通常聽到朋友說到三家村吃海鮮都會即時聯想到中式酒樓吃,大家又會否想到日式海鮮做法呢?三家村水產位於三家村渡輪碼頭,當日老公帶蝴蝶結姐姐到東龍島環島遠足後說有驚喜,原來就是來這裡享受一安頓豐富的日本海鮮晚餐!先來一客日本菠菜芝麻汁沙律,芝麻汁很濃很香是全碟沙律的精髓,老公不停的將鮮嫩的日本菠菜及飄飄的木魚乾沾上芝麻汁吃。前菜姐點了炸白飯魚乾,除了保留魚乾的味道外,微暖而且有點像天婦羅般甜甜脆脆的。沾上沙律醬再將味道再推高,是佐酒的好伙伴。至於季節刺身拼盤包括帆立貝、油甘魚、三文魚及甜蝦。冰鎮除確保溫度外更有非常好的賣相。當中蝴蝶結姐姐最喜愛的是帆立貝,新鮮及肥美。至於吃日本菜當然要吃壽司啦!四點壽司包括金倉魚腩、拖羅、油甘魚及加拿大海膽軍艦。煙肉車厘茄串,一鹹一甜的完美配搭。甜甜的車厘茄消除了煙肉的油膩。雞軟骨雞肉串這個雙重配搭、雞胸肉咬下質感又有雞軟骨的爽脆口感。江戶前天婦羅拼盤,外面炸得香脆,天婦羅蝦肉還很嫩滑。點上竹碳鹽更能提升味道的層次。浜燒貴妃蚌好大隻而且口感很爽脆,即席燒亦很新鮮。燒福岡系島蠔肉質鮮美,很大隻。而且蠔味很濃。望着海景,親眼看着燒蠔的感覺有如海邊的浜燒。清酒紅甲

帆立貝,新鮮及肥美。

浜燒貴妃蚌好大隻而且口感很爽脆,即席燒亦很新鮮。

清酒紅甲,鮮甜無沙。湯底好好味。

三家村海鮮粥的粥底軟綿綿,味道清甜。而且蝦亦好大隻,肉質鮮甜。

店內裝潢充滿日式風情,望着海景。無論夜晚及日間,都別有一番風味。

2018-06-30
2018-07-08 204 浏览
朋友相約一齊搭船,去三家村食飯,港島區返工就有呢個好處,出九龍唔使同人逼, 可惜班船十分鐘一班,走咗就要等, 去到超級好,朋友一早訂定位, 超級方便,入去就可以叫嘢食, 店員推薦刺身拼盤,至於我哋就加咗個馬友一夜干,福岡岩蠔, 同和果子拼芝士餅。刺身拼盤八種剌身,池魚,拖羅,海膽,帶子,左口魚,鮑魚,油甘魚同蝦。 當中我覺得最驚喜嘅就係海膽。 新鮮海膽完全唔腥, 入口仲有一陣陣嘅海水同鮮甜。馬友一夜干, 都係上網見到好多人食,一於試一試 ,估唔到真係同網上評價一樣,外面燒到脆卜卜,裏面肉質鮮嫩 有日本風味之餘不失香港特色。和菓子拼芝士餅, 芝士餅似係返貨嘅貨色, 比較普通 ,至於和果子,我認真係好靚味道比較甜。有緣再嚟過。

質鮮嫩 有日本風味之餘不失香港特色。

有緣再嚟過。
上兩個星期是儍爸的生日,我們倆老又有借口去撑枱腳朋友知道我們鍾意食日本菜和海鮮就推介了這間在三家村渡輪碼頭隔離的日式浜燒料理浜燒是日本沿海居民的傳統飲食文化『浜』即是『濱』,就是海濱的意思日本的漁民在碼頭或魚市場,將剛捕獲的活海產圍爐即燒即食點菜前,出去睇下有咩靚海鮮先 ...店內的日本直送也有本地漁民即捕上岸的海產有福岡岩蠔、日本北寄貝、東京活粒貝、貴妃蚌、日月貝、阿拉斯加蟹 ...最吸引我們的是超大隻的龍蝦,有成 12 斤重,下次約多點朋友嚟至食它儍媽最鍾意這兒的無敵靚海景,有個靚 view 陪食心情都好點的 ~~可惜這兩張靠窗的枱一早已經被人預約了,儍媽訂位的時候又不知道有這個靚位 ...好彩,我們的位置也一樣望到這個靚 view ,只是遠了少少 ....串燒先到 ...安格斯牛肉串燒 @HK$68 + 牛舌串燒 @HK$48烤至微焦的串燒,裡面鎖住滿滿的肉汁,又香又惹味馬友一夜干 HK$328漁民最常吃的一夜干 ... 將鮮魚剖開、清除內臟,用鹽醃製,經一夜風乾這條馬友一夜干的魚皮燒至金黃香脆,裡面的魚肉嫩滑由於已經用鹽醃製過,帶點咸香,點少少醬汁或者檸檬汁都有不同的風味江戶前

上兩個星期是儍爸的生日,我們倆老又有借口去撑枱腳

朋友知道我們鍾意食日本菜和海鮮
就推介了這間在三家村渡輪碼頭隔離的日式浜燒料理

浜燒是日本沿海居民的傳統飲食文化
『浜』即是『濱』,就是海濱的意思
日本的漁民在碼頭或魚市場,將剛捕獲的活海產圍爐即燒即食

點菜前,出去睇下有咩靚海鮮先 ...

