一打開𨋢門就會看到古舊的老照片,我不是這個年代的人,但看著這些相片,卻能感受到一種舊情懷。從木櫈到磚牆,滲出陣陣懷舊風格,讓我們重拾集體回憶。燈光不斷變幻,時光漸漸流逝。甫進入餐廳,現場播放著懷舊金曲 Kowloon  Hong Kong,仿如餐廳的主題曲。We Like Hong Kong  相信很多人懷緬過去,更喜歡以前的社會;That's The Place For You  相信很多人覺得以往的香港才是自己喜愛的家;Walking Down The Street Full Of Joy 走廊加上霓虹燈效果,感覺很「老香港」,令人倍感愉悅、特別。Come Here Come Here Rickshaw Boy 拉著黃包車的人感覺活現在你面前。水壺像是走大排檔風,然而不是自斟自飲,店員不時過來加水。餐紙由TAI PAI TONG寫成DAI PAI TONG,風格一轉,由懷舊香港風味轉為西式風味,餐具亦以刀义配備。餐牌是西式餐牌,中英對照。而食物就全為西餐。晚上可以以$65選配海鮮拼盤食為頭盤,原來午餐加配更只需$48。拼盤已包括生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦、蟶子刺身,當然要試一下
一打開𨋢門就會看到古舊的老照片,我不是這個年代的人
,但看著這些相片,卻能感受到一種舊情懷。
從木櫈到磚牆,滲出陣陣懷舊風格,讓我們重拾集體回憶。
燈光不斷變幻,時光漸漸流逝。

水壺像是走大排檔風,然而不是自斟自飲,店員不時過來加水。
餐牌是西式餐牌,中英對照。而食物就全為西餐。
晚上可以以$65選配海鮮拼盤食為頭盤,原來午餐加配更只需$48。拼盤已包括生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦、蟶子刺身,當然要試一下。整份海鮮拼盤也十分新鮮,絕對有驚喜!!
配有香草汁和日本芥末豉油
日本刺身帶子以小玻璃杯盛載,第一次吃帶有醬汁的帶子刺身,醬汁是蜜糖麵豉汁。帶子本身厚大軟腍,加上醬汁帶出鮮味甜味,味道層次豐富,最適合整杯滑進口腔,讓帶子和醬汁在口腔內游走。JUICY的帶子,大讚~
日本刺身帶子
磯煮鮑魚,用特備醬汁烹調。肉質彈韌有勁,醬汁中的微甜為鮮味提味。
磯煮鮑魚
生蠔並不肥大,但新鮮味濃,十分爽脆。
生蠔
餐湯可選牛腩羅宋湯或黑松露蘑菇湯。我們異口同聲的選了黑松露蘑菇湯,蘑菇粒先被切成小粒,每一啖喝下去都能感受蘑菇香味,而且蘑菇特別嫩滑,不用咀嚼,也容易滑進咽喉。再加上黑松露的獨有味道,很匹配。湯不是很creamy的那種,濃度恰到好處,好處是不會覺得太膩,可留力於美味的主菜。
香燒原條是日鮮魚套餐$298。是日鮮魚是石班,還用上巨型金屬器皿擺盤,一上枱已令我嘩然。吃魚前店員細心為我提供一雙筷子,微笑地說着魚有骨,用筷子進食較為容易
香燒原條石班套餐
石班也頗巨型! 外皮以少許鹽及黑椒調味,燒得爽脆惹味。雖經燒烤,但肉質仍然非常嫩滑。全份魚肉,感覺十分健康。
鮮龍蝦半只配牛肉眼套餐$388,龍蝦雖然只有一點蝦膏(可能不是盛產季節),但肉質綿密,鮮嫩彈牙,很多肉。
鮮龍蝦半只配牛肉眼套餐
蝦鉗已預先拆去半殼,用义已可一取而出,啖啖滋味。
龍蝦鉗
牛肉眼五成熟,恰到好處,外層微脆,肉質鮮嫩。
牛肉眼
要讚一下,每份套餐均配有蘆筍、蕃茄和蕃薯蓉,營養均衡。
甜品選了日本入口 原隻菠蘿雪葩,造型可愛別緻,令人動心。用新鮮菠蘿肉製造,冰凍酸甜,味道清新。
日本入口 原隻菠蘿雪葩
最後要大讚店員的服務,態度非常親切有禮! 細心推介食物,耐心解答客人問題,時刻留意顧客所需,不斷加水換餐具。服務及食物質素也極之滿意,物有所值,真心唱一句:
TAI PAI TONG That's The Place For Me
2017-04-09
龍蝦鉗
牛肉眼
日本入口 原隻菠蘿雪葩
2017-04-11 138 views
香港的大排檔總是又細小又殘舊,坐得很不舒服,位於銅鑼灣的這間「西餐大排檔」,卻撇除了傳統大排檔的缺點,提供優質西餐,叫人對「大排檔」這三個字另眼相看! 海鮮拼盤 (晚餐加$65)我們當晚叫了兩個晚餐,可以加$65要海鮮拼盤,裡面有鮮蝦、蟶子刺身、生蠔、帶子刺身、鮑魚,全部都很好吃:鮮蝦甜美,蟶子爽口,生蠔新鮮,鮑魚軟腍入味,帶子用蜜糖麵豉醬浸著,很喜歡的調味,個人認為這個拼盤的性價比很高。 牛腩羅宋湯羅宋湯香濃,酸甜度適中,而且材料好豐富,很大塊的牛腩,還有不少紅蘿蔔和洋蔥等,美味。 黑松露雜菌湯而我更喜歡這個雜菌湯,不太creamy,反而是加入了大量的雜菌,好香的菇味和黑松露味,絕配。 燒橡果級黑毛肉眼 ($298)黑毛肉眼經過黑椒調味,香辣味道出眾,肉眼很有肉味,肉質也軟腍,我會給九分;好喜歡伴碟的菠蘿,甜美又可以解肥膩。 鮮龍蝦配燒牛肉眼 ($388)龍蝦鮮甜有膏,啖啖肉的很好吃,還可以點一下旁邊的泰式辣汁,別有一番風味;牛肉眼五成熟,肥瘦適中,肉質鮮嫰,不俗。 藍莓芝士餅 (跟餐加$19)Blueberry cheese cake加一粒泡芙,芝士餅香滑,加了藍莓感覺不太heav

