2015-11-22 192 浏览
今日同媽咪行完街兩母女撐枱腳。睇岩呢間越菜試試。爽燒蟹鉗$60,非常彈牙爽口,蟹香撲鼻。香茅炭燒豬頸肉$62,香茅味略嫌過重,掩蓋左豬肉原有既脂香馬拉盞通菜$68,穫氣夠而且菜葉好細嫩,但味道不夠香辣主菜黎一個火車頭檬粉$83,至愛,配料多選擇,樣樣都好夠牛味仲有一客「大海口」$108,其實即係海鮮雜燴加粉絲,第一次食,估唔到個湯底咁鮮甜,粉絲吸收哂海鮮湯既精華,海鮮都多種類有蝦,青口,魷魚等。性價比不錯中上價錢,坐得舒服環境寬敞,幾岩一家大細既選擇。期待3個月後可以去越南!!
今日同媽咪行完街兩母女撐枱腳。睇岩呢間越菜試試。
爽燒蟹鉗$60,非常彈牙爽口,蟹香撲鼻。
香茅炭燒豬頸肉$62,香茅味略嫌過重,掩蓋左豬肉原有既脂香
馬拉盞通菜$68,穫氣夠而且菜葉好細嫩,但味道不夠香辣
2015-11-04
2015-11-18 571 浏览
今日難得早放工,就同2個朋友一齊黎九龍灣德福行街食飯,見咁耐無食越南野,都想黎試下呢間「嚐越」。7點幾walk in 黎呢到都未滿座,餐廳環境唔錯,D檯都唔會放到好逼,唔洗怕同朋友既對話會被其他人聽到。3個女仔都喜歡食小食多過正餐,所以都係叫左一個飯,一個沙律,三個小食,同埋兩個甜品一齊share。檸汁鳳爪:怕骨既我最喜歡就係呢個檸汁鳳爪,唔洗吐骨之餘味道仲酸酸地咁,好開胃,令人食完一隻到一隻。青木瓜雞絲沙律: 沙律材料非常豐富,木瓜同青瓜都切得夠幼,蔬菜既份量都好適中,可惜沙律口感好乾同味道比較淡,建議加配少少沙律汁,味道會更佳。香草燒蝦餅: 燒蝦餅同平時食開既炸蝦餅不論口感同賣相都好大分別,呢到既燒蝦餅雖然肉質比薄,但係無炸蝦餅食到帶彈牙既質感。網絲蝦卷: 蝦卷外皮鬆脆,餡惹味,配埋甜酸醬,幾好味,可惜比較油。原個菠蘿咖喱海鮮炒飯: 本小姐對食物賣相要求相當高,因為喜歡影相POST上網俾朋友睇,係諗緊食咩既時候見到好多人都叫呢個飯,所以我地都想叫黎試下,上菜後見到賣相非常好,原個菠蘿上檯真係加左唔少分,食落都幾香咖喱味,海鮮都算多,D蝦都好大隻,幾好味,份量夠多,3個女仔都食唔晒。

檸汁鳳爪
香草燒蝦餅
網絲蝦卷籃
原個菠蘿咖喱海鮮炒飯
原個菠蘿咖喱海鮮炒飯
地道啦爺榚+ 水晶椰青榚 (各$15)
啦爺糕 (左) 及椰青糕 (右): 椰青糕呢個甜品都係第一次聽,佢椰味勁濃,而且好滑,至於啦爺糕,係暖食既,而且幾咬口,可惜味道有點兒過甜,加上比較黏口,同朋友SHARE會有一定既困難。可能本人比較喜歡西式甜品,所以對呢2個甜品興趣不大。

