2018-06-21 122 views
開業1年多依舊貫徹日本人低調樸實風格廚師發辦揀左HK$880一位既潮Ushio有季節前菜 剌身3種 料理2款 壽司8貫 味噌湯配咖哩飯 清酒/甜品 用料新鮮價錢實惠 另加HK$350仲可配5款日本酒季節前菜左邊起 枝豆酸髮菜甜粟米黑松露蛋卷 啖啖松露香豬肉卷牛肉卷雞肉卷 包有鮮蝦同紫蘇葉手握壽司食用菊花酒盜白身魚松前漬 芝麻 甘筍乾 希靈魚子 海帶 魷魚乾撈埋 有趙頭辣味蚌仔剌身後方係鰤魚 油份高 建議最後食左邊立魚 海草托底右邊左口魚配紫蘇花 食落帶花香第一次 將紫蘇苗/紫蘇花放入鼓油 原來會產生辣味 好特別料理1燒銀鱈魚配薑芽炸豬扒包芝士另配 柚子蘿蔔 糖漬枝豆 薯仔沙律可能個人鍾意食枝豆 所以覺得呢個做法非常有驚喜料理2(魚蒸物)雜魚肉丸椰菜魚肉卷左口魚 鮮甜清新壽司油甘魚伊左目 口感爽甜金目鯛鰈魚 最適合夏天食紅衫魚左口魚邊 有貝類個種咬口拖羅海膽配三文魚子味噌湯配咖哩飯Tiramisu雜菓梳打配雪葩Omakase最令人著迷既係我地只要懷住期待既心師傅就會揀選時令漁鮮製作食材 而和処 酒肴對每位客人都非常細心 每道菜上後都會先講解材料同食用次序 尾段仲提我地如果已經有飽肚感可要
開業1年多

燒銀鱈魚配薑芽
炸豬扒包芝士
另配 柚子蘿蔔 糖漬枝豆 薯仔沙律
可能個人鍾意食枝豆 所以覺得呢個做法非常有驚喜

料理2(魚蒸物)
雜魚肉丸

另餐廳會用剪紙手作藝術[寫]上訂枱客人名都窩心非常

飯後同日本師傅傾計
先知道師傅擁有SSI日本清酒(唎酒師)專業資格
仲話大家都喜歡日本酒
相約下次為我地做一次特別既Sake Pairing x Omakase
期待
2018-06-19
2018-06-21 1362 views
好朋友補祝我生日飯,說帶我去尖沙嘴食日本野比個驚喜我,我都幾期待,來到了漆咸圍。餐廳門口簡潔富和風,入內一張大吧枱,今天我們就坐在吧枱前,店員殷勤,最驚喜的是桌上已經放好了用紙摺的名字好有heart,店員講解精簡詼諧,日本師傅英文不錯,好健談十分有交流,讓我們食得好自在舒適。潮 - USHIO $880Appetizers松前漬 - 希靈魚籽甘筍海帶魷魚撈在一起。煙肉包豬肉。牛肉 - 好入味帶微甜,牛味香濃。魚 - 鮮甜。黑松露蛋 - 好香黑松露味,蛋嫩滑帶微甜。三文明太子 - 味道好夠濃,魚味鮮味十足。白身魚 - 配合蛋黃汁、芝麻和醬油,味道豐富,魚肉腍嫩鮮味。手押寿司 - 好有特色而且好有味道,當中有干漂、青瓜、漬蘿蔔、紫蘇葉和魚。食用菊花。辣味蚌仔 - 香辣味濃,好惹味。芝士波煙燻蘿蔔。炸雞 - 雞肉入味。枝豆。刺身三種盛𩶘魚 - 口感好煙韌,鮮味十足,配有食用花。鰤魚 - 魚味香濃,口感嫩滑,配有紫蘇葉。澗白 - 肉質爽嫩,味道較清淡,配上紫蘇花。紫蘇葉bb帶點微辣。料理1深海池魚西京燒,味道香濃惹味, 配上一條酸薑。炸芝士豬扒 - 一咬爆出流心芝士,配上一條木芽,木芽味道較濃

潮 - USHIO $880

Appetizers
松前漬 - 希靈魚籽甘筍海帶魷魚撈在一起。
煙肉包豬肉。
牛肉 - 好入味帶微甜,牛味香濃。
魚 - 鮮甜。
黑松露蛋 - 好香黑松露味,蛋嫩滑帶微甜。
三文明太子 - 味道好夠濃,魚味鮮味十足。
食用菊花。
辣味蚌仔 - 香辣味濃,好惹味。
芝士波煙燻蘿蔔。
炸雞 - 雞肉入味。
枝豆。

刺身三種盛
𩶘魚 - 口感好煙韌,鮮味十足,配有食用花。
鰤魚 - 魚味香濃,口感嫩滑,配有紫蘇葉。

料理1
深海池魚西京燒,味道香濃惹味, 配上一條酸薑。
炸芝士豬扒 - 一咬爆出流心芝士,配上一條木芽,木芽味道較濃烈。
蘿蔔 - 好甜好入味好清新。
用糖醃的枝豆 - 晶瑩翠綠,好粉嫩帶甜,好特別。
雞肉沙律 - 好像吞拿魚的質感,味道香濃。

料理2
左口魚明太子 - 中間夾有紫蘇葉,整體做法有特色,食落口感味道豐富。

寿司八貫
油甘魚腩 - 好肥美油脂香濃,鮮甜。
黑曹魚 - 口感好煙韌,清甜。
愛女魚 - 肉質腍軟得嚟都較有口感,帶微甜。
牛尾魚 - 筋較多比較有咬口。
金目鯛 - 好大條好吸引。
甜蝦 - 非常甜美,幼嫩。
拖羅 - 油脂香味濃,入口即化。
海膽三文魚子 - 入口非常Juicy,配搭不錯。

