2024-10-07 72 views
媽咪好喜歡吃日本菜,適逢她的生日,同事介紹了「重房」這間Omakase 給我,所以決定帶媽咪去這間餐廳慶祝一下!全間餐廳只有14個座位,所以必須要預約!長腳蟹肉菠菜沙律x慢煮南瓜 長腳蟹肉菠菜沙律以蟹肉、菇、菠菜、金菇搭配,醒神開胃,清新健康,慢煮南瓜清甜,造型以花形呈現,造型美麗。北海道仙鳳趾生蠔 北海道仙鳳趾生蠔大大隻肉質鮮美,口感creamy,配上新鮮柚子皮、三文魚籽及自家製醋啫喱,新鮮又有層次感,醋啫喱更提升了清新感。秋刀魚薑蔥豉油x長腳蟹肉蟹膏 新鮮秋刀魚起皮,用超凡的刀工𠝹花,師傅再用心把秋刀魚捲成花形,再配搭薑蔥豉油品嚐,鮮美盡顯。用新鮮蟹肉再搭配蟹膏撈勻,口感豐富美味。京都蕪菁赤身紫蘇葉卷 蕪菁切成簿片,再放上吞拿魚赤身和紫蘇葉一併捲起來,再加上芝麻,一口氣吃感受到蕪菁的爽脆,赤身的鮮美,紫蘇葉的清香,回味無窮。神戶牛肉刺身 選用A4和牛,肉質極其柔嫩,搭配蒜汁豉油、蔥、洋蔥,再倒入新鮮蛋黃,味道濃郁,口感令人驚艷。磯煮鮑魚x鮑魚肝醬 磯煮鮑魚以味醂、糖、酒、豉油秘製,醃製出獨特的風味,伴碟的鮑魚肝醬,是用鮑魚肝浸泡兩日而製成的,絕對是用心製作的出品!#拖羅x鱈魚片x

長腳蟹肉菠菜沙律x慢煮南瓜

北海道仙鳳趾生蠔

秋刀魚薑蔥豉油x長腳蟹肉蟹膏

京都蕪菁赤身紫蘇葉卷

神戶牛肉刺身

磯煮鮑魚x鮑魚肝醬

#拖羅x鱈魚片x腦天x紫菜
拖羅刺身新鮮油脂豐富,炙燒腦天肉微微焦香,再夾上鱈魚片,用紫菜包住一齊品嚐,多重口感回味無窮。

炭香北寄貝壽司
北寄貝放在炭綱上較較地燒,做出一種煙燻效果,用了柚子胡椒取代Wasabi,食落去微辣的感覺,煙燻的香氣與柚子胡椒的微辣相結合,為壽司增添了層次與風味。

北海道白海膽壽司
白海膽的色澤淺淡,質地細膩,口感柔滑,帶有淡淡的海洋味,吃的時候鮮甜的滋味瞬間在口中綻放,伴隨著壽司飯的柔軟和微酸,絕對陶醉其中。

梭子魚壽司
梭子魚的魚肉油分較少但魚皮油脂豐富,炙燒魚皮令油香突出,令魚油滲入魚肉和壽司飯中,再放上日本炸蒜片,口感倍增。

蜜柑鯛魚壽司
蜜柑鯛魚的飼料中添加蜜柑皮,使得魚肉帶有清新的蜜柑香氣,蜜柑鯛魚沒有魚腥味,容易入口,灑上用竹筒整的鹽,滋味倍增。

拖羅吞拿魚 x 紫菜
用拖羅吞拿魚肉、日本大蔥、和黃蘿蔔剁碎變成蓉狀,加入芝麻碎可以帶出香味,用紫菜包住一齊吃,有脆口感。

鹽燒太刀魚
鹽燒太刀魚以簡單的鹽燒技法保留魚的原汁原味,再搭配純天然紫椰菜汁,再倒下檸檬汁,絕對吸引你的眼球,兩種汁混合起來菜汁裡帶點酸,非常開胃,視覺和味覺雙重享受。

鮮魚湯
鮮魚湯熱騰騰,非常鮮甜,湯料內有海帶、菇和菜,營養豐富,非常暖胃,一碗不夠,想再encore。

靜岡蜜瓜
這餐 Omakase最後已蜜瓜作結尾,使用靜岡縣的高級蜜瓜,蜜瓜鮮甜果肉柔軟多汁,清新可口,齒頰留香。

• 秋刀魚薑蔥豉油|長腳蟹肉蟹膏
  • 北海道仙鳳趾生蠔
  • 蜜柑鯛魚壽司
  • 鮮魚湯
2024-10-02 68 views
聽人講過呢就間omakase好有特色,價錢不貴,就book左同朋友試下。師傅好用心講解每道菜,都食得出好注重細節位,成餐飯都好滿意。🍅番茄配酒啫喱、南瓜清甜開胃。🦀秋刀魚松葉蟹秋刀魚入口即溶,蟹肉惹味。🦪生蠔飽滿Creamy,加上酸甜啫喱無腥味。⭐神戶和牛他他齋食都好有牛味,加紫洋葱同秘製醬汁又另一個口感,呢個好味。🐟吞拿魚大福令人滿足的一道菜⭐磯煮鮑魚好彈牙,成塊都有天然甜味。🐟燒刀魚可以玩醬汁,會變色好玩。🐟北極貝、真鯛、金子等都好爽口。⭐白海膽第一次食白海膽,好creamy喔!⭐魚湯好濃好鮮甜,有蔬菜更甜。⭐靜岡蜜瓜最後就係靜岡蜜瓜,都幾甜。師傅用心講解!為食物加添色彩。

