2023-11-01 67 views
今日去咗公司附近一間隱世西班牙私房菜,佢可以tailor made menu同食品,同埋會細心check你唔食啲咩。今晚大約每人$500-600✨大廈門口係內街,一入到去雖然唔係好大但個環境好cozy同decent,仲免開瓶費,最啱一班人包場慶祝🎉🍞麵包配tomato salsa一坐低就會俾自家製嘅橄欖,外脆內軟麵包配一個有好清新蕃茄味嘅tomato salsa作為開始。🌿炒墨魚伴番茜Parsley Garlic sauce墨魚炒到好香,口感彈牙唔靭。個醬係亮點!少少番茜配濃烈嘅蒜頭油,會有少少辣,超級惹味。🦐蒜片橄欖油蝦配麵包上菜時橄欖油仲係滾㗎,配麵包食好似西式蝦多士。蝦肉彈牙鮮味。🥚Soft boiled egg大啡菇一切開隻蛋就流心,配上醬汁同juicy到爆嘅大啡菇啱啱好。🍖西班牙乳豬皮脆肉嫩,仲要皮下有層薄薄嘅肥膏,好邪惡。下面仲有薯仔吸咗乳豬嘅油脂香。⭐️Tiramisu + 自家製黑芝麻雪糕Tiramisu下面唔係手指餅係自己整嘅蛋糕。自家製黑芝麻雪糕超級濃郁,每一啖都食到黑芝麻。🍓士多啤梨蛋白糕記得呢個一定要士多啤梨同埋蛋白糕一齊食,咁樣酸甜度先啱啱平衡到。

🍞麵包配tomato salsa

🌿炒墨魚伴番茜Parsley Garlic sauce

🦐蒜片橄欖油蝦配麵包

🥚Soft boiled egg大啡菇
一切開隻蛋就流心,配上醬汁同juicy到爆嘅大啡菇啱啱好。

🍖西班牙乳豬

⭐️Tiramisu + 自家製黑芝麻雪糕

🍓士多啤梨蛋白糕
2023-10-29 60 views
上環高質西班牙私房菜今次預訂了上環一間傳統西班牙私房菜~Tapas晚膳 , 環境優美 , 配上浪漫的音樂 , 好適合情侶來拍拖 ,慶祝生日及紀念日. 記得要預約 餐廳可以自己帶酒來免開瓶費 free corkage ,亦好適合包場 ~ 西班牙的Tapas,原本是飲酒時的小食,後來慢慢演變成種類繁多的西班牙小菜。今次我選了Sabor Mix Menu $780/位墨魚粒番茜蒜蓉泡沫墨魚粒煙韌彈牙, 用氣槍打出蒜蓉泡沫 , 口感有些似充滿空氣感的雪糕 ,充滿蒜香味 , 番茜蒜蓉泡沫配墨魚粒 , 提升了墨魚的鮮味 .賣相吸引,特別的菜式橙味雪葩酸甜清新橙味雪葩,清味蕾,迎接下一道的主菜主菜西班牙海鮮飯用魚湯,蝦湯,墨魚汁敖製,飯吸收了海鮮的精華,每粒飯都充滿濃郁的海鮮味,西班牙飯口感煙煙韌韌有咬口,粒粒分明,飯裏面混合了蜆肉,蝦肉,小墨魚,非常足料,海鮮飯上面的蝦大隻新鮮彈牙 ,非常好味!西班牙海鮮飯色香味俱全!有驚喜!必食👍👍👍👍👍多士配蒜蓉番茄醬多士香脆,配上自家製蒜蓉蕃茄醬,非常開胃魚湯煮蜆魚湯用新鮮魚骨熬製,  蜆肉肥美鮮甜, 魚湯配蜆肉完美配搭蒜片橄欖油炒蝦配多士大蝦炒致色澤金黃,
上環高質西班牙私房菜

今次預訂了上環一間傳統西班牙私房菜

今次我選了
Sabor Mix Menu $780/位

墨魚粒番茜蒜蓉泡沫

橙味雪葩
酸甜清新橙味雪葩,清味蕾,迎接下一道的主菜

主菜
西班牙海鮮飯
西班牙海鮮飯色香味俱全!有驚喜!
必食👍👍👍👍👍

多士配蒜蓉番茄醬
多士香脆,配上自家製蒜蓉蕃茄醬,非常開胃

魚湯煮蜆
魚湯用新鮮魚骨熬製,  蜆肉肥美鮮甜, 魚湯配蜆肉完美配搭

蒜片橄欖油炒蝦配多士
大蝦炒致色澤金黃,蝦肉新鮮, 用橄欖油及蒜片烹調, 非常惹味.

西班牙凍蕃茄湯
香濃新鮮蕃茄,蒜味十足,微辣少少酸甜,清新開胃

蘑菇湯
蘑菇味香濃,每一口都有豐富的蘑菇粒

甜品
Tiramisu
用氣槍打出來的Tiramisu,口感輕盈,入口即化,賣相精緻,雲呢拿味突出,有陣陣咖啡香味

Egg Flan With Citrus Strawberry Mixing
口感軟滑,蛋味香濃, 配新鮮士多啤梨 , 味道非常配合 ,甜而不腻!