店內的日本直送也有本地漁民即捕上岸的海產

串燒先到 ...

安格斯牛肉串燒 @HK$68 + 牛舌串燒 @HK$48

烤至微焦的串燒,裡面鎖住滿滿的肉汁,又香又惹味

馬友一夜干 HK$328

這條馬友一夜干的魚皮燒至金黃香脆,裡面的魚肉嫩滑

江戶前天婦羅拼盤 HK$178
有三隻大蝦、南瓜、茄子、秋葵、鮮菇、蕃薯 ... 好豐富呢 !

粉漿薄脆不油膩,儍媽最鍾意爽甜彈牙的大蝦天婦羅
除了配必有天婦羅醬汁,亦可以試下點少少好像閃亮黑沙的竹炭鹽一起食

接著到了 ... 浜燒海鮮

壽星公想食燒鮑魚好耐喇 !!!

點了兩隻 ... 南非大鮑魚 @$118
鮑魚好大隻,上枱時仲好生猛 ... 不停蠕動

有專人幫手燒,咁就唔怕燒得太熟 ... 嘥了點海鮮喇 !!!

鮑魚燒至剛熟,不需點任何醬汁就咁食,完全食到鮑魚的鮮味
口感爽滑,一點都不靭,帶點燒烤的焦香,壽星公表示非常滿意 ~~

一客四隻的馬刀貝 @HK$128
加入了師傅當日用木魚煮的木魚水來燒,不會燒至乾爭爭,味道鮮甜

本來想食甜品作結的 ...

但是見到這個好少見的 ... 炸白飯魚干 HK$48 ... 又好想試下喎 !!!

最後,喜歡嚐新的我們當然點了客喇 !!!

炸白飯魚干炸至香脆,但是香口而不油膩,好特別的小食 ~~

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2018-06-28
  • 馬友一夜干
  • 炸白飯魚干
2018-07-05 1447 浏览
老公話今年就進入我們20週年啦! 佢話帶我食餐好野獎勵我,同接我放工咁開心,路上無多問,但朝著鯉魚門方向進發,心裡特別開心興奮。我最喜愛海鮮,第一次去這店感覺幾新鮮,最吸睛係有個corner係放滿海鮮架 ❣店員服務好,會推介是日食材,還會幫我地煮同時有交流,讓客人好relax 除享受食物之餘。燒味醂河豚干好好味,醮點七味粉嘅蛋黃醬最夾,香脆帶點甜。日本菠菜芝麻汁沙律賣相靚又特別,菠菜凍食一般,但其他沙律菜新鮮爽口! 佢地嘅特飲好吸引,味道竟然好出色。冰爽青檸荔枝谷荔枝味較重同濃,反而青檸淡淡的,夏日消暑解喝! 魅力香桃提子泉有齊我喜愛的桃同提子味道,而且發現了提子味的珍珠添,可惜較硬唔夠煙韌囉! 季節刺身特上選拼盤 (6種)賣相吸引,味道新鮮,包括左三文魚腩,劍魚腩,立魚,左口魚,帶子同吞拿魚腩等等,左口魚入口即溶,帶子鮮甜,鮮味可加! 一夜干 (馬友)送上時已經好特別用上竹籃嘅造型碟,原來店員介紹係佢地嘅招牌菜,我兩公婆有喜愛魚類就叫黎食,外皮燒得乾身脆,肉嫩無比,味道帶點鹹香同鮮! 再黎浜燒貴妃花蚌同日本福崗岩蠔各兩隻細心位店員會係我們面前燒比我們的,火候控制得好好,好新鮮當煮時還

燒味醂河豚干
好好味,醮點七味粉嘅蛋黃醬最夾,香脆帶點甜。

日本菠菜芝麻汁沙律
賣相靚又特別,菠菜凍食一般,但其他沙律菜新鮮爽口!

佢地嘅特飲好吸引,味道竟然好出色。
冰爽青檸荔枝谷
荔枝味較重同濃,反而青檸淡淡的,夏日消暑解喝!

魅力香桃提子泉

季節刺身特上選拼盤 (6種)

一夜干 (馬友)

再黎浜燒貴妃花蚌同日本福崗岩蠔各兩隻
細心位店員會係我們面前燒比我們的,火候控制得好好,好新鮮當煮時還會好生猛地郁動,有點殘忍咁,不過海鮮就係要食佢既鮮味! 蠔亦非常肥美,加上自製木魚汁,當燒前加點令海鮮保持濕度同入味還做到提鮮!

最後叫埋個雜錦雞天婦羅烏冬來個結尾,天婦羅熱辣辣金黃香脆,大虾天婦羅還有蕃薯南瓜同青辣椒,烏冬彈牙煙韌!份量兩個share都夠食,湯底清但夠晒味。

2018-06-28
庆祝纪念
纪念日
2018-07-04 160 浏览
食日本海鮮,要食新鮮,又有特色, 一定諗起而家嘅黃埔, 佢嘅水產市場, 都真係幾多元化, 今次經朋友介紹, 冇諗過九龍東,原來都有類似嘅食店。食店位於地鐵站油塘附近, 由地鐵站步行過去, 大約需要十分鐘, 時間話長唔長話短唔短, 到達最後發現, 原來仲可以坐船過來, 就由鰂魚涌出發。晚餐點了店員強力推薦的,活魚一夜干, 好有香港特色, 但係又不失日本嘅食法, 其實就係乾馬友拎去燒黎食, 外表好脆,魚味十足,最重要經過烹調, 都仲充滿鮮味。蟹肉伴蟹子沙律, 蟹肉新鮮, 完全冇腥味, 配合埋蟹子,口感更加出色, 最後值得推薦嘅,係因為沙律菜洗得夠乾淨。燒生蠔, 原隻喺面前可以自己燒, 都已經夠曬驚喜, 之後開出來冇諗過蠔肉咁大隻。最後,三家村海鮮粥, 用料十足, 粥底鮮甜,最重要真材實料, 夠曬二個人或以上食。如果再要食新鮮日本嘢,我又多一個新選擇。