海鮮拼盤 (晚餐加$65)

黑松露雜菌湯

燒橡果級黑毛肉眼 ($298)

鮮龍蝦配燒牛肉眼 ($388)

藍莓芝士餅 (跟餐加$19)

Blueberry cheese cake加一粒泡芙,芝士餅香滑,加了藍莓感覺不太heavy。

原隻蜜桃雪葩 ($69)

新鮮蜜桃內是雪糕,雪糕芳香可口,蜜桃肉清新,可以原個幹掉。

白酒 (跟餐加$35),Dark Rum ($68)

Dark Rum是用熱紅茶、丁香花、檸檬和冧酒調校而成,既有茶香,亦有酒香,感覺特別,不過記得要趁熱喝,否則檸檬受熱後會變得苦澀不好喝。
2017-04-06
一早已經聽過朋友介紹西餐大排檔呢間野,一直都覺得呢間野個名幾特別,中西Cross over咁既款。3月26號對於小弟黎講都係一個特別日子黎,所以就3月26號選左食呢間野做晚餐。因為叫左個海鮮拼盤,所以就加埋兩杯Wine去襯襯佢。味道正常~幾好。每人加左錢去加添左呢個海鮮拼盤,分別有海蝦丶鮑魚丶聖子丶生蠔,真係第一次食聖子既刺身,咬落去有少少似象拔蚌既口感,好爽脆。而鮑魚都唔錯,入口幾軟身,味道唔錯呀,鮮甜得黎幾惹味。羅宋牛腩湯味道幾香,牛腩味道好香,令到成個湯好香牛腩清湯味~正。黑松露蘑菇湯,入面有勁多切細左既蘑菇粒,口感更特別。點左條煎黃立倉,條魚煎得幾滑,入落去都幾多汁,整體味道唔錯!薯蓉煮得幾好,好香好滑,唔錯!我就點多左一個黑毛豬扒,黑毛豬比較薄身,所以食落去唔會好UN,一切就切開左。口感其實好似牛肉,而且重見到紅色的肉質。服務員好詳細咁解釋比我地聽呢隻黑毛豬既特別同埋可以生食,又上多一課了。
黑松露蘑菇湯,入面有勁多切細左既蘑菇粒,口感更特別。

薯蓉煮得幾好,好香好滑,唔錯!

