2021-12-01 1696 views
🇭🇰The Butterfly Room·Afternoon Tea $798 For Two我有朋友仔之前食過呢間既tea覺得好好味 所以我地就一齊再黎食啦😌我自己覺得呢間既鹹點好食過甜點 雖然佢D甜點同scones係任添既 但係其實食一輪已經超飽 所以我地最後都無refill到🤣🤣而且呢間真係超難book 我地係9月1號準時朝早9點正入去已經要book到11月尾 仲要已經無曬禮拜六日😂·Tea Sandwiches我自己覺得佢既三文治都幾好味 第一件個蟹肉真係超有驚喜 佢D蟹肉係超級鮮 真係一疏疏咁 而且份量超多 咬落去超級滿足🦀第二件既芝士火腿都好有誠意 佢塊芝士好厚 而且好鹹香🧀之後個煙三文魚油質都唔錯既 不過呢個就無咁特別 反而最後件黑松露碎蛋三文治黑松露味幾出 不過佢個碎蛋調味就好似偏淡少少🤣·Elegant Surprise 之後佢第二個course有杯松露蘑菇忌廉湯 佢呢個係超細杯 得半隻手咁大杯 好似去左alice in wonderland咁 好搞笑💫佢味道都唔錯既 飲落幾順滑😌·Freshly Baked Delicacies之後佢個scones我都幾中意 佢係脆
🇭🇰The Butterfly Room
Afternoon Tea $798 For Two

Elegant Surprise
Freshly Baked Delicacies

之後佢個scones我都幾中意 佢係脆身D個種黎既 食落幾鬆化而且好香牛油味🧈佢個士多啤梨果醬同柑橘醬入面仲有D果肉 而且唔會太甜 我自己幾中意🍓
Pastry Trolley

因為我地有4個人 所以最後成功每樣都試到😎😎佢個拿破崙幾好味 佢個酥皮部份好鬆化 而且面頭甜甜地 我幾中意 之後佢個士多啤梨蛋糕都好有驚喜 佢粒士多啤梨超大粒 而且中間個蛋糕好濕潤 配埋個士多啤梨夾層好好味 🍰🍰之後佢個抹茶撻都唔錯既 茶味幾濃 而且中間個紅豆餡甜度都ok🍵🍵之後個芒果mousse就正正常常啦 反而佢最後個雲尼拿macaron我自己真係唔太中意 佢係超重杏仁味 重到好似食緊杏仁露咁🤭
Confectionery Trolley l Coffee or Tea
Confectionery Trolley

之後呢個就有D失望啦 佢全架車都係朱古力甜品黎既 但係佢既朱古力又唔係特別濃咁🤭比較好食係佢既朱古力香蕉撻tart 佢個撻皮幾脆 而且中間既香蕉朱古力醬幾夾🍌之後個朱古力泡芙就偏乾少少 而且個朱古力custard味道比較淡🍫之後佢個果仁朱古力bar同朱古力波就正正常常啦 個朱古力波入面係有D榛子既 所以食落好似金沙🤣🤣最後個黑森林蛋糕我就真係覺得麻麻啦 佢中間個車厘子果醬酒味太濃 所以食落好藥水🍒🤭飲品方面我個日揀左butterfly room blend 佢係偏果香少少既 飲落好舒服 好夾個tea set🥰🥰
#rbyeat
#rby西餐 #rby甜品飲品 #rbyteaset
#rby尖沙咀
📍尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
2021-11-30 260 views
生日食評~🤩Rosewood 既Butterfly Room tea buffet 一直都好難book好癲,呢個八婆下午茶要預早3個月book😂😂一路睇唔同social media平台既食評話質素下降,所以今次都平常心去試食。酒店好早已經有聖誕氣氛,原來間餐廳好細,唔怪之咁難book。有好多茶選擇,推薦佢既Butterfly Room Blend, 好香同埋沖左好多次都重好濃味。對我黎講既主菜當然係部朱古力車啦,係任食架!佢地d朱古力甜品唔太甜,冇咁滯。黑森林同朱古力tart 好好食。第2 round 食左佢地個signature 拿破輪,鍾意個口感,加埋cream食好夾😎Overall 因為我係朱古力怪,好多都岩食。都recommend 黎食,而且唔係死甜既朱古力,唔錯嘻嘻🥰
生日食評~🤩
2021-11-29 1342 views
The Butterfly Room嘅Afternoon tea除左出名好味之外,仲出名超full超難book,要每個月1號朝早9:00 sharp入official website reserve兩個月之後嘅timeslot,真係少D堅持都唔得!唔好講笑,我9月1號set定8:55a.m.嘅鬧鐘,9:00a.m. sharp入到去website猶豫左陣book星期五1p.m.定3:15p.m.好嘅時候3:15p.m.已經搶剩11月尾…完全體會左疫情下香港人為左食可以去到幾盡~ 哈哈~等到頸都長終於等到啦,懷著興奮嘅心情請半日假做乖乖女帶媽媽去high tea~ Rosewood酒店氣派非凡,等安排入座前四圍參觀都feel到濃厚嘅藝術氣息。我地獲安排坐近落地玻璃嘅位置,臨近聖誕外面set up左festive booth所以block左少少個景觀,但餐桌上放左有粒粒紅色果實嘅冬青擺設,非常應節同ig-able~ 入座後會首先安排飲品,可從紅/綠/白/黑/草本茶之中選一款,另外都有咖啡類嘅飲品,我地都覺甜品配茶會冇咁膩,所以揀左The Butterfly Room Blend同Jade

