2024-11-04 996 views
/New York Cut 🇭🇰/#sa中環篇 ➖➖➖中環嘅中心地帶都幾多餐廳~New York cut 最近為慶祝開業一週年 有個1 st year anniversary menu Dinner 都係$498/pp 另外再可以揀埋Wine pairing +$188~ 食完仲可以去埋隔離 @mona.hqueen 飲番杯🥂Weekend brunch 都幾正🤩可以任食牛扒🥩 ~ 整體來講食物幾高質 坐得舒服! ➖➖➖🔹Dinner menu 🔹 $498/pp 幾多野食 性價比高! ▶️BREAD 有sourdough 同芝麻法包 配上煙燻牛油同蒜頭 尤其推薦芝麻麵包 有嚼口之餘每啖都散發住芝麻嘅味道~ ➖➖➖▶️ HAMACHI & SALMON CEVICHE 油甘魚同三文魚他他 以檸檬汁調味放係炸餃子皮上食🫶🏻 係清新開胃嘅前菜 /NYC CLASSIC COCKTAIL PRAWNS +$48 蝦肉幾結實 味道較淡~ 配埋伴碟嘅法包一齊食加左檸檬汁調味會好啲🫶🏻➖➖➖▶️ PAN SEARED FOIE GRAS ⭐️ 鵝肝煎得香口 有油脂香但唔太膩 加埋無花果同黑醋平衡番~ 底部
/New York Cut 🇭🇰/
#sa中環篇
➖➖➖
中環嘅中心地帶都幾多餐廳~
New York cut 最近為慶祝開業一週年
有個1 st year anniversary menu
Dinner 都係$498/pp
另外再可以揀埋Wine pairing +$188~
食完仲可以去埋隔離 @mona.hqueen 飲番杯🥂
Weekend brunch 都幾正🤩
可以任食牛扒🥩 ~
整體來講食物幾高質 坐得舒服!

🔹Dinner menu 🔹 $498/pp
幾多野食 性價比高!
▶️BREAD
有sourdough 同芝麻法包
配上煙燻牛油同蒜頭
尤其推薦芝麻麵包 有嚼口之餘
每啖都散發住芝麻嘅味道~

▶️ HAMACHI & SALMON CEVICHE
油甘魚同三文魚他他 以檸檬汁調味
放係炸餃子皮上食🫶🏻 係清新開胃嘅前菜
蝦肉幾結實 味道較淡~ 配埋伴碟嘅法包一齊食
加左檸檬汁調味會好啲🫶🏻

▶️ PAN SEARED FOIE GRAS ⭐️
鵝肝煎得香口 有油脂香但唔太膩
加埋無花果同黑醋平衡番~
底部多士都幾香脆!
/SIGNATURE CRAB CREPE +88 ⭐️

不過覺得個汁幾好食 通粉都幾掛汁
牛面頰都好軟腍👐🏻

▶️ USDA PRIME RIBEYE⭐️/
五成熟 岩岩好 肉質較有嚼口 有炭烤香氣
可以另外再加埋mustard 😆唔加都夠味!
重點有松露嘅香氣~
WILD CATCH CHILEAN SEABASS
鱸魚皮煎得香脆 肉質結實但唔會鬆散~
唔會食到細骨!

▶️ NYC DESSERT PLATTER⭐️
甜品拼盤 有Tiramisu、芝士蛋糕同埋
creamia 雪糕
Tiramisu 酒味同埋咖啡味都幾平衡
芝士蛋糕偏向實心,但係都幾軟滑
日本Creamia雪糕奶味好濃
加埋士多啤梨醬無咁膩☺️不過係溶得快啲~

Wine pairing +$188
▪️AYALA BRUT N.V.
第一杯 果香味重 氣泡感較重 幾清爽 可以刺激味蕾😆
▪️ ESCUDO ROJO RESERVA CHARDONNAY 2022
入口較甜 相對較柔和 較平衡 適合配白肉/開胃菜
▪️ MARQUES DE RISCAL DOCA 2019
最後一杯紅酒配紅肉🥩 酸度較高
有橡木桶味同煙燻味 同時有莓果味 層次感豐富

📍New York Cut @nycut.hqueen
中環皇后大道中80號H Queen’s 2樓
2024-10-09
$400 (Dinner)
  • SIGNATURE CRAB CREPE
  • Tiramisu
  • Australian Bone in Sirloin
📍 New York Cut📍 中環 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 • 皇后大道中80號H Queen’s 2樓〔 Follow me! ♥︎ 〕-位於中環的扒房《New York Cut》,常常聽見有人推薦,但原來他們才剛開業一年!適逢開業一週年,餐廳推出了優惠晚餐及weekend brunch menu ✨【五道菜晚餐】每位只需$498(平常的晚市tasting menu每位過千!),五人同行更有一人免費!另加每位$188即可享wine pairing(三杯),好划算,難怪閒日晚上都座無虛席!如果Weekend brunch的話更可享無限供應牛扒!😍-餐廳位於H Queen’s二樓,擁有高樓底和落地大玻璃,空間感覺開揚往內走更有酒吧空間《Mona》,適合跟朋友一起摸著杯底聊天~=【1st Anniversary Dinner Menu ($498/pax)】+ Sommelier wine pairing (3 glasses) ($188/pax).// Complimentary bread //✿ Focaccia餐前麵包為【Focaccia】~外皮脆口、包身彈牙配上smoked butte
📍 New York Cut
〔 Follow me! ♥︎ 〕
如果Weekend brunch的話更可享無限供應牛扒!😍
=
// Complimentary bread //
✿ Focaccia
餐前麵包為【Focaccia】~外皮脆口、包身彈牙
配上smoked butter、garlic oil及油封蒜頭,味道好、又特別,但個人還是喜歡伴著油醋享用focaccia 🥰
Bread

// 1st course //
✿ Hamachi & salmon ceviche 🌟
✿ Fresh oysters (+$68/2pcs)
前菜的部分相當開胃~首先有油甘魚和三文魚做成的醃魚生,配上脆片同吃,好享受!
Hamachi & salmon ceviche
另外還可以加$68加配兩隻新鮮生蠔🦪~生蠔帶淡淡的海水味,作為小吃剛剛好
Fresh oysters
[Wine pairing]
❀ Ayala Majeur Champagne N.V.
來自法國香檳酒廠Ayala的香檳,清爽、帶果香,跟開胃清新的前菜好搭🥂
甜甜的,容易入口,好合口味呢~
Ayala Majeur Champagne N.V.