完成寿司自製青蘋果醋。

其實都已經飽了,最後還來了個咖哩雞肉飯和麵豉湯 - 師傅提到咖哩製作需時四天,難怪那麼入味,雞肉就稍為干韌。

甜品 - 檸檬芝士蛋糕配朱古力陳皮,內有酒和椰子,配搭幾特別,好滿足。

非常滿意這裡的廚師發板,下次再來。

2018-06-19
$968 (Dinner)
2018-06-21 87 views
點了Omakase,包括前菜,料理,刺身,壽司,miso soup及甜品,另加6款清酒配搭。前菜包括黑松露蛋卷,牛肉卷,豬肉卷,雞肉卷加漬物等,就是前菜口啌已充滿各種味道。料理有2款,個人特別喜歡燒銀鱈魚,燒得外表少焦肉質卻十分嫩滑。整個Omakase最出眾的要數壽司及魚生,總計有11款不同鮮海產,愛吃鮮魚者必試。當中更包括伊左目,金目鯛,鰈魚等在香港不常見魚種,更有大toro。大toro有90%是肉,少脂,是我最喜愛的比例。如果脂肪太多雖説入口即𦞳,但完全沒有口感,亦感受不到toro的魚味。份量太大,之後的咖哩飯及甜品也是淺嚐。當中不得不提清酒,雖然此Omakase主題不是sake pairing,但主廚是唎酒師,每道菜均可有清酒配搭,較喜歡的分別是‘紀土 特別純米 カラクチ キッド’及‘栄光冨士 Junmai Daiginjo Snake Eye 2016 Magnum’。紀土,中辛口,旨味及酒體不弱,淨飲及配食物亦適合。栄光冨士,白酒酵母醸製,入口第一口為重醬油味,高酸度,味濃,酒精濃度偏高,十分重口味。配搭curry有不俗效果。味道亦跟玉川 time machine相近,跟🍨會
點了Omakase,包括前菜,料理,刺身壽司,miso soup及甜品,另加6款清酒配搭。前菜包括黑松露蛋卷,牛肉卷,豬肉卷,雞肉卷加漬物等,就是前菜口啌已充滿各種味道。
季節の前菜盛リ合わせ

燒銀鱈魚,炸豬扒包芝士
魚肉丸,椰菜魚肉卷,左口魚

Sashimi
大拖羅

份量太大,之後的咖哩飯及甜品也是淺嚐。
Miso  soup ,  咖哩飯
Dessert

栄光冨士,白酒酵母醸製,入口第一口為重醬油味,高酸度,味濃,酒精濃度偏高,十分重口味。配搭curry有不俗效果。味道亦跟玉川 time machine相近,跟🍨會很配。

紀土 特別純米 カラクチ キッド (辛口KID)
平和酒造

大拖羅
Miso  soup ,  咖哩飯
紀土 特別純米 カラクチ キッド
2018-06-20 85 views
朋友知我鍾意食日本菜帶我嚟主打Omakase嘅Sakana食返餐好嘅補祝返我生日 係到多謝番佢先位置方面 嗰條街比較靜再加上店鋪門口比較簡樸打算去嘅朋友記住留意餐廳係條巷仔隔離 一入到店入面 簡約嘅和式裝修映入眼簾店鋪唔大 大概坐到廿幾人我地坐係師傅前面 嚟到嘅時候師傅已經忙緊整壽司可以睇到師傅嘅手藝或者同師傅交流都係Omakase其中一個要點順帶一提枱上面有個用紙摺成嘅名牌 都幾有心思 餐牌方面 有3個set俾客人選擇分別係侍、潮、肴,類似松、竹、梅3個等級咁樣豐儉由人~我地揀左中間 900蚊GE SET 言歸正傳 話咁快前菜就嚟到估唔到前菜都幾豐富大大話話都差唔多十樣嘢我地樣樣都唔知咩嚟 索性先向店員問個明白HAHA店員都唔怕麻煩一口氣講左兩次仲幫我地錄埋音!由左至右分別係﹕希靈魚子甘筍海帶魷魚乾撈埋一齊、三文明太子、芝士魚餅、炸雞、壽字裝住嘅山葵八爪魚、黑松露蛋卷、雞、雜魚丸、芝士丸包煙燻蘿蔔、手握壽司、茶豆前菜真係好豐富 一次過試到好多唔同嘅味道當中我比較有印象嘅係黑松露蛋卷芝士丸包煙燻蘿蔔 同埋手握壽司黑松露蛋卷雖然係凍咗 但一入口就食到好香濃嘅黑松露味蛋卷甜度適中 鍾意
朋友知我鍾意食日本菜

估唔到前菜都幾豐富
大大話話都差唔多十樣嘢
我地樣樣都唔知咩嚟 索性先向店員問個明白HAHA
店員都唔怕麻煩一口氣講左兩次
仲幫我地錄埋音!

前菜真係好豐富 一次過試到好多唔同嘅味道
當中我比較有印象嘅係黑松露蛋卷
芝士丸包煙燻蘿蔔 同埋手握壽司
黑松露蛋卷雖然係凍咗 但一入口就食到好香濃嘅黑松露味
蛋卷甜度適中 鍾意食玉子燒嘅我覺得呢個前菜可以獨立成為一個料理
芝士丸包煙燻蘿蔔 兩者味道都幾夾

吞拿魚相對食得比較多 可以同平時食嘅比較一下
我認為今次嘅吞拿魚屬於不過不失
相比之下 我覺得比較左口同金目鯛比起吞拿魚更加特別

然後就到料理

分別係沖繩無骨雞(呢個名比較蹺口,店員都讀左幾次無雞骨、無龜吉先讀到)
同埋炸廣島蠔
炸蠔真係值得一讚
我呢張相可能唔係影得咁好

但都可以見到隻蠔同雞翼連尖差唔多大
炸左都竟然咁大隻
可想而之佢係幾肥美!味道方面都好鮮味
食完炸野就有一羹沙律同埋幾粒豆(唔知叫咩)中和返口腔入面嘅油份
而嗰幾粒豆都幾有驚喜
好似有層蜜糖係面
甜甜地幾好食
隔離嗰兩位客人都有問係咩嚟 店員仲私人醒多一碟仔比佢地