我地獲安排坐近落地玻璃嘅位置,臨近聖誕外面set up左festive booth所以block左少少個景觀,但餐桌上放左有粒粒紅色果實嘅冬青擺設,非常應節同ig-able~ 入座後會首先安排飲品,可從紅/綠/白/黑/草本茶之中選一款,另外都有咖啡類嘅飲品,我地都覺甜品配茶會冇咁膩,所以揀左The Butterfly Room Blend同Jade of Africa。兩款茶聞落都好香,媽媽嘅The Butterfly Room Blend個茶壺內置茶隔,玫瑰花香味幾出,而我嘅Jade of Africa則用茶袋裝住茶葉,味道非常berries~

等左陣Tea Sandwiches就登場啦,個presentation超吸睛,顏色配搭得好好加富有層次感~ 左到右分別係黑松露蛋沙律、魚子醬煙三文魚、軟芝士火腿伴酸瓜、牛油果蟹肉三文治。媽媽同我都鍾情牛油果蟹肉三文治,清新又fulfilling~ 魚子醬煙三文魚都非常唔錯,煙三文魚厚身而且肉質扎實,加魚子醬有畫龍點睛嘅作用。比起甜點,個人更愛呢個Tea Sandwiches!

接住就係Freshly Baked Delicacy - Scones (with/without raisin) 。我唔太好堤子乾所以揀左plain scone,媽媽就要有堤子乾嘅~ Scones細細粒,跟clotted crème、berries jam 同mandarin jam。Scones 烘得好靚仔,外層帶點crispy口感但略嫌有些少乾,加clotted crème或jam就啱啱好。Scones係可以refill嘅,不過我地選擇留quota比甜品~

一細杯嘅黑松露蘑菇湯好的骰,熱辣辣食到粒粒蘑菇嘅口感,黑松露油嘅香氣爆發,份量過下口癮啱啱好,食完鹹點、scones同飲埋蘑菇湯之後其實已經飽左一半。
黑松露蘑菇湯

期待已久嘅Pastry Trolley終於嚟到我哋張枱啦!我地係serve嘅第二枱客所以餐車上面嘅甜品仲係好滿,望落去都幾震撼。有士多啤梨蛋糕、雲呢拿拿破崙、抹茶慕絲、macaron、芒果意式奶凍。按侍應推介除拿破崙同macaron一人一件外,其餘三款share。
Pastry Trolley

Signature雲呢拿拿破崙真係唔係浪得虛明,拿破崙超鬆脆,牛油香係口腔內徘徊,雲呢拿custard又唔甜,真係好食到暈!仲有金箔係面超靚!所以佢係我encore嘅兩款甜點之中佔一席位!
雲呢拿拿破崙

芒果意式奶凍就係我encore嘅第二款甜品,panna cotta 好滑又唔漏,仲見到一點點點雲呢拿籽,真材實料冇得頂!

其實抹茶慕絲都好正,中間有層酸酸地嘅berries,好清新!本身都唔係特別好Macaron,不過嚟到當然試吓啦,真係超超超甜,所以都唔係好食得出係咩味😂
抹茶慕絲

其實真係眼闊肚窄,Pastry Trolley 過後其實已經有八至九成飽,所以鍾意朱古力嘅我係Confectionery Trolley嚟到嘅時候已經冇晒戰鬥力(超冇用)😂
Confectionery Trolley

有黑森林蛋糕、朱古力撻、朱古力泡芙、同埋兩款果仁/脆米朱古力。鐘情nuts嘅媽媽非常欣賞一片片嘅果仁朱古力。朱古力泡芙冇咩大驚喜。朱古力撻非常吸引,但原來超級漏,食完已接近被KO~相對Confectionery Trolley,我都係鐘意Pastry Trolley嘅甜品多d,因為朱古力太漏啦,所以我放棄黑森林蛋糕去encore我上面提到嘅雲呢拿拿破崙同芒果意式奶凍。

今次嘅afternoon tea experience非常良好,鹹點、雲呢拿拿破崙同芒果意式奶凍非常出色,環境同service都一流~ 我終於明點解唔難book都有咁多捧場客,兩個月嘅等待係值嘅~

2021-11-26
$439 (Tea)
黑松露蘑菇湯
雲呢拿拿破崙
抹茶慕絲
2021-11-29 252 views
The butterfly room high tea 出名難book位,要每個1號早上9點預約1到2個月後既high tea我同朋友一早個幾月前book都只係搶到5點30到7點30既時段首先簡左飲品先之後直接會上三文治(鹹點)個人覺得幾好食,麵包又軟熟🥰之後上左個湯同2個scone Scone分別有原味同提子味,仲配左3個醬再黎既就係甜點第一間餐車如下馬卡龍太甜,咬左一啖就無食士多啤梨蛋糕朋友話唔錯第2格餐車全部都係朱古力味甜品個朱古力撻過份甜,連我依個螞蟻人都食唔到,建議改善一下朱古力蛋糕好食👍🏻重酒味如果黎慶祝生日嘅話,可以喺online booking到remark 返,會有生日牌同蠟燭加俾你