晚餐時段無話限時坐幾耐,3個女仔坐左好耐傾左好耐計都無趕我地走,真係一個幾適合gathering既地方。

• 原個菠蘿咖喱海鮮炒飯
嚐越 Deli Viet 位於九龍灣德福廣場二期的四樓,只需於九龍灣A出口經過ZARA上電梯,然後直行走出商場,上左手邊往手電梯到德福廣場二期,再上一層即達。嚐越倚住廣場的中軸,於扶手電梯旁,沒有窗,視野較開揚。餐廳光鮮企理,有種相當潔淨明亮的感覺,但亦因此裝潢並沒特色。碗上有一點小污積,店方可能要重視一下食具的潔淨,始終,這是第一印象。主餐牌只有一本,有清晰分類,而且還圖文並荗,相當不錯。價錢中等並不貴,開左商場不要期望非常平價。越式春卷($52/兩條),想不到第一道小食竟是較失望的一款,份量少之餘,味道並沒特別,偏淡。雖然不是不好吃,但$52元的寧願吃其他選擇。原個菠蘿咖喱海鮮炒飯($98)用原隻菠蘿盛載,滿是咖喱香,非常吸引,而且還是滿滿的,份量足夠。剛剛好可分成四碗,用料有兩隻大蝦、肉鬆、小量海鮮、菠蘿粒等等,咖喱頗香濃,味道很好,假若咖喱味道再濃一點便更好。大蝦只有兩隻,但屬king size,用質爽口彈牙,頗新鮮,真的不錯。這個咖喱海鮮炒飯值得一試。椒鹽軟殼蟹($98)是一個我較為欣賞的菜式;軟殼蟹雖份量不多,但非常香脆惹味。炸粉不厚,而且還沾了蛋黃醬來炸,讓炸粉表面多了一
嚐越倚住廣場的中軸,於扶手電梯旁,沒有窗,視野較開揚。
椒鹽軟殼蟹($98)是一個我較為欣賞的菜式;
軟殼蟹雖份量不多,但非常香脆惹味。炸粉不厚,而且還沾了蛋黃醬來炸,讓炸粉表面多了一份蛋黃香。蟹肉新鮮,而且肉味沒有因其他調味而導致淡卻,味道相當可口。但當然也有不好,椒鹽味道並不突出,如果能好好控制這一點,這將更好吃。
蝦膏炒通菜($68)不是什麼特色菜式,蝦膏味香濃,通菜嫩滑,幾好食。
牛油蒜香焗青口($65)共有六隻,新鮮焗起上菜的時候滿是蒜蓉牛油香,味道與青口十分搭配,絕對可以一試。
2015-11-16
2015-11-17 237 浏览
好耐無黎行德福啦,原來德福餐廳多左好多不同的選擇韓國料理,日本壽司,西餐廳,越南菜。。。朋友一直說想吃越南菜,我們便來吃Deli Viet,在2期位置並不難找餐廳環境很舒適,座位很寬敞,燈光也很明亮裝潢以簡約爲主,帶有點越南風格米紙卷的米製外皮很煙靭,一口咬下很快就鬆化,裏面的蝦大小適中,加上一些蔬菜更美味對它印象深刻是外皮很軟,一點都不像紙沙律份量十足,雞絲也不少,酸酸甜甜的醬汁好開胃情不自禁吃了一大半青木瓜絲刀功了得,很細很均勻呢個青口,滿滿牛油味,很香蒜香味也很重,肉質挺靭,不過如果青口能選新鮮的會更鮮甜食越南、泰國菜點可以少得菠蘿海鮮炒飯原只菠蘿好吸引,好多時去泰國餐廳食菠蘿餐廳都係橫放,呢度係打直放,好過癮炒飯粒粒分明,咖喱味香辣,每口都能咬到菠蘿塊整體不錯,服務也很周到,很吃飽一餐飯,滿足
好耐無黎行德福啦,原來德福餐廳多左好多不同的選擇
韓國料理,日本壽司,西餐廳,越南菜。。。
餐廳環境很舒適,座位很寬敞,燈光也很明亮

裝潢以簡約爲主,帶有點越南風格
米紙卷
對它印象深刻是外皮很軟,一點都不像紙
青木瓜雞絲沙律
沙律份量十足,雞絲也不少,酸酸甜甜的醬汁好開胃
情不自禁吃了一大半
青木瓜絲刀功了得,很細很均勻
牛油鋦青口
呢個青口,滿滿牛油味,很香

