如果說香港哪家餐廳每次去都有驚喜重房就是其中之一反復會來打卡的omakase!!來過的朋友無一例外都很愛😍🌟Dinner Omakase 💰1580 🌟✨北海道仙鳳趾真蠔這海中牛奶不是蓋的!肉質柔軟豐厚,毫無腥味,連我平時不吃生蠔的都愛了✨北海道鰣魚刺身肉質鮮甜,裹住芥末一口下去肥美嫩滑,味覺的盛宴✨時令秋刀魚松葉蟹秋日限定松葉蟹鮮甜爽口,秋刀魚蘸滿特調姜蔥豉油,魚鮮香濃✨神戶A4牛肉刺身好特別太好吃咯!雪花滿滿的和牛刺身油脂豐厚,配上紫洋蔥、日本蔥、蛋黃和酸汁,開胃可口入口即化✨磯煮鮑魚慢火炆煮數小時,鮮嫩彈牙好入味,用鮑魚肝製成的蘸醬,鮮美無比✨腦天配吞拿魚腩吞拿魚腦天罕有部位,肉質肥美異常配上吞拿魚腩,這創意太🐮了✨慢燒吞拿魚下巴蕞愛的一道分子料理,視覺和味覺雙重享受!紫蘇葉夢幻紫,澆上青蘋果汁酸汁立馬變成濃艷的粉色,入口酸酸甜甜,蘸吞拿魚肉別樣的鮮美✨壽司六貫🍣須長蝦:彈牙黏口用昆布湯浸一晚,香氣馥郁🍣煙薰深海池魚:煙薰後口感緊實煙韌🍣 北海道北寄貝蜜柑:用新鮮柚子皮提鮮清新爽口🍣魚籽:好大顆魚籽,配辣芥軟糯鮮甜的口感🍣北海道馬糞海膽壽司:滿滿一大勺海膽,甘香鮮甜大滿足✨魚湯3
如果說香港哪家餐廳每次去都有驚喜
重房就是其中之一
反復會來打卡的omakase!!
來過的朋友無一例外都很愛😍

🌟Dinner Omakase 💰1580 🌟
✨北海道仙鳳趾真蠔

✨北海道鰣魚刺身
肉質鮮甜,裹住芥末一口下去肥美嫩滑,味覺的盛宴

✨時令秋刀魚松葉蟹
秋日限定松葉蟹鮮甜爽口,秋刀魚蘸滿特調姜蔥豉油,魚鮮香濃

✨神戶A4牛肉刺身

✨磯煮鮑魚

✨腦天配吞拿魚腩
吞拿魚腦天罕有部位,肉質肥美異常配上吞拿魚腩,這創意太🐮了

✨慢燒吞拿魚下巴

壽司六貫
🍣須長蝦:彈牙黏口用昆布湯浸一晚,香氣馥郁
🍣煙薰深海池魚:煙薰後口感緊實煙韌
🍣 北海道北寄貝蜜柑:用新鮮柚子皮提鮮清新爽口
🍣魚籽:好大顆魚籽,配辣芥軟糯鮮甜的口感
🍣北海道馬糞海膽壽司:滿滿一大勺海膽,甘香鮮甜大滿足

✨魚湯
30多種魚頭魚骨熬制數小時而成,端上來就聞到濃郁的清香,從未喝過如此特別的魚湯,伴蔬菜舞菇鮮甜有回甘

✨靜岡蜜瓜🍈結尾,鮮甜爆汁
$1580 (Dinner)
2024-10-27 87 views
🍽️ **重房 Shigefusa** 在銅鑼灣的**重房 Shigefusa**,這裡的料理充分展現了時令海鮮的魅力。每道菜都由老闆精心挑選,展現出對衝擊美味的追求,讓人感受到他對食材的熱愛。😊前菜的無花果與南瓜搭配,色彩鮮豔且口感清新,開胃十足。**北海道仙鳳趾生蠔**在秋季特別肥美,搭配柚子啫喱、海葡萄和新鮮檸檬皮,鮮味爆棚,令人陶醉!🦪刺生部分,**鰤魚**配上烏魚子,層次豐富;**時令秋刀魚**肉質鮮嫩,松葉蟹的肉質更是豐滿,每一口都能感受到廚師一絲不苟的製作工藝。🦀**神戶A4和牛刺身**滑溜可口,搭配蛋汁,讓人驚喜。熱食中的**甘鯛立磷燒**,素菜汁和檸檬汁的搭配,擺盤精美,宛如法國分子料理的藝術品。🍋壽司部分的鬚長蝦、大拖羅、煙燻池魚、筋子魚子和小肌魚,每一口都展現出海鮮的鮮美。而用三十幾種魚骨熬製的魚湯,極級鮮甜,讓人無法抗拒。🍲最後以**北海道哈密瓜**作為甜蜜結尾,整餐令人陶醉不已,充分體現了老闆和廚師對美味的堅持!👍**重房 Shigefusa** 銅鑼灣加路連山道1號地下18-19號舖
🍽️ **重房 Shigefusa**

**重房 Shigefusa**
銅鑼灣加路連山道1號地下18-19號舖
2024-10-26 95 views
🍣 **重房 Shigefusa** - **地點**:銅鑼灣,加路連山道1號地下18-19號舖 - **環境**:餐廳內部舒適雅致,充滿日本風情,讓人瞬間放鬆,彷彿進入了一個美食的殿堂。 ### 餐前- **無花果與南瓜**:色彩鮮艷,清新的口感讓人感到一陣愉悅,為整餐開了個好頭。😊 ### 前菜- **北海道仙鳳趾生蠔**:這道菜的秋季生蠔特別肥美,搭配柚子啫喱、海葡萄和新鮮檸檬皮,鮮味直擊味蕾,讓我忍不住一口接一口,真是極度開胃!🦪 ### 刺生- **鰤魚**:配上烏魚子,口感層次分明,每一口都有不同的驚喜。 - **時令秋刀魚**:肥美的肉質讓我驚嘆,吃到嘴裡的鮮嫩感彷彿在訴說著海洋的故事。 - **松葉蟹**:肉質豐滿,拆肉的過程中感受到廚師的用心與技藝,讓我不禁感到滿足。🦀 - **神戶A4和牛刺身**:滑溜可口,搭配蛋汁,讓我感受到肉質的極致享受,真是無法抵擋的美味。 ### 熱食 - **甘鯛立磷燒**:這道菜的擺盤如同藝術品,素菜汁和檸檬汁的搭配讓味道更加豐富,讓我一口接一口。🍋 ### 壽司- **鬚長蝦**:用昆布汁調味,讓蝦的鮮味更加突出
🍣 **重房 Shigefusa**