首先簡左飲品先
之後直接會上三文治(鹹點)
個人覺得幾好食,麵包又軟熟🥰

之後上左個湯同2個scone
Scone分別有原味同提子味,仲配左3個醬

再黎既就係甜點
第一間餐車如下
馬卡龍太甜,咬左一啖就無食
士多啤梨蛋糕朋友話唔錯

第2格餐車全部都係朱古力味甜品
個朱古力撻過份甜,連我依個螞蟻人都食唔到,建議改善一下
朱古力蛋糕好食👍🏻重酒味

2021-11-26
  • Tea Sandwiches
不太記得是提早了一個月還是兩個月前預約的high tea了😳只知道真的很full,要較準時間搶才能預約成功的呢🤪我倒是沒有這方面的能力,還是朋友的厲害才能一試😍-之前staycation已來過Rosewood🏨但今次才知道The Butterfly Room原來在這裡~一進來環境比想像中細,大概能容納十多張預約吧!環境很舒服,可以和朋友很休閒地享受這個時光🥳-🌟Afternoon Tea $798 for two這裡除了tea sandwiches之外,其他都可以隨意refill的😊當時心想一定要來大吃特吃,瘋狂地吃上幾轉,結果是真的吃不下😵‍💫印象中只有兩款是真的有encore的😳😳(就是Scones及Mille Feuille~)而這裡的afternoon tea亦有別於其他酒店的,當享用完鹹點後店員便會推著高貴的trolley來介紹,而自己亦可以隨意選擇喜歡的甜點去試🤪-🎈Tea Sandwiches & Elegant Surprise 鹹點好食!!我其實喜歡吃鹹點多過甜點🤩鹹點有四款分別是煙三文魚三文治、松露碎蛋三文治、牛油果蟹肉三文治及芝士火腿三文治~特別喜歡牛油果蟹肉及松
🌟Afternoon Tea $798 for two
Tea Sandwiches

鹹點好食!!我其實喜歡吃鹹點多過甜點🤩鹹點有四款分別是煙三文魚三文治、松露碎蛋三文治、牛油果蟹肉三文治及芝士火腿三文治~特別喜歡牛油果蟹肉及松露碎蛋,吃起上來很清新,若松露味更濃郁一點便最好了哈哈😆比較特別的是還附上了松露蘑菇忌廉湯,雖然細細杯但松露味超突出的~
🎈Freshly Baked Delicacies
Freshly Baked Delicacies

這裡的scone有原味及提子口味,除了有平時提供的clotted cream及jam外,還有橙皮果醬~Scone吃起上來比較濕潤還很鬆化💖
🎈Pastry Trolley
Pastry Trolley

相對比較有驚喜~不得不提及它的signature雲呢拿拿破崙做得非常好🤤拿破崙酥脆而且甜度剛好~芒果mousse及紅桑子味馬卡龍都不錯👍🏻個人喜歡pastry trolley多過confectionery trolley😎
🎈Confectionery Trolley
Confectionery Trolley

整車都是朱古力口味的甜點~有黑森林蛋糕🍰、果仁朱古力、朱古力泡芙等~我覺得黑森林蛋糕最特別,因為冧酒味道好重,感覺好正宗!而其他都是正常水準😊但這個吃了幾款後就有點兒膩(事實上只是吃了兩三款 已沒有全都都試)~
🎈Drinks
可以選擇茶或咖啡~沒想到這裏是飲品都可以refill的喔😌最後喝了兩杯Latte才離開☕️
整體來說幾滿意都真心幾高質❤️不過就緊記每個月的1號0900才開放預約哦~
🔸The Butterfly Room
📍尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
2021-11-04
$439 (Tea)
2021-11-20 328 views
Rosewood嘅tea不嬲都好出名🤪如果唔準時9點入去book基本上唔會食到😬兩個月前特登較定鬧鐘⏰起身book就終於有機會試到喇🤤同傳統嘅英式下午茶唔同,呢到唔係用三層架上,而係逐少逐少咁上,而且每日嘅餐點都會有啲分別🤏🏻由於太多嘢食嘅關係呢到淨係講一個general嘅印象先上嘅係鹹點係4款三文治🥪最好食嘅係黑松露蛋沙律三文治,不過其實我個人覺得四樣鹹點都係三文治有少少頹😂Elegant surprise嘅黑松露湯幾濃同creamy😋之後上嘅甜點就可以無限refill😍先講佢哋嘅scone真心好好食🤤好鬆化,而且上到嚟都係微暖,加埋clotted cream and jam 一流🤤所以都refill咗兩件可能個人唔係特別鍾意朱古力,所以呢個trolley嘅甜品就麻麻哋喇🙈普遍都偏甜偏膩,最好食係raspberry chocolate cake因為呢個係最唔膩個個,而蛋糕都幾鬆軟幾好食最後嘅甜點trolley反而幾好食😍見到每個foodie影出嚟嘅相都唔同,應該係會轉款,當日嘅雲呢嗱拿破崙夠酥化,芝士蛋糕都幾滑🥰其他就唔難食但又未至於好食😂另外嗌咗一杯tea champagne co

另外嗌咗一杯tea champagne cocktail其實就普普通通,不過難得嚟到食tea就嗌一杯增加下儀式感😆

其實平時見到佢哋有其他更加好食嘅鹹甜點,但以我當日嘅食物嚟講400蚊一個人都有少少貴,不過有時覺得食下午茶係食環境、服務,當日嘅staff都好友善有禮貌,好關心客人嘅需要,主動refill下食物同茶,亦都會問下我哋滿唔滿意啲食物嘅質素,環境夠晒寫意☺️相比起其他五星級酒店嘅下午茶,呢間嘅體驗係我最滿意(咁當然價錢都係最貴😂)久唔久嚟呢度畀自己放鬆一下都ok嘅☕️🫖
2021-11-16 306 views
幾個月前瘋狂f5既收穫試試全港最難book既下午茶,一去到有好好服務,雖然冇3層架,但一樣樣有先後次序上,反而食得好舒服,要讚讚個咸點三文治好好食,甜點樣樣都好食,試晒所有已經好飽,有得無限食都食唔落
幾個月前瘋狂f5既收穫