環境 9/10
味道 9/10
服務 9/10
衛生 9/10
性價比 8.5/10

人均消費$400-$800

店名:
《Sabor Spanish Touch Private Kitchen 》
地址: 上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓601室
  • 西班牙海鮮飯
我好鍾意飲酒,但我覺得酒就咁飲係浪費,點解咁講?因為酒係需要有食物既配搭,先可以將味蕾既感受發揮到極緻,有d人好怕酒精果種味道,入口已經好抗拒,通常我會建議佢地由wine pairing著手,同食物一齊結合果種化學作用,你係永遠想像唔到果種震撼!而且「Sabor」免開瓶費,相當適合自己帶酒慶祝或者包場!👇🏻📌T A P A S - ▪️ Tomato · Garlic Toast -▪️ Cuttlefish · Parsley Garlic Sauce - ▫️ Sabor唔主打A La Carte Menu,主要為客人製訂Tailor-made Menu,淨係呢點都好有心思,Tapas先黎個「蒜蓉多士·自家製蕃茄醬」,個sauce用蕃茄蓉、生蒜頭、橄欖油、蕃茜整成,同多士夾到爆,夠哂濃香惹味;而「墨魚粒·蕃茜蒜頭醬」個sauce用奶油槍擠個cream狀既sauce,佢裡面係勁富空氣,所以係勁輕身,而且墨魚粒係剝到最深層果浸,所以食起比平時既更加爽彈,好好食。▪️ Olive oil · Garlic Shrimp - ▪️ Spanish Suckling Pig · Black Vineg
我好鍾意飲酒,但我覺得酒就咁飲係浪費,點解咁講?
因為酒係需要有食物既配搭,先可以將味蕾既感受發揮到極緻,

有d人好怕酒精果種味道,入口已經好抗拒,通常我會建議佢地

📌T A P A S -
▪️ Tomato · Garlic Toast -

墨魚粒·蕃茜蒜頭醬

sauce蕃茄蓉生蒜頭橄欖油蕃茜整成,同多士夾到爆,夠哂濃香惹味;
蒜蓉多士·自家製蕃茄醬

而「墨魚粒·蕃茜蒜頭醬」個sauce奶油槍擠個cream狀既sauce
所以食起比平時既更加爽彈,好好食。

橄欖油·蒜片大蝦

▪️ Spanish Suckling Pig · Black Vinegar -
西班牙乳豬·黑醋

▫️ 再黎就係「橄欖油·蒜片大蝦」,大蝦肉質相當有彈性,
蝦肉夠新鮮,而且經半油炸過配搭蒜片,加埋橄欖油迫到個香味勁出,
橄欖油·蒜片大蝦

配搭法包可謂一絕;而「西班牙乳豬·黑醋」外皮夠脆口,
肉質嫩滑,Staff建議可以搭配埋旁邊黑醋一齊食,可以中和返膻味,正!

📌M A I N -
▪️ Paella -
西班牙海鮮飯

▫️ 終於輪到主菜環節「西班牙海鮮飯」,
一上枱見到個size都頗為驚人,絕對係2-3人share都夠食,
聽staff講飯底用左魚湯蝦湯煮過,所以食起上黎比平時paella
西班牙海鮮飯

更加濃香入味,而且海鮮分別有虎蝦、仲有飯粒之間
夾雜住D墨魚仔,成個層次好豐富,真係食唔停口。

📌D E S S E R T -
▪️ Spanish · Creme Brulee -
西班牙·焦糖燉蛋

▪️ Spanish · Baked Egg White -
西班牙·焗蛋白

▫️ 甜品亦好有驚喜,佢地分別將雞蛋分兩種整法,一蛋兩味,
西班牙·焦糖燉蛋」屬於加泰隆尼亞名物,以無蛋白唔用焗爐,
蛋質感好似雪糕咁滑溜,而且帶有檸檬肉桂香味,幾正;
西班牙·焦糖燉蛋

而「西班牙·焗蛋白」唔用蛋黃,焗出黎口感好似食緊芝士咁,
配搭士多啤梨jelly,兩者好夾,我超鍾意呢個!
2023-10-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
西班牙·焗蛋白
早幾天約了叔叔去上環樓上私房菜,環境幽暗,人不太多,它是一個適合深談的地方。-我們點了每位人頭HK$780晚餐:首先嚐到了水晶飽伴著蕃茄沙沙醬。這款微酸的蕃茄沙沙醬是一道不錯的開胃菜。-接著,上桌的是炒墨魚伴蕃茜蒜茸醬,侍應上菜後會唧上蕃茜蒜茸醬,它像極天上的雲一樣,入口化開,伴著口感彈牙墨魚,好特別一道菜。-魚湯煮蜆~侍應告訴我,這道菜使用了新鮮的魚湯來煮蜆,所以要趁熱吃。這道菜的鮮味十足,蜆肉爽口。-蒜頭橄欖油大蝦~大蝦與蒜片一同搭配麵包,味道更可口;-當天的餐湯是黑松露蘑菇忌廉湯,這湯使用了新鮮的蘑菇,搭配滑溜的忌廉,帶來濃厚的感覺。-在吃主菜前,我們吃了柚子雪芭,這道前菜能清潔口腔,讓人感到清新。-我們品嚐了西班牙海鮮飯。這道飯菜中有珍珠帶子、蜆和蝦,飯焦少但香口。-最後自家整的甜品是提拉米蘇配雲呢拿雪糕及法式燉蛋蛋糕,味道不算太甜,為這晚飯畫上句號。-總括來講,這家私房西班牙菜餐廳的號幾度菜式,也用了蒜頭來作調味。如果喜歡吃蒜頭的人一定不要錯過。