之後就係料理

黑松露茶碗蒸
入面有蝦、有蘿蔔、有魚、有菇
食唔同嘅食材都滲透住陣黑松露味
清淡得嚟帶點奢華

我地呢個set有8款嘅壽司
由於我地差唔多樣樣都問係咩嚟 師傅索性寫左張list比我地

1. 方魚2.鮫鰈 3. 赤睦 4. 羽太 5. 池魚 6.赤貝 7虹鱒8. 海膽&三文魚子

平時食壽司 係想食魚多過舊飯
但呢到嘅壽司飯 係真係幾好食

同埋佢唔會話好大舊 酸酸地令人而魚方面

我最中意係呢個海膽 好creamy同埋一啲都吾腥!
同三文魚子GE爽脆好夾 朋友見我中意食分埋佢果份比我HAHA

差唔多尾聲 有個麵豉湯同埋有碗飯
店員問我地飽唔飽

如果飽嘅話可以將飯變成飯團拎走 幾細心!

最後有甜品

有甜嘅芝士蛋糕 抹茶蕨餅 酸嘅柚子雪葩
3樣野有甜有酸互補 味道唔會單調 。

最後值得一提嘅我地右手邊坐住一位外藉人士

師傅不斷用流利嘅英文介紹 認真犀利

大家都唔怕帶你嘅外藉朋友嚟呢到品嚐

2018-06-19 857 views
第一次來到這家和処酒肴,門面是一貫日式作風的低調,而內裡是地道居酒屋的風格。直行便見到吧枱及店員用紙褶成的名字很有心思。今晚選了這款$880的「USHIO」:先來前菜:海草 - 咸香,有點爽脆感蝦肉蓉 - 蝦香加上咸香牛 - 牛肉碎,再拌有洋蔥碎,清甜豬 - 煙肉包豬肉,鮮甜不油膩魚 - 魚肉壓成,清甜不腥黑松露蛋 - 一入口已有清香黑松露,然後慢慢滲出甜蛋香芝士球煙薰蘿蔔 - 芝士滑溜香濃,原來還勻了蘿蔔增加口感辣味蚌仔 - 彈牙而且配上辣醬,微辣中又帶甜,惹味炸雞 - 香口手押壽司 - 主要有帶酸的蘿蔔、紫蘇葉和魚生,有傳統的感覺枝豆 - 開胃,很適合佐酒魚生 三款𩶘魚(左)、澗白 (右)和鰤魚(上)三款都清甜,但𩶘魚特別有咬口。有燒西京魚、炸豬肉包芝士、雞肉沙律,配菜有酸蘿蔔、用糖醃過的枝豆、酸薑。雞肉沙律口感香糯;燒西京魚入味有嚼感,配上燒汁和點上檸檬汁更提味;炸豬肉一咬即爆芝士,香濃脆口。枝豆用糖醃過口感更內糯,味道香甜。佐口魚明太子 - 中間夾有紫蘇葉,香口又有口感。壽司 (飯已調味)油甘魚腩壽司-肥美黑曹魚-有嚼感,加上薑蓉提味愛女魚-同樣有嚼感,味道清甜牛尾魚- 有筋位
直行便見到吧枱及店員用紙褶成的名字很有心思。

今晚選了這款$880的「USHIO」:

先來前菜:

海草 - 咸香,有點爽脆感
蝦肉蓉 - 蝦香加上咸香
牛 - 牛肉碎,再拌有洋蔥碎,清甜
豬 - 煙肉包豬肉,鮮甜不油膩
魚 - 魚肉壓成,清甜不腥
黑松露蛋 - 一入口已有清香黑松露,然後慢慢滲出甜蛋香
芝士球煙薰蘿蔔 - 芝士滑溜香濃,原來還勻了蘿蔔增加口感
辣味蚌仔 - 彈牙而且配上辣醬,微辣中又帶甜,惹味
炸雞 - 香口

手押壽司 - 主要有帶酸的蘿蔔、紫蘇葉和魚生,有傳統的感覺
枝豆 - 開胃,很適合佐酒

魚生 三款

佐口魚明太子 - 中間夾有紫蘇葉,香口又有口感。

壽司 (飯已調味)