- **地點**:銅鑼灣,加路連山道1號地下18-19號舖

### 餐前

### 前菜

### 刺生

### 熱食

### 壽司
- **鬚長蝦**:用昆布汁調味,讓蝦的鮮味更加突出。
- **大拖羅壽司**:搭配日本炸蒜,油香撲鼻,令人陶醉。
- **小肌魚**:經醋醃製,搭配紫蘇葉,江戶前的風味讓我重溫了傳統的美味。
- **煙燻池魚**:配豆瓣醬,獨特的風味讓我欲罷不能。
- **筋子魚子壽司**:黏滑的口感,讓我每一口都感受到豐富的享受。
- **馬糞海膽**:這一口的鮮美,讓我感到無比滿足。🍲

### 汤品
- **魚湯**:用三十幾種魚骨熬製而成,鮮甜無比,毫無多餘的調味,讓人感受到食材的純粹與精華。

### 甜品
- **北海道哈密瓜**:作為結尾,甜蜜可口,讓整餐完美收官,心裡充滿了愉悅的滿足感。

- **總結**:這次在重房的用餐體驗,讓我深刻感受到廚師和老闆對美味的堅持與熱情,讓味蕾經歷了一場美妙的旅行,這樣的餐廳絕對值得再來!👍
  • 甘鯛立磷燒
2024-10-26 74 views
位於銅鑼灣嘅重房,一間走高級精緻路線嘅Omakase,晚市餐牌非常簡單,應該話係冇餐牌,17 - 18品 $1580,冇俾項目局限,真真正正的廚師發辦。前菜漬南瓜 - 醃漬後嘅南瓜非常清甜北海道番茄 - 同樣非常清甜,上面加了白酒啫喱,更加醒胃。仙鳳趾真蠔 - 味道鮮甜濃郁,口感嫩滑,上面放了士佐啫喱增加了口感。平目魚(左口魚)薄切 - 爽口彈牙,放了烏魚子多了些喊香味。北海道秋刀魚 | 松葉蟹秋刀食落既有魚嘅油香味,也有濃濃的魚味,魚嘅油香與濃郁嘅魚味互相交錯🥰;松葉蟹已經拆肉,非常鮮甜。神戶A4和牛刺身 身肉質細嫩柔軟,毫無腥味,當中還帶有一絲清甜甘潤,加了蛋黄醬、自家制酸汁、芽葱,口感香滑豐富。 腦天腦天口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極濃,炙燒後逼出魚油,充滿油香味,加上鱈魚乾和拖羅,口感非常豐富。磯煮鮑魚慢煮鮑魚質感軟硬適中,有咬勁,加埋肝醬,味道濃郁,口感豐富。蕪菁赤身卷薄切京都蕪菁卷道赤身和紫蘇葉,口感複雜,集清甜、爽脆、鮮味於一身。金鯛立鱗燒打卡一流,醬汁仲有變色效果,當紫椰菜汁碰色上檸檬青檸汁,馬上變成鮮艷奪目嘅紅色;,希魚鱗炸至層層立疊如蜂巢般,香脆可口,真鯛保持入口嫩