// 2nd course //
✿ Pan seared foie gras
✿ Signature crab crepe (+$88) 🌟
第二道也算是小吃~
首先有套餐包含的【香煎鵝肝】,帶油潤感卻不會過膩,配上無花果、蘋果蓉、脆多士、黑醋,層次豐富,好吃!
Pan seared foie gras
我們也加配了餐廳招牌的【Crab crepe🦀️(迷你版)】,好吃耶!
薄薄的法式可麗餅皮內包裹著絲絲蟹肉,配搭表面的三文魚子,每一口都鮮味滿滿!
[Wine pairing]
❀ Escudo Rojo Chardonnay Reserva 2022
這款Chardonnay白酒來自智利,入口蠻順口,後段果酸味突出

// 3rd course //
✿ Beef cheek penne
第三道菜為澱粉質類 — 【牛面頰長通粉
牛面頰軟腍、牛味香濃;長通粉熟度剛好,帶韌度;與牛肝菌醬伴炒,味道超香!
另外可加錢加配龍蝦意大利飯,我們就沒有選配了~
Beef cheek penne

// 4th course //
✿ USDA Prime ribeye
✿ Wild catch sea bass
肉眼扒】五成熟,邊邊位置帶炭香,內裡肉質軟嫩多汁,嚼勁一流;配著的蘑菇醬也蠻好吃!
另外可加錢改配bone-in striplion / prime rib或dry aged牛扒
USDA Prime ribeye
另一道主菜為【鱸魚】,煎得皮香肉嫩、啖啖肉
伴碟更有魷魚及多款清爽的蔬菜~
Wild catch sea bass
[Wine pairing]
❀ Marqués de Riscal Rioja Reserva 2019
主菜部分有西班牙的紅酒作配搭
柔和的單寧帶持久餘韻,跟牛扒十分搭配

// 5th course - Dessert //
✿ NYC dessert platter
甜品拼盤提供三款甜品 — 有意式奶凍配車厘子果醬及草莓、芝士蛋糕、提拉米蘇
三款都不錯,為這頓晚餐劃上完美句號❤️
當中最喜歡咖啡香濃郁、口感和甜度都剛好的【Tiramisu】~如果份量再多一點,就更滿足啦!
NYC dessert platter
NYC dessert platter
〔 Follow me! ♥︎ 〕
Pan seared foie gras
Wild catch sea bass
位於中環的New York Cut,主打食高質牛扒,環境又得體,係約會最佳既地去,開左短短一年就已經大獲好評!任食係Weekend Menu先有,Brunch 包左前菜、牛扒、意粉、薯條,$388加一,雖然得牛扒係任食既,但呢個價錢真係性價比超高,食兩塊都已經勁抵😛前菜有得揀龍蝦湯或者牛肉他他,我哋兩款都試左,龍蝦湯好濃郁,係無咩忌廉感,係實實在在龍蝦味,仲要有好多龍蝦肉,好真材實料🧡牛肉他他都唔錯,最緊要係個調味,唔會好鹹,食到牛味,仲有少少酸瓜,口感好好。主菜方面牛扒係NEW YORK STRIP,即係sirloin西冷部位,比較厚身,但生熟度都拿捏得好好,切開中間好粉嫩,肉質柔軟得來又帶啲口感,燒汁都幾惹味,亦都唔會遮咗牛扒既牛味。配搭蕃茄Penne,帶點微辣/蒜香味的意大利麵。最後仲有甜品,芝士蛋糕配雪糕,雖然係配角,但質素都唔錯👍🏻芝士味香濃🧀不過成個餐有齊前菜、甜品真係好抵食!食牛扒始終要加番杯酒嘅!可以加錢有指定紅白酒free flow +$128 (CHIARO PROSECCO N.V. / WAKEFIELD MERLOT 2023 / WAKEFIELD SAUV

配搭蕃茄Penne,帶點微辣/蒜香味的意大利麵。

不過成個餐有齊前菜、甜品真係好抵食!食牛扒始終要加番杯酒嘅!可以加錢有指定紅白酒free flow +$128 (CHIARO PROSECCO N.V. / WAKEFIELD MERLOT 2023 / WAKEFIELD SAUVIGNON BLANC 2023) 🥂

📍#NewYorkCut (#中環美食)
#中環 皇后大道中80號H Queen’s 2樓
2024-11-02 563 views
.呢日去咗中環呢間 @nycut.hqueen 食dinner,餐廳樓頂好高,坐得舒服,係慶祝談心好地方!適逢佢地慶祝開業一周年,推出咗限定周年Menu😋 最平只需$498就可以食盡5道菜,前菜、主菜,甜品包晒,性價比極高!我地仲加左$188 Wine pairing,提供包括3款紅白酒!🍭HAMACHI & SALMON CEVICHE油甘魚粒三文魚粒經醃製後口感酸甜,配搭脆餅會忍唔住一口接一口咁食!🍭PAN SEARED FOIE GRAS大大拿鵝肝煎得勁香口誘人,外脆內軟,配搭無花果及蘋果蓉中和油膩感~🍭SIGNATURE CRAB CREPE (+$88)呢個係必食item! 蟹肉crepe 好創新,crepe 煎得香脆,就咁睇完全睇唔出,蟹肉非常多,鮮味無窮!🍭BEEF CHEEK PENNE🍭USDA PRIME RIBEYE🍭WILD CATCH SEABASS主菜有ribeye and seabass, 魚啲調味好出色!🍭NYC DESSERT PLATTER最後嘅甜品係一啲都唔馬虎!完全冇諗過係會provide 一碟3款俾我地!包括cheesecake, tirami

