock Oysters
2018-06-21 2055 views
難得今天公司不用 OT,  決定約女友去吃個西餐, 聽下歌, 輕鬆一下.   女友話想去位於佐敦的 地牙哥酒店餐廳  Marco's Oyster  Bar & Grill , 她做訂位, 我依時應約.   行到餐廳門外, 已見歌手在自彈自唱.   令我們  心情隨即開始  Relax餐廳有落地大玻璃窗, 可看見街景, 座位也很多, 侍應安排給我們的座位很寬落, 我們看看餐牌, 女友提議點兩款晚餐大家 share,  主菜選擇:  鵝肝拼牛柳 $268 , 及  安格斯肉眼扒配薯條  $308-  套餐有前菜, 湯, 主菜, 甜品 和 餐茶.     侍應很友善, 好細心問我們牛柳, 安格斯肉眼扒, 要幾成熟 ??點餐後不久, 便送來兩款前菜, 大家 share:  煙三文魚凱撒沙律~~女友和我至愛吃煙三文魚, 幸好有兩大片,  每人一片.  煙三文魚好肥美.  沙律菜好新鮮, 口感爽脆, 仲有特別的醬汁, 酸甜又開胃, 很好.另一個前菜:   三文魚撻撻~~    有我好喜歡吃的法式多士.  兩款不同.  一款伴有三文魚, 另一款伴有蛋沙律及魚籽醬.  新鮮沙律菜.  擺設吸引.多士
 令我們  心情隨即開始  Relax

餐廳有落地大玻璃窗, 可看見街景,
點餐後不久, 便送來兩款前菜, 大家 share:
煙三文魚凱撒沙律~~
另一個前菜:   三文魚撻撻~~
多士烘得熱熱, 入口夠脆,   三文魚/蛋沙律配魚籽醬, 女友和我兩款也鍾意, 最好每人吃齊兩款.

吃罷前菜, 餐湯立即送上,  法國龍蝦濃湯~~
湯夠熱, 忌亷湯底有濃郁龍蝦味, 味道甜美.
另一個餐湯是, 野菌忌廉湯~~
濃濃野菌味,  口感香滑,  很 creamy.

主菜:   安格斯肉眼扒配薯條  ~~
點了五成熟既安格斯肉眼扒, 份量 OK, 煎得啱啱好, 外面剛剛熟,  肉質鮮嫩又多汁, 入口啖啖肉,  牛扒用了黑椒同鹽作調味, 旁邊薯角炸得好香脆.
這件安格斯肉眼扒, 細緻軟腍, 肉味鮮, 肉汁豐腴.  Yummy!

鵝肝拼牛柳 ~~
賣相吸引,  鵝肝好大塊, 煎得香滑, 入口即溶.  好滋味.   牛柳肉厚, 重有意粉伴碟, 這個組合真不錯.
我們叫了六成熟, 牛柳中間呈粉紅色, 牛柳入口質感鬆軟,  再配上些香草汁一齊食, 牛肉味 濃郁, 好味道, 必食菜式之一

套餐甜品兩個一起送來 : 紐約芝士餅  ~~
金黃色芝士味香濃, 不膩也不太甜,  口感佳,  伴有士多啤梨, 不錯.
Tiramisu,   慕斯偏輕盈不甜膩, 很適合我們口味。

