2018-07-04 70 views
想浪漫下帶埋寶寶黎食燭光意大利晚餐,嘩!真係好浪漫啊 ╮(╯▽╰)╭地點好易搵就係SOHO 附近, 伊利近街斜路行上兩步就會見到;上樓梯到1樓,好熱情既侍應招呼我地,好彩我地一早已經訂左位首先叫左杯Sparkling黎做個WELCOME DRINK ,味道不太dry,  反而有一陣甜香, 帶黎清爽醒胃既感覺。order 左兩個前菜,APPETIZER DRUSCHETTA +  GRILLED TOMINO CHEESE  滿滿既番茄配上新鮮橄欖油同羅勒加上簡單既調味,番茄既酸酸味味做前菜真係令人好開胃;另外微微燒焦既Toma cheese 帶香濃既芝士味次餘, 仲有一陣炭烤香,係好特別既口味。加多一啖汽酒, 微微汽泡同酒精蒸發, 片刻令口腔充滿炭烤香以及其回甘,齒頰留香,味道好豐富。 主菜叫左Spaghetti Pesto同薄餅Pizza Margherita. 好明顯兩個Main Course 都係 homemade.  先講Pizza,  餅皮鬆軟,帶麵粉香,茄醬以新鮮蕃茄煮製, 再加以Mozzarella 成主調。 絕對食唔到個種人工味。 Spaghetti Pesto 的pe

主菜叫左Spaghetti Pesto同薄餅Pizza Margherita. 好明顯兩個Main Course 都係 homemade.  先講Pizza,  餅皮鬆軟,帶麵粉香,茄醬以新鮮蕃茄煮製, 再加以Mozzarella 成主調。 絕對食唔到個種人工味。 Spaghetti Pesto 的pesto sause 的 garlic 香較遜色, 而Olive oil 卻太多, 變得相對Heavy,  Pizza 比較可口出色。

享受完杯White wine, 然後再Order 了一個 Rib Eye steak 肉眼牛扒 serve with Hot Stone。 牛扒上還能清楚看到清楚紋理,牛扒是用熱石板上,肉汁鮮嫩又多汁, 脂肪比例平均牛味濃郁, 微微韌度非常有口感。 此外一讚, 呢到牛扒會伴以4款醬汁
1. 黑醋+olive oil 2. 白松露油 3.lemon juice + garlic 同 4. Olive oil + Chilli.  我個人認為最出色就係白松露油, 松露跟steak既油香配襯得可謂相得益彰。最後來一口紅酒, 一灑膩意。

當然, 一頓浪漫既晚餐一定要有最愛既TIRAMISU出現。

一班朋友或者2個人想坐底傾計,食飯+飲酒可以黎食到
1K
2018-07-04 616 views
今晚很高興家姐同我在中環蘇豪區一間意大利餐廳補慶祝生日晚飯😊😊我們到了中環蘇豪伊利近街的The Italian club wine bar, steak house and pizza gourmet 來一個優雅的意大利大餐😁😁👌🏻👌🏻當坐底時侍應會馬上送上一杯餐前酒🥂及麵包🍞,餐前酒是 sparkling wine 好重果香味,好易入口。麵包也很新鮮同香脆,而且仲不停為食客refill。前菜我哋order了Bruschetta & Fassona Beef Tartare. Burschetta 我好喜歡,因為蕃茄很新鮮🍅🍅,好開胃。Fassona Beef Tartare 我個人覺得ok,不大興趣,反而家姐就很喜歡,她說牛肉很香,味道跟ham很相似。Pizza 方面🍕 Margherita 又簡單又好食,又係滿佈我愛的🍅🍅蕃茄醬和美味的水牛芝士,so yummy 😍😍意粉呢~我就叫了🍝Spaghetti Mediterranean Sauce 醬汁係homemade 架,又係蕃茄味濃厚,意粉硬度恰到好處不太軟也不太硬,有咬口及彈性 perfect 👌🏻👌🏻Steak是肉眼扒半成熟,

麵包也很新鮮同香脆,而且仲不停為食客refill。

Steak是肉眼扒半成熟,用Hot Stone熱住上 🐮 牛扒肉質好嫩,肉汁緊緊鎖住冇血淋淋的感覺,唔需要點醬汁原汁原味都勁好食😋😋😋食紅肉又點少得配紅酒呢~🍸上菜前侍應都會一早幫你斟上一杯紅酒,真係好專業同細心,服務態度超好同有禮💁‍♀️

Dessert 來一個Mango Tiramisu 🍮可以話幫成餐意大利菜畫上完美的句號🔴很滿足食品味道好,環境優雅,想不到星期二的晚上食客都座滿了,幸好家姐有book位,否則我怕walk in來會沒位。真得好感謝家姐給我安排的一餐美滿的意大利菜生日飯🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️多謝家姐😚😚😚