🍭HAMACHI & SALMON CEVICHE

🍭PAN SEARED FOIE GRAS

🍭SIGNATURE CRAB CREPE (+$88)

🍭BEEF CHEEK PENNE
🍭USDA PRIME RIBEYE
🍭WILD CATCH SEABASS

🍭NYC DESSERT PLATTER
最後嘅甜品係一啲都唔馬虎!完全冇諗過係會provide 一碟3款俾我地!包括cheesecake, tiramisu, 仲有自家製雪糕,全部都好好食!

原來餐廳後有一間環境超靚嘅小酒吧,非常適合和朋友把酒談心 @mona.hqueen~
其實Restaurant week 已經有留意到呢間扒房,當時都唔容易book,價錢都要$498/pax,今次見到佢哋趁住餐廳開業一周年推出限定周年Menu,weekend brunch $388/pax就可以任食牛扒😱今次特登叫埋朋友過嚟試~餐包係focaccia,仲可以搭配煙燻牛油及油封蒜頭,自己都係第一次試呢個配搭,感覺幾有扒房特色,加埋脆口嘅focaccia好夾~前菜可以揀beed tartare或者龍蝦湯,唔講得笑兩樣都好大份😳牛肉他他都幾嫩口,撈埋蛋黃汁配牛油多士好邪惡🤫 龍蝦湯飲落好鮮味,最正係啲龍蝦肉味道濃郁,啲蘿蔔索晒龍蝦嘅精華超正🦞主菜就係紐約西冷牛扒,先讚廚師煎得好香口,而且火喉掌握得好好,真係做到五成熟,食落去肉味濃郁,肉質軟腍亦冇筋,最驚訝嘅係呢個質素竟然係任食😱牛扒仲會搭配一款意粉主菜,Pomodoro penne就係蕃茄長通粉,A.O.P. Chitarra就係蒜蓉意粉,兩者口感都軟硬適中,不過個人比較鍾意蒜蓉意粉有少少辣更惹味~ 另外薯條都炸得幾香口,真心忍唔住好快清晒成碟~最後嘅NYC Daily Dessert係cheesecake,中間仲係軟心效果

另外薯條都炸得幾香口,真心忍唔住好快清晒成碟~

最後嘅NYC Daily Dessert係cheesecake,中間仲係軟心效果💛面頭加咗啲yoghurt同埋雜莓,旁邊仲有柚子味sorbert配crumble,即使食完成份甜品都唔會好膩~
呢到除咗可以+$128嘆90分鐘wine package,仲可以半價享用bottle wine,係到飲住酒成件事係幾chill的🥂

總括嚟講,呢到嘅食物都幾有質素,加埋餐廳裝修典雅,樓底夠高,成個環境去到夜晚應該幾有情調~值得一讚侍應服務都幾殷勤,成個用餐體驗好舒適💖今次嚟食嘅時候見到客人都唔算好多,自己覺得好weekend brunch有得任添牛扒真係抵到傻咗,值得更多人知道佢哋嘅好🥹推介大家可以一戰!!
2024-10-29 740 views
因為生日😍 老公帶咗我去中環一間好高質嘅餐廳慶祝❤️ 餐廳做緊一周年優惠,推出咗一周年menu 🥰 高質牛扒可以任點任食🫶🏻 真係超超抵食👍🏻1st Anniversary NEW YORK STRIP ALL YOU CAN EAT Weekend Menu ($388)Starters🥗 CLASSIC BEEF TARTARE呢個經典嘅生牛肉他他真係好正,牛肉鮮嫩多汁,加埋少許香料同調味,口感勁豐富😍MAINE LOBSTER BISQUE呢個緬因龍蝦濃湯香濃幼滑,每啖都係龍蝦嘅鮮味,同埋濃郁嘅奶油香氣,入邊仲有好多唔同嘅蔬菜同同埋龍蝦肉❤️Main 🥩NEW YORK STRIP呢個紐約牛扒煎至剛剛好,外脆內嫩,肉質鮮美多汁,加埋少少芥末醬,肉味更香濃👍🏻POMODORO PENNE A.O.P.呢個番茄筆管麵真係好正,麵條彈牙,配埋新鮮嘅番茄醬汁,味道清新🫶🏻CHITARRA呢個意大利麵口感彈牙,食落辣辣地,好香蒜味,食到停唔到口❤️Dessert 🍮 TIRAMISU呢個提拉米蘇甜品質地滑溜,咖啡同可可粉嘅香氣四溢,入口即化,甜而不膩,喺度慶祝生日真係一流🫶🏻90MINS WIN

Starters🥗
CLASSIC BEEF TARTARE

MAINE LOBSTER BISQUE

Main 🥩
NEW YORK STRIP

POMODORO PENNE A.O.P.

