2024-03-18 395 浏览
一緒一番酒場中環士丹利街11號 Stanley 11 26樓經開中環,老友想食日本菜,帶咗我去Stanley 11 嘅 一緒一番酒場,果然冇介紹錯。😽日式雜菜沙律沙律菜新鮮爽口,加了蟹柳和飛魚子提升層次,胡麻醬汁酸酸甜甜好開胃。😸麵豉湯鹹度適中,配料有白蘿蔔、香蔥和海帶,暖胃一流。😋黑松露蘭王蒸蛋得獎冠軍菜式,面層放了黑松露醬和蛋黃,中層有三文魚子,底層蒸蛋又香又滑,配料有菇和日式魚蛋,攪勻食好正,每一啖都有黑松露、蛋黃和三文魚子的香味,必食!🤤碎切刺身壽司丼刺身有熟成了五日的北海道鰤魚,沒有急凍的北海道新鮮帆立貝,北海道海膽。鰤魚魚油豐富,入口即溶,帆立貝鮮甜爽口彈牙,份量十足,我淨係鍾意食北海道嘅海膽,鮮甜嫩滑,其他地方嘅海膽唔同層次。吃到中段可加 wasabi、紫蘇葉、子薑和自家製柚子味蘿蔔刺激味蕾。壽司飯醋味香濃,酸度適中,加了芝麻、蟹柳和煮干飄,大滿足!😻自家製焦糖海鹽雪糕又香又滑,調味和份量控制得好好,薄荷葉夠 fresh,so nice。😚一緒一番酒場 環境舒適,食材高質,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
一緒一番酒場

中環士丹利街11號 Stanley 11 26樓

日式雜菜沙律

麵豉湯

鹹度適中,配料有白蘿蔔、香蔥和海帶,暖胃一流。😋

黑松露蘭王蒸蛋

碎切刺身壽司

自家製焦糖海鹽雪糕

2024-03-18
2024-03-17 25 浏览
今日揀咗間位於中環STANLEY11嘅日本omakase🥰大廈入面有好多間唔同嘅餐廳,包括日式、多國菜等,最後book咗間最頂樓嘅一緒一番酒場,風景冇得輸,喺居高臨下,一路食由廚師主理嘅晚餐一路欣賞醉人美景😍🥰前菜麻醬黑松露魚子腐皮,濃濃嘅腐皮豆香,再配上淡淡黑松露作調味🤤 🐟冰春鯛魚刺身以青檸、欖欖油、岩鹽、蔥、金菊作調味,肉味鮮甜、再配上調味令到味道更加有層次💯🍣壽司10貫1️⃣赤貝壽司新鮮嘅赤貝,上碟嘅時候仲識郁,味道鮮甜🤪2️⃣深海池魚壽司肉質肥嫩,質地纖細柔軟,口感順滑鮮甜👍🏻3️⃣針魚壽司肉質結實,口感十足🤌🏻4️⃣赤蝦壽司火灸櫻花蝦 火灸後嘅櫻花蝦將赤蝦嘅味道昇華,入口香濃,蝦味滿足🦐5️⃣沖繩南方鱗魚火灸後大大提升,鱗魚油脂嘅香,每啖都充滿魚油感🤫6️⃣拖羅壽司油感10足,入口即化😱即刻想encore🤣7️⃣青森苑米其蠔入口清甜,後勁帶啲海水同金屬,味道偏淡香,好易入口😆8️⃣海膽壽司師傅一啲都唔留手,好多海膽,味道好濃郁😋9️⃣月子魚火灸 燒完魚香更濃,更有啲焦香嘅油香‼️🔟碟魚群邊火灸 以蔥同蒜作為味道提升,火灸後,魚油感十足😍🍢燒物🦐蝦養秋葵蝦肉嘅鮮味,令到秋葵甜上加甜😌🥓自家製醬汁腩肉自家製味粉味道

