2018-05-15 66 views
出左糧又要對自己好啲於是去搵個omakase食 咁又食左幾份之一既糧去不過係好正既 豪一下啦當晚既前菜係凍豆腐 牛磅 同埋 蕃茄個豆腐凍食好入味 咸咸地 爽哂啲汁再黎就係食刺身 有響螺 牡丹蝦 鯛魚個鯛魚好厚肉 食落去啖啖肉但唔漏 牡丹蝦入面充滿蝦腦汁 外面再脆卜卜 好正個蝦頭係鹽炸過 成個都食得 仲要好好味壽司有青海老 帆立貝 深海池魚 金目鯛 伊左目壽司 入面已有芥辣 個人最中意食帆立貝同埋池海池魚 都係啖啖肉 一咬落去好新鮮 凍冰冰 爽青海老上面有啲炸蝦腳磨成粉 一齊成又一番風味燒物有雞頸肉 呢個真係堅好味 用左調味粉去烤 食落口真係好香雞肉味 肉質唔un 一咬就好juicy 店員介紹第一舊就咁食 第二舊點個柚子醬食 第三舊隨我喜歡 個人比較中意就咁食 真係勁好味再黎係生蠔,好肥都幾大隻食落去鮮甜creamy既正黎多次壽司有我最愛既海膽同赤貝 仲有牛肉左口魚同埋蟹肉個海膽真係好食 完全新鮮 有4舊仔 勁開心赤貝都可以 感覺有小小淡 最後有個木魚湯 咸咸地 好飲 第一次飲覺得幾特別 木魚可以整湯 下次自己試下水果就係哈蜜瓜好甜成餐既份量都岩岩好一個人食款式好多 小食多滋味當然呢餐
出左糧又要對自己好啲

個鯛魚好厚肉 食落去啖啖肉但唔漏

牡丹蝦入面充滿蝦腦汁 外面再脆卜卜 好正
個蝦頭係鹽炸過 成個都食得 仲要好好味

青海老上面有啲炸蝦腳磨成粉 一齊成又一番風味

再黎係生蠔,好肥都幾大隻
食落去鮮甜creamy既

黎多次壽司有我最愛既海膽同赤貝 仲有牛肉左口魚同埋蟹肉

個海膽真係好食 完全新鮮 有4舊仔 勁開心
赤貝都可以 感覺有小小淡

水果就係哈蜜瓜
好甜

成餐既份量都岩岩好一個人食
款式好多 小食多滋味
當然呢餐一啲都唔平 不過當獎勵自己平時咁辛苦 食下好野都應該既
Type of Meal
Dinner
  • 木魚清湯
  • 海膽壽司
  • 鯛魚刺身
  • 深海池魚壽司
2018-05-14 191 views
這天趁著周年紀念,男友特地選了朋友推介的道鮨日本料理吃omakase慶祝。他真的很知我心,我喜歡吃omakase,除了因為師傅一定會選取最時令的食材外,還因為每位師傅的風格各異,處理食材以及和客人的互動不一,若遇上經驗豐富的師傅,還能了解更多日本食材和文化,令我每次都很期待omakase帶來的驚喜。道鮨雖然是新開張,但平日晚市竟然差不多滿座,人氣十足!前菜:高野豆腐、螢光魷魚及日本菠菜最開心有螢光魷魚,螢光魷魚春天當造,這段時間特別肥美飽滿,上面有少少蛋黃醬更添惹味。接著師傅開始送上刺身,是晚有:真鯛、赤貝、八爪魚、牡丹蝦。鯛魚類同樣是這季較當造的,真鯛魚味第一口是偏淡,但鮮味是慢慢滲出,魚味淡雅而肉質細緻。赤貝新鮮𠝹花,質感爽脆,口感一流!八爪魚十分新鮮,吃來有濃濃的海水味。北海道牡丹蝦頗有心思,師傅把蝦膏釀入蝦身,然後輕輕將蝦膏炙過,不但令口感提升層次,鮮味亦能更加帶出。最後蝦頭肉亦物盡其用,做成天婦羅,香脆惹味。壽司12貫有甲魷魚、梳子魚、小肌魚、青柳貝、鮫鰈、汁燒甲魷魚鬚、小長井町蠔、深海池魚、帆立貝、穴子、拖羅以及北海道根室海膽。甲魷魚配上薑蓉,配搭特別。梳子魚的魚皮輕輕燒過

道鮨雖然是新開張,但平日晚市竟然差不多滿座,人氣十足!

前菜:高野豆腐、螢光魷魚及日本菠菜

接著師傅開始送上刺身,是晚有:真鯛、赤貝、八爪魚、牡丹蝦。

赤貝新鮮𠝹花,質感爽脆,口感一流!

八爪魚十分新鮮,吃來有濃濃的海水味。

甲魷魚配上薑蓉,配搭特別。

梳子魚的魚皮輕輕燒過,令魚油逼出,吃來特別肥美豐腴。

小肌魚是傳統江户前壽司不可缺少的一種壽司,賣相有點像鬢辮,非常可愛。師傅用醋預先醃製,令魚肉變得柔軟,食落油香醋香兼備。

青柳貝又是我另一喜愛的食材,師傅大力拍一下金橘色的表面,尖端立即翹起來。趁著它還保持翹起的時候吃,味道特別甜,特別鮮!

鮫鰈是「右口魚」,肉質細嫩鮮美。

汁燒甲魷魚鬚因為是新鮮,所以沒有任何調味,吃來也有海水鹹味。

一向愛吃日本蠔,但這款小長井町蠔是暫時吃過最好吃的!小長井町蠔肥大肉厚,第一啖會覺得口感滑得來帶爽, 但慢慢濃郁的海水味就滲出來,甜度平均, 帶子位爽甜,配上酸汁啫喱令鮮味更加突出,超正!師傅說小長井町蠔最近還在全國牡蠣比賽中獲選冠軍,實在是實至名歸啊!