油甘魚腩壽司-肥美

黑曹魚-有嚼感,加上薑蓉提味

愛女魚-同樣有嚼感,味道清甜
牛尾魚- 有筋位,愈咬愈香

金目鯛 - 燒過有脂香,魚皮邊亦微脆

甜蝦-蝦上放有蝦膏

拖羅壽司-除了有脂香,筋位亦愈咬愈香

吞拿魚蓉卷-入口脂香滑嫩
海膽三文魚籽 - 有點腥

自製青蘋果漬-味道很酸但很醒胃,清清口腔便吃濃味一點的咖哩飯。

咖哩雞飯 - 咖哩是日本和印度的cross-over. 用上4天的製作令味道最出最入味。聞落已經香郁,入口更香甜辣口,十分過癮。

甜品

牛油果、香蕉和薄荷葉做的雪葩
柚子雪葩浸在梳打中,有花瓣、果肉,清甜帶花香;牛油果雪葩都是第一次吃,味道完全不甜不膩,都不錯。

師傅很健談而且很友善,還請我喝sake呢!店員都很搞笑,介紹菜式的方法很令人深刻又輕鬆。
2018-06-11
$968 (Dinner)
2018-06-18 79 views
今日請個friend去食日本omakase一來她喜歡吃日本野,二來她的要求也比較高,三來omakase不用自己去想點什麼菜式,由師傅話事,非常輕鬆又期待,我只要book位及揀要什麼價格的菜式就可以了!2個女生,3個款式的菜單我揀了中間價位的。 連前菜到最後的甜品有7個菜式餐廳是同事介紹的,位於尖沙咀想不到是,還滿有驚喜餐廳環境不錯,是很簡潔的地方滿座的話也是10來個客人,我自己覺得夠寬敞之餘其實私隱度也很高桌上擺設很簡單,有待應姐姐親手造的摺紙前菜放在長條型有點兒堯的碟上 沒想到前菜的款式有那麼多 先來吃吃看枝豆,好健康的小吃還有一個是用芝士、cream、蘿蔔打造成的波波,很creamy很香濃的芝士味。壽字打開是黑魚子、魚子、 松子、魚刺身他他,清新又鮮味…… 其他小吃也有魚、牛、豬、蝦做食材的,超豐富的前菜盤刺身三盛迎來了三款白肉魚間八、立魚、左口魚味道好接近,肉質都比較爽,間八魚味比較濃,左口魚則很清。 熱食方面,炸櫻花蝦餅非常惹味,加上中間混入了枝豆,口感多層次。外面仲有好幾粒青綠色豆豆,亦是枝豆,但混了糖,甜甜的,口感即時180度不同。燒魚配上檸檬汁帶酸又有香脆感。壽司吃了8款
今日請個friend去食日本omakase

2個女生,3個款式的菜單我揀了中間價位的。
連前菜到最後的甜品有7個菜式

餐廳是同事介紹的,位於尖沙咀
想不到是,還滿有驚喜
餐廳環境不錯,是很簡潔的地方
桌上擺設很簡單,有待應姐姐親手造的摺紙

前菜放在長條型有點兒堯的碟上
沒想到前菜的款式有那麼多
先來吃吃看枝豆,好健康的小吃
壽字打開是黑魚子、魚子、 松子、魚刺身他他,清新又鮮味……
其他小吃也有魚、牛、豬、蝦做食材的,超豐富的前菜盤

刺身三盛迎來了三款白肉魚
間八、立魚、左口魚
味道好接近,肉質都比較爽,間八魚味比較濃,左口魚則很清。

燒魚配上檸檬汁帶酸又有香脆感。

壽司吃了8款
每口一件
都很肥美
連旁邊的漬物也很好吃
酸酸的,越吃越開胃

我最喜歡黑醋魚,非常爽甜

火炙燒過的左口魚
魚脂味極濃,香口又軟滑,第一次食左口魚有入口即溶的感覺

海膽加魚子,不用多說
海膽獨特的味道,又香又甜!

甜品都有3種
柚子啫喱梳打: 每口都係好酸微微,同梳打非常配,又唔會覺得甜得過份係,咁熱嘅夏天食一個真係涼透心,非常舒服。

朱古力好好食,入面混左柿乾椰奶同埋nut,都幾rich,但特別既味道好令人回味。
仲有一個用南瓜整既奶酪,味道幾清,好creamy。

3道甜品都好特別,好match,睇得出亦食得出好用心既製作。

整個餐還有一個咖咖哩飯,其實真的很夠,非常滿足。
$970 (Dinner)
2018-06-12 83 views
某日朋友找了一家日本餐廳 去到發現桌上有自己名字的摺紙,美美的,很窩心。 跟朋友點了中間價位(880元/人)的USHIO((潮)有前菜、3種刺身、2款料理,、8款壽司麵豉湯、咖哩飯。 前菜造型如一條船,很特別,上面舖滿了以豬、牛、魚、蝦為食材的小吃,還有一些枝豆。 每樣慢慢吃慢慢品嚐,吃出不同味道。 我最愛那款鰻魚卷,鰻魚味很香,然後飯卷比較黏,有糯米的口感,煙煙靭靭好好吃。一碟前菜,我跟朋友吃了10多分鐘,每件造型都非常精緻,巧心思。 隔了一陣子,咱們的刺身來了由左至右: 間八 、立魚、 左口魚初時聽間八這個魚名覺得很搞笑,後來才 才知道是鰤魚的一種,而間八是長達兩米的大型鰤魚。 肉質爽滑清鮮吃完前菜及刺身 來個熱熱的料理先來一碟炸櫻花蝦餅炸蝦混了一粒粒的枝豆,鮮味得來又夠健康海鮮千層蒸 :當中層層疊有蝦、蘿蔔、蟹肉、帶子、南瓜、魚 很有中國特式的茶碗一揭開蓋,嘩! 熱辣辣香噴噴每層都不同口感不同味道又鮮味又濃郁,各款味道都很配襯邊吃熱食料理,師傅已經開始製作壽司每一件都是用心製作吃完一件再造另一件我比軟喜歡油甘魚非常肥美的油甘魚魚油味又香又濃,入口即溶再來牛尾魚名字好有趣,我也是第

某日朋友找了一家日本餐廳
去到發現桌上有自己名字的摺紙,美美的,很窩心。

跟朋友點了中間價位(880元/人)的USHIO((潮)
有前菜、3種刺身、2款料理,、8款壽司麵豉湯、咖哩飯。

隔了一陣子,咱們的刺身來了
由左至右: 間八 、立魚、 左口魚
肉質爽滑清鮮

吃完前菜及刺身 來個熱熱的料理
先來一碟炸櫻花蝦餅
炸蝦混了一粒粒的枝豆,鮮味得來又夠健康

海鮮千層蒸 :
當中層層疊有蝦、蘿蔔、蟹肉、帶子、南瓜、魚

很有中國特式的茶碗
一揭開蓋,嘩! 熱辣辣香噴噴
每層都不同口感不同味道
又鮮味又濃郁,各款味道都很配襯

邊吃熱食料理,師傅已經開始製作壽司
每一件都是用心製作
吃完一件再造另一件

我比軟喜歡油甘魚

非常肥美的油甘魚
魚油味又香又濃,入口即溶

再來牛尾魚
名字好有趣,我也是第一次吃

牛尾魚肉質很爽甜
吃上口,我都沒有點醬油或wasabi
師傅已經調配好味道,每口都夠鮮

帶子刺身
很厚身的帶子,鮮甜度100分,回味回味
今次令我最驚艷的是這口墨魚壽司
一隻小小的墨魚,爽口彈牙,口感帶點滑嫩嫩,好有o趙頭
越吃越有味越出味,正!

