餐廳:博多拉麵別天神 (尖沙咀)地址:尖沙咀阿士厘道24號天星大廈地下A1地舖今個月第二次食博多拉麵別天神,對上一次係係旺角分店到食,今次就去到尖沙咀天星大廈地下嘅店鋪,呢間分店比旺角山東街分店嘅大,不過餐廳佈置、擺設同裝修都差唔多原本諗住食蝦味噌豚骨湯麵,不過都係同上一次一樣好快就賣哂,睇黎真係好好味好吸引咁,無計啦唯有下次先再食今次除左食豚骨湯麵之外,仲一次過叫左餃子同小龍蝦蟹籽沙律,以套餐方式黎叫嘅話仲可以平$5添,小龍蝦蟹籽沙律真係好好味,用紫菜包住龍蝦肉加上粒粒蟹籽,沙律醬夾雜係其中形成一個海鮮沙律球,無論係睇定係食都咁吸引而今餐有一個特別唔同嘅係餐廳職員主動比左張紙我去寫「兩年後,我希望...」嘅睇法,其實我諗好多香港人係呢段時間都經歷左唔少野,而我相信大部分嘅香港人都會有差唔多嘅諗法,就係希望香港可以回復返和平,而基本人權自由都可以得到保障我就貪心少少,一邊食住無味精濃郁豚肉拉麵果陣一邊就想自己有咩願望,望住一分為二嘅溏心蛋好似排成一個心型咁,係呢刻我就只係想香港...再宏觀啲講呢個世界可以多一份愛,就好似我地愛屋企人咁,因為我相信當呢個社會多左一份愛嘅時候,好多問題同衝
餐廳:博多拉麵別天神 (尖沙咀)
地址:尖沙咀阿士厘道24號天星大廈地下A1地舖

我就貪心少少,一邊食住無味精濃郁豚肉拉麵果陣一邊就想自己有咩願望,望住一分為二嘅溏心蛋好似排成一個心型咁,係呢刻我就只係想香港...再宏觀啲講呢個世界可以多一份愛,就好似我地愛屋企人咁,因為我相信當呢個社會多左一份愛嘅時候,好多問題同衝突都可以減少甚至解決
2019-09-08
  • 小龍蝦蟹子沙律
2019-09-07 18 浏览
星期五,又是瘋買的日子,心急如焚的我們為了買到心頭好,所以選擇附近的博多拉麵別天神吃拉麵,吃完可以直接去海港城血拼一番。這裡採取先自助購買拉麵票,後給單據予師傅再烹煮拉麵。別天神主要供應兩款拉麵,豚骨湯麵和蝦味噌豚骨湯麵,大家可能覺得只有兩款選擇太少,但根據我吃拉麵的經驗及與多位拉麵師傅談話中,他們主要想專注做好拉麵的各種細所,因此他們大多提供兩至三款客人選擇,貴精不貴多。由於蝦味噌豚骨湯麵均售罄,只有別天神套餐可選,我們當然沒問題,只要拉麵有效率並好吃就沒問題。我們分別選了小龍蝦蟹籽沙律和餃子,兩者各有特色。脆脆的紫菜包覆一顆顆彈蝦的龍蝦肉,亦吃到一粒粒的蟹籽,沙律味道是日式甜味那種,當然小龍蝦蟹籽沙律也富有多種海味的鮮美,口感相當豐富。餃子這顏色很誘人,酥酥脆脆頗飽滿,讓人口水直流。一口咬下,內餡香氣充滿口腔,除了豬肉的鮮味外,也感受到淡淡的菜香,不用沾汁都很夠味。豚骨湯麵以豚骨熬煮成高湯,湯頭呈現乳白色澤,喝起來香濃順口,配上木耳,蔥花,日本半熟蛋及叉燒,看起來是不是很美味? 豚骨湯麵果然是拉麵最經典的口味。麵條軟硬度剛好,掛湯能力不俗,叉燒肥瘦恰到好處,有微微炙燒過的痕跡,讓油

麵條軟硬度剛好,掛湯能力不俗,叉燒肥瘦恰到好處,有微微炙燒過的痕跡,讓油質逼出香氣,不錯的吃。日本半熟蛋流心蛋黃的模樣,令人為之心動,重點是它香甜入味,滋味十足。