🥰前菜

🐟冰春鯛魚刺身

🍣壽司10貫
1️⃣赤貝壽司
新鮮嘅赤貝,上碟嘅時候仲識郁,味道鮮甜🤪

2️⃣深海池魚壽司
肉質肥嫩,質地纖細柔軟,口感順滑鮮甜👍🏻

3️⃣針魚壽司
肉質結實,口感十足🤌🏻

4️⃣赤蝦壽司火灸櫻花蝦
火灸後嘅櫻花蝦將赤蝦嘅味道昇華,入口香濃,蝦味滿足🦐

5️⃣沖繩南方鱗魚
火灸後大大提升,鱗魚油脂嘅香,每啖都充滿魚油感🤫

6️⃣拖羅壽司
油感10足,入口即化😱即刻想encore🤣

7️⃣青森苑米其蠔
入口清甜,後勁帶啲海水同金屬,味道偏淡香,好易入口😆

8️⃣海膽壽司
師傅一啲都唔留手,好多海膽,味道好濃郁😋

9️⃣月子魚火灸
燒完魚香更濃,更有啲焦香嘅油香‼️

🔟碟魚群邊火灸
以蔥同蒜作為味道提升,火灸後,魚油感十足😍

🍢燒物
🦐蝦養秋葵
蝦肉嘅鮮味,令到秋葵甜上加甜😌

🥓自家製醬汁腩肉
自家製味粉味道偏辣,似四川味道,非常惹味🥵

🐓雞肝
燒完後味道十分濃郁💯

🍲一緒特色湯
味道較清新嘅麵豉湯,唔會太咸👍🏻👍🏻

🍨🍧甜品
手打焦糖海鹽
濃濃嘅焦糖味,配上淡淡嘅海鹽,口感好順滑😋一緒一番酒場
2024-03-14 64 浏览
適逢白色情人節去食餐好🍷最近碌IG咁啱見到呢間Omakase sushi set好似好吸引😚唔洗一千蚊仲要係中環Stanley 11頂層🙋🏻如果鐘意美食嘅你可能都有聽過呢幢大廈!超多好野食~!一入到餐廳職員帶入座,可以睇住師傅們準備食材,同時亦方便客人同師傅交流!—特色前菜:紅酒醃蕎頭+牛蒡、蟹肉蟹籽沙律相當之開胃!及黑松露蟹籽枝竹,相當香濃豆味!—半燒帶子拼土啫喱杯上面加咗一朵細細的玫瑰花同銀色嘅可食用閃片做點綴😍🥰 keep開嚟睇帶子入邊係半透明,晶瑩剔透,師傅將外面燒香,更加有一層火炙嘅香氣包住成舊帶子,同柚子啫喱相輔相成—開始進入製作壽司嘅環節前,師傅會優先問咗我哋平時進食壽司嘅方法同加wasabi嘅次序,好窩心同好貼心😍師傅勁識講嘢!氣氛好好,仲好有善咁樣介紹食材俾我哋知!握り寿司十貫瀨戶內海赤貝超級新鮮!師傅上台之前拍咗一下,海赤貝仲郁緊!針魚好新鮮,口感鮮嫩,上面嘅醬汁增加左口感赤蝦壽司上灑上磨成粉狀嘅炒香櫻花蝦,帶有一絲絲嘅櫻花蝦鹹香之餘,亦品嚐到新鮮嘅赤蝦肉黃金池魚灑上紫蘇葉,肉質爽口彈牙,鮮味十足!活北寄貝相當新鮮,今次係第一次食生嘅,好鮮甜,平時食開熟北寄貝都返唔
如果鐘意美食嘅你可能都有聽過呢幢大廈!超多好野食~!

握り寿司十貫

瀨戶內海赤貝超級新鮮!師傅上台之前拍咗一下,海赤貝仲郁緊!

針魚好新鮮,口感鮮嫩,上面嘅醬汁增加左口感

黃金池魚灑上紫蘇葉,肉質爽口彈牙,鮮味十足!

活北寄貝相當新鮮,今次係第一次食生嘅,好鮮甜,平時食開熟北寄貝都返唔到轉頭🥹

鮪魚三點盛 - 赤身 & 中拖羅 & 大拖羅
赤身係鮪魚魚背嘅位置,結實而唔會帶有油脂,比較清爽,中拖羅就介乎兩者中間,大拖羅油香十足,入口即化嘅口感真係好神奇😚(有得食咁多種我呢個拖羅迷表示勁滿足!)

海膽壽司配梅鹽帶出鮮甜!鍾意食海膽嘅我哋都覺得好高質!而且係毫不吝嗇落左勁多海膽🥰

火炙銀鱈魚壽司配意大利黑松露,銀鱈魚燒炙後逼出油分,黑松露獨特嘅香氣同銀鱈魚嘅油分充分地散發喺口腔入邊!超級特別!

串燒
蒜香豚肉 燒到豚肉香脆而且蒜香味好突出
自家製免治雞肉 雞肉細嫩而且好多肉汁
青椒仔 中間釀左啲肉,口感豐富

另外仲叫左兩串串燒

鹽燒雞肉($32)
面頭嘅胡椒鹽令雞肉香氣再升一級!而且口感相當嫩滑~

牛小排串燒($68)
師傅手勢燒得好好,一咬開啲肉汁不得了,灑上面頭嘅炸蒜相當香!
__
一緒特色湯一打開勁有仙氣feel🤣

手打芝磨雪糕作為總結,軟滑濃郁,真係好開心🙆🏼‍♂️

每位$880 +10% service charge黎講呢到真係質素好好!而且可以望到師傅同師傅可以有交流呢件事真係非常之好,佢哋介紹咗好多唔同食材,而且全程好舒服!以為食Omakase一定唔會飽,但呢個份量真係食到捧住個肚走😆
平時好少行過嚟呢邊食嘢,發現呢幢樓都真係好多嘢食!