餐茶, 熱檸茶~~
我們點了熱檸檬茶和熱檸檬水,  檸檬香氣重, 好消滯啊
此餐廳食物令我們滿意, 份量多,  調味不錯.  價錢適中, 交通方便.   並有歌手獻唱, 氣氛不俗, 會再來.
$320 (Dinner)
  • 三文魚撻撻
  • 鵝肝拼牛柳
2018-06-18 179 views
同朋友食飯, 約左一間之前幫襯過的西餐廳, 因為價錢不昂貴, 但食物味道不錯, 環境也適合與朋友談天說地. 約了朋友大約7:30係地鐡站等, 之後一齊行過去, 路程大約用了5分鐘便到. 幸好訂了枱, 因已經見到9成的枱已經坐滿了客人.跟朋友討論一會點什麼食物,  因為食物種類什多, 每樣也很吸引, 一向眼闊肚窄的我怕這次又浪費食物, 所以各自點了一個晚餐享用. 喜歡吃肉的我, 點了一個法國鵝肝牛柳大餐, 有頭盤, 餐湯, 主菜, 甜品, 及飲品.頭盤不是一般的普通沙津, 是三文魚撻撻. 焗香了的法包上加了由三文魚肉混合的撻撻醬, 再加一塊鮮紅的煙三文魚, 一口吃下, 口感豐富滿足.餐湯係法國龍蝦濃湯, 毫無疑問龍蝦湯食得係用龍蝦煮成, 加上番茄等蔬菜, 未食主菜已很滿足了.到上主菜鵝肝拼牛柳, 鵝肝香味已撲向我, 煎得金黃色的, 急不及待把鵝肝吃下, 實在想叫多一件. 而牛柳我點了6成, 生熟程度恰當, 富牛味. 這次牛柳點選了意粉, 意粉也不是隨便煮熟便上碟, 而是加上了香蒜及牛油炒煮過的.甜品是竟然是女士最愛的雪糕心太軟, 雪糕點選了曲奇味, 而心太軟做得很出色, 朱古力味很香濃.

整體而言, 十分大滿足, 值得一去再去.
2018-04-02
Type of Meal
Dinner
2018-06-11 193 views
平時聽呢間食蠔就多,聽朋友講開佢個西餐都好抵食,所以就去拜訪下。一入到間餐廳,個格局比較似舊式既西餐廳,傾向平民化。當然食物既定價都唔算話好貴,如果叫set直頭超抵。今次我個main dish 叫左鵝肝拼牛柳($268)雖然我叫到七成熟,但係個牛柳真係唔乾唔靭。外面皮煎到脆哂,入面林得泥亦可以咬到。唯一小扣分就係個肉質比較散,唔夠實。不過呢個價錢我接受到的😂至於意粉都係比較彈牙,橄欖油既味道好重,配甘heavy既肉一齊食就唔會覺得膩啦🤭Starter 係只有三文魚撻撻選擇。不過我唔知原來另一塊係蛋沙律🤔🤔最後我點左店員推薦既朱古力心太軟❤️呢個心太軟真係做得好好!外皮好夠硬,一切開見到朱古力好似溶岩甘樣流真係好興奮😂😂😂😂

今次我個main dish 叫左鵝肝拼牛柳($268)

唯一小扣分就係個肉質比較散,唔夠實。不過呢個價錢我接受到的
😂

Starter 係只有三文魚撻撻選擇。
不過我唔知原來另一塊係蛋沙律🤔🤔

最後我點左店員推薦既朱古力心太軟❤️
2018-06-10 180 views
佐敦酒店旁邊一間食蠔的專門店 有一間抵食的午餐 款式超多價錢便宜點餐後送上熱辣辣餐包跟餐湯餐湯我們點了一紅(雜菜湯)一白(野菌忌廉湯) 餐湯配料超多 在外面西餐廳少見到紅酒燴牛脷飯$65 味道賣相都普通 不是太突出 但以這個價錢來說也是抵吃的德國咸豬手配薯菜$92 勁誇張!!超大隻!!鹹豬手 上枱時有少少嚇一嚇 完全超乎我們的想像 以這個價錢根本是超抵吃 肉質不會太鹹太老 外皮脆脆的 配上醬汁一起吃味道很好 根本兩個人吃完全沒有問題加$10可以配一杯餐飲跟甜品 甜品是4選1 我們選了法式焦糖燉蛋及紐約芝士餅 是舊式芝士餅那一款芝士味道濃郁 值得推介