2019-09-07 15 浏览
講食拉麵今次又去到尖沙咀食拉麵 今次唔同嘅就係帶埋媽媽去一齊食 媽媽對面嘅要求都特別高 所以今次去了尖沙咀別天神 別天神嘅格局好似日本, 入到去雖然唔係好闊落 但係畀到一個日本嘅感覺 我們叫咗幾個拉麵 媽媽最鍾意佢嘅面質爸爸就鍾意佢嘅湯而我自己就鍾意 佢啲配料叉燒好薄好香 老公就最鍾意 他嘅小食 每個人都有佢唔同喜歡嘅食物 別天神真係迎合每一個人嘅口味!
2019-09-07 12 浏览
上次喺中環食過超日本裝修嘅別天神之後,今日就帶男朋友嚟食尖沙咀分店。呢間舖都係店面細細,但佢特別在有得許願,俾你寫完貼上牆度集氣。今日坐底後店員話蝦蝦拉麵賣晒,得返豬骨湯底,所以我地兩個都嗌左同一款麵,同埋一個小龍蝦沙律同餃子。我最喜歡嘅係佢嘅茶水係冰嘅,岩晒熱死辣辣嘅天氣,坐低飲返杯降下溫。今次個沙律我食到四隻小龍蝦,同埋佢啲粒粒蟹子,食落脆卜卜咁,好味👍🏼而佢個餃子,唔好睇佢外表平平無奇,其實佢好足料,隻隻都「實的的」架。好啦,拉麵到啦,我好鐘意佢個湯,真係好濃豬骨味,啲麵質都煮到岩岩好彈牙,叉燒都又軟腍又份味。雖然我地嗌左同一個麵,但係男朋友就跟左佢個教學整隱藏湯底。加完拉麵汁同蒜蓉同埋佢個秘製芽菜,完全係另一個味道嚟,濃好多,都好好食。搞到我下次都想試下整佢個辛辣湯底。最後食完,當然要許返個願,集個氣。我相信呢啲都係呢排香港人嘅集體願望。

搞到我下次都想試下整佢個辛辣湯底。

2019-09-06
2019-09-07 11 浏览
今日同友人去左尖沙咀行街 之後因為朋友想食拉麵 所以我地試左呢間別天神拉麵我同朋友分別點左兩個餐 分別係別天神套餐 令一款係蝦味噌套餐 而每個餐都可以選擇一款小食 分別試左小龍蝦沙律同埋煎餃子豚骨湯麵先喝一口湯 果然豬骨味十分香濃出色 個人來說非常喜歡! 忍不住在嚐幾口! 湯底濃郁得來帶點鹹香 即使把湯吞了也會有餘韻質感也稠 有種「漿口」的感覺湯頭表面更泛着一層薄薄的油 聞起來很香 吃起來每一條麵都好掛湯呀蝦味噌豚骨湯麵賣相唔錯 拉麵上有大量既櫻花蝦 蝦既香味四溢 每飲一啖湯都充滿蝦既鮮味 香濃既豬骨湯底配上大量既櫻花蝦完全可以提升成碗拉麵既味道 蝦既香味更加令湯底變得鮮甜 特別欣賞溫泉蛋做得好唔錯 做到完全一咬開就流心既效果 推介呢款拉麵比鐘意食濃味既朋友小龍蝦沙律沙津入口係滿滿既小龍蝦肉 真係每一啖都食到蝦肉超級滿足 可以配埋紫菜一齊食 最特別係加左小小wasabi令到味道更加豐富特別

豚骨湯麵
質感也稠 有種「漿口」的感覺

蝦味噌豚骨湯麵

小龍蝦沙律
2019-09-07 29 浏览
與同事見完客食碗拉麵慰勞一下自己,二話不說就到附近的別天神吃。這間相比其他分店較偏但寬敞坐得家較舒適。這裡有自行調製隱藏口味攻略,經過 L 比較,個人認為特辣組合再加芝麻配豚骨湯麵就是最佳。眾多調味中 L 最欣賞這個辣芽菜,食到停唔到口,不知不覺吃了一半,真的不好意思。小龍蝦蟹子沙律用紫菜包着吃,蝦肉彈牙而且調味恰當。 採用無漂白竹筷子環保又健康。四隻餃子外層脆、皮薄以及餡料多,送拉麵一流。今次 L 選豚骨湯拉麵,湯底濃而且夠晒味。至於蝦味噌豚骨湯麵則有點像蝦膏,味道較豚骨湯底濃,更帶點海鮮味。每位客人都會有一張願望紙。兩年後, L 希望......