前菜
漬南瓜 - 醃漬後嘅南瓜非常清甜
北海道番茄 - 同樣非常清甜,上面加了白酒啫喱,更加醒胃。

北海道秋刀魚 | 松葉蟹

神戶A4和牛刺身

腦天

蕪菁赤身卷

金鯛立鱗燒
打卡一流,醬汁仲有變色效果,當紫椰菜汁碰色上檸檬青檸汁,馬上變成鮮艷奪目嘅紅色;,希魚鱗炸至層層立疊如蜂巢般,香脆可口,真鯛保持入口嫩滑。

壽司
梭子魚 - 胡椒肉質柔軟,炙燒後油香味更重,味道更甘香。

北海道北寄貝 - 脆度恰到好處,鮮甜的貝類味道又不會太濃,美味可口,加上青檸汁,令鮮味更加突出。

深海池魚 - 鮮嫩肥美,肉質緊實而爽口,綱燒後多了陣煙燻味道,加埋北海道面豉醬就更加好食。

小肌 - 漬了醋嘅小肌肉質鮮嫩細緻,加入了紫蘇葉碎後將味道再升一級。

北海道馬糞海膽 - 海膽色澤橙黃,味道濃郁,口感嫩滑,上面加了法國魚子醬,倍添矜貴。

魚湯 - 由30幾條魚骨淆製而成,所以魚味份外濃郁。

静岡蜜瓜 - 最後果物是香甜多汁的静岡蜜瓜,為呢餐完美作結。

2024-10-16
2024-10-19 85 views
今時今日,香港嘅Omakase 好多都變咗質,低質嘅普通壽司,扮高價omakase 比比皆是🌚今日去咗呢間《重房》 係我呢年來食過最高質素最有heart,食材新鮮不在話,每樣食物都落足心機配搭,製作嚴謹,每款汁醬配上不同食材,實在十分欣賞職人對味道嘅堅持👏👏👉白酒番茄啫哩/ 醃製蟹肉菠菜雪凍咗嘅番茄, 配上白酒製成嘅啫哩, 居然出奇地夾, 番茄味鮮甜, aftertaste會滲出淡淡酒香👍👍蟹肉菠菜,蟹味超級濃郁🤗菠菜令到蟹肉食落更加清新👏👉北海道仙鳳子刺身生蠔,上面加咗柚子啫哩和三文魚子,生蠔入口啖啖鮮甜, 海水味濃郁之餘, 仲有獨特嘅柚子味👍👉神戶牛刺身配獨特嘅豉油酸汁, 伴日本蔥及蛋王, 有中日fusion菜感覺, 神戶牛刺身唔使多講,豉油酸汁另神戶牛食落感覺冇咁油膩👏👉腦天吞拿魚大腹,腦天即吞拿魚頭頂塊肉,一條吞拿魚只得兩片,口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極濃👍👍比起大拖羅, 腦天更加入口即溶, 真係好耐冇食過咁好味嘅吞拿魚啦🥺👉磯煮鮑魚伴鮑魚肝醬,老實講我就麻麻地鍾意食鮑魚,因為鮑魚比較難消化,食咗好容易胃唔舒服😒但係呢度嘅鮑魚實在十分入味,爽口得嚟又軟滑,一啲負擔都冇👏👏👉太

👉白酒番茄啫哩/ 醃製蟹肉菠菜

👉太刀魚, 紫色素菜汁加檸檬汁會變出一幅彩色嘅圖畫😍😍啱曬打卡✨炸咗嘅太刀魚我都係第一次食,炸得香脆,完全冇骨啖啖肉😋

👉鱒魚子壽司,每年秋天9月10月期間限定, 正所謂不時不食, 味道果然同我哋平時食開嘅三文魚子更鮮味, 而且口感比較黏身,一試難忘😍

👉北海道北寄貝伴柚子汁豉油壽司,新鮮到暈,並唔係平時任食嗰啲質素, 咬落去爽到不得了,而且鮮甜無比, 配上柚子豉油, fresh到爆👏

👉日本竹籤魚伴柚子鹽壽司,魚肉質感軟腍,味道偏淡,用柚子鹽提昇味道確係一絕😎

👉平政魚壽司,係油金魚近親,夏天限定,當然食落比油金魚更juicy, 更加鮮甜😍

👉北海道白海膽壽司, 入口質地唔算粘, 屬於比較乾爽,個人更愛比較creamy嘅北海道馬糞海膽😆

👉30幾條魚煲出嚟嘅魚湯
呢個魚湯真係不得了👍👍👍我夠膽講喺日式餐廳度, 係我飲過最鮮甜嘅魚湯, 一啲都冇魚腥味, 連吾食魚唔飲魚湯嘅男朋友, 都話正😍

👉甜品係日本蜜瓜, 一如既往的好食,咬落又軟又滑✨

今餐無論食物,食材,環境,氣氛、師傳嘅親和度、都係日本等級,係正宗omakase 👏🏻絕無欺場🤩

2024-10-17 110 views
生日月改咗期嘅omakase,星期六終於食到啦😍位於銅鑼灣加路連山道好易搵😚Lunch Omakse有2個set,lunch都食到蟹肉同餐廳signature菜式😍- 先付 -🍅北海道高糖份番茄清甜,再配自家製白酒啫喱,幾夾🥚蒸蛋好滑溜嘅口感,入面有蝦、肉作配料- 刺身-🦪仙鳯䟖生蠔超新鮮,貝柱位爽脆,配土佐醋啫喱,微酸更帶出生蠔鮮甜,仲有三文魚子,非常好食🤤🦀三重縣松葉蟹拆咗肉方便食嘅蟹肉混合蟹膏,鮮味十足,可以連埋紫蘇花紫蘇葉,更帶點香氣🥢中拖羅十分十分新鮮,油份重,師傅已加上醬油,加埋wasabi仲正🫶🏻大推🉐🥢磯煮鮑魚煮咗一晚,入味清甜,煮得好稔,舖頭招牌,配鮑肝醬更加夾,又係超正🉐- 燒物 -🐠鹽燒馬友皮脆肉滑,可配酸汁、檸檬汁一齊食,好食🤤- 壽司 -🍣左口魚 肉質清香爽身,入面仲加上蔥花🍣深海池魚 輕炙過有煙薰味,油份更香,配上三星漬,口感超好🍣秋刀魚 時令食材,味道濃郁,加埋薑汁更有層次🍣拖羅 腦天部位(即額頭位)油份更重,更軟滑,好特別🍣筋子 醬油漬過鮮味啲,由於有筋膜,口感會黏口啲,加上柚子皮更清香🍣馬糞海膽 好鮮甜- 吸物 -🐟魚湯烏冬店舖親自煲煮,魚味十足又濃郁