蒜香味也很重,肉質挺靭,不過如果青口能選新鮮的會更鮮甜
菠蘿海鮮炒飯
食越南、泰國菜點可以少得菠蘿海鮮炒飯

炒飯粒粒分明,咖喱味香辣,每口都能咬到菠蘿塊

整體不錯,服務也很周到,很吃飽一餐飯,滿足
2015-11-10
米紙卷
牛油鋦青口
菠蘿海鮮炒飯
朋友在越南旅行回來, 並帶了手信, 所以今晚和她到越南餐廳, 看看她對比2地的越南美食, 是否風味如一. 職員安排了卡座,  位置夠寬闊,點了几款蟹的菜色,,,其實本身很喜歡食蟹, 最好不用親自拆蟹, 入口啖啖肉, 咁就完美了!這是小時候的幻想, 就在今晚遇上了………嚐越脆春卷HKD52 2件春卷對半開, 共4件, 朋友話這春卷大大件, 是河內春卷的做法. 她開始細數河內春卷及西貢春卷的分別………去完越南旅行, 果真對當地食物很了解呢!!!!!!! 春巻炸皮當然脆口, 但都要沾一下附上的魚露醬汁. 再放在生菜包起來品嚐. 幸好春卷吸濕力強, 液體醬汁能鎖在春卷內. 原碟配有九層塔葉, 是否與春卷同食? 椒鹽軟殼蟹HKD98 網上的圖片好吸引. 亦已知道是以蛋黃味為主, 椒鹽為次, 味道有如黃金蝦的鹹香. 但是軟殼蟹才是真正的主角呢! 估計大約是2個軟殼蟹的份量, 每隻1開4. 殼是軟的, 仲軟過蟹殼表面的炸皮. 始終軟殼蟹不算很大, 没有太多的蟹黃, 而蟹身(近最偏蟹腳部份)的蟹肉頗鮮甜, 這是游水的腳呀! 個人認為這部位的蟹肉是最滑呢! 連蟹爪都食埋, 真正原汁原味. 蟹膏湯檬粉HK
朋友在越南旅行回來, 並帶了手信,
所以今晚和她到越南餐廳,
看看她對比2地的越南美食, 是否風味如一.
職員安排了卡座,  位置夠寬闊,
點了几款蟹的菜色,,,
其實本身很喜歡食蟹,
最好不用親自拆蟹,
入口啖啖肉, 咁就完美了!
這是小時候的幻想,
就在今晚遇上了………

嚐越脆春卷HKD52

2件春卷對半開, 共4件,
朋友話這春卷大大件, 是河內春卷的做法.
她開始細數河內春卷及西貢春卷的分別………
去完越南旅行, 果真對當地食物很了解呢!!!!!!!
嚐越脆春卷
春巻炸皮當然脆口, 但都要沾一下附上的魚露醬汁.
再放在生菜包起來品嚐.
幸好春卷吸濕力強, 液體醬汁能鎖在春卷內.
原碟配有九層塔葉, 是否與春卷同食?

椒鹽軟殼蟹HKD98

網上的圖片好吸引.
亦已知道是以蛋黃味為主, 椒鹽為次,
味道有如黃金蝦的鹹香.
但是軟殼蟹才是真正的主角呢!
估計大約是2個軟殼蟹的份量, 每隻1開4.
殼是軟的, 仲軟過蟹殼表面的炸皮.
始終軟殼蟹不算很大, 没有太多的蟹黃,
而蟹身(近最偏蟹腳部份)的蟹肉頗鮮甜, 這是游水的腳呀!
個人認為這部位的蟹肉是最滑呢!
連蟹爪都食埋, 真正原汁原味.

蟹膏湯檬粉HKD80

看到<蟹膏>二字, 雙眼已發光.
以前未曾遇上蟹膏呀!
上來很大碗, 絲絲蛋花似蟹肉, 面上有一株九層塔.
再攪一攪, 湯內有3款菇類,
紅黃白的配搭, 顏色取勝.
蕃茄湯的酸, 剛好去除2款炸炸小食的油膩.
檬粉當然是滑溜啦! 但分量很大, 對女生來講, 應該是2人分量…

蟹肉炒越南粉絲HKD98

在多款炒粉麵飯之中, 看到蟹肉炒越南絲,
又再眼前一亮了!!!!!!! 蟹肉喎!!
原來是在炒好的越南粉絲上, 放上白雪雪的蟹肉.
配料有札肉, 芽菜, 芝麻,
粉絲彈牙, 甜甜的,
但粘性高, 要加點力才可夾出.

朋友話這個炒粉絲的質地口感, 和越南的粉絲好似,
不過這碟粉絲是圓拱形上碟,
而當地只是炒好撈好後, 不修篇幅的直接將粉絲倒落碟.
這裡是香港, 要講包裝, 要講求視覺享受嫁!!!!!!!
蟹肉炒越南粉絲-酸蘿蔔
橙紅色辣椒醬-好似越南蒜蓉辣椒醬
這個橙紅色辣椒醬, 朋友話真係好似越南蒜蓉辣椒醬.
點野撈粉一流.

越滴咖啡 - 熱HKD34
看到這個咖啡, 就想起陳豪咖啡節目的越南篇
當時他仍是筍盤!!!!!!!!!!

節目中, 他介紹越南咖啡特別之處,
這種一杯一壺方式, 隔著玻璃杯, 看著咖啡慢慢的滴下來.
配上煉奶, 上黑下白, 就是越南咖啡了!
看過這節目, 曾有打算買個私家滴滴壺, 但是找不到.
直到近年, 市場上才出現這種滴滴壺.
今晚終於有得玩滴滴壺越南咖啡!
越滴咖啡 - 熱
職員呈上咖啡: 玻璃杯上置一滴滴壺, 一盅開水及煉奶,
滴滴壺放了咖啡粉, 擰好縲絲, 倒入熱水,
隔著玻璃杯等呀等,
等到濾出咖啡後, 黑白相對,
再攪勻, 可以嘆了.