如果再要食新鮮日本嘢,我又多一個新選擇。

2018-07-04 180 浏览
這晚跟家人來到鯉魚門食海鮮,提前一天打來訂位 餐廳正正就在三家村碼頭旁近 入口處還設有一個海鮮區居酒屋柔和的燈光、舒爽的氣氛相信可以將生活中的壓力得以舒緩要感受浪漫海景,來這裡就對了梅酒梳打下了大量冰塊的梅酒,梅香味突出喝下去解暑至極馬友一夜干店員說把馬友先浸泡於海水濃度相近的鹽水內,再經一夜風乾的烤過的馬友魚脂剛好,肉質結實帶鹹鮮鵝肝牛油果卷層次口感豐富,鵝肝油脂亦豐潤滿足得很海膽牡蠣一夜干鮮甜肥美海膽配上鹹鮮牡蠣兩者加起來味道濃郁,整體極富層次 下次來一定會再點燒牛舌燒牛舌的時間配合得剛好肉質仍然保持新鮮嫩滑即點即燒的浜燒落單後,專人於食客面前即燒食物點了一隻岩蠔跟一隻帆立貝海鮮再加上木魚汁燒,更能感受其海洋氣息沒有不好吃的理由!
這晚跟家人來到鯉魚門食海鮮,提前一天打來訂位
餐廳正正就在三家村碼頭旁近

入口處還設有一個海鮮區

居酒屋柔和的燈光、舒爽的氣氛
相信可以將生活中的壓力得以舒緩
要感受浪漫海景,來這裡就對了

梅酒梳打
下了大量冰塊的梅酒,梅香味突出
喝下去解暑至極

馬友一夜干
店員說把馬友先浸泡於海水濃度相近的鹽水內,再經一夜風乾的
烤過的馬友魚脂剛好,肉質結實帶鹹鮮

鵝肝牛油果卷
層次口感豐富,鵝肝油脂亦豐潤
滿足得很

鮮甜肥美海膽配上鹹鮮牡蠣
兩者加起來味道濃郁,整體極富層次
下次來一定會再點

燒牛舌

燒牛舌的時間配合得剛好
肉質仍然保持新鮮嫩滑

即點即燒的浜燒
落單後,專人於食客面前即燒食物
點了一隻岩蠔跟一隻帆立貝

海鮮再加上木魚汁燒,更能感受其海洋氣息
沒有不好吃的理由!
2018-06-16
  • 梅酒梳打
  • 岩蠔
  • 海膽牡蠣一夜干
2018-07-02 786 浏览
今晚男朋友帶我去鯉魚門食海鮮以為係酒樓買入去煮,估唔到原來係去日本餐廳,餐廳好有日本風味木枱木椅好適合食浜燒, 而且望住個海景對面就係香港島,味覺視覺都一級享受餐牌上面有好多唔同嘅選擇好多都非常有自家特色,喺出面都冇見過,不過最緊要係又新鮮又好味葡萄麥茶 $48就咁望落好似冇咩特色,但係一飲落....因為麥茶帶有好香嘅白葡萄味,淡淡嘅香味滲出嚟, 如果覺得唔夠味,有一小杯蜜糖可以加落去抹茶紅豆東瀛旋風 $48好濃沃嘅抹茶味,而且非常大杯紅豆起沙嫁日本豆腐伴金槍魚腩蓉 $98 呢個頭盤絕對絕對值得一試, 好似好普通嘅一道菜但係又有特色, 食材之間嘅味道配合得啱啱好 底層係用咗日本嘅千層豆腐,上面係金槍魚腩蓉&柚子胡椒蓉,略帶少少酸辣味,加在豆腐上面非常合適,但係唔會蓋過金槍魚嘅鮮味&豆腐嘅豆香味特上精選刺身拼盤 $388好靚好豐富嘅刺身拼盤 每一款都係當造,而且非常新鮮,厚切既刺身脂肪比例啱啱好,做到入口即溶浜燒 岩手縣岩蠔* 鮑魚* 貴妃蚌餐廳有好多唔同嘅海鮮提供,一入門口就已經有個大水缸裏面好多唔同嘅海鮮,職員會為你介紹 當日當造嘅海鮮 因為太多唔同嘅嘢食所以今晚我哋就揀咗三款試下,
今晚男朋友帶我去鯉魚門食海鮮

