話咁快就嚟到假期嘅尾聲,為咗延續節日嘅歡愉,當然要用盡boxing day呢日四出打卡、搵啲好嘢食🤤 朋友仔知我一向鍾意 #打邊爐,呢日就帶我嚟到佢嘅comfort zone,話包我有驚喜🍻 唔講唔知,原來國內已經超過60間分店嘅「四季椰林海南椰子雞」嚟咗 #屯門市廣場 開佢哋喺 #香港 嘅第2間分店,以後我想 #飲靚湯 同 #食文昌雞 就唔使北上喇!嚟得幫襯,梗係要試吓佢哋嘅招牌菜 #海南走地文昌雞 🐣 店員見我哋得兩個人,提議我哋要半隻 #文昌雞 就夠,咁當然要配埋個以 #天然椰子水 🥥 熬製嘅 #湯底 先至夠滋味啦😉 餐廳採用「4個椰子1鍋湯, 不加1滴水」嘅原則,加入 #海南文昌雞 一齊煮,啖湯點會唔甜?為咗唔想煮得啲雞太老,店員教我哋用漏斗計時,當沙漏⏳倒到另一邊,就代表啲雞煮得剛剛好!話晒係走地雞,肉質特別有彈性,唔使沾任何醬油都夠晒鮮味🤤食火鍋又點少得 #肥牛肉,師傅將牛肉砌成火山狀,上枱嘅時候非常有氣勢😎 牛肉肉質嫩滑、而且肉味又好濃,放喺椰子雞湯裡面煮幾秒就食得,認真爽🤩爽彈嘅 #潮汕牛丸 同 #魚蛋 非常有驚喜,尤其係手打嘅牛丸,好似乒乓波一樣又圓又彈,好有家鄉嘅味

爽彈嘅 #潮汕牛丸 同 #魚蛋 非常有驚喜,尤其係手打嘅牛丸,好似乒乓波一樣又圓又彈,好有家鄉嘅味道呀!切成🩷型嘅 #午餐肉 非常吸睛,入口啖啖肉,啱晒我哋呢兩個食肉獸😉 另外佢哋嘅 #炸腐皮 同 #鮮活水培生菜 都係餐廳手工之作,鬆脆嘅腐皮入口唔會油膩🤤 而最特別嘅係師傅為我哋準備嘅蔬菜都係即摘即食嘅,口感好清新🤤

不得不提嘅仲有店員為我哋推介嘅 #金牌非遺臘味煲仔飯 🍚 熱辣辣嘅煲仔飯滿載潤澤嘅臘味,師傅即場為我哋個 #煲仔飯 加上醬油、芫荽,再將鍋裏裏面嘅飯粒同埋臘味撈埋一齊炒,離遠已經聞到陣陣嘅臘味香💨💨 每啖飯入口都充滿唔同層次嘅口味,飯粒、飯焦、臘味、醬油同芫荽都有唔同嘅口感🤤 搞到一直話要戒澱粉嘅我,都忍唔住要添飯😆

整體嘅食物質素同服務,同國內標準不相伯仲☺️ 服務員貼心嘅招待,更令 #小秘書 我一試難忘🩷 唔知幾時有機會再過嚟補一補呢?

📍 四季椰林海南椰子雞 (屯門) 屯隆街3號屯門市廣場2期1樓30-33及55號舖
2024-12-26
午餐
2024-12-28 165 浏览
之前聽朋友提過四季椰林,話佢哋嘅湯底完全無加水,係由四個椰子煮成一鍋湯,聽落好吸引。最近屯門新開,還有新張優惠,正好可以試試。我們點了椰子雞火鍋,店員用沙漏計時,雞熟後先飲湯底。湯底真係超甜,兩個人飲咗半鍋,真心想繼續。海南文昌雞(半隻)用嘅係海南文昌雞,肉質嫩滑。潮汕丸類雙拼有白魚蛋同牛根丸,牛根丸咬落去仲有肉汁,唔同一般。火山肥牛肥瘦均勻,擺成火山型,幾壯觀。午餐肉薄薄一片,唔可以煮太耐,容易爛。炸腐竹輕輕滾一滾,腐竹吸咗椰子味,味道超好。牌非遺臘味煲仔飯店員會問要唔要飯焦,之後幫我哋落醬汁撈一撈,飯焦的香脆配上臘味,口感一流。#四季椰林海南椰子雞 #香港 #香港美食 #屯門 #屯門美食 #屯門市廣場 #火鍋
海南文昌雞(半隻)
用嘅係海南文昌雞,肉質嫩滑。
潮汕丸類雙拼
有白魚蛋同牛根丸,牛根丸咬落去仲有肉汁,唔同一般。
火山肥牛
肥瘦均勻,擺成火山型,幾壯觀。
午餐肉
薄薄一片,唔可以煮太耐,容易爛。
炸腐竹
輕輕滾一滾,腐竹吸咗椰子味,味道超好。
牌非遺臘味煲仔飯
2024-12-21
午餐
2024-12-28 313 浏览
這次在四季椰林海南椰子雞的火鍋體驗,讓我感受到正宗椰子雞鍋的魅力,湯底以4個椰子製1鍋湯,不加1滴水,雞隻採用上海南文昌雞,認真一流!海南文昌雞以鮮嫩的肉質著稱。雞肉肉質滑嫩,搭配這頓火鍋的亮點:椰子湯底,更是讓人耳目一新。椰子湯底清淡而香甜,輕輕滲透進雞肉中,增添濃郁的熱帶風情。火山肥牛是肉食愛好者的絕佳選擇。牛肉切得厚薄適中,肉質鮮美,油花分布均勻。煮熟後,牛肉入口即化,濃郁的肉香讓人陶醉,絕對是火鍋中的明星。九秒脆毛肚的脆嫩口感亦令人難以忘懷。大份的分量也讓人滿足,輕輕一煮,毛肚瞬間變得鮮紅,食用時搭配辣醬,味道更加豐富。手打黑虎蝦滑的滑嫩口感,與海鮮的鮮甜完美結合,吃上一口,彷彿能感受到海洋的氣息。搭配湯底後,蝦滑的味道更加豐富,絕對是一道不容錯過的美食!皇帝菜的份量夠大,綠意盎然,清脆可口,給火鍋增添健康元素。鮮茼蒿是火鍋中絕佳的搭配,清新爽口。吃上一片,彷彿清新的空氣撲面而來。它們的清香與濃郁的湯底形成良好的平衡,每一口都讓人感到舒適。荔浦芋頭的綿密和香甜為火鍋增添獨特風味。煮熟後,芋頭的口感軟糯,