最後的主食可是咖哩飯,帶點甜,但亦有點點辣味
不錯,好吃!

飽吃一餐,已經過了1個多小時
休息一會,,再聊了一陣子
我們示意最後的甜品可以上來了

甜品都很精緻
柚子雪芭雜果Jelly梳打
酸酸甜甜,加上帶點汽的梳打味
非常夏日,每口都令暑熱全消

很完美的一道師傅發板,看得出的用心、窩心、及每道菜式的心思。

Other Info. : 如果不想吃甜品,可改做一杯清酒。
$1000 (Dinner)
2018-06-12 92 views
是晚為左同朋友慶祝生日, 一於帶佢食佢最中意既日本野!!! 但身為日本粉絲既佢竟然無食過omakase, 所以我決定要帶佢食間好既!!! 呢間地址比較神祕, 但正正配合Omakase既主題~~~ 店內面積不大, 全部食客都係一早book定, 包括我, 都早左幾個星期book架!!! 有熟客walkin都食唔到~揀左中間價位既潮ushio餐食, 見叫左更貴價錢既肴, 擺盤真係好靚!!!! 下次都可以試下~前菜既份量真係多到嚇一嚇, 實在太過份!!!!分別有辣味明太子三文魚鬆肉丸、煙燻蘿乾芝士球、雞捲、雞軟骨、黑松露蛋捲、螢光魷魚、手握壽司, 全部款式都各有特式, 仲要係完全無係出面食過!!!! 介紹返其中幾我最滿意, 煙煄蘿乾芝士球既芝士味好濃香, 好少係日本野食到粒裝芝士, 夾埋左蘿蔔絲令芝士濃中帶清, 另外蛋捲既黑松露味又係相當驚喜, 未食都聞到佢有幾濃, 點知食落更加比想像中濃, 蛋又唔會煮到好嚡身, 而握壽司同樣係加分位, 蛋皮包裹住即使薄薄一層都好香口, 壽司飯醋味十足調得恰好, 夾住鯖魚結實新鮮, 明明已經係食左第十款前菜, 但完全想再encore, 不過要忍住, 因為仲有大

前菜既份量真係多到嚇一嚇, 實在太過份!!!!

, 未食都聞到佢有幾濃, 點知食落更加比想像中濃, 蛋又唔會煮到好嚡身, 而握壽司同樣係加分位, 蛋皮包裹住即使薄薄一層都好香口, 壽司飯醋味十足調得恰好, 夾住鯖魚結實新鮮, 明明已經係食左第十款前菜, 但完全想再encore, 不過要忍住, 因為仲有大把主角未食!!!!

刺身環節, 潮呢個set一共會有三款, 擺盤幾靚, 刺身全部都新鮮高質。分別係吞拿魚、, 三款刺身都係油脂較低既刺身, 雖然無魚油爆發於口中, 但我更愛清爽有口感既刺身, 即使薄切但柔韌口感依然吸引

料理三品繼續帶來驚喜, 一次過可以食到炸物同魚類熱食, 我最中意炸廣島蠔, 炸過後依然份量十足既蠔, 明顯未炸前已經好大隻, 炸漿皮相當香脆可口, 配上沙律醬是一大樂事也! 雞翼就交左比朋友食, 佢都話雞肉好滑嫰, 連伴碟枝豆都係亮點, 以蜜糖醃煮, 甜度非常高但令人想再吃, 第一次食到甜品版本既枝豆
~

食左咁多美食, 但高潮位終於來到, 就係壽司既時候!
分別係方弗魚、鮫鰈、赤睦、羽太、池魚、赤貝及虹鱒, 既有大眾熟悉既魚類, 亦有少見的, 相當全面~

最開始食既方魚係第一次食, 同鮫鰈一樣都係淡味魚刺身, 但前者肉質鮮嫰柔熟, 後者就偏紥實, 即使係淡味魚都可以各有特式。但數到我最中意食一定赤貝
, 鮮橙色色澤鮮亮, 令人未食都感受到新鮮, 非常鮮甜爽脆, 果種鮮係食完都仲係口中迴盪, 而且壽司飯量相對少, 所以即使食左8件都唔會太飽, 可以好好享受刺身既味道~
食到呢個時候店員仲問我地食唔食飯, 實在太豐富, 店員都好貼心咁話可以幫我地打包飯團, 返到屋企叮熱食依然美味, 仲有唔少三文魚肉!

無論前菜、主食定壽司都咁高質, 難以想像甜品都咁豐富, 平時食omakase都係可能一球雪芭或者時令日本生果, 呢到竟然有三款!!最開心係有蕨餅,
雖然未算煙韌,但有得食已經難得, 仲有芝士蛋糕, 細細件唔怕膩, 係偏向日式芝士蛋糕果種清新味道, 而非new York cheese cake果種食幾啖已經會漏既感覺。
2018-05-31 153 views
食左$880set,所有熟食嘅食物都錯晒。一係就太鹹,一係d魚就over cook,超鞋口。佢個甜品都係唔掂,賣相唔得,全部野都係用椰子絲去做嘅,怪啊~刺身就正常,最鍾意係油甘魚同左口魚邊,不過呢個價錢,我有大把選擇,始終食日本野最最最先決係要新鮮。不過值得一讚就係個日本師傅,佢每一次整刺身嘅時候都會用隻手摸一下個冰波,令到佢手指溫度變低然後再整刺身。另外值得讚就係唯一一個服務員,因為佢好有心思咁樣係每一個座位都用心用紙接左客人個名。