2017-03-26
2017-04-10 80 views
The name of the restaurant Makes me think of Good old days But here the Dai Pai TongSitting better sort of fading glory and looking forward for future Customers are classy and easy going Looking delighted 😁 the dinner set is okay 388$totally agreed with most of the comments on open rice The set is wonderful The lobster is grilled with patients and skilled It's not burnt But smell delicious and tasty 😋 rib eye is just done ✅ Good for my taste the red green and odour
The name of the restaurant

Sitting better

Looking delighted 😁
the dinner set is okay

388$
Half  lobster  Angus  rib  eye  Us  steak

The set is wonderful

It's not burnt

rib eye is just done ✅

Good for my taste
the red green and odour
2017-04-05
$388 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 香燒牛肉眼
  • 正宗西班牙黑毛豬
  • Grilled  lobster  Boston
2017-04-09 88 views
朋友喜歡食西餐, 揀選一間食物、環境、服務兼備的餐廳, 來為他慶祝生日, 就選了這間西餐大排檔啦! 說是大排檔, 並不是我們傳統麻甩街邊大排檔, 指的是氣氛輕鬆, 可以放鬆享受一餐晚飯吧, 而在這的人也不會大聲談話爆粗, 可以放心。  這裡的Set Dinner套餐幾抵食, 有餐包、湯、主菜和飲品, 甜品唯有食完飯自己出去食吧, 另外仲可以加$65加海鮮拼盤及$35加紅白餐酒。 海鮮拼盤有生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦 、紐西蘭聖子刺身。隨附的醬汁有: 芥末醬油、泰式酸辣汁, 以及鮮檸檬片可用作調味。 生蠔新鮮有海水味, 但較薄身; 日本磯煮鮑魚已有調味, 甜中帶鮮, 肉質彈牙爽口; 鮮蝦夠大隻味道鮮甜清爽, 蘸上泰式酸辣汁同吃, 為它添上一份泰式風情; 日本刺身帶子放在麵豉蜜糖汁中, 味道獨特, 帶子質感柔軟濕潤, 清甜鮮美; 蟶子刺身是一片片的很爽口, 用來蘸泰式酸辣醬吃, 也能配襯出淡淡的鮮味。 羅宋湯蕃茄味重, 帶有適中的辣味, 酸酸辣辣的, 味道正宗, 甚為開胃, 附上的蔬菜也不少, 邊吃邊喝令人很滿足。 黑松露磨菇湯, 菇菌被打到細細粒, 仍有咬口, 啖啖磨菇粒, 帶

海鮮拼盤
有生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦 、紐西蘭聖子刺身

羅宋湯

黑松露磨菇湯, 菇菌被打到細細粒, 仍有咬口, 啖啖磨菇粒, 帶有黑松露香味, 而黑松露味道不會太搶, 很易入口。

附送的餐包很軟熟, 可配上牛油或沾湯來吃。

美國燒肉眼扒 $388

朋友選的主菜, 叫了meduum熟度, 的確做到剛好, 肉質粉紅色, 有少許血水, 邊位烤得很香, 肉質是軟身的, 卻有點粗糙感, 牛味香濃。食肉獸朋友表示特別欣賞那蕃薯球配菜, 很甜, 其他配菜也吃光光。

白汁蟹肉雜海鮮 $298

濃稠的白汁, 緊緊將幾件海鮮包裹著, 令人有點難一眼辨認出海鮮的真身, 帶有一點神秘感。

細心看看, 小件的原來是鮑魚、帶子、蝦, 大件的是魚。

吃白汁的主菜, 最怕是膩, 但這個汁料卻做到濃而不膩, 香濃的白汁卻也沒有掩蓋海鮮的鮮味, 仍然能吃得出來海鮮的優質, 魚柳經過調味, 帶有少少咸味, 加上黑椒來烹調, 味道豐富, 魚肉很滑無腥, 原來選用了鱈魚, 份量超大件, 因朋友不吃魚, 我只好一人慢慢努力的吃。

伴菜中我也最喜歡這個蕃薯蓉, 留有有粒粒口感, 有天然蕃薯香甜, 有營少油健康, 好過食炸薯條, 選料選得好! 旁邊的紅蘿蔔大概沒什麼調味, 在較濃味的主菜中, 正好起了清香味蕾的作用, 還有我最愛的露筍BB, 令我很滿意。