點餐後送上熱辣辣餐包跟餐湯

Type of Meal
Lunch
2018-06-09 158 views
未嚟之前已經好期望佢地嘅生蠔,不過又唔敢食太多,食左四隻咋,無論係唔喺menu嘅紐西蘭石蠔,定係法國嘅Gillardeau都係咁正,又滑又濃又爽口。另外點左個蜆意粉,蜆都好好味,又大隻又鮮甜,一粒沙都無,蜆嘅分量又多又夠大碟,如果意粉個味濃啲就更加正!間餐廳好大,卡位全部都靠住牆個邊,全部卡位都坐滿晒人。餐廳唔會催住你食要趕住做下一輪,服務周到招呼殷勤,我可以慢慢食同朋友慢慢傾,坐得好舒服好享受!
1K
2018-06-07 163 views
朋友下星期要去英國上 short course, 今晚約了她先聚一聚.   地點選了位於佐敦的 Marco's Oyster Bar & Grill.  聖地牙哥酒店的餐廳,  這餐廳曾是我和她常聚餐之地,  偶爾會吃生蠔, 也會吃我們最愛的傳統西式套餐,  因為價錢合理又坐得舒適.餐廳 所用醬料, 意粉食材都是有質數的, 餐廳地方大, 座位很整齊, 還有菲籍歌手自彈自獻唱英文歌, 氣氛不俗, 令人倍感輕鬆.   我們最愛坐的是那高背卡座.   有點私隱度侍應安排了座位, 便送來Menu, 有適合大胃王的兩款:   7 bones Rack of Lamb $588 & 48 Oz. Prime Rib $888.  套餐 Set Dinner 也有多個選擇, 由 $268 ~ $488.   包前菜, 湯, 主菜, 甜品 和 餐茶, 那個 $488/位 套餐,  更包新鮮生蠔 10 隻.   (朋友出國在即, 暫不想吃生蠔)我愛吃 鵝肝及牛柳, 所以選了 $268 套餐,  甜品須加$ 15-  OK for me !朋友點了 $308 套餐,   主菜是 美國安格斯肉眼扒 配薯條.
餐廳 所用醬料, 意粉食材都是有質數的,

我們最愛坐的是那高背卡座.   有點私隱度

侍應招呼很好, 點餐後約 15 分鐘, 便送來前菜.
$268 套餐的前菜是:
三文魚撻撻:    賣相及色彩不俗, 有兩塊烘得熱脆的法式多士,  一塊放了珠紅色及有光澤感的三文魚,  另一塊放上蛋黃色的蛋沙律及小許魚籽醬, 做法細緻, 口感有層次,  組合不錯,  伴有新鮮沙律菜及醬汁, 好開胃 !
朋友的 $308 套餐,  前菜是:
煙三文魚凱撒沙律:   煙三文魚有兩大片,  鋪在翠綠色的沙律上,  脆嫩的葉帶微甜, 而香草更增添了獨特的香氣, 整個沙律口感爽脆, 黑醋汁好味.
$268 套餐的湯是:
法國龍蝦濃湯:   湯夠熱龍蝦濃湯質感幼滑, 鮮甜黏口,  內含忌廉及龍蝦油, 味道濃郁 !
我的 $308 套餐湯是:
野菌忌廉湯:   野菌湯濃稠適中,  美味菇菌磨碎仍有咬口, 菌味突出,  口感香滑,
$268 套餐的主菜是:
 鵝肝拼牛柳 :
 鵝肝夠大塊,  肥厚美味, 煎得香滑, 兩邊焦脆, 鵝肝入面卻仍保留粉紅凝固的質感

牛柳好厚身, 火候控制得宜, 有牛味.  意粉伴碟, 這道菜有份量.
牛柳六成熟煎得剛好,  牛肉味 濃郁,  肉質腍.   配上軟滑香煎鵝肝,  入口即溶.  好滋味.   香草意粉, 彈牙.
$308 套餐的主菜是:
安格斯肉眼扒配薯條
肉眼扒厚切又大塊, 剛好燒至五成熟 , 呈微紅色,  好吸引.  上檯時, 大家都被那炭燒香味醉倒 ,  配粗炸薯條, 熱辣辣帶微脆, 點些茄汁, 好味.
肉眼扒, 肉質鬆軟,  燒得外香,  而肉汁保留, 伴些沙律菜同食, 效果更清爽.
吃罷主菜, 我們請了那位歌手為我們唱一曲西班牙神曲
  "Despacito"

$308 套餐的甜品是 :
紐約芝士餅     芝士味重, 口感嫩滑, 又不太甜,  做得好 !  配了士多啤梨, 好美, 那沙律伴菜可以移去, 因為跟甜品夾不上.