2021-11-16
Type of Meal
Tea
  • Tea  sandwiches
2021-11-16 3545 views
🦋久仰大名的《The Butterfly Room》下午茶話要兩個月前book先有位,仲要月頭上網定時搶咁誇張,呢排愛上左high tea的貓妹嚷著想食好耐,竟然自己係兩個月前book咗位,來慶祝一下呢對high tea腳週年紀念,今次就輪到熊妹受惠,真係辛苦哂!📌地理位置就係近排最新興起的《Rosewood Hotel》2樓,其實酒店級數頂尖到都榮升到全港數一數二,當中出品的餐廳咁出名就絕對係相映成趣。📌嘩!一踏入《The Butterfly Room》的門口,簡直係貴氣逼人。首先,兩層高的樓底令空間感十足,一啲壓迫感都無,好似講野幾大聲都無咩迴響咁,另外,周邊的裝潢加入了蝴蝶🦋的元素,雖然五顏六色🎨,顏色鮮豔,但設計簡潔,唔會令人花多眼亂👀。📌有二人窗邊枱,有四人沙發枱,高背靠椅,坐落去微微向下傾,然後向後挨上椅背,感覺類似坐大班椅,歎杯茶吃件甜點,舒服又寫意,這就是歎下午茶的享受。📌另外,還有花瓣形設計的靠背椅,可以擺放行李或者上座,設計非常特別,雍容華麗,花形又能襯托蝴蝶廳的格調,熊妹都想擁有一張安放在家中,如果有咁大個廳的話。📌《The Butterfly Room》下午茶好

📌《The Butterfly Room》下午茶好特別,食物都係包括典型下午茶小點都有的三文治、甜點、鬆餅、咖啡或者,但呈現的形式比較特別,先會送上一碟四款的手指三文治,然後店員會推出西式點心餐車,送上英式鬆餅連果醬,接著再推出另一架甜點酥餅蛋糕餐車,最後會推出招牌71.5度朱古力甜品餐車,所有餐車款的甜品茶點都可無限量添點,而餐牌都唔會顯示餐車所有茶點的名稱,但會有店員講解是日提供的茶點,有別於一般的三層架下午茶,有人服務之餘,再加多點食客與店員的交流,令到食客更能融入餐廳當中,不至於只停留在自己飯枱,成個下午茶的流程感覺都非常特別。

📌《The Butterfly Room》出名茶品,有招牌「The Butterfly Room Blend Tea」、綠茶、紅茶、白茶、黑茶同洋甘菊草本茶,幾乎各類茶款都有齊,一定揀啱一款心水。

📌價錢為$798兩位,如果以可以無限添食嘅優待,咁高級嘅地方享受呢個下午茶,呢個價錢真係絕對抵食。

Tea  Sandwiches
Tea Sandwiches
首先奉上一碟四款八件嘅手指三文治,都知道大家餓着個肚嚟任食下午茶,三文治先醫醫個肚先。

聽店員講解後,四款三文治包括牛油果蟹肉、芝士火腿、魚子醬煙三文魚同黑松露蛋沙律,老實講呢四款口味熊妹都好啱食,全部用料都好新鮮,特別係煙三文魚,咬落去仲有好新鮮嘅三文魚油脂泌出來,魚肉冇渣;牛油果整成溶,搽喺麵包上薄薄一片,味道唔係好出,蟹肉絲好新鮮,淡淡蟹肉好滿足。

而貓妹就最欣賞由細到大都最愛食嘅芝士火腿,熊妹都聯想起中學時期,貓妹就一定會揀芝士火腿三文治做早餐,不過呢款芝士火腿三文治又真係技勝一籌,芝士片味好濃郁又厚,唔係一般淡芝士片,火腿片本身雖然薄,但重疊左幾層,增加左口感,酒店級數嘅平民美食果然係非同凡響。

而熊妹最欣賞係食到最後一件嘅黑松露蛋沙律,超級驚喜嘅係有成片黑松露喺三文治上面,超鮮嘅黑松露味道喺口腔裏縈繞咗一陣,同平平無奇嘅蛋沙律三文治味道非常之夾。

Elegant  Surprise
Elegant Surprise
店員突然送上一人一小杯灰色湯,真係好驚喜喎!餐牌都唔見有呢款菜式嘅,聞落已經係好香嘅黑松露味,即係黑松露湯。

湯質好濃稠,食到絞碎左嘅粒粒野菌,同黑松露烹調埋一齊真係超級香,趁熱飲係可以暖下胃,放涼飲,黑松露味都依然係咁強烈,果然係用料上乘,不失材料嘅味道。

Freshly Baked Delicacies
新鮮烘焙嘅甜點就即係英式鬆餅啦!同樣地都係有牛油原味同埋提子乾味,咁就每款一件試吓啦。跟上嘅果醬有士多啤梨果醬、金橘果醬同埋clotted cream。

《The Butterfly Room》鬆餅就未至於稱得上係三甲位置之上啦,口感係鬆脆嘅,牛油味都重嘅,只係未做到外脆內軟嘅感覺,成件事係成個鬆餅都偏鬆脆,甚至內裏都係同一樣嘅感覺食落去就好似食一件厚層啲鬆脆嘅牛油曲奇餅,就冇咗本身鬆餅入邊應該比較軟淋的牛油鬆化嘅質感,咁就遜色咗啲啦。而果醬味道都幾唔錯,唔會偏甜,熊妹都係揀上最愛嘅clotted cream。