🏠 一緒一番酒場 (中環) @btbarandgrill
📍 中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
2024-03-12 19 浏览
中環蘭桂坊附近的士丹利街Stanley 11商廈裏面,有一間充滿誠意又Cp值超高的Omakasae廚師發辦餐廳,位於頂層26樓,有超大落地玻璃,可以一覽無遺地欣賞中環迷人美景之外,仲可以坐係吧枱前,欣賞師傅純熟既刀工手藝,和用心介紹每一道菜🤩🥰一定要分享給大家🫶🥰❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️前菜⭐️和風蔬菜蟹柳蟹籽沙律⭐️紅酒蕎頭,牛蒡⭐️自家製豆腐-自家製的豆腐口感嫩滑柔順,配上三文魚子,黑松露同埋麻醬,層次幾特別,幾開胃🤤⭐️火槍炙烤的北海道帶子-炙烤帶子肉質厚身,在上面放上土佐醋做的啫喱,灑上柚子汁和一些薑皮在上面提香,加上銀箔和玫瑰花做點綴,帶子啫喱一齊食,感覺清新,仲好浪漫添⭐️10貫壽司1)赤貝壽司-非常新鮮的食材,它還在動😭只用豉油提鮮,爽脆好味🤤2)針魚-九州產地,廚師細心挑走魚皮,味道鮮甜3)赤蝦-上面撒上炒香了的櫻花蝦粉,黏糯鮮甜,大愛😍4)池魚-撒上薑蓉,紫蘇葉,芝麻,魚香味濃郁,肉質實淨帶爽5)活北寄貝-北海道產地,輕輕塗上一抹醬油,爽彈6)赤身拖羅-魚身最瘦的部位,魚味最濃郁7)中拖羅-魚油脂豐盈,口感非常細膩嫩滑8)大拖羅-雪花油脂分布再濃多一些,咬落去滿口都是魚油,入口

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

4)池魚-撒上薑蓉,紫蘇葉,芝麻,魚香味濃郁,肉質實淨帶爽

5)活北寄貝-北海道產地,輕輕塗上一抹醬油,爽彈
6)赤身拖羅-魚身最瘦的部位,魚味最濃郁
7)中拖羅-魚油脂豐盈,口感非常細膩嫩滑
8)大拖羅-雪花油脂分布再濃多一些,咬落去滿口都是魚油,入口即化

9)海膽壽司-鮮甜多層的海膽😍師傅話一定要一啖放落口,香濃滑溜帶點冰涼,有如食雪糕般,超級邪惡,一試難忘🤣😂

10)新鮮銀鱈魚-用火搶炙燒過的銀鱈魚,魚脂味更濃,在上面放上松露醬,又香又矜貴啊🤩

串燒
⭐️燒雞腎-黑椒粒喺上面,有嚼頭又有彈性,非常香口。
⭐️燒雞軟骨串-鹽燒簡單調味,好咬口,雞油多,一粒粒咬落去好過癮
⭐️燒黑豚肉-辣醬喺上面,惹味刺激。

吸物
⭐️海帶豆腐湯-熱辣辣的味噌湯,暖在心頭。
甜品
⭐️手打海鹽咖啡雪糕-海鹽+咖啡味雪糕好特別,又香又Creamy,很喜歡。
2024-03-11
  • 前菜
  • 刺身
  • 串燒
  • 海膽壽司
  • 海鹽雪糕
為左慶祝白色情人節同我地拍拖,所以🐷尊登帶我來晚餐食Omakase❤️餐廳睇到中環嘅夜景,雖然唔喺海景,但係大廈上映射出既燈光反而另有一番風味。餐廳亦都放上日本嘅美景,令我更忍不住稍後的日本之旅。廚師安排的晚餐,絕對令我們二人驚喜,而且廚師和店員也很好客,更顯日本的風味❤️前菜- 豆腐三文魚籽:胡麻醬的豆腐搭配鮮美的三文魚籽,令味道更突出- 柚子味蘿蔔漬:帶有清新的柚子香氣,搭配著蘿蔔的爽脆口感- 牛旁:牛旁的鮮甜搭配著香氣四溢的紅酒蕎頭沖繩紅鯛魚配岩鹽紅鯛魚卷住連菊花同三文魚籽吃,而且紅鯛魚十分鮮甜肥美和魚油,岩鹽在旁但紅鯛魚很有味道壽司十貫由廚師幫我地選愛吃的壽司,不過我同🐷口味都一樣赤貝:柔軟的質地和淡淡的甜味甘鯛配柚子皮: 清新的柚子香氣,反而帶甘鯛的鮮味針魚配薑蓉: 薑蓉並沒有蓋過針魚的鮮甜大池魚:濃厚魚肉味道北寄貝:够爽口彈牙獅魚配三星漬:搭配著三星漬的微酸口感,反而帶出更強鮮甜味赤蝦配櫻花蝦粉:搭配著櫻花蝦粉的香氣令赤蝦肉質更突出中拖羅:魚油味道更香海膽:雙重海膽滿滿海膽令我清楚知道師傅明白客人的心,我勁愛海膽,仲要海膽海水味勁濃新鮮銀雪魚配松露:搭配著松露令我更不捨得差不多

前菜
- 柚子味蘿蔔漬:帶有清新的柚子香氣,搭配著蘿蔔的爽脆口感
- 牛旁:牛旁的鮮甜搭配著香氣四溢的紅酒蕎頭
沖繩紅鯛魚配岩鹽
壽司十貫
廚師幫我地選愛吃的壽司,不過我同🐷口味都一樣