簡單叫了一杯熱檸茶作餐茶, 用上茶包, 加上新鮮檸檬, 無加糖, 清清地可解膩。

奶茶的茶和奶是分開上的, 隨個人口味加添多少奶, 糖水也是另上的, 一般高級餐廳的做法。

西餐大排檔水準穩定, 食物質素不錯, 服務殷勤, 推介給其他喜歡吃西餐的朋友。

• 白汁蟹肉雜海鮮
  • 羅宋湯
  • 黑松露磨菇湯
2017-04-08 59 views
這間餐廳非常特別地點位置於銅鑼灣,最初以為cafe原來係西餐很多名人都前來,今天必定要試一番,一入餐廳有帶著一種神秘感餐廳位置舒適,入面還有空間,餐廳主打set lunch menu,餐廳待應熱情,推介我們海鮮拼盤餐前提是是日餐湯啖啖濃厚忌廉配上餐包沙律是咖哩菠蘿雞肉沙律,口感酸甜清新,沒有咖哩味只有甜醋味,原來是中和口味!特別之選跟餐有好只需加$48這碟海鮮拼盤有新意,包括清口、鮑魚、刺身、帶子、鮮蝦、生蠔味道鮮甜,清甜口感溶化於舌尖上主菜真空慢燒煙牛柳,牛柳6成熟剛剛好,我配上薯菜味道與燒汁很配,牛質很軟化可口甜品最吸引,特別精緻的是芒果配料,流心泡芺,甜心的感覺令整體用餐非常滿意!
餐廳位置舒適,入面還有空間,
前提是是日餐湯啖啖濃厚忌廉配上餐包
味道鮮甜,清甜口感溶化於舌尖上
2017-04-08 151 views
「西餐大排檔」呢個名真係夠晒特別,俾人一種「East meets West」既感覺,帶點中西fusion既感覺之餘又不失「懷舊」呢個近年hit到爆既gimmick!餐廳位於銅鑼灣渣甸街靜中帶旺既一棟商業大廈,由港鐵站F1出口行過去都只係3分鐘左右,講location真係冇得輸呀!食物方面選擇亦非常多,除左由$200幾至$300幾一位既套餐外,更可以選擇$888既精選二人套餐!而我地亦分別叫左一個$298既「燒橡果級黑毛豬肉眼」同埋$388既「美國燒肉眼扒」set。另外,我亦另外加左$65點左一份海鮮拼盤。Portion方面算係啱啱好,如果叫兩份反而可能太多,令到之後食唔落個main course!生蠔雖然較薄身,但整體都算新鮮,鮑魚亦煮到好腍,不過凍蝦就無乜特別!有驚喜既係帶子同埋聖子刺身,配埋自家製既綠色酸汁同埋麵豉汁感覺非常惹味開胃!黑松露蘑菇湯︰中(冬菇)西(蘑菇)合壁呢個idea非常唔錯!由於將打碎既蘑菇混合埋忌廉既關係,整體感覺非常thick得黎之餘亦有層次感,同茶餐廳罐頭湯之流完全兩個層次!牛腩羅宋湯︰同平時既羅宋湯好唔同,整體感覺濃得黎之餘亦有少少偏甜,酸酸地又帶點鹹味非

黑松露蘑菇湯
牛腩羅宋湯
牛腩羅宋湯︰同平時既羅宋湯好唔同,整體感覺濃得黎之餘亦有少少偏甜,酸酸地又帶點鹹味非常特別,值得推介!配料方面亦都非常足料,蘿白同埋牛腩既chunky感覺令入口時口感非常solid!
燒橡果級黑毛豬肉眼
燒橡果級黑毛豬肉眼︰一分錢一分貨,西班牙既黑毛豬感覺真係唔一樣,入口時會感覺到淡淡既橡果香味,令人唔會覺得有肥膩既感覺!由於黑毛豬只係煎到七至八成熟左右,所以整體感覺非常腍、非常易入口,可惜既係鹽同胡椒等等既調味料好似重手左少少,遮蓋了黑毛豬本身既味道,否則感覺會更佳!
美國燒肉眼扒︰這是店員誠意推介,「不可不試」既菜色!肉眼扒非常厚身,肥瘦比例剛剛好之餘亦煮到我最鍾意既「medium rare」五成熟,啱晒鍾意「唔生唔熟」既我!入口第一個感覺係「嘩,乜咁juicy既!」,後來問店員先知道,原來餐廳用超過4個鐘先將肉眼慢慢燒至3至4成熟左右,當夜晚客人黎到既時候再按佢地既需要燒熟。不過要留意既係由於肉眼扒有差唔多10安士咁重,細食既女士們可能覺得份量太多!