越南咖啡有種熟悉的香味,
聽講是在處理咖啡豆的時候加入雲呢嗱, 造就這獨特的香氣.
朋友話, 在越南當地的餐廳,  一般提前在廚房滴好咖啡, 才會上奉客,
即是客人只見一杯黑啡, 看不見滴滴壺.
在香港, 慢慢滴變了新玩意了.

食蟹要有儀態, 何須出動五指山.
今晚全蟹宴, 好滿足!
蟹肉炒越南粉絲-酸蘿蔔
橙紅色辣椒醬-好似越南蒜蓉辣椒醬
  • 越滴咖啡
  • 嚐越脆春
2015-11-12 346 浏览
香矛豬扒鮮蝦撈檬 $72 上碟時豬扒仍是熱的!份量都幾大 最鐘意係檬粉唔會煮過火咬落幾爽口 都唔會一夾就爛😶下午茶時段都幾抵食 好多餐都係$4x水晶軟殼蟹米紙卷 $68 本人其實極喜歡食米紙卷😂嚐越既米紙卷都做得幾好其實😌軟殼蟹炸得好香脆就算放左十幾分鐘都仲咁脆😁可惜的是價錢略貴😶如果再平番啲就好了🙋🏻嚐越既甜品都幾好食😶漢堡香芒黑糯米 $58 其實依個係心形黎🙈黑糯米同甜甜既芒果夾埋一齊係幾好食😉不過如果再凍啲就更加正!
香矛豬扒鮮蝦撈檬 $72 [8/10]
上碟時豬扒仍是熱的!
份量都幾大 最鐘意係檬粉唔會煮過火
嚐越既甜品都幾好食😶
漢堡香芒黑糯米 $58 [7.0/10]
其實依個係心形黎🙈
黑糯米同甜甜既芒果夾埋一齊係幾好食😉
不過如果再凍啲就更加正!
2015-10-20
2015-11-10 181 浏览
今日終於可以補食大家姐餐生日飯了. 因為上個月因為要做手術, 所以要等到今個月才可以請佢食生日飯. 近近地, 就九龍灣德福商場. 問過朋友, 話德福商場二期有間嗜越都唔錯. 係食越南菜的. 問過家姐都話ok. 所以就揀咗嗜越水晶軟殼蟹米紙卷: 有紅蘿蔔絲, 青瓜, 椰菜, 白蘿蔔絲, 炸軟殼蟹. 味道是不錯的. 但炸軟殼蟹不知是否脆獎問題啦! 有少少淋咗. 但整體係好味的. 咖哩麵包蝦: 青瓜, 什菜, 蝦, 金不換蝦大大隻有四隻, 蝦肉都幾彈牙, 加上農夫包點咖哩, 味道果然一流, 香香的咖啡哩味, 又有什菜做底. 菠蘿柚子虎蝦沙律: 柚子, 鮮菠蘿, 青瓜, 虎蝦一放落枱, 已聞到好清新的鮮菠蘿味. 果然食落口係好鮮甜. 是想追住嚟食. 柚子沒有苦澀味. 虎蝦只有2隻. 但肉質好好. 如果多2隻就好了. 馬拉盞炒通菜: 綠綠的通菜. 炒得剛好. 唔會老晒. 又冇渣. 藍莓奇亞籽梳打 & 百香果奇亞籽梳打兩者味道清甜, 幼細的奇亞籽隨箸飲管進入口腔, 加上果味. 好飲今晚餐飯家姐都滿意. 兩姊妹食得好開心.
咖哩麵包蝦: 青瓜, 什菜, 蝦, 金不換
菠蘿柚子虎蝦沙律: 柚子, 鮮菠蘿, 青瓜, 虎蝦
今晚餐飯家姐都滿意. 兩姊妹食得好開心.
2015-11-09
庆祝纪念
生日
2015-11-05 287 浏览
德福商場嚐越主打新派越菜名副其實可以品嚐到越南味道同平時食開既傳統菜式搞搞新意思!叫個椰青飲下先 $44原個菠蘿咖喱海鮮炒飯 $98 好大隻蝦~ 呢個飯十分足料海鮮有蝦帶子同埋魷魚等等而且咖喱味都算幾香 但係唔會辣配合左肉鬆同埋蟹肉係面更加係非常吸引而且賣相一流 望到成個菠蘿同埋師傅有心機既雕刻 加分!不過相比下會比較鍾意泰式嗰一種菠蘿炒飯因為佢地會加埋果仁 口感更加豐富但係呢個飯都算唔錯!沙嗲串燒 $130分別有豬牛羊各兩串!沙嗲醬非常香濃 微辣惹味最好食既係雞肉 鮮嫩多汁牛肉略嫌有少少乾豬肉都係非常唔錯嚐越脆春卷 $52 雖然係貴店必食推介但係真係想講貴得滯囉咁既價錢只有兩條小小既春卷無論如何都係唔抵食架喇🤔味道不過不失 炸得好香口而且皮薄餡靚用生菜包住食就唔會感覺油膩喇!峴港牛油焗青口 $65 呢一個係本人覺得最抵食既因為咁既價錢已經有六隻青口大大隻又新鮮又好食略嫌牛油味唔夠香反而蒜蓉味比較突出整體味道唔錯 價錢少貴不過都可以一試啊地址:九龍灣德福廣場2期4樓413 – 414號舖