🍅番茄配酒啫喱、南瓜
清甜開胃。

🦀秋刀魚松葉蟹
秋刀魚入口即溶,蟹肉惹味。

🦪生蠔
飽滿Creamy,加上酸甜啫喱無腥味。

⭐神戶和牛他他
齋食都好有牛味,加紫洋葱同秘製醬汁又另一個口感,呢個好味。

🐟吞拿魚大福
令人滿足的一道菜

⭐磯煮鮑魚
好彈牙,成塊都有天然甜味。

🐟燒刀魚
可以玩醬汁,會變色好玩。

🐟北極貝、真鯛、金子等都好爽口。

⭐白海膽
第一次食白海膽,好creamy喔!

⭐魚湯
好濃好鮮甜,有蔬菜更甜。

⭐靜岡蜜瓜
最後就係靜岡蜜瓜,都幾甜。

師傅用心講解!為食物加添色彩。
Type of Meal
Dinner
之前都有去過幾間omakase食過,但論裝修係呢度最特別。$1580有17-18道菜。每道菜有好花心機去鑽研!值得一試👍有好多特色位👍呢度的枱面好有層次,擺碟會見到紫色影!🥬前菜:番茄配酒啫喱、南瓜🦀秋刀魚松葉蟹呢道菜超有驚喜♥秋刀魚非常當季,超新鮮軟熟!而蟹肉就超甜,令人齒頰留香。🦪仙鳳址生蠔超大隻飽滿又Creamy,面頭加了三文魚籽、柚子皮及自家製啫喱,酸酸甜甜不會腥。🐮神戶和牛他他呢個好正,牛肉味好突出,搭配紫洋葱同秘製醬汁,口感一流。🐟吞拿魚大福好似食緊三文治甘,鱈魚乾令口感提升。⭐磯煮鮑魚爽口彈牙。用左兩日時間去浸到入曬味!🐟燒刀魚皮脆,點特色醬汁好玩又好食🍣🐟最記得北極貝(柚子胡椒有特色)、真鯛(入口即溶)、金子(鮮美十足)。👍白海膽原來白海膽甘鮮甜creamy~食到後面同壽司飯融合左!好特別。🍜魚湯師傅鑽研到加蔬菜令魚湯更鮮甜,好成功!好香又好飲。🍈靜岡蜜瓜爽甜,為呢餐作完美句號。🥢重房 🌏銅鑼灣加路連山道1號地下18-19
有好多特色位👍
呢度的枱面好有層次,擺碟會見到紫色影!
🥬前菜:番茄配酒啫喱、南瓜
🦀秋刀魚松葉蟹
🦪仙鳳址生蠔
🐮神戶和牛他他
呢個好正,牛肉味好突出,搭配紫洋葱同秘製醬汁,口感一流。
🐟吞拿魚大福
好似食緊三文治甘,鱈魚乾令口感提升。
⭐磯煮鮑魚
爽口彈牙。用左兩日時間去浸到入曬味!
🐟燒刀魚
皮脆,點特色醬汁好玩又好食
👍白海膽
🍜魚湯
師傅鑽研到加蔬菜令魚湯更鮮甜,好成功!好香又好飲。
🍈靜岡蜜瓜
爽甜,為呢餐作完美句號。
🥢重房
🌏銅鑼灣加路連山道1號地下18-19
Type of Meal
Dinner
日本菜真係食唔厭㗎,難得放假就預約咗間銅鑼灣人氣omakase 店~ 「重房」❣️聽講都係預約困難店,好彩我哋一早book定位咋!佢喺Lee Garden附近,門外以暗黑石紋打造型格日系路線,餐廳座位不多大概有八至10位,當日lunch time時間去都已經滿座,果然真係好熱門嘅一間omakase🖤𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍𓏸餐廳門外有擺放餐牌,lunch time有兩個超值餐可以選擇,分別有12-13品 $598 和 14品 $798, 14品係有添加了特別食材,如稀少部位 的時令特色刺身 (例如:西班牙紅蝦,原條秋刀魚); 而晚餐係15-18品 $1580𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ12-13品 廚師發辦 $5986件壽司𓐎 先付 - 蟹肉菠菜𓐎 蒸物 - 茶碗蒸好滑溜嘅茶碗蒸,入面有海鮮粒。𓐎刺身 - 平政魚師傅介是屬於鰤魚的類別,比較油香,還加上了自家製彩芝麻粉😋𓐎北海道新鳳趾生蠔🦪肥美飽滿又鮮甜的生蠔,加有自家製土佐醋啫喱,配搭得好新鮮的感覺😋𓐎 吞拿魚腦天小妹第三次食到咁矜貴嘅部位,lunch 食都係第一次🤩 因為100kg 吞拿魚入面只得