另外,值得一提既係D配菜。薯蓉非常滑溜之餘又食到粒粒既感覺,而豆角爽脆嫩滑得黎又擺得非常精緻,十足十一件藝術品咁。最特別既係粟米,平時通常都只係一粒粒咁上碟,但今次居然係成條上,雖然食既時候要花更多功夫去切,但感覺卻elegant得多!
本來諗住再加多一個甜品share,但去到呢個moment已經完全食唔落,所以呢一頓豐盛既晚餐就咁以兩杯餐茶作一個完美既wrap-up!總括黎講呢度既用餐體驗非常特別,懷舊得黎又不失光猛、整齊、乾淨等等我最著重既元素。下次有機會一定要齊試埋「燒原隻波士頓鮮龍蝦」!
2017-04-06
$410 (Dinner)
黑松露蘑菇湯
  • 美國燒肉眼扒
2017-04-07 101 views
又係去銅鑼灣搵食嘅時候每次晚餐都會周圍搵有咩餐廳好食好似變咗習慣咁好恐怖打開lift門見到好科幻feel,差啲以為自己去錯地方餐廳環境係好嘅,有蠟燭好浪漫果然係融合左西餐同中式,係餐巾上印番佢個名,紅色底金色字真係好靚海鮮拼盤,有鮑魚帶子令一邊有生蠔同蝦,不過西餐來講刺身始終唔係主食,所以期望唔好太大麵包同當日嘅餐湯,黑松露野菌蘑菇湯,個湯比我想像中有少少油膩香蒜辣味鮮蝦意粉,冇咩蒜頭味道,亦都唔太辣,同個湯一樣有少少油唔太啱我口味燒橡果級黑毛豬肉眼,個豬真係好好味呢個真係要讚!我哋嘅餐飲叫左,檸檬茶同熱Horlick熱Horlick好夠濃甜品叫咗檸檬撻,好味夠酸,可以比個口清新下!朱古力脆脆蛋糕,都好味走嘅時候先見到出面嘅櫈仔好有懷舊氣息
又係去銅鑼灣搵食嘅時候
每次晚餐都會周圍搵有咩餐廳好食
好似變咗習慣咁好恐怖
打開lift門見到好科幻feel,差啲以為自己去錯地方
餐廳環境係好嘅,有蠟燭好浪漫
海鮮拼盤,有鮑魚帶子
唔太啱我口味
燒橡果級黑毛豬肉眼,個豬真係好好味
呢個真係要讚!
我哋嘅餐飲叫左,檸檬茶同熱Horlick
熱Horlick好夠濃
甜品叫咗檸檬撻,好味
夠酸,可以比個口清新下!
朱古力脆脆蛋糕,都好味
走嘅時候先見到出面嘅櫈仔好有懷舊氣息
2017-04-06 1451 views
朋友提議去大排檔食西餐,有點困惑,大排檔也有西餐?一向對朋友投信任票,一試無妨。餐廳門口的招牌很有港式情懷,但進去的裝修則像是西餐廳,播著舊英文歌,感覺舒服。侍應介紹餐牌上的一人套餐是餐廳新推出的,我們便一人選一個set。每個套餐加65元便有海鮮拼盤,想不到大排檔也有海鮮拼盤,喜愛海鮮的我們當然點了。海鮮拼盤,有5款海鮮,非常豐富來自法國的生蠔,肉細但厚身,味道偏清甜。蟶子刺身,很爽脆,入口"索索"聲。帶子刺身,意想不到的鮮甜,吞後的鮮味還會留在口中一陣子。凍蝦,肉質結實彈牙,又一鮮甜海鮮。鮑魚,已磯燒煮好的鮑魚,很入味,有𡁻勁得來又不韌。蘑菇湯跟一般蘑菇湯有點不同,這裡的蘑菇不是攪碎而是切成小粒,更有咬口,加上黑松露醬令其香氣提升。美國燒肉眼扒很大塊牛扒,5成熟,中間帶點紅,火喉控制得剛好。加了黑椒粒在牛扒上燒,有別於某些港式西餐般一大片黑椒汁淋上面,惹味得來亦能保留牛扒的原汁原味。香蒜辣味鮮蝦意粉以鑊仔上,有特色。用的是喜歡的扁意粉,落了許多蒜片及洋蔥炒,加上鮮蝦和蘑菇片,整個意粉又香又可口。餐廳的菜式有香港特色之餘亦在烹調處理上改變了傳統,欣賞這種微調更迎合現今識飲識食的顧客口味

