2018-01-24 131 views
這個星期天氣突然轉凍,好有聖誕感覺, 約了閠蜜放工後到尖沙咀睇燈飾,感受下氣氛兼擦番餐!今次想係尖東食,之前有同事介紹了漆咸圍的和処酒餚,餐廳需要預約,係廚師發版,所以一早打左去做booking一入門口,已見到和式穿著,笑面迎人的店員姐姐,帶我地到Bar枱預先安排好的座位,座位前面竟有用彩紙摺成的我們的名字,真係好有心思令人好驚喜!可以一邊吃,一邊看著壽司師傅怎樣了預備我們的食物,真的另有一番風味。前菜有五款食物:鴨胸肉嫩鮮美,令人胃囗大開。鷄肉夾大蔥,其實我好怕大蔥那股濃烈的味道,但這肉卷卻只有淡淡的蔥味,而且意外地味道竟然好清新。豬肉卷包洋蔥像把味蕾提升,肉內滲出的洋蔥香令人非常回味。碎三文魚茸質感非常細膩,只是略嫌咸了一些。但隨著的紫蘇葉鴨肉,那微濃的葉味和鴨肉的融和,恰好又中和了剛才嘅咸味。刺身有鱆紅魚和池魚,鱆紅魚肉味甘甜棉棉的,池魚肉質晶瑩,新鮮爽口,師傅嘅刀功恰到好處,刺身的厚薄均勻,非常有口感。燒物的鰤魚絞也令人叫好,只是簡單的鹽燒,把魚肉的鮮味完全發揮出來,魚皮燒得香脆惹味,魚肉非常新鮮嫩滑,師傅的鹽燒功夫認真到家!煮物係茶碗蒸,有微微的酒味,裏面的鷄肉亦嫩滑非常,蛋

前菜有五款食物:

鴨胸肉嫩鮮美,令人胃囗大開。
豬肉卷包洋蔥像把味蕾提升,肉內滲出的洋蔥香令人非常回味。
碎三文魚茸質感非常細膩,只是略嫌咸了一些。

煮物係茶碗蒸,有微微的酒味,裏面的鷄肉亦嫩滑非常,蛋液含在口中,久久也不願呑下。

主角的壽司又見到廚司嘅功架,那小小的飯團拿搯恰到好處,飯的溫暖程度和刺身的生鮮配合得剛好,而刺身都選時令的,先來的鰤魚腩肉質鮮美,好有囗感,中拖羅油香甘美,入囗即溶,金目魚和梳子魚都係第一次食,兩者都用火輕燒魚皮,焦香的火燒味令人更加想先食為快,金目魚肉棉鮮甜而梳子魚滑溜非常,還有的甜蝦壽司也沒有令人失望,淨看那蝦肉肥美晶瑩,已令令人忍不住口了!

要讚一下的是餐廳自家調配的味噌醬湯,沒有一般的濃味,但又有醬鮮味,配埋碗美味的炊飯,吃得人捧著肚皮也要全部吃完!

甜品做得很有聖誕色彩,柚子雪芭同綠茶蕨餅,加上可愛的熊仔餠,給人燦爛跳脫的感覺,雪芭的柚子味酸酸甜甜,配上淡淡的綠茶香味,好食到呢,雖然已經吃得超飽,卻又仍然吃得下!
特別要一提的是這里的壽司師傅是日本人,除了功夫地道之外,還說得一口流利英語,健談風趣,餐廳雖然地方較小,而且只得一名店員,但她服務殷勤,每一道菜也向我們詳細解釋,令人有賓至如歸的感覺,下次一定會再來!
2018-01-19 1134 views
位於尖沙咀的和処 酒肴,是一間由日本人開設的Omakase日本料理餐廳。曾經光顧過一次,當時餐廳的客人大多是日本人,這次光顧卻有不少香港人,人氣大增呢。Omakase共四種,分別是$650,$750,$880,$1300,包涵的菜式和數量略有不同哦。潮 Ushio $880/位Omakase 包括: 季節前菜盛合,三種刺身,二種料理,八件壽司,味噌湯,甜品。前菜盛合非常豐富,不大食的朋友,未吃到壽司應該會有點點飽意啦。前菜包括: 從前漬,雞絲嘢菜凍,三文明太子,梅肉紫蘇魚卷,螢光魷魚,明太子玉子燒,豬肉黑松露卷,洋蔥雞卷,手押壽司,茶豆。多種前菜之中,我最喜歡 雞絲嘢菜凍和 明太子玉子燒。嘢菜凍質感動彈,菜味濃而清甜。明太子玉子燒內裡竟有芝士,玉子燒濕潤香甜,軟熟綿綿。手押壽司是大阪必吃的名物,用箱子壓成形,工整得體。三種刺身包括: 間八,松皮魚邊,石鯛。刺身旁邊勻放上食用裝飾,如紫蘇葉,紫蘇花,更為高雅。間八質感軟,爽囗彈牙。石鯛則清爽鮮甜,三種刺身味道偏淡哦。把二人份量的壽司放在同一碟上,氣派好驚人阿,忍不住要自拍幾張哦。八件壽司包括: 黑 魚本,左囗魚邊,左囗魚,帆立貝,BB吞拿

