2023-12-10 145 浏览
今日朋友介紹我到這間位於尖沙咀北京道的餐廳-古琴雅苑主打吃北京菜,片皮鴨以香港吃到的質素來說,質素非常不錯最近餐廳主打的「暖冬窩心」餐牌介紹了烤北京填鴨、東坡肘子、古琴酸菜魚、蟹粉扒豆苗、錦繡大盤雞和至尊拼盤而且價錢亦很實惠,性價比不錯🔸北京填鴨半隻包括了鴨捲餅皮 鴨醬 以及不同的配料配料種類很多,有青瓜,蜜瓜,蘿蔔絲等鴨皮甘香酥脆,不會太油膩,鴨肉非常香,肉質很細嫰鴨肉配上鴨皮,京蔥,蘸著秘製的蜂蜜黃梅醬和京醬,煙韌的餅皮包裹配料可解除油膩感🔸 津白鴨架湯片皮鴨起肉後鴨架用來熬湯鴨骨經過去片,所以不會太油膩加上大白菜熬出來的湯頭奶白色,十分鮮甜🔸蟹粉豆腐用蟹粉 蟹肉煮成燶香的芡汁,跟清淡豆腐十分搭配用來拌飯很好中🔸瑤柱蛋白炒飯飯粒夠乾身,蝦仁也很爽口,比較清淡的炒飯但也不失鮮味🔸小籠包皮薄餡嫰,肉餡裏面的湯汁很鮮味但也很熱,吃的時候要小心燙口🔸古琴酸菜魚魚湯的酸道和辣度剛剛好 趁熱吃好鮮香 嫰滑的酸菜魚跟白米飯🍚簡直絕配🔸高力豆沙香蕉豆沙份量適中,所以不會過甜也更突顯香蕉的味道蛋白皮也炸得很香