我們點了每位人頭HK$780晚餐:

蒜頭橄欖油大蝦~大蝦與蒜片一同搭配麵包,味道更可口;

2023-10-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$780 (Dinner)
.🌃 餐廳主打西班牙菜,位於上環永樂街, 鄰近於港鐵上環站E2出口,餐廳環境富有格調,周圍擺放了酒櫃及壁畫擺設,配合昏暗嘅燈光,餐枱上點上燭光, 好適合與情侶共享燭光晚餐。.🌃 餐廳晚餐以私房菜形式, 設有Chef Tapa Menu ($680) 及 Sabor Mix Menu ($780) 七道菜 兩款選擇, 通粉Foodie 當晚選了Sabor Mix Menu 。.🍽 Sabor Mix Menu| $ 788~🍅 蕃茄蒜蓉多士👉 醬汁用上了creamy嘅蕃茄蓉加上香濃嘅蒜蓉碎, 配搭了酥脆嘅多士, 作為前菜十分開胃。.🍲 魚湯煮蜆👉 用上了海魚淆製而成的湯底十分鮮甜濃郁, 加上大大隻嘅蜆,食落十分鮮嫩,也吸收了魚湯的鮮甜味,最後小編連魚湯都飲曬 😋.🐙 香蒜番茜泡沫配炒墨魚粒👉 廚師先上了炒墨魚粒,然後即場揤出番茜泡沫, 墨魚粒炒得恰到好處,食落軟嫩彈牙,然後沾上番茜泡沫一齊食, 獨特嘅番茜蒜味香氣,別具一番風味。.🦐 蒜片蝦👉 熱辣辣嘅橄欖滾油加上了蒜片,此時蒜頭嘅香氣一直在蔓延到整間餐廳😍,配搭了爽脆鮮甜嘅大蝦, 怎令人不愛上呢, 另外餐廳配上了麵包,可以沾上蒜油一齊食

🍽 Sabor Mix Menu| $ 788
~
🍅 蕃茄蒜蓉多士

🍲 魚湯煮蜆

🐙 香蒜番茜泡沫配炒墨魚粒

🦐 蒜片蝦
👉 熱辣辣嘅橄欖滾油加上了蒜片,此時蒜頭嘅香氣一直在蔓延到整間餐廳😍,配搭了爽脆鮮甜嘅大蝦, 怎令人不愛上呢, 另外餐廳配上了麵包,可以沾上蒜油一齊食, 蒜香味十足。

🍜 蘑菇湯
👉 廚師將蘑菇湯打成蓉,再混合了黑松露,飲落十分creamy, 黑松露味都幾出。

🍨 柑橘味雪葩
👉 食落十分酸甜的雪葩,清新了一下味蕾,預備品嚐 之後的主菜。

🥘 西班牙海鮮飯
👉用上了魚湯、蝦湯熬製而成的西班牙海鮮飯, 每口飯粒都食到啖啖嘅鮮味 加上大大隻海蝦同埋海蜆, 令到鮮味更加濃郁,另外再加上了檸檬汁, 令到味道提升都另一個層次😍

🍮 西班牙布丁配草莓柑橘醬
👉 奶香味十足嘅西班牙布丁, 配上了酸甜開胃嘅草莓柑橘醬, 食完有啲唔夠喉。
🍮 加泰羅尼亞焦糖奶凍
👉 呢個係加泰羅尼亞獨有嘅焦糖奶凍,加上了香脆嘅焦糖, 仲有超濃肉桂味,而奶凍嘅口感比較流質,係可以飲得嘅奶凍,比較特別。

📍 Sabor Spanish Touch Private Kitchen
上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓601室
=====================
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
Type of Meal
Dinner
2023-10-10 141 views
昨晚去🌟上環 Sabor Spanish Touch Private Kitchen食西班牙菜,餐廳環境寧靜舒適,岩曬慢慢品嘗美食。😋🍴小食:橄欖酸酸地好開胃。🍞Crystal bread 鬆脆的水晶包配蕃茄粒、蒜蓉粒及橄欖油製作的醬汁。🍴Clams in green sauce 魚湯濃郁鮮甜, 蜆肉肥美。🐙Grilled cuttlefish with green allioli墨魚彈牙,最中意蒜蓉醬味道香濃。🦐Garlic shrimp in olive oil 蒜片香脆,蝦肉新鮮。🍄Mushroom cappuccino 野菌味濃郁,面頭有輕盈的泡沫。🍊Mixed fruit sherbet柑味嘅雪葩可以清新一下味蕾。🥘Seafood paella飯粒吸收海鮮精華,好美味。🍰Dessert 有士多啤梨焗蛋白同自家製 tiramisu foam同雜莓雪糕。😍🍾餐廳有免開瓶費優惠,好適合慶祝或包場,下次特別日子再來❤️