Pastry Trolley
呢款係甜點餐車,有五款甜品可以揀,有抹茶紅豆慕絲撻、無花果忌廉蛋糕、經典拿破崙、馬卡龍同埋芒果牛奶布丁。

甜品款味道有啲偏甜,忌廉蛋糕質感軟熟,不過甜咗少少,外層嘅忌廉係幾creamy的,入口即溶。

馬卡龍係百香果味,酸酸甜甜,變成唔係得macaron假甜嘅味道。

牛奶布丁都幾香雲呢拿味,布丁口感唔硬,味道又唔甜,不過上面點綴嘅芒果粒就比較偏酸,酸到蓋過咗牛奶嘅味道。

最好味一定係拿破崙酥皮好酥脆,入邊嘅牛奶忌廉又唔係好甜,一件細細地,貓妹都說要再encore。

抹茶控嘅熊妹都係會投返抹茶甜品一票,抹茶味真係幾香濃,食得出用上價錢不菲嘅抹茶粉,少少苦苦澀澀但又有紅豆蓉嘅中和,成件事就好夾啦。

Confectionery Trolley
再來嘅餐車係《The Butterfly Room》招牌71.5度朱古力甜品車,用上各款濃度嘅朱古力製成嘅朱古力甜品,有招牌71.5度朱古力黑森林蛋糕、朱古力撻、朱古力泡芙、拖肥百香果味朱古力,仲有一塊塊果仁朱古力可以食添,完全啱晒朱古力愛好者貓妹,成款車嘅朱古力甜點都俾佢食晒,咪話唔誇張,最後貓妹結論係朱古力🍫都係就咁食最好味。

Tea  Selection
Tea Selection
The Butterfly Room Blend Tea
熊妹當然揀上招牌茶款「The Butterfly Room Blend Tea」試下喇。

以綠茶為底,加入左果茶同花茶,好清香又有果茶嘅甜味,絕對係值得一試嘅招牌茶品,唔錯。

TWG 1837 Black
貓妹就想試吓濃啲嘅茶,揀上黑茶葉,TWG茶葉就當然出名啦,茶味係幾濃,食完一堆甜點之後可以用呢個濃茶嚟洗淡口腔的甜味,呢個配搭都可以。

📌想keep住呢份高檔次享受,門口更有餅店檔位售賣幾款招牌甜點可以外帶,keep住呢份開心帶回家。

📌熊妹貓妹舒舒服服坐足兩個鐘,傾足兩個鐘,飲啖茶又食個茶點,傾下以前又談下現況,感概時間的流逝,又到黃昏了,就像係蝴蝶廳內了個時間輪迴,都仲有下一場,相信到訪的每位都有自己的回憶感受,咁受歡迎一定有佢的價值。
2021-10-24
$421 (Tea)
Anniversary
Tea  Sandwiches
Elegant  Surprise
Tea  Selection
2021-11-15 285 views
要提早起碼一個月才book到既Butterfly Room 下午茶 試過就好了☻ 捨棄了下午茶三層架 而係一個一個course上菜 ▴1ˢᵀ course有四款鹹點特色三文治 味道很不錯😌 2ᴺᴰ course一杯mini蘑菇濃湯3ᴿᴰ courseScone 有Plain& Raisin兩款口味 我哋私心喜歡Raisin口味 有濃濃既牛油香味加上少少提子乾既微甜 最特別係餐廳提供既三款醬中既🍊醬 幾特別☺️ 喜歡食scone既朋友仔一定好開心因為呢度既scone係無限添既 4ᵀᴴ course甜點係以推車既形式讓客人任意挑選 有兩架車既甜品 讓人心心眼😍 同scone一樣 甜品都係無限添加架 鍾意食甜品既朋友仔一定好興奮🥰不過我哋都係每款淺嚐就已經好飽😂茶類有幾款可供選擇 tea menu有介紹每款茶既味道同特色 我哋分別揀左 ᵀᴴᴱ ᴮᵁᵀᵀᴱᴿᶠᴸᵞ ᴿᴼᴼᴹ ᴮᴸᴱᴺᴰ 同埋 ᶜᴴᴼᶜᴼ ᴹᴵᴺᵀ ᵀᴿᵁᶠᶠᴸᴱ 味道幾特別❤️

1ˢᵀ course

4ᵀᴴ course

2021-11-14
  • scone
2021-11-10 259 views
傳說中最難book嘅下午茶九月頭朝早上時間佢地嘅官網bookBook咗兩個月終於試到坐嘅位置係窗口位 但好可惜對住嘅係停車場位 無乜view講一講個menu $798 for 2 另加加一服務費佢哋嘅Afternoon tea係分開上 首先上嘅係鹹點 三文治有四種不同的味道 分別有蛋沙律,火腿芝士,煙三文魚,同埋最後嘅松露。我個人最喜歡嘅係火腿芝士,芝士非常濃郁 而且係有少少溶化咗嘅質地,非常之不錯。之後就有一杯蘑菇湯 然後開始就到甜點 鬆餅 醬就有橙,草莓同cream呢個有少少乾有兩架 Pasty Trolley 一架有芒果蛋糕,芒果杯,拿破崙抹茶撻同埋馬卡龍。每樣嗌咗一件嚟試下,個 staff好好推介我哋拿破崙可以拎多件 果然最好食係拿破崙朱古力個架Trolley個人就覺得有啲普通甜食同飲品都係可以refill的 但我哋已經好飽就無要refill
傳說中最難book嘅下午茶
九月頭朝早上時間佢地嘅官網book
Book咗兩個月終於試到
坐嘅位置係窗口位 但好可惜對住嘅係停車場位 無乜view
講一講個menu $798 for 2 另加加一服務費
佢哋嘅Afternoon tea係分開上
首先上嘅係鹹點 三文治
之後就有一杯蘑菇湯
然後開始就到甜點 鬆餅 醬就有橙,草莓同cream
呢個有少少乾
朱古力個架Trolley個人就覺得有啲普通
2021-11-09 249 views
📍 𝐓𝐡𝐞 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫𝐟𝐥𝐲 𝐑𝐨𝐨𝐦香港最難Book嘅下午茶☕️,我係9月1日上午9點係官網Book左今日去食😋期待已久,去到餐廳嘅時候職員好細心咁問我同朋友有冇食物敏感🙇🏻‍♀️我本身對堅果類食物有敏感所以職員有幫我預備無堅果食品。我覺得因為我哋坐近窗嘅位置,有少少背光所以影相唔係特別靚,同埋冷氣好凍🌝如果大家需要預約嘅話記得我每個月嘅1號9點鐘去官網搶🙌🏻叫左一壺Choco Mint Truffle同Emperor’s White Garden ,可能飲唔慣所以覺得兩壺茶都係怪怪地,白茶好似飲緊香水咁🥶,相比之下Choco Mint Truffle好似好味啲飲到最尾感覺好似有少少薄荷味道🫖蟹肉牛油果青瓜三文治:包身較乾,蟹肉味香濃而且突出,反而食唔到牛油果味,四款三文治我覺得最好食係呢款,因為食落去好清新🌱芝士火腿三文治:麵包亦煮係偏乾,夾心嘅芝士鹹鹹地好creamy,同平時嘅芝士片唔同,上面亦有酸洋蔥、酸青瓜,我覺得如果宣揚重擺喺中間嗰夾心應該都會唔錯。魚子醬煙燻三文魚三文治,煙熏味真係幾重,中間嘅煙三文魚片毫不吝嗇,非常厚,口感一級棒👍🏻黑松露蛋沙律三文治,雖然食落口松露味極重
📍 𝐓𝐡𝐞 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫𝐟𝐥𝐲 𝐑𝐨𝐨𝐦