今日朋友介紹我到這間位於尖沙咀北京道的餐廳-古琴雅苑
主打吃北京菜,片皮鴨以香港吃到的質素來說,質素非常不錯
而且價錢亦很實惠,性價比不錯

🔸北京填鴨半隻
包括了鴨捲餅皮 鴨醬 以及不同的配料
配料種類很多,有青瓜,蜜瓜,蘿蔔絲等
鴨皮甘香酥脆,不會太油膩,
鴨肉非常香,肉質很細嫰

🔸 津白鴨架湯
片皮鴨起肉後鴨架用來熬湯
鴨骨經過去片,所以不會太油膩
加上大白菜熬出來的湯頭奶白色,十分鮮甜

🔸蟹粉豆腐
用蟹粉 蟹肉煮成燶香的芡汁,跟清淡豆腐十分搭配
用來拌飯很好中

🔸瑤柱蛋白炒飯
飯粒夠乾身,蝦仁也很爽口,比較清淡的炒飯但也不失鮮味

🔸小籠包
皮薄餡嫰,肉餡裏面的湯汁很鮮味
但也很熱,吃的時候要小心燙口

🔸古琴酸菜魚
魚湯的酸道和辣度剛剛好 趁熱吃好鮮香
嫰滑的酸菜魚跟白米飯🍚簡直絕配

🔸高力豆沙香蕉
豆沙份量適中,所以不會過甜
也更突顯香蕉的味道
蛋白皮也炸得很香

• 高力豆沙香蕉
  • 瑤柱蛋白炒飯
  • 小籠包
  • 烤北京填鴨(半隻)
2023-12-08 149 浏览
與家人飯聚,去尖沙咀食北京填鴨,古琴雅苑位於尖沙咀北京道太子集團中心十五樓,餐廳裝修以簡約為主調,設有落地大玻璃窗可飽覽尖沙咀城市景,座位設計寬敞,坐得又舒服,餐廳主打京菜,有烤北京填鴨,廚師採用上乘食材入饌,服務員招呼有禮。南翔小籠包Steamed Pork Dumplings$82/6件小籠包皮薄夾起都唔會穿,餡內肉質嫩滑有咸香味,入口爆汁,點埋浙醋更好食。烤北京填鴨半隻Roasted Peking Duck$218廚師選用上乘的北京填鴨,以北京百年傳統掛爐烤製,香濃的烤鴨皮脆肉嫩,夾著配料一起吃,份外有層次感。暖冬窩心蟹粉扒豆苗Pea Shoots with Crab Meat Sauce$178充滿咸鮮味的蟹粉鋪滿豆苗上,豆苗食落新鮮嫩滑,蟹粉入口鮮甜。風味松子魚Deep -fried Fish with Sweet and Sour Sauce$258廚師將條魚切花炸到皮脆,魚肉沾滿酸甜醬汁,食落胃口大開。高力豆沙香蕉Deep Fried Souffle Ball with Mashed Red Bean (4件)$72高力豆沙香蕉炸到金黃色,食落鬆軟不太

暖冬窩心

廚師將條魚切花炸到皮脆,魚肉沾滿酸甜醬汁,食落胃口大開。

高力豆沙香蕉炸到金黃色,食落鬆軟不太
午餐
2023-12-08 5279 浏览
放假約左朋友去尖沙咀食北京填鴨,古琴雅苑位於尖沙咀北京道太子集團中心15樓,餐廳裝修簡約典雅帶點兒中國色彩,落地大玻璃將尖沙咀街景進入眼簾,座位寬敞坐得舒適。餐廳主打烤北京填鴨,廚師選用上乘食材和配料入饌,服務員招呼到位。烤北京填鴨半隻 $218餐廳廚師選用上乘的北京填鴨, 用北京傳統掛爐烤製,配料有京蔥、青瓜、哈蜜瓜、京醬、秘製的蜂蜜黃梅醬和煙韌的餅皮。肥瘦均勻的烤鴨皮脆肉嫩,夾著爽口又甜酸的配料,層次感好滿足。南翔小籠包 $82/6件配有薑絲浙醋,小籠包入口爆汁,皮薄餡內肉質鮮嫩。風味松子魚$258鮮紅色松子魚上桌非常耀眼,內有洋葱、西椒、蕃茄、葱花和松子。松子魚炸到皮脆,魚肉沾滿醬汁,酸酸甜甜,越食越開胃。暖冬窩心蟹粉扒豆苗 $178豆苗被蟹粉蓋滿,豆苗新鮮嫩滑無渣,蟹粉食落鮮甜。高力豆沙香蕉 $72甜品高力豆沙香蕉內有豆沙餡料,微甜,入口好鬆軟。

烤北京填鴨半隻 $218

南翔小籠包 $82/6件
配有薑絲浙醋,小籠包入口爆汁,皮薄餡內肉質鮮嫩。

風味松子魚$258

暖冬窩心
蟹粉扒豆苗 $178
豆苗被蟹粉蓋滿,豆苗新鮮嫩滑無渣,蟹粉食落鮮甜。

高力豆沙香蕉 $72
甜品高力豆沙香蕉內有豆沙餡料,微甜,入口好鬆軟。
午餐
2023-12-07 272 浏览
星期日约咗家姐出尖沙咀 I square 睇戲,提早少少先係附近搵個地方食咗午餐先。由於吾想咁迫人,所以選咗呢間上樓餐廳「古琴雅苑 」。餐廳位於尖沙咀北京道太子集團中心15樓,環境與名字一樣感覺優雅。提供各款特色小菜、湯羮、風味點心、亦有炒麵飯及甜品。除主餐牌單點食物之外,亦可考慮2、4、6、8及12人《暖冬窩心》套餐,價錢已包加一及茶芥。招牌菜《烤北京填鴨》($218/半隻),選用上乘北京填鴨,以傳統掛爐烤製。尤其要一讚佢嘅餅皮,薄透而帶點煙靱,提升了整體口感。餐廳除配上常見嘅青瓜條、京蔥,更有鮮甜哈蜜瓜條,非常獨特。加上秘製的蜂蜜黃梅醬和京醬,令口感層次更豐富。《至尊併盤》($208)併盤包括有 :雞絲粉皮、拍開洋黃瓜、四喜烤麩、楊州水晶肉(餚肉)、花雕醉雞。全部都是功夫菜。楊州水晶肉:江蘇傳統名菜,用豬蹄腌、煮而成的冷菜。半晶透半肉紅,入口咸香,拌上香醋食更滋味。四喜烤麩:上海經典名菜,有烤麩、筍片、乾香菇、加入毛豆,味帶點甜。拍開洋黃瓜:開洋是俗稱的蝦米,拌上青甜黃瓜,入口有淡淡麻油香。《腰果露》($39)腰果具有降壓、美顏護膚、延緩衰老、利尿降溫等保健養生功效,餐後來一個不太