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍𓏸

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍
ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ
12-13品 廚師發辦 $598
6件壽司

𓐎 先付 - 蟹肉菠菜

𓐎 蒸物 - 茶碗蒸
好滑溜嘅茶碗蒸,入面有海鮮粒。

𓐎刺身 - 平政魚
師傅介是屬於鰤魚的類別,比較油香,還加上了自家製彩芝麻粉😋

𓐎北海道新鳳趾生蠔🦪

𓐎 吞拿魚腦天
小妹第三次食到咁矜貴嘅部位,lunch 食都係第一次🤩 因為100kg 吞拿魚入面只得得1kg 天腦
,即額頭部位,真係好珍貴!大廚用火炙燒,令到油香滿溢,超滿足啊🫶🏻

𓐎 一品 - 磯煮飽魚
師傅慢煮鮑魚再醃製了一日,非常濃郁😋
鮑魚肉身爽彈,配合鮑魚肝汁真係非常鮮甜。還建議最後先食用大根,汁者真係超濃味👍🏻

𓐎 燒物 - 馬友
小妹每次去日本居酒屋必點的一道菜🤤
煎得外焦內嫩,肉質鮮美,香氣撲鼻,搭配微鹹調味,完美展現了食材的原始風味,配特製酸汁,真係入口食唔停架🥰

壽司六貫🍣
𓐎香蔥秋刀魚
選材極為講究,秋刀魚的油脂恰到好處,搭配香蔥的清香,形成鮮明的口感對比。

𓐎櫻津筋子
以柚子皮的清新香氣提升了整體風味,酸甜平衡,令人耳目一新。

𓐎赤身醬油漬
配上微量紫蘇葉,讓人感受到魚肉的鮮甜與醬油的濃郁交融,口感層次分明。

𓐎網焫大吞拿魚
透過特殊的煙燻工藝,魚肉散發出迷人的煙薰味,加上油脂的潤滑,令人陶醉不已。

𓐎梳子魚
梳子魚搭配北海道三昇漬麵豉汁,鹹香濃郁,完美襯托魚肉的細膩口感。

𓐎北海道白海膽
北海道白海膽滑膩如絲,海洋鮮味濃厚,為整體菜色增添奢華與層次感,令人難以忘懷。

𓐎 湯 烏東
𓐎 甜品-蕨餅

重房的確無令大家失望🤭 喜歡omakase可以席前享受一場視覺與味覺的饗宴,呈現了精緻的日本料理藝術,加上每一道菜的細心講解,將整個用餐體驗昇華不少!已經好快又約左朋友下個月再來品嚐晚餐喇🥰

𓐎
𖠿 𖤣𖤥
重房 (銅鑼灣)
銅鑼灣加路連山道1號地下18-19號舖
2024-09-27 104 views
之前係重房食過夜晚,今日再訪試食午餐, 因為之前食過認為成地食材特別,同出面好唔同,所以決定再試👍🏽先上前菜煮南瓜,香香甜甜,食完打開左我個味蕾去迎接之後嘅美食😋之後就係茶碗蒸,滑溜就唔洗講,加埋魚同蝦,鮮!之後就係上刺身啦,刺身有⭕️北寄貝配柚子皮醋啫喱⭕️四國蜜柑鯛配竹炭鹽⭕️中拖羅配烏魚子⭕️磯煮飽魚配飽魚肝醬睇食材既配搭, 可以睇到師傅對待食物既用心,唔會就咁刺身比你食,每個配搭都係好特別,相輔相成👍🏽上壽司前間場就係鹽燒馬友,燒得香脆之餘不失魚肉嘅嫩滑到壽司🍣啦,總共有6件⭕️北海道秋刀魚⭕️赤身醬油漬⭕️筋子⭕️甜蝦配芽蔥紫蘇花蝦膏⭕️鹿兒島地金目鯛配北海道麵豉醬⭕️白海膽壽司每款壽司都非常衝擊味蕾,筋子壽司係第一次試,出面比較小見每次黎重房都帶住滿足開心既心情離開👍🏽 呢個價錢加體驗無得頂