黑松露蛋沙律三文治,雖然食落口松露味極重,但係感覺上好似同蛋沙律嘅內餡料唔係好夾,我認為如果個蛋鹹少少會比較好食🥺

細細杯嘅蘑菇湯雖然佢好迷你,但好夠熱,有適量嘅蘑菇碎,比坊間普通餐廳嘅蘑菇湯相對上冇咁鹹,質地唔算太稠,好creamy好正🙌🏻🙌🏻

Scone好鬆脆,尤其是個餅底脆卜卜,其實我食完一個之後refill左4個😂佢嘅果醬有兩個味,分別係鮮橙整出嚟果醬,有大量橙肉,唔會太甜,雜莓果醬亦都係酸酸甜甜,Butter Cream比起普通牛油🧈

之後就係最期待嘅餐車出巡,由於我唔識得堅果嘅關係所以其實餐廳嘅每一款我全部都唔食得😂,我朋友每一樣多叫咗一份佢試吓個口感然後send俾我影吓相😍

抹紅豆慕絲撻,上面噴咗一層好薄嘅抹茶粉,中間抹茶慕絲味道香濃而不苦澀,中間嘅紅豆同抹茶好夾,下面嘅餅底牛油味好重,雖然係硬嘅但係餅底唔會太厚💚

拿破崙,呢個果然係Rosewood嘅招牌菜,呢個拿破崙真係超級好食😋我認為中間嘅嗰個cream好友咖啡/奶茶加雲呢拿咁嘅吉士味,餅皮脆脆

檸檬馬卡龍🍋,好酸好酸,唔係太甜杏仁味好重,正常馬卡龍口感冇乜特別😉

草莓忌廉蛋糕🎂,好普通,啲cream好啖,就好似普通嘅草莓忌廉蛋糕咁

朱古力三兄弟,呢三粒圓形嘅朱古力,入邊有一粒榛子果仁,一食落口脆卜卜,感覺好特別

朱古力香蕉撻,香蕉味適中唔會蓋過朱古力嘅味,上面嘅朱古力漿有少少酒嘅味道,有一種甜而不膩嘅感覺

朱古力忌廉泡芙,中間嘅朱古力cream入邊有少少脆米,口感豐富,呢個睇賣相好甜但係食落去偏苦,有少少意想不到的感覺

牛奶朱古力碎塊,好少牛奶朱古力係唔甜,做得幾好唔會令人覺得太膩,中間有說嘅花生、果仁,

朱古力黑森林蛋糕,上面有偏苦嘅朱古力碎,中間有Cream同酒心嘅餡料,雖然佢賣相好普通好似街邊檔口嘅黑森林蛋糕,不過總括來講我覺得朱古力嘅食物佢係算最好食。酒心同埋朱古力嘅比例平衡,調校得非常之好。

雜果杯入邊有士多啤梨紅莓黑莓藍莓,我覺得佢本身入邊嘅水果偏酸,所以有點果醬一齊食,咁樣就會冇咁酸。🍓

之後一個紅莓嘅果凍杯,呢個果凍杯個口感同味道好奇怪🥶好似有少少豆奶加維他奶嘅味道,而佢嘅口感係唔似啫喱亦都唔似果凍,偏硬,好似魚膠粉落得太多嘅感覺。🤮

水果軟心朱古力、茉莉花香朱古力、酒心朱古力,呢三粒朱古力都比我想像中好食唔會好甜中間仲會有唔同嘅味👍🏻

杏脯朱古力塊,太甜了,食完之後起晒痰🤮

芒果椰汁杯,一個好似食緊芒果糯米飯咁兩個字講晒!好味😋

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢💸:埋單$877

餐廳資料📋: The Butterfly Room
🕌地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
☎️電話: 38918732
2021-11-09
$350 (Tea)
  • Tea  sandwiches
2021-11-02 2290 views
位於尖沙咀嘅The Butterfly Room兩個月前預約的下午茶,雖然限時兩小時,但評價都好高餐廳地方唔算大但好優雅,牆上掛咗好多名畫,但都係對食物吸引我多啲首先每人送咗杯香檳🍾️或有氣茶給我們,而每隻杯都畫上圖案,好特別蘑菇湯:細細杯但好香濃,我一個人都可以飲哂4杯無問題三文治🥪:4款咸三文治好好味,特別是黑松露三文治,松露味好香好香鬆餅有兩款(有提子🍇或無提子),我就鍾意無提子那隻多啲,Buttercream 好香濃;橙味&士多啤梨jam應該homemade嘅,都好好食甜品車有兩架,一架差不多全部係朱古力,甜品係無限制任食的。朱古力好香但每樣跟朋友分半件就已經好飽喇甜品選擇都算幾多,我都未試得哂,不過真係食唔落拿破崙餅:呢個真係好好食,多層又鬆脆,我食咗兩件因為甜品真係好膩,所以今日唔飲咖啡要飲茶消滯。我個人比較喜歡「The Butterfly Room Blend」&「Jasmine Queen」,清清口又食多件甜品。今次試唔哂咁多款甜品,下次要再來💪🏻