CHITARRA

Dessert 🍮
TIRAMISU

90MINS WINE PACKAGE ($128)
CHIARO PROSECCO N.V.
呢款氣泡酒清爽怡人,果香濃郁,氣泡細膩,每啖都帶來清新嘅感覺😍

WAKEFIELD MERLOT 2021
呢款紅酒酒體豐滿,果香濃郁,單寧柔和,入口順滑❤️

呢款白酒清爽嘅口感,帶有濃郁嘅果香同花香,酸度適中😍

餐廳入面仲有一間環境超靚嘅小酒吧,非常適合同朋友飲下酒傾吓偈
Type of Meal
Lunch
Celebration
Birthday
呢間位於中環H Queen’s嘅西餐廳近排為慶祝開業一周年推出限定周年Menu🍾✨最平只需$498就可以食盡5道菜🍽️前菜+主菜+甜品都有齊🫡😚平時一份牛扒都唔止呢個價錢🤯🍽️1𝙨𝙩 𝘼𝙣𝙣𝙞𝙫𝙚𝙧𝙨𝙖𝙧𝙮 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧 𝙈𝙚𝙣𝙪 $498🌟𝙃𝙖𝙢𝙖𝙘𝙝𝙞 & 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝘾𝙚𝙫𝙞𝙘𝙝𝙚油甘魚同三文魚經酸橘汁醃製後酸酸甜甜好開胃,配搭脆餅一齊食好清爽,口感一流😋🌟𝙅𝙚𝙩 𝙁𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙊𝙮𝙨𝙩𝙚𝙧🦪 +$68 ( 2𝙥𝙘𝙨)想食好啲可以加埋生蠔🦪味道唔算好鮮甜但都creamy!配搭兩款醬汁更開胃~個人更推介mustard! 🌟𝙋𝙖𝙣 𝙎𝙚𝙖𝙧𝙚𝙙 𝙁𝙤𝙞𝙚 𝙂𝙧𝙖𝙨呢個價錢竟然唔使加錢有埋鵝肝多士🥹❤️鵝肝煎得外脆內粉嫩,有入口即化嘅感覺🙂‍↕️中間有香甜嘅蘋果蓉,上面仲鋪咗一片片無花果同焦糖脆面,唔單止中和油膩感,而且仲突出鵝肝嘅鮮甜😋🌟𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝘾𝙧𝙚𝙥𝙚 +$88第一次食蟹肉嘅crepe! 煎香嘅外皮煙煙韌韌,中間切開係塞滿一絲絲鮮甜嘅蟹肉!🫡配埋粒粒三文魚籽一齊食係鮮味十足💛🌟𝘽𝙚𝙚𝙛 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙠 𝙋𝙚𝙣𝙣𝙚長通粉煙煙韌韌,而且中間吸滿醬汁✨ 牛肉臉頰肉質好腍,而且

🌟𝙃𝙖𝙢𝙖𝙘𝙝𝙞 & 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 𝘾𝙚𝙫𝙞𝙘𝙝𝙚

🌟𝙋𝙖𝙣 𝙎𝙚𝙖𝙧𝙚𝙙 𝙁𝙤𝙞𝙚 𝙂𝙧𝙖𝙨

🌟𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝘾𝙧𝙚𝙥𝙚 +$88

🌟𝘽𝙚𝙚𝙛 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙠 𝙋𝙚𝙣𝙣𝙚
長通粉煙煙韌韌,而且中間吸滿醬汁✨ 牛肉臉頰肉質好腍,而且好入味!

🌟𝙐𝙎𝘿𝘼 𝙋𝙧𝙞𝙢𝙚 𝙍𝙞𝙗𝙚𝙮𝙚🥩
唔使加錢就食到高質素嘅肉眼扒,我哋叫咗三成熟,色澤粉嫩,而且肉質非常柔軟🙂‍↕️上面淋上一層松露醬同松露片,入口有淡淡嘅松露味,但略嫌醬汁有啲濃味遮蓋咗牛肉嘅香😳

🌟𝙒𝙞𝙡𝙙 𝘾𝙖𝙩𝙘𝙝 𝙎𝙚𝙖𝙗𝙖𝙨𝙨🐟
野生鱸魚煎到外層香脆,中間魚肉鮮嫩而有油香✨另外仲配上彈牙嘅魷魚🦑不過相對上比較普通~

🌟𝙉𝙔𝘾 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 𝙋𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚𝙧
呢個甜品拼盤勁豐富🤣包括有牛奶雪糕、Tiramisu同巴斯克芝士蛋糕😋食完真係超飽😂牛奶雪糕好出色!😍奶味係超級香,而且入口好creamy細滑🤩Tiramisu雖然細細件但都做得濕潤有酒香🥰巴斯克芝士蛋糕質感就比較實,相對上比較失色~

🌟𝙎𝙤𝙢𝙢𝙞𝙚𝙡𝙞𝙚𝙧 𝙒𝙞𝙣𝙚 𝙋𝙖𝙞𝙧𝙞𝙣𝙜 +$188
🥂𝘼𝙔𝘼𝙇𝘼 𝘽𝙍𝙐𝙏 𝙉.𝙑.
🥂𝙀𝙎𝘾𝙐𝘿𝙊 𝙍𝙊𝙅𝙊 𝙍𝙀𝙎𝙀𝙍𝙑𝘼 𝘾𝙃𝘼𝙍𝘿𝙊𝙉𝙉𝘼𝙔 2022
🍷𝙈𝘼𝙍𝙌𝙐𝙀𝙎 𝘿𝙀 𝙍𝙄𝙎𝘾𝘼𝙇 𝘿𝙊𝘾𝘼 2019