🍴小食:橄欖酸酸地好開胃。

🍞Crystal bread

鬆脆的水晶包配蕃茄粒、蒜蓉粒及橄欖油製作的醬汁。

🍴Clams in green sauce

魚湯濃郁鮮甜, 蜆肉肥美。

墨魚彈牙,最中意蒜蓉醬味道香濃。

🦐Garlic shrimp in olive oil

蒜片香脆,蝦肉新鮮。

🍄Mushroom cappuccino

野菌味濃郁,面頭有輕盈的泡沫。

🍊Mixed fruit sherbet

柑味嘅雪葩可以清新一下味蕾。

🥘Seafood paella

飯粒吸收海鮮精華,好美味。

🍰Dessert

2023-10-09
  • 魚湯煮蜆
  • Grilled Cuttlefish with Green Allioli Foam
  • Mix-fruit Sherbet
2023-10-05 33 views
📍Sabor Spanish Touch Private Kitchen呢間樓上私房菜位於上環永樂街,私隱度好高,追求貴精不貴多。而且佢哋免開瓶費,好啱慶祝或者包場活動。✨Clams In Green Sauce (Fish Base)平時西式都係配白酒或者蕃茄醬多,今次好特別咁配咗魚湯。蜆肉大隻鮮甜,仲吸收埋魚湯鮮美但溫和嘅味道。我哋最尾將所有湯都飲晒🤭。✨Grilled Cuttlefish with Green Allioli墨魚厚肉鮮味,越嚼越甜。Green Allioli嘅擠花方式好有儀式感。口感輕盈,蒜味濃烈但莫名其妙地易入口🤫。✨Garlic Shrimp in Olive Oil連續兩款以蒜頭調味嘅餐點!呢款嘅蒜味冇咁濃,反而橄欖油本身嘅香味滲晒落彈牙嘅彈肉。✨Fruit Sherbet柑橘味道嘅雪葩清吓口。好食到好想大碗大碗咁食🫢。✨Seafood Paella米飯有嚼勁而且有好重嘅蝦膏香味。「飯焦」soccarat又濃又香脆,好食到海鮮都變配角😳。Dessert✨Egg Flan With Citrus StrawberryEgg flan口感柔滑綿密,簡直係入口即

✨Garlic Shrimp in Olive Oil

✨Fruit Sherbet
柑橘味道嘅雪葩清吓口。好食到好想大碗大碗咁食🫢。

✨Seafood Paella

Dessert

Egg flan口感柔滑綿密,簡直係入口即溶。本身蛋味好濃郁,配埋酸甜開胃嘅果醬又幾特別。

✨Cremé Catalaña
望落去好似Crème Brûlée,但係佢嘅口感比較嫩滑流質,有種香甜嘅奶味。
上環好多寶藏👑今日發掘到一間就興奢華路線嘅隱世食西班牙菜嘅樓上餐廳😍 西班牙野最開心就係可以食到唔同嘅小食 因為佢哋嘅小食相當多款式 每樣事少少可以滿足試吓唔同嘅食物😊==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🦑Grilled Cuttlefish with Green Aioli Foam Sauce 好有創意亦都好搶眼嘅一道菜🫶🏻點諗到佢會用Foam做一個sauce 個芥辣蒜蓉味香到不得了🙌🏻🐙Stuffed Squid in Black Ink Sauce 係會食到個口黑蚊蚊 不過你會發現係值得嘅🥰入邊釀住豬肉同埋蘑菇 嗰種好食簡直非筆墨能形容😭🦐Garlic Shrimp in Olive Oil 用煎pan上 真係焫住口咁樣食 好食到不得了😍蝦肉爽口彈牙 佢係用用橄欖油連埋炸蒜片同埋辣椒炒香🧄🌶️可想言之個橄欖油係幾咁惹味👍🏻仲有兩片面包最後沾橄欖油😍🐷Suckling Pig 完全表達出對西班牙菜嘅執着👏🏻個皮香脆 明顯係心機之作 賣相更加係100分💯🍄Portobello Benedict 類似egg Benedict 嘅食法 不過佢最
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

