2018-04-01 76 views
天氣開始轉熱,係時候要食下泰國菜。事關我朋友係九龍城番工,成日食泰國菜,緊係由佢發板啦,佢今次就話去旺角試下新野。我就叫左個和牛湯河,湯底味濃,牛肉夠曬牛味,肥瘦岩岩好。河粉好滑,口感岩岩好,食到差d連湯都飲曬。我朋友就叫左個豬頸肉湯檬,濛粉份量好多,湯底較和牛清,但都夠味。豬頸肉超好食,烤得岩岩好,唔肥唔瘦,香口濃味。牛油雞翼,外脆內軟,牛油味岩岩好,炸得好干身,唔會感覺好油。軟殼蟹,炸得岩岩好,蟹味濃,十分野味。椰青都好正好鮮甜,連肉都食埋。

我就叫左個和牛湯河,湯底味濃,牛肉夠曬牛味,肥瘦岩岩好。

河粉好滑,口感岩岩好,食到差d連湯都飲曬。

豬頸肉超好食,烤得岩岩好,唔肥唔瘦,香口濃味。

軟殼蟹,炸得岩岩好,蟹味濃,十分野味。

椰青都好正好鮮甜,連肉都食埋。
2018-03-31 63 views
放工同同事去了附近的越滿食飯,同事仲意食雞,所以點了兩款雞食。朋友點了杯熱青檸水,而我要了越式滴漏咖啡,咖啡味都既香且滑,是溝了錬奶,所以奶香且甜。牛油雞翼外層炸漿較厚,但放了一段時間都依然香脆,而且有淡淡的牛油香味,雞翼入面都有肉汁,不會炸得太乾。原只燒雞外皮燒至有焦香,而且皮薄肉嫩,皮下脂妨少且在燒的過程已流走大部份油脂,所以一點都不覺油膩。炒芥蘭苗炒得翠綠,而且是最嫩的部份,爽脆有蒜香。越南什肉炒飯加了些姜黃粉,而且粒粒分明,有點似糯米飯煙煙韌韌,有些扎肉及臘腸等,炒飯很爽口而且有臘腸油香,炒得不錯。

原只燒雞半只

炒芥蘭苗炒得翠綠,而且是最嫩的部份,爽脆有蒜香。
炒芥蘭苗

炒芥蘭苗
2018-03-30 47 views
同朋友行完花園街,去了附近的越南餐廳食晚飯,七點半都已經全場滿座,不過等了十分鐘就有位,都唔算太耐。西貢牙車快沙律沙律有椰菜絲、花生碎,炸蒜片及雞絲等配搭而成,最後淋上酸甜汁,沙律清新爽脆還有點花生香味,可以放在鬆脆的蝦片上食用。牛展冷盤牛展外觀不太吸引,望落有點乾身,咬落其實都幾腍,都不會太乾,而且有肉香。越式炸春卷春卷裏面是粉絲、蘿蔔等素食,外表炸得香脆,以生菜及薄荷葉包著食,減輕油膩感。越滿和牛湯檬份量十足,有二人份量,上枱後再即時淋上熱湯,讓生牛肉慢慢浸熟,和牛肉不會太肥,肉質嫩腍,牛丸彈牙有肉汁,檬粉有點似米粉,爽口不易腍。鹹梅梳打有梅的咸味但無酸味,個人覺得比較咸,味道比較一般。整體味道不俗,尤其係湯檬大件夾抵食,旺角區這個價錢有此質素,確實抵食。