《至尊併盤》($208)

《腰果露》($39)
腰果具有降壓、美顏護膚、延緩衰老、利尿降溫等保健養生功效,餐後來一個不太甜的腰果露,健康又滿足。

2023-11-25
想食京滬菜第一下就會諗到古琴雅苑,尖沙咀分店位置方便,環境舒適,消費後填問卷仲有電子優惠券下次用🌟烤北京填鴨(半) $218半隻鴨分量都唔少,裝喺鴨形嘅碟上,配上烤鴨皮同配料賣相好好睇,鴨皮油香滿溢,特別鍾意佢個酸梅醬開胃解膩🌟爆火鮑魚小炒肉 $188呢個菜炒得勁香,有少少辣好惹味,鮑魚彈牙豬肉夠肥肉質又夠淋,兩樣嘢都好入味,加上少少豆角口感更豐富🌟至尊拼盤 $208拼盤有餐廳五款最受歡迎嘅前菜,醉雞、肴肉、雞絲粉皮、烤夫、手拍青瓜,每款都可以試吓真係好抵食,最愛Q彈水晶肴肉!🌟乾煸四季豆 $92四季豆炒得乾身,仲有大量肉碎好鹹香🌟南翔小籠包 (6件)$82上海菜當然唔少得小籠包,包皮博新得來晶瑩剔透,入面有大大嚿爆汁肉餡🌟上海粗炒麵 $118大大份上海粗炒識落唔會太油膩,食水靚但調味得宜

🌟烤北京填鴨(半) $218

🌟爆火鮑魚小炒肉 $188

🌟至尊拼盤 $208

🌟乾煸四季豆 $92
四季豆炒得乾身,仲有大量肉碎好鹹香

🌟南翔小籠包 (6件)$82

🌟上海粗炒麵 $118
大大份上海粗炒識落唔會太油膩,食水靚但調味得宜
2023-11-25
庆祝纪念
生日
2023-12-06 126 浏览
古琴雅苑餐廳位於尖沙咀北京道太子集團中心15樓,餐廳裝修簡約典雅,設有卡座梳化,紅色和藍色座椅甚為搶眼,另外一邊廂牆身設計帶有中國色彩的鴨子圖案,枱與枱之間寬闊,坐得舒適,餐廳主打京滬菜,承傳廚師精神選用上乘精選食材配料,服務員招呼細心。烤北京填鴨半隻$218廚師選用皮脆肉嫩上乘的北京填鴨,以北京百年老店傳統掛爐烤製,配有京蔥,秘製的蜂蜜黃梅醬,青瓜,京醬,哈蜜瓜,沙糖和煙韌的餅皮,烤鴨皮脆肉嫩夾著甜酸配料,食落好有層次感。至尊拼盤$208揚州水晶肉外表有通透感的粉紅色揚州餚肉,有厚度夠大件,夾埋薑絲再點浙醋,入口酸鹹甘香。拍開洋黃瓜廚師用蒜蓉和蝦米烹調拍開洋黃瓜,食落爽口兼爽甜。四喜烤麩四喜烤麩內的麵根醬汁香濃,而且淋身夠入味,雲耳爽口兩樣口感。雞絲涼皮雞絲涼皮面頭配有青瓜絲和花生醬,食落口感有軟糯和爽口感覺。花雕醉雞香濃花雕酒味的醉雞份量都不少,薄薄的雞皮,嫩滑的雞肉,口味吾錯。
古琴雅苑