赤貝:柔軟的質地和淡淡的甜味
甘鯛配柚子皮: 清新的柚子香氣,反而帶甘鯛的鮮味
針魚配薑蓉: 薑蓉並沒有蓋過針魚的鮮甜
大池魚:濃厚魚肉味道
北寄貝:够爽口彈牙
獅魚配三星漬:搭配著三星漬的微酸口感,反而帶出更強鮮甜味
赤蝦配櫻花蝦粉:搭配著櫻花蝦粉的香氣令赤蝦肉質更突出
中拖羅:魚油味道更香
新鮮銀雪魚配松露:搭配著松露令我更不捨得差不多完結😭
-豚肉串辣汁:燒烤的香氣,搭配著辣汁的微辣口感,十分惹味
- 雞脾肉:啖啖肉但又够爽口
- 秋葵:醬汁令人忍𣎴住口
甜品
- 手打焦糖海鹽雪糕:焦糖的香甜搭配微鹹的海鹽,手打的雪糕更香濃
2024-03-12 23 浏览
📍 一緒一番酒場 (中環)中環士丹利街11號Stanley 11 26樓一緒一番酒場是一家令人印象深刻的日本料理餐廳,他們提供了一份精心挑選的omakase料理菜單。讓我們來評論一下他們的食物吧!👉 OMAKASE LUNCH SET😋😋😋😋.9/5🟡特色前菜(海膽豆腐配上三文魚籽)特色前菜的海膽豆腐配上三文魚籽,給人留下了深刻的印象。海膽的濃郁鮮味與豆腐的柔軟口感完美地融合在一起,三文魚籽的爽脆口感為整道菜增添了一點豐富的層次感。這道前菜展示了廚師對於食材搭配和口感平衡的獨到見解🟡刺身(沖繩浜吹雕魚)接下來是刺身,他們選用了沖繩浜吹雕魚。這種魚肉質鮮嫩,口感細膩,帶有淡淡的甜味。切成薄片的雕魚完美呈現了它的鮮度和質感。這道刺身展示了廚師的刀工技巧和對魚生食的精湛掌握。🟡壽司10貫壽司的部分,提供了10貫的精選。瀨戶內海的赤貝、櫻花蝦赤蝦壽司、金目雕、九州大池魚、米奇蠔壽司、沖繩南方銀勝魚、九洲關靖魚、黑松露炙燒銀鱈魚、拖羅、梅鹽北海道馬糞海膽。每一個壽司都展示了不同的食材和獨特的風味。赤貝鮮甜彈牙,櫻花蝦赤蝦鮮嫩多汁,金目雕肉質鮮美,九州大池魚鮮嫩滑潤,米奇蠔壽司鮮嫩帶點海味,沖繩南
📍 一緒一番酒場 (中環)
中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

👉 OMAKASE LUNCH SET
😋😋😋😋.9/5

🟡特色前菜(海膽豆腐配上三文魚籽)

🟡刺身(沖繩浜吹雕魚)

🟡壽司10貫
壽司的部分,提供了10貫的精選。瀨戶內海的赤貝、櫻花蝦赤蝦壽司、金目雕、九州大池魚、米奇蠔壽司、沖繩南方銀勝魚、九洲關靖魚、黑松露炙燒銀鱈魚、拖羅、梅鹽北海道馬糞海膽。每一個壽司都展示了不同的食材和獨特的風味。赤貝鮮甜彈牙,櫻花蝦赤蝦鮮嫩多汁,金目雕肉質鮮美,九州大池魚鮮嫩滑潤,米奇蠔壽司鮮嫩帶點海味,沖繩南方銀勝魚肉質鮮嫩,九洲關靖魚鮮美爽脆,黑松露炙燒銀鱈魚帶有獨特的香氣,拖羅鮮嫩多汁,梅鹽北海道馬糞海膽則帶有淡淡的咸甜味。壽司的米飯軟糯,與魚肉完美搭配,展現了壽司的精髓和廚師的高超技藝。

🟡串燒4串(秋葵釀蝦肉、鱔、雞軟骨、翠玉瓜)
接下來是串燒,提供了4串:秋葵釀蝦肉、鱔、雞軟骨、翠玉瓜。這些串燒都烤得恰到好處,保持了食材的原汁原味。秋葵釀蝦肉帶有脆嫩的口感,鱔肉鮮嫩多汁,雞軟骨酥脆可口,翠玉瓜爽脆清甜。這些串燒提供了口感的變化和豐富的風味。

🟡雜菜麵豉湯 🟡雪糕(焦糖拖肥味)
最後是雜菜麵豉湯和雪糕。雜菜麵豉湯清淡而美味,融合了多種蔬菜的鮮甜和麵豉的豐富風味,為整餐增添了一份清爽的口感。雪糕焦糖拖肥味作為甜點,帶來了濃郁的焦糖香氣和香甜的口感,是一個完美的結束。