叫個椰青飲下先
原個菠蘿咖喱海鮮炒飯 $98

好大隻蝦~

沙嗲串燒 $130
分別有豬牛羊各兩串!

嚐越脆春卷 $52

峴港牛油焗青口 $65

整體味道唔錯 價錢少貴不過都可以一試啊

地址:九龍灣德福廣場2期4樓413 – 414號舖
2015-11-02
九龍灣德福商場有不少美食,以清新越南美饌打響名堂的>>>嚐越Deli Viet<<<,近日喬遷至商場內更佳位置。全新裝修的餐廳,環境舒適寬敞,擺放嬰兒車或行李箱也綽綽有餘。晚市不用訂座,也不需排隊輪候,亦不設用餐時限,很適合和親朋戚友悠閒用膳,歡度晚間時刻。上周,冰在此和友人吃過開心的一餐。當晚,友人尚未到達,但冰的肚子已在打鼓,先點一客水晶鮮蝦扎肉米紙卷 (HKD60) 醫肚。米紙口感煙韌,鮮蝦份量十足,非常爽口。整道菜味道較為清淡,進食利先沾醬汁,更加惹味。冰很喜歡椒鹽軟殼蟹 (HKD98),也點了一客。上邊灑有蝦片碎,其香脆口感層次更為豐富。軟殼蟹外層不會太鹹,與其說是椒鹽味,其蛋黃味更為香濃吸引。軟殼蟹是名副其實的「軟殼」,咬開不會太韌,煮的火侯恰到好處。或許是即叫即上的關係,外層油份相對較多。而若只得二人分享的話,份量或許會多了一點,而略覺熱氣。主餐共點了兩客,第一個為香茅豬扒鮮蝦撈檬 (HKD72)。檬粉煮得不錯,頗為彈牙,配合生菜及炸蒜片,加上越式魚露,混合起來一起進食,口感清新,開胃醒神。香茅豬扒非常鬆化,可說是越菜中不能

