2023-09-22
星級名廚主理~全新全海景高級中菜最近喺銅鑼灣有一間全新全海景嘅高級中菜廳,仲要係由米芝蓮星級名廚主理~之前係名人飯堂嘅主廚!一邊180度欣賞維港景色,一邊品嚐高級粵菜😍簡直係視覺和味覺的享受 😍坐落於Tower 535, 25/F , 質素一定有返咁上下,入口大堂設計金碧輝煌,氣派十足,亦設有5個VIP套房,加上落地大玻璃,大部份座位可以飽覽無敵大海景及銅鑼灣的夜景,還有室外大露台茶座,維港景色一覽無遺,如果喺呢度睇煙花🎆一定非常壯觀😍花膠燴雞絲羹(每位)$280每一啖都係骨膠原😍 非常足料,每一啖都有厚厚嘅花膠,湯底味道比較清淡,啱晒我👍大紅片皮乳豬 (例牌)$480乳豬外皮燒得香脆可口,肉質亦都非常鮮嫩,鹹味適中,沒有油膩感妙齡乳鴿$ 100原來生長期為13天之乳鴿稱為妙齡乳鴿,呢段時期嘅乳鴿最為香嫩,炸至皮脆肉嫩,再沾上淮鹽,滋味無窮椒鹽豆腐 $100色澤金黃,炸得外脆內軟,再配上椒鹽嘅鹹香,好好味棽粵妃子笑 $120打卡一流,睇見賣相就已經知道👍恍似樹上荔枝,食用之前,服務員會親自採摘比客人享用😍「為博顧客一笑」而命名妃子笑由蝦膠包裹落拉絲芝士製成,外脆內軟,口感非常豐富,咁有
花膠燴雞絲羹(每位)$280
每一啖都係骨膠原😍
非常足料,每一啖都有厚厚嘅花膠,湯底味道比較清淡,啱晒我👍
大紅片皮乳豬 (例牌)$480
妙齡乳鴿$ 100
椒鹽豆腐 $100
色澤金黃,炸得外脆內軟,再配上椒鹽嘅鹹香,好好味
棽粵妃子笑 $120
打卡一流,睇見賣相就已經知道👍
妃子笑由蝦膠包裹落拉絲芝士製成,外脆內軟,口感非常豐富,咁有心思製作的菜色,絕對值得一試👍
竹笙菜苗卷 $136
爽脆嘅竹笙捲起鮮甜嫩滑嘅菜苗,掛滿湯汁,口感非常豐富!
品嚐過以上嘅肉類,再為味蕾換上相對清淡嘅菜式,來迎接以下嘅甜品啦!
燈影煎堆 $60
絕對能夠吸引我嘅眼睛同味蕾😍
能夠將煎堆做得咁「通透」,真係可以看得出師傅嘅功架👍仲好有心思配上燈及框架,真係好似一個燈籠一樣,嚟緊中秋節真係啱晒啦😍
煎堆外皮酥脆,滿滿嘅芝麻,香脆可口,一啖咬落去真係好滿足😍
冷涮和牛卷 (4件)$120
最初覺得好奇怪,喺甜品餐單上面竟然見到冷涮和牛卷?🤔點樣用和牛做甜品呢?
當上枱嘅時候,真係wow一聲,外表完全係一碟火鍋用嘅雪花和牛卷,仲會滲出血水,入口仲諗住係牛肉味嘅時候,😳原來係士多啤梨及牛奶雪糕
真係好有創意同心思嘅甜品。
飲品方面,有特制茶底Cocktail:
熱情普柚
非常香甜
香片綠原
香片加上青瓜同番石榴汁,味道清甜,非常清新可口
🌟新張期内即日起晚上8 時後,客人入座可享九折及免茶芥優惠🌟
•棽粵
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 25樓