回頭: yes yes yes ,一緒一番酒場提供了一個精心設計的omakase料理菜單,以新鮮的食材和精湛的廚藝為顧客帶來了一場美味的饗宴。每道菜品都展示了廚師對於食材的獨特理解和巧妙搭配,讓人回味無窮💓💓💓💓🥰🤤
1K
2024-03-07 20 浏览
呢間餐廳位於中環士丹利街11號一棟好靚既商業大廈入面,我今次去左26樓一間好靚既日本餐廳,入面可以睇到山頂同街景,仲有好多日本酒品擺設放响入面,呢度由廚師發辦,一路睇住佢煮一路慢慢品嚐每一度菜式,仲有刀功好厲害,沖繩薄片切鯛魚片用左喜馬拉雅山海鹽調味再加入少量橄欖油捲埋即食入口好fresh,仲有其他師傅自發由其他國家旅行後研製既黑松露銀鱈魚,黑松露由意大利入口口味香濃,九洲關靖魚必食推介一d都唔腥,師傅用特制方法去除魚腥味。
2024-03-07 16 浏览
一緒一番酒場 🍣🍶OMAKASE SUSHI SET 🍱廚師發辦壽司套餐,提供精緻的壽司美味,讓你享受高品質的日本料理 😍特色前菜Appetizer 先付三點海膽豆腐 🍣 配胡麻醬/黑松露/三文魚籽牛蒡漬 🥕紅酒蕎頭 🍷半熟北海道帶子 配上日本土佐醋啫喱壽司Sushi (10 pcs) 手握寿司鰤魚 🐟 輕輕火炙口感豐富金目鯛 🐠 加咗柚子皮特別清新縞池魚 🐟 面頭上炸葱絲食落比較香口黃金池魚 🐟 魚身光滑新鮮赤貝 🦪鮮美可口赤蝦 🦐 加上櫻花蝦磨粉,蝦味頂級鮮甜灸燒梳子魚 🐟肉身軟滑熟成10日嘅中拖羅滿口油香銀雪魚 🐟 拼黑松露海膽 俄羅斯產地北海道加工灑咗啲梅鹽用紫菜包住質感鮮甜幼滑 🍣🍣燒物燒翠玉瓜 🍆 配燒鰻魚皮脆肉爽,口感絕佳 🍢🍢一緒特色湯熱辣辣 🍲甜品甜蜜蜜蛋糕 🍰,結束美食之旅的甜蜜滋味 🍬每位$880/ per person,另加一服務費 💰
一緒一番酒場 🍣🍶

金目鯛 🐠 加咗柚子皮特別清新
縞池魚 🐟 面頭上炸葱絲食落比較香口
黃金池魚 🐟 魚身光滑
新鮮赤貝 🦪鮮美可口
赤蝦 🦐 加上櫻花蝦磨粉,蝦味頂級鮮甜
灸燒梳子魚 🐟肉身軟滑
熟成10日嘅中拖羅滿口油香
銀雪魚 🐟 拼黑松露
海膽 俄羅斯產地北海道加工
灑咗啲梅鹽用紫菜包住質感鮮甜幼滑 🍣🍣

燒物
燒翠玉瓜 🍆 配燒鰻魚皮脆肉爽,口感絕佳 🍢🍢

一緒特色湯
熱辣辣 🍲

甜品
甜蜜蜜蛋糕 🍰,結束美食之旅的甜蜜滋味 🍬

每位$880/ per person,另加一服務費 💰
用餐优惠
試食活動
2024-03-06 20 浏览
最近發現Stanley 11大厦是美食爱好者天堂,超多日本餐廳。10件壽司中🍣我最鐘意係炸京蔥絲寒鰤魚和大拖羅壽司, 魚肉入口即溶,加上维師傅秘製醬油,飯粒圓渾煙韌,提升味道層次。炸京蔥絲寒鰤魚🍣寒鰤魚肉質緊實,再配以炸京蔥絲,口味及色調配搭別樹一幟。大拖羅壽司🍣大拖羅佈滿精緻的魚油花紋,入口即化,油香四溢,完全不膩,鮮甜無比。维師傅👨🏻‍🍳高超的手藝及豐富的經驗廚藝,他處理寒鰤魚或拖羅這類油分高的魚時,維師傅技巧地為魚肉按摩 。魚肉從3度的雪櫃取出來奉客時,魚肉中的油脂呈固體狀態,按摩魚肉有助把油脂化成液體,令魚肉入口時釋放魚味。

2024-03-04 30 浏览
位於中環Stanley 11大樓頂樓的一緒一番酒場,我今次豪華地一個人去吃壽司Omakase,來了一場視覺味覺盛宴是日去得比較早,兩個師傅和店員專門為我服務前菜先上了⭐柚子味醃漬蘿蔔+紅藠頭+海膽豆腐很開胃,尤其喜歡蘿蔔,切得好厚但醃漬得很到位,甜口爽脆多汁開完胃就來了碟⭐沖繩紅雕魚包蔥和花瓣吃,旁邊有岩鹽可點,魚肉有少許彈性,卷上蔥香讓我有種吃清蒸海魚的錯覺然後就來到了壽司正題,套餐有十貫壽司⭐䊶魚上放了炸乾的京蔥,軟糯帶有少許黏性和彈,京蔥增添風味⭐火炙梭子魚,上面有辣熟蒜⭐活北寄貝,用火槍稍稍炙烤了一下,烤的香氣很香,我喜歡⭐黃金䊶魚,撒上蔥花也好吃⭐南方銀鱗魚,點綴了柚子胡椒,油分比較重,很香⭐赤蝦,上面櫻花蝦磨成粉,很黏糯很肥,我很喜歡這貫⭐熟成十天的拖羅(吞拿魚),油脂很濃,一咬下去都是魚油,咀嚼到最後化掉只剩甘香⭐海膽壽司,呢款真的是👑者了! 壽司飯上冰淇淋一樣的奶香海膽,很大方的給了一大塊! ! 好好吃啊!⭐火炙銀鱈魚上面放了松露醬,魚油油脂豐盈⭐穴子,放了照燒醬,甜口作結 吃完壽司還沒結束,還有串燒拼盤⭐ 雞肉串+味增醬燒的豬腩肉+秋葵包牡丹蝦我喜歡雞肉串,鹽燒簡單的
是日去得比較早,兩個師傅和店員專門為我服務
前菜先上了
⭐柚子味醃漬蘿蔔+紅藠頭+海膽豆腐
很開胃,尤其喜歡蘿蔔,切得好厚但醃漬得很到位,甜口爽脆多汁