🍄Portobello Benedict 類似egg Benedict 嘅食法 不過佢最底層唔係麵包而係蘑菇😳呢個咁新穎嘅設計原來好好食個喎 非常之配合😽

🍮Catalonia Cream 又香又滑充滿蛋味🫶🏻
十分推介呢間奢華得來又有情調嘅餐廳🫶🏻一班朋友同兩口子溫馨一下 而家仲免開瓶費 適合慶祝或者包場😊
又到咗一年一度母親大人嘅生日,梗係要大大力慶祝啦🎂❤️‍🔥今次我就揀咗呢間西班牙私房菜,餐廳唔算好大,只可容納到幾枱人,所以好有私人空間,啱晒我哋靜靜哋傾偈💬👨‍👩‍👧係openrice book 完枱之後,餐廳會Whatsapp confirm booking,而且可以揀定menu 👀📝佢哋有2 款menu,一款係Chef Tapas Menu $680/位👩🏻‍🍳即係專食佢哋主打嘅西班牙小碟;另一款就係Sabor Mix Menu$780/位,我就揀咗後者,貪佢夠豐富咩都可以試下😋佢哋呢度係2 位起跳,所以大家想食記得叫多個friend 一齊呀👯‍♀️😘Tomato Garlic Toast平時食西餐嘅時候餐廳通常都會上個麵包先,呢間都唔例外,佢哋將面包皮切到好薄,而且烘到好脆🫓側邊係佢哋自家製嘅番茄醬🥫番茄嘅酸酸甜甜加埋少少蒜頭嘅點綴,配個多士超夾,好fresh🍅☘️Clams in Fish Sauce打頭陣嘅係魚湯煮蜆,見唔見到佢啲蜆多到就嚟瀉出嚟👀蜆肉好大隻,而且好新鮮,而佢下面嘅湯絕對唔野小,係用新鮮魚熬製而成,每一啖都係精髓🍲啲蜆肉吸咗魚湯嘅鮮味,更加好食,除咗食蜆,我哋係一

Tomato Garlic  Toast

Tomato Garlic Toast
Clams in Fish Sauce

Clams in Fish Sauce
打頭陣嘅係魚湯煮蜆,見唔見到佢啲蜆多到就嚟瀉出嚟👀蜆肉好大隻,而且好新鮮,而佢下面嘅湯絕對唔野小,係用新鮮魚熬製而成,每一啖都係精髓🍲啲蜆肉吸咗魚湯嘅鮮味,更加好食,除咗食蜆,我哋係一啖不漏咁樣飲哂啲湯,估唔到第一度菜已經咁有驚喜💗
Grilled Cuttlefish with Aloli

Grilled Cuttlefish with Aloli
墨魚切成一口正方size,好彈牙,再用燒嘅方式烹調,鎖住啲鮮味🦑而隔離綠色個pat cream 其實係用蒜頭加mayonaise 打成嘅泡沫☁️用嚟點墨魚粒食,所以食落空氣感好重,但又食到好重蒜頭香味,好特別🤩
Garlic Shrimp

Garlic Shrimp
冇食過蒜片蝦又點可以同人講話去過食西班牙餐廳呢?佢啲蝦超大隻,食落好爽口彈牙,一食就食得出好新鮮,而且佈滿哂炸到好脆嘅蒜片🤤🧄上枱趁熱食嘅時候,佢下面啲油係炸炸聲,餐廳仲提供咗一人一塊包俾我哋,點埋下面啲橄欖油加蒜片一齊食,好正🥹
Soup of the Day

Soup of the Day
我哋嗰日嘅餐湯有蘑菇湯或西班牙凍湯,因為我氣管唔好,所以就揀返熱嘅湯嚟飲,佢呢度嘅蘑菇湯一啲都唔普通,成個湯都係用蘑菇打碎而成🍄所以飲落好濃郁好rich,而且入面仲加咗啲黑松露仲有少少蘑菇碎,超有咬口,撈埋上面嗰啲黑椒一齊飲,好滿足💝
Mix Fruit Sorbet

Mix Fruit Sorbet
成完咁多咁濃味嘅嘢,店員就俾咗個柑味雪葩俾我哋清一清味蕾,準備食之後嘅主菜🤩雪葩係用新鮮嘅柑去整,所以好fresh 同埋帶有生果本身嘅甜味,唔會好似出面個啲死甜咁🍊
Suckling Pig

Suckling Pig $420
由於兩老都好鍾意食乳豬,佢哋pre-set 嘅menu 就冇乳豬嘅,不過我見到佢可以加配,呢度嗌咗3 人份量🙆🏻‍♀️平時食開嘅中式乳豬,就通常食佢個脆皮,只會有少量嘅肉黐住塊皮,西班牙乳豬會見到佢肉都好大舊,啖啖肉,正🤭🤭不過臊味會比較重,所以佢隔離就俾咗個醋我哋配嚟食,不過因為我哋一啲都唔怕臊味,所以就咁食已經好滋味,而且佢個皮都整得好脆😋😋下面仲有啲薯仔片同蘆筍做配菜,簡單嘅調味已經好好食👍🏻
Seafood Paella

Seafood Paella
第二度主菜就當然係西班牙海鮮炒飯啦🥘因為個飯連鑊咁上,會一直都keep 到個溫度,為咗唔好令啲蝦太熟🦐所以店員就叫我哋食咗啲蝦先,之後再炒一炒個飯嚟食,啲蝦佢已經幫我哋剪咗個殼,所以好容易就剝到,啲蝦仲好彈牙添🙆🏻‍♀️而側邊嘅檸檬片唔好以為係裝飾🍋其實係餐廳嘅貼心之舉,因為炒飯味道都會比較濃,所以客人可以根據自己嘅口味加少量嘅檸檬汁中和返,我覺得加咗檸檬更fresh 又有另一番風味,好似食緊2 個唔同嘅飯咁🤣🤣
Tiramisu Foam with Homemade Ice-cream