海鮮拼盤,有5款海鮮,非常豐富
來自法國的生蠔,肉細但厚身,味道偏清甜。
蟶子刺身,很爽脆,入口"索索"聲。
帶子刺身,意想不到的鮮甜,吞後的鮮味還會留在口中一陣子。
凍蝦,肉質結實彈牙,又一鮮甜海鮮。
鮑魚,已磯燒煮好的鮑魚,很入味,有𡁻勁得來又不韌。
蘑菇湯
美國燒肉眼扒
香蒜辣味鮮蝦意粉
餐廳的菜式有香港特色之餘亦在烹調處理上改變了傳統,欣賞這種微調更迎合現今識飲識食的顧客口味,喜歡是晚大排檔帶來的驚喜。
2017-04-04 1087 views
大排檔,當大家一聽到呢三個字,就會好自然咁諗起街邊好有鑊氣嗰啲大排檔;但係如果將大排檔再加埋西餐,會係啲咩呢?答案就係西餐大排檔啦!友人今次帶我去呢間位於銅鑼灣登龍街嘅「西餐大排檔」,呢間大排檔好特別,因為係樓上嘅餐廳,唔係一間大排檔,而呢間大排檔亦都令我留下啲幾好嘅印象。首先,係地方乾淨闊落,完全唔係大排檔咁,又光猛,又有電視睇。之後,再睇下有咩食,呢度雖然冇大排檔嘅鑊氣小炒,不過都有幾高級嘅西餐食。友人同我分別叫咗一個套餐,我呢個無肉不歡嘅人一定叫牛肉,所以呢個美國燒牛肉眼餐一定走唔甩;而友人就試咗個燒紐西蘭羊鞍餐。主菜嚟之前先試試餐湯,個松露蘑菇湯要讚下,除咗足料之外,松露味又香又濃,令我飲完想再飲呀!我朋友就叫咗另一個牛腩羅宋湯,佢就話有少少辣,不過整體都可以接受。到主菜美國牛肉眼排啦,我就叫咗七成熟,牛排好大塊,而且燒到啱啱好,唔會過熟,再加埋啲燒汁一齊食,好正呀!至於個燒紐西蘭羊鞍,冇羶味,好稔,仲配埋兩種唔同嘅醬汁,芥末醬同果醬,食落幾清新。嚵食嘅我梗係食埋個是日甜品!大家不妨試試呢間特別嘅大排檔啦!

嚵食嘅我梗係食埋個是日甜品
大家不妨試試呢間特別嘅大排檔啦!
2017-03-07
$350 (Dinner)
2017-04-04 122 views
話說我有好多朋友都去過呢間,有同我推薦,一直都無時間去。約咗成個世紀的飯局,終於都去到我朝思暮想的西餐大排檔食返餐啦!由於OT,去到銅鑼灣已經八點半,上到去無需等位,即時有得入座。吃飯,圖的就是享受美食的過程,過於嚴謹的table manner,反而使人感到壓抑,這也是我過去不喜食西餐的原因。所謂大排檔,裝飾自然要「接地氣」,沒有西餐廳那種正襟危坐的正式感,茶餐廳式的裝潢,令人放鬆許多。返咗一日工,早已饑腸轆轆,一人一個餐必然少不了。店員好nice,向我們推薦了幾個招牌餐,好友之前來過,對黑毛豬肉眼念念不忘,今次又點返,而喜食牛肉的我就選擇品嚐肉眼扒。加65蚊有個海鮮拼盤,我們就兩個人share一份。海鮮拼盤食得過,樣樣都不差。蠔与較細隻,就當過下口癮。鮑魚就真係抵讚,本身醃過,肉質特別彈牙爽口,正!好友食咗帶子,話飽滿得黎又鮮甜。象拔蚌同蝦口感亦十分鮮脆,配上不同醬汁,各有各風味。然後到餐湯&麵包,牛腩羅宋湯個未見牛腩,蔬菜倒是很多。黑松露蘑菇湯,黑松露味十分濃郁,裡邊蘑菇打得好碎,入口均勻。終於等到main course啦,肉眼扒的size簡直令人驚喜到尖叫!厚切不說,仲大過我隻手
海鮮拼盤
終於等到main course啦,肉眼扒的size簡直令人驚喜到尖叫!厚切不說,仲大過我隻手掌!我要的是medium慢煮,可以更好地keep住原汁原味,表面睇落唔等紅,切開血水未見有。一開始我都驚會唔會太乾,可是食落之後,完全打消了這個疑慮。
Beef  rib  eye  steak
肉眼扒走的不是juicy路線,然而肉的口感十分鮮嫩,唇齒皆能感受到它的嫩滑。肥膏又特別香,咬起身有嚼勁不說,成個口都充滿了牛味的感覺,異常滿足!果然是一分錢 一分貨,沒有令我失望。
Eye steak的後勁十足,被它征服的我,再嚐黑毛豬,即使美味,但地位自是覺得比不上前者。
Pluma
黑毛豬肉眼要咗七成熟,燒豬肉陣香味好重,口感鬆化,同牛肉眼是完全兩種不同風格。而搭配的蔬果係甜薯蓉同菠蘿,酸酸甜甜都好fresh。難怪朋友會再次揀食黑毛豬,的確好味。
用餐漸近尾聲,店員會問你要coffee or tea,夜晚驚瞓唔著,叫杯檸茶就剛好。不要落糖,讓檸茶的酸澀感醒下胃,飽滯感一掃而空。