2018-05-29 76 views
呢度唔飲酒對唔住自己,廚師發板裏面包括配清酒,亦可以放棄揀甜品,見到咁多選擇,我唔打算咁做,日本老闆兼壽司長同時也有喇酒師牌,有尊家更加唔好浪費,叫佢陪就最啱,佢就幫我揀咗呢款。酒香少甜,提升刺身鮮味而唔會奪主,係理想嘅配搭。揀咗價錢中等$880的。第一道是酒肴,未見過咁豐富,有10款咁多,唔跟酒不完美,尤其螢光魷魚比較鹹,甘甜的清酒中和了正好。自製的卷物一絕,別處搵唔到。跟著有螢光魷魚、鰤魚及左口刺身三款,即日新鮮的。之後來了香口炸櫻花餅,極惹味,煎油甘魚味道甜鹹皆重,仲有一個小白球,枝豆雞肉芝士特別。海鮮千層蒸有黑松露汁,香氣迫人,誘惑度高。壽司拼盤顏值高,夠晒修長!咁長隻碟邊度搵呢?有八款壽司,張目、油金魚腩、鰤魚肚、深池等,皆鮮嫩,飯又香。有啲米氣開始有些飽,最開心飲完個麵鼓熱湯,仲有一碗咖喱飯,濃郁唔辣,日本米飯最正。十分滿足,八分評分。

酒香少甜,提升刺身鮮味而唔會奪主,係理想嘅配搭。

揀咗價錢中等$880的。

自製的卷物一絕,別處搵唔到。

跟著有螢光魷魚、鰤魚及左口刺身三款,即日新鮮的。

海鮮千層蒸有黑松露汁,香氣迫人,誘惑度高。

十分滿足,八分評分。
2018-05-22 98 views
之前聽朋友介紹在漆咸圍有一間隱世日本人開的日本料理店,這條街唔多人行,若然非熟客,唔會搵到來,和処酒肴個名非常貼切,因為日本人老闆亦是一個喇酒師,三款廚師發板都可以揀配酒或甜品,甜品係另一個位胃,仲駛乜諗,如果要飲酒一杯又唔夠,所以梗係揀甜品。七道菜式,前菜及甜品最精彩。以為師傅送隻船上來,隻碟真係長,裏面有近乎10樣嘢,全部師傅自家製,盒仔裏面是酒盗螢光魷魚,幾鹹,左至右數過去有豬肉卷、海膽豬肉卷、雞肉卷、明太子汁雞肉卷、手握及一些漬物,與別不同,師傅真係有料到。三款刺身比較普通,鰤魚、左口、螢光魷魚,唔知點解師傅咁鍾意螢光魷魚,咁快又重複。接下來先熟食,有炸櫻花餅、煎油甘魚,兩個比較櫻花餅好食,油金魚過鹹肉唔算滑,送酒就啱。跟住又係熟食,海鮮千層蒸,又幾特別,黑松露油很香。以為剛才嗰隻碟好長,原來呢隻先叫做長,估計有二呎長,兩個人份量每人八件壽司一隻碟出齊,真厲害。最欣賞都係甜點,幾靚又多花款,玻璃杯裏面是柚子雪糕配雜果蘆薈梳打,仲有一粒紅豆糯米糍,碟上有柿乾桃子餅,細碟上有椰子朱古力及朱古力芝士蛋糕,極之豐富,樣樣都好食,唔會太甜,好感多元化,點會唔滿意。
之前聽朋友介紹在漆咸圍有一間隱世日本人開的日本料理店,這條街唔多人行,若然非熟客,唔會搵到來,和処酒肴個名非常貼切,因為日本人老闆亦是一個喇酒師,三款廚師發板都可以揀配酒或甜品甜品係另一個位胃,仲駛乜諗,如果要飲酒一杯又唔夠,所以梗係揀甜品

七道菜式,前菜及甜品最精彩。

跟住又係熟食,海鮮千層蒸,又幾特別,黑松露油很香。

2018-05-22 1398 views
隨著年紀增加,個人價值觀開始不同,開始不會那麼著重錢,賺多也賺少其實沒有太大分別。應該好好享受人生才對得住自己。有見及此,特意從Openrice中找到這一間Omakase日本餐廳,完成人生人生To-do-list其中一件事。這間餐廳位於尖沙咀漆咸圍。雖然說是尖沙咀,但其實是佐敦比較近。我們從地鐵站走大約十分鐘便到,尚算方便。今天餐廳的預約十分多,差不多全院滿座。我們被安排到旁邊的二人座,雖然有點失望,但看見餐桌上寫有我們名字的摺紙船,這種失望頓時消失。這裏的晚餐共三種,以價錢高中低區分。雖然是享受人生,但仍然要看著荷包做人。我們二人選了較為保守的潮-USHIO,每人港幣880元。1) 季節前菜 (⭐⭐⭐⭐⭐):單單是前菜已經有差不多十種食物,其中主要以卷物為主。雞肉卷十分幼嫩。牛肉卷以薄切肥牛包住,十分肥美,而且有肉味。豬肉卷則是以免治豬肉製成,洋蔥味道突出。其中個人比較推介黑松露蛋卷。雞蛋嫩滑,而黑松露味道十分濃烈。另外以玻璃小盒盛載的螢光魷魚也十分不錯,爽口而且有微微甘甜。其他前菜還包括芝士波,枝豆,壽司卷,松前漬等等。2) 刺身三種 (⭐⭐⭐⭐⭐):刺身三種包括了鱲魚,左口魚和生