四隻餃子外層脆、皮薄以及餡料多,送拉麵一流。

今次 L 選豚骨湯拉麵,湯底濃而且夠晒味。

每位客人都會有一張願望紙。兩年後, L 希望......
2019-09-03
  • 辣芽菜
  • 豚骨湯麵
2019-09-07 20 浏览
很久沒有去過尖沙咀逛街,今日突然間想去逛逛。逛街前先醫飽肚,剛巧經過這間拉麵店,之前在旺角吃過,覺得不錯,於是就跟老公進去。門外有一部點餐機,我們點了兩個別天神套餐,裡面有兩款小食。這間小店比之前去過的大,可以選擇坐普通枱或吧檯。我們選擇了坐普通台, 調味架上看到放著芽菜,自己喜歡吃多少就夾多少。芽菜爽口,都頗辣,很適合愛辣的客人。小食是煎餃子,餃子有四隻。餃子煎得香口,配上餃子汁,好味。另一款小食是小龍蝦蟹子沙律,外面有幾塊紫菜,紫菜還是脆的。沙律夾雜蟹子及龍蝦的道,口感不錯。我們兩個都點了豚骨拉麵,豬骨湯依舊濃郁,不咸,很夠味道。叉燒肥瘦適中,切得不薄也不厚,幾好。溏心蛋處理得很好,顏色很美,不會過熟,入口有流心的感覺。拉麵煮的時間剛好,麵是爽口的,整體感覺都覺得好好食。拉麵是我們的最愛,下次經過會再去的。

門外有一部點餐機,我們點了兩個別天神套餐,裡面有兩款小食。

小食是煎餃子,餃子有四隻。餃子煎得香口,配上餃子汁,好味。

拉麵是我們的最愛,下次經過會再去的。
2019-09-06
2019-09-07 19 浏览
今日夜晚約左個朋友係尖沙咀食飯,大家都想食拉麵,最後就選擇左呢間博多拉麵別天神。七點鐘,入到去唔算多人,時間尚早,入到鋪頭好日本feel,佢有d正常座位同埋bar 台,本身我地坐係bar 台,後尾有人走左,我地就轉左去正常台坐,因為可以方便傾計。我地兩個人坐底之後,就去落order,我地睇鋪頭出面既menu 已經諗好食d咩,我食蝦味噌,而友人就食豚骨,我就配左個明太子沙律,而朋友就跟左個餃子,咁到時大家就可以share 食。坐定之後,覺得好似去左日本咁,因為佢播緊日文歌,加上佢既格局都好似日本式既拉麵店,所以感覺好好。而佢台上面既調味料亦非常多。七調粉、紅薑、芝麻醬等等日式醬料都有。首先黎既係我既明太子沙律同蝦味噌拉麵,佢拉麵上面有好細細粒既蝦仔,係蝦味主要既來源。之後我再試我朋友既豚骨拉麵我覺得比我既湯底更香,所以推薦豚骨拉麵 >蝦味噌拉麵。值得一提既係拉麵配菜既蛋,估計餐廳應該係選用左日本蛋,而且蛋味香之餘仲好軟lumlum,唔似出面一般d配菜蛋都係硬晒,好似已經煮左好耐咁。而明太子沙律同餃子就正常。而台面上亦有茶可以自己斟,食完坐左人,因為都開始多人係出面等位,所以我地就離開了,

首先黎既係我既明太子沙律同蝦味噌拉麵,佢拉麵上面有好細細粒既蝦仔,係蝦味主要既來源。之後我再試我朋友既豚骨拉麵我覺得比我既湯底更香,所以推薦豚骨拉麵 >蝦味噌拉麵。值得一提既係拉麵配菜既蛋,估計餐廳應該係選用左日本蛋,而且蛋味香之餘仲好軟lumlum,唔似出面一般d配菜蛋都係硬晒,好似已經煮左好耐咁。而明太子沙律同餃子就正常。而台面上亦有茶可以自己斟,食完坐左人,因為都開始多人係出面等位,所以我地就離開了,整體ok。
2019-09-06 8 浏览
好耐無食過拉麵上openrice見到別天神咁多好評就試試佢先餐廳環境好闊落,而且同日本一樣電子落單先嫁!夠哂日本風味!我同我friend分別叫左兩個拉麵!一個係蝦味噌套餐另外一個係豬骨湯既別天神套餐每碗湯都有叉燒同溏心蛋,其實都好足料叉燒夠厚身,有燒過先上碟😍套餐仲有包個明太子沙律哩個真心推介❤️❤️❤️好新鮮又夠凍而且酸酸地好開胃!🥰個拉麵湯底好濃🤩台上面既調味料令到碗拉面更加好味!我加左好多七味粉🤩辣辣地,再加埋櫻花蝦🤩我係成碗食哂!
好耐無食過拉麵
上openrice見到別天神咁多好評就試試佢先
餐廳環境好闊落,而且同日本一樣電子落單先嫁!
夠哂日本風味!