$268 套餐的甜品是 :
Tiramisu,  是一個佷好的餐後甜品, 蛋糕香軟有酒香, 上面灑上可可粉, 好味!
熱檸茶,  茶質好不會苦, 而有檸檬香味.
Marco's Oyster Bar & Grill 食物令我們滿意, 前菜, 餐湯, 主菜, 至甜品, 也做得好.   份量多,  調味也不錯
下次朋友由英國回港, 我們約好再來吃生蠔及聽歌.
$328 (Dinner)
  • 鵝肝拼牛柳
  • 安格斯肉眼扒配薯條
  • 三文魚撻撻
  • 法國龍蝦濃湯
  • 紐約芝士餅
  • Tiramisu
2018-06-06 118 views
今日去佐敦食飯,好好彩迫到架車,咁就去附近嘅呢間餐廳試下。入到去有個人唱歌,我被安排左坐卡位,見到台台都食蠔,我都忍唔住試下。平時食得太多蠔又或者蠔唔新鮮,我都會好快痾,我好醒咁叫左4隻試下!先叫左2隻法國Gillardeau 再問下有無邊隻蠔唔會咁鹹,店員介紹左紐西蘭石蠔,呢隻蠔唔係menu上,好啦,你介紹我都試下~紐西蘭石蠔堅第一次試,估唔到呢間野嘅蠔都幾新鮮,個店員仲介紹得唔錯添。因為隻蠔真係唔太鹹,又爽又鮮,之後食隻gillardeau即時無咁好味,雖然都好正又creamy。真係餐廳不可貌相😂,原來食蠔唔一定要去酒店食先可信~間餐廳食蠔買一打送一支酒,我見到有2張台真係只食一打蠔同飲支酒就算,誇張。我另外仲叫左澳洲肉眼扒同蜆肉意粉,2個都唔錯。最後我好想讚佢地嘅staff,個個都勁有禮貌,好有誠意~ 今餐飯食得好愉快

2018-06-06 107 views
星期六Lunch time係佐敦附近行完街,見聖地牙哥酒店地下有間西餐,天氣熱到不得了,又肚餓,見門口個Menu幾啱食就走左入去!Set Lunch都好多選擇,揀選左黑椒牛柳跟薯菜$98 同埋夏威夷薄餅$72!呢間餐廳好特別,除咗set lunch仲有生蠔自選,價錢相宜,生蠔產地種類很多!環境都好闊落,裝修都好別緻,掛牆畫很有味道,令整個環境都很古典!跟餐餸的羅宋湯同埋蘑菇湯好鮮甜,用料足,好好味!黑椒牛柳跟薯菜,牛柳很鮮嫩,牛味濃,而薯條炸到外脆內軟!值得一試!夏威夷薄餅,皮薄餡靚!剛剛焗出來,啲芝士軟綿綿,餅底脆,一起吃真的好好味!在場見到好多有小朋友嘅家庭都有點呢個pizza!加$3仲有一杯凍檸水,天氣咁熱,可以消消暑,補充多啲水分!整體來講,食物,環境,服務,都令我好滿意!

跟餐餸的羅宋湯同埋蘑菇湯好鮮甜,用料足,好好味!

夏威夷薄餅,皮薄餡靚!

加$3仲有一杯凍檸水,天氣咁熱,可以消消暑,補充多啲水分!