深海池魚、帆立貝、穴子、拖羅亦肥美有水準。

終於等到我的至愛--海膽,是晚師傅採用北海道根室海膽,入口有滿滿的海水鮮味,味道甘甜,吃完有幸福的感覺。

之後上烏冬,烏冬略嫌較腍,不夠彈牙。

很少omakase會把心思放在湯上,但道鮨的木魚湯是新鮮在客人面前刨木魚絲,新鮮即刨的木魚絲魚味本身已特別香濃,放在高湯上焗15min後喝,味道令人難忘。

最後的甜品是全晚高潮吧!!!!!
竟然有「木瓜蜜瓜」
什麽是「木瓜蜜瓜」?原來是由長崎木瓜和北海道蜜瓜接枝生成的一種水果,暫時香港還未有售呢,即使日本也不常見。食落有蜜瓜的香味,口感卻像木瓜般清爽,味道依舊香甜多汁,為這餐畫上完美的句號!

這晚的師傅也很好,每道壽司都會詳細介紹,而且看得出準備工夫嚴謹,還加入不少心思。幽默的師傅替我們拍照時還順便跟我們selfie,哈哈。期待下次再來!
這個晚上又與我最愛的兩位吃貨閨密吃omakase!是期待而久又約了好久的一頓飯~.這間餐廳是吃貨一提議的一間 她興奮地嚷著這間新開的日本菜師父都是來自日航酒店內日本餐廳的,質素有保證!每次跟她們總吃到好東西於是我的胃這個晚上又很放心地得到她們兩的「關照」了~.餐廳每天晚上只有一個omakase 總之就是交給師父讓他發板就對了!.高野豆腐 螢光魷魚 日本菠菜首先上的三道前菜 都是清清的菜 比較有印象的是高野豆腐!與平常質感有種不同 表層滑溜但內裡很有彈性~微微的豆香很甜很好吃~.鰻魚海鰻寶寶 配上湯木魚花清湯與平常的清湯不同 師父把它弄成像羹一樣 較濃稠的口感 再配上滑滑的海鰻寶寶 清甜又開胃!.刺身水八爪魚師父分開肉身及吸盤部份肉身像平時八爪魚質感 較軟腍 而吸盤超特別 吃起來超爽脆.響螺 配上響螺乾汁鮮甜度極高 再配上帶鮮香的響螺乾汁更覺鮮味十足!.北海道牡丹蝦是我最愛吃的蝦!牡丹蝦極度爽甜 蝦陣陣鮮甜湧上味蕾 師父額外蝦頭以脆炸方式整成天婦羅 脆香口感別有另一番風味~~.清酒昆布煮鮑魚 鮑魚肝醬師父建議先吃一口原味鮑魚 果然非常鮮香 而且毫不韌最後同飯一齊食 獨愛他們的壽司飯有淡淡
每次跟她們總吃到好東西
於是我的胃這個晚上又很放心地得到她們兩的「關照」了~
高野豆腐 螢光魷魚 日本菠菜
首先上的三道前菜 都是清清的菜 比較有印象的是高野豆腐!
與平常質感有種不同 表層滑溜但內裡很有彈性~
微微的豆香很甜很好吃~

鰻魚海鰻寶寶 配上湯木魚花清湯

刺身
水八爪魚
師父分開肉身及吸盤部份
肉身像平時八爪魚質感 較軟腍 而吸盤超特別 吃起來超爽脆
響螺 配上響螺乾汁
鮮甜度極高 再配上帶鮮香的響螺乾汁更覺鮮味十足!
清酒昆布煮鮑魚 鮑魚肝醬
師父建議先吃一口原味鮑魚 果然非常鮮香 而且毫不韌
最後同飯一齊食
獨愛他們的壽司飯有淡淡的甜味 配上濃濃鮮鮮的鮑魚肝醬太美味了

終於是我最愛的壽司喇~~~手握壽司最吸引我嘅地方就係老煉嘅師父在面前「表演」握壽司 由較淡味吃到濃味
鰆魚 剛剛春天當造 上面蓋上得是白昆布 酸酸的味道很清新很開胃~
炙燒太刀魚 總是很愛炙燒的魚 會把鮮味逼出 同時配上燒了的香味很吸引!

天然野生吞拿魚 吃起來比較酸 皆因天然野生的吞拿魚安基酸較多
不是很肥美 但卻啖啖肉~
醬油漬吞拿魚 上面加上黑蒜+芽蔥
再次出現的吞拿魚 這次是用醬油醃過的 醬油漬沒有很濃味沒有搶過鮮味 而入口的一剎那 首先先吃到黑蒜與芽蔥的濃濃蔥香 與醬油漬的吞拿魚平衝拿捏得剛剛好

日本大蜆
師父把壽司放上的時候把我嚇倒了~是很大的一隻!煮得剛好,口感很爽很甜!
熊本車海老
是日本三大名蝦之一 師父特意將蝦腳磨做粉 實在考功夫 吃起鮮味upup!
而且這車海老 蝦膏味超級濃郁

接著奉上了 澳洲薩摩赤雞
用上雞頸肉 這個薩摩赤雞加上柚子胡椒 辣勁十足 肉質嫩滑 雞肉控表示太好吃了
長崎縣的一丁蠔 這隻蠔的特性在於貝柱甜、蠔邊爽
師父提議沾酸汁啫喱 芽蔥及蘿蔔蓉一起吃 肥美而帶微微鮮味 吃得我津津有味!