另外,餐廳個song list都好啱我口味,聽到好多我中學時代鍾意的歌,有imagine, lemon tree, sound of silence........小資情調極濃,用餐心情都up up up!又是一間值得出糧再來過的餐廳。
2017-03-28
$413 (Dinner)
Beef  rib  eye  steak
Pluma
  • 美國燒肉眼扒
  • 燒橡果級黑毛豬肉眼
2017-04-01 100 views
名為西餐大排檔,相當奇怪,offer嘅同一般西餐廳菜式冇咩分別,而且整體較極具西餐質素。算吧,我也不去鑽研其歷史,只要好食就okay。每份dinner set加$65即可享海鮮拼盤,有生蠔兩隻,鮑魚,紅蝦,帶子及蟶子刺身,其實價錢相當具競爭力。生蠔雖然唔大隻,但新鮮甜美,不需加甚麼檸檬來辟腥,原汁原味仲正。蟶子刺身猶如象拔蚌一樣,無論口感抑或系味道都差唔多,質感超級爽彈有咬勁,味道亦鮮甜可口。餐湯絕不馬虎,此為牛腩羅宋湯,有大大塊鮮嫩牛腩,好有肉香,最重要系連羅宋湯都散發住鮮牛腩香,為羅宋湯既升級版。橡樹果級黑毛豬肉眼 ($298) - 豬既肉眼扒能夠present到成塊牛扒甘,而且具豐富既豚肉香,其肉之優質,真系特別唔同。豬肉富肉汁,切落去就知嫩滑而不老,形,色,香俱備,$298抵比。餐飲可選咖啡或茶 - 咖啡香濃,幾有豆香,唔加奶都唔覺得苦澀,但當然前題系你要飲開齋啡先明。
2017-03-28
Type of Meal
Dinner
2017-03-30 69 views
 之前有朋友介紹來這間食,說食物品質不錯,所以同米仔有機會就嚟試一試,看看朋友有沒有斯騙我!我地唔想傷腦筋,所以就點了一個精選二人晚餐。。。餐酒兩杯與米仔不時也有碰碰酒杯的時候,餐酒濃度不高,味道香甜,酒量不好的我們,喝上也不怕啊!生蠔4隻。海水味道不太強,蠔味頗濃,肉質爽口鮮甜鮑魚2隻。肉質彈牙香甜日本刺身帶子2隻。鮮甜爽口鮮蝦4隻。有口感,具鮮味紐西蘭聖子刺身。味道爽甜,甘甜香滑黑松露磨菇湯濃郁的蘑菇湯,帶有香濃的松露味,香氣四溢,材料非常足料,濃湯內有蘑菇碎粒,充滿口感!黑松露年糕 年糕煙煙韌韌,充斥著黑松露的香氣,還有厚切的一片蘑菇,配搭得非常恰當幸好份量不是太多,否則會太膩,未到主菜便已飽飽了!牛脷配蜜糖芥辣。因為我不吃牛脷,米仔幫我食哂,佢話好味!紐西蘭羊T骨羊的T骨份量也不少唷! 配菜的顏色鮮艷,令食慾大增!羊肉色顏呈著嫩潤的粉紅色,外皮燒得微焦香口,肉質多汁嫩滑,帶有香濃羶味,不需加其他醬料已很好!底層放薯蓉、雜菜、露荀,味道很香,應該不是薯粉開的,我喜歡!美國慢燒牛肉眼 (約4成熟)慢燒牛肉,預備食物時間需要很長,絶對可說是心機之作!顏色呈嫩粉紅色,切起來沒有血水,不
我地唔想傷腦筋,所以就點了一個精選二人晚餐。。。
餐酒兩杯
生蠔4隻。海水味道不太強,蠔味頗濃,肉質爽口鮮甜
鮑魚2隻。肉質彈牙香甜
日本刺身帶子2隻。鮮甜爽口
鮮蝦4隻。有口感,具鮮味
紐西蘭聖子刺身。味道爽甜,甘甜香滑
黑松露年糕

幸好份量不是太多,否則會太膩,未到主菜便已飽飽了!
牛脷配蜜糖芥辣
牛脷配蜜糖芥辣。因為我不吃牛脷,米仔幫我食哂,佢話好味!
紐西蘭羊T骨
羊的T骨份量也不少唷! 配菜的顏色鮮艷,令食慾大增!

美國慢燒牛肉眼
美國慢燒牛肉眼 (約4成熟)
慢燒牛肉,預備食物時間需要很長,絶對可說是心機之作!