開完胃就來了碟⭐沖繩紅雕魚
然後就來到了壽司正題,套餐有十貫壽司
⭐䊶魚上放了炸乾的京蔥,軟糯帶有少許黏性和彈,京蔥增添風味
⭐火炙梭子魚,上面有辣熟蒜

⭐活北寄貝,用火槍稍稍炙烤了一下,烤的香氣很香,我喜歡
⭐黃金䊶魚,撒上蔥花也好吃

⭐南方銀鱗魚,點綴了柚子胡椒,油分比較重,很香
⭐赤蝦,上面櫻花蝦磨成粉,很黏糯很肥,我很喜歡這貫

⭐火炙銀鱈魚上面放了松露醬,魚油油脂豐盈
⭐穴子,放了照燒醬,甜口作結

吃完壽司還沒結束,還有串燒拼盤
⭐ 雞肉串+味增醬燒的豬腩肉+秋葵包牡丹蝦
我喜歡雞肉串,鹽燒簡單的調味但雞肉很有彈性,剛剛烤出來很香,味增醬燒我也喜歡,辣辣的味增醬剛好刺激味蕾

最後上了一碗湯和蘋果吉士捲作結,甜點的碟同口味我也很喜歡

成餐飯超滿足,壽司魚類都很新鮮,晚上不管是一個人,朋友還是情侶來都很適合,能從26樓看到中環街景,一頓能吃上壽司刺身和串燒,好滿足
2024-03-01 19 浏览
一緒一番酒場位於Stanley 11頂層26樓,坐擁優質中環夜景,為今晚Omakase增色不少😚😚😋😋🥰Omakase Sushi Set $880🥗特色前菜🥗黑松露三文魚籽胡麻醬海膽豆腐•紅酒醃蕎頭•牛蒡•自家製醃白蘿蔔:海膽豆腐嫩滑柔順,黑松露同三文魚籽提鮮,幾開胃🐟刺身🐟鯛魚薄切:沖繩縣冰吹鯛魚,肉質Q彈,以幼岩鹽,橄欖油及檸汁調味,味道自然清新🍣壽司十貫🍣1. 金目鯛:味道鮮甜嘅金目鯛,可以話係鯛魚薄切嘅延續,正式開始華麗嘅席前壽司之旅2. 北海道活北寄貝:爽彈嘅北寄具塗上一抹醬油,提鮮而不會搶奪風頭3. 池魚:鮮味嫩滑,魚香味濃郁4. 沖繩縣南方銀鱗魚:較罕見嘅魚款,火炙後迫出魚脂甘香,袖子提香提鮮,帶點清新感覺5. 青森縣米奇蠔:帶點金屬味道,口感creamy 順滑,葱花帶點刺激,更能帶出濃郁蠔味6. 大拖羅:雪花油脂極為漂亮,入口即化,豐腴甘香7. 赤蝦:櫻花蝦炒香配上蝦味濃郁嘅赤蝦,鮮上加鮮8. 北海道小川海膽:厚厚的幾層海膽,香濃軟滑,滑不溜口9. 穴子:口感非常細膩嫩滑,魚油香氣突出,醬汁味道提鮮出色10. 鰈魚裙邊:果然係signature 之作, 魚香味接觸口控

Omakase Sushi Set $880
🥗特色前菜🥗

🐟刺身🐟

🍣壽司十貫🍣
3. 池魚:鮮味嫩滑,魚香味濃郁
6. 大拖羅:雪花油脂極為漂亮,入口即化,豐腴甘香
7. 赤蝦:櫻花蝦炒香配上蝦味濃郁嘅赤蝦,鮮上加鮮
8. 北海道小川海膽:厚厚的幾層海膽,香濃軟滑,滑不溜口
10. 鰈魚裙邊:果然係signature 之作, 魚香味接觸口控時瞬間爆發,猶如置身海洋,被無數鰈魚包圍,出色之作