潮 Ushio $880/位

多種前菜之中,我最喜歡 雞絲嘢菜凍和 明太子玉子燒

手押壽司是大阪必吃的名物,用箱子壓成形,工整得體。

三種刺身包括: 間八,松皮魚邊,石鯛。

八件壽司包括: 黑 魚本,左囗魚邊,左囗魚,帆立貝,BB吞拿魚,目張魚,鯛,海膽三文魚籽壽司

黑 魚本壽司,好像是我首次嚐試呢。每次吃Omakase,總有些特別的魚是沒曾見過和吃過呢。魚肉帶有黑邊,肉質非常爽囗,嚼勁十足。

左囗魚邊微微炙燒,燒後魚邊捲起來,油份不算豐盈,魚肉竟不嫩滑而是爽囗,是我吃過質感最爽的左囗魚邊阿。左囗魚壽司,魚肉通透明徹,味道偏淡。

帆立貝壽司,帆立貝厚肉且肥美,肉身厚如壽司,啖啖滿足。

BB吞拿魚色澤嫩紅,魚肉軟熟,若是大拖羅便好啦。

目張魚壽司,魚肉超值爽滑,囗感實在,嚼度極高。

鯛魚壽司同樣爽甜,味道不錯呢。

最後的甜品,包括: 抹茶厥餠,草莓,柚子雪葩。厥餅口感煙靭,抹茶粉最極多,草莓大粒鮮甜,柚子雪葩味道清新,飯後吃最好呢。
2018-01-16
2018-01-13 126 views
今日同女朋友食飯,特意訂枱去左食omakase 。尖沙咀地段,Omakase都唔算貴。首先,師傳端上精緻前菜。前菜會唔會太吸引女朋友唔捨得食其中以三文魚甜蝦卷、自家製豬肉卷、黑松露玉子、芝士魚餅、鯖魚壽司最為吸引!師傅好有心思,前菜賣相已經吸引,味道更是獨特滋味。刺身是我最鐘意間八魚,當中後面有左口魚。魚味清甜新鮮,厚切口感豐富。燒鰤魚鮫最是油香香口,魚肉較結實但味道咸香。海鮮蒸蛋最岩女朋友口味。滑溜雞蛋入口蛋香重蛋味十足,海鮮爽口唔會好霉。鰤魚腩最重油香,入口肥美夠魚味。深海池魚魚味同樣濃厚,入口鮮甜鮮香。最欣賞壽司飯加入大量赤醋,酸香味濃。燒金目鯛。魚肉燒香入口多一份咸香焦香味道,非常香口。梭子魚。魚皮同樣燒香,入口油脂濃郁,魚肉爽口鮮嫩。海蝦加入蝦膏作調味,入口蝦鮮濃厚蝦肉爽嫩彈牙。海膽夠鮮甜綿密,三文魚籽粒粒鮮甜。最後有精美甜品,抹茶蕨餅夠煙韌抹茶味香醇。柚子雪葩更是清味蕾,滿意的結束 。
今日同女朋友食飯,特意訂枱去左食omakase 。
尖沙咀地段,Omakase都唔算貴。
首先,師傳端上精緻前菜。前菜會唔會太吸引
女朋友唔捨得食