- 先付 -
🍅北海道高糖份番茄
清甜,再配自家製白酒啫喱,幾夾

🥚蒸蛋
好滑溜嘅口感,入面有蝦、肉作配料

- 刺身-
🦪仙鳯䟖生蠔

🦀三重縣松葉蟹

🥢中拖羅

🥢磯煮鮑魚

- 燒物 -
🐠鹽燒馬友
皮脆肉滑,可配酸汁、檸檬汁一齊食,好食🤤

- 壽司 -
🍣左口魚 肉質清香爽身,入面仲加上蔥花
🍣深海池魚 輕炙過有煙薰味,油份更香,配上三星漬,口感超好
🍣秋刀魚 時令食材,味道濃郁,加埋薑汁更有層次

🍣拖羅 腦天部位(即額頭位)油份更重,更軟滑,好特別
🍣馬糞海膽 好鮮甜

- 吸物 -
🐟魚湯烏冬
店舖親自煲煮,魚味十足又濃郁,烏冬係幼身好食🉐

- 甘味 -
🍨黑糖蕨餅
黃豆、抺茶味,抺茶味煙韌濃郁

🚩重房 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣加路連山道1號地下18-19號舖
2024-10-17 147 views
坐位置唔多, 所以我地一早預約左~今日同朋友一齊嚟食午餐Omakase! CP值極高~🌟自制醬汁無花果,茶碗蒸酸酸地幾開胃。🌟北海道北寄貝,自製啫喱,連埋一齊食🌟竹籤魚,配上柚子胡椒豉油,表皮燒一燒,更有咬感🌟有磯鮑魚,配蘿蔔,還有鮑魚乾醬汁!超入味。🌟鹽燒馬友, 配上酸汁或檸檬汁一起吃!脆卜卜嘅表皮正呀。🌟鬚長蝦壽司,昆布醃咗一晚,令到蝦嘅肉味更加鮮。🌟北海道秋刀魚壽司呢個季節最啱食就係秋刀魚啦。🌟大拖羅壽司入口即溶嘅大拖羅。超讚🌟筋子壽司,師傅醃咗一晚,令到筋子更加黏。🌟小肌壽司,用醋醃咗一晚,啲骨走晒出嚟,入邊還放了紫蘇葉,辟腥味。🌟北海道馬糞海膽壽司鮮甜嘅海膽,令人更回味。🌟秋田縣昆布烏冬有蜆肉喺入邊㗎,所以更加鮮甜湯底。🌟黑糖蕨餅
坐位置唔多, 所以我地一早預約左~
今日同朋友一齊嚟食午餐Omakase! CP值極高~

🌟自制醬汁無花果,茶碗蒸
酸酸地幾開胃。
🌟北海道北寄貝,自製啫喱,連埋一齊食
🌟竹籤魚,配上柚子胡椒豉油,表皮燒一燒,更有咬感
🌟有磯鮑魚,配蘿蔔,還有鮑魚乾醬汁!超入味。
🌟鹽燒馬友, 配上酸汁或檸檬汁一起吃!脆卜卜嘅表皮正呀。
🌟鬚長蝦壽司,昆布醃咗一晚,令到蝦嘅肉味更加鮮。
🌟北海道秋刀魚壽司
呢個季節最啱食就係秋刀魚啦。
🌟大拖羅壽司
入口即溶嘅大拖羅。超讚
🌟筋子壽司,師傅醃咗一晚,令到筋子更加黏。
🌟北海道馬糞海膽壽司
鮮甜嘅海膽,令人更回味。
🌟秋田縣昆布烏冬
有蜆肉喺入邊㗎,所以更加鮮甜湯底。
🌟黑糖蕨餅
2024-10-17 82 views
重房有別於其他嘅Omakase唔算係走傳統正宗路線反而食到一種fusion創新嘅感覺個名係來自於老闆好鍾意嘅日本刀名依家已經好難買到但係呢度嘅廚房竟然係會用上呢種刀所以切出嚟嘅刺生都特別好食裝修用上洞穴嘅風格都係因為老闆鍾意一個來自日本嘅洞穴溫泉除此之外枱面用上燈箱設計設計感一流-白酒蕃茄啫喱紫薯汁無花果頭盤已經感覺到好有特色雖然依家已經入秋不過依然有一種清新開胃嘅感覺-seasonal oyster北海道仙鳳趾生蠔海水與飽含礦物質嘅湖水混合孕育出尺寸矚目、肉身肥厚、質地滑口嘅生蠔加埋沖繩海葡萄三文魚子柚子皮讓人回味無窮-左口魚用上五日熟成燒烤過嘅魚邊加上烏魚子增加口感-秋刀魚 松葉蟹兩樣都係時令食材來自北海道味道好鮮甜,完全冇腥味絕對係想encore嘅一味菜-神戶a4 wagyu 刺生配合紫洋蔥,蛋黃醬,自家製sauce全部一啖過食層次感豐富-腦天其實吞拿魚除咗大拖羅、中拖羅仲有很多激罕部位識食之人更要食「腦天」係魚頭頭頂嘅肉每條魚只得2片相當矜貴入口質感軟滑而無筋魚味濃郁充滿油香配上吞拿魚大腹+燒鱈魚片+蜆肉海鹽夾上紫菜簡直係完美享受-磯煮鮑魚浸足兩日入口夠彈牙但係亦都夠嫩滑爆汁配
重房有別於其他嘅Omakase

不過依然有一種清新開胃嘅感覺

-seasonal oyster
北海道仙鳳趾生蠔
海水與飽含礦物質嘅湖水混合
孕育出尺寸矚目、肉身肥厚、質地滑口嘅生蠔
加埋沖繩海葡萄

增加口感

-秋刀魚 松葉蟹
兩樣都係時令食材
來自北海道
味道好鮮甜,完全冇腥味
絕對係想encore嘅一味菜

-神戶a4 wagyu 刺生
配合紫洋蔥,蛋黃醬,自家製sauce
全部一啖過食
層次感豐富

-腦天
其實吞拿魚除咗大拖羅、中拖羅
仲有很多激罕部位
識食之人更要食「腦天」
係魚頭頭頂嘅肉

深海池魚
Toro
筋子柚子皮
北海道馬糞海膽x法國魚子醬

-最後令餐飯十分之圓滿係呢個用咗三十幾條魚頭魚骨去熬製嘅魚湯
果然甜鮮味無窮
為餐飯帶嚟圓滿嘅句號
2024-10-16 33 views
今日同朋友來到一間位於銅鑼灣加路連山道的日本廚師發辦餐廳慶祝生日。一踏入餐廳門就見到放有典雅華麗的日本擺設。- 蟹肉胡麻醬菠菜 - 白酒蕃茄啫喱前菜有蟹肉加菠菜配上胡麻豆腐及醬汁,微微豆乳好清新,另外日本蕃茄配自家製白酒啫喱,兩者配合味道相當驚喜!- 秋刀魚刺身配松葉蟹建議先吃秋刀魚刺身,秋刀魚蘸一點薑蔥豉油,味道好豐富!之後松葉蟹配蟹膏蟹醬,味道好鮮甜濃郁!- 北海道仙鳳趾北海道厚岸灣仙鳳趾體型大如掌心。蠔身鮮甜嫩滑,爽口帶海水味,奶油感十足!加上沖繩海葡萄、魚子同醋啫喱,簡直鮮味無窮!- 地金目鯛地金目鯛脂香中帶甜美,魚油脂亦豐潤,味道濃郁!再配合磨碎的日本烏魚子,就能夠品嘗別有的風味!- 神戶A4生和牛A4生和牛肉,原來可以咁美味。油花完美分布,油脂豐富,肉質嫩滑。將紫洋蔥,醋,日本蔥,蛋黃撈在一起,蛋黃味道濃郁、醋的微酸、紫洋蔥的甜,再加上日本蔥的香味,簡單是完美!- 燒吞拿魚腦天腦天係吞拿魚頭頂上既肉,肉質極其嫩滑,油份極高,魚味極濃!大概每條吞拿魚只得2-3塊腦天肉,所以相當罕有。另外配埋中拖羅,油脂恰到好處,非常甘香,入口即化!再用上紫菜包著,口感層次豐富!- 磯煮鮑魚用