埋單發現餐廳Weekend Brunch牛扒仲可以任點任食🤣大癲!Btw想講餐廳後面仲有一間環境超靚嘅小酒吧~食完飯過嚟同朋友飲下酒傾吓偈都好chill🙂‍↕️😝
📍New York Cut依家New York Cut推出咗一週年特別新menu,真心高質又抵食,如果要同朋友慶祝生日,呢度一定係我嘅首選~🌟依家Weekend Brunch 仲可以牛扒任食吖~🦋1st Anniversary Dinner MenuConsumption per person: $498🔸Bread❥⁠ Sourdough + 芝麻法包〔煙燻牛油 + 蒜頭〕每啖有嚼口之餘,都有濃郁麥香味~🔸Hamachi & Salmon Ceviche酸橘汁醃油甘魚及三文魚墨西哥脆餅油甘魚和三文魚以清新的檸檬汁調味,淋在香脆炸餃子皮上。魚肉的鮮嫩與餃子皮的酥脆形成絕妙反差,而檸檬汁的酸爽則平衡了魚肉的油膩,為整道菜增添了清新感。🔸NYC Classic Cocktail Prawns (+$48)❥⁠ 鮮蝦雞尾酒雞尾酒造型很獨特,蝦肉口感結實飽滿,適量擠上檸檬汁調味。這樣不僅能夠增強蝦肉的鮮味,還能讓整體風味更加豐富多層。🔸Pan Seared Foie Gras❥⁠ 煎鵝肝鵝肝有著誘人的油脂香氣,卻不會給人過於油膩的感覺。巧妙地搭配了無花果和黑醋,無花果上還有一層焦糖,脆脆甜甜增
📍New York Cut

🌟依家Weekend Brunch 仲可以牛扒任食吖~

🦋1st Anniversary Dinner Menu
Consumption per person: $498

🔸Bread
每啖有嚼口之餘,都有濃郁麥香味~

🔸Hamachi & Salmon Ceviche
酸橘汁醃油甘魚及三文魚墨西哥脆餅

❥⁠ 鮮蝦雞尾酒

🔸Pan Seared Foie Gras
❥⁠ 煎鵝肝
鵝肝有著誘人的油脂香氣,卻不會給人過於油膩的感覺。巧妙地搭配了無花果和黑醋,無花果上還有一層焦糖,脆脆甜甜增添口感。這兩種配料不僅平衡了鵝肝的濃郁,還為整道菜增添了層次感。

🔸 Signature Crab Crepe (+$88)
❥⁠ 迷你招牌蟹餅
可麗餅皮包著蟹肉,非常有創意的一道料理。煎得恰到好處,切開後,滿滿的蟹肉極度吸眼球。

🔸Beef Cheek Cavatelli
❥⁠ 和牛面頰煙肉意粉
牛面頰肉燉煮得恰到好處,口感極為軟嫩,幾乎入口即化。醬汁是這道菜的亮點,濃郁且口感豐富,完美地裹覆在每一根通粉上。

🔸Usda Prime Ribeye
❥⁠ 美國頂級肉眼牛扒
七分熟的完美火喉保留了肉質的鮮嫩多汁,同時又帶有適度的嚼勁,炭烤的烹飪方式為牛排增添了誘人的香氣。值得一提的是,牛排配上蘑菇與松露醬,都令牛扒口感更為濃郁香濃。

🔸Wild Catch Chilean Seabass
❥⁠ 香煎野生鱸魚
鱸魚的皮煎得金黃酥脆,為整道菜增添了豐富的口感層次。魚肉本身保持了理想的結實度,口感緊實卻又不會鬆散。魷魚Q彈又有鮮味,好鍾意!

🔸NYC Dessert Platter
❥⁠ Tiramisu
❥⁠ New York Cheese Cake
❥⁠ Vanilla Ice-Cream
三款都係我好鐘意嘅甜品 😋 仲有我最鐘意嘅 Tiramisu ~ 芝士好輕盈亦唔會好甜,甜度完全啱啱好。芝士蛋糕細膩濃郁,配上香甜水果,配搭滿分;雪糕搭配脆脆都好好味。

🔸SOMMIELIER WINE PAIRING (+$188)

🍾AYALA BRUT N.V.
Ayala 香檳以其清新怡人的風味著稱。它完美融合了柑橘和花香的清爽口感,並帶有一絲甜美的餅乾味道。

品嚐特點:
- 主要風味:柑橘、花香、餅乾
- 口感:清新活潑

🥂ESCUDO ROJO RESERVA CHARDONNAY 2022
這款白葡萄酒融合了經典的礦物質風味,同時又帶有現代的熱帶水果香氣。

品嚐特點:
- 主要風味:甜瓜、梨、青檸
- 整體風格:略帶熱帶風情

🍷MARQUES DE RISCAL DOCA 2019
這款紅酒展現出成熟穩重的特質,帶來豐富而深沉的味覺體驗。

品嚐特點:
- 主要風味:肉桂、黑胡椒、甘草
- 口感:沉穩,餘韻悠長

這三款酒涵蓋了從開胃到主菜的整個用餐過程,每一款都有其獨特的風味特點和搭配優勢。無論是喜歡清新爽口的香檳,還是偏好醇厚複雜的紅酒,都能在這個精心挑選的酒單中找到適合自己口味的選擇。呢度仲有一個環境超靚嘅小酒吧@mona.hqueen,來呢度小酌同朋友傾下計真係好舒服吖~

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

🍴門店:New York Cut
📍地址:中環皇后大道中80號H Queen’s 2樓
💸消費:900@

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
朋友介紹,週末來中環New York Cut吃這個一週年限定weekend menu超抵食,特別適合愛吃牛扒的朋友,可以任食牛扒,價錢只是每位$388,太狂了!另外還可以加$128有三款酒pairing,就可以享受美酒佳餚。踏入餐廳,雖然在鬧市中,可能樓底高,裝修幾有藝術氣息,感覺幾有氣派同開揚,餐廳還有一間環境超美的小酒吧,非常適合和朋友們一起飲酒聊天,在晚上一定很有氣氛。生牛肉他他新鮮的牛肉配上特製的調味,還有一棵誘人的蛋黃撈勻食,放上脆香的多士,一口咬下去,肉質嫩滑,口感豐富,迷人的味道。緬因龍蝦濃湯非常濃稠及濃郁的湯品,啖啖濃郁的海鮮味道,龍蝦肉質鮮美彈牙,還有薯塊和露筍等,用料是高質的。NEW YORK STRIP牛扒這裡的牛扒水準很高,五成熟煎到外脆內嫩,入口有濃濃香氣,肉汁豐富,火候恰到好處,對我來說一件的份量已很多,夠滿足了,大胃王可挑戰再ORDER。蕃茄醬長通粉/蒜香意粉蕃茄醬長通粉酸甜適中,蒜香意粉濃郁香味,兩者都軟硬適中,也不會太粉,感覺正宗。薯條除了意粉外,還配上新鮮即炸的薯條,香脆有薯香,真是吃牛扒不能缺少的。Tiramisu是日甜品是自家製的Tiramisu