燒鰤魚鮫最是油香香口,魚肉較結實但味道咸香。
鰤魚腩最重油香,入口肥美夠魚味。
燒金目鯛。
魚肉燒香入口多一份咸香焦香味道,非常香口。
梭子魚。
魚皮同樣燒香,入口油脂濃郁,魚肉爽口鮮嫩。
海蝦加入蝦膏作調味,入口蝦鮮濃厚蝦肉爽嫩彈牙。
海膽夠鮮甜綿密,三文魚籽粒粒鮮甜。
2018-01-12 132 views
放左工又想去食好野, 去左附近食日本野, 門面已有神神秘秘既感覺, 一入去到有個日本師父歡迎我, 哈哈…覺得自己好似去左日本咁, 獨個兒坐上BAR枱, 望住認真的師父為我準備菜式, 十分期待哦. 係呢個時候有禮既店員先給我沙律 & 日式蒸蛋. 先吃個沙律菜可以增加胃口之餘又健康, 酸酸地好清新. 至於個日式蒸蛋超滑, 而且味道鮮甜, 因為大廚加了雞肉, 令蛋味更鮮, 而D雞肉都好滑身.望住師父用心地一刀一刀, 好快就將刺身拼盤整好, 嘩…..見到都流口水啦, 係呢個時候店員也為我準備了麵豉湯&日式珍珠飯. 另外師父也教我應該怎樣食才可以食出別的風味, 首先可以將海草放在麵豉湯裡, 感覺會更鮮, 味道也很爽甜. 還可以將菊花放在刺身上一齊食, 又可以將另外的香葉放在醬油裡, 果然真係會有唔同既味道, 還會令刺身有更新的味道, 哈哈..講返D主角刺身, 有刺身蝦, 間八魚, 鰤魚, 吞拿魚, 白子, 全部都好鮮甜, 有D仲會入口即溶TIM, YUMMY YUMMY.最後仲有抺茶菓子TIM, 哈哈…感覺圓滿了.

最後仲有抺茶菓子TIM, 哈哈…感覺圓滿了.
2017-12-18
Type of Meal
Lunch
2018-01-11 144 views
係香港真係好少食廚師發辦,一黎貴,二黎冇臺北或者日本咁好食。今次特登去尖沙嘴嚐鮮,食午餐一黎比較平,二黎少人😽對魚生有十萬個愛好既我揀左samurai🤰🏻準備食到大肚子前菜非常有誠意,海苔玉子燒、魚肉卷、雞腿肉大葱卷、海藻、螢光魷魚、螺肉等,每種都是冷盤,但十分鮮美。特別係螢光魷魚,一黎香港少地方有,二黎我真係好鍾意食。每種口感同味道俱備,仲要各種都非常協調。魚生三種,包括比目魚、鯛魚同bb拖羅,白身魚入口細膩,爽口清新,鯛魚層次豐富,油脂香氣四溢,bb拖羅入口即溶,令我對拖羅重拾信心🤤炸物係雞肉,皮略厚,肉汁豐富,而且好鮮嫩🐥見到主廚都覺有型,後面係佢個名阿😻主菜壽司,有八款。兩款拖羅唔算好肥,但冇筋,甘香,鯖魚冇平時啲魚燥味,非常嫩口。池魚經過調味,爽滑細緻。左口魚肉質較綿,柔軟。梳子魚特別,香氣比平時食開魚種更濃。最後一道壽司是魚蓉、海膽同三文魚個仔既三色盛,鮮美之餘口感十分豐盈🤤🤤奶油炊飯同麵豉湯,炊飯味道溫和,湯品加入魚肉,顯得更鮮甜🍚甜品都十分出彩,檸檬雪芭、西洋梨同抹茶餅,每樣都好好食,雪芭比得上酒店自製,非常順口🍨難得係香港食到咁有水準既omakase,依個價格都唔算太