鹹梅梳打
有梅的咸味但無酸味,個人覺得比較咸,味道比較一般。
鹹梅梳打

2018-03-30 37 views
日做夜做無停手⋯⋯夜既食飯當然要搵朋友食餐好架喇。知道旺角近排有間近野 當然要去試下喇越滿地址:旺角洗衣街11號建煌華廈地下收工當然係食欲旺盛架喇 兩個人叫左好多野好野緊係想咩都試下架喇入到去環境都幾舒服幸好我地入去既時候唔算多人可以坐得更加舒服 兩個人坐4人枱一坐底見到枱枱都有個椰青係枱 咁我地緊係都要試下喇嘩 真係好大個而且仲好好飲 飲完仲有啲椰肉食  $35抵啊!仲有另外一杯野飲就係薄荷葉青檸蘇打 呢杯野又係功大杯價錢都係$32係時候介紹下我地叫左啲咩食左啲野。。當女人見到沙律呢兩個字一定會心動 心心眼好似見完都會覺得減到肥咁 燒豬頸肉青瓜沙律$58大大碗 豬頸肉好入味 亦都好厚肉 少少咸 配埋青瓜更加fresh軟殻蟹米紙卷$48食越南野當然要食下啲越南特色食品喇 皮薄軟報蟹又大件而且仲好多菜又青瓜甜甜酸酸好開胃河內魚餅$34新鮮魚肉打造,食落都好有魚味,但如果可以食落juicy d會更佳蒜香牛柳粒飯$52雖然就大大碗但可能食開既牛柳同呢道食既牛柳粒有啲唔同,牛味比較重, 中意牛味既人可能會比較中意 整體野食錯環境又唔差而且好岩可以一路食一路傾下大家既近況。。講左咁耐我地今晚又食

日做夜做無停手⋯⋯夜既食飯當然要搵朋友食餐好架喇。

知道旺角近排有間近野 當然要去試下喇

越滿

地址:旺角洗衣街11號建煌華廈地下

收工當然係食欲旺盛架喇 兩個人叫左好多野

好野緊係想咩都試下架喇

一坐底見到枱枱都有個椰青係枱 咁我地緊係都要試下喇

係時候介紹下我地叫左啲咩食左啲野。。

燒豬頸肉青瓜沙律$58

軟殻蟹米紙卷$48

河內魚餅$34

蒜香牛柳粒飯$52

講左咁耐我地今晚又食左咁多野 成餐飯都係200幾錢 平均每人$100幾都合理啊

2018-03-29 38 views
去唔到越南唯有食返餐越南野,見洗衣街呢間越南鋪頭新開既,每次都好多人,想試好耐,今日食飯時間約埋幾個同事去試試先。午餐餐牌都幾多選擇,好彩我哋人多可以嗌唔同嘅嘢🤤🤤🤤🤤見隔離枱一嗰男仔嗌左碗勁大碗既湯麵,然後嗰侍應會拎住嗰茶壺針啲湯,所以就即刻問個侍應究竟呢碗係咩黎既?原來係午市Menu 最貴嗰樣,越滿和牛河,一於試試佢先🤪哩度嗰海防蕃茄大頭蝦肉湯檬好似好正咁,淨係睇相🤪🤪,一於試埋佢先🤪再嗌左嗰扎肉撈檬,香茅豬扒飯,炒芥蘭苗。。。。首先黎左碗海防蕃茄大頭蝦肉湯檬先,果然無令我失望呀,同張相係一樣既,成湯紅卜卜既,蕃茄湯底,裏面係啲碎左既蟹肉,蛋肉同鹹蛋肉,我個人就好鐘意啦,啲檬粉吸哂啲精華🤤至於碗越滿和牛河裏面包括左澳洲,美國同日本既牛,仲有牛丸同牛舌,不過我就唔多食得出同普通牛有咩分別,不過嗰碗真係好大既!

2018-03-17 45 views
終於收爐要食番個豐富嘅午餐!過一個肥新年~生牛肉河,最愛呢度既芽菜同洋蔥,又爽又清甜所以剔咗要多, 另加牛筋牛柏葉同埋牛丸, 呢餐仲唔豐衣足食! 洋蔥切絲好似畀咗半個咁多,生洋蔥好新鮮好好食,蔥絲蔥花令到成碗野好香! 牛肉黎到浸2下,熟度剛剛好,夠肉汁,牛筋炆到好腍,牛栢葉爽口,牛丸非常彈牙有牛味,最好食既芽菜畀左大半杯,新鮮清甜爽口,平時食開檬粉,第一次食河粉夠滑唔散碎,湯頭濃郁牛骨味,好食。午市加20蚊有杯滴漏咖啡,抵兼好飲
終於收爐要食番個豐富嘅午餐!過一個肥新年~