主餐共點了兩客,第一個為香茅豬扒鮮蝦撈檬 (HKD72)。檬粉煮得不錯,頗為彈牙,配合生菜及炸蒜片,加上越式魚露,混合起來一起進食,口感清新,開胃醒神。香茅豬扒非常鬆化,可說是越菜中不能或缺的食品。鮮蝦不算非常大隻,但也相當爽口,味道不錯。
第二個是蟹肉炒越南粉絲 (HKD98) 。蟹肉厚厚的放在大蝦上邊,非常吸睛。蟹肉相當鮮甜可口,大蝦卻是更加突出,肉質彈牙甜味,必食推介。炒粉絲的用料豐富,有芽菜、扎肉絲、蟹柳、甘筍、椰菜及芝麻等等,味道相當均勻、清淡。辣醬可按個人口味添加,我倆也不太愛辣,所以沒有使用。
我們點的是蝦膏炒通菜(HKD68),但入口味道更像蒜蓉炒通菜。當中添了辣椒,色澤豐富了,但沒有把通菜變辣,很合冰的口味。
當日正值萬聖節推廣期,有幾款節日推介,我倆點了香果布甸配迷你香芒黑糯米漢堡 (HKD48)。
中間的紫米和芒果,是不合拍的味道,和芒果配在一起的紫米變得苦澀。哈囉喂布甸上邊的眼球以荔枝肉所造,中間的眼珠為麥提莎,兩者味道同樣不太搭調,分開進食會更合適。比較可取的是眼球下的芒果雞蛋布甸,淋上模擬血液的士多啤梨醬,甜味更加充裕。為加強節日效果,碟上還有牙齒、手指和眼球造型的橡皮糖,應屬小朋友最愛。
二人消費合共 HKD488,吃得滿飽的,也談得愉快的。
2015-10-27
2015-11-01 316 浏览
咖喱麵包蝦 $108近來「農夫包配乜乜」呢個組合大熱🍔離開韓國去到越南,跟左咖喱蝦,一樣咁驚喜!咖哩味相當香口🍤令蝦係入面游得開心煮得入味,帶有少少脆卜卜既外殻,雖然吃不得不過佢打開左所以食落唔算麻煩,肉質雖稱不上爽口但一定係肥美。食完啲蝦用啲咖哩點包又好,點其他小食都好一流椒鹽軟殻蟹 $98炸得一啲都唔硬,係酥而脆既感覺!入面蟹肉保持到鮮嫩好難得,而且係有肉汁架!加埋椒鹽呢個配搭好適合,唔算太鹹,不過因為佢酥嫩既質地令到食起上黎好容易感覺到好多油😰食食下會覺得漏,不過佢既酥脆依然係難以忘懷既😜嫌太油就試下點咖哩,都ok架蒜蓉牛油青口 $65一食蒜蓉味好出,二食牛油味都出哂黎,兩樣都好香口,但又唔會蓋住青口既味道🐠加上本身青口既爽口令到兩樣咁重口味既調味唔會太heavy,令人停吾到口蒜蓉牛油放上雞翼 $52/2一樣係咁吸引!加上鮮嫩既雞肉🐔脆脆既皮,好想一啖食哂啊!雖然同軟殻蟹一樣太油了,不過因為雞肉本身既質地所以反而冇咁有違和感😋不過如果油份方面可以調節下相信會更加出色漢堡香芒黑糯米 $58黑糯米本身有啲咬口,帶少少甜,加上芒果今次偏酸酸地,食落唔會好飽,點埋個斑蘭醬,出奇地夾😅但芒
咖喱麵包蝦 $108
蒜蓉牛油放上雞翼 $52/2
蒜蓉牛油放上雞翼 $52/2
漢堡香芒黑糯米 $58
漢堡香芒黑糯米 $58
黑糯米本身有啲咬口,帶少少甜,加上芒果今次偏酸酸地,食落唔會好飽,點埋個斑蘭醬,出奇地夾😅但芒果真係太酸
椰青糕 $15/件
比起平時既椰汁糕清,入面仲有好少既椰青粒,岩哂本來食得飽飽作個結👅如果兩個甜點一齊叫建議先食左呢個先,就唔會因為黑糯米個個既味道蓋過左本來就好清既椰青糕
總括而言,平時好似好多呢啲連鎖既越式餐廳,但味道質素十分隨機。今次呢間有啲驚喜喔
2015-10-20
  • 蒜蓉牛油青口
2015-10-29 452 浏览
嗰日睇新聞發現越南近排做簽證好似減價左,而且我又發現好多環遊世界嘅朋友都會將越南列入佢哋嘅必遊國家之一,下龍灣謀殺左唔少菲林。我下一個要去嘅地方就係越南,爸爸都想去,去睇吓一啲自然風光嘅美同埋食一啲比較簡單地道小食湯粉,所以今日嚟到嚐越探探路。今次晚餐同埋我嘅外籍朋友一齊嚟食添,總共三個人,叫咗六個餸,所以叫嗰啲餸都係冇海鮮嘅,而且味道唔會好濃郁,因為外籍朋友一定頂唔順。唯一一個我同另外位朋友分享嘅係水晶軟殼蟹米紙卷$68,透明既水晶米紙卷煙煙un un,包著特脆鮮炸既軟殼蟹,又有埋檬粉、青瓜、生菜、紅蘿蔔絲,多種口感既交響曲,配埋甜酸汁,錦上添花呢!安南炒金邊粉$92呢個粉就普通d,好中式,只係用左扎肉咁,炒得幾香既都。本身想叫撈檬架,不過外藉朋友唔食得魚露啵。嚐越脆春卷$52新鮮滾滾既,米紙咁整,又有另一番風味,不過同樣唔油,反而好乾身既,讚,包左d雜菜粉絲,絲絲既好好味!青木瓜雞絲沙律$88青木瓜現實成個咁我最憎食,總覺得有怪味,但次次用黎整沙律,又出奇出正,青木瓜絲爽嫩,撈埋雞絲同個dressing,真係好開胃,特別係個堆花生碎,唔好睇少,味道就係咁生色不少!惹味黑椒牛柳粒$9
水晶軟殼蟹米紙卷
安南炒金邊粉
安南炒金邊粉$92
嚐越脆春卷$52
青木瓜雞絲沙律$88
惹味黑椒牛柳粒
惹味黑椒牛柳粒$98
好有鑊氣咁,真係如其名,惹味,但黑椒可以再勁d,我地無辣不歡
牛柳粒保持嫩,唔會老!
馬拉盞炒雜菜
馬拉盞炒雜菜$68
呢個馬拉盞味好勁好出,我頂唔多順,普普通通啦。