烤北京填鴨半隻$218

至尊拼盤$208
揚州水晶肉
拍開洋黃瓜
廚師用蒜蓉和蝦米烹調拍開洋黃瓜,食落爽口兼爽甜。
四喜烤麩

雞絲涼皮
雞絲涼皮面頭配有青瓜絲和花生醬,食落口感有軟糯和爽口感覺。
花雕醉雞

2023-12-03 180 浏览
今日屋企人生日,訂咗古琴雅苑食晚飯慶祝,餐廳坐位算寬敞,坐得好舒服👍🏻烤北京填鴨 - 這道菜是古琴雅苑的招牌菜之一,北京填鴨外皮酥脆、內裡肉嫩,配上鴨卷餅皮和甜醬,非常好味。花鵰醉雞 - 加入花鵰酒調味,味道獨特迷人。醉雞肉質鮮嫩,花鵰的香氣與雞肉的鮮味完美融合,給人一種獨特而美味的口感。風味松子魚 - 這道菜以新鮮的魚肉為主料,搭配酸甜的芡汁,味道豐富而獨特。蒜子干貝時蔬 - 干貝的鮮甜和時蔬的清爽完美結合,給人一種鮮味又清新的感覺。南翔小籠包 - 小籠包薄皮、多汁。每一個小籠包都包含著鮮美的肉汁和餡料,讓人回味無窮。

2023-11-30 197 浏览
我平時喜歡食片皮鴨,除了深圳吃,也喜歡在香港吃,方便一點。今天去海港城逛商場,累了去北京道找吃的聽說古琴雅苑烤北京填鴨,半隻$218 以傳統掛爐烤製,煙韌的餅皮包裹甜酸爽口的配料、青瓜、京蔥和哈蜜瓜,增加口感。環境寬敞舒適,卡位有窗景,遠處還看到一點維港景色,裝修中國風古典風。茶位$18一位,點了玫瑰茶,前菜花生小食$18份,可以不要,另收+1服務費看到他今個冬天出了新餐牌套餐 「暖冬窩心」餐牌,有新菜式:東坡肘子、古琴酸菜魚、蟹粉扒豆苗等等#蟹粉扒豆苗 $178原條豆苗份量非常入味,配上咸咸的蟹粉,還有蟹肉,咸宜適中 瑤柱蛋白炒飯 $118有瑤柱、蝦仁、蛋白的炒飯,炒至乾身,不會很咸南翔小籠包 $82有6件新鮮出爐的小籠包,充滿湯汁,記得趁熱食意大利黑醋骨 $148黑醋排骨有啲開胃花雕醉雞 $98清清的醉雞服務質素:7/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