之後就係上刺身啦,刺身
⭕️北寄貝配柚子皮醋啫喱
⭕️四國蜜柑鯛配竹炭鹽
⭕️中拖羅配烏魚子
⭕️磯煮飽魚配飽魚肝醬

壽司前間場就係鹽燒馬友,燒得香脆之餘不失魚肉嘅嫩滑

壽司🍣啦,總共有6件
⭕️北海道秋刀魚
⭕️赤身醬油漬
⭕️筋子
⭕️甜蝦配芽蔥紫蘇花蝦膏
⭕️鹿兒島地金目鯛配北海道麵豉醬
⭕️白海膽壽司

每款壽司都非常衝擊味蕾,筋子壽司係第一次試,出面比較小見

2024-09-27 155 views
這家日式omakase ,都花盡心思,搜羅時令食材,最近轉了新菜式,主打秋刀魚/和牛刺身/松葉蟹,由劍師傅為我哋帶來截然不同嘅體驗~ Omakase $1580就可以食到17-18道菜式 ~先來四款前菜,菠菜皇帝蟹鮮美可口,日本高糖番茄的清甜搭配白酒啫喱;北海道仙鳳生蠔鮮嫩,三文魚籽增添風味;平政魚鮮嫩,加上香濃黑松露醬,食用花更增添色彩時令秋刀魚油香四溢,肉質鮮嫩,帶來秋天的滋味,配上當季北海道松葉蟹,蟹肉鮮甜滑口,口感極佳時令神戶A4和牛刺身鮮嫩滑口,肉質鮮美,搭配自家製醬,口感極致腦天背拖羅極為珍貴,質感軟滑,魚味濃郁。有火炙及刺身兩款,包在紫蘇葉中,更有口感磯燒鮑魚質感彈牙帶甜,搭配鮑魚肝醬後,濃郁美味烤牙帶王外焦內嫩,搭配蔬菜汁與酸汁,色彩變化引人注目,視覺與味覺的雙重享受壽司5品:北海道北寄貝配微辣柚子胡椒,鮮甜爽口鬚長蝦經昆布醃製,口感鮮嫩,風味獨特醬油漬赤身魚灑上清香的柚子皮清北海道白海膽甘甜幼滑火炙梳子魚外焦內嫩,搭配北海道麵豉醬,風味濃郁最後還有用上30幾種魚熬成的魚湯,堅持不加味精及豆奶,原汁原味!

北海道仙鳳生蠔鮮嫩,三文魚籽增添風味;
平政魚鮮嫩,加上香濃黑松露醬,食用花更增添色彩

磯燒鮑魚質感彈牙帶甜,搭配鮑魚肝醬後,濃郁美味

壽司5品:
北海道北寄貝配微辣柚子胡椒,鮮甜爽口
鬚長蝦經昆布醃製,口感鮮嫩,風味獨特
醬油漬赤身魚灑上清香的柚子皮清
北海道白海膽甘甜幼滑
火炙梳子魚外焦內嫩,搭配北海道麵豉醬,風味濃郁

2024-09-27 237 views
印象中好似第3次encore重房啦🤣 🤣 🤣,每次過來我都覺得係物超所值咖!!廚師嘅用心製作,每道菜都有佢嘅故事同特色,呢個係我鍾意食omakase嘅原因🥰 🥰 而且重房嘅menu會定期更換,所以每次過來我都好有新鮮感~~深海秋刀魚新鮮嘅秋刀魚真係好好味,秋刀係魚味比較重嘅魚,加入酸汁可以中和返個感覺煙薰北寄貝輕輕一燒有煙薰味,加上自家製醋啫喱同紫蘇花,酸酸地好開胃,仲有花香好清新赤身卷入面有黃蘿蔔、日本牙蔥、芝麻~ 蘿蔔用少少鹽輕輕醃過再出水,做到好脆身嘅口感嘰煮鮑魚用味醂、昆布醃咗2日再煮,就咁食都好香口入味鹽燒馬友魚本身已經有少許咸香味,就咁食已經好夠味,加少少酸汁可以令魚嘅味道更突出蘇長蝦用昆布醃咗一晚,吸走蝦身多餘水份,令到蝦肉彈牙啲平政魚當季盛產魚類,只需簡單調味再加少許薑蓉就非常鮮味~師傅話佢同油甘魚好似樣~~雪花拖羅位於中吞腩同大吞腩中間嘅部位,油份剛好,魚味又重棱子魚皮下油份較重,用火槍燒過層皮,逼出油脂,令魚味更香,外脆內軟,中間加咗柚子胡椒,多咗一份清香吞拿魚蓉加咗白蔥同蘿蔔碎,入口有種好fresh嘅感覺 北海膽白海膽比馬冀海膽更鮮甜,加咗淡雪鹽,好有視覺效果,少