吃完幾道小菜~本以為快要完結!師父又開始為我們開始奉上手握壽司🍣
師父把鮫鰈微微燒香 魚香簡直是充分顯現出來
油花在口中起舞🤤是當晚我最愛的一款
北海道帶子
一絲絲的口感足夠交代新鮮程度💓
質感超級大粒 厚肉爽甜
北海道毛蟹軍艦
不得不提這個毛蟹 師父首先拆開毛蟹絲絲蟹身肉上面再加上鮮味十足的蟹膏提起整件壽司的鮮味 最後再加上啖啖肉蟹腳肉
一口放到口內感受到壽司的層次感😍太滿足了

大拖羅
用上大拖羅最肥的腩位 師父突意把側面的筋燒熔
令口感變成入口即融 不帶半點韌感 軟綿質感
每一口都嘗到脂肪的魚香味❤️

赤海膽卷物
這次真的要結束了 師父絕不吝嗇在手卷上舖上滿滿的赤海膽 紫菜是剛剛從盒中拿出 脆身口感令手卷更昇華🤤
而赤海膽鮮甜 不帶半點腥味 超級creamy
即管肚皮快破掉都迅速把它”解決”了 實在太滿足

吸物
奉上清湯暖胃 中間加入本枯節 即刨出粉紅木魚削 加上昆布鹽 師父叫我們等6分鐘 把木魚鮮香浸泡出來 清甜帶木魚清香🙈

熊本赤肉皇后蜜瓜
當晚的甜品是日本直送蜜瓜 不用多說 就是爽甜多汁 吃完的我們仍是津津入味🤭

席間師父會仔細為我們介紹每一道菜 氣氛相當舒服😌
師父說他們大多準備每位大約20多道菜
說真的 我們的肚皮快要裂開 但實在太好吃了
還是吃清光了😚
吃盡20道菜的omakase真的CP值爆燈!❤️
早排去佐道鮨慶祝拍拖周年,晚市得一款omakase,所以去到只需放心等食!前菜有高野豆腐,螢光魷魚同埋日本菠菜。螢光魷魚而家時令,一咬即刻食到飽滿嘅魷魚子!當晚刺身有:真鯛、赤貝、八爪魚、牡丹蝦。最特別係牡丹蝦,師傅將部分蝦膏放入蝦身,再輕輕火炙蝦膏,蝦膏變佐好似芝士咁嘅口感,食落好有鮮味,而蝦頭肉就炸佐去整天婦羅,每個部分都物盡其用。壽司12貫有墨魚、梳子魚、小肌魚、青柳貝、膠鰈、汁燒甲魷魚鬚、小長井町蠔、深海池魚、帆立貝、穴子、拖羅以及北海道根室海膽。小長井町蠔真係好正,食第一啖覺得口感creamy,但突然之間會有一下好濃嘅海水味湧岀黎,一隻蠔食到兩種層次,難怪師傅話呢隻蠔有得獎。北海道根室海膽色澤金黃鮮艷,瓣塊大小平均,味道鮮甜到不得了!可惜紫菜唔夠脆,略為扣分。最後有湯、有烏冬、有甜品。湯都好有心思,平時成日都見木魚絲,但今次師傳即席喺我地面前刨木魚絲整湯,新鮮即刨鮮味更突出。omakase有時就係食嗰份體驗,呢度完全俾到我。最後嘅甜品簡直係全晚highlight--有暫時全港個道鮨先可以食到嘅水果--叫做「木瓜蜜瓜」!由長崎木瓜和北海道蜜瓜接枝生成,食落有蜜瓜的香味,但口感像

當晚刺身有:真鯛、赤貝、八爪魚、牡丹蝦

最後有湯、有烏冬、有甜品

omakase有時就係食嗰份體驗,呢度完全俾到我。

最後嘅甜品簡直係全晚highlight--有暫時全港個道鮨先可以食到嘅水果--叫做「木瓜蜜瓜」!由長崎木瓜和北海道蜜瓜接枝生成,食落有蜜瓜的香味,但口感像木瓜般清爽,好甜好多汁,真係幸福嘅感覺!

道鮨著重新鮮時令食材,加上師傅對材料的深厚認知以及同客人嘅互動,令我哋有非常難忘嘅一晚!超級推薦嚟呢度食omakase!
2018-05-11 103 views
呢輪忙到瞓都無覺好瞓,但好友生日都一定要食個飯既~得晏晝可以偷走出嚟,加上呢排好辛苦,就揀間咗呢間慰勞吓自己、順道同老友賀壽!店員安排咗我哋坐bar檯,我自己就揀咗12件手握壽司,店員好貼心咁問我邊樣唔食,天呀~好感動呀~通常只有我問店員可唔可以唔要乜乜乜,而通常到嘅答案都係:規定咗喎~無得唔要~所以今次真係好感動呀~講返呢幾件軍艦,蟹肉、海膽、貝柱都好鮮味,尤其海膽就更加無得輸!佢哋嘅壽司飯並唔係白飯,而係醬油飯,淡淡的,唔太濃,無搶到魚生嘅鮮味估唔到一個set lunch居然有左口魚裙邊,出面淨係呢兩件都賣得好貴,所以呢個餐係抵食嘅~帶子都好厚肉鮮甜,點解佢淨係得銅鑼灣店呢~大家埋嚟睇~吞拿魚佢生得幾靚仔~yummy~朋友就叫咗什錦刺身丼,淨係造型都滿分,而且仲要款款鮮甜,一絕仲會配埋沙律同蛋蛋,男仔都夠晒飽啦~