對魚生有十萬個愛好既我揀左samurai🤰🏻準備食到大肚子

炸物係雞肉,皮略厚,肉汁豐富,而且好鮮嫩🐥

見到主廚都覺有型,後面係佢個名阿😻

奶油炊飯同麵豉湯,炊飯味道溫和,湯品加入魚肉,顯得更鮮甜🍚

難得係香港食到咁有水準既omakase,依個價格都唔算太貴,值得一吃😻
2018-01-11 121 views
今日一個人黎到尖沙咀,因為早早訂左位食日本菜。屋企人去哂日本旅行,我一個人係香港都好羨慕,我都要食好東西。唔同價錢的omakase。前菜會唔會太精緻呀超鐘意三文魚甜蝦卷,入口清甜好軟綿,三文魚咸香得宜味道反而好清新。螢光魷魚好滑好爽,味道咸香鮮甜,芝士魚餅有陣陣芝士咸香唔會太膩。黑松露蛋卷,菌味極香極重,豬肉卷和雞肉卷都是餐廳自家製,好有心思而且味道好清新開胃。鯖魚壽司是最驚喜,美美箱壓圖案入口魚味咸香清新,壽司飯夠哂濃郁。茶豆味道好似枝豆,顏色深而且豆味濃。3款刺身。我最愛間八和左口魚,入口魚味輕又清,入口爽嫩唔會太飽膩。燒魚和炸雞。魚肉極是滑溜,炸雞炸粉夠薄夠香,雞肉多汁。燒金目鯛。魚味濃郁魚香重,燒完多一份焦香味道。深海池魚。肥美池魚夠油香,魚味重而家爽口新鮮。梭子魚。入口魚味都是重,魚香較膩魚油多,厚薄適中,壽司飯味道令人非常感動,飯粒調味相當出色。黑松露和蛋黃配搭,味道非常特別,菌味重蛋黃咸香,襯托出輕輕魚味。每款壽司由師傅精心配搭,由醬汁和配料,刺身新鮮來貨。喜歡壽司飯師傅自己調味,赤紅的壽司飯入口味道極濃極重,醋味相當出色。牛油飯是餐廳另一特色。牛油味香不會太膩,黏黏飯粒
唔同價錢的omakase。
前菜會唔會太精緻呀

3款刺身
我最愛間八和左口魚,入口魚味輕又清,入口爽嫩唔會太飽膩。
燒魚和炸雞
魚肉極是滑溜,炸雞炸粉夠薄夠香,雞肉多汁。
燒金目鯛。
魚味濃郁魚香重,燒完多一份焦香味道。
深海池魚。
肥美池魚夠油香,魚味重而家爽口新鮮。
梭子魚。
每款壽司由師傅精心配搭,由醬汁和配料,刺身新鮮來貨。
牛油飯是餐廳另一特色。牛油味香不會太膩,黏黏飯粒好惹味。
甜品都是相當精緻

日本蜜瓜、柚子雪葩和抹茶蕨餅。
2018-01-06 1019 views
放左工同老友去食好西, 係公司附近有間日本人開既餐廳, 一入到去, 這位日本大廚立刻用有禮既態度向我地打招呼. 由於我地之前已經訂枱, 所以即刻有位, 因為位子不多, 我最欣賞既係呢間餐廳很用心哦, 用紙摺成我個名放左係枱上, 好窩心!!LUNCH SET 有幾款定食, 我地叫左刺身定食 & DAILY LUNCH SET. 首先先黎前菜 – 沙律菜, 新鮮既沙律菜酸酸甜甜已打開了我味雷.仲有日式蒸蛋, 呢到既日式蒸蛋好鮮甜, 因為加了雞肉, 本身雞蛋已夠香濃, 再加埋雞肉可令味道更鮮, 蛋蒸得夠滑, 讚!!至於主菜 – 刺身定食, 賣相別緻, 有鰤魚, 肥吞拿, 刺身蝦, 白子等等…..全部都非常新鮮, 入口即溶, 日本師父教我地另一種食法, 原來咁樣食係可以將味道帶到去另一個層次, 就係碟上既擺設啦, 平時真係無諗過食, 原來係食得架, 例如可以將菊花/綠色個D葉連刺身一齊食, 又或者將海草放入麵豉湯裹, 真係會有另一番風味.跟住呢款DAILY LUNCH SET定食, 師父用左間八魚, 肉質超滑, 再加入醬汁一齊燒得更香, 另外仲有肥牛卷, 裹面係好嫩既洋蔥, 同埋炸物, 外脆內

跟住呢款DAILY LUNCH SET定食, 師父用左間八魚, 肉質超滑, 再加入醬汁一齊燒得更香, 另外仲有肥牛卷, 裹面係好嫩既洋蔥, 同埋炸物, 外脆內軟, 一D都唔乾, 另外仲會有細細的刺身TIM.