餐牌上面有好多唔同嘅選擇

葡萄麥茶 $48
就咁望落好似冇咩特色,但係一飲落

抹茶紅豆東瀛旋風 $48
好濃沃嘅抹茶味,而且非常大杯
紅豆起沙嫁

日本豆腐伴金槍魚腩蓉 $98

特上精選刺身拼盤 $388
好靚好豐富嘅刺身拼盤

浜燒 岩手縣岩蠔* 鮑魚* 貴妃蚌
因為太多唔同嘅嘢食所以今晚我哋就揀咗三款試下,等下次多啲人一齊就可以叫多啲

好新鮮嘅鮑魚&貴妃蚌,燒嘅時候三樣都從郁緊
職員會喺你面前燒,控制時間啱啱好,每一款都係啱啱熟
非常新鮮非常多汁

呢一款好唔算肥美,但勝在蠔味夠濃,超級鮮甜

安格斯牛柳粒 $258
牛肉粒嫩滑
牛味濃郁,不過最特色嘅都係 伴碟
喺碟邊放咗日本嘅蒜片,一片片好香脆好似薯片咁,另一邊放咗芥末籽,呢兩樣嘢估唔到同牛肉係咁match
連埋牛肉粒一齊食超級好味,除咗佢哋本身的香味之外,仲帶出更加香既牛肉味

三家村海鮮炒麵 $158

必食!! 唔好睇上面咁多海鮮冇咩特別,上面嘅海鮮又多又新鮮,但係最重點係下面嘅炒麵
每一條麵都吸收咗醬汁嘅味道,食第一啖就停唔到一定要繼續食, 麵條又有咬口,無得輸

日本柚子雪葩 $68
食咗上面咁多嘢已經飽到行唔郁
最後整多個酸酸地嘅柚子雪葩就啱啱好喇, 真係有個有仔㗎而且雪葩味道夠曬濃
正呀

2018-06-30 325 浏览
今日和男友山長水遠去到鯉魚門食海鮮,不過真的覺得是值得的。門口的右邊有一個個缸,可以自行挑選浜燒的海鮮;部份是四隻一份的,不過餐廳很有彈性,可以給我們兩隻兩隻的,可以多試幾款。*香蔥金槍魚腩卷 ($148)只吃海鮮怕不夠飽,所以就點了壽司卷;卷物比較大件;金槍魚腩很有油脂味;卷物沾了芝麻和黑松露,很香口。*三家村海鮮粥 ($118)最近男友要減肥,所以選的菜式都較為清淡;這個海鮮粥用了珍珠米和高湯熬煮,很入味,而且很有海鮮香;配料有蝦和蜆和蛋白。*馬友一夜干 ($328)是日的一夜干用上了馬友;馬友用了一比一的海鹽和水醃過;魚開邊燒,一邊是沒有骨的;魚骨燒得很香脆,只要咬得碎我都吃了;魚肉燒熟了仍然很嫩,味道充滿海水的味道;店員建議先試原味,再加檸檬汁,然後就試一下沾醋;不過個人認為原味已經好好食。*牛舌 ($48)薄切的牛舌要趁熱食,很爽口。*安格斯牛肉串燒 ($68)厚切的安格斯牛肉肉很淋很JUICY。*白金豚露荀串燒 ($58)豚肉的邊燒得很香脆,中間卷了露荀,少一點油膩。*雞軟骨雞肉串 ($28)又是比較少見的三角形雞軟骨;清新爽口,一點都不油。*清酒沙白 ($98)沙白很甜,
今日和男友山長水遠去到鯉魚門食海鮮,不過真的覺得是值得的。

門口的右邊有一個個缸,可以自行挑選浜燒的海鮮;

*香蔥金槍魚腩卷 ($148)
只吃海鮮怕不夠飽,所以就點了壽司卷;
卷物比較大件;
金槍魚腩很有油脂味;
卷物沾了芝麻和黑松露,很香口。
香蔥金槍魚腩卷

*三家村海鮮粥 ($118)
最近男友要減肥,所以選的菜式都較為清淡;
這個海鮮粥用了珍珠米和高湯熬煮,很入味,而且很有海鮮香;
配料有蝦和蜆和蛋白。
三家村海鮮粥

*馬友一夜干 ($328)
是日的一夜干用上了馬友;
馬友用了一比一的海鹽和水醃過;
魚開邊燒,一邊是沒有骨的;
魚骨燒得很香脆,只要咬得碎我都吃了;
魚肉燒熟了仍然很嫩,味道充滿海水的味道;
店員建議先試原味,再加檸檬汁,然後就試一下沾醋;
不過個人認為原味已經好好食。
馬友一夜干