2018-07-03 883 views
難得放假唔駛做,今日下午去左香港大會堂睇意大利即興喜劇,晚上就想揾返餐意大利餐食下!還掂都喺對面海,就去Soho區揾下,最後揾到間新開無耐既傳統以大利餐廳The italian club! 估唔到今日晏晝套劇精彩,晚餐仲精彩!餐廳在1 樓,入面環境高型,好有歐洲高級餐廳氣氛,餐廳面積都頗大,人多人少聚餐都適合! 坐底無耐,我等馬我既另一半時,餐廳已放底幾條新鮮滾熱辣既多士條,加埋油醋嚟食好開胃!餐廳很貼心,送左杯杯dry dry地既白汽酒,都幾開胃!(Prosecco Valdobbiadene Superior DOCG 2016 Ville D'Arfanta) 餐廳提供很多傳統既意大利美食,價錢比相像中平,當然都有d 比較名貴既野食,例如熱石牛等菜式!酒既選擇都幾多,好多都係DOCG級!女友嚟到我哋order 左d 野食,由於我哋唔多識意大利菜,經理都俾左好多建議我哋,由頭盤開始推介到主菜,我哋都聽佢既意見,哪左一系列菜式!首先叫左2 個頭盤,1) Bruschetta, 呢個係一蕃茄蒜蓉多士包,蕃茄非常Juice! 酸酸哋好開胃!2) Grilled Tomino Chees

2) Grilled Tomino Cheese, 經常喺意大利菜用嚟烤焗既Tomino芝士,經過烤焗後芝士呈半溶狀態而且十分香,夾埋牛油多士或沙律菜嚟食啱啱中和左膩既感覺!

我哋都有跟餐廳既建議,叫左杯Red Barbera d'Asti DOCG 2016"Arbuc" Massimo Bo, 非常易入口,而且越飲越甜的感覺!飲完再食頭盤既食物,味道更出色!

Pasta叫左個Spaghetti Bolognese Sauce, 即係我哋食開既肉醬意粉,不過由豬肉同牛肉兩種組成,加上意大利蕃茄醬,茄味濃郁,味道比較酸,意粉煮得恰到好處,有咬口!
另外我哋都叫多左個Mushroom Pizza! 濃郁既蕃茄醬味,加上香菇,同水牛芝士,溶溶既芝士加上香脆既餅底,我終於明白點解意大利pizza唔會加入菠蘿,因為會影響左蕃茄醬既味道!

而今次既酒就配左杯Red Organic Chianti DOCG 2016 Cosimo Maria Masini, 呢杯口感好得意,入口感覺有點甘,但到口中開始會變得有點酸,最後去到喉嚨就有點甜!

而今日既主菜就係熱石牛,我哋揀左Tenderloin(里脊肉) , 大概係牛既背脊,賣相吸引不在講,熱石就好似鐵板咁令d 牛肉味道更出眾,香味四溢,牛肉嫩滑還配上4 種唔同既醬汁,包括辣汁,油醋汁,檸檬汁,同我哋最鍾意既黑松露汁,呢個黑松露汁將牛肉味道變到更香,更惹味!

Hot stone beef & steak, Tenderloin

甜品我哋就叫左個傳統Tiramisu嚟食,呢個Tiramisu 咖啡味香濃,芝士反而淡淡,香滑既餅身配埋香脆既餅底每層都有唔同既味道同質感!甜度略甜,不過唔會過份,相信呢種都係意大利人喜歡食既味道!

呢餐意大利之夜,真係令我深深體會到傳統意大利餐既魅力所在!

• Hot stone beef & steak
  • Tenderloin
首先,我第一次的光顧是和一班好友在餐廳臨近改名之際去的,當時對舊餐牌上的食物也有一點印象,但當時以澱粉類,沙拉,冷盤為主,幾個女仔食得唔多。最記得是她的Tiramisu和好多種類的白酒紅酒氣泡酒,當時已經覺得可以再試。餐廳改名之後,餐牌上多咗扒類選擇,同埋仲有tasting menu,而tiramisu也有不同口味選擇。Tasting menu , 每人可以選擇4款食物,再加5款酒,定價都是五百多一人,性價比實在滿分。如果你叫 a la carte menu更免加一,中環餐廳定真係唔知邊度搵。一向都覺得tasting menu的份量都是少少幾口的份量,但係呢個tasting menu係full portion,上菜的時候看到我們目定口呆,心想一定吃不完,唯有打包走。大家睇相就會明白。先講講頭盤,beef tata和parma ham,beef tata好新鮮,好香black peppa的味道和份量都好慷慨,而同伴的parma ham滿滿的一盤,不咸卻香,佢一個人自己吃完一碟。另外想講講餐廳用的義大利黑醋,在這裡食過之後,我已經忍唔住幫屋企添置!而主菜我要了松露pizza配salad s