1) 季節前菜 (⭐⭐⭐⭐⭐):
單單是前菜已經有差不多十種食物,其中主要以卷物為主。

季節前菜

其他前菜還包括芝士波,枝豆,壽司卷,松前漬等等。

2) 刺身三種 (⭐⭐⭐⭐⭐):
刺身三種包括了鱲魚,左口魚和生蠔。
刺身三種

跟平日比較常吃的三文魚不同,這兩種魚的油脂感沒有那麼重,吃起來不會有入口即溶的感覺,反而是爽口彈牙。
刺身三種

生蠔方面十分肥美,而且特製的酸汁把生蠔的鮮味帶出來。特別值得一讚的是廚師把生蠔清洗得十分乾淨,完全不會吃到蠔殼或沙。

3) 料理一 (⭐⭐⭐⭐💢):
第一道主食是馬鮫魚西京燒配上炸豬肉。
料理一

馬鮫魚外皮炸得鬆脆,而且肉質結實。配合姜芽,味道更清新。
料理一

豬肉也炸得十分香脆,但不油膩。而且豬肉是包著紫蘇葉炸的,吃起來味道有層次感。
料理一

配菜的枝豆和蘿蔔也十分有驚喜,枝豆用蜜糖醃製,吃起來質感有點粉,十分特別。

4) 料理二 (⭐⭐⭐⭐⭐):
第二道煮食三色鰻蒸蛋也是手工菜。魚肉肉質嫩滑,口感佳。蒸蛋也吸收了高湯的精華,吃起來十分嫩口。而且這道菜的份量不太多,一式兩件,很快便吃完。絕對適合眼闊肚窄,喜歡每一樣東西都嘗試的香港人。

5) 壽司八件(⭐⭐⭐⭐⭐):
這道菜絕對是這餐飯最佳的呃like拍照位,一份八件的壽司以深海魚刺身為主,包括了紅鱒魚,深海池魚,立魚,馬鮫魚和海膽三文魚籽等等。
壽司八件

其中我最欣賞海膽三文魚子,海膽吃起來鮮味,但不會腥。配合三文魚子,吃起來層次感豐富。
壽司八件

除此以外,某些魚刺身是火炙燒過,吃起來比較有油脂感。最後特別一提的是壽司飯的比例適中,不太多也不太少,而且是預先放了芥末,十分貼心。

6) 日式咖哩飯(⭐⭐⭐⭐💢):
其實吃到這裏是我們已經吃得十分飽。當侍應問我們還可以吃得落咖哩飯時,我們真的有點兒晴天霹靂。可是眼見這餐廳食物質素這麼高,決定豁出去,吃完才算。果然沒有令我們失望,咖哩味道十分濃郁,但卻不太鹹,有少少的甜味。配料的海蝦也十分大隻,吃起來爽口。
日式咖哩飯

7) 麵豉湯(⭐⭐⭐⭐💢):
這個麵豉湯也不錯,有昆布和野菜吃起來十分嫩口。

8) 甜品(⭐⭐⭐⭐⭐):
這裏的甜品簡直是一個小放題。雖然女生常說吃甜品用另外一個胃,但我們真的差點吃不完。
甜品

柚子雪葩吃起來味道清新,酸酸的,不太甜。而且下面是雜果梳打,吃完雪葩直接把梳打水喝光就最好不過。另外還有水果串,包括了西瓜,木瓜和哈密瓜,十分清甜。
甜品

另外的豆腐芝士也是第一次吃,微甜的豆腐配上偏鹹的芝士,感覺出奇地夾。
甜品

抹茶餡餅味道偏濃,而且較乾身,配合梳打水才不會口乾。
甜品

總括而言,這間餐廳食物質素十分高。雖然驟眼看起來一人餐價錢比較貴,但以這個價錢吃到這麼多不同的食物,簡直是超值定,必會再來吃。
2018-05-08
$950 (Dinner)
日式咖哩飯
2018-05-12 1072 views
是晚友人帶我去這間高級餐廳品嚐OMAKASE。餐廳很出名,而且多熟客,所以要預先BOOKING。餐廳很有心,預先用摺紙摺好的紙船寫上我們的名字做RESERVATION,非常浪漫。它有三款OMAKASE,我們點了中等價位的那個,好像比較抵食。前菜已經相當豐富,吃下就半飽了。由右至左,毛豆,卷物,芝士,豬肉,蛋,雞肉,壽字盒入面是熒光魷魚。雞肉外形像雞件,但內已去骨,再加上釀菜,相當精緻!豬肉摻著洋蔥馬蹄等,吃下很香甜。卷物亦特別精緻有心機。蛋很香軟,內有黑松露。由右至左,熒光魷魚,魚肉,牛肉,吞拿魚,漬物。熒光魷魚味道偏咸,但吃落鮮味重。牛肉味道亦香,還摻有胡蘿蔔。再來是剌身,味道非常新鮮甜美。我最喜愛WASABI,吃下很甜!有紫蘇花,紫蘇苗和紫蘇葉做伴碟呢!刺身有納魚,左口魚和墨魚,還有大大隻北海度生蠔!友人不吃三文魚籽,我就唯有吃多D啦。生蠔配柚子酸汁,非常鮮甜。熟食一之燒馬交魚和炸豬,感覺熟食比較普通。魚肉偏鞋,配姜花吃。炸豬不錯,豬肉較硬但芝士汁吸引。熟食之二三色鰻蒸蛋夠特別小小一碗兩件看似的骰,但湯汁特別鮮甜!我連湯汁都喝下呢。鰻魚亦是手工釀製,但不知為何肉質就是偏鞋。蛋香甜,

前菜已經相當豐富,吃下就半飽了。
雞肉外形像雞件,但內已去骨,再加上釀菜,相當精緻!
豬肉摻著洋蔥馬蹄等,吃下很香甜。
卷物亦特別精緻有心機。
蛋很香軟,內有黑松露。