最後仲有抺茶和菓子, 抺茶味夠濃烈, 又不會太甜, Yummy Yummy !!
2017-12-16
Type of Meal
Lunch
2018-01-05 804 views
話說我呢一個日本迷最鍾意就係去食廚師發板嘅壽司㗎啦,但係次次食親都好鬼貴,今次個friend就推介我去食一間性價比超高嘅廚師發板壽司店,我哋點仲要好方便喺尖沙咀,唔使入到大西北先有得食。識得廚師發板當然要訂位啦,因為位置唔係好多,基本上都冇得就咁行入去食,但係估唔到我哋訂左位之後,入到去見到佢哋用紙仔接咗我哋個名出嚟,好窩心呀。佢哋嘅晚餐有幾個選擇,我今次就揀咗$750嗰一set。食咗前菜先,個前菜都有好多唔同嘅款式啦,除咗有枝豆,玉子,茶漬八爪魚之外,仲有軟殼蟹卷,最特別嘅係佢又做咗一啲好似歐洲嘅肉醬,分別有雞肉包大葱,豬肉蔥卷,仲有個雞肉蘿蔔,好特別啊,好少喺亞洲地區食到呢啲,而且要花好多心思整,個味又配得啱啱好,食到好清新嘅感覺,冇乜落調味料,真正嘅食材味道,另外佢有個甜甜地嘅海藻,呢個超級好食,甜甜地又開胃,真係想買夠一樽返屋企慢慢㗳,另外有個好特別嘅係用咗紅色嘅柿包住芝士,出面真係食唔到,仲要好好食,每一次食廚師發板都係一次新奇有趣嘅體驗。食完前菜就食刺身啦,有池魚同埋鯛魚,兩樣都好新鮮,咬落重好有咬口添,最有趣嘅事佢陪左紫蘇苗同紫蘇花,可以夾住一齊食,紫蘇苗就有少少辣,紫蘇

佢哋嘅晚餐有幾個選擇,我今次就揀咗$750嗰一set。

食完前菜就食刺身啦,有池魚同埋鯛魚,兩樣都好新鮮,咬落重好有咬口添,最有趣嘅事佢陪左紫蘇苗同紫蘇花,可以夾住一齊食,紫蘇苗就有少少辣,紫蘇花我食唔慣可以擺落去豉油嗰度,都可以增加香氣,呢個配搭可以令到個刺身嘅鮮味更加出,通常出面食池魚都會比個酸汁,但係呢度就唔使,都好有嗰隻魚味,食物嘅新鮮真係好重要。另外仲有一隻美人蠔,上面加左三文魚子,隔離仲有一杯紫蘇汁係配呢隻蠔嘅,之後雖然細細隻,但係超級甜,而果汁就有少少酸味,啱啱好吊起晒成隻蠔嘅鮮味,超級正。

之後食燒物同埋天婦羅,天婦羅有目光魚,青豆,番薯,最特別係出面冇食過目光魚,原來啲魚肉好滑,炸完裏面都仲好多汁,仲可以成條食晒,魚頭一啲都唔苦。另外配左少少甜甜地枝豆,第一次咁樣食枝豆,原來好好味㗎 ,好似糖咁樣,好開胃。熱燒物方面就有燒鰤魚,好濃烈嘅魚味,魚肉比較硬身,配埋蘿蔔食會有更清新嘅感覺。

之後就到我哋今晚嘅主角,壽司出場啦。

鰤魚腩
超肥美,味道帶甘,魚身比較硬,幾彈牙有咬口。
中拖羅
估唔到第二件已經係中拖羅,咁後面嗰啲一定更加好啦,中陀螺入口即溶,如有嘅香味有一入口開始滲出嚟。
金目鯛
平時我唔鍾意食魚皮嘅,但係今次師傅用火輕輕辣個喎個魚皮,好香好趣,魚肉好彈牙好有咬口同埋好新鮮。
甜蝦
個紫菜吹脆脆,第一次見咁樣包,一啲都冇黐住飯林晒,甜蝦真係甜到好似加左糖咁,好creamy ,將住個口,上面加番啲甜蝦子,成個賣相好精緻。
梳子魚
第一次聽呢種魚,唔怪之得中拖羅都只係擺第二囉,師傅用火輕輕燒過,令到成個香味好出,呢款與有少少清新嘅甘香味,而且啲肉好綿,又唔係好重魚油會溶果一種,質感好特別。
凡立貝
上面已經加左醬油,同聲粒凡立貝嘅味道好襯,仲好大粒添,食落好新鮮,凍凍地咁樣舌頭為之一震。
左口魚
左口魚有佢獨特嘅鮮美,而且肉質好彈牙,有啲似河豚嘅質感。
海膽
海膽下面有飯,上面有三文魚子,成個海膽杯咁,啲海膽好重海水味,非常甘甜,一啲都唔腥。

最後飲埋個味增湯同埋有個好好食嘅炊飯,本來以為遠啦,點知原來仲有甜品,整個甜品真係好大份,有綠茶蕨餅,甜甜地好重綠茶味,士多啤梨好新鮮,甜度適中,另外仲有柚子雪芭,凍冰冰酸味味,好消滯。

買單仲要唔使加一,最平嗰個餐只係$650 ,平時食一個廚師發板起碼都$1000落樓,仲要未必夠飽,呢度款式又多,而且一定食得飽,最緊要係啲質素絕對唔差,師傅識講英文又風趣幽默,真係值得再嚟食過。