- 蟹肉胡麻醬菠菜
- 白酒蕃茄啫喱

- 秋刀魚刺身配松葉蟹

- 北海道仙鳳趾

- 地金目鯛

- 神戶A4生和牛

- 燒吞拿魚腦天

- 磯煮鮑魚
用味酥、糖、醬油、昆布、酒浸兩天令鮑魚入味!師傅建議先食一件原味,鮑魚味道鮮甜,爽口彈牙。之後再蘸鮑魚肝醬,鮮味更提升,每一口都鮮味無窮!最後還有非常入味的蘿蔔,相當滿足!

- 沙錐魚天婦羅
店員將檸檬酸倒入預先有紫色菜汁的碟內,兩者混合後會出現好靚的粉紅色!顏色都是天然的。而天婦羅的粉漿夠薄身夠脆,沙錐魚亦炸得金黃香脆,內裡肉質鮮嫩!

- 北海道北寄貝壽司
北寄貝配上新鮮柚子皮,表面加有醬油及青檸汁,味道清新得來又帶出北寄貝的鮮甜!

- 小肌壽司
小肌是鰶魚的幼魚,屬於出世魚之一。味道濃郁,帶有嫩彈口感,質感甚滑。而入口帶有鹹鮮魚香。

- 日本梭子魚壽司
肉質鬆軟鮮甜,魚皮油脂豐富,師傅將魚皮輕輕炙燒,令油香更突出!

- 筋子壽司
筋子亦稱鱒魚魚子,筋子從三文魚肚取出後,會保留卵巢膜一整串三文魚卵經醬油醃製後仍舊保留其淡淡的海洋咸香。入口後魚油滲出點點甜香沒有腥味,口感豐富滿足!

- 野生馬糞海膽配法國魚子醬壽司
馬糞海膽味道濃郁鮮甜,入口綿滑甘香!配上法國魚子醬的鮮味,口感同味道都一流!

- 香濃魚湯
經大量魚熬製,魚味相當濃郁!加上金菇、娃娃菜,豆腐等蔬菜帶出的自然清甜,好味到想再添飲!

- 靜岡蜜瓜
靜岡蜜瓜充滿水份,入口即溶,甜味突出!

總結餐廳無論食材、服務、環境都屬高水平。店員對客人的細心。廚師對每道菜式的詳細講解,由食材特性、烹調方法,食用的先後次序等等。不單是味覺視覺上的享受,還有在廚師交談中得到的廚藝知識,經驗十分寶貴的。餐廳好適合情侶約會或者同外國朋友餐聚,甚至一大班朋友家人聚會都好適合,絕對是一間很值得推薦的日本餐廳!
蟹肉胡麻醬菠菜 白酒蕃茄啫喱
沙錐魚天婦羅
魚湯
靜岡蜜瓜
  • 神戶A4生和牛
好朋友生日,咁普天同慶既日子,緊係要食餐勁既😆 我地兩個都好喜歡食廚師發板,平時返工行過見到重房個門面都已經覺得幾吸引,再上網睇埋個評價都好好,所以一早預約左黎品嘗下,好好享受下☺️前菜有蟹肉加菠菜,配上胡麻加豆腐一齊搞溶既醬汁,微微豆乳味好香好清新,另外日本蕃茄配自家製白酒啫喱,兩者一齊食味道意外地配合!👍🏻刺身方面秋刀魚及松葉蟹,建議先食秋刀魚,秋刀魚點薑蔥豉油一齊食,味道好豐富,後食松葉蟹配蟹膏蟹醬,味道好鮮甜好濃郁北海道仙鳳趾產生蠔,北海道厚岸灣仙鳳趾是以生蠔聞名的地方,海水與飽含礦物質的湖水混合,孕育出尺寸矚目、肉身肥厚、質地滑口的生蠔💕 仙鳳趾既特點係甜味濃郁,而且超creamy ,加上沖繩海葡萄、魚子同醋啫喱一齊食,味道同口感都相當出色!❤️地金目鯛,是金目鯛中的頂級的, 脂肪最豐厚, 味道最濃厚,油份較多。食落果然肉質相當嫩滑,建議先品嘗原味既,再試配埋磨碎左既日本烏魚子,就可以品嘗到唔同既風味☺️神戶A4和牛,生牛肉我都係第一次試,原本咁好味😍油花完美分布,油份豐富,肉質超級嫩滑,將紫洋蔥,醋,日本蔥,蛋黃撈埋一齊食,蛋黃既濃郁、醋既微酸、紫洋蔥既甜,再加上日本蔥既香味,完

刺身方面

神戶A4和牛,生牛肉我都係第一次試,原本咁好味😍油花完美分布,油份豐富,肉質超級嫩滑,將紫洋蔥,醋,日本蔥,蛋黃撈埋一齊食,蛋黃既濃郁、醋既微酸、紫洋蔥既甜,再加上日本蔥既香味,完美!👍🏻

燒吞拿魚腦天,腦天係吞拿魚頭頂上既肉,肉質極嫩滑,油份極高,魚味濃厚,腦天肉大概只佔成條吞拿魚只係得2-3塊腦天肉,所以係相當罕有既部位😯 入口即溶既腦天,配埋中吞拿魚同紫蘇葉,加上脆卜卜既紫菜,好夾好好味👍🏻