而主菜我要了松露pizza配salad side dish,配上balsamic vinegar實在是賞心樂事,salad雖然是side dish但份量一點都沒有欺場,而松露pizza,在店員端上來的時候已經聞到誘人的松露香,實在是叫人食指大動,皮底好脆,好好食,加上蕃茄底和蘑菇在面,實在做得出色。

另一款主菜上黎,見到完完整整一塊比手掌還要大的牛扒呈現在眼前,真係心感不妙,因為我地一定食唔曬,商量之下,決定將pizza外賣,慢慢食塊牛扒,同伴話牛扒多汁夠Juicy,肉味濃就咁食都好好味,係某d部分生左d,再配上不同醬料又係另一番風味。而伴菜係蘑菇,你睇睇圖片就知無講大話,份量真心多,不過最後都係食完。

而signature甜品,我要左原味Tiramisu,而同伴就要左Whisky Tiramisu,烈酒版本酒精味的確幾重,我都係喜歡傳統原味,份量不多,略嫌手指餅不夠食,不過其實一餐下來已經飽到上心口。

老實講,5杯酒再加大量食物,而且味道都是期待之上,實在無得輸,喜歡傳統義大利🇮🇹食品的朋友真心可以試下。

不過當日我去光顧就遇上整棟大樓停電,而且細問之下知道原來已經不是第一天發生,始終係舊式樓,改成三間餐廳,未免電力負荷太大,所以出現問題,食客們想試都要考慮呢個因素,因為聽聞一停就兩個鐘,唔少食客都離場走人。
  • 黑松露薄餅
  • Tiramisu
  • 牛肉他他
2018-06-26 66 views
Definitely will come again, great place for girlie night. Portion was good and the live Jazz was fantastic
2018-06-24 714 views
難得今日約左個客在蘇豪附近,見完客之後同同事食埋晚餐先返去。同事介紹下去左附近既一間意大利餐廳,去到餐廳大約8點左右,已有七成full,平日黎講都算幾好生意喎!餐廳裝潢好有格調,燈光比較暗而且感覺浪漫,配上輕快既音樂,可以令人忘卻煩惱,輕鬆享受晚餐。八掛四圍望望,發現8成都係外國人,果下好似去左外國咁,哈哈! 坐左一陣,經理姐姐走過來向我地介紹,姐姐親切有禮,令我地好快可以溶入呢度既氣氛。首先姐姐為我地奉上Welcome drinks White Sparkling Wine 味道fruity帶酸,幾清新,係一杯不錯既餐前酒!Parma Ham Aged 20 Months Parma Ham 風乾期越耐就越濃味!呢個Parma Ham有成20個月,食落去唔止味道濃郁,而且鹹香味極濃,味道帶果香味,肉質較有口感而且結實未黎Main course 前,先上紅酒🍷,經理姐姐話呢隻紅酒唔錯,所以叫左杯黎試下 - Chianti DOCG 2016 Cosimo Maria Masini 呢杯紅酒果味香醇濃郁,開始飲既時候有啲酸,但放耐少少又開始覺得甜甜地Main Course - Spag

首先姐姐為我地奉上Welcome drinks
Welcome  wine

Parma Ham Aged 20 Months
Parma  Ham   Aged  20  Months

Chianti  DOCG  2016  Cosimo  Maria  Masini

Main Course - Spaghetti Bolognese
Spaghetti  Bolognese

以番茄醬、新鮮番茄、意大利鮮肉同香料製成!番茄味超濃,我個人好鐘意食番茄,所以覺得呢個意粉真係好正,而且香草味好香!意粉比較粗,有點咬口,但硬度適中,好味!

Tenderloin - Gr. 350 grilled tenderloin steak
Tenderloin

肉眼以鐵板盛住,可以保持溫度
一上枱已經勁香,每舊肉眼扒都有粉紅既外表,油花分佈
平均,超靚!二話不說,馬上將佢放落口!嘩!肉質軟腍,入口即溶,而且肉味濃郁
餐廳仲配有四款醬汁:白松露、醋、初榨橄欖油和辣椒、檸檬蒜汁以供選擇,而我就比較鐘意點醋同初榨橄欖油和辣椒,令肉眼扒味道更上一層樓

食食下野,仲有人唱live,好surprise 呀!可以聽住Live band,一邊食飯一邊聽歌,真係一級享受!