我同我friend分別叫左兩個拉麵!
一個係蝦味噌套餐
另外一個係豬骨湯既別天神套餐
每碗湯都有叉燒同溏心蛋,其實都好足料
叉燒夠厚身,有燒過先上碟😍
套餐仲有包個明太子沙律
哩個真心推介❤️❤️❤️好新鮮又夠凍
而且酸酸地好開胃!🥰
個拉麵湯底好濃🤩
台上面既調味料令到碗拉面更加好味!
我加左好多七味粉🤩
辣辣地,再加埋櫻花蝦🤩我係成碗食哂!
2019-06-27
香港地其實有好多細細哋嘅拉麵店都做得好出色,前排發掘咗尖沙咀有間博多拉麵別天神相當唔錯,分店亦都幾多。裝修同日本嘅拉麵店都好相似,充滿住日式風味🎎🎏,又可以睇住師傳煮拉麵。門口仲有部自動拉麵販賣機,完全好似置身於日本咁。呢度拉麵選擇雖然唔係好多,只有2款拉麵🍜,不過以我食拉麵嘅經驗,拉麵選擇越少,製作就越精!👍叫咗2個套餐,別天神套餐同蝦味增套餐,分別有一碗豚骨湯麵同蝦味增豚骨湯麵,每個餐各有一款小食,餃子同小龍蝦蟹子沙律🥗。豚骨湯麵🍜賣相唔錯,有1隻溏心蛋,蛋黃半熟狀態,蛋黃不斷流出,睇見都流晒口水。仲有一大堆爽口嘅木耳絲,爽脆紫菜,同埋大量蔥花,顏色配搭都夠晒吸引。湯底濃郁,呈奶白色,豚骨味道重,食到尾已經有一層膠質,膠原好充足呀,掛湯能力一流!拉麵軟硬度適中,啱晒我口味!豚肉叉燒肥瘦均勻,口感嫩滑,厚薄度適中。牆上仲2條formula 教你點自行調製湯底口味!真過癮~拉麵汁 + 蒜蓉 + 辣芽菜 = 特濃!七味粉 + 辣芽菜 + 蒜蓉 = 特辣!蝦味增豚骨湯麵基本上都差不多,但呢個就多咗啲櫻花蝦🦐同粟米粒🌽,櫻花蝦脆脆哋,撈埋成個湯底嚟食,成個湯都帶有少少鮮甜味。跟餐小食小龍蝦蟹

香港地其實有好多細細哋嘅拉麵店都做得好出色

豚骨拉麵

牆上仲2條formula 教你點自行調製湯底口味!真過癮~

拉麵汁 + 蒜蓉 + 辣芽菜 = 特濃!
七味粉 + 辣芽菜 + 蒜蓉 = 特辣!

蝦味增豚骨湯麵

小龍蝦蟹子沙律

跟餐小食小龍蝦蟹子沙律:有大量蟹籽,食落爽脆,口感清新,仲有好多龍蝦肉,爽口,仲可以用紫菜包住嚟食,口感一流。🤗😋

煎餃子

煎餃子皮脆肉嫩,食落去仲熱辣辣!
2019-07-04
豚骨拉麵
蝦味增豚骨湯麵
2019-09-05 12 浏览
自從上次食過呢間咁有日本FEEL既拉麵後, 一直都想再食既, 咁啱個晚行開尖沙咀, 真係估唔到尖沙咀都有, 所以就入左去啦, 呢間比上次旺角大少少, 除左有BAR枱之前, 都有普通坐位, 我就仍然係坐返好有FEEL 既BAR枱 雖然張枱唔算好大, 但係就有齊應該要有既調味配料, 包括薑絲, 芝麻, 蒜粒, 七味粉, 而且抬高頭仲有紙巾添呀.上次食過覺得個套餐都幾抵食, 又有小食又有拉麵, ~別天神拉麵~$105因為老公好鐘意食煎餃子.所以呢個即叫即煎既佢就最LIKE 啦,所以放入口既時候個皮仲係熱架. 湯底味道濃郁, 而且仲一隻糖心蛋, 叉燒都好大片~蝦味噌套餐~$115上次食過呢個小龍蝦蟹籽沙律覺得都食左個沙律做前菜都幾新鮮,可以清一清個口先再品嚐碗拉麵今次湯底仍然係有好強烈既蝦及味噌既咸味, 好正