之後就係兩款熟食
磯煮鮑魚,用味酥、糖、醬油、昆布、酒浸兩日令鮑魚入味,先食一件原味,鮑魚夠哂入味夠哂香,再點鮑魚肝醬配埋一齊食,鮮味再提升,最後食埋索哂汁既蘿蔔,好滿足☺️

沙錐魚天婦羅,職員會先上舖滿紫色菜汁既碟係你面前,然後再倒入檸檬酸,兩者混合後就會出現好靚既螢光粉紅色😍 天婦羅既粉漿夠薄身夠脆,沙錐魚亦炸得剛剛好,肉質鮮嫩👍🏻

再黎就係壽司部分

北海道北寄貝壽司,配上新鮮柚子皮,面頭沾有醬油加青檸汁,我好喜歡柚子皮同北寄貝既配合,味道好清新又帶出到北寄貝既鮮甜💕

小肌壽司,小肌是鰶魚的幼魚,屬於出世魚之一。處理小肌既時候,鹽的份量與醋醃製的時間必須拿捏精準,根據其身形的厚薄大小作出調整,才能料理出味道鮮美的小肌,相當考師傅既功架👍🏻

日本梭子魚壽司,肉質鬆軟鮮甜,特色係魚皮油脂豐富,師傅將魚皮輕輕炙燒,令油香更突出 🤤

筋子壽司,亦稱鱒魚魚子,筋子從三文魚肚取出後,會保留卵巢膜一整串三文魚卵去醃製,口感會較黏口,由於醃製時間較短,更加可以品嘗到本身既鮮甜

野生馬糞海膽配法國魚子醬壽司,唔洗多講,馬糞海膽既甜配上法國魚子醬既鮮,口感同味道都一流!👍🏻

黎到尾聲,送上一碗熱騰騰既魚湯,魚味相當濃郁,加上蔬菜帶出既自然清甜,又暖胃又幸福☺️

最後用果汁多,果肉纖維少,入口即溶,甜味突出既靜岡蜜瓜完美作結☺️

用餐完畢,朋友同我都相當滿意,食材夠時令,新鮮就不在話下啦,最重要係每道菜都感受到廚師對食物既尊重同熱誠,務求透過不同既配搭,食法,同先後次序,去帶俾食客多方面既享受💕
2024-10-14 75 views
重房 is simply different from other omakase place in townNeither having Japanese to serve you in the restaurant Nor taking the traditional / authentic sushi omakase routeWhat you can anticipate is an rather innovation omakase dining experience The name 重房 is originated from the name of a very well-known Japanese craft sword that the owner adores very much.This type of rare knife is actually being used in its kitchen so customers can always enjoy the finely and delicately cut sashimi .The interior

The interior is designed to resemble a rustic cave
Mimicking one of the very famous cave hot spring from Japan

-White wine tomato jelly
Figs with purple sweet taro juice

-seasonal oyster
From Hokkaido 仙鳳趾
eye-catching size, plump flesh and smooth texture
Topped with Okinawa sea grapes
salmon roe
Grapefruit peel

- 左口魚
Aged for five days
Added mullet roe to increase the texture

-Saury and Matsuba crab
Both are made from seasonal ingredients
from Hokkaido
extremely fresh and sweet

-Kobe a4 wagyu sashimi
Mixed with purple onions, mayonnaise, and a unique homemade sauce
Rich layering

-Naotian
People who know tuna should enjoy this particular cut
It’s the flesh on top of the fish brain
Where only 2 small slices can be cut from every single fish
It’s reasonably expensive
The texture is rather soft and smooth
With Rich flavor
It’s Served with tuna belly + grilled cod fillet + clams sea salt and seaweed

-abalone
Soaked for two days
The texture is chewy but tender
Paired with abalone liver pate and radish

-radish 赤身 roll
+ Perilla Leaf
To clean your palate
Very bold and delicate flavours

-Golden sea bream
paired with a healthy vegetable jus

-sushi 6 pieces

-fish soup
2024-10-13 76 views
竟然用平民價就食到咁抵食既Omakase😍$598就有成1️⃣2️⃣樣野食😋超抵食💕而且食物質素都係新鮮㗎❣️前菜:🦀蟹肉茶碗蒸🥚+ 涼拌暖笠笠既茶碗蒸,蛋勁滑身搭配埋蟹肉喺入面,鮮味十足💕另外 涼拌入面有菠菜同菇都好好食咖😍刺身系列:仙鳳趾🦪用北海道蠔制成🦪搭配埋自家制啫喱、沖繩海葡萄,食落口酸酸甜甜,唔會蓋過蠔既鮮味👍🏻而且海葡萄本身帶有鹹味,食落口好有層次😋梳子魚🐟師傅會燒過魚既面層,令到面皮更加香口💕配搭埋柚子胡椒,豉油😍味道已經好夠👍🏻吞拿魚大福✨吞拿魚要燒到香口油脂先最肥美✨ 配埋京蔥同紫菜, 香味更出👍🏻 吞拿魚都好煙韌😍肌煮飽魚✨由糖,味淋,昆布,酒醃製一日,勁入味😋鮑魚都勁爽口彈牙燒物:燒馬友外皮香脆,夾埋紫蘇葉食用仲香口🥰深海池魚壽司師傅做既過程已經落埋wasabi同豉油,就咁直接食落口,好有甘香味❣️蘇長蝦🦐昆布醃制左一日,昆布同蝦好夾,蝦身好彈口鱒子魚子比三文魚子更幼身,食落口黏性好重👍🏻配上新鮮柚子皮,每到成件壽司好清新🌱平正魚有炭火口感,口感層次感更升華,比較清甜師傅仲加左麵豉醬,有小小辣口白海膽呢款海膽味道比較鮮甜❤️海味濃郁👍🏻秋刀魚新鮮秋刀魚一d 都唔腥仲好香甜🥰面