蘑菇湯:細細杯但好香濃,我一個人都可以飲哂4杯無問題

甜品選擇都算幾多,我都未試得哂,不過真係食唔落

拿破崙餅:呢個真係好好食,多層又鬆脆,我食咗兩件

$400 (Tea)
壹位難求 網上有這樣評價 每月一號上午 九時開放預訂 之後第三 四個月 的下午茶 平日分三節 週未週日四節 每次用餐二小時 最好你是無底線 若是左揀右選 那個時間好 很難訂位成功的 😅😅我是八月初預訂 兩人收費 連加10% 8百多元 整個過程 由怕你忘記 已預約 提早通知 到安排入座 每個環節 仔細介紹 服務都是 超貼心的 加上食物質素極高 完全不會覺得不值 🧁🧁整個下午茶 分六節 4.5.6. 可以無限次添加1.各式咖啡 紅茶 綠茶 中國茶 ☕☕我們選了 綠茶 Ocean Voyage 帶有水果 花味 好配合甜點 花草茶 洋甘菊 Chamomile 花香味濃 🌼🌼2.高級三文治 四款 🥪🥪牛油果 蟹肉 🥑🥑芝士火腿 🧀🧀魚子醬 煙三文魚 🐟🐟蛋沙律 黑松露 🥚🥚我們不愛吃 煙三文魚 所以改了份 牛油果 蟹肉 方包質地軟滑 內餡份量恰當 口味清新 高質精緻三文治 🍞🍞3.黑松露 磨菇湯 🥣🥣幼滑帶微微粒狀 香滑濃郁 又不會過度 口感細膩 🍄🍄4.英式鬆餅 鮮奶油 兩款果醬 🍽🍽原味 提子味 兩款司康餅 稍帶點厚實 牛油味不太重 還可以接受 配士多啤梨醬 及較罕見的 檸檬橙醬 有果肉顆粒

整個下午茶 分六節 4.5.6. 可以無限次添加

蛋沙律 黑松露 🥚🥚

3.黑松露 磨菇湯 🥣🥣
幼滑帶微微粒狀 香滑濃郁 又不會過度 口感細膩 🍄🍄

4.英式鬆餅 鮮奶油 兩款果醬 🍽🍽
原味 提子味 兩款司康餅 稍帶點厚實 牛油味不太重 還可以接受 配士多啤梨醬 及較罕見的 檸檬橙醬 有果肉顆粒 酸甜酸甜 味道有層次 清新 加上 Clotted Cream 下午茶無敵組合 🍊🍊

5.朱古力 甜品車 🍫🍫
黑森林櫻桃蛋糕 🍒🍒
香蕉泥 朱古力撻 🍌🍌
朱古力 泡芙 🍫🍫
軟心 朱古力 😋😋
脆杏仁 黑朱古力 脆餅 🥜🥜

大部份 朱古力甜點 用上 Dark chocolate 並沒有想像中甜 濃濃的朱古力 絕對令狂迷大滿足 吃個夠 🍩🍩

6.招牌甜品車 🧁🧁
無花果 鮮忌廉蛋糕 🍰🍰
招牌 拿破崙 千層酥 🥛🥛
綠茶撻 🍵🍵
馬卡龍 🍪🍪
芒果奶酪 🥭🥭

店家招牌 拿破崙 千層酥 酥皮可能放久了 不夠脆 無花果 鮮忌廉蛋糕 芒果奶酪 是我最喜歡吃的 鮮忌廉 質感綿密 甜度適中 是我吃過 最美味的 💯💯

餐廳環境不大 餐桌距離寬敞 燈光陰暗柔和 播放著讓人放鬆的歌曲 雖限2小時 但足夠 給你舒適享受 🦋🦋

2021-10-26
  • Pastry Trolley
  • Confectionery Trolley
2021-10-28 1445 views
𝔗𝔥𝔢 𝔅𝔲𝔱𝔱𝔢𝔯𝔣𝔩𝔶 ℜ𝔬𝔬𝔪 🦋$798/2一位難求嘅afternoon tea,要早2個月book,可能因為期望太高而有啲失望🙈食物有2-3樣幾好食,環境坐得舒服但唔係打卡路線,限時2個鐘其實有啲趕🙈但service 係幾好𝔗𝔢𝔞 𝔰𝔞𝔫𝔡𝔴𝔦𝔠𝔥𝔢𝔰🥪4 款三文治,蟹肉好creamy 好食,芝士火腿足夠芝士香同texture 有少少拉絲,其他兩款就正常𝔈𝔩𝔢𝔤𝔞𝔫𝔱 𝔰𝔲𝔯𝔭𝔯𝔦𝔰𝔢🍄蘑菇湯:蘑菇味唔算好香,但又係好creamy👍Scones: 味道幾好香氣十足,但有少少少少偏乾,幾鐘意個marmalade 唔會太甜然後好refreshing🤩𝔓𝔞𝔰𝔱𝔯𝔶 𝔗𝔯𝔬𝔩𝔩𝔢𝔶🍰應該係大部分人嘅重點🤩拿破崙我encore 左2-3 次,cream 好有奶香好smooth,酥皮好flaky,但因為細件左好多😕個比例唔係好啱其他選擇仲有無花果蛋糕、抹茶撻、芒果panna cotta,抹茶撻都encore 左一次,其他就真係一般,蛋糕又係乾,panna cotta 溶溶地ℭ𝔬𝔫𝔣𝔢𝔠𝔱𝔦𝔬𝔫𝔢𝔯𝔶 𝔗𝔯𝔬𝔩𝔩𝔢𝔶🍫In general 幾高質,但因為感覺唔係好特別所以都無乜特別印象🙈朱
𝔗𝔥𝔢 𝔅𝔲𝔱𝔱𝔢𝔯𝔣𝔩𝔶 ℜ𝔬𝔬𝔪 🦋$798/2