帶子都好厚肉鮮甜,點解佢淨係得銅鑼灣店呢~

大家埋嚟睇~吞拿魚佢生得幾靚仔~yummy~

仲會配埋沙律同蛋蛋,男仔都夠晒飽啦~

2018-05-10 57 views
新開嘅廚師發板,師傅同客人之間好親密,有講有笑一晚都食得幾開心。餐廳座位好多有分吧枱同埋另外有房,見到佢嘅午餐都好抵三百幾蚊就有10件壽司,下次有機會一定要試。前菜非常之漂亮,有蟹肉薯蓉同埋蛋,仲有牛蒡係隔離非常開胃,師傅好詳細咁介紹嘢食上面有啲咩同埋佢哋嘅食法。真雕 雕背+雕腩,腩嘅位置多油份,最緊要好新鮮總共有3件。赤貝 前面格仔切法,會令刺身嘅口感脆d ,後面紫菜包赤貝裙邊,非常之爽口 ,個卷有青瓜絲 芝麻幾特別。煮八抓魚 上面係山葵莖 balence 返個海水鹹 八抓魚有咬口d。北海道牡丹蝦 包住蝦膏 蝦脊 配下面脆脆蝦膏 後面係蝦腳天婦羅,炸過嘅蝦頭真係好好味而且佢嘅膏好鮮甜。蒸鮑魚 鮑魚肝醬 先原味 後點醬 最後撈飯 飯面係山椒鹽,三種唔同嘅食法最鍾意係完味,食得出鮑魚嘅鮮。其他嘅食法都好特別師傅真有心。左口魚昆布漬 壽司 白身魚 有昆布ge味道係入面左口魚裙邊,油脂感有咬口。小肌 醋漬,唔係每人都食得慣但係我就覺得好好食,有人會唔鍾意佢嘅味道,不過識識嘅人一定要試吓佢你會一試愛上。獅魚 燒過 皮脆 似鮪魚濃郁魚味 火燒味日本大蜆,一隻一件壽司,煮ge時間火候啱啱好拿捏,唔

真雕 雕背+雕腩,腩嘅位置多油份,最緊要好新鮮總共有3件。

左口魚昆布漬 壽司 白身魚 有昆布ge味道係入面

左口魚裙邊,油脂感有咬口。

獅魚 燒過 皮脆 似鮪魚濃郁魚味 火燒味
日本大蜆,一隻一件壽司,煮ge時間火候啱啱好拿捏,唔會太un,依然彈口和鮮甜,跟鰻魚汁甜甜地。

燒魷魚
兵庫縣赤瑞蠔 酸汁啫喱 酸辣蘿蔔 ,燒得剛剛好,而且好爽口。

車海老,上面係蝦腳磨粉,2段蝦味,一段係悍蝦腳味,一段係海老原本的鮮甜 。

北海道帶子用了橘子鹽和昆布鹽 ,新鮮調味非常好。

毛蟹肉壽司,拆了佢嘅肉出嚟,無調味食原汁原味,所以真係好鮮甜,用紫蘇包過再放係飯面,所以係底層可以食到紫蘇既味道,

燒toro,非常肥美!上面燒過所以有油脂既香味。

uni手卷,海膽好鮮甜,餐廳將一板海膽拎出嚟嘅時候真係好興奮。

菠蘿超級甜係我食過最好味嘅,而且餐廳好仔細咁似開咗所以唔會食到好失禮。
2018-05-08 63 views
點解話呢個omakase充滿驚喜呢?一來,男朋友暪住我book,話要比個surprise 我,黎到先發現係我最愛既日本料理;二來,本身對餐廳無特別既期望,但全晚既食物水準都相當高,實屬意料之外,此為第二個驚喜~前菜有三點,賣相全部相當精緻,例如個櫻花雕刻實在係靚到唔捨得食!三款前菜味道都不錯,若談及最愛,我會揀高野豆腐,起初以為係滑溜豆味濃嘅豆腐,但食起來既口感並非如此,濕潤並且非常入味。三款刺身當中,我最欣賞既係牡丹蝦,師傅取其蝦膏,又將蝦腳磨成幼末,配合埋甜度好高既蝦身三者同食,食起黎蝦味香濃無比,齒頰留香帶子口感上佳,味道十分鮮甜另一款比較欣賞既係赤身,從色澤可見其新鮮,味道亦較平時食到既濃郁!值得一提既係所有壽司既飯都握得不錯呢平目魚油香四溢,配上香蔥同辣蘿蔔蓉立即平衡不少。燒雞頸肉係一樣幾有趣既食材,或者係雞嘅頸部運動比較多,所以肉質相對結實同清爽,燒得剛好,簡單調味已經好好食,唔錯個蠔海水味比較重,蠔味反而比較淡,估計單食比較一般,但是師傅加上辣蘿蔔蓉、香蔥同埋酸汁啫喱之後味道變得好有層次!最後,最欣賞莫過於海膽同大拖羅壽司海膽軍艦嘅紫菜夠香脆,黎自北海道嘅海膽入口甘香,久
點解話呢個omakase充滿驚喜呢?

前菜有三點,賣相全部相當精緻,例如個櫻花雕刻
實在係靚到唔捨得食!

帶子口感上佳,味道十分鮮甜

值得一提既係所有壽司既飯都握得不錯呢

平目魚油香四溢,配上香蔥同辣蘿蔔蓉立即平衡不少。

最後,最欣賞莫過於海膽同大拖羅壽司
海膽軍艦嘅紫菜夠香脆,黎自北海道嘅海膽入口甘香,久久不散;接下黎既大拖羅實在肥美到極,所以師傅加上一片紫蘇適當地減去油膩感,魚油香同紫蘇香味完美結合,一個字:正!