🍢燒物🍢
秋季釀蝦膠•黑毛豬肉串•雞軟骨串 : 秘製醬汁帶點微辣帶一點麻,相當惹味,師博唔肯透露秘方,哈哈

🍲吸物🍲
一緒特色湯:好香甜嘅味噌湯,食過刺身壽司後,飲一啖暖湯,感覺好窩心

🍰甜品🍰
蘋果吉士蛋卷:以蘋果肉代替蘋果醬,口感實在,層次明顯

🍶Sake Pairing🍶 $380
Sake Pairing 經唎酒師精心挑選,今季(12月至3月) 係以下清酒搭配,強烈建議點選,咁先係最完滿體驗呢個Omakase
A. 前菜 - 江戶開城 純米吟釀 原酒 冬
B. 刺身 - 花笑み 純米大吟釀 山田錦
C. 壽司 - 飛鷺 紅 特別純米
D. 炸物 - 農口尚彦研究所 無過濾生原酒 冬の燗酒

師博同食客有來有往嘅交流令整餐生色不少,大家都會分享下對食材同味道嘅追求,呢餐相當滿足,除咗係味覺嘅饗宴外,亦都學咗好多嘢,師博好波!😄🤩🤩🥰🥰

一緒一番酒場
地址:中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

#centralrestaurant#omakasecentral#finedining#omakasehk#omakaseauthentic#中環omakase#中環日本菜#慶祝節日#特別日子#慶生#廚師發辦#廚師發板#約會餐廳#刺身#高級壽司#席前料理#sakehk#sakepairing#鰈魚裙邊#大拖羅#北海道海膽#銀鱗魚#金目鯛#穴子#清酒#大吟釀#純米大吟釀#唎酒師#當季清酒
2024-03-01 20 浏览
Craving for sushi again so we came here for an omakase dinner. Located in the Stanley11 building, it’s actually very convenient with a nice dining atmosphere. I had the omakase sushi set at $880/person and that already comes with appetizers, tai sashimi, 10 kinds of sushi, skewers, soup and dessert. I think it was a pretty nice deal especially when the service and vibes were very nice.🥂AppetizersBeginning with wine picked scallions, salad and tofu with sea urchin and black truffle, each has its

🥂Appetizers
Beginning with wine picked scallions, salad and tofu with sea urchin and black truffle, each has its own unique flavour and was very appetising.

🥂Tai
Added salt, olive oil and lime juice, it’s packed with flavours when you roll it and eat together.

🥂Shima Aji 深海池魚
🥂Sayori 針魚
With ginger on top to elevate its flavour
🥂Kamasu 梭子魚
It’s fired with firegun and added XO sauce
🥂Akagai 赤貝
Simply added lemon juice was enough to bring out flavours

🥂Southern Silver Scale Fish 南方銀鱗魚
First time having this fish and was a nice pair with yuzu and pepper
🥂Ebi 赤蝦
🥂Toro 大拖羅

🥂Bafun Uni 馬糞海膽
Can’t resist this delicious uni with sea salt on top
🥂Silver Cod 銀鱈魚
The black truffle on too smells so nice

🥂Engawa 鰈魚裙邊
Didn’t expect it to be that fatty and juicy

🥂Skewers
There’re beef, pork and shrimp okra respectively and each was grilled nicely to its fullest texture.

🥂Soup and Dessert
Ending the night with a warm bowl of miso soup and chocolate egg roll.
Food was all fresh and the dining experience was quite nice in general. Will be happy to return one day.
Overall rating: 7/10
2024-03-01 19 浏览
好耐冇食omakase,心思思就去返呢度食。呢間餐廳位於Stanley 11,好近港鐵站出口,大概行3分鐘就已經到特色前菜:分別係柚子蘿蔔、紅酒蕎頭、牛蒡、三文魚子豆腐,清新開胃油甘魚刺身,包起蘿蔔蓉亦都係非常清新接住落嚟嘅就係壽司嘅部份縞池魚腩:比較肥,少少起膠嘅感覺北海道北寄貝:經過炙燒後仍然保留爽脆感覺針魚:上面嘅植物食落有少少似洋蔥,調味唔錯梭子魚:上面用左三升漬,口感比較鬆散兵庫縣生蠔:肉質鮮嫩,甘甜爽口熟成10日拖羅:入口即溶,充滿油脂赤蝦:配有少少櫻花蝦碎,提升蝦味海膽:雖然份量比較少,但都幾好食A4近江和牛:壽司飯嘅酸味同牛肉都幾夾銀鱈魚:用咗黑松露調味,魚質最細膩串燒方面就叫咗秋葵釀蝦肉,淡雅清新,豚肉就有少少肥嘅位置,食落好有豬肉嘅香味,雞軟骨就香脆可口飲埋味噌湯同食埋蜜桃蛋捲,就畫上完美嘅句號