Tiramisu 就成日食,但打成泡沫就真係第一次試,食落冇平時咁heavy 而且更香滑,而下面有層好薄嘅蛋糕,就浸住咗係好濃嘅咖啡同酒香入面☕️隔離嘅雪糕係餐廳自家製嘅雜莓味雪糕🍓🫐冇添家任何嘅防腐劑,雪糕酸酸地,中和返Tiramisu 嘅甜,簡直係perfect match💗💗
Chocolate Lava Cake

Chocolate Lava Cake
因為係慶祝生日,餐廳都送咗個心太軟俾我哋食,上面嘅字係西班牙文嘅「Happy Birthday」🎂🎉心太軟用咗黑朱古整🍫所以冇咁甜同膩,而且熱辣辣食仲係外脆內軟,為呢餐生日飯畫上最圓滿嘅句號💝
總括嚟講,母親大人對於呢餐飯好滿意,每一度菜都好有特色同驚喜,鍾意食西班牙菜又想有個靜靜地嘅私人空間同朋友 / 屋企人傾偈談心嘅話一定要嚟試🇪🇸
2023-08-27
$900 (Dinner)
Tomato Garlic  Toast
Suckling Pig
Seafood Paella
Chocolate Lava Cake
2023-09-22 46 views
最鍾意就係捐窿捐罅搵嘢食㗎喇今次比我搵到呢間,驚世西班牙私房菜😍大愛呢度入地方唔係太大,但係環境,好有情調,好浪漫,真係好似去咗歐洲小店嘅感覺!呢度唔單止環境靚,食物都非常高質,完全感受到廚師👨‍🍳嘅心思!呢度主打私房菜,餐廳亦都為咗保持食物嘅新鮮,所以必須訂座,餐廳就會根據份量每日預備新鮮嘅食材!絕對唔會因為雪藏味而影響食物質素👍除咗每日廚師發辦既定嘅tapas Menu ,預訂嘅時候亦都可以同餐廳要求廚師為你度身訂造設計啱你口味嘅餐單㗎☺️👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳睇吓今次廚師準備咗啲咩俾我食先每上一道菜嘅時候,廚師都會先講解一下食材及最佳享用方法😍Cripsy bread長條形嘅麵包,入口香脆鬆化,配上自製香草蕃茄醬,香脆可口。Tapas 4墨魚粒蕃茜蒜蓉醬 -~墨魚🦑粒粒彈牙爽口,感覺好得意,記憶之中未試過呢種墨魚嘅食法,上碟時再唧上自家製蕃茜蒜蓉醬,打成好似空氣嘅泡沫一樣🫧,呢個空氣感嘅醬汁即刻就成為呢度彩菜嘅靈魂👍墨魚筒豬肉碎雜菌~新鮮嘅魷魚筒釀入肉碎及雜菌,再用墨魚汁造成醬汁,廚師仲會提醒我哋食嘅時候最好原隻放入口,
最鍾意就係捐窿捐罅搵嘢食㗎喇
今次比我搵到呢間,驚世西班牙私房菜😍大愛

睇吓今次廚師準備咗啲咩俾我食先
每上一道菜嘅時候,廚師都會先講解一下食材及最佳享用方法😍

Cripsy bread
長條形嘅麵包,入口香脆鬆化,配上自製香草蕃茄醬,香脆可口。

Tapas 4
墨魚粒蕃茜蒜蓉醬 -~

墨魚筒豬肉碎雜菌~
新鮮嘅魷魚筒釀入肉碎及雜菌,再用墨魚汁造成醬汁,廚師仲會提醒我哋食嘅時候最好原隻放入口,除咗可以令到裏面嘅餡料唔會流出來之外,仲可以慢慢細味由外至內嘅層次感!又係一試難忘👍

蒜片蝦 ~蝦肉新鮮到不得了,因為又健用上橄欖油、蒜片烹調,上碟嘅時候再灑上滾油,香氣撲鼻,再配上香脆麵包享用,真係非常美味。

主菜~燒乳豬
我諗食西班牙菜係必定要食嘅👍
外皮卜卜脆,肉質非常鮮嫩!一啲肥膩嘅感覺都冇💕好好味

仲有甜品

自家製雪糕🍧配tiramisu
面層係tiramisu foam 又軟身又香濃,再加上pound cake,甜度適中
自家製蜜瓜🍈雪糕,啖啖都有清新蜜瓜味,好特別