深海秋刀魚

煙薰北寄貝

赤身卷

嘰煮鮑魚
用味醂、昆布醃咗2日再煮,就咁食都好香口入味

鹽燒馬友

蘇長蝦
用昆布醃咗一晚,吸走蝦身多餘水份,令到蝦肉彈牙啲

平政魚

雪花拖羅
位於中吞腩同大吞腩中間嘅部位,油份剛好,魚味又重

棱子魚

吞拿魚蓉
加咗白蔥同蘿蔔碎,入口有種好fresh嘅感覺

北海膽白海膽
比馬冀海膽更鮮甜,加咗淡雪鹽,好有視覺效果,少少鹽味,唔會搶咗海膽鮮甜
🐻👩🏻早幾個月食完重房晚餐有啲心郁郁,🐻👨🏽當然要做野訂左晏就同🐻👩🏻食多次啦。🐻前菜係醃南瓜,冰凍香甜,口感軟糯,今日咁熱食真係啱啱好。之後就食熱辣辣既日式蒸蛋,蒸蛋好滑,食落感受蛋香味同高湯混合,仲有魚肉蝦肉配襯,剛剛好打開味蕾。🐻之後係刺身時段,首先係北海道北寄貝配柚子皮醋啫喱,貝肉Q彈鮮甜,柚子皮既清香同醋既酸,更突顯到貝肉的甜味。🐻四國蜜柑鯛配竹炭鹽,清甜魚肉滲出淡淡柑味,一點點鹽作為點綴好恰當。🐻中拖羅配烏魚子,將咸香既烏魚子同肥美無筋的拖羅一整舊放入口,感受到拖羅係口中慢慢溶化,回味魚油香係一種享受。🐻磯煮鮑魚,鮑魚肝醬,煮到軟淋的鮑魚,每一口都食到鮑魚本身的鮮味,肝醬微澀的添加,還原出鮑魚完整的味道。🐻燒物係鹽燒馬友,馬友燒到外皮脆香肉質鮮嫩,咸香既馬友加上酸汁既調和,可以食到魚肉既鮮甜。🐻北海道秋刀魚壽司,到食秋刀魚既季節,肥美既秋刀魚加上香葱薑蓉,真係比拖羅仲好食,魚油既爆發同魚肉既嫩滑,一貫壽司兩種享受。🐻赤身醬油漬壽司,緊致既魚肉搭配醋飯,一口一貫讓你回到壽司既原點,赤身的確係百吃不厭。🐻筋子壽司,香港好少有得食既時令食材,經醬油漬處理,品味到淡淡醬油香同魚子既

🐻筋子壽司,香港好少有得食既時令食材,經醬油漬處理,品味到淡淡醬油香同魚子既甜,鹹甜味剛剛好。

🐻甜蝦壽司配芽葱紫蘇花蝦膏,入口食到濃郁既蝦膏,然後係蝦肉既鮮甜,一整隻蝦完美在一貫壽司上呈現。

🐻鹿兒島地金目鯛配北海道麵豉醬,火炙下迫出魚油,香氣四溢,脆焦既外皮同肥美既魚肉,係麵豉醬既微辣調味,可以享受到金目鯛既美好。

🐻白海膽壽司,師傅以手握方式呈現,平時比海苔分薄的味道,今次完美演繹,入口滿滿海膽既鮮甜,閉目感受到海膽既原味,作為最後一貫壽司,的確令人回味。

🐻重房的確無令🐻👩🏻失望,無論午餐抑或晚餐質素都係咁出色,師傅每一道菜既講解都好細心,係品味既同時了解到菜式既特色,將成個用餐體驗昇華。
【重房】 最新推出的Omakase每道菜品都彰顯了劍師傅對日式料理藝術的深刻理解和創新精神。菜單以秋刀魚、和牛刺身及松葉蟹為開端,巧妙地融合了海洋的鮮美與陸地的醇香。菠菜皇帝蟹的搭配尤為出眾,日本高糖番茄與白酒啫喱的加入,平衡了蟹肉的鮮甜,呈現出層次豐富的口感。北海道仙鳳生蠔配以三文魚籽和自家製醋啫喱,完美展現了大廚對於平衡與和諧的追求。平政魚佐以自製黑松露醬,更添一份奢華與典雅。神戶A4和牛無疑是菜單的亮點之一,其油脂的香醇與肉質的細嫩,配上大廚精心調製的醬汁,定能讓饕客們回味無窮。腦天拖羅的一生一熟處理手法極具匠心,搭配紫蘇葉更是畫龍點睛之筆,充分展現了大廚對食材本味的尊重與創新理念的巧妙結合。磯燒鮑魚的製作過程可謂匠心獨運,經過一夜醃製和數小時慢煮,輔以鮑魚肝醬,將鮑魚的鮮美提升至全新境界。魚湯以30多種魚類熬製,用料十足鮮香純粹,絕無添加味精,充分體現了對食材新鮮度的堅持和對健康飲食的重視。

朋友想搵抵食嘅omakase,俾我地搵到lunch 600蚊有找嘅重房,可能因為落雨,walk in入去都唔洗等位。首先嚟嘅前菜有兩款,係長腳蟹肉冷波菜同蒸蛋跟住四款刺身1. 秋刀魚刺身,第一個想法係:新鮮,高質!2. 北寄貝刺身 整得好精緻,因為有煙燻過,加紫蘇花同佢地自家制嘅jelly,有少少酸酸甜甜咁,令北寄貝嘅味道加上層次,令人開胃3. 赤身卷 配搭嘅黄蘿蔔有鹽漬過,所以會更爽脆,仲加埋芽蔥,好好食4. 磯煮鮑魚 發辦師父叫我地煮蘿蔔,先食鮑魚,再點醬,再食蘿蔔,咁樣可以食到幾個唔同嘅滋味👍🏻熱食一款鹽燒馬友點酸汁,配紫蘇葉食 (淨係放到12張相,呢張我就唔放住)跟住壽司有6款1. 鬚長蝦壽司(我唔知有無聽錯😂)師父話用昆布醃咗一晚,所以蝦肉嘅甜味會帶上昆布嘅鮮味2. 嚟自九洲嘅平政魚壽司,上面有少少薑蓉,有少少似油甘魚咁3. 雪花拖羅壽司取自大吞拿魚腩同中吞拿魚腩中間嘅位置,無乜筋又夠哂肥美4. 灸燒梳子魚壽司,即係香港人叫嘅竹簽魚,不過來自日本,所以會無咗平時竹簽魚嘅泥味,而且加咗柚子胡椒會味道再提升5. 拖羅蓉壽司 配搭切碎嘅白蔥,芝麻,黃蘿蔔,我想話加埋黃蘿蔔真係好好食