#蟹粉扒豆苗 $178
原條豆苗份量非常入味,配上咸咸的蟹粉,還有蟹肉,咸宜適中

瑤柱蛋白炒飯 $118
有瑤柱、蝦仁、蛋白的炒飯,炒至乾身,不會很咸

南翔小籠包 $82

環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2023-11-19
2023-11-30 175 浏览
人氣上海菜晚上未到六點半已經滿座,眼見嘅客人都係一大班朋友及家庭晚飯新派名茶茶芥$18/位玫瑰荔枝、桂花烏龍、普洱、水仙🌟古今酒糟烤北京填鴨$228半隻同平時食嘅有所唔同肉多皮少我至愛…光澤亮麗刀工了得,食起來唔油膩;醬汁配料共7款餡皮煙薄包住鴨片醮點甜醬、蔥段、青瓜及哈密瓜各人喜好、口感香而裏肉嫩。🌟至尊拼盤$208精心拼盤微鹹口味,小食令胃口大大滿足🥢花雕醉雞- 滑嫩酒香🥢拍開洋黃瓜-爽脆清新🥢揚州水餚肉-水餚肉咸鮮豐富的膠原蛋白🥢四喜烤麩-冬菇、木耳、麵筋啱晒素食者🥢雞絲粉皮-雞絲粉皮 青瓜、雞絲、花生醬撈起味濃濃白皙透明,滑溜軟Q🌟砂鍋雲吞雞$218鍋中有紹菜、雲吞、雞肉足夠六人用,有成半隻雞熬出精華,飲落冇味精唔口渴🌟南京小籠包$82皮薄肉餡多汁,非常燙咀都鹹淡適中,醮點醋口感極好🌟瑤柱蛋白炒飯$118材料米粒飯粒粒分明,而且蝦仁大大粒,好足料夠哂鑊氣

新派名茶茶芥$18/位
玫瑰荔枝、桂花烏龍、普洱、水仙

🌟古今酒糟烤北京填鴨$228半隻

🌟至尊拼盤$208
精心拼盤微鹹口味,小食令胃口大大滿足
🥢花雕醉雞- 滑嫩酒香
🥢拍開洋黃瓜-爽脆清新
🥢揚州水餚肉-水餚肉咸鮮豐富的膠原蛋白
🥢四喜烤麩-冬菇、木耳、麵筋啱晒素食者

🌟砂鍋雲吞雞$218

🌟南京小籠包$82
皮薄肉餡多汁,非常燙咀
都鹹淡適中,醮點醋口感極好

🌟瑤柱蛋白炒飯$118
材料米粒飯粒粒分明,而且蝦仁大大粒,好足料夠哂鑊氣
2023-11-29
  • 砂鍋雲吞雞
  • 瑤柱蛋白炒飯
2023-11-28 146 浏览
午餐時間約了客戶於鄰近isquare的太子集團中心的古琴雅苑見面,剛剛十二點還未到午膳高峰期,環境比較清靜,我們享用了美味的酒糟片皮鴨和口感鮮嫩的酸菜魚。酒糟片皮鴨要了半隻, 鴨肉與配料用麵皮包裹,入口外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩,帶有微妙的酒香味,令人回味無窮。每人一份的酸菜魚則以新鮮的魚肉搭配酸菜和各種香料烹調而成,口感酸爽開胃,豐富的湯汁滲透其中,讓人食指大動。這兩道菜結合了烤鴨的香脆和魚肉的鮮美。

2023-11-27 117 浏览
好耐冇去食片皮鴨啦!今次又同一班姊妹試新嘢片皮鴨真係要多啲人一齊食開心啲烤北京填鴨中國菜嘅經典菜式之一脆皮同埋嫩肉嘅結合酥脆嘅外皮同埋多汁嘅鴨肉至尊拼盤係一道包含多款精選小食嘅碟仔有醉雞、鎮江肉等鐵板蔥爆羊肉濃郁嘅蔥香同埋嫩滑嘅羊肉蒜子亁貝時蔬今次用咗菜心苗 好嫩鮮甜腰果露高力豆沙香蕉做最後既甜品古琴雅苑 📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓 #Joannekwok #hkbeauty #fashion #hkmodel #ootd #精緻女孩
好耐冇去食片皮鴨啦!
今次又同一班姊妹試新嘢