生牛肉他他

緬因龍蝦濃湯

NEW YORK STRIP牛扒

蕃茄醬長通粉/蒜香意粉

薯條

Tiramisu
是日甜品是自家製的Tiramisu,並不是Tiramisu味蛋糕那種,是正宗做法沒有固定形態那種,店員在我們面前分了一部分給我們,感覺有home made風味,口感細緻有咖啡酒香。

而我們也試了三款wine,可能溝酒的關係,真有微醺的感覺呢。

CHIARO PROSECCO N.V.
最喜歡這一杯,義大利氣泡酒 口感輕盈,帶有鮮明的水果和花香。氣泡細緻,入口清爽。

WAKEFIELD MERLOT 2023
果香濃郁的紅酒,口感柔順,適合搭配紅肉或濃味菜餚。

清新爽口的白酒 ,帶有柑橘和熱帶水果的香氣,酸度適中,適合搭配海鮮或清淡沙拉。

環境、食物、服務同樣十分高分,這個weekend menu真的好抵食,性價比極高,一定要來試!
2024-10-21 813 views
今次到訪適逢New York Cut開業一週年,出左周年優惠,5 Course Dinner Set$498/位,Bookmark左呢到咁耐當然趁住咁大嘅優惠就黎🥰▪️Hamachi & Salmon Ceviche以檸汁醃過三文魚同油甘魚刺身,加入洋蔥等配料,搭配炸過嘅脆片一齊食,味道清爽開胃▪️Pan Seared Foie Gras鵝肝都幾大件,上面放上無花果,加上甜甜酸酸嘅黑醋汁,令整體食落無咁重油脂感▪️Signature Crab Crepe +$88入面包住滿滿鮮蟹肉,配上香檳牛油汁,帶少少甜味亦令到蟹肉鮮味更突出▪️Beef Cheek Penne長通粉軟硬適中,牛面頰肉軟腍,不錯▪️USDA Prime Ribeye 肉眼揀左5成熟,口感滑溜,帶少量脂肪,表面鋪滿黑松露同淋上濃香蘑菇汁😍my favourite 💕▪️Wild Catch Seabass鱸魚外層煎到金黃香脆,肉質嫩滑。魷魚爽口彈牙,醬汁帶點泰式的香葉味道▪️NYC Dessert Platter拼盤有一件芝士蛋糕、tiramisu同日本牛乳雪糕,最欣賞佢嘅雪糕💖軟滑得黎牛乳味好濃厚▪️Sommielier Wine

▪️Hamachi & Salmon Ceviche

▪️Pan Seared Foie Gras

▪️Signature Crab Crepe +$88

▪️Beef Cheek Penne
長通粉軟硬適中,牛面頰肉軟腍,不錯

▪️USDA Prime Ribeye

▪️Wild Catch Seabass

▪️NYC Dessert Platter

▪️Sommielier Wine Pairing +$188
🍾Ayala Brut N.V.
以果香嘅香檳作為開胃酒,帶清新嘅柑橘檸檬味

🥂Escudo Rojo Reserva Chardonnay 2022
另一款白酒酸味道香甜,有熱帶水果嘅果香味,飲落幾順口

🍷Marques De Riscal Doca 2019
紅酒配牛扒,味道帶淡淡花香,易入口

餐廳入面仲有一個小酒吧嘅Area,氣氛不錯,適合靜靜地同朋友傾計飲番杯
呢間位於中環 H Queen’s 2樓嘅西餐廳,店內裝修華麗有氣派,樓底夠高之餘、又有採光度十足嘅落地大玻璃,加上佢哋主打世界各地嘅頂級牛肉,美國、意大利、澳洲、英國、日本同韓國等產地嘅牛肉都能夠食到,啱晒一眾牛魔王係跟家人、情人嚟慶祝食飯。📋All You Can Eat weekend menu ($388) 餐廳近日為慶祝開業一周年,特別推出呢個只限週末先食到嘅任食牛扒餐。套餐由中午12點開始至下晝2點半為止,期間除咗頭盤同甜品,大家可以盡情任食西冷牛扒同意粉。愛酒人士更可另加$128 90分鐘內飲埋紅、白酒同香檳。認真,以中環區嚟講,呢個價錢,會唔會CP值太高呀!🦞頭盤 - 生牛肉他他 / 龍蝦湯 兩者賣相都非常吸睛,前者用上美國Prime 牛製成,口感鮮嫩富嚼勁,阿叔覺得撈埋生蛋質感就更滑溜,建議加埋酸種麵包一齊食,口感層次會再豐富啲;後者有一細細隻龍蝦肉同大量蔬菜,質感濃稠,味道濃郁。🥩主菜 - 西冷牛扒配意粉用上美國安格斯牛,份量都唔少,建議三至五成熟,肉汁豐富,肉味又濃,自問牛魔王嘅你,即管試吓可以食到幾多件? 食扒之餘,大家仲可配埋蕃茄醬長通粉或蒜香意粉,兩者水準正常

🦞頭盤 - 生牛肉他他 / 龍蝦湯

🥩主菜 - 西冷牛扒配意粉

食扒之餘,大家仲可配埋蕃茄醬長通粉或蒜香意粉,兩者水準正常,不過不失,反而另跟嘅薯條就好有驚喜,即叫即炸熱辣辣,香脆又惹味!