首先嚟嘅前菜有兩款,係長腳蟹肉冷波菜同蒸蛋

跟住四款刺身
1. 秋刀魚刺身,第一個想法係:新鮮,高質!

2. 北寄貝刺身

3. 赤身卷
配搭嘅黄蘿蔔有鹽漬過,所以會更爽脆,仲加埋芽蔥,好好食

4. 磯煮鮑魚

熱食一款
鹽燒馬友點酸汁,配紫蘇葉食
(淨係放到12張相,呢張我就唔放住)

跟住壽司有6款
1. 鬚長蝦壽司(我唔知有無聽錯😂)
師父話用昆布醃咗一晚,所以蝦肉嘅甜味會帶上昆布嘅鮮味

3. 雪花拖羅壽司
取自大吞拿魚腩同中吞拿魚腩中間嘅位置,無乜筋又夠哂肥美

5. 拖羅蓉壽司
配搭切碎嘅白蔥,芝麻,黃蘿蔔,我想話加埋黃蘿蔔真係好好食呀

6. 北海道壽司
原來白海膽會比馬糞海膽更清甜,
落咗d淡雪鹽提升鮮味,又唔會搶咗海膽嘅甜味👍🏻
每年九月海膽繁殖期,九月嘅海膽更罕有,而且味道未必夠甜,但我地今日食呢個好甜。

跟住係昆布湯烏冬,厚文烏冬比較幼條,口感似拉麵。
最後甜品係綠茶蕨餅,都夠煙韌Q彈。

total上咗15款野,每位都係600蚊有找,以omakase嚟講,唔止質素高,仲好抵食。
2024-09-24
$598 (Lunch)
2024-09-22 113 views
一家以廚師主理為主的日式高級餐廳,所謂廚師主理就是菜單請由廚師負責,食客負責只是選擇套餐價格,而這裏的最低價格套餐是$589。永一個食材更矜貴的便要$789。菜式最主要有北海道生蠔,生蠔新鮮嫩滑,不在話下,上面點綴兒子和啫喱,香氣濃郁。廚師浸泡和炆制一整晚鮑魚,上菜時還加上濃厚的鮑魚汁。新鮮味味的,還有北海道海膽壽司,海膽份量豐厚,一口合咬進去香氣濃郁,有種清新的大海味道。其他新鮮魚刺身不單是魚肉新鮮廚師包炮製時還加上適當的醬料和魚子粉,加強了壽司的特色和香氣。廚師主理就是讓你更加享受食物和新鮮的日式海鮮。
廚師浸泡和炆制一整晚鮑魚,上菜時還加上濃厚的鮑魚汁。
廚師主理就是讓你更加享受食物和新鮮的日式海鮮。
2024-09-20 59 views
重房 📍銅鑼灣加路連山道1號地下18-19號舖好日都唔過海,今次專登出銅鑼灣食Omakase😎。門口裝橫感受到Omakase餐廳嘅高級感。入到去被佢枱面震撼到,好靚好特別嘅枱面,立體有層次,仲有燈光透出。連上菜嘅枱面都好特別,碟放上去會有好靚嘅紫色影,超靚!首先前菜有蟹肉冷菠菜同茶碗蒸。前者幾fresh,幾開胃。後者好滑有蛋香,仲幾足料有肉喺入面,幾鮮甜。仙鳳址生蠔大隻飽滿,好Creamy,配自家製柚子啫喱,酸甜無腥味。池魚細切擺盤疊得好精緻,藝術感十足。師傅用咗茗荷同芽蔥配搭真係錦上添花,口感味道更添層次。吞拿魚大福吞拿魚配上由壓縮嘅魚籽乾磨出嚟嘅魚籽醬,咸咸哋吊出魚鮮味👍🏻磯煮鮑魚甜甜地好爽口彈牙,試完原味再蘸醬食有另一番風味。最後食埋舊蘿蔔好甜。燒馬友配酸汁,外皮燒到好脆好脆,味道估唔到有驚喜。岩手縣元貝鮮甜爽口幾好嚼。-平靜魚平靜魚係油甘魚既近親,口感爽口彈牙,油脂唔多,微甜-金目鯛炙燒過帶出油脂嘅香味🤤配自家製梅醬食好香口。-鮪魚北海道麵豉醬同蔥調味,唔錯。右口魚入口即融,配埋紫菜鹹鹹哋好脆好好食。-馬糞海膽鮮甜creamy嘅馬糞海膽😋海帶烏冬烏冬滑溜,湯底鮮甜。-蕨餅有兩種
重房
📍銅鑼灣加路連山道1號地下18-19號舖