Cream burlee cinnamon
蛋味濃郁,非常滑溜,再有淡淡的cinnamon 味道。

不得不提,呢間私房菜係免開瓶費㗎,而且仲好適合包場添!👍👍👍

📍上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓601室
  • 橄欖油炒蒜片蝦
  • 西班牙乳豬
💗Sabor Spanish Touch Private Kitchen💗環境浪漫典雅🌹略帶點古典風當天也有不少人在約會和慶祝紀念日因為免開瓶費的關係 也喝了不少🫶🏻🎠SABOR MIX MENU🍅 Tomato Garlic Toast金黃色的烤麵包外脆內軟 上面鋪滿了切碎的番茄和蒜蓉番茄的酸甜和嫩滑口感與蒜蓉的香氣相融合為吐司增添了一層濃郁的味道 和諧的味覺🐚 Clams in Green Sauce以鮮嫩的蛤蜊為主角配以青醬蛤蜊的鮮美與青醬的清爽完美融合新鮮香草🌿橄欖油帶點大蒜和檸檬香氣給人留下深刻印象Grilled Cuttlefish with Green Allioli青蒜蓉烤墨魚🦑烤墨魚的煙薰香氣與嫩滑的質地相得益彰 口感彈牙 青蒜蓉的辛辣和青草的清新口感使這道菜層次感更加豐富 風味獨特🦐Garlic Shrimp in Olive Oil蒜香橄欖油炒蝦是經典的TAPAS 每次必食新鮮大蝦與香氣四溢的橄欖油結合橄欖油夠熱把大蝦浸致色澤金黃 惹味加倍🧄炸大蒜片香脆可口 絕對令人回味無窮Daily Soup 🍅 Gazpacho西班牙凍番茄湯絕對是最經典的傳統菜式以新鮮番茄為

環境浪漫典雅🌹略帶點古典風

西班牙脆皮布丁 厚實Creamy
濃郁的香草味道脆皮的口感
烤致金黃色的脆皮 外部酥脆 內部滑順
絕對值得一試

🍓Egg Flan with Citrus Strawberries
外觀精美 打卡一流 奶凍的質地光滑細膩
口感柔軟絲滑入口即化 濃郁的香草和奶香味
與草莓的清新酸甜味形成了完美的平衡
帶來了一種輕盈而滋味豐富的感覺

📍上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓 601室
2023-09-10 28 views
呢度環境有格調同有氣氛,而且仲免開瓶費,真係特別適合慶祝😝 原來仲有包場服務😳▶️🍅新鮮蕃茄醬配蒜蓉多士作為前菜,非常開胃!蒜蓉多士好香脆!▶️🐟魚湯煮蜆蜆肉鮮甜,魚湯夠香,比起清酒煮蜆,我更愛呢種烹調方法▶️🦑炒墨魚粒配上餐廳自家製充滿空氣感嘅蒜頭醬汁,特別能帶出墨魚嘅美味▶️墨汁牛肝菌吊筒廚師用咗珀斯油烹調,吊筒入面釀咗啲豬肉碎,增加口感層次!▶️🦐橄欖油蒜片蝦放喺滾油上面上枱🤩 蝦肉夠鮮甜▶️🥓西班牙臘腸臘腸下面有薯蓉,由於臘腸鹹香味比較重,連埋薯蓉一齊食反而更好😉▶️溫泉蛋大啡菇將溫泉蛋攪拌再食,整體味道充滿蛋香😳▶️ 🍨Tiamisu雲呢拿雪糕Tiamisu 上層cream空氣感比較重,非常特別!▶️Creme Catalana 🍮上面有層硬身嘅焦糖,下層比較creamy,而且仲加左肉桂同檸檬汁

▶️🍅新鮮蕃茄醬配蒜蓉多士
作為前菜,非常開胃!蒜蓉多士好香脆!

▶️🐟魚湯煮蜆
蜆肉鮮甜,魚湯夠香,比起清酒煮蜆,我更愛呢種烹調方法

▶️🦑炒墨魚粒
配上餐廳自家製充滿空氣感嘅蒜頭醬汁,特別能帶出墨魚嘅美味

▶️墨汁牛肝菌吊筒
廚師用咗珀斯油烹調,吊筒入面釀咗啲豬肉碎,增加口感層次!

▶️🦐橄欖油蒜片蝦
放喺滾油上面上枱🤩 蝦肉夠鮮甜

▶️🥓西班牙臘腸

▶️溫泉蛋大啡菇
將溫泉蛋攪拌再食,整體味道充滿蛋香😳

▶️ 🍨Tiamisu雲呢拿雪糕
Tiamisu 上層cream空氣感比較重,非常特別!