整體來講,食物,環境,服務,都令我好滿意!
2018-06-05 118 views
之前都食過呢間餐廳好幾次了,不過呢間分店就真係第一次來。呢間鋪唔難搵,佐敦c2出口一出後,經過搵聖地亞哥酒店門口再行前少少就到。去得呢間餐廳,一定必叫生蠔🤤我地今次叫左紐西蘭同南非生蠔(各$28)。生蠔真係好治療🤤🤤🤤先食左呢隻紐西蘭生蠔先,呢個蠔既形狀比較扁長。入口海水味比較重,但回甘味唔夠重,飲一啖水好快就沖淡海水味。之後就接住食南非蠔。同紐西蘭生蠔比較下,佢既形狀明顯比較圓潤😌而且口感都較creamy🤤🤤但唔代表佢冇海水味,佢既回甘味好長。如果下次再食,我要一打南非生蠔呀唔該😂😂完全集哂口感同埋味道一身~我自己叫左個黑松露磨菇意大利飯。上面鋪左芝士碎,個醬汁比較結身,但係飯粒咬落未夠硬身。而且磨菇如果用番牛肝菌會比較入味d。因為我都係甜品控。最後都叫左個tiramisu 😂😂甜品🍮係推介的,比某d酒店好食好多😂😂😂
之前都食過呢間餐廳好幾次了,不過呢間分店就真係第一次來。

去得呢間餐廳,一定必叫生蠔🤤
我地今次叫左紐西蘭同南非生蠔(各$28)。

生蠔真係好治療🤤🤤🤤

如果下次再食,我要一打南非生蠔呀唔該😂😂
完全集哂口感同埋味道一身~

我自己叫左個黑松露磨菇意大利飯。

因為我都係甜品控。最後都叫左個tiramisu 😂😂
甜品🍮係推介的,比某d酒店好食好多😂😂😂
2018-06-03 98 views
佐敦一向都出名多嘢食,今次我哋就搵左呢一間成日都聽到佢個名嘅餐廳食lunch。雖然呢間餐廳出名食蠔,但係我哋遲咗起身,早餐都未食,唔想咁快食生冷野所以留返下次先試。我哋每人要左一份午市套餐,餐湯可以揀野菌忌廉湯或者雜菜湯。我同女朋友都要左前者。本身以為係白色嗰種忌廉湯,點知竟然係用菇新鮮打出嚟呈啡色嘅湯,飲落去仍然有一粒粒姑嘅口感,而且菇味十分香濃,亦好creamy,飲晒成碗都幾飽肚。餐包都好有誠意,侍應話係新鮮焗製嘅麵包,熱辣辣好軟熟,而且有濃濃香草味,加埋牛油食好正。主菜方面,自己要左一份黑椒牛柳跟薯菜。七成熟嘅牛柳外面煎到好香,入面就好嫩滑。本身牛柳嘅簡單調味已經好足夠,個人應為唔需要加汁都好食。黑椒汁反而可以伴厚切粗條薯條食。女朋友就要左佢最愛嘅香草蒜片蜆肉意粉。份量都幾大碟,蜆肉新鮮,海水味偏重,所以師傅都將意粉調味得比較淡,反而白酒味好香好出,夾埋一齊食就啱啱好。跟餐加$10就可以有一個甜品加一杯熱飲,要凍飲就再加多$3,相當抵食。我哋要左一杯凍檸茶同凍朱古力。甜品方面,我哋要咗一份焦糖燉蛋同一件紐約芝士蛋糕。焦糖燉蛋係凍嘅,蛋味濃而且好滑,面頭嘅焦糖好脆,甜度適中,好食。