三個人坐卡位傾左好耐,好開心,希望可以暑假前去到當地一次啦!
2015-10-28
2015-10-26 299 浏览
OT到九點,好肚餓,黎左德福食野。睇左陣餐牌,越南野幾吸引喎,就食呢間啦。坐低就送上水同餐牌,再慢慢揀下先。點左青檸疏打同咸檸檬疏打,夠汽夠凍又夠味,解渴!點左好多人讚嘅炸軟殼蟹,又真係幾正喎,大碟又唔算好油,最正係用左咸蛋黃去炸,咸咸地又脆又香口,同事連所有炸粒都食哂囉。炭燒豬頸肉,呢個又係無得輸,燒得外脆肉嫩,肥美滿油脂,滿足哂口感。香茅豬扒凍檬,豬扒略肥,但都煎得香口同香茅味十足。鍾意食凍檬為的係個支魚露汁,酸酸咸咸好正,落到好似湯檬咁,哈哈,我地有飲哂啲汁無浪費㗎。有霸氣嘅原個菠蘿海鮮炒飯!擺到滿滿的,炒得乾身又均勻,入面有魷魚,帶子,蝦等海鮮,同粒粒菠蘿肉同炒,甜甜酸酸好開胃。最後梗系要食埋甜品啦,芒果黑糯米飯,整成心形幾靚喎,糯米夠煙韌,芒果甜甜地,好食,但椰醬再多啲啲更好!一人大概二百五,實在有點少貴,不過咁好味都抵食吖。
坐低就送上水同餐牌,再慢慢揀下先。
點左青檸疏打同咸檸檬疏打,夠汽夠凍又夠味,解渴!
一人大概二百五,實在有點少貴,不過咁好味都抵食吖。
2015-10-22
2015-10-24 361 浏览
未夠時間看戲, 便隨便走入一間餐廳吃晚飯, 找到了嚐越.嚐越供應新式越菜, 在傳統的越菜中加添新意, 創製出新穎的菜式, 例如煙肉蒜茸牛油焗大蝦, 檸汁鳳爪, 芝麻豬柳配米紙等.水晶軟殼蟹米紙卷 ($68)好喜歡米紙的質感啊! 如絲細滑, 柔軟強韌, 冰涼雪白, 好像一塊滑捋捋的面膜, 好想敷它上臉呢! (不要打我)裡面包有炸得外脆內軟的軟殼蟹, 味道鮮甜, 加上爽口的生菜, 花生碎, 青瓜, 紅蘿蔔等, 再蘸點魚露來吃, 味道很匹配!三越 ($108)含有三種越南風味小吃, 包括有蔗蝦, 兩款春卷及粉包, 每款兩件, 兩個人吃剛剛好!春卷炸得香脆可口, 有兩款不同的味道, 其中一款的餡料有越式臘腸, 這款非常好吃兼有特色, 有越式臘腸的鹹香, 有別於在別的越南餐廳所吃到的.越式蒸粉包外皮柔軟而煙韌, 用筷子怎樣夾也不會散呢! 內餡是木耳絲, 粉絲, 紅蘿蔔絲等, 好清爽.蔗蝦小小的一枝, 蝦肉鮮甜彈牙, 但那根蔗太硬, 不能咬開呢!鐵鍋火車頭 ($83)第一次見用鐵鍋盛載的火車頭, 有keep warm的功能, 待久了, 河粉都不會變冷糊掉.吃越南粉, 最喜歡先呷一口湯頭, 湯的牛骨
未夠時間看戲, 便隨便走入一間餐廳吃晚飯, 找到了嚐越.
水晶軟殼蟹米紙卷 ($68)
三越 ($108)
鐵鍋火車頭 ($83)
吃越南粉, 最喜歡先呷一口湯頭, 湯的牛骨味很清淡, 如果濃一點會更好! 可幸的是沒有鹹到嗆喉之感, 不俗!
配料亦甚多, 有肥牛, 牛柏葉, 牛丸等, 吃得出是質素甚高的貨色.
凍越南滴咖啡 ($38)
不是每一間越南餐廳都有供應此飲品, 可能是過濾咖啡的用具比較講究吧! 用濾器裝著咖啡粉, 加入熱水, 咖啡就會慢慢地自動濾出來, 看著整個過程, 總覺得比一般的咖啡來得更美味!
咖啡的酸度與苦度得宜, 即使不太常喝咖啡的人也很容易接受!
越南咖啡不如一般咖啡般, 加奶精和糖調味, 而是加入煉乳, 更咖啡更加絲滑細膩.
建議飲熱的, 不要選凍的, 才不會讓冰粒沖淡咖啡的味道, 不要像我笨笨的點凍的, 點了才來後悔, 最後一整杯冰原封不動呢!
地道啦爺糕 ($15)
好像我在越南吃過的夫妻糕, 不過這個沒有包綠豆餡. 口感彈牙, 有香濃的斑蘭葉味.