🍰甜品 - Tiramisu
餐廳自家製嘅甜品,口感柔軟濕潤,淡淡嘅酒味又唔會蓋過咖啡香氣,兩者平衡得宜,好味!
踏入10月,意味着離年底只有下數個月,在年初訂下的目標,你又完成了多少?這天到訪的餐廳剛好為慶祝一周年推出限定餐牌,看到價格有驚喜,$498就可以品嘗到5道菜,超抵食!由前菜到主菜、甜品,層層遞進的滋味。想淺酌的話,可加$188品嘗不同美酒,包括香檳、紅酒及白酒,配合返進食,整個體驗圓滿。❙ Hamachi & Salmon Ceviche單看賣相已經吸引,以清新的味道打開餐宴的頭陣,經酸橘汁醃製的油甘魚及三文魚,配搭脆餅同吃,雙重層次。❙ Nyc Classic Cocktail Prawns +$48另一款是經典的開胃菜,大蝦鮮爽彈牙,配上餐廳調製的醬汁,能夠提鮮。❙ Pan Seared Foie Gras套餐有精緻賣相的煎鵝肝,無花果、醋能減膩,吃一口立即溶化,卻不會感到油膩。❙ Signature Crab Crepe +$88大推!!內裡是滿滿的彈川蟹肉,鮮味瞬間在口爆發,加上粒粒剔透三文魚子,賣相、味道兼備,相信人氣指數甚高。❙ Beef Cheek Cavatelli可愛形狀能吸盡醬汁,加上牛肉臉頰、菇類,簡單、濃郁且美味。❙ Beef Cheek Cavatelli可
踏入10月,意味着離年底只有下數個月,
在年初訂下的目標,你又完成了多少?

這天到訪的餐廳剛好為慶祝一周年推出限定餐牌,
看到價格有驚喜,$498就可以品嘗到5道菜,超抵食!
由前菜到主菜、甜品,層層遞進的滋味。
想淺酌的話,可加$188品嘗不同美酒,
包括香檳、紅酒及白酒,配合返進食,整個體驗圓滿。

❙ Hamachi & Salmon Ceviche
單看賣相已經吸引,以清新的味道打開餐宴的頭陣,
經酸橘汁醃製的油甘魚及三文魚,配搭脆餅同吃,雙重層次。
另一款是經典的開胃菜,大蝦鮮爽彈牙,
配上餐廳調製的醬汁,能夠提鮮。
❙ Pan Seared Foie Gras
套餐有精緻賣相的煎鵝肝,無花果、醋能減膩,
吃一口立即溶化,卻不會感到油膩。
❙ Signature Crab Crepe +$88
大推!!內裡是滿滿的彈川蟹肉,
鮮味瞬間在口爆發,加上粒粒剔透三文魚子,
賣相、味道兼備,相信人氣指數甚高。
❙ Beef Cheek Cavatelli
可愛形狀能吸盡醬汁,加上牛肉臉頰、菇類,
簡單、濃郁且美味。
❙ Beef Cheek Cavatelli
可愛形狀能吸盡醬汁,加上牛肉臉頰、菇類,
簡單、濃郁且美味。
❙ Wild Catch Chilean Seabass
顏色鮮豔奪目,野生鱸魚魚肉鮮嫩,
加上魷魚、各式蔬菜,讓人胃口大開。
❙ NYC Dessert Platter
還好甜品胃是另一個空間,嘿~
大愛「黑櫻桃朱古力撻」,朱古力質地絲滑,
櫻桃的清甜配搭得剛剛好,加雲呢拿雪糕又另一個層次,獨食無難度。
New York cheesecake簡單又經典,散發滿滿芝士味,口感綿密細滑。

喜歡飲酒的話,記得加$188 SOMMIELIER WINE PAIRING~
▪️ AYALA BRUT N.V.
跟朋友吃過大餐後,如果意猶未盡,可以到餐廳的Mona Bar繼續話題,環境氣氛都超讚~
2024-10-17 440 views
最近,我有幸去到位於中環的一間高級西餐廳, 餐廳的環境真是令人驚艷,樓底高,溫暖燈光映照著精緻的裝潢,營造出一種浪漫而又優雅的情調。餐廳推出了限定的周年Menu,質素幾高酒配的享受佳餚配美酒,我哋配咗個SOMMIELIER WINE PAIRING,包括了 AYALA BRUT N.V的香檳,清新的氣泡感為整個晚餐增添了幾分華麗。ESCUDO ROJO RESERVA CHARDONNAY 2022和 MARQUES DE RISCAL DOCA 2019每一杯酒都與菜品完美搭配HAMACHI & SALMON CEVICHE鮮嫩的魚片搭配清新的檸檬汁,酸酸甜甜,配上脆片一齊食,口感豐富NYC CLASSIC COCKTAIL PRAWNS ,這道經典的雞尾酒蝦,蝦肉鮮甜,每一口都是清爽又不膩PAN SEARED FOIE GRAS,鵝肝外脆內嫩,口感豐富。搭配的果醬更加提升了整體的風味,甜中帶鹹SIGNATURE CRAB CREPE ,這道菜的蟹肉鮮甜,包裹在薄薄的法式餅皮中,餅皮的柔軟和蟹肉的鮮美相得益彰BEEF CHEEK CAVATELLI,牛頰肉的煮制恰到好處,軟嫩而不柴,