最後點少得甜品 - Strawberry Tiramisu
Strawberry    Tiramisu

口感香滑,咖啡味濃郁,配以新鮮既士多啤梨,味道清新

飲飽食醉後,開開心心又過了一個晚上,好滿足,差足電聽日又再重新出發!💪🏻💪🏻💪🏻
Welcome  wine
Parma  Ham   Aged  20  Months
Tenderloin
Strawberry    Tiramisu
2018-06-24 471 views
是日放工與同事在公司附近晚餐,這家餐廳非常有情調,環境幽暗,燈光迷離,令人放鬆,適合一邊摸著酒杯,一邊談天說地,微醺是還可以倚著椅背放鬆一下,實在舒適。餐牌的選擇都是義大利菜,有小食、披薩、義大利麵、漢堡包、牛排等。甫坐下,即送上一杯白酒,甜度適中,容易入口。點餐不久,便送上麵包棒,口感綿密,還可以無限添加呢!⭐️Grilled Tomino Cheese$85芝士輕輕烤過,吃起來軟軟的,很可口,不過美中不足是配菜依然是麵包棒,略顯單寡。⭐️Bresaola carpaccio salad$145生牛肉的口感嫩滑,入口陣陣鹹香,配酒喝一流,麵包棒總是常出現,當晚吃的麵包棒已經是一星期份量了。⭐️The Big Italian$188特色在於有兩塊厚厚的牛肉漢堡,夾層有芝士、番茄和洋蔥。份量足,如果漢堡濕潤一點更好吃。⭐️Margherita$125素披薩,表面有番茄醬和芝士,簡簡單單,又是以吃麵包為主,咬起來煙煙韌韌,味道中規中矩。⭐️Traditional Tiramisu$65⭐️Strawberry Tiramisu$85大大杯提拉米蘇,口感幼滑,為今晚畫上句號。▪️這家餐廳的菜式是比較正宗的

甫坐下,即送上一杯白酒,甜度適中,容易入口。

點餐不久,便送上麵包棒,口感綿密,還可以無限添加呢!

⭐️Grilled Tomino Cheese$85

Bresaola carpaccio salad

The Big Italian

⭐️The Big Italian$188

Margherita

⭐️Margherita$125

⭐️Traditional Tiramisu$65

⭐️Strawberry Tiramisu$85

大大杯提拉米蘇,口感幼滑,為今晚畫上句號。

▪️這家餐廳的菜式是比較正宗的義大利菜,環境氣氛不錯,適合慢慢吃,慢慢喝,至於食物美味與否,因人而異。
Type of Meal
Dinner
每個weekend總是需要找個好地方嘆下世界😌見到soho周邊呢間Italian club環境極佳👍🏻裝潢好elegant,約另一半/傾生意都掂🤤酒櫃非常齊全,wine lover must come !!開胃Prosecco 👍🏻Grilled Tomino Cheese 入口即溶,一口芝士一口酒實在快樂似神仙🤤Bruschetta 🍅 tomato ultra fresh, bread well grilled 👍🏻 authentic Italian quality!!必點margarita 🍕 again 120% Italian, excellent both taste and look 🤤🤤🤤🤤🤤🤤 simply a sophisticated delicacy spaghetti Pesto 🍝不嬲喜歡青醬,呢到既意粉煮得非常好,al dente !!Hot stone steak 🤤😻🐂USA Certified Angus Beef 油香滿佈、肥瘦均勻,必食👍🏻四角的Sauce enhance the meaty sensation 🤤lemon Garlic/ t

裝潢好elegant,約另一半/傾生意都掂🤤

開胃Prosecco 👍🏻

Grilled Tomino Cheese
入口即溶,一口芝士一口酒實在快樂似神仙🤤

必點

Hot stone steak 🤤😻🐂
USA Certified Angus Beef
油香滿佈、肥瘦均勻,必食👍🏻
四角的Sauce enhance the meaty sensation 🤤lemon Garlic/ truffle sauce are my favorite 💕

Thanks Italian Club - a perfect place for a perfect night !!!
好難先搵到一個咁正既地方:
食物滿分🤤🤤🤤🤤🤤
環境滿分😻😻😻😻😻(星期四仲有Jazz live music!!)
服務滿分😌😌😌😌😌