每人$1200,收費合理,如果有唔同價位既選擇會更好,因為大食既男朋友覺得意猶未盡呢~

Ps 因為手機版有相片數量限制,原圖會另外upload, 有興趣既可以禁入餐廳相片再逐一睇
喺香港要食到好食Omakase真係好難,大家好似滾水淥腳咁,一次過上好多件壽司,甚至未食完頭盤就上主菜,失去食Omakase意義。呢間由幾位酒店級日本壽司師傅主理,每晚只會做1轉客人,每道菜都會細心講解,使用最新鮮食材,可以話係我食過最好食嘅Omakase。八爪魚見到師傅切完之後就好似韃沙魚咁韃個八爪魚身,之後見到....八爪魚仲郁緊,師傅話原來八爪魚神經未死,所以刺激之後會郁,食落更加彈牙。北寄貝我只有一個字 - 爽!鯛魚新鮮魚真係好鮮甜,見到魚的光澤,就知道好好食。而且師傅好好心機,在魚生上面切幾刀,將醬油查上去,醬油滲入魚的每一個部位,好好食啊!北海道牡丹蝦師傅話呢道菜有另一個名,叫"小籠包",因為佢地將一隻北海道牡丹蝦改頭換面,先將蝦肉取出,將蝦頭的膏倒出來,用蝦頭肉同膏做餡料,用蝦肉包裹,用盡蝦的每一個部分。咬落去第一下,我嚇親....點可以咁鮮甜,比平時食更鮮甜,因為蝦膏將鮮味提升。連蝦腳都晤放過,拎去炸,好像脆啊!深海池魚其實我好怕食池魚,因為我食過一次好腥好腥,之後見到都有陰影。琴晚師傅就話新鮮魚點都晤會腥,真係~而且肉質好彈牙!金目鯛師傅上菜前用火槍輕輕噴下條邊,將魚
八爪魚刺身
八爪魚
北寄貝刺身
北寄貝
我只有一個字 - 爽!
金目鯛
師傅上菜前用火槍輕輕噴下條邊,將魚味道再突出D!
醃漬吞拿魚
點解吞拿魚都可以咁好食架! 師傅用自己釀製的黑蒜加落壽司上面,黑蒜原來同吞拿魚好match!師傅再比我地睇黑蒜粉...離遠都聞到香。
車海老
車海老 1成熟 熊本 粉 海老腳烘乾成粉
我最欣賞呢度將每一件普通壽司用不同烹調 / 調味料,變成一道充滿驚喜菜色!
車海老係江戶前時期傳統壽司,選用熊本的車海老,將車海老用水煮至1成熟,加上用海老腳烘乾成的蝦粉,蝦的鮮味,蝦的彈牙,完全表達曬!
大硯
全晚最驚喜的菜色出現,可能我未食過,師傅將大硯漫煮,加上鰻魚汁,將貝類的甜味帶出,而且好脆口,好有嚼勁!師傅話呢個都係江戶前時期傳統壽司,只係香港比較少人整。
雞頸
食左咁多壽司,食個串燒中和下,師傅用雞頸呢個香港人晤會用的部分,原來肉質好嫩好彈,配合柚子胡椒,真係想叫酒飲啊!
小長井蠔
食完油膩食物,食個酸物中和,呢個小長井蠔個殼好薄,滿滿一隻蠔,配合酸汁做得啫喱,好夾好順口,蠔味好豐富,我真係晤捨得吞。師傅最後介紹自己叫阿豪....所以我地就叫佢"小長井蠔"喇! haha!

鮫鰈
全晚我最喜愛壽司係呢個鮫鰈,真係食到我毛管棟。最底係魚身,魚油豐富,上一層係裙邊,爽口彈牙,最後係魚肝,將魚的味道發揮最好,原來可以咁好食,
小小一舊壽司可以食到3個層次的口感!

赤貝
在心齋橋見過切赤貝需要好大的技巧,今次食到,香港師傅都整得好好!

毛蟹
師傅將毛蟹蒸熟,將蟹肉一絲一絲取下,再撈蟹膏,蟹味超級濃!
中拖羅

拖羅 中拖羅
師傅拎模型來介紹變舊最好食,中拖羅肥美但唔會好死大拖羅咁多根,師傅拎火槍輕輕燒一下,味道更好,魚油滲出來,入口即刻融化。

北海道根室海膽
海膽去到5月中就無咁靚了,如果而加唔食就對唔住自己。

鰹魚湯
師傅細心介紹咩係好鰹魚。
熊本安迪斯蜜瓜

熊本安迪斯蜜瓜 - 超級甜,真係happy ending!
八爪魚刺身
北寄貝刺身
車海老
中拖羅
熊本安迪斯蜜瓜
2018-05-06 67 views
每次出街食飯最期待嘅就係食廚師發板,因為廚師會按季節已準備當時最好嘅時令菜式,往往都會有意外驚喜!所以價錢亦都較一般日本菜高。前菜《髮蓮草 芝麻豆腐 旦釀魷魚》四月中正值櫻花季節, 所以餐廳都特別設計櫻花伴碟,非常別緻。彈樣魷魚呢個概念非常有新鮮感,令軟綿嘅蛋中帶有魷魚嘅煙軔口感。《𩶘魚 帆立貝 蝦刺身》帆立貝以紫菜包住,味道鮮甜;蝦刺身別具用心,炸過嘅蝦頭質感香脆,但略帶油膩感,蝦肉肥美鮮甜。《毛蟹蒸蛋》《魷魚 春子鯛 石鯛 左口魚邊》頭一輪壽司入面,我最鍾意嘅係春子鯛, 顧名思義,春子鯛只有春天先有,係季節限定,質感帶黏性,味道清甜。《拖羅 海鰻 赤貝 自家醃製三文魚子》呢個組合好吸引,拖羅肥美,最特別係店家自家調製既三文魚子,味道控制得唔錯,唔會太咸。《生蠔》生蠔甜美,唔係重金屬味,質感比較爽口《海膽吞拿魚蓉壽司》呢個應該係全晚最啱相機食先既壽司,吞拿魚蓉上加上大片海膽,顯得份外矜貴。《𩶘魚湯》色澤帶奶白色,魚味鮮甜而唔腥
《髮蓮草 芝麻豆腐 旦釀魷魚》