午市加20蚊有杯滴漏咖啡,抵兼好飲

• 生牛肉河
2018-03-16 51 views
黎到旺角黎食呢間越滿食今次呢間野真係純粹上黎OPENRICE睇而去食既因為平時都唔會行過去所以我根本都唔知有呢間野啦見佢都幾多好評加幾少劣評所以去試下佢一堆貼地價既河粉所以要求唔高既我就是但揀黎食我淨係對價錢要求高個麵黎到越式湯河啲湯真係好好飲好好味 濃烈牛肉味超開胃佢生熟牛肉原來係兩款唔同肉一開始仲諗生肉熟咗咪變熟牛肉原來係唔同款黎牛肉都幾好味都有啲牛肉味仲有個炸得好脆既雞翼炸得比較乾身但無損佢既味道幾好幾好唔錯但人流唔多都唔駛等位呢間野
黎到旺角黎食呢間越滿食

唔錯
但人流唔多
都唔駛等位呢間野
2018-01-28
$68 (Dinner)
2018-03-14 52 views
呢度最出色嘅就係佢招牌嘅和牛湯河,出色在於佢有別於一般嘅越南餐廳,佢用相唔同部位嘅和牛,令到一碗粉入邊有幾種唔同肉類嘅口感,增加唔少嘅分數。另外仲點少得有牛丸,爽口彈牙。仲有必須要加分嘅係湯會係送到枱上先淋上的,咁樣就會保證得到湯一定夠熱,而且牛肉會熟。可能有好多人會講生牛河煮咗出嚟仲係有啲血紅色係正常現象,咁當然係一個正常嘅現象。但係因為啲湯本身唔夠熱,再焯啲生嘅牛肉,湯的熱度繼續減弱,到你食嗰陣時候飲相嘅湯已經係變咗凍嘅,咁樣會令到成個越南河粉嘅味道都變晒!我係超唔鍾意呢一個情況。所以呢到做得好好,飲上湯嘅時候仲係熱辣辣。之後就介紹一下呢一度嘅魚餅,通常泰國餐廳先至會有魚餅,但係估唔到越南食都幾好食,佢係屬於厚身彈牙嘅口感,外面有輕輕嘅脆感。

2018-03-14 76 views
旺角行街行到夜,找間餐廳充充電我同呀妹行到,口乾想吃湯粉類的,揀了一間食越南菜的,一心想食越南粉我同妹妹一同坐下,餐廳服務算體貼,遞上兩本menu , 我們分別揀餐廳推介的兩個粉,也是menu上最貴的1.越式和牛湯河一來上枱是一巨碗,足兩人份量匯集了日本及澳洲和牛,牛舌,牛丸,新鮮牛肉片, 材料算新鮮,片塊夠薄,滾湯淋上,岩岩熟,鮮滑,牛丸爽滑,一咬開充滿湯汁,好似丸內有氣孔藏湯汁,只是我厭湯太咸似汁咁2. 海防蕃茄大頭蝦蟹肉湯粉一碗中等份量,量偏多依個就精彩,影相效果太靚吸引外表,一隻大頭切開兩邊放面,面有幾塊蕃茄,滿表面紅油,還有一堆類似蟹肉(膏狀),但食落真心想嘔先食大頭蝦,蝦肉唔新鮮,入口爛,蟹肉也是,試一口湯太油,飲湯蕃茄味唔夠好少,反而咸香味重,感覺有少少腥味,想食新鮮蕃茄濃湯,就不要揀這款,成碗粉只有個米粉比較可以,米粉滑口,但一大碗都唔想食
旺角行街行到夜,找間餐廳充充電
我同呀妹行到,口乾想吃湯粉類的,
揀了一間食越南菜的,一心想食越南粉