Most importantly - one of the best drink place with most complete drink menu in town !!! Must revisit !!
2018-06-14
Type of Meal
Dinner
2018-06-21 73 views
最近想食返餐好d西式晚餐,問d係中環返工既朋友推介呢間新開既意大利餐廳,地點位於中環蘇豪區,成個區域都好有情調。餐廳裝潢非常有格調,好適合情侶黎撐枱腳,不過收工黎食飯飲酒都好岩feel。坐低就先上左d意大利麵包條,麵包條可以點橄欖油或者意大利Balsamic Vinegar,我自己就中意兩樣撈埋。黎食西餐當時要配返酒,餐廳推薦一隻sparkling wine Prosecco Valdobbiadene Superior DOCG,飲落好fresh好開胃。Appetizer我地叫左Bruschetta同Grilled Tomino Cheese。Bruschetta係烘麵包上面加上番茄碎同埋d香料既一道菜,麵包好鬆脆 加上番茄酸酸甜甜好開胃,聽講係意大利地道既前菜。Grilled Tomino Cheese係烤芝士,tomino cheese圓碌碌一舊好過癮,表面係烤過既,有烤過既香味,咬落去中間軟腍腍,呢種芝士味道唔算濃,配合埋麵包食好岩key。Pasta方面我地叫左Spaghetti Petto,個Petto Sauce 係佢地餐廳自家home made配方再加上唔同香料同埋蒜頭,

Pasta方面我地叫左Spaghetti Petto,個Petto Sauce 係佢地餐廳自家home made配方再加上唔同香料同埋蒜頭,意粉夠晒味,每一啖都有濃郁香味,份量亦都夠多。

必食既Hot Stone Steak 我地揀左Medium rare既Rib Eye,牛扒上枱既時候即刻香氣四溢,牛肉中間仲係粉紅色既程度,個牛扒配上四個醬,當中黑松露醬我最中意,點少少已經好夠味。牛扒本身肉味濃郁,非常嫩,脂肪比例岩岩好,抵食。配上餐廳推介既紅酒,完美。

最後甜品係意大利Tiramisu,冇得輸。
2018-06-21 1031 views
Weekend想過一個悠悠又有quality的晚上,想食意大利料理又摸下酒杯底,呢度唔會令你失望。入門口有張大的長木枱,好有feel,適合大班人聚會。用酒樽decorate為餐廳提升格調。柔和而微暗的燈光可以好relax,又可以好romantic。大圓形sofa,好有自己的area感覺。Welcome drink 送上prosecco,意大利有氣白酒味道清爽輕巧,甜度適中,屬高品質氣泡酒。Bread basketChianti 2016 C. M. Masini ($78),紅酒來自Tuscany,口感香醇,很順口。Fassona beef tartare ($145),意大利牛肉係坊間真係好少見,係上等的食材,牛肉味濃又少脂肪。呢個beef tartare 係手剁的,肉質很滑溜,擁有魚生的口感,醃過的味道也不錯,配麵包或單食都咁正,raw meat lover 一定會喜歡。不得不提麵包,都係意大利公認最好的Altamura產的,跟紅酒很匹配,是意大利的味道。Cold cuts & cheese board ($160)很豐富,火腿醃肉有3種,coppa piacentina、cook

入門口有張大的長木枱,好有feel,適合大班人聚會。

用酒樽decorate為餐廳提升格調。

大圓形sofa,好有自己的area感覺。

Bread basket

Cold cuts & cheese board ($160)很豐富,火腿醃肉有3種,coppa piacentina、cooked ham、salami Milano; 最愛coppa piacentina,酒紅色的肉帶雪白的油紋,愛它的咸香味,油份也剛好。芝士也有3種,grana padano、montasi cheese、gorgonzola cheese,非常不錯的assortment,有不同的芝士軟硬度和香氣。

The black Italian truffle burger ($188),有驚喜,truffle不是醬,而是幾塊Tuscany松露片放在芝士上,香。Burger肉也甚有quality,手剁USDA certified prime black angus striploin,面煎得香脆,鎖住肉汁,所以非常juice,整體好有水準。

Spaghetti Mediterranean ($145),pasta用上Mancini的,是真正的Made in Italy!用上傳統意大利的homemade蕃茄sauce,酸味味又好rich蕃茄味,加上buffalo mozzarella好chewy,令到意粉味道有好多層次,這個組合很棒。

Hot stone USDA certified black angus striploin ($225),烤牛扒熱石上,很精美,附4款dipping sauce,以Italian extra virgin olive oil 為主,加上white truffle/ chilli / lemon juice & garlic / balsamic vinegar。牛扒肉味很香,質地柔軟嫩滑,超美味!個人推薦lemon juice & garlic 和white truffle,令到牛扒味道更多flavour,現在不用去佛羅倫斯吃牛扒了。注意熱石令到牛扒keep住熱,所以要食快些,不然會變全熟。