2017-12-19
$700 (Dinner)
2017-12-30 124 views
Went to this Japanese Omakase restaurant in Tsim Sha Tsui, and found out that it was very good.We sat on the bar table and the chefs are Japanese. The restaurant offers monthly menu with a range of different prices. We decided to order 2 dinner sets, which consisted of mainly 2 parts - cold and hot dishes.It first came with seasonal appetizers, and then today's sashimi which was super fresh and tasty. Then grilled dishes were served, and also steamed egg and miso soup. Afterwards, we had assorte
It first came with seasonal appetizers, and then today's sashimi which was super fresh and tasty. Then grilled dishes were served, and also steamed egg and miso soup. Afterwards, we had assorted sushi which was very delicious and was my favorite of the night. Last but not least, we had the Japanese-style dessert.
Overall, the food is very good and the price is reasonable.
2017-12-26 126 views
聖誕節放大假,幾乎有兩星期大假,當然要密密約好友食好西!這天就約好友去和処 酒肴吃lunch,小店地方不大,座位不多,幸好假期未正式開始而且我們中午12點就到,人不算多。店員先送上茶碗蒸,口感順滑水嫩,入面還有白果,雞肉和冬菇,材料豐富。沙律簡簡單單加了黑醋,酸酸甜甜,開胃的前菜。麵豉湯甚有驚喜,鮮味十足,原來入面加入了魚肉,平凡中見不平凡。我選了daily lunch set,這天是日式便當便當左邊放了兩款是日刺身,分別是赤身和䲞魚。刺身十分新鮮,赤身和䲞魚柔軟無筋,魚味濃郁,用料新鮮,如果厚切一點口感會更佳。中間那格放了炸秋刀魚,薄脆香口特別適合送飯。天婦羅大蝦炸漿色彩繽紛,賣相討好,如果炸漿薄一點會更得我心。沙律薯蓉好味!最後送上甜品,甜品竟然是抹茶蕨餅,很驚喜!蕨餅軟糯香綿,配上濃郁回甘的抹茶粉,味道配合,完美!

沙律簡簡單單加了黑醋,酸酸甜甜,開胃的前菜。

我選了daily lunch set,這天是日式便當

最後送上甜品甜品竟然是抹茶蕨餅,很驚喜!蕨餅軟糯香綿,配上濃郁回甘的抹茶粉,味道配合,完美!
2017-12-18 908 views
連續第6日食日本餐,其實食到今日都已經有少少厭,不過約咗就點都要嚟啦,而且乜食日本餐真係會厭㗎咩?訂位就當然要坐壽司吧檯,最期待就係見到自己個名嘅摺紙!呢度嘅店員非常鍾意摺紙,仲好有心咁用每位客人嘅名摺紙出嚟,超超超窩心!餓媽卡些 ($450)前菜拼盤隻碟好似一隻大船,有兩塊紅葉,裝飾得幾細緻蛋卷:入面包住昆布,不過啲昆布好幼細,基本上都係當佢係普通蛋卷咁食山葵八爪魚:撈埋希靈魚及魷魚乾,第一吓有啲潺,但唔係好核突嘅口感,反而係滑溜嗰種,山葵味濃不過唔嗆雜魚卷:好有趣,係好多魚肉打成卷狀,即係魚蛋啦,不過係魚味好濃郁嘅魚蛋,上面嘅係紫蘇葉炸蓮藕:好似薯片嘅口感,炸得恰到好處,唔會有難堪嘅油膩味道青瓜:唔講真係以為係糯米飯釀青瓜?其實一粒粒嘅係金山麵豉,發酵嘅豆香味濃但一啲都唔鹹茶碗蒸超滑溜,入面仲有好少會喺茶碗蒸入面出現嘅白子!自從上次唔記得喺邊度食完之後,對佢嘅不安一掃而空,再加上蟹肉,咁材料豐富嘅蒸蛋,俾多個我可以嗎?燒物白色嘅係燒左口魚,平時食開燒左口魚邊,今次食左口魚肉,肉質好結實,好有咬口感;上面嗰條徘徊在似薑又蔥之間嘅係薑芽,酸酸哋,不過記住只可以食白色部份;旁邊嘅醃蘿蔔上

餓媽卡些 ($450)