*牛舌 ($48)
薄切的牛舌要趁熱食,很爽口。
牛舌

*安格斯牛肉串燒 ($68)
厚切的安格斯牛肉肉很淋很JUICY。
安格斯牛肉串燒

*白金豚露荀串燒 ($58)
豚肉的邊燒得很香脆,中間卷了露荀,少一點油膩。
白金豚露荀串燒

*雞軟骨雞肉串 ($28)
又是比較少見的三角形雞軟骨;
清新爽口,一點都不油。
雞軟骨雞肉串

*清酒沙白 ($98)
沙白很甜,而且很有海水味;
清酒湯都忍不住飲了;
很濃的海鮮味。
清酒沙白

最後就是浜燒,我們挑了兩款貝類。

*胭脂蚌 ($69/兩隻)
首先是比較推薦的胭脂蚌;
胭脂蚌熟了的話,帶點胭脂的紅,所以叫胭脂蚌;
味道比較甜,口感是爽口的。
胭脂蚌

*日月貝 ($64/兩隻)
日月貝都是爽口的;
而味道方面是比較濃海水味。
日月貝
清酒沙白
胭脂蚌
日月貝
2018-06-27 147 浏览
老公近排返工好辛苦,念住帶佢去食下好野relax  下去到鯉魚門一般都會食海鮮,今次特別小小,想輕鬆D去左食浜燒去到咁遠,地方特別闊落,連門面都大D地點係碼頭,一望出去就係對面海好開揚我見識少,又未去過日本,原來日本有隻鬼爪螺,未試過未見過當然要試一試蒸熟左好鮮味,肉質彈牙,外型十分有趣糖心蛋,蛋黃好靚,小小流心金槍魚丼,刺身肥美,入口即溶鵝肝牛油果卷,鵝肝大大粒,同牛油果質感好夾店員話出名一夜干呢個係海苔生蠔一夜干質地似係蠔鼓,但比較香口入味雞肉棒串燒,即燒好好味雞翼皮好鬆脆冷鳥冬個醬汁唔夠味,要自己調配Today speacial 馬支一夜干馬友呢個食法好特別肉質比平時實小小,而且又滑又香口食到停唔到口
老公近排返工好辛苦,念住帶佢去食下好野relax  下
去到鯉魚門一般都會食海鮮,今次特別小小,想輕鬆D去左食浜燒

去到咁遠,地方特別闊落,連門面都大D

地點係碼頭,一望出去就係對面海
好開揚

我見識少,又未去過日本,
原來日本有隻鬼爪螺,
未試過未見過當然要試一試

蒸熟左好鮮味,肉質彈牙,外型十分有趣

糖心蛋,蛋黃好靚,小小流心

金槍魚丼,
刺身肥美,入口即溶

鵝肝牛油果卷,鵝肝大大粒,同牛油果質感好夾

店員話出名一夜干
呢個係海苔生蠔一夜干
質地似係蠔鼓,但比較香口入味

雞肉棒串燒,即燒好好味

雞翼皮好鬆脆

冷鳥冬個醬汁唔夠味,要自己調配

Today speacial
馬支一夜干
馬友呢個食法好特別
肉質比平時實小小,而且又滑又香口
食到停唔到口
鯉魚門三家村, 呢個有150年嘅小漁村, 隨著港鐵油塘站開通之後, 新型屋苑係附近相繼落成, 附近嘅環境已經慢慢改變。以前西貢嘅居民往返市區, 都先要去三家村坐渡輪, 所以西貢嘅海鮮以前都係係呢度賣, 所以鯉魚門嘅海鮮餐廳同酒家都非常多, 而家雖然呢度唔再係西貢海鮮嘅中轉站, 不過鯉魚門海鮮已經深入民心, 差唔多每一個香港人都應該去過鯉魚門食呢度嘅海鮮。😁姑姐姑丈都好鍾意食海鮮, 以前每年幾次家庭聚會總有一, 兩次係坐船去三家村食, 不過自從佢地移民去加拿大之後, 我地都少左去。表弟呢幾日由加拿大返左黎探我地, 今日我專程同佢坐船過黎三家村, 俾佢試下鯉魚門海鮮嘅滋味。😋我係網上搵到呢間位於三家村碼頭嘅三家村水產, 佢係一間日式浜燒專門店, 我地一落船隔離就係。餐廳門面以木材裝飾, 加上日式燈籠, 非常有日式食店風格, 一入到餐廳我地都好surprise, 因為景觀實在太靚, 從店內嘅大窗望出去, 由港島東至中嘅景色, 一覽無遺, 我地到餐廳時仲剛好睇到日落, 景色超正。😍餐廳主打浜燒活海鮮, 海產嘅種類果然唔少, 我地除左揀左海鮮做浜燒外, 另外仲點左刺身拼盤, 同店員推介嘅一夜干,

餐廳主打浜燒活海鮮, 海產嘅種類果然唔少, 我地除左揀左海鮮做浜燒外, 另外仲點左刺身拼盤, 同店員推介嘅一夜干, 再加其他食物, 兩個人應該夠哂食。😙

季節刺身特選拼盤(6種) $388
今日嘅季節刺身有深海池魚, 帆立貝, 油甘魚腩, 三文魚腩, 左口魚, 吞拿魚呢6款空運直送時令刺身, 非常鮮甜, 當中我覺得油甘魚腩最美味, 油脂豐富, 入口即溶, 而且對住無敵海景食海鮮, 份外鮮美。😍

海膽軍艦 $65
表弟唔食海膽, 但我因為太想食, 所以都忍唔住點左一件, 軍艦採用加拿大海膽, 海膽非常厚身, 入口creamy之餘充滿濃濃海膽嘅鮮甜味。👍

鵝肝牛油果卷 $168
鵝肝牛油果卷有4件, 大大件, 鵝肝味道香濃, 牛油果味道清新, 加上爽口嘅蟹籽, 味道層次豐富。

馬友一夜干 $328
一夜干係北海道漁夫保存魚嘅方式, 將捕獲嘅鮮魚剖開, 清除內臟再浸泡係同海水濃度相近嘅鹽水入面,風乾一晚。呢款馬友經一夜干方法炮製後, 魚肉更鮮香, 肉質比較緊實而且帶有少少咸香味, 再沾上微酸嘅醬汁, 非常惹味。😋