油甘魚刺身,包起蘿蔔蓉亦都係非常清新

接住落嚟嘅就係壽司嘅部份
縞池魚腩:比較肥,少少起膠嘅感覺

北海道北寄貝:經過炙燒後仍然保留爽脆感覺

針魚:上面嘅植物食落有少少似洋蔥,調味唔錯

梭子魚:上面用左三升漬,口感比較鬆散

兵庫縣生蠔:肉質鮮嫩,甘甜爽口

熟成10日拖羅:入口即溶,充滿油脂

赤蝦:配有少少櫻花蝦碎,提升蝦味

海膽:雖然份量比較少,但都幾好食

A4近江和牛:壽司飯嘅酸味同牛肉都幾夾

銀鱈魚:用咗黑松露調味,魚質最細膩

飲埋味噌湯同食埋蜜桃蛋捲,就畫上完美嘅句號
中環士丹頓街是我週末熱愛到訪的地方商廈裏面隱藏著各種餐廳今次來到位於26樓的一緒一番酒場廚師發板套餐定價 HKD 880由第一道前菜開始已經帶來味蕾震撼海膽豆腐配黑松露醬😋鹹鮮味滿滿刺身環節灑上岩鹽的動作很夢幻而每一塊生魚片配搭菊花瓣、香蔥、橄欖油能突出生魚片的鮮味同時亦能喚醒味蕾其後的每一件手握壽司坐在吧台前都能看到劉師傅純熟的手藝每一件都用上了獨特的調味方式務求食客吃得出食材的鮮味同時讓調味使其變得更昇華這是十分可貴的再好的食材要是沒有配上合襯的做法便會無法發揮最大作用整頓料理每一口都能享受到剛好的油脂、剛好的份量、 剛好的調味赤貝壽司上桌的時候更動了一下可見食材的新鮮程度吃完壽司以後還有串燒拼盤、湯、甜品呢無論對男生或女生已經是很夠吃的了🫶🏻拼盤的雞腿肉選的部位很特別我一度以為是雞尾😋 問了一下才知道選用了比較多脂肪的部位 沒想到雞腿能吃出這種口感🤩 太愛了店裏的氣氛也是很棒🫡 當天的廚師劉師傅很用心介紹每一道菜的設計靈感深深感受到他的熱誠呢
中環士丹頓街是我週末熱愛到訪的地方
商廈裏面隱藏著各種餐廳
今次來到位於26樓的一緒一番酒場

廚師發板套餐定價 HKD 880
由第一道前菜開始已經帶來味蕾震撼
海膽豆腐配黑松露醬😋鹹鮮味滿滿

刺身環節灑上岩鹽的動作很夢幻
而每一塊生魚片配搭菊花瓣、香蔥、橄欖油
能突出生魚片的鮮味同時亦能喚醒味蕾

這是十分可貴的
再好的食材要是沒有配上合襯的做法
便會無法發揮最大作用

整頓料理每一口都能享受到
剛好的油脂、剛好的份量、 剛好的調味

赤貝壽司上桌的時候更動了一下
可見食材的新鮮程度

吃完壽司以後還有串燒拼盤、湯、甜品
無論對男生或女生已經是很夠吃的了🫶🏻

店裏的氣氛也是很棒🫡 當天的廚師劉師傅
很用心介紹每一道菜的設計靈感
深深感受到他的熱誠呢

2024-02-26 23 浏览
搵到間性價比高嘅omakasae👍🏻食材都係由日本空運過嚟,餐廳位於中環心臟地帶一座商廈嘅頂樓位置,落地玻璃設計入光度極高,景色一流!座位分布係全bar 檯設計,大家都可以近距離望到師傅準備食材Omakase lunch Set前菜:柚子醋沙津酸酸地好開胃,牛蒡漬同醃橋頭整體賣相好靚鯛魚薄切沖繩縣濱鯛魚刺身,切得好薄身 加上喜瑪拉雅鹽、菊花、香䓤,最後配上橄欖油 口感豐富,入口即溶 簡單嘅調味就凸顯出本身嘅鮮甜壽司十貫,採用左赤醋飯同調味唔需要特登再加豉油 同埋佢哋嘅醃蘿蔔都係自家製作 清甜爽脆* 金目鯛: 粉紅魚身 油份飽滿* 鯛魚:油脂鮮甜* 深海池魚: 鮮嫩肥美,脂厚油香,入口回甘!* 鰤魚: 用咗三星味噌調味 唔會蓋過本身鮮甜* 活北寄貝貝:師傅會喺你面前拍一下 顯示佢嘅新鮮程度 * 沖繩島南方銀鱗魚: 肉質細嫩鮮美。* 赤蝦: 上面鋪滿晒炒香左嘅櫻花蝦粉 味道濃郁,鮮甜* 熟成10日嘅大拖羅 柔軟潤滑 肥美適中* 海膽: 份量極多 口感細滑甘甜!配上少少嘅梅子鹽帶出鲜味* 銀鱈魚: 新鮮銀鱈魚配黑松露醬燒物:第一次食Omakase 有加入串燒元素免治雞肉串豚肉串翠玉瓜一緒特色

Omakase lunch Set
前菜:
柚子醋沙津酸酸地好開胃,牛蒡漬同醃橋頭
整體賣相好靚

鯛魚薄切

* 金目鯛: 粉紅魚身 油份飽滿
* 鯛魚:油脂鮮甜
* 深海池魚: 鮮嫩肥美,脂厚油香,入口回甘!
* 鰤魚: 用咗三星味噌調味 唔會蓋過本身鮮甜
* 活北寄貝貝:師傅會喺你面前拍一下 顯示佢嘅新鮮程度
* 沖繩島南方銀鱗魚: 肉質細嫩鮮美。
* 赤蝦: 上面鋪滿晒炒香左嘅櫻花蝦粉 味道濃郁,鮮甜
* 熟成10日嘅大拖羅 柔軟潤滑 肥美適中
* 銀鱈魚: 新鮮銀鱈魚配黑松露醬