顏色呈嫩粉紅色,切起來沒有血水,不會像食生牛肉茹毛飲肉的狀態

因為以低溫處理,甜美肉汁可保留在牛肉當中,牛肉口感軟嫩細緻,與平時處理方式的效果截然有所不同,食起來好滑好嫩!
藍莓芝士餅
是日甜品
藍莓芝士餅作為甜品結尾,份量不太大,甜而不膩的感覺正好我所喜歡的口味!
果然朋友仔沒有欺騙我,食物品質絶對一流,但不要以為係茶餐廳價格唷!

不過個人認為價格為其次,最梗要係品質有保證!
2017-03-22
牛脷配蜜糖芥辣
美國慢燒牛肉眼
藍莓芝士餅
2017-03-30 347 views
閒日晚市嚟到西餐大排檔,喺鍋鑼灣心臟地帶,唔洗等位,上樓就有好嘢食。本承食過Chef stage 番尋味嘅我,當然要嚟試埋呢度比較一下。Chef stage 走高檔路線,富情調嘅浪漫氛圍。而呢度就至啱同friend嚟吹水食飯,套餐有哂豬牛羊、海鮮、魚或龍蝦揀。我地一反常態唔叫牛,而係叫好特別第二度食唔到嘅燒橡果級黑毛豬肉眼套餐$299,同埋香燒原條鮮魚套餐$299。凡惠顧套餐加$38有一杯紅/白餐酒,加$69就可以有海鮮拼盤,生蠔肥美有海水味,鮑魚肉嫩入味,帶子盛於味噌汁內,味道配搭創新,聖子肉甜爽脆,以此價錢能品嚐幾款高質海鮮夠哂抵。牛腩羅宋湯,質地濃稠,聞落有濃郁嘅牛腩香味,顯然是落足料熬出來的。喝下去味道偏辣和咸,餐廳職員指這是濃味。松露磨菇湯,有Chef stage 同一款湯的影子,滿滿磨菇顆粒混和松露香味,不錯👍燒沙巴龍躉,即燒熱辣辣,非常大條肉厚,魚肉白皙很新鮮,配上泰式辣汁惹味非常!橡果級黑毛豬肉眼,個樣真係好似牛扒咁,無論肉嘅顏色同質感都好似牛肉,此菜式亦如chef stage 豬肋條一樣,伴以新鮮菠蘿,幫助去油膩感。肉眼炭香味十足,油花與瘦肉融合起來,又嫩又香。甜品柚
白酒
松露蘑菇湯
香燒原條鮮魚
燒橡果級黑毛豬肉眼
甜品柚子芝士餅,不太甜又有清新的柚子味,芝士加柚子配搭夠創新😋
柚子芝士餅
2017-03-15
白酒
松露蘑菇湯
香燒原條鮮魚
柚子芝士餅
今天為了慶祝小純的生日,我帶她到causeway to eat the Birthday Dinner, 因為這一間是有水準,又性價比高的餐廳,而且小純最愛吃seafood, 所以我知道她一定喜歡我今晚的安排!我們叫了兩個dinner, we add 69 dollars to have a seafood platter, 真的很抵呀!  So surprise the Seafood Platter get so many options of seafood too !頭盤有最新鮮的生蠔,法国的生蠔既新鮮又creamy, 口感一流,而帶子,鮑魚,蝦和蟶子也鮮甜無比!牛腩羅宋湯真的很濃味,牛腩炆得又香又軟,胃口大開!主角是今晚的烤原隻波士頓鮮龍蝦,賣相一流,而且熱辣辣上場,烤得剛剛好,又鮮又甜,而且很爽口,我真的很開心如此價錢竟有大大隻龍蝦!小純的也是龍蝦(半只)配牛肉眼,牛肉眼很香而且龍蝦也有很多膏,她吃得津津有味!甜品香脆焦糖蛋糕是有濃濃的朱古味,小純真的很欣賞!我最喜歡原隻波蘿雪芭,清香無比!我們叫的CoCo 和波斯貓特飲,也調製得很有水準,這餐晚飯我們破例吃了三個小時,因為

牛腩羅宋湯真的很濃味,牛腩炆得又香又軟,胃口大開!
甜品香脆焦糖蛋糕是有濃濃的朱古味,小純真的很欣賞!
我最喜歡原隻波蘿雪芭,清香無比!
我們叫的CoCo 和波斯貓特飲,也調製得很有水準,這餐晚飯我們破例吃了三個小時,因為吃得很開心!  This is a Special Birthday Dinner with my sweetie friend Sophie and she is so sweetie that to introduce a New Job Opportunity to me too.
2017-03-29
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)