海膽牡蠣一夜干 $108
另一款一夜干我地點左由生蠔加海膽呢兩款超鮮甜食材組合而成嘅海膽牡蠣一夜干, 牡蠣一夜干味道比生蠔更濃郁, 加上鮮嫩濃滑嘅海膽, 兩個人share三件唔多夠喉。😆

浜燒福岡岩蠔 $58×2
福岡岩蠔都幾大隻, 店員會把活生蠔係我地面前即場浜燒, 中途再加上木魚水燒, 令生蠔唔會燒得太乾身, 浜燒岩蠔好鮮甜, 蠔肉飽滿, 超多汁。😋

浜燒福岡岩蠔

之後我地再點左一客串燒同天婦羅, 呢餐非常滿足, 由於三家村尾班船係22:30先開出, 我地食飽之後仲可以慢慢坐, 等船返西灣河。😁

牛舌串燒 $48

江戶前天婦羅拼盤 $178

2018-06-26
2018-06-20 113 浏览
跟親愛的女朋友來到三家村逛逛,吃的不是中式海鮮菜而是選擇了好像是唯一的日本磯燒海鮮,挺特別的。門口掛著一大隻巨蟹很容易辨認,而且配有一個無敵大海景。首先店員推介了我們一個日式菠菜沙律,由於很少嘗試菠菜作沙律,所以決定一試,菠菜束在一起配上芝麻醬,菠菜不會煮得老,靠著美味的芝麻醬帶起味道,底下有一些沙律菜,纖維量十足,吃起來也挺特別。來日本餐廳不能不吃的是刺身牡丹蝦,牡丹蝦size是不過不失,鮮味也挺新鮮,最好的是店員會幫你用較剪把蝦頭蝦尾剪去,再拎去炸,蝦頭有把蝦殼甩開才炸,而且炸出來不會太老,也不會炸不夠時間,一整個頭也可以吃完,炸得十分出色。看到這個很出色的炸工,所以我們決定了點上天婦羅炸蝦。天婦羅一碟有五隻大蝦,果然炸工也十分出色,而且表面的粉漿不會覺得太厚,很鬆脆,點上天婦羅醬汁加蘿蔔蓉,完美的展現天婦羅的魅力。除了天婦羅醬汁之外,店員還提供了竹炭鹽給我們選擇,如果不喜歡吃天婦羅醬汁的話,便可以選擇竹炭鹽,但要注意不要點太多不然會過咸。除了吃炸物我們也有選擇一些串燒,朋友跟我分別選擇了燒安格斯牛,及燒菠蘿串,菠蘿串微微的燒過再加上一點調味,鮮味完全帶出,又甜又多汁,十分出色。安

除了吃炸物我們也有選擇一些串燒,朋友跟我分別選擇了燒安格斯牛,及燒菠蘿串,菠蘿串微微的燒過再加上一點調味,鮮味完全帶出,又甜又多汁,十分出色。安格斯牛不會燒得太老,而且醬汁調教得非常好味,醬汁的甜味再加上牛味,正。

最後來了主菜我們選擇了燒帶子,燒草蝦,跟燒貴妃蚌。全部也是新鮮的游水的海鮮。鮮蝦來到的時候還是活著的,貴妃蚌跟帶子燒的時候有看到它收縮的情況,顯示是非常的新鮮。首先出來的是鮮蝦,鮮蝦十分新鮮,所以肉質非常的彈牙,配上一點點的海鹽,感覺如果有,中式的辣椒豉油便完美了。 貴妃蚌亦十分大隻,燒的時候店員會加點海鮮湯,海鮮湯配上新鮮的貴妃蚌能夠帶出貴妃蚌的鮮味,彈牙的貴妃蚌亦十分可口。最後是燒帶子,燒帶子十分大隻亦是配上海鮮湯作出調味,帶子半生熟的肉質,令人流出不少口水。

最後店員亦推介了它的甜品包括有芝士蛋糕跟雪葩,由於我們吃得太飽了沒有選擇芝士蛋糕。選擇了店員推介的菠蘿雪葩,菠蘿雪葩是日本製造的,味道比較清甜。來到時,雪葩不會太凍,在這個炎炎的夏天吃上這個凍的雪葩作結尾實在太好了。

小時候也曾到過鯉魚門吃海鮮,比我嘅印象就係好多海鮮酒家,有點似西貢那樣。有否想過鯉魚門有一間主打日本浜燒的餐廳! 裝潢走日本風,甚為吸引,於是就找了一晚去試試。 好多人覺得去鯉魚門唔係好方便,等我推介大家一個最快捷嘅方法!就係先去西灣河坐船到三家村碼頭,今次去嘅餐廳三家村水產,正正就係碼頭的左邊,十分方便。當然唔想搭船嘅朋友仔都可以經陸路,係油塘地鐵站落車,係A1岀口行大概15分鐘就到。 甫到餐廳,比我嘅感覺好舒服 因為每個位都好寬闊,我坐嘅位正正近窗邊,可以睇到夜景,又可以睇到去三家船碼頭嘅渡輪。 餐廳有一位置放滿海鮮,冰震著的係每日新鮮由日本運黎嘅海鮮。 水箱養著的是係本地新鮮海鮮。 想選擇海鮮浜燒,最好就係去海鮮區選擇,全部都明碼實價,仲可以聽下店員嘅推介,選擇當日最新鮮的。 除了浜燒,餐廳還有刺身,壽司,串燒等,最特別的就是一夜干創意串物。 季節刺身特上選拼盤$388: 有6種刺身,分別係三文魚,金槍魚,銀鱈魚,池魚,油甘魚及帶子。每款刺身均厚切肥美。 金槍魚肉質爽彈,魚肉屬於清爽那隻,赤身那種感覺。 三文魚魚油豐腴。帶子飽滿彈牙,具貝類的鮮甜 油甘魚肥美回甘,魚肉