《𩶘魚 帆立貝 蝦刺身

《毛蟹蒸蛋》

《魷魚 春子鯛 石鯛 左口魚邊》

《拖羅 海鰻 赤貝 自家醃製三文魚子》

《生蠔》

生蠔甜美,唔係重金屬味,質感比較爽口

《海膽吞拿魚蓉壽司

《𩶘魚湯》

色澤帶奶白色,魚味鮮甜而唔腥
2018-05-06 39 views
一早就想試呢間餐廳,因為係OpenRice睇到comment都非常之好。今晚book 約咗我個friend同佢個老婆一齊試試呢間omakase 嘅日本料理。眼見總共有三位壽司師傅。餐廳裏邊唔算太大,應該大概可以容納30人左右。我哋今晚被安排到吧枱坐。今晚serve我哋係一位年輕嘅壽司師傅,佢個名叫豪師傅。佢真係冇得頂,用心製作每一道菜同介紹點樣做每一道菜色,非常細心同仔細。成餐飯用咗三個幾小時,因為豪舒服用心製作。Omakase 雖然貴少少,但係呢間餐廳一定物有所值!首先就安排我哋每人一份三小碟頭盤。當中包括豆腐、蝦米拼菠菜、同小蘿蔔拼小魷魚。我個人喜歡小魷魚上面嘅sauce,相信個汁係用蜜糖芥茉造成的,同小魷魚非常夾 北海道牡丹蝦刺身係其中一道令我有驚喜嘅菜式。豪師傅首先解說佢會將牡丹蝦每一部食得嘅位置都會造成刺身。個蝦頭會將去炸,蝦身會包住蝦膏之後用簽串住食。豪師傅話咁樣食好似食上海小籠湯包咁,真係好正! ! !呢度赤身柚子壽司好特別。師傅採用短蔥同柚子同赤身刺身非常夾。小腸井蠔:蠔非常新鮮,豪師傅將醋造成啫喱汁。新鮮到爆炸依家都仲記得嗰個味道!慢煮大蜆:呢件壽司係我咁多件壽司裏邊

慢煮大蜆:呢件壽司係我咁多件壽司裏邊其中一件最喜歡嘅。大蜆非常新鮮,口感超正!
2018-05-03
  • 慢煮打蜆壽司
2018-05-04 64 views
“Omakase”呢個名稱相信絕對唔會感到陌生,近幾年都多左好多呢類型既餐廳出現,平既幾百蚊一位,貴價既去到接近二千蚊一位都有,但講到性價比高 ”道鮨”可以話係值得一提,係銅鑼灣地段一個set $1200 真係相對算係合理,環境同裝修都算舒適,雖然話野食既味道唔算話十分驚喜 但絕對係非常新鮮。Omakase從來都係一件好考心機同功夫既事情,師傅要係時間同質素之間取一個平衡,有時多人起上黎 可能同時要serve幾枱客人。好彩今日上到黎,人流唔算多 師傅可以更好控制時間同介紹每一碟菜式。今日食物既順序編排得好舒服,首先有芝麻豆腐,玉子燒同櫻花蝦油菜作為前菜 三者都屬於淡口既 味道亦不過不失。刺身部分真鯛、深海池魚都有一片魚腩同一片魚背 可以一次試晒兩種唔到既口感,真鯛較為口感豐富 油份亦比較重。下一道刺身係醬燒貝,師傅用火槍輕輕炙一炙帶子既表面 再用一塊海苔包住,所以口感係外脆內軟既。 北海道牡丹蝦 鐘意食蝦既朋友一定會好滿足 蝦十分之飽滿 鮮味亦夠 師傅會將蝦頭亦整成天婦羅 唔會浪費每一個部分。接落黎就係一堆手握既壽司 (石鯛,小肌魚,甲魷魚海膽,左口魚裙邊,鰤魚,赤貝,毛蟹,海膽 以及

接落黎就係一堆手握既壽司 (石鯛,小肌魚,甲魷魚海膽,左口魚裙邊,鰤魚,赤貝,毛蟹,海膽 以及 大拖羅) 當中最討我歡心既莫過於係左口魚,入口即溶既口感 滿口魚油既香 真係令人回味。

食完種種味道相對濃既菜式之後,師傅端出毛蟹蒸蛋,中和返成個感覺 但略厭蟹既味道唔夠突出。下一道菜亦係味道比較淡身既蠔,師傅話蠔係黎自兵庫縣既赤穗蠔 味道會相對其他品種既蠔淡口少少 但會比較脆身同飽滿 。

去到最後一道菜 立魚湯烏冬,本身只係湯 烏冬係師傅特意加落去既,湯出色既 好濃郁既魚味,但烏冬掛湯比較少同淋左少少 有畫蛇添足既感覺。最後師傅用”木瓜蜜瓜”為呢餐畫上一個句號,”木瓜蜜瓜”係一個基因改造既品種 有木瓜既口感 但味道係蜜瓜既味道,感覺都幾有趣。

正打算離開既時候,呢到既主廚突然話請我地飲一杯用人參釀既酒,40%濃既酒阿,我地呢啲平時飲開啤酒既人真係俾佢嚇一嚇,但佢地既熱情友善真係值得加分。

成個omakase歷時3個鐘頭左右,但望住師傅既手藝 時間不知不覺就過左去,呢3個鐘亦同師傅上左一堂 學到好多野。
2018-04-09
  • 北海道牡丹蝦
壽司癮起,最近朋友介紹了這間位於銅鑼灣的日式廚師發辦料理,一於去挑戰一下。餐廳的裝修帶有濃厚的日式風格,Sushi Bar只有大概八個座位,客人可以和師傅近距離接觸,保留了傳統日本用餐的感覺。Omakase套餐的食物非常豐富,包括了前菜、刺身、十貫壽司、湯、甜品,誠意度十足👍🏻餐廳講求品質和細節,不得不稱讚刺身很新鮮,種類也很多,金目鯛、池魚、拖羅、海膽、海鰻、和牛、毛蟹等等,完全中了我的喜好😍而壽司飯的濕度、調味亦適中,整體來說印象不錯。以這樣的價錢在香港能夠享用有質素的廚師發辦料理,絕對是很滿足了〜
2018-03-29
2018-05-04 754 views
講到食日本嘢就梗喺食唔少啦,而壽司更不在話下,但「廚師發辦」就一隻手數得晒,都喺兩次咁大把,第一次就晌銅鑼灣嘅「鉄人旨花 」度見識,第二次就晌黃埔嘅「鮨文」滋味重溫。今回,經友人介紹,嚟到新開無耐銅鑼灣嘅「道鮨」,細味「廚師發辦」!店子位於食廈全層,一出電梯就見,經過門前鮮紅色嘅布簾,就睇到一室裝修甚具和風嘅環境,最代表嘅自然喺三段流水石魚缸擺設,整體感覺傳統而雅緻。由於壽司吧枱已有熟客訂晒,我哋被安排到吧枱尾內側嘅廂房,房內有啲二人或四人枱,如夠人多,亦可以作為包房之用。當然,食「廚師發辦」以坐吧枱能跟師傅有交流喺最理想嘅位置。晚市只供應「廚師發辦」,定價$1,200/位(+10%),有問過店員將來會唔會有其他價位嘅選擇,回覆喺考慮中,咁就讓食客多個選擇。然而,食「廚師發辦」喺唔便宜,所以,如果想一試師傅嘅手勢,午餐就嚟得實惠好多。前菜三味先登場喺3款賣相的骰精巧嘅前茶,分別帶有高野豆腐、螢光魷魚及日本菠菜,其實唔止靚,所用嘅器皿亦別緻過人,體現出日本菜之美。高野豆腐睇落以為喺滑溜嘅豆品,一入口就知喺另一回事,口感煙韌,有啲似素食嘅麵筋,吸晒啲湯汁,頗有趣。螢光魷魚相對就唔會有咩驚喜
由於壽司吧枱已有熟客訂晒,我哋被安排到吧枱尾內側嘅廂房
前菜三味