仙鳳址生蠔
大隻飽滿,好Creamy,配自家製柚子啫喱,酸甜無腥味。

池魚細切

吞拿魚大福

磯煮鮑魚

燒馬友
配酸汁,外皮燒到好脆好脆,味道估唔到有驚喜。

岩手縣元貝
鮮甜爽口幾好嚼。
平靜魚
平靜魚係油甘魚既近親,口感爽口彈牙,油脂唔多,微甜
金目鯛
炙燒過帶出油脂嘅香味🤤配自家製梅醬食好香口。
鮪魚
北海道麵豉醬同蔥調味,唔錯。

右口魚
入口即融,配埋紫菜鹹鹹哋好脆好好食。
馬糞海膽
鮮甜creamy嘅馬糞海膽😋

海帶烏冬
烏冬滑溜,湯底鮮甜。
蕨餅
有兩種口味,煙煙韌韌,甜度適中。
2024-09-20 70 views
【 港島區 $598 就食到Omakase❓仲有12-13道菜 大滿足 】今次真係要大讚老公💯 帶我黎到位於銅鑼灣嘅依間Omakase佢地嚴選日本當地矜貴食材 每一道都好有驚喜而且12-13道菜 都只係$598 性價比極高‼️先付、刺身🌽 北海道白粟米:冇蒸住過既白粟米 好清甜🥚蒸蛋:好滑 好鮮甜 加左少少蟹肉同蝦一齊蒸🦐🐟鹿兒島地金目鯛刺身:金目鯛中嘅極品較有油份 輕輕燒過 油香味更濃😋💛北海道帶子:配竹炭鹽柚子皮 帶子勁厚 肉質勁柔軟 配上柚子皮 口感更清新🍊🐟平政魚刺身:口感較爽口 師傅灑上五味粉 清甜得來帶點辣味🩷磯煮鮑魚:鮑魚預先經醬油醃製過,所以勁入味😋肉質爽口彈牙,之後再配上鮑魚肝醬一齊食 味道更香濃同更甜👍🏻🐟 燒馬友:馬友燒得皮脆肉嫩 點上酸汁 提升鮮味壽司🍣🔸四國 密柑鯛魚:軟糯嘅鯛魚 充滿啖啖柑香🔹甜蝦:甜蝦好鮮甜 再配上燒香左嘅蝦膏 香氣超濃郁🔸腦天配中拖羅:腦天肉係指吞拿魚頭部嘅肉,份量少 只有兩塊,係非常罕有的部位!佢肉質極柔軟 油分高 魚味偏濃厚,再配埋拖羅、紫蘇葉一齊食 口感勁豐富👍🏻👍🏻🔹深海池魚:深海池魚味道較淡 師傅特意配上柚子胡椒 更能帶出鮮味😋

佢地嚴選日本當地矜貴食材 每一道都好有驚喜

🔹甜蝦:甜蝦好鮮甜 再配上燒香左嘅蝦膏 香氣超濃郁
🔹深海池魚:深海池魚味道較淡 師傅特意配上
柚子胡椒 更能帶出鮮味😋
🔸池魚:魚香味濃 配上北海道麵豉醬
🔹北海道馬糞海膽:海膽超濃郁超creamy 口感勁幼滑 超級回味😍

熟食🍲
🍜昆布湯烏冬:手打烏冬 口感特別煙靭彈牙
💚日式抹茶及黑糖蕨餅:蕨餅口感軟糯 甜甜地 為依一餐劃上完美句號😍
2024-09-07
$650 (Lunch)
2024-09-16 64 views
/先黎個開胃前菜,先食右邊清甜嘅北海道白粟米,再食左手邊嘅菠菜配蟹肉及胡麻醬。接住就品嘗有名嘅兵庫縣黃金武士生蠔,配上啫喱和新鮮柚子皮,鮮味濃厚而且口感清甜。季節當造嘅北海道紫針海膽,中間加入蝦蓉,再鋪上魚子醬和銀箔,層次豐富之餘,濃郁嘅海膽風味與蝦蓉嘅甜滑相得益彰。選用西班牙紅蝦,最底放有燒香嘅蝦頭膏,蝦肉嫩滑彈牙,經烤炸嘅蝦頭爽脆,成整蝦由頭到尾都可以食落肚。黎自岩手縣嘅石垣貝,加上芥末,食落新鮮肥美,肉質非常爽口彈牙。食材選用九州靖魚,稍為經過烤炙,微焦嘅外皮配上炸蒜和芽蔥,油而不膩,肉質軟腍,入口即化。用非常罕有嘅部位「腦天」 ,經燒炙烤香後配合半肥瘦嘅中拖羅,以紫蘇葉和紫菜包夾,聞落脂香四溢。紫蘇葉和紫菜正好中和腦天和拖羅嘅油膩感,達至完美平衡,更加突出食材嘅鮮味。經糖、昆布、醬油浸醃嘅鮑魚配上自家製鮑醬,口感彈牙嘅鮑魚帶有微微嘅甘甜。金鯛立鱗燒加上特別處理嘅南瓜湯分子料理,脆卜卜嘅鱗加上軟滑嘅魚肉及柔和嘅南瓜湯,多種層次配合得相當出色。壽司包括有北海道帆立貝、拖羅、赤身吞拿魚、池魚、鰈魚魚邊及北海道馬糞海膽。每一種食材都保證新鮮,味道和口感亦都係一流,絕對物超所值。最後以魚

最後以魚湯烏冬和蜜瓜結尾。魚湯以大量嘅魚和魚骨再加上豬骨熬制而成,另外加入蜜棗帶出甜味,非常可口。
重房呢間Omakase之前響北角時都出晒名性價比高最近搬咗去銅鑼灣地鋪終於有機會去試下😋新鋪裝修好精緻好有心思黑金色嘅主調令整個觀感好有格調坐低時已經見到師博Ivan好忙碌咁處理緊食材見到佢一絲不苟咁做準備忍唔住非常期待✨ 日本蕃茄 & 北海道白粟米打頭陣前菜係高糖份嘅日本蕃茄加上自家製嘅白酒啫喱份外清甜同醒胃而北海道白粟米完全無經蒸煮十分香甜✨ 仙鳳趾生蠔呢款來自北海道嘅生蠔剛剛入季非常大隻特別之處係囊位飽滿勁cream配上土佐醋啫喱嘅微酸令整個味道好有層次✨ 北海道紫海膽•甜蝦蓉•法國魚子醬仲回味緊個生蠔又嚟另一個重頭戲日本嘅海膽踏入季尾~食埋呢轉就無得食😋呢款北海道紫海膽真係超級鮮甜!!!加埋甜蝦蓉、魚子醬仲有北海道淡雪鹽真係十分香甜而且口感豐富✨ 北海道石垣貝非常新鮮~ 師傅將成舊貝肉撻落個碟度佢仲會郁郁下😋😋 口感爽滑鮮甜好好味✨ 時令秋刀魚Ivan話嚟到秋天就一定要食秋刀魚呢條剛入季未算最肥但已經充滿魚油香味我第一次試秋刀魚嘅刺身原來魚味可以咁香濃✨ 池魚他他 撈咗啲日本炸蒜好香~ 成個口感都好滑✨ 火炙拖羅腦天 • 赤身腦天係稀少部位~100kg先得1kg雖然多筋但用火彈
重房呢間Omakase之前響北角時都出晒名性價比高

配上土佐醋啫喱嘅微酸令整個味道好有層次

✨ 北海道紫海膽•甜蝦蓉•法國魚子醬
仲回味緊個生蠔又嚟另一個重頭戲
日本嘅海膽踏入季尾~食埋呢轉就無得食😋
呢款北海道紫海膽真係超級鮮甜!!!
加埋甜蝦蓉、魚子醬仲有北海道淡雪鹽
真係十分香甜而且口感豐富

鮑魚慢煮幾個鐘再浸過夜所以入晒味
加埋鮑魚肝醬又係另一番滋味

✨ 金鯛
佢哋用一啲健康食材做咗一個紫色嘅sauce
加上檸檬汁瞬間變成粉紅色🤩🤩 超驚喜!
金鯛嘅鱗燒到好鬆脆
肉質軟嫩蘸埋個酸酸哋嘅醬汁好fresh

壽司六品
- 北寄貝加上柚子胡椒鮮甜與微辣交織,口感層次豐富
- 蜜柑鯛有少少陳皮咁嘅香味,而岩鹽同魚子醬棒嘅鹹香味令魚肉更鮮味
- 金目鯛有啲嚼勁,灑上烏魚子粉,又係鹹鹹香香咁好鮮味
- 煙燻中拖羅,少少煙燻味入口即溶
- 馬糞海膽,成板海膽切蛋糕咁切出嚟~勁正!
- 右口魚邊魚油味滿瀉~加埋炒過嘅櫻花蝦有啲脆卜卜好有口感

✨ 鮮魚湯
由三十幾種魚頭魚骨煲成~
真材實料煲到咁奶白色
不過可能怕客人驚腥稍為胡椒味重手咗啲

✨ 靜岡蜜瓜
最後係用超清甜嘅靜岡蜜瓜作結尾
好fresh好解膩👍🏻👍🏻

咁豐富用料咁上盛嘅17品omakase
#係連每隻碟都勁精緻係師傅專登響日本搵返嚟
竟然只係$1580/位‼️
有啲癲~Ivan都話性價比係佢哋嘅賣點!
亦唔會將貨就價~
希望揀選最優質同時令嘅材料準備比客人!
淨係呢份心意都好值得支持~
我會等海膽再回歸時返嚟encore🤭🤭