越式和牛湯河

1.越式和牛湯河
一來上枱是一巨碗,足兩人份量
,只是我厭湯太咸似汁咁

海防蕃茄大頭蝦蟹肉湯粉

2. 海防蕃茄大頭蝦蟹肉湯粉
一碗中等份量,量偏多
依個就精彩,影相效果太靚吸引外表,
,但食落真心想嘔

先食大頭蝦,蝦肉唔新鮮,入口爛,蟹肉也是,試一口湯太油

2018-03-13 59 views
係呢間鋪食lunch多,第一次食晚飯,同朋友一齊食好處就係叫多d野食試多d款~和牛湯河必點,我最愛! 和牛肥美好juice,牛味係口腔停留,勁正! 河粉滑吸收湯既牛味,無得頂蕃茄大頭蝦蟹肉湯檬超濃蕃茄湯,厚厚蕃茄精華在湯面,蝦大大隻新鮮爽甜,蟹肉碎多,夾檬粉時會附帶好多蟹肉,咖哩軟殼蟹咖哩味濃而不辣帶香,蟹殼夠脆帶點蟹肉夠實在豬頸肉青瓜沙律前菜一流,酸尾尾好醒胃,豬頸肉燒得好,有脆邊feel春卷春卷皮炸得好脆,要點d醬汁去油膩感魚餅有d似手打鯪魚球feel,彈牙兼啖啖肉,比出面厚身兼無味精味,呢個做得幾好
和牛湯河

蕃茄大頭蝦蟹肉湯檬

咖哩軟殼蟹
咖哩味濃而不辣帶香,蟹殼夠脆帶點蟹肉夠實在

豬頸肉青瓜沙律
前菜一流,酸尾尾好醒胃,豬頸肉燒得好,有脆邊feel

春卷
春卷皮炸得好脆,要點d醬汁去油膩感
魚餅

2018-03-12
$150 (Dinner)
2018-03-08 70 views
這一所新開不久的越菜店,最近在網上十分具人氣。作為越菜大好者的我,當然是對之躍躍欲試了....一個人來,可點可裝落肚的並不能太多。只能精選一款店自慢的菜式來試....許多人提起過的這碗海防蕃茄大頭蝦蟹肉湯檬,湯色紅噹噹的甚吸睛。呷將下去,茄味與香皆濃重,味道酸酸甜甜,挺開胃的;大頭蝦肉很爽甜但頭裡卻沒如所料有太多味甘香的膏存在,這就有些令我失望;反而湯內的鮮拆蟹肉碎份量就很慷慨,差不多喝每口湯都能與鮮甜的蟹肉相遇,喝及嗒得非常過癮....除了大頭蝦兩只加上大量蟹碎外,配料更有許多鮮蕃茄茸及好幾片扎肉,吃起來就沒覺太單調....檬粉本身略嫌有點碎濕,這要扣點分....不過整體來講,這仍是得分甚高的一碗湯檬....吃完回家跟同樣愛食越南嘢的太太說起,她過幾天後就馬上去嚐,吃後也覺甚滿意呢....

$78 (Lunch)
2018-03-01 1113 views
呢條街成日都經過, 今晚預著開餐時間就"察覺"到開左呢間越南餐廳, 越南菜亦係我喜歡食嘅嘢, 咁就一於試下啦!店內面積唔算大, 一眼望晒, 牆上畫上七彩顏色畫, 幾搶眼, 設有卡位方便三五知己黎開餐!餐牌上特色類, 湯河/檬, 飯, 小食, 米紙卷, 沙律及燒烤等, 另設特式飲品!  價錢相當大眾化, 咁就樣樣叫D 啦................西貢牙車快沙律 ($58), 一個以椰菜及鷄絲為主要材料嘅沙律, 面頭灑上花生粒增加香口感!  伴以脆炸蝦片一齊食, 鷄絲已經有調味, 一啖有幾種唔同口感, 若想再多D味道, 我就加些少酸汁撈均一齊食!小食點左呢客牛油鷄翼 ($30/3隻), 炸至金黃色已經夠吸引, 食落幾重牛油味但又唔會太油膩四個字形容: 皮脆肉嫩賣相顏色吸引嘅就係呢客軟殼蟹米紙卷 ($48), 煙韌口感嘅米紙包住軟殼蟹, 凍左令軟殼蟹變得硬身, 若然係熱辣炸起即食會好D; 內裏仲有青瓜及檬粉, 一件放晒入口超滿足!主食叫了呢碗越滿鷄絲生牛肉檬 ($48), 一碗有齊鷄同牛, 滿足想食兩樣慾望, 連除有芽菜及金不煥!加左芽菜及金不煥分別增加整體口感及味道, 啖湯夠清甜,

牛油鷄翼

四個字形容: 皮脆肉嫩

軟殼蟹米紙卷

越滿鷄絲生牛肉檬

加左芽菜及金不煥分別增加整體口感及味道, 啖湯夠清甜, 而呢度嘅檬粉係比起食慣嘅較為幼身, 似米粉多D, 質感滑身D!