腰果露高力豆沙香蕉做最後既甜品

古琴雅苑
📍尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓

2023-11-26 109 浏览
古琴雅苑以北京烤鴨聞名,地理位置方便之餘,口碑亦不錯☺️.▫️烤北京填鴨(半)🦆 $218整體好味又足料!看似小小嘅一碟,其實有兩三層鴨肉🤤鴨肉味道香濃,油脂肉質為八二比例分配,肥而不膩。配以特色烤醬、大蔥及砂糖等配料一同享用更加美味,值得一讚餅皮偏薄身,更能突出填鴨嘅味道👍🏻.▫️蟹粉扒豆苗🦀 $178豆苗新鮮脆綠鮮甜,並且肉眼可見加入大量新鮮蟹肉醬汁,輕盈又鮮味💕.💬整體食物水準高,整晚客人絡繹不絕,下一次會提早book位再試一試其他菜式🥰.Zither Garden is renowned for its Beijing Roast Duck, conveniently located with good reviews❣️.▫️ 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐢𝐣𝐢𝐧𝐠 𝐒𝐭𝐮𝐟𝐟𝐞𝐝 𝐃𝐮𝐜𝐤 (𝐇𝐚𝐥𝐟) 🦆 $218Overall delicious and generous! Despite the small plate appearance, it consists of two to three layers of duck meat. The duck meat is ri
古琴雅苑以北京烤鴨聞名,地理位置方便之餘,口碑亦不錯☺️
▫️烤北京填鴨(半)🦆 $218
▫️蟹粉扒豆苗🦀 $178
Overall delicious and generous! Despite the small plate appearance, it consists of two to three layers of duck meat. The duck meat is rich and flavorful, with a balanced distribution of fat and lean meat (80:20 ratio). Paired with special roasted sauce, scallions, and sugar, it becomes even more delicious. The thin pancake accentuates the taste of the stuffed duck. 👍🏻
▫️ 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭 𝐒𝐭𝐢𝐫-𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐏𝐞𝐚 𝐒𝐡𝐨𝐨𝐭𝐬 🦀 $178
Fresh, crisp, and sweet pea shoots visibly enhanced with a generous amount of fresh crab meat sauce, light and flavorful. 💕
💬 Overall, the food quality is high, and the restaurant is consistently busy. I plan to book a table in advance for my next visit to try other dishes🥰
用餐优惠
試食活動
  • 蟹粉扒豆苗
2023-11-21 699 浏览
之前去過古琴雅苑喺灣仔同銅鑼灣嘅分店今次過到嚟尖沙咀呢間分店,啲位有啲迫,冇灣仔同銅鑼灣分店咁寬敞🥲我哋七個人叫咗四人套餐,再加兩籠小籠包本身以為有機會唔夠食,但原來嗰四人餐份量超級多我哋最後都食唔晒,可能八個人都夠食🤣因為所有食物都係full size,即係變相我哋四個人食咗2籠小籠包+八個餸+1個粗炒🤣份量真係非常之多🤣🤣小籠包保持到水準,上枱嗰陣熱辣辣,咬落亦都好多湯汁🤤👍🏻北京填鴨係皮連肉一齊上嘅,如果淨係鍾意食皮嘅朋友,可能會有啲失望但係可以放心,啲鴨嘅肉唔會好韌食落去都幾嫩滑,再加埋啲配料,絕對唔會無味或者食到口淡淡😉今次嚟主要係為咗食松子魚,但反而覺得個京醬斑球仲好食松子魚個醬太酸,除咗酸之外就冇乜其他味,搞到魚肚嗰啲位有少少腥味但外皮都一如以往咁炸得好脆,亦都起晒啲骨,可以放心食用😂京醬斑球好驚喜,個汁鹹鹹甜甜咁而且外皮炸得好脆,肉質亦都好結實,食得出個魚都幾新鮮👍🏻另外要講嘅係,花雕醉雞同埋津白雲吞湯好咸😖如果唔係個餐配埋,應該都唔會考慮再叫呢2道菜😅味道:🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤/5菜式:南翔小籠包:$824人餐:$1398- 花雕醉雞- 蔥油海蜇拌黃瓜- 松花
之前去過古琴雅苑喺灣仔同銅鑼灣嘅分店