漢堡香芒黑糯米 ($58)
心形的香芒黑糯米, 似蛋糕多過香芒黑糯米. 它的構造是一層芒果, 一層黑糯米, 層層相間, 甚有心思! 黑糯米有咬口, 芒果及椰漿都不太甜, 適合不喜歡吃太甜的人.

2015-10-19
  • 越南滴咖啡
  • 水晶軟殼蟹米紙卷
2015-10-22 244 浏览
德福廣場食肆選擇多,與友人睇戲前,先到德福晚膳。是晚我們選擇食越南野。嚐越這間食店,地方寬敞,裝修簡潔,傾計食飯好選擇。越南小食味道香口,每次到越南食店都一定點幾樣,今次都不例外呢。水晶軟殼蟹米粉卷 ($108)賣相很靚,單看伴碟就知有一些心思。,米粉卷晶瑩通透,煙煙韌韌的,軟殼蟹炸得脆,可能是米粉卷關係,不覺很油膩。三越 ($108)一個併盤食到三樣小食,個人最喜歡它的春卷,餡料豐富,外皮香脆。粉包味道較淡,加一些酸甜醬已很好味。最後的是蔗蝦,蝦的味道加上輕微蔗的甜味,很配搭,如果牙力好,咬下碌蔗,味道可能會更香甜吧。鐵窩火車頭 ($83)曾經係砰洲食過一個份量特多的火車頭,之後食越南野都會點火車頭比較下。這個火車頭份量雖然不及砰洲這間店,但其實材料已很豐富,肉片大大片,牛柏葉爽口,湯底香濃。越式珍多冰 ($38)顏色很靚,椰汁加上不同顏色的材料,解渴飲品。地道啦爺糕 ($15)這裹的甜品不算甜,怕甜的朋友應該會喜歡。但略嫌椰汁味不夠吧。漢堡香芒黑糯米 ($58)外型很靚,心型圖案。黑糯米味道偏淡,但鮮芒果甜甜酸酸的,兩者配搭一齊食,味道很好。
水晶軟殼蟹米粉卷 ($108)
三越 ($108)
鐵窩火車頭 ($83)
越式珍多冰 ($38)
顏色很靚,椰汁加上不同顏色的材料,解渴飲品。
地道啦爺糕 ($15)
漢堡香芒黑糯米 ($58)
2015-10-19
2015-10-19 384 浏览
當天連我一行四人大約八點到達「嚐越」食飯。由於已訂位的關係,去到就有靠邊的位置。嚐越我是第一次來,越菜當然食過N次啦。坐下來感覺餐廳樓底頗高,座位寬趟闊落。位置又在九龍灣商場的二期,讓人感覺是高級食府,心想平均消費定必很貴,月頭剛到不想荷包乾塘耶,打開餐牌價錢卻有想不到的驚喜。小食九成已上都都由$40-$80之間,主菜食湯粉或檬粉之類大約不超過$70,炒飯炒金邊粉大約$100以下。其中我們叫了一些這個餐廳的特色小菜,這個叫做「芝麻豬柳配米紙」,米紙在大型的超市會有得賣,是遇熱變軟的大塊米粉,配生菜包其他配菜, 入口感覺清新;而當中的豬柳可說是這道菜式的精髓,滿滿的芝麻佈滿豬柳條上,入口甘香來回齒頰之間,跟其他配菜和包著的生菜形成強烈對比。甜品我們叫了「漢堡香芒黑糯米」,這個創新的甜品以心形的外表端在桌上,一陣芒香飄過已經令到我再次燃燒起食慾,本來已經很飽的我已急及待跟大家分享,相機食先已成習慣了吧,拍攝時中間扮漢堡的香芒已偷偷的溜出來,配上黑糯米增加了口感,令人一試難忘,跟朋友開心共渡了兩小時,下次我會再來嚐越的。