上次食過覺得個套餐都幾抵食, 又有小食又有拉麵,

~別天神拉麵~$105

~蝦味噌套餐~$115

今次湯底仍然係有好強烈既蝦及味噌既咸味, 好正
晚餐.1-2) 蝦味噌拉麵有很蟹蝦呢拉麵湯底的味道本身不算濃在湯裡加點小蝦一起喝 味道會更好至於拉麵則是幼身的 口感較硬而我就最欣賞那隻糖心蛋煮得剛剛好味道也不鹹.3) 餃子是我喜愛的日式餃子啊外皮微焦微脆十分香口.4) 小龍蝦蟹子沙律雖然是小小的一球但全都是一隻隻的小龍蝦份量十足啊小龍蝦口感也頗彈牙的.6-7) 吃拉麵不忘許願店員會提供貼紙和筆 讓客人寫下心願 然後貼到旁邊的牆上一看之下 大部份人的願望也差不多呢
1-2) 蝦味噌拉麵

店員會提供貼紙和筆 讓客人寫下心願
然後貼到旁邊的牆上
一看之下 大部份人的願望也差不多呢
2019-09-04 15 浏览
工作關係好耐無放假去日本,唯有係香港食住拉麵頂頂癮先!雖然香港食拉麵真係好多選擇,但真係唔係間間ok,今晚試左間朋友推薦,香港都有唔同分店既別天神拉麵。店內可以選擇既款式唔多,得兩款湯底,豬骨同蝦味噌,所以我地各點一款套餐試下。套餐指拉麵+一款小食。我點小食揀左龍蝦沙律同餃子各一。龍蝦沙律本不抱太大期望,但意外地好味,同平日食既「行貨」的確有分別,特別係用料部分,食到啖啖龍蝦肉,配埋蟹籽,好有口感。煎餃子餃子都煎到幾香脆,咬落都有肉汁流出,不過略嫌有點味精感。豬骨湯底拉麵每款拉麵都配兩粒溏沁蛋,煮到細入味同溏沁😋😋而呢間拉麵店選用既拉麵係直麵,朋友大愛,我反而喜歡食曲麵。湯面有唔同配料,例如蔥花、木耳同叉燒。叉燒可以燒得再香口少少,湯底略嫌唔夠濃。龍蝦湯底拉麵同樣地係有兩粒超級好味溏沁蛋,配料同豬骨有少少唔同,照舊有叉燒,無左木耳但多左櫻花蝦米同粟米,湯底味道比豬骨濃,帶鮮味,個人比較喜歡龍蝦湯底。
工作關係好耐無放假去日本,唯有係香港食住拉麵頂頂癮先!

我點小食揀左龍蝦沙律同餃子各一。

龍蝦沙律

煎餃子
餃子都煎到幾香脆,咬落都有肉汁流出,不過略嫌有點味精感。

豬骨湯底拉麵

龍蝦湯底拉麵
2019-06-13
2019-09-03 13 浏览
漏夜去尖沙咀食飯,竟然見別天神拉麵未關,即刻入去食碗拉麵🍜!由於太夜的關係,不是很多人,基本上只有我一台。叫咗一個別天神套餐同埋蝦味噌豚骨湯面,味道不錯,我食過好多間分店,水漿間間都差不多!都是一致的!我覺得最好味是他的糖心蛋,非常入味,蛋黃流心的, 外熱內暖,超級棒!麵條質地爽口彈牙。套餐唔少得有蟹子沙律🥗,同埋餃子🥟,大概加$30就可以變套餐啦!枱上還有辣辣的芽菜可以比客人加料。非常滿足的一餐#別天神
由於太夜的關係,不是很多人,基本上只有我一台。

非常滿足的一餐

#別天神
在尖沙咀行街,最大問題就係等位食飯 特別係日本嘢食最近新開別天神裝修得好似日本本土餐廳七點幾,無咩人,唔使等呀餐廳採用自助式售票服務客人只要在門口定了餐之後就可以選擇座位等待送餐今次嘗試了餐廳嘅 招牌套餐日式櫻花蝦拉麵配餃子湯底亦係用純正嘅豬骨 湯汁 餐廳 聲稱 沒有加任何味精拉麵麵條比較幼嫩軟硬適中叉燒亦唔會太肥膩櫻花蝦超多配搭湯底咸咸地 好開胃呀配有兩個溫泉蛋半生熟雞蛋口感軟滑蛋汁配埋湯底張口又滑口非常好食。。
在尖沙咀行街,最大問題就係等位食飯
特別係日本嘢食
最近新開別天神
裝修得好似日本本土餐廳
七點幾,無咩人,唔使等呀

餐廳
採用自助式售票服務