2021-10-28
印象中我個挨豬都好少介紹連鎖店,一黎我自己好少食,二黎覺得連鎖式餐廳太倒模化,所有野都一模一樣無特別咁。近期入秋又到左食大閘蟹嘅季節,畀佢地嘅餐牌吸引左,膽粗粗去試過質素又幾好㗎啵!🥟蟹粉小籠包 (兩隻) $➌➑ 連鎖店做大閘蟹主題菜式,食之前無抱太大期望,食完之後對佢改觀喎。價錢平民但質素有番咁上下,蟹粉小籠包濃濃蟹粉鮮香之餘肉餡仲放左原條蟹肉,夠哂心意。咬開塊皮爆哂汁食嘅時候記得小心啲!😳🦀蟹粉拌麵 $➐➑將一羹一羹鮮蟹粉汁加入上海乾麵然後撈均。上海麵岀奇地掛到啲蟹粉汁,勁惹味👍🏻蟹粉濃味足料,越食越停唔到口😜值得一試!🐥雞絲粉皮 $➎➋ 麻醬夠杰,粉皮夠爽口,份量都算大碟,水準之上,係我食上海菜必點前菜之一😽🌶紅油抄手 $➌➑三十幾蚊有6大隻菜肉雲呑,皮薄餡靚。唯獨佢個汁係帶小小甜味,同我食開嘅紅油抄手有啲唔同,都係比較中意再辣啲唔帶甜味嘅口味😛🦐糖醋蝦球 $➊➊➑試左一碟小菜,味道同鑊氣都好掂,一碟八大隻蝦球預先走油,隻隻爽口彈牙。糖醋汁極度醒胃用黎配白飯食就一流!🥞豆沙鍋餅 $➌➑去食上海菜點少得食埋豆沙鍋餅呢!即叫即製新鮮熱辣辣上枱。豆沙餡唔會太甜口感又夠綿。如果外皮可以再
🥟蟹粉小籠包 (兩隻) $➌➑
🦀蟹粉拌麵 $➐➑
🐥雞絲粉皮 $➎➋
🌶紅油抄手 $➌➑
🦐糖醋蝦球 $➊➊➑
🥞豆沙鍋餅 $➌➑
去食上海菜點少得食埋豆沙鍋餅呢!即叫即製新鮮熱辣辣上枱。豆沙餡唔會太甜口感又夠綿。如果外皮可以再煎燶啲就更perfect 啦😌
📍夏麵館
太子彌敦道750號始創中心1樓115C號舖
荃灣沙咀道328號寶石大廈地下12-15號舖
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓173A號舖
樂富聯合道198號樂富廣場3樓3125至3126舖
葵涌葵昌路72-76號活@KCC 8樓803號舖
屯門屯門鄉事會路2A號 H.A.N.D.S A區1樓A-130號舖
將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2013號舖