前菜拼盤
隻碟好似一隻大船,有兩塊紅葉,裝飾得幾細緻
炸蓮藕:好似薯片嘅口感,炸得恰到好處,唔會有難堪嘅油膩味道

燒物
白色嘅係燒左口魚,平時食開燒左口魚邊,今次食左口魚肉,肉質好結實,好有咬口感;上面嗰條徘徊在似薑又蔥之間嘅係薑芽,酸酸哋,不過記住只可以食白色部份;旁邊嘅醃蘿蔔上放咗柚子片,係一個非常少見嘅組合,食完左口魚之後食食薑芽及蘿蔔,再慢慢食豬肉就啱喇。啡色嘅係豬肉,中間夾雜少少肥膏,食落唔會乾爭爭,肉味好香濃,同燒左口魚成好強烈嘅對比

壽司
按照江戶前傳統壽司嘅造法,用酒糟釀嘅「赤醋」嚟做壽司飯,除咗外觀會啡啡哋外,比起用白米醋整嘅飯酸度會高啲、入口仲有獨特嘅香氣、同油脂豐富嘅魚非常匹配,整體嘅層次感十足
BB吞拿魚:肉質爽口,唔係太肥,睇唔到有好明顯嘅網紋,不過味道好清甜
帶子:肉質細嫩,味鮮甜美
燒左口魚邊:估唔到又有左口魚食!食返最肥美嘅部位,同頭先燒左口魚肉嘅口感完全唔同,呢個油脂勁豐香幼滑,滿口油脂,睇嚟我都係鍾意肥騰騰嘅左口魚邊了
鯖魚:質感爽滑富彈性,上面有少少薑,不過我唔係太鍾意醋漬過嘅魚肉,所以唔係我最愛了
針魚:外表好獨特,銀色咁㗎喎,唔講真係以為係秋刀魚!肉質爽脆又好鮮甜,上面嗰一小拙薑,令鮮味更突出!非常好味!
深海池魚:上面有少少薑及蔥粒,中和咗佢嘅魚味,亦都大大提升鮮味,肉質爽口清甜,好鍾意!!!!

麵豉湯
入面好足料,有海藻、魚肉、菜苗等,好有豆香

蕨餅
超級超級開心!甜品竟然係抹茶蕨餅!!!!旁邊有食用菊花,蕨餅上嘅閃粉係糖粉,啲蕨餅簡直係俾啲抹茶粉堆住咗,淨係睇外觀已經開心到不得了!口感軟糯煙韌,又唔甜喎!如果可以散叫蕨餅就好喇,唔止叫一碟,係一盤盤咁上吖唔該!
蕨餅

臨走嗰陣口痕問可唔可以拎走啲摺紙,店員話可以呀,仲俾埋個紙袋我袋走!真係一間超有誠意超有心嘅小店,雖然未食之前話食日本餐食到有啲厭,但好在好在今日有嚟食咋!一定要再返嚟食!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$450 (Lunch)
  • Omakase
2017-12-15 156 views
和処酒肴聖誕飯局現正開始,打響頭炮嘅係呢間日本嘢,之前睇其他人食一個叫球定食嘅SET LUNCH 已經覺得好特別,唔洗諗,就呢個每個SET都有沙律、麵豉湯和茶碗蒸。沙律用嘅菜好新鮮,十分爽甜,配上沙律醋,酸酸哋,好醒胃茶碗蒸好滑,入面仲有魚肉和白果,材料豐富。麵豉湯有好多麵豉,調味剛剛好,同茶碗蒸一樣有好多好餸,真係好有誠意其實一邊食就一邊望住廚師整,一個球體形狀嘅盛器,好特別,一共有三層,每層都放滿豐富嘅食物,仲對花的最上層係一些小食,有隻小碗放吞拿魚,咸咸哋,好特別,仲有炸左口魚芝士配朱扒汁、雞同豬,好滑,喜歡嘅可以加小小檸檬汁,食完食薑芽,清清味蕾,店員仲再三提醒只可以食白色部份中層係壽司,有BB吞食魚、帶子、左口魚邊、針魚同深魚池魚,全部都好新鮮,肥美又鮮甜,我最愛左口魚邊,輕輕燒過,有些炭燒香最下層係雜棉魚生飯,店員話有乜魚生係一個謎,我識嘅有蝦、油甘魚、金目鯛,仲有三文魚子,都係好新鮮,我都好喜歡個飯,加咗紫菜、薑、芝麻同食用赤醋,就咁食飯都好好味最後係甜品,竟然係我嘅最愛 ~ 抹茶蕨餅!望落去閃令令,原來係糖粉,仲有好多好多抹茶粉,加上食用菊花點綴,睇得又食得入到呢間餐廳
和処酒肴