𝔗𝔢𝔞 𝔰𝔞𝔫𝔡𝔴𝔦𝔠𝔥𝔢𝔰🥪
Sandwiches

𝔈𝔩𝔢𝔤𝔞𝔫𝔱 𝔰𝔲𝔯𝔭𝔯𝔦𝔰𝔢🍄
Elegant  surprise

蘑菇湯:蘑菇味唔算好香,但又係好creamy👍

𝔓𝔞𝔰𝔱𝔯𝔶 𝔗𝔯𝔬𝔩𝔩𝔢𝔶🍰

ℭ𝔬𝔫𝔣𝔢𝔠𝔱𝔦𝔬𝔫𝔢𝔯𝔶 𝔗𝔯𝔬𝔩𝔩𝔢𝔶🍫
朱古力香蕉tart:流心好smooth 香蕉係畫龍點睛,撻皮有牛油香同脆
朱古力泡芙:好啱朱古力控:係大人朱古力😋😋但泡芙體就一般
黑森林蛋糕:聽講都係signature 但就覺得一般,又係偏乾
Walnut choco bar:好食但唔係特別

茶☕️
House blend 好香好fruity
choco truffle mint white tea: 好清嘅茶,just a tinge of choco 同mint 所以唔兀突
Sandwiches
Elegant  surprise
  • scone
╰𝐑𝐨𝐬𝐰𝐰𝐨𝐨𝐝 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧t 𝐓𝐞𝐚╮黎緊一連幾個post都會係Rosewood既 afternoon Tea 期待咗好耐既Rosewood下午茶佢地每個月既1號0900會開放booking印象好似係兩個月之前開始book上個月終於成功book到了🤣🤣Price $789 for two𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐰𝐢𝐜𝐡𝐞𝐬一共有四款 右起分別係༊࿔ཾ 牛油果蟹肉三文治༂࿐入口包身比較乾 不過蟹肉味都出 反而唔係好食到牛油果味༊࿔ཾ 芝士火腿三文治༂࿐芝士味好重 非常突出༊࿔ཾ 魚子醬煙三文魚三文治༂࿐呢個既包體幾鬆軟 好有鮮味 煙三文魚好豐厚 口感好正༊࿔ཾ 黑松露碎蛋三文治༂࿐四款入面最喜歡既一個 黑松露味好濃 質感好軟熟總括黎講三文治屬於正常發揮 味道唔算好特別或者好驚艷 ༊࿔ཾ 𝐄𝐥𝐞𝐠𝐚𝐧𝐭 𝐒𝐮𝐫𝐩𝐫𝐢𝐬𝐞 ༂࿐黑松露蘑菇湯 喜歡佢既size好迷你 黑松露味超級濃 質地creamy𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐃𝐞𝐥𝐢𝐜𝐢𝐨𝐮𝐬其實就係Scone 🥰 Scone質地少少咁 就咁食會Jam口 要配clotted cream或者Jam Jam有兩款口味 分別係橙味🍊同士多啤梨味🍓 我幾欣賞佢
╰𝐑𝐨𝐬𝐰𝐰𝐨𝐨𝐝 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧t 𝐓𝐞𝐚╮

四款入面最喜歡既一個 黑松露味好濃 質感好軟熟
總括黎講三文治屬於正常發揮 味道唔算好特別或者好驚艷

༊࿔ཾ 𝐄𝐥𝐞𝐠𝐚𝐧𝐭 𝐒𝐮𝐫𝐩𝐫𝐢𝐬𝐞 ༂࿐

𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐃𝐞𝐥𝐢𝐜𝐢𝐨𝐮𝐬
其實就係Scone 🥰 Scone質地少少咁 就咁食會Jam口 要配clotted cream或者Jam Jam有兩款口味 分別係橙味🍊同士多啤梨味🍓 我幾欣賞佢地個橙味 好fresh唔算好甜

𝐏𝐚𝐬𝐭𝐫𝐲 𝐓𝐫𝐨𝐥𝐥𝐞𝐲
隆重期待佢地架車車😂😂呢架車主要都係朱古力甜品 有朱古力Tart、杏仁朱古力、黑森林蛋糕、朱古力杯同朱古力蛋捲
我覺得最好食係黑森林蛋糕 蛋糕質感軟綿綿 層次分明 蛋糕酒味濃郁 夾埋中間酸酸甜甜既果醬感覺無咁膩 其次係杏仁朱古力都好香滑杏仁好大粒 個朱古力杯都有驚喜 酒味好濃郁呢~

𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧𝐞𝐫𝐲 𝐓𝐫𝐨𝐥𝐥𝐞𝐲

𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐫𝐢𝐨𝐧
揀咗Latte同Dark Chocolate❤️

📍 The Butterfly Room
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
#RWJourneys #sharemyyyfood_tst
#eatwithhkfoodgps