餐廳有一位置放滿海鮮,冰震著的係每日新鮮由日本運黎嘅海鮮。
水箱養著的是係本地新鮮海鮮。

除了浜燒,餐廳還有刺身壽司,串燒等,最特別的就是一夜干創意串物。

每款刺身均厚切肥美。
金槍魚肉質爽彈,魚肉屬於清爽那隻,赤身那種感覺。

三文魚魚油豐腴。

帶子飽滿彈牙,具貝類的鮮甜

油甘魚肥美回甘,魚肉結實彈牙。
最wow的是銀鱈魚,少吃到刺身的銀鱈魚,加上銀鱈魚變得很少產量,品種變得愈來愈珍貴。

入口油份很高,而且那油脂回甘度很強,比油甘更強,油香揮之不去,不斷在口腔內迴旋著,十分推介。

串燒部分: 牛舌,安格斯牛肉串燒,日式燒菠蘿。
牛舌: 肉質清爽彈牙,味道也香濃,不錯吃。
安格斯牛肉串燒: 肉軟腍,脂香也算突出,同樣也不錯吃。
日式燒菠蘿: 菠蘿的酸甜正好為先前的刺身,燒物作解膩,上高灑上肉桂粉,入口味道多了一份憂香。
一夜干是日本一種特色的料理制作方法。較常見的就是原條的喜之次一夜干。
今次吃的是海膽牡蠣一夜干$108。配搭創新也大膽。 牡蠣一夜干上高頂著大量海膽,海膽creamy,牡蠣一夜干味道豈有點像蜜汁金蠔,味道不錯,兩者沒有衝突,可惜未到相輔相成。
重頭戲! 浜燒: 蟶子皇,福岡系島蠔,帆立貝,日月貝,大鮑魚,貴妃蚌。

這兒的浜燒是由店代為燒製的,不怕燒過頭,令海鮮變老。
福岡系島蠔是最抵食的,$128有6隻,蠔肉鮮甜,蠔柱不乾柴。

貴妃蚌及大鮑魚是我的最愛,店家巧妙地運用了木魚汁,在燒製時,加上木魚汁,令貝類食品不會因燒製的過程而變得很乾,木魚汁的香更是能突顯貝的鮮。

貴妃蚌肉嫩多汁,整貝燒得更好,肉質十分爽彈,就是像年輕少女的肌膚般”彈性彈性”。

大鮑魚十分新鮮,燒時裙邊還在wave,店員很貼心,把鮑魚的肉臟先除去。
吃下具海水的咸,外表脆脆的。

總結,十分推介來這兒吃,是個很好的體驗。

很久沒再岀文了,除了是工作變得更忙碌,更重要是我沒了以前寫文的那熱誠,很多的改變令我對平台變淡,失去動力。 今次再寫,除了是餐廳真的值得推介外,就是希望就找回以前開始的那種熱誠。

三家村水產

油塘鯉魚門崇信街三家村渡輪碼頭東翼
2018-06-14
2018-06-15 113 浏览
平時都係入去鯉魚門食海鮮,不過今次唔係食海鮮中菜,反而係食日本居酒屋嘅水產。車可以泊門口,非常方便,而且望入去落地玻璃可以望出去大海,仲要見到啲船隻泊埋岸,可以一邊食,一邊欣賞咁靚嘅美景。壽司方面,當然要叫我最鍾意嘅海膽軍艦,海膽呈現鮮橙色非常新鮮,而且味道很鮮甜,紫菜亦都脆卜卜,一件真係唔夠喉。仲有好肥美嘅拖羅壽司,而且好厚好大塊,食落口簡直有入口即溶嘅口感,相當滿足。除此之外,仲有點左火炙三點,當中包括火炙左口魚、油甘魚同埋三文魚壽司,另外仲有鰻魚壽司同埋香蔥吞拿魚腩軍艦,每一款壽司都非常新鮮美味。串燒方面,我哋分別叫咗牛舌、雞軟骨雞肉串同埋雞翼。牛舌一串有三大件,每一件都燒得好香,食落口質感爽滑。雞翼有兩隻,每隻切開兩邊,燒得好香,而且係完全熟透,再加埋佢特製嘅鹽鋪係雞翼表面,連埋燒到香脆嘅皮一齊食,非常滋味。除此之外,仲有飽肚嘅三家村海鮮粥同埋山賊牛肉炒飯。海鮮粥軟綿綿、牛肉炒飯炒得好有鑊氣。飲品方面多不勝數,哈密瓜沙冰非常新鮮,飲得出係用原隻哈蜜瓜打磨而成。最後,仲叫咗日本柚子雪芭作為甜品🍮,食完真係好滿足。我哋食咗10幾款美食,埋單都只係$1500兩個人,每人平均消費$70