由右至左,熒光魷魚,魚肉,牛肉,吞拿魚,漬物。
熒光魷魚味道偏咸,但吃落鮮味重。
牛肉味道亦香,還摻有胡蘿蔔。

再來是剌身,味道非常新鮮甜美。
刺身有納魚,左口魚和墨魚,還有大大隻北海度生蠔!
友人不吃三文魚籽,我就唯有吃多D啦

生蠔配柚子酸汁,非常鮮甜。

熟食一之燒馬交魚和炸豬,感覺熟食比較普通。
魚肉偏鞋,配姜花吃。
炸豬不錯,豬肉較硬但芝士汁吸引。

熟食之二三色鰻蒸蛋夠特別
小小一碗兩件看似的骰,但湯汁特別鮮甜!我連湯汁都喝下呢。
鰻魚亦是手工釀製,但不知為何肉質就是偏鞋。
蛋香甜,完全吸收了湯汁的鮮甜。

整餐最期待的壽司8貫

由右至左,海膽三文魚籽,紅樽魚,交魚,金木納,深海池魚,間八,納魚,馬交魚。
我超喜歡它的WASABI,真的吃出甜味呢!
友人的三文魚籽又到了我的碗。原來三文魚籽加海膽的配搭出奇地好,三文魚籽的油香和海膽的鮮甜相搭,相得益彰。
說真的,不同魚在我口中分別不大,納魚比較多根,其他都差不多。但都很新鮮就是了,我對魚腥味是非常敏感的,但這些壽司我都很喜歡。

話說吃完壽司已經很飽,待應貼心地問我們還可不可以吃咖哩飯和麵豉湯。我雖然飽但卻不想錯過美食。待應看出我的心思,所以給我少飯呢!

咖哩飯很香口!內料還有鮮蝦呢,非常特別。
麵豉湯比較普通,喝下亦味道偏淡。

甜品是整餐驚喜!原本以為是一份小小的甜食而已,想不到是一大盤呀

這可愛的水果串有紅西瓜,木瓜,哈密瓜。
豆腐芝士配搭很夾,香滑之餘又有淡淡豆腐的清甜。
綠菜甜品無得輸!
水果芒果雪巴底下有葡萄梳打,相當解膩。
2018-05-08
$900 (Dinner)
2018-05-06 609 views
通過朋友介紹這間餐廳後,一直期待與最好的朋友到 omakase 好好品嚐一下美食!!!我們選擇了第二個套餐前菜哇,非常精緻啊!太美了,當然手機先吃,哈哈😄。前菜最特出的是濃味黑松露蛋,另外有還有螢光魷魚,另配上不同的肉塊,前菜果然口感豐!來到刺身拼盤,賣相非常吸引,當中有鱲魚、左口魚,而且不少得最愛的吞拿魚,味道實在既鮮且甜,脂肪比例適中,一點也不 膩!銀雪魚和沖繩炸雞香煎銀雪魚,那些香脆魚皮包往柔嫩的肉質, 吃得淡淡滋味。沖繩炸雞同樣控制火候也很恰當,可保留肉質水份,也能造出沖繩炸雞的味道,我指的是調味料! 😄😄最有驚喜的是配菜「枝豆」,甜甜的,爽口好吃。壽司的部分目仁奈魚,都是春天的魚呀,較彈口一點赤鱲魚,較硬身的,也很鮮味終於到我的至愛之一 ”甜蝦”,有蝦子、蝦膏,味道鮮甜美味,一下子全都吃光!😘海膽和魚子, 用了新鮮,而且擺設非常講究,選用了精美小碗子和特別的餐盤,我說是色香味美。日式咖哩飯,充滿日式風味, 恍如置身日本一樣,濃郁芳香咖哩,開胃惹味,帶給我極度滿足。值得一試的美味餐廳!

我們選擇了第二個套餐

前菜

銀雪魚和沖繩炸雞
香煎銀雪魚,那些香脆魚皮包往柔嫩的肉質, 吃得淡淡滋味。
最有驚喜的是配菜「枝豆」,甜甜的,爽口好吃。

壽司的部分
目仁奈魚,都是春天的魚呀,較彈口一點
赤鱲魚,較硬身的,也很鮮味

值得一試的美味餐廳!
2018-05-04
2018-05-02 112 views
很期待的omakase!!!我們點了第二個套餐首先才個前菜哇,非常精緻啊!太美了,先拍照 哈哈前菜最特出的是黑松露蛋,太濃味了!另外有還有螢光魷魚,再配上不同的肉塊。前菜不錯啊!來到刺身,擺盤也非常美,有鱲魚,左口魚,吞拿魚,中吞拿魚味道實在太好了,脂肪適中,不漏之後來的是銀雪魚和沖繩炸雞,最有驚喜的是那麼配菜枝豆,甜甜的,再配銀雪魚,煎得很香,油的分量剛好,那個魚皮帶著一点点脂肪,完全不會濟。沖繩炸雞有点肥,哈哈,不過味道還不錯的啊來了一碗很美的碗,打開裡面是左口魚香左口魚腩湯,不過最特別的是湯入面的蘿蔔,因為全部味道都吸了進去!到上壽司了,有八件第一件是右口魚,爽口的,較潤身一点第二件目仁奈魚,都是春天的魚呀,較彈口一点第三件是赤鱲魚,較硬身的,也很鮮第四件是甘目魚,我覺得跟赤鱲魚味道差不多第五件是魴鮄魚,第一次看到這個魚,口感硬硬的第六件是帶子第七件左口魚群邊,師傅用了火炙,入口即溶的感覺最後是甜蝦,有蝦子,蝦膏,特別棒,是我最愛的一個再來是我最愛的海膽和魚子,小碗子很美,這裡的餐盤就是很美!之後再來個咖哩飯,味道就像日本家庭式的咖哩飯一樣。
很期待的omakase!!!

我們點了第二個套餐

首先才個前菜
哇,非常精緻啊!太美了,先拍照 哈哈

到上壽司了,有八件
第一件是右口魚,爽口的,較潤身一点

第二件目仁奈魚,都是春天的魚呀,較彈口一点

第三件是赤鱲魚,較硬身的,也很鮮

第四件是甘目魚,我覺得跟赤鱲魚味道差不多

第五件是魴鮄魚,第一次看到這個魚,口感硬硬的

第六件是帶子

第七件左口魚群邊,師傅用了火炙,入口即溶的感覺
最後是甜蝦,有蝦子,蝦膏,特別棒,是我最愛的一個