前菜三味
高野豆腐
螢光魷魚相對就唔會有咩驚喜,但口感柔軟,食味不俗。
螢光魷魚
日本菠菜伴上櫻花蝦,味道好清,而啲菠菜質感細柔。唯個人覺得,以上前菜三味呢個組合算唔上為客人帶出太多驚喜。
日本菠菜
穴子苗

咩喺「穴子」,咪即喺鰻魚囉,曾經晌大坑嘅「八寸」及黃埔嘅「鰭文」生食過,煮熟嚟食反而第一次。啲鰻魚BB好雪白,其實無乜味,但好滑溜,一入口就滑落喉嚨,而伴碟嘅蘿蔔關東煮清甜無渣。
穴子苗
刺身三點

唔使多講,賣相一環就絕對值得俾滿分,3款刺身都各有特色。前端嘅喺海螺,口感爽脆到不得了;中間位置嘅喺水八爪魚,質感柔滑,而最得意喺啲「吸盤」,爽爽哋,好有咬口;最邊邊喺牡丹蝦兩食,青綠色一粒粒嘅喺卵(蝦籽),蝦肉綿柔得嚟帶點有膠質嘅黏性,蝦味鮮甜,蝦頭酥炸,甘脆卻無半點油膩。
清酒煮鮑魚

壽司前,再嚟一客鮑魚作過場,店員提示我哋,先喺淨食,再嚟就沾點鮑魚膽做嘅醬,最後就喺拼埋啲珍珠米一齊食。淨食時確喺食出鮑魚嘅甜味,口感柔韌;再沾上醬汁時,有種豐腴感;混埋飯粒一齊食,唔喺魚翅撈飯,變咗鮑魚撈飯。
清酒煮鮑魚
6貫壽司
由於唔喺坐吧枱,所以,逐件逐件上壽司就有點費時失事,故此,下一輪喺壽司登場時,就一次過擺出6貫。眾所周知,食壽司就梗喺由淡到濃較為合宜,不過,有啲人就會隨喜好而食,而壽司飯已加入赤醋作調味,亦塗上適度芥末及醬油,所以,就咁放入口「即食」便可,間場再食點酸薑片有助清清味蕾。
6貫壽司
真鯛壽司

小弟唔喺咩壽司達人,逐件逐件壽司評價實在難,只喺以常人口味跟大家分享。真鯛食起嚟比較清爽,魚肉嘅纖維比較細嫩,油份唔會好多。
真鯛壽司
油甘魚壽司

一撮紅紋喺其標記,個人覺得跟食真鯛有啲差唔多,未喺好能夠分別到,但魚嘅鮮度就好得。順便講講啲飯,雖然未能晌吧位睇師傅搓壽司手勢,但啲飯搓等鬆軟,無種死實嘅感覺。
油甘魚壽司
魷魚壽司

件魷魚好雪白,入口好柔軟,帶少少煙韌感,配鬆軟飯粒,真好。
車海老壽司

呢件車海老非常大隻,一橙一白嘅蝦紋,猶如車呔,所以就叫車海老。肉質好有彈性,跟上面所食嘅牡丹蝦喺好唔同,極富鮮甜味。
吞拿魚壽司

今回唔喺就咁放件吞拿上壽司度,經過一點點處理,令外觀變得精巧好多。味道上,因為有丁點麵豉提鮮,令魚味更出。
吞拿魚壽司
赤身壽司

赤身當然比吞拿再正啲啦,色澤嫩紅而有光澤,如牛肉般咁新鮮,肉質好細緻,魚味突出。
燒雞頸肉

豬頸肉就食得多,雞頸肉又喺咩玩法。雞頸肉燒得有點焦香,簡單以鹽同黑椒調味,賣點在於旁邊嘅柚子胡椒醬,少少辣,柚子味突出唯一挑剔喺雞肉有點偏鹹。
燒雞頸肉
小長井生蠔

嚟自長崎嘅生蠔,有個好陌生嘅名字「小長井」,絕對喺第一次試。呢款蠔入口較黏身啲,蠔肉肥美且蠔味重,餘韻長,好新鮮,而生蠔面面金黃色嘅喺酸汁啫喱,可以平衡番個鹹度。
4貫壽司
廚師發辦只食6件壽司點滿足到大家嘅口癮,再一輪有4貫,而今次睇落明顯比上一輪嘅壽司更高級,唔講咁多,即刻去片。
4貫壽司
帶子壽司

睇帶子嘅呎吋,就知喺大大隻嘅刺身級,用料無欺場,而切法都有別常見嘅橫身切開,喺按紋理直切。咬落肉質柔嫩軟綿,味道非常鮮甜。
深海池魚壽司

晶瑩而帶點紅嘅深海池魚望落好有光澤,足見其新鮮度,魚質嫩得嚟帶爽口。
深海池魚壽司
毛蟹壽司

是晚所食嘅壽司,毛蟹壽司喺「賣飛弗」,因為拆蟹麻煩吖嘛。件壽司唔單止鋪滿蟹肉,多到就嚟瀉,而且,更加多件蟹棒。啲蟹肉好鮮甜,極有蟹味,更加咗蟹醋調和,非常滿意。
霜降拖羅壽司