前菜:
🦀蟹肉茶碗蒸🥚+ 涼拌

刺身系列:
仙鳳趾🦪
而且海葡萄本身帶有鹹味,食落口好有層次😋

梳子魚🐟
師傅會燒過魚既面層,令到面皮更加香口💕
配搭埋柚子胡椒,豉油😍味道已經好夠👍🏻

吞拿魚大福✨

肌煮飽魚✨
由糖,味淋,昆布,酒醃製一日,勁入味😋
鮑魚都勁爽口彈牙

燒物:
燒馬友外皮香脆,夾埋紫蘇葉食用仲香口🥰

深海池魚壽司

蘇長蝦🦐
昆布醃制左一日,昆布同蝦好夾,蝦身好彈口

鱒子
魚子比三文魚子更幼身,食落口黏性好重👍🏻
配上新鮮柚子皮,每到成件壽司好清新🌱

平正魚
有炭火口感,口感層次感更升華,比較清甜
師傅仲加左麵豉醬,有小小辣口

白海膽
呢款海膽味道比較鮮甜❤️海味濃郁👍🏻

秋刀魚
新鮮秋刀魚一d 都唔腥仲好香甜🥰
面頭配上薑蓉,有入口即溶既感覺❤️
2024-10-12 130 views
📍呢間位於銅鑼灣嘅【重房】,選用嘅食材大部份都係日本直送,非常新鮮,而店內日系風格嘅裝修加上安靜嘅環境,亦令人一行入去心情就已經好放鬆😋今次我地就點咗佢地嘅12-13品廚師發辦$598 set 試試佢啦🦀蟹肉冷菠菜配蟹肉茶碗蒸一道看似簡單嘅冷菠菜,裡面有金菇+菠菜+蟹肉,食落鮮甜美味,一啲都唔簡單,而個茶碗蒸裡面就有蝦肉+蟹肉,食落蛋味濃郁,滑嫩非常🦪北海道仙鳳趾生蠔 既肥美又飽滿嘅生蠔配埋佐醋啫喱+柚子醋+三文魚籽,海水味重,口感清甜之餘又清新🐠東京灣梳子魚 梳子魚皮下脂肪比較多,燒過之後口感更加香口,再加埋柚子胡椒,清新嘅柚子配香辣嘅胡椒,入口香口之餘,味道豐富🐟吞拿魚大腹大腹比較多筋,所以師傅燒斷啲筋之後,口感香口好多亦無咁韌,再用紫菜包住嚟食,切合返香港人口味🍽磯煮鮑魚經過慢煮再醃製咗一日嘅磯煮鮑魚,夠哂入味,爽口嘅鮑魚配埋鮑魚肝汁,每一啖都鮮味無窮,香濃又有層次 🐟燒馬友配柚子醋外脆內嫩嘅馬友肉質鮮美,魚肉結實,配埋柚子醋,解膩又清新🐠深海池魚(腹部位置)深海池魚肉質鮮嫩肥美,口感嫩滑,師傅話平時食刺身都講求即日新鮮,即到即食,但呢款刺身就需要放置一星期,原因係因為需要配搭埋

🦀蟹肉冷菠菜配蟹肉茶碗蒸

🦪北海道仙鳳趾生蠔

🐠東京灣梳子魚

🐟吞拿魚大腹

🍽磯煮鮑魚

🐟燒馬友配柚子醋
外脆內嫩嘅馬友肉質鮮美,魚肉結實,配埋柚子醋,解膩又清新

🐠深海池魚(腹部位置)
深海池魚肉質鮮嫩肥美,口感嫩滑,師傅話平時食刺身都講求即日新鮮,即到即食,但呢款刺身就需要放置一星期,原因係因為需要配搭埋壽司醋飯飯,所以講究就會多啲啦

🦐鬚長蝦
用昆布湯醃左一晚嘅鬚長蝦,肉質細綿,口感鮮甜黏口

🍣筋子
鱒魚嘅魚籽比三文魚籽更幼更滑,口感黏性亦更加強,而且仲帶有淡淡嘅海水咸香味,配埋柚子皮,令成個口感更清香之餘,每粒筋子係口裡面爆開嘅時候,仲好過癮添

🐟煙燻平政魚
用網燒香咗嘅平政魚,魚味濃郁,肉質結實肥嫩,口感清甜,配搭上面有少許辣嘅北海道麵子醬,口感更豐富

🐟秋刀魚配薑蓉
甘甜獨特嘅秋刀魚,魚油芳香,豐腴肥美,非常有質感

🍣北河道白海膽壽司
奶黃色嘅北海道嘅白海膽嫩滑又夠水份,味道濃郁鮮甜,食落仲帶有淡淡哋嘅海水味,無馬糞海膽咁濃烈

🍜清湯烏冬
幼滑嘅烏冬彈牙爽口,好味到連湯都飲埋

🍡日式蕨餅
以日本好岀名嘅蕨餅作為結尾,煙靭彈牙嘅口感為呢餐畫上圓滿嘅句號

🤤越講越想再食多次,下次要再去試吓其他先❤️❤️
2024-10-11 97 views
這間位於銅鑼灣的人氣omakase 餐廳搬了新舖位後,位置更方便,類近Lee Garden,裝修以型格黑色為主調,入面吧枱位置可容納十多位客人,一邊欣賞廚師手藝,一邊品嚐美食。晚市時段17品的omakase,每位 $1580就可品嚐到,所有菜式均選用高質時令食材。.🔹北海道白酒蕃茄啫喱🔸蟹肉胡麻醬菠菜日本蕃茄甜又多汁,配上白酒啫喱,味道清新。蟹肉好鮮甜,簡單配上胡麻醬、菠菜,已經很美味。.🔹北海道仙鳳趾生蠔選用時令北海道仙鳳趾生蠔,生蠔好大隻,口感份外creamy,配上土佐醋啫喱、海葡萄、三文魚子,口感和味道富層次。.🔸鹿兒島鯛魚鯛魚鮮甜美味,配上日本烏魚子,風味獨特,更味道更提升。.🔹秋刀魚🔸松葉蟹擺盤造型十分精緻,時令秋刀魚十分肥美,充滿魚油香,口感嫩滑,配上薑蔥豉油更惹味。松葉蟹肉鮮甜多汁,令人回味。.🔹和牛刺身選用A4 神戶和牛刺身,牛味香濃,肉質嫩滑,配上日本香蔥、紫洋蔥、日本蛋、芽蔥等,更香滑美味,加上可愛小山丘造型更加分。.🔸腦天、拖羅選用矜貴的腦天,每條魚只有2片,魚味香濃,口感軟嫩,經火灸後將魚油迫出,充滿魚油香;拖羅很肥美,入口即化,再用上紫菜包住,一入口大滿足,且