串燒方面,我哋分別叫咗牛舌、雞軟骨雞肉串同埋雞翼。
牛舌一串有三大件,每一件都燒得好香,食落口質感爽滑。

除此之外,仲有飽肚嘅三家村海鮮粥同埋山賊牛肉炒飯。
海鮮粥軟綿綿、牛肉炒飯炒得好有鑊氣。

最後,仲叫咗日本柚子雪芭作為甜品🍮,食完真係好滿足。

我哋食咗10幾款美食,埋單都只係$1500兩個人,每人平均消費$700左右,去到鯉魚門附近食咁新鮮嘅海鮮,呢個價錢真係超值。
2018-06-13 141 浏览
其實之前睇某個媒體報導先知道呢到有間新開水產,仲要做緊$68/ 8隻日本蠔所以即刻仆到黎試!呢到個環境無得頂,望住個海,加上全店都係木系裝修,非常有日式老店的感覺,感覺還有點似日本一間浜燒水產店!一入到去我已經被個魚缸吸引住,因為有好多非一般海鮮!紅鬼蝦、日月貝、紅甲、金時鯛、喜知次、鱆紅魚、石蠔、北寄貝、福岡活蠔等等…全部都係新鮮游水架!我揀左出面比較少見既紅鬼蝦,牡丹蝦就食得多,紅鬼蝦刺身$198/ 隻,一定要試,平時蝦刺身會比較creamy,紅鬼就比較爽口,咸咸地,刺身蝦迷可以一試!食完刺身之後,店員仲好細心咁將蝦頭炸比我食!加拿大清酒蜆$108/ 1鍋,其實靚海鮮真係唔洗加D咩都好好味!呢個鍋其實佢地加左好少清酒,加上熱力揮發之下,主要係清酒香味!加拿大蜆肉大大舊,肉質亦非常爽脆!呢個不得了, 活魚一夜干, 好好味!係我八掛之下,原來係新鮮馬友之後用鹽水淹製!食落口魚油非常香,加上個魚皮燒得剛好有少少濃,非常香口,肉質好滑,可能因為較肥美,魚油豐富!加上淹製後本身都有少少咸,完全唔洗醬料都已經好夠味!$328/ 原條,抵食三家村海鮮粥,好足料,有蜆有蝦,珍珠米非常有口感!粥底好

三家村海鮮粥,好足料,有蜆有蝦,珍珠米非常有口感!粥底好鮮,唔似係味精,應該係用左好多海鮮既殼熬煮!$118/ 鍋,份量好足

最後我地叫左浜燒帆立貝、福岡蠔、貴妃蚌,可能因為太多人關係,呢3樣上得遲左少少,我地已經飽飽地!不過既然有人燒比我地食,我地點都唔可以晒野既,福岡蠔好抵$68/ 8隻,貴妃蚌$98/ 2隻都唔算貴,呢2樣都好新鮮,而且店員拿捏火喉唔錯,僅熟不會過老!帆立貝反而有點失色,因為店員失手把內臟弄破,整個帆立貝頓時變得甘苦了一點,人誰無錯,佢地都幾好service,我就原諒佢啦!
2018-06-11 499 浏览
轉左工得閒啲,終於可以平日同阿媽慢條斯理甘去鯉魚門食海鮮啦!呢間餐廳係正碼頭傍邊,認真係望住個海食海鮮呀。食海鮮選擇極多,真係花多眼亂。懶人如我當然需要店員幫忙啦。店員都非常之友善,不停向我介紹客種食物。話說有超級大龍蝦,蝦肉可以浜燒,頭就煲粥。可惜太貴啦,唔捨得食。其實海鮮都平有平食,貴有貴食。海鮮有三款食法,浜燒、刺身或清酒煮。媽媽唔食生野,我地又諗住叫海鮮粥,所以叫店員推薦左啲浜燒既海鮮。呢個係馬友一夜平,阿媽話想試下所以叫左。店員話係廚師推介,用風干機吹一晚就得。食落都幾咸,我唔係太食咸。不過皮好香脆,另外可加檸檬或附上的酸汁,味道都幾好。海鮮粥二人前,細細碗有兩隻蝦、兩隻蜆。粥有少少蛋花、蔥花。不過味道比較淡。但碗馬友一夜干食就非常夾。咸魚始終要餸粥!天婦羅幾大碟但都滯。蝦當然最好食,粉薄而且蝦肉鮮甜大隻。最驚喜係蓮藕,第一次食蓮藕天婦羅,原來都幾夾。夠爽脆又唔覺膩。最後當然係主角燒海鮮!生蠔半打128,都算抵食。燒得很有技術,剛剛熟透,不會過干。媽媽連湯汁都飲下呢!而最難得係佢地係我地隔離燒,可以直接望著自己既海鮮,真係一種享受。貴妃蚌好大隻,而且爽脆清甜。本身以為貴妃蚌已

。咸魚始終要餸粥!

天婦羅幾大碟但都滯。蝦當然最好食,粉薄而且蝦肉鮮甜大隻。

最後當然係主角燒海鮮!

貴妃蚌好大隻,而且爽脆清甜

本身以為貴妃蚌已經好正,點知胭脂蚌原來仲正!
簡直是驚喜!58元兩隻,雖然細隻啲,但比貴妃蚌天清甜,而且同樣爽脆。媽媽都大讚!真係平靚正呀。

馬刀貝就差啲,吃下無咁清甜,味道偏咸,而且燒得少少過韌。

日月蚌就更加咸,而且更韌,算是比較失望。不過媽媽話食蚌對腎好

食完後慢慢行一陣,然後有船就一齊搭船番屋企啦。真係滿足悠閒寫易既星期一
2018-06-11