Strawberry tiramisu ($85)用新鮮的mascarpone cream和Savoiardi 手指餅做的便是正宗的意大利原味。Cream 奶味濃,質地幼滑,strawberry味可以加強。
$400 (Dinner)
  • TheblackItaliantruffle
  • Angusstriploin
  • Fassonabeeftartare
  • SpaghettiMediterranean
2018-06-19 240 views
朋友生日左成個月都無時間同佢慶祝,真係有啲慚愧。所以特登約左一個月後嘅同一日跟佢補祝,預先訂左位再俾個驚喜佢。餐廳新開無耐已經人頭湧湧,好彩一早BOOK左位唔係就有排等了。單單係枱上嘅杯碟都已經賞心悅目。Welcome Drink係杯味道微酸帶好香石榴味嘅白酒,開胃味道為今晚揭開序幕。火腿併盤:芝士/火腿各有三款,Mortadella/Salami/Parma Ham/Emmental/Cheddar/Blue Cheese互相配搭。將麵包芝士及火腿做成三文治咁,開胃得黎又唔太多,作為前菜啱啱好。蕃茄他他。味道好青爽,簡單以橄欖油/蒜粒/鹽及少少羅勒調味,無花巧做法純粹食出蕃茄嘅香甜爽脆,與底下嘅麥包配合,零舍開胃。蘿勒青醬意粉。差不多所有意大利菜都一定會出現嘅意粉菜式,呢度以自家調配秘方令到入口時香草味唔會太搶,反而係淡淡清香。意粉比較彈牙加上芝士碎增加黏稠口感,食多兩啖都唔覺膩。因為點左個牛扒,所以食意粉時就點左兩杯紅酒BREATHING住先。酒嘅橡木味清新,單寧味入口順滑帶點熱情果香,連唔太飲酒嘅朋友都話幾好味。MARGARITA 。人長大了想事事都簡單直接,就好似PIZZA咁細
White Sparkling Prosecco Valdobbiadene Superioi DOCG 2016
AFFETTATI MISTI
Spaghetti Pesto
意粉比較彈牙加上芝士碎增加黏稠口感,食多兩啖都唔覺膩。
Red Chianti dei Colli Senesi Reserve DOCG 2013
MARGARITA
MARGARITA 。人長大了想事事都簡單直接,就好似PIZZA咁細個鐘意好多料鋪滿整個批面就最好,但長大後覺得單以芝士/蕃茄醬/九層塔所成嘅MARGARITA就最啱口味。
融化嘅芝士咸香配上蕃茄嘅酸甜,味道簡單而直接就好似宣示緊自己實而不華嘅美味。批底吸收左幾樣材料嘅香味,再加上本身小麥粉香味,朋友食左成3/4個
USDA Certified Black Angus
安格斯肉眼。伴碟有四種調料可用包括:初榨橄欖油/黑醋/黑松露油/辣醬。個人偏好沾少少黑醋黎食,因為紅肉都幾HEAVY,酸酸甜甜嘅黑醋正好解膩。黑露油都唔錯,為牛油香中提高香味。
點左五成熟,火候掌握恰到好處。而且牛肉AGING得好好,入口腍滑牛油味香濃因為用上熱石作底盤,保温力十足就算食到最後牛肉都仍然保持温熱。跟手配上一啖Breath完嘅紅酒,真係味覺嘅享受。
Traditional Tiramisu
Tiramisu。千奇唔好俾佢外表呃左以為幾塊生果鋪面就算,入口好奶滑Mascarpone Cheese味道好香。整體唔算太甜,但鋪底嘅手指餅吸滿左濃縮咖啡嘅味道,食到底時為味道帶來變化。
整晚菜式食完都真係唔錯,環境幽靜,侍應嘅服務又好會留意客人係菜式同菜式之間嘅停頓,令到就餐時係俾時間去享受。港島區食飯就係有呢個好處
2018-06-08
$500 (Dinner)
AFFETTATI MISTI
MARGARITA
USDA Certified Black Angus
Traditional Tiramisu
今日朋友生日 同完佢去行街就嚟咗中環上面近住嘉咸街嘅呢間Italian Club 顧名思義就係意大利菜嘅餐廳 帶位哥哥係外國人 但係都識講廣東話好親切 上條樓梯就到 餐廳環境十分昏暗 每張枱都有燭光做裝飾 好有情調 感覺偏向酒吧風 晚上7點嚟到人客唔太多 播住柔柔嘅音樂好有氣氛 座位夠寬闊 坐得好舒服餐廳食物唔錯之餘 仲有好多唔同種類嘅紅白酒揀 更有女士啱飲嘅cocktail 應有盡有 我唔係幾識飲酒 不過經理姐姐都推介咗幾款唔同嘅酒俾我 白酒夠冰凍微微嘅酸甜味 同前菜好夾同埋好開胃 食到主菜時就叫咗杯紅酒 紅酒同牛扒嘅肉味非常夾 酒味比較濃 果香十足而且偏酸 唔錯唔錯Cocktail就叫咗杯Bloody forest gump 首先顏色超靚係漸變嘅紅色同綠色 上面加上碎冰 用左甜甜嘅冧酒味做底 味道似細個食嘅吹波糖 十分有趣 而且酒味一啲都唔濃 啱曬女仔飲 BRUSCHETTA 其實係橄欖油混合咗海量嘅車厘茄仔 再配上多士一齊食 口感好香脆 味道酸酸甜甜 好開胃 做前菜一流GRILLED TOMINO CHEESE同樣係前菜 同樣地有多士 估唔到意大利人咁鍾意食麵包呀 哈哈 原舊直徑