每個SET都有沙律、麵豉湯和茶碗蒸。

沙律用嘅菜好新鮮,十分爽甜,配上沙律醋,酸酸哋,好醒胃

茶碗蒸好滑,入面仲有魚肉和白果,材料豐富。

球體定食

球體定食 (上層)

球體定食 (中層)

球體定食 (下層)

抹茶蕨餅

入到呢間餐廳,發現有好多摺紙,一問之下,原本係店員自己摺的,仲可以拎走,唔怪得訂枱時會問你個名,一去到就見到自己個名响枱面,好被重視。
球體球體
2017-12-09
$360 (Lunch)
球體定食
球體定食 (上層)
球體定食 (中層)
球體定食 (下層)
抹茶蕨餅
2017-12-14 106 views
The hidden place in TST where full of surprises and well services. Celebration with my boyfriend in this nice restaurant. Didn’t expect that good and the whole meal is so worth it. There are four choices. Different price range with different quantity of food. We have the first and second one which both of us can try different thing Starter with great food. There are a few of different type of appetiser. I love the chicken ball and fish ball with cheese. Small dish but everything adds up fills me

Starter with great food. There are a few of different type of appetiser. I love the chicken ball and fish ball with cheese. Small dish but everything adds up fills me up

Sashimi is the second. Chef cut the fish in front of us. Super exciting and indeed good quality. The soy sauce dish is in nice design where we can filter the soy sauce. Waiteress also explain us the fish name and way to eat in great patient

Steam egg - very smooth and flavoured

Sushi time !! I have 8 pieces of sushi which comes in randomly. Fresh and nice plate certainly boost up the appetite

Dessert - great
2017-12-11 579 views
今天難得獨自岀尖沙咀工作,就去和処酒肴吃好東西。餐廳由日本師傅主理,一見到我進去,師傅就禮貌地跟我打招呼和奉上熱茶。突然留意到桌上有各種可愛的摺紙,其中一隻紙船還插著寫有我名字的旗仔,令人感覺受到重視。我只點了一個壽司set,有握壽司6貫和手卷一本。套餐還包括沙律、麵豉湯和茶碗蒸。沙律用了新鮮沙律菜,加了醋汁,入口爽甜帶酸,清新又醒胃。茶碗蒸保持一貫鮨店的水準,蒸得嫩滑富蛋香,入面還加入雞肉和白果,很有誠意。麵豉湯調味剛好,我特別欣賞麵豉湯加入魚肉,添加鮮味。食前菜的時候,師傅已忙着握壽司。6件握壽司有油甘魚、吞拿魚、三文魚籽、鯖魚、鰻魚,還有一款忘記名字了。壽司每款都新鮮,米飯亦握得黏密彈潤有溫度,我最喜歡鯖魚,魚味濃郁。鰻魚亦爽彈有咬口。不過三文魚籽就有點失望,鮮味略有不足。手卷夾有黃瓜和青瓜,味道不過不失。最後送上甜品,竟然是抹茶蕨餅!Q彈清爽的蕨餅沾滿濃郁回甘的抹茶粉,入口盡是優質濃厚的抹茶風味!

沙律用了新鮮沙律菜,加了醋汁,入口爽甜帶酸,清新又醒胃。

麵豉湯調味剛好,我特別欣賞麵豉湯加入魚肉,添加鮮味。

食前菜的時候,師傅已忙着握壽司

2017-12-07 132 views
今天放例假,一個人到尖沙咀逛逛。發現一間不太顯眼位於漆咸道圍一座商業大廈地下既日式餐廳。膽粗粗入去享用午餐,殊不知很驚喜發現主廚在你面前炮制你的午餐。因為平時很少到這類型餐廳用膳。我點了一份頗特別的lunch set Special goble lunch set in small Kaiseki Bento style 。以球體形的盛器裝滿了三層豐富又新鮮的日本料理食材。每一層都能令你眼前一亮,讃口不斷。先説第一層是前菜 有蛋捲、燒魚、新鮮生魷魚.... 其他抱歉忘記了名稱。第二層是五件精心炮製既壽司..佐口魚,吞拿、油甘魚、梳士魚....等等壽司丼 有不同好新鮮魚生,最正有海膽極鮮甜美味。最後唔少得甜品 抹茶蕨餅。抹茶香濃也不甜。👍🏻

我點了一份頗特別的lunch set

第二層是五件精心炮製既壽司..
佐口魚,吞拿、油甘魚、梳士魚....等等