餐牌上寫住係生牛肉, 但送上時已經熟晒, 好彩肉質唔嚡口, 整體上黎講都唔錯!

另一碗為燒鷄檬 ($58), 寫名有1/4隻燒鷄, 相當抵食!
燒鷄檬

鷄肉調味得相當入味, 食到皮嘅燒香味, 肉質夠嫩滑,  伴以酸汁撈食, 惹味又滋味!

惠顧各式湯河, 仲可以半價優惠享用飲品, 咁著數當然唔走鷄啦, 叫左呢杯青檸梳打 ($32), 仲要成罐梳打水比你, 唔會得1/3杯, 飲落清新醒神, 妙配呀!

埋單都係三百蚊, 相當抵食, 食物份量對眼, 味道唔錯, 呢間回頭率相當高呀
越滿鷄絲生牛肉檬
燒鷄檬
2018-02-28 65 views
黎到旺角,就黎試一下尼間餐廳。燒雞半隻$68雞胸肉醃製的味道好吃又不柴,而雞皮透薄微脆,肉質嫩滑,好值得推介!椰青$45椰子解熱生津,椰青多汁,味道清甜。越滿和牛湯河$118上左湯河後,會即場倒熱牛肉湯落去,生牛肉變成半生熟 ,份量都好多,有牛舌、澳洲和牛,美國牛小排、日本和牛、牛舌帶有點爽口牛丸彈牙juicy,湯底好香濃,河粉分量好多,好爽口!香葉菜米紙卷$38透薄的米紙包着蘿蔔絲,九層塔,芽菜,生菜,檬粉,青瓜條,味道清新健康,再蘸上酸辣魚露汁更開胃,是清新健康嘅一道小食。
黎到旺角,就黎試一下尼間餐廳。
燒雞半隻$68

椰青$45
椰子解熱生津,椰青多汁,味道清甜。

越滿和牛湯河$118
牛丸彈牙juicy,湯底好香濃,河粉分量好多,好爽口!

香葉菜米紙卷$38

2018-02-28 77 views
食晏時間旺角區總要等位,我13:10分到了,排左陣5分鐘已經有台。坐低就立即交單,點左個"番茄蟹肉湯河"5-10分鐘內已經送到面前,味就唔錯,番茄味濃,蟹肉比想像中多。之前食過一些出名的越南餐廳,蟹肉幾乎找不到,溶哂在湯內。這碗,我都搵到及食到飲品:我選擇咸梅soda (另加$16),味道好過咸檸,值得試下。溫馨提示:點餐時,可選擇走或加多;蔥、芫茜、芽菜其實這店午餐人多時,4人坐埋卡位都算寬闊,不會迫到手踭撞手踭。

坐低就立即交單,點左個"番茄蟹肉湯河"

溫馨提示:點餐時,可選擇走或加多;蔥、芫茜、芽菜

2018-02-27 83 views
尋日2點同男朋友去食。我點左「豬頸肉撈蒙+生牛肉」 豬頸肉分量唔錯 。可惜無味 。個撈蒙。都係無味。最失望係個生牛肉 裝湯另上 上到離完全熟到熟過熟牛肉. 甘點生牛肉噶意義何在?男朋友點了「番茄蟹肉湯蒙+扎肉」又係淡。。淡到一個盡頭。。究竟正宗噶越南菜係咪真係甘淡? 😔樓面最失望。去到已經係無咩人 落兩張單就漏一張。可樂點一罐就離兩罐。個阿姐 收野真係超級快手。都未食完個筷子放低想羅塊紙巾已經衝過離收走。罐汽水又係甘 唔係問你中要五要 係直接羅起搖下覺得中有先放低。。 🙄感覺差到爆炸💥好似趕住你走甘。中之就係失望 👋🏻五會有第二次。