我哋每人要左一份午市套餐,

主菜方面,自己要左一份黑椒牛柳跟薯菜。

呢度既芝士蛋糕好似都幾出名,果然真係唔錯。雖然芝士味不至於特別濃郁,但口感幼嫩細滑,而且質地做到紐約芝士蛋糕嘅要求既結實,同樣唔會太甜。

餐廳嘅環境都幾舒服,搵次夜晚要嚟試吓佢哋嘅蠔先!
2018-06-02 172 views
星期二有朋自遠方來,上網見到呢間,就買左 coupon 夜晚去食,點知坐低先知原來要預訂,自己 overlook 左,唯有散叫啦,張 coupon 留下次用。叫左個煙三文魚 Cesar salad,好大盆菜,但三文魚得幾塊。卡邦尼意粉,個汁太 solid,入口個汁完全一 pat pat,味道唔夠濃。主角登場,肉眼扒,五成熟,上檯幾靚,但一切落去知瀨左野,完全切唔開,入口韌到呢,完全唔想食。呢餐盛惠 $477,唔貴,但唔值。今日去用埋張 coupon,salad,湯,蠔都可以,到主菜我死唔信邪俾多次機會佢,都係 order 肉眼扒,點知我咀叼家姐跟我一樣,結果,當然係媽媽聲啦,我要5成,上檯3成,一邊食一邊滲出血水,又係切唔開的。真係大家樂好過佢,決定永遠唔再去食。
不斷滲血肉眼扒
正常生蠔
卡邦尼及肉眼扒
2018-05-30 96 views
係尖沙咀番工其中一個好處係,食lunch大把選擇。今日我行約5分鐘去佐敦搵好野食,發現到呢間係「吳松街」既「Marco’s Oyster Bar & Grill」既意大利餐廳,就入內開餐了。好大間餐廳,好大個招牌,座位闊落,食客們均坐得舒適。裝修簡約優雅,富歐陸氣息,梳化卡位多。好抵食呀,$58起的午餐,加$10有埋餐飲甜品。先來餐湯「忌簾什菌湯」,每口都是磨碎了的什菌,絕對可媲美貴價餐廳fine dining個d餐湯,嗒嗒真材實料,絕無粉味。餐包新鮮熱辣,軟熟香甜,應該是穀物包。我點了「香煎龍脷魚跟薯菜」,令人充滿驚喜!薯條粗大,薯肉飽滿;旁邊的是極新鮮的生菜羅馬菜意大利菜組成的沙律;龍脷魚大塊而肉嫩,醬汁香濃帶微酸,類似蛋黃醬。超大碟的「心太軟」,質素絕不遜於甜品店。閃亮亮的朱古力醬傾巢而出,十分滿足。六十幾蚊有餐包、餐湯、主菜、甜品同餐飲,實在係超抵食,仲要大份又好味,除了「性價比極高」形容詞外,已諗唔到更貼切既詞語形容呢個午餐。相信呢間餐廳會成了我的飯堂。

好大間餐廳,好大個招牌,座位闊落,食客們均坐得舒適。

裝修簡約優雅,富歐陸氣息,梳化卡位多。

好抵食呀,$58起的午餐,加$10有埋餐飲甜品

超大碟的「心太軟」,質素絕不遜於甜品店。

閃亮亮的朱古力醬傾巢而出,十分滿足。

• 朱古力心太軟
2018-05-29 114 views
今天約了友人去了佐敦的一間扒房食午餐。這間扒房位於馬可孛羅酒店地下,那裏地方算闊落,有很多座位,光猛開揚。餐廳主打食蠔,這裏的蠔唔貴,而且有特價, 其他推介也很抵食。今天我們選擇了食set lunch,價錢亦經濟實惠。磨菇忌廉湯,菇味香濃而且有很多菇蓉,口感豐富,忌廉幼滑。雜菜湯有材料豐富,有很多蔬菜,茄味甚濃。牛肝菌意大利飯,濃郁的牛肝菌味徐徐樸鼻,稠度適中及吾會太漏,份量超多,飯質如可硬些就更佳。黑椒牛柳跟薯菜,牛柳諗軟香滑,有牛味,薯條夠粗又香脆,伴以沙律菜中和油膩感。紐約芝士蛋糕和焦糖燉蛋,吾會太甜,令飯後更添滿足!

今天我們選擇了食set lunch,價錢亦經濟實惠。
磨菇忌廉湯,菇味香濃而且有很多菇蓉,口感豐富,忌廉幼滑。
雜菜湯有材料豐富,有很多蔬菜,茄味甚濃。

紐約芝士蛋糕和焦糖燉蛋,吾會太甜,令飯後更添滿足!
2018-05-28
$108 (Lunch)
2018-05-19 115 views
今日同同事經過,見到呢間餐廳入面都幾多人,就入去試。lunch期間入邊都有八成滿。lunch set 選擇大約有10款。我點了個葡國雞扒焗飯。跟餐有餐包同餐湯。餐湯點了羅宋湯,餐包是香草包。另外可加配$10有甜品及飲品。咖喱雞球飯係新鮮整熱辣辣,整體來說不過不失。