酒配的享受

BEEF CHEEK CAVATELLI,牛頰肉的煮制恰到好處,軟嫩而不柴,搭配意大利長通粉的Q彈,nice

USDA PRIME RIBEYE,這塊經過45天意大利乾熟的肋眼牛扒,肉質鮮嫩多汁,香氣四溢。

WILD CATCH CHILEAN SEABASS,魚肉嫩滑,搭配清新的配菜,口感清爽

NYC DESSERT PLATTER, 拼盤上的各式甜品色彩繽紛,巧妙地結合了不同的口味,讓人感受到甜蜜的幸福。
2024-10-16 467 views
呢個月老公生日,來左中環New York Cut嘆fine dining💕環境格調都相當高級,大大梳化位坐得舒服😌店員都非常有禮親切🥰.✨ 1st Anniversary Dinner menu✨.➡️ HAMACHI & SALMON CEVICHE➡️ NYC CLASSIC COCKTAIL PRAWNS➡️ PAN SEARED FOIE GRAS➡️ SIGNATURE CRAB CREPE➡️ BEEF CHEEK CAVATELLI➡️ USDA PRIME RIBEYE➡️ WILD CATCH CHILEAN SEABASS➡️ NYC DESSERT PLATTER.Menu超吸引🤩兩款麵包,一款比較鹹身,另一款竹炭麵包,外脆內軟,配上煙燻牛油和蒜頭,超正😋前菜好喜歡呢😍脆脆搭搭三文魚他他口感豐富🤤另一款用酒杯裝住蝦好有儀式感!蝦爽口彈牙,配上生菜、車厘茄,口味清新👍🏻再配搭champagne so match😎.Crab crepe 果然係signature超正!啖啖蟹肉搭上三文魚子,basil oil甜甜地,再飲白酒好match😌另一款無花果搭鵝肝麵包,幸福的味道🥰.主菜貝殼粉

➡️ HAMACHI & SALMON CEVICHE
➡️ PAN SEARED FOIE GRAS
➡️ SIGNATURE CRAB CREPE
➡️ BEEF CHEEK CAVATELLI
➡️ USDA PRIME RIBEYE
➡️ WILD CATCH CHILEAN SEABASS
➡️ NYC DESSERT PLATTER

主菜貝殼粉好有咬口!慢煮牛淋身濃味,超高質的菜式👍🏻 RIBEYE好厚身!啖啖肉再飲啖紅酒正😌 魚用上洋蔥汁,淡淡香草好獨特嘅味道,再加火箭菜、basil oil、青瓜、車厘茄,口味清新😋

最後甜品好貼心寫上happy birthday驚喜慶生,老公也好開心💕朱古力撻好鬆脆,配搭chocolate mousses 和提子,Cheesecake 綿滑鬆軟,成餐飯好完滿🥰
呢款限定周年Menu,價錢非常優惠就可以享用!Weekend Brunch 牛扒仲可以任點任食 😍
📣優惠期
Dinner : Start from 7 Oct
Brunch: Start from 5 Oct (Saturday and Sunday)
餐廳後有一間環境超靚嘅小酒吧,非常適合和朋友飲下酒傾吓偈 @mona.hqueen
2024-10-14 490 views
🥳最近朋友幫我補祝生日🎂帶我黎到呢間儀式感滿滿嘅西餐廳食飯🥰今日餐廳仲岩岩推出一周年限定餐牌, $498/人就可以喺咁靚嘅地方品嚐到前菜、主菜及甜品,共5個course😳中意飲酒嘅話,加$188就可以享用埋 SOMMIELIER WINE PAIRING🥂✨🥖BREAD BASKET自家製竹炭Baguette, 非常香脆! 重口味D 嘅話可以配上法式牛油及蒜頭🧄✨🐟Hamachi & Salmon Ceviche柑橘汁配上新鮮油甘魚及三文魚,加埋紅菜頭、青瓜及墨西哥脆餅一齊食, 口感層次豐富! ✨🦐Nyc Classic Cocktail Prawns +$48大蝦口感彈牙, 整體味道開胃! ✨Pan Seared Foie Gras煎鵝肝配上無花果完全突出到煎鵝肝嘅油香,但同時又唔會覺得油膩!✨🦀Signature Crab Crepe +$88蟹肉絲卷入面有滿滿嘅蟹肉及三文魚子, 夠晒鮮味! ✨🍝Beef Cheek Cavatelli牛頰肉軟腍入味, 長通粉仲均勻吸收晒濃郁醬汁,好味! ✨🥩Usda Prime Ribeye五成熟嘅肉眼扒口感柔軟, 肉味夠出!✨🐟Wild Cat

✨🥖BREAD BASKET

✨🐟Hamachi & Salmon Ceviche

大蝦口感彈牙, 整體味道開胃!

✨Pan Seared Foie Gras

✨🦀Signature Crab Crepe +$88
蟹肉絲卷入面有滿滿嘅蟹肉及三文魚子, 夠晒鮮味!

✨🍝Beef Cheek Cavatelli
牛頰肉軟腍入味, 長通粉仲均勻吸收晒濃郁醬汁,好味!

✨🥩Usda Prime Ribeye
五成熟嘅肉眼扒口感柔軟, 肉味夠出!

✨🐟Wild Catch Chilean Seabass
智利鱸魚,肉質鮮嫩,煎得夠香,仲完全無骨tim! 呢款主菜仲有魷魚、蔬菜作伴碟, 夠豐富!

✨🧁NYC Dessert Platter
✨🍫New York cheesecake
黑櫻桃朱古力撻及芝士蛋糕都好好食, 兩者都唔會太甜! 提早預訂仲可以寫埋我個名,好驚喜🥰

🌟SOMMIELIER WINE PAIRING (加$188)
✨🍾AYALA BRUT N.V. 香檳
有大量又綿又密度高既氣泡,入口乾身清爽利落,聞起上黎帶有Grapefruit既柚香氣味!
✨🥃ESCUDO ROJO RESERVA CHARDONNAY 2022
來自智利嘅白酒, 帶有馥郁嘅果香
✨🍷MARQUES DE RISCAL DOCA 2019
來自西班牙嘅紅酒,散發著陣陣果香味, 餘韻較長,配搭紅肉一流!