我哋七個人叫咗四人套餐,再加兩籠小籠包
本身以為有機會唔夠食,但原來嗰四人餐份量超級多
我哋最後都食唔晒,可能八個人都夠食🤣
份量真係非常之多🤣🤣

小籠包保持到水準,上枱嗰陣熱辣辣,咬落亦都好多湯汁🤤👍🏻

但係可以放心,啲鴨嘅肉唔會好韌
食落去都幾嫩滑,再加埋啲配料,絕對唔會無味或者食到口淡淡😉

今次嚟主要係為咗食松子魚,但反而覺得個京醬斑球仲好食
但外皮都一如以往咁炸得好脆,亦都起晒啲骨,可以放心食用😂

京醬斑球好驚喜,個汁鹹鹹甜甜咁
而且外皮炸得好脆,肉質亦都好結實,食得出個魚都幾新鮮👍🏻

另外要講嘅係,花雕醉雞同埋津白雲吞湯好咸😖
如果唔係個餐配埋,應該都唔會考慮再叫呢2道菜😅

- 花雕醉雞
- 蔥油海蜇拌黃瓜
- 松花皮蛋拌豆腐
- 津白雲吞湯
- 烤北京填鴨(半隻)
- 風味松子魚
- 京醬斑球
- 金腿濃湯津白
- 上海粗炒麵
- 茗茶四位
南翔小籠包
烤北京填鴨(半隻)
風味松子魚
京醬斑球
花雕醉雞
松花皮蛋拌豆腐
蔥油海蜇拌黃瓜
上海粗炒麵
南翔小籠包
烤北京填鴨(半隻)
風味松子魚
京醬斑球
松花皮蛋拌豆腐
上海粗炒麵
2023-11-20 302 浏览
今晚同朋友去咗尖沙咀食晚飯。揀咗古琴雅苑。我哋6:00就到左,係第一枱晚市嘅客人。餐廳環境光猛簡潔,位同位之間唔會太近,幾適合傾偈。我哋叫咗一個至尊拼盤,包含咗5款食品。1. 花雕醉雞 - 花雕酒好有酒香,冇苦味。雞皮爽脆。雞肉肉質嫩滑。雞肉同花雕酒嘅味道亦都好夾。2. 揚州水晶肉 - 肉質彈牙,調味啱啱好。有鹹香味。3. 雞絲粉皮 - 粉皮好滑。雞絲,粉皮,花生醬配埋爽脆嘅青瓜絲。一啖有幾種唔既口感。4. 四喜烤麩 - 烤麩質感煙煙韌韌,同爽脆既筍絲一齊吸收晒醬汁嘅味道。雲耳軟滑。5. 拍開洋青瓜 - 青瓜清甜,新鮮爽脆。蒜蓉同蝦米惹味又帶點鹹鮮味。我地另外再叫左半隻烤北京填鴨。叫呢個北京填鴨已經包咗嗰啲皮同埋多款醬汁同配料。北京填鴨嘅皮燒得脆口。填鴨經過燒製後依然可以保留肉汁。食嘅時候配埋填鴨醬,砂糖,京蔥,青瓜絲同哈密瓜絲,將味道同口感又提升至另一個層次。準備埋單之際,餐廳送咗兩碗腰果露俾我哋食,送上嚟熱辣辣,腰果味香濃,質感幼滑。為呢晚嘅晚餐畫上圓滿嘅句號。
今晚同朋友去咗尖沙咀食晚飯。揀咗古琴雅苑。

我哋叫咗一個至尊拼盤,包含咗5款食品。

2. 揚州水晶肉 - 肉質彈牙,調味啱啱好。有鹹香味。

2023-11-20 216 浏览
經朋友介紹,就帶家人一起慶祝生日飯。地方比較親密,員工服務態度也不差,食物方面也不錯。黑醋骨肉質較老,酸菜魚欠缺酸味,反而最欣賞原味北京填鴨,鴨卷餅又薄又軟身,值得一試👍🏻
2023-11-19
庆祝纪念