🔹北海道白酒蕃茄啫喱
🔸蟹肉胡麻醬菠菜

🔹北海道仙鳳趾生蠔

🔸鹿兒島鯛魚
鯛魚鮮甜美味,配上日本烏魚子,風味獨特,更味道更提升。

🔹秋刀魚
🔸松葉蟹

🔹和牛刺身

🔸腦天、拖羅
選用矜貴的腦天,每條魚只有2片,魚味香濃,口感軟嫩,經火灸後將魚油迫出,充滿魚油香;拖羅很肥美,入口即化,再用上紫菜包住,一入口大滿足,且口感層次豐富。

🔹磯煮鮑魚
磯煮鮑魚肉質鮮嫩軟腍,味道清甜,配上鮑魚肝醬,又有另一番風味。

🔸Kiss魚天婦羅
kiss魚又稱沙梭魚,肉質細嫩,很適合作天婦羅,外脆內嫩。

🔹壽司
▪️鬚長蝦:口感爽彈鮮美,配上昆布更美味。
▪️北寄貝:口感彈牙,味道鮮甜,配上柚子胡椒更美味。
▪️北海道麵豉醬
▪️筋子:漬筋子口感柔軟,外層薄薄的卵膜很軟滑,一咬爆汁,配上新鮮柚子皮,令鮮味更提升。
▪️北海道馬糞海膽 :馬糞海膽味道甘甜鮮味,入口即溶,配上高級魚子醬,簡直雙重滋味。

🔸魚湯
招牌魚湯用上三十多種魚頭魚骨,經5-6小時煮成,湯底呈奶白色,味道鮮甜又香濃,入面還有一些雜菇、蔬菜。
🔹靜岡蜜瓜
蜜瓜好新鮮,香甜美味又多汁,為完美餐作結。
Type of Meal
Dinner
2024-10-09 52 views
「重房」日本料理位於銅鑼灣加路連山道,晚市主打㊙️之菜單Omakase $1580 就可以享用16-17品,食材全是新鮮當造,廚師當日嚴選最優質的食材,才會供應給客人,所以保證你食到是滿滿驚喜,亦有可能每日不同,今晚和友人來朝聖,品嚐的每一道菜都是非常高質,視覺和味覺都是享受😋✨北海道白酒啫喱蕃茄|蟹肉胡麻醬菠菜兩款開胃前菜清新鮮味,蕃茄非常清甜,吸收了白酒啫喱的味道更加美味,麻醬是菠菜的最佳拍,配上新鮮蟹肉鮮甜美味✨北海道仙鳳趾生蠔這個品種的生蠔非常飽滿,入口Creamy,配上柚子啫喱、北海道三文魚子及海葡萄,更加能帶出生蠔的鮮甜✨鹿兒島鯛魚配日本烏魚子鯛魚口感煙靭,味道清新,配上烏魚子的鹹香,令到魚鮮味更加突出✨ 時令秋刀魚|松葉蟹秋天就一定要食秋刀魚,肥美充滿魚油香味,配上薑蔥豉油,魚鮮味超級香濃,松葉蟹腳已拆肉,一絲一絲的蟹肉配上蟹膏,鮮味無窮✨神戶A4牛肉刺身和牛刺身雪花滿滿,充滿牛的油脂香,配上紫洋蔥、日本香蔥、芽蔥、蛋黃和酸汁,味道甘香,好味得令人再三回味✨燒腦天腦天是吞拿魚近面珠墩的罕有部位,肉質特別肥美,經過灸燒之後魚油滿瀉,配合香脆紫菜、紫蘇葉、中吞拿魚腩、炒香咗嘅海

✨北海道白酒啫喱蕃茄|蟹肉胡麻醬菠菜

✨北海道仙鳳趾生蠔

✨鹿兒島鯛魚配日本烏魚子

✨ 時令秋刀魚|松葉蟹

✨神戶A4牛肉刺身

✨燒腦天
腦天是吞拿魚近面珠墩的罕有部位,肉質特別肥美,經過灸燒之後魚油滿瀉,配合香脆紫菜、紫蘇葉、中吞拿魚腩、炒香咗嘅海鹽,入口滿都是魚鮮味

✨磯煮鮑魚
鮑魚慢煮了十多個小時,口感煙靭軟腍,而且非常入味,再配上濃郁的鮑魚肝醬和蘿蔔,更加滋味

✨炸Kiss (沙梭魚)
天婦羅Kiss 魚外層香脆,肉質非常肥美,配上店家用心調製的蔬菜汁,淋上檸檬汁更加會變色營造特別的視覺效果,醬汁酸酸甜甜,配合沙梭魚非常美味

🍣鬚長蝦
鬚長蝦Size 肥大,口感彈牙又黏口,充滿蝦的鮮味,而且蝦用昆布湯浸咗一晚,更加清香

🍣北海道北寄貝
北寄貝好爽口,就是因為新鮮,再配上新鮮柚子皮,令味道更加鮮

🍣梭子魚
皮經灸燒過爆出魚油,肉質肥美,配北海道麵豉醬,甜香美味

🍣筋子
筋子新鮮到不了,經醬油漬,微微海水咸香味,口感軟滑,加上柚子皮和芥辣,味道清新

🍣北海道馬糞海膽
海膽口感Creamy 甘香,入口即化,配法國黑魚子醬,更加鮮味高貴

✨魚湯
魚湯呈奶白色,用了30多條魚頭、魚骨熬製五六個鐘而成,入口先填充滿膠質,加上蔬菜香菇吸收了魚湯的鮮味,好飲又好食

✨靜岡蜜瓜
最後奉上清甜的蜜瓜作為甜品,非常完美的一餐