▶️Creme Catalana 🍮
有個朋友好中意食西班牙菜🇪🇸最近佢又帶左我食一間高質西班牙私房菜重點係 免開瓶費🍷🥂中意飲酒既朋友真係有福了🥰Sabor Spanish Touch Private Kitchen係上環永樂街離港鐵上環站非常近附近食店林立 但要搵坐得舒服又可以飲下酒既聚腳地 一D都唔易 呢到真係隱世既高質私房菜😍餐廳裝潢典雅 略帶古典風格環境優雅舒適 有格調得黎唔會太拘謹 好有feel 好岩紀念日或者慶生去🥰餐廳主打西班牙菜食材豐富 處理手法多元化各款精緻既TAPAS 賣相同味道都相當高質海鮮同酒絕配 仲要免開瓶費下次想約埋三五知己酒友再黎包場CHILL住嘆美酒佳餚 🥰💥Ham & Potato餐前小食 粒粒薯仔 上面有d ham 碎配埋個sour cream 既sauce食落咸香好味🥰💥蕃茄蒜蓉法包長條形法包整得好酥脆配以蕃茄同蒜蓉既醬汁酸酸地 濃香開胃😆💥魚湯煮蜆魚湯濃香鮮甜大大隻既蜆 鮮甜肥美食既時候加埋d魚湯一齊食 大大提鮮🥰💥墨魚粒配蕃茜蒜頭醬墨魚粒用牛油煎炒過 就咁食都好香口彈牙再配埋個蕃茜蒜頭醬食到蒜頭嘅辛辣味 成個口感好正🥰💥蒜片橄欖油蝦配多士蝦大大隻 熟度岩岩好 鮮嫩彈牙用橄欖油筒

有個朋友好中意食西班牙菜🇪🇸

完全唔膩🥰

焗蛋白 個口感好得意
軟熟 仲有d士多啤梨醬
酸酸甜幾特別😆

男友生日特登揀間好野帶佢去😳🤭入面真係好舒適好grand 好岩紀念日或者慶祝生日去咗🎂座位唔多 想食記得預約丫菜單係由chef👩‍🍳安排的 了解我地有咩唔食之後就同我地講解菜式 店員好溫柔同幽默🤭每一道菜都講得好detail菜式都好用心製作,味道好正而且仲present得好好👍🏻如果你鍾意飲酒,佢地仲有好多西班牙葡萄酒可以配搭菜式,真係可以一次過感受到西班牙嘅餐飲文化 仲有一個好重要嘅點係佢地免開瓶費!如果你有特別嘅場合,想帶埋自己嘅酒去,佢地係免費幫你開瓶嘅!咁就可以放心地慶祝或者包場啦!😳蕃茄蒜蓉法包🥖以新鮮蕃茄和香濃蒜蓉為主口感酥脆,絕對是一個美味的開胃小吃魚湯煮蜆🐠以鮮美的魚湯為湯底,魚湯🐟超級濃郁新鮮加入新鮮的蜆貝煮熟濃郁的湯底會賦予蜆貝豐富的海鮮風味墨魚仔配生蒜頭嘅泡沫以彈牙的墨魚仔為主要食材 搭配蒜頭泡沫。墨魚仔的鮮嫩與蒜頭泡沫的濃郁味道交織在一起,帶來獨特的口感和風味蒜片橄欖油多蝦🍤配多士多士可以配蒜片或者就咁樣點橄欖油食蒜片和蝦的鮮嫩結合,再加上橄欖油的香氣,絕對是一道美味又有趣的小吃松露蛋白蘑菇湯🍲mushroom cappuccino多種不同蘑菇為基礎製作出的奶油

男友生日特登揀間好野帶佢去😳🤭
入面真係好舒適好grand 好岩紀念日或者慶祝生日去咗🎂
座位唔多 想食記得預約丫

每一道菜都講得好detail

菜式都好用心製作,味道好正
而且仲present得好好👍🏻

蕃茄蒜蓉法包🥖
以新鮮蕃茄和香濃蒜蓉為主
口感酥脆,絕對是一個美味的開胃小吃

魚湯煮蜆🐠
以鮮美的魚湯為湯底,魚湯🐟超級濃郁新鮮
加入新鮮的蜆貝煮熟

多種不同蘑菇為基礎製作出的奶油蘑菇湯
湯濃郁順滑

之後用柚子雪葩清下個口再食main course
西班牙海鮮炒飯🍚
以新鮮的海鮮為主要食材,搭配炒飯烹製而成。這道飯菜香氣四溢,口感豐富
2023-09-01 23 views
魚湯煮蜆,鮮甜的魚湯和大口的新鮮蜆肉,真是絕配!一口咬下,魚香和蜆味交織在口中,讓人欲罷不能!👍🏻番茜蒜頭醬炒墨魚,墨魚的鮮嫩搭配上香氣四溢的番茜蒜頭醬,口感十分獨特!感覺就像是在舌尖上炸開的煙花!💥墨魚墨汁包豬肉,墨魚墨汁的濃郁和豬肉的鮮嫩完美結合,彰顯出西班牙料理的獨特風味。😋水波蛋大啡菇,蛋液的綿密和啡菇的鮮香交融在一起,讓人垂涎欲滴!😍炸蟹丸配蒜油醬,酥脆的蟹丸搭配上香氣四溢的蒜油醬,一口下去,讓人感覺彷彿置身在西班牙的夏日海灘!🌊橄欖油炒蒜片大蝦配法式包,大蝦的鮮嫩和橄欖油炒蒜片的香氣相互融合,配上法式包,簡直是一種享受!每一口都能感受到大蝦的鮮甜!🦐西班牙焗蛋白,蛋白的綿密和焗的層次感完美結合,一口下去,讓人感覺徬彿置身於西班牙的陽光下!☀️

2023-08-25
Type of Meal