白酒夠冰凍微微嘅酸甜味 同前菜好夾同埋好開胃

BRUSCHETTA

GRILLED TOMINO CHEESE
同樣係前菜 同樣地有多士 估唔到意大利人咁鍾意食麵包呀 哈哈 原舊直徑有三吋嘅厚芝士拎去燒 燒到外脆內軟 香味湧出嚟 再配上多士一齊食 口感有層次唔會好漏 而且芝士偏淡口 仲有淡淡嘅牛奶香味

SPAGHETTI PESTO
青醬意粉一直向係女士至愛 好香濃嘅香草醬 同橄欖油仲有滿滿嘅芝士粉 均勻地沾滿每一條義大利粉 清新之餘一啲都唔油膩 完全冇負擔

Focaccia culatello di zi
其實係parma ham嘅pizza Parma香味十足 煙燻味強 而且有淡淡嘅甜味 同薄餅好夾 油脂十足 但係一啲都唔肥膩

USDA CERTIFIED BLACK ANGUS, USA rib eyes
牛扒係驚喜之作 上菜時下面用上熱石板 不斷加溫?由三食煎到五成生熟度啱啱好 肉質嫩滑有牛肉味 而且肥瘦適中 配上四種唔同嘅醬汁 包括辣醬,檸檬汁,黑松露油同埋黑醋 有唔同嘅食法同風味 個人最喜愛黑松露油完全突顯出牛扒嘅美味之餘 又有淡淡嘅黑松露味 呢個組合更加加分

TIRAMISU’
傳統嘅意大利甜品 非常creamy有芝士味 不過偏甜 用呢總結完滿嘅一餐 係唔錯嘅選擇

雖然我們只有兩名挑皮的毛孩,但今天適逢父親節,一於同honey 慶祝一下。今晚我們選了好評如潮、鄰近PMQ的Italian club.一步入餐廳,彷彿從地道香港到了另一國度。這家餐廳燈光昏暗,氣氛十足,情調一流。加上經理十分passionate的招待客人,令人很快便融入滿有異國風情的環境。先來一杯welcome wine:White sparking wine, 帶有少少氣泡,十分fruity, 味道微酸而淸新,是唔錯的餐前酒。Grilled tomato cheese $85這個芝士烤得香軟,充滿奶香,芝味十足,配上脆脆多士,味道豐盈。吃下芝士,飲下紅酒,紅酒的味道變得更為圓潤,十分寫意。Parma ham pizza這個pizza 十足十意大利傳統風味,香氣撲鼻。Parma ham口感嫩滑, 還帶有甘香的肉味,配以濃濃的蕃茄醬同半溶芝士,與香脆批邊,認真滋味!和我上次在羅馬吃的薄餅不相百仲。Spaghetti carbonara $145Homemade sauce with pork guancianle, fresh egg, pecorino cheese, parmigia

先來一杯welcome wine:

Grilled tomato cheese $85

吃下芝士,飲下紅酒,紅酒的味道變得更為圓潤,十分寫意。

Parma ham pizza

Spaghetti carbonara $145
Homemade sauce with pork guancianle, fresh egg, pecorino cheese, parmigiano reggiano cheese and extra olive oil

這個carbonara的醬汁充滿有旦香, 還有陣陣芝士香味。每條意粉都有醬汁包住,口感煙韌, 味道比較清爽而不膩。

食左咁多嘢,要食下菜平衡一下。
Mixed salad$65

這個沙律好fresh, 有生菜、洋蔥、蕃茄和火箭菜拌以醋汁,爽爽口感,感覺清新, 正好清一清味蕾為主菜作準備。

USDA certifies black angus, USA
Rib eye $315 350 gram

這個牛扒烤得十分好!表面焦脆富炭火香味,而肉質十分軟稔,肉味濃郁,脂香馥郁又juicy,還有四款醬汁可以沾,正呀!
其實有時候吃angus Beef 比和牛更好吃,肉味更濃又無咁膩。配菜Artichoke 味道酸酸地,口感結實爽口,感覺特別,配牛扒唔錯。

食完主菜,意猶未盡,要試試甜點才覺得完滿。

Mango tiramisu $85

這個tiramisu 賣相吸引,由新鮮芒果、芒果忌廉造成,口感十分香滑又creamy, 芒果味十足,感覺清新。

tiramisu $65
Fresh mascarpone cream, savoiardi biscuits, espresso coffee, cocoa powder

這個tiramisu 好吃!mascarpone cream 十分滑溜,加上香濃的咖啡同餅乾碎,味道豐富又有層次。甜美奶滑的味道中,又透出咖啡的甘香同可可的甜,真的好吃!叫人吃過不停!