上一輪已經試過吞拿、赤身,呢訂有更高層次嘅霜降拖羅,色澤喺嫩紅色,油脂分布又平衡。唔喺誇張,入口細嚼,油香慢慢晌口腔內爆發,油潤十足。
霜降拖羅壽司
海膽壽司

海膽嚟自北海道,晌壽司飯之上堆到滿滿,入口甘香豐腴,綿密細膩,紫菜亦十分脆口,唯賣相感覺迤咗啲唔靚仔。
海膽壽司
木魚湯

比起上次晌「鉄人旨花」所飲嘅雜魚湯,今回嘅木魚湯就有少少單調咗。雖然店員有提及木魚碎喺即刨,味道亦自然而清香,但個人覺得都喺有少許淡口,尤其食完件海膽壽司,感覺更明顯。
木魚湯
熊本皇后蜜瓜

尾聲,唔喺甜點,就喺上等水果。赤肉嘅皇后蜜瓜,相信有十幾度嘅甜度,入口超甜兼多汁,雖然少少哋得三幾位,但滋味甜入心。
熊本皇后蜜瓜
雖然成晚食咗唔少菜式,亦有唔少客,但整體流程暢順,用餐時間兩個半鐘左右,恰如其分,不急不緩;每道菜式送嚟,店員都會作簡單講解,服務不俗。好老實,計埋呢次,都喺食過3次嘅壽司廚師發辦,絕對喺經驗唔多,用料都無欺場,部份菜式見心思,但仍有少部份地方有改進空間。
$1320 (Dinner)
2018-05-03 59 views
有個朋友係日本達人,唔單止熟悉日本,佢仲知道香港邊度有好味日本餐,今日我就跟左佢黎食omakase,即係廚師發板黎呢度食飯,要預先book定位,我哋六點半左右嚟到,有幸可以坐到吧枱,一路食,一路望住師傅預備食物俾我地先食前菜三款,分別係高野豆腐,櫻花蝦菠菜同埋螢光魷魚🦑,豆腐最有驚喜,入面充滿着濃湯嘅鮮甜, 凍食一流然後師傅會問你有冇食物敏感或者唔鍾意食嘅嘢,問清楚先再安排之後嘅嘢食,十分貼心。首先係食刺身,第一款係水八爪魚🐙,呢個刺身十分爽滑,充滿鮮甜味,再食埋個吸盤,爽脆,有驚喜然後就到深海池魚,一片係魚嘅背部,一片係魚嘅腩部,腩部脂肪較多,味道較濃郁,所以師傅會建議你先食背部果塊第三樣刺身係響螺,就咁聽個名好似好普通咁,食落就知與眾不同,佢個醬汁係用響螺個肝磨成,味道好似食膏咁,令人回味最後一道刺身就係蝦啦,成隻蝦所有部位都幾乎食晒咁滯,蝦身拎來做刺身,連蝦籽都食得,蝦頭清左啲內臟後,就會拎去炸,脆卜卜好好味食完之後就到壽司了,壽司即做即食,食完一件先整一件,節奏剛剛好,真鯛、金目鯛、油漬吞拿魚、熊本花竹蝦同埋用蜆做嘅壽司,各有特色,金目鯛上枱前會用火槍燒一燒,迫啲魚油出嚟,食落

食完之後就到壽司了,壽司即做即食,食完一件先整一件,節奏剛剛好,真鯛、金目鯛、油漬吞拿魚、熊本花竹蝦同埋用蜆做嘅壽司,各有特色,金目鯛上枱前會用火槍燒一燒,迫啲魚油出嚟,食落特別香,而花竹蝦壽司絕對值得介紹,因為蝦上面,金光閃閃嘅粉,原來係有洪乾咗嘅蝦腳磨成粉,好得意

中間間場嘅係燒雞頸肉,外脆內軟,配埋個有子胡椒醬,十分惹味

小長井蠔,日本蠔果然同法國蠔唔同,呢隻蠔身肥美,海水味濃,配埋個柚子啫喱,高分

之後繼續食返壽司,鮫牒魚、赤背、拖羅同埋毛蟹壽司,毛蟹係手拆的,師傅十分用心啊

食完咁多美味刺身及魚生,師傅再為我地安排左個蜆湯,淡淡嘅sake香,十分暖胃

最後仲有日本直送蜜瓜,十分清甜,為今餐omakase畫上句號

全餐omakase都可以望住師傅為我地預備食物,間唔中同師傅閒聊一、兩句,實在輕鬆寫意,唔經唔覺食左差不多三小時,暢快啊

2018-05-02
$1500 (Dinner)
2018-04-30 76 views
今日難得同舊同事食飯,揀左一間新開既壽司店,懷念一下當時係日本訓練既日子12點半既booking, 本身以為冇人但過左一陣都full哂菜單都有好多選擇,但我地都係想食返壽司首先黎個蒸蛋,睇落好似好多’hin’咁但食落又唔覺,好滑主角係13貫壽司🍣友人同我都一致認為佢個醋飯做得好出色,但係變相亦好似搶左刺身既風頭咁,有幾隻白身肉都唔太食到鮮味,最中意既係右下既燒吞拿魚同赤蝦海鮮丼既用料就同壽司一樣,本身見到蟹肉以為係mix埋miso但係原來係就咁蟹肉,依個有d失望最後紅豆雪糕都好評!食到練奶味同粒粒紅豆238+1係銅鑼灣黎講唔算貴,裝修亦好,岩哂朋友靜靜地食餐飯,但總刺身可以再新鮮d就好啦。不過會再想黎試下熟食

菜單都有好多選擇,但我地都係想食返壽司

首先黎個蒸蛋,睇落好似好多’hin’咁但食落又唔覺,好滑

最後紅豆雪糕都好評!食到練奶味同粒粒紅豆