估唔到在中環也找到傳統意大利風味餐廳,而且格調高雅,氣氛十足,食品水準又高,怪不得七時許已經坐無虛席。今晚的Italian dinner, 大家都稱心滿意,尤其那個grill steak 同Parma ham pizza , 真的令人難忘。thumbs up!

2018-06-17
$486.5 (Dinner)
Celebration
Father's Day
今晚收工約左朋友鬆一鬆朋友book左起上環既the Italian club佢話呢到環境唔錯 食物質素都ok一坐低就有welcome drink~white sparkling 甜甜地幾好飲 幾啱女仔飲Appetizers 選左2款Grilled tomino cheese燒得幾香口 芝士夠綿夠軟夠滑夠creamy 食落又唔會漏Parma ham aged 20 months切得薄身 但食落都有好重既火腿香又唔會過咸配red wine一流平時唔太飲紅酒既我都覺得幾好飲Spaghetti carbonara with black truffle黑松露份量都幾多 Carbonara幾濃郁每一條意粉都沾滿卡邦尼汁 食落夠哂味道Hot stone steak ~ USA Angus (medium)150+ days grain fed食落夠哂鮮嫩一上枱就聞到好香食落牛味好香好juicy配既4種醬汁 我最鐘意white truffle白松露醬完全可以帶起牛既香味另外既檸檬汁 olive oil同埋vinegar都幾ok食落各有各風味最後食埋甜品tiramisu超滿足唔太甜 食落幾滑幾cream
今晚收工約左朋友鬆一鬆

食落各有各風味

最後食埋甜品tiramisu超滿足
唔太甜 食落幾滑幾creamy
呢到可以好casual咁食 細聲講大聲笑都ok
今晚同媽慶祝生日,上openrice搵SOHO一帶新開既餐廳,見到呢間Italian Club 環境好似夠高級,就book左7:30pm去食。一去到係樓下有個哥哥會帶你上去,當晚應該有event,好多人企曬係到飲酒傾計食小食,氣氛好好!佢帶左我地去另一邊area坐低,雖然係新開,但都好多人。Waitress送上menu時連同2個杯一齊送上,為我地jum welcome drinks,睇到支wine係White Sparkling, Valdobbiadene. 淡淡地小酸,夠凍我地點左2個appetizer,2個pasta,Hot Stone Black Angus Steak 西冷,同埋Tiramisu。Bruschetta香脆多士面上鋪上沾滿olive oil既切粒蕃茄,一脆一林既口感衝擊,正!Grilled Tomino Cheese外表好唔似芝士,一切開係實實地,香味飄出來,燒過既芝士表有淡淡既炭燒味,第一次咁樣食芝士,好impressive!Spaghetti Pesto非常有水準,好鐘意佢個香蒜醬同oliveoil混合左既味道。配上Gavi di Gavi白酒,一大享受!S

佢帶左我地去另一邊area坐低,雖然係新開,但都好多人。

Welcome  Drink

Grilled Tomino Cheese
Grilled  Tomino  Cheese

Spaghetti Pesto
配上Gavi di Gavi白酒,一大享受!
Pesto  Spaghetti

Spaghetti Bolognese Sauce
呢個傳統野同預期既味道差唔多,但比起普通西餐廳既肉醬酸,冇咁咸,夠正宗。
配埋Chianti紅酒,覺得自己去左意大利了。
Spaghetti  Bolognese

終於到我地最期待既hot stone steak,一上碟時見到塊黑岩石plate,已經好impress
Hot  Stone  Black Angus Steak

Hot  Stone  Black  Angus  Steak

已經切開左既西冷,我地叫左medium well,但係見到內面仲係紅色
因為佢用好熱既hot stone plate上,佢唔可以整到太熟,一夾起牛扒反轉,見到另一面係熟曬
即刻試左一塊without any sauce,已經有鹽味,好正
4個home made sauce分別係: Chili, 白松露、Balsamic Vinegar 同埋Garlic Lemon Juice
個人最推介既係白松露,勁香,另外Lemon Juice都提升到牛扒既味
繼續飲Red wine,真係好滿足!
呢個hot stone steak真係值呢個價錢

最後仲食埋Tiramisu,仲有埋Massimo Rivetti白酒,為呢個生日晚飯畫上完美句號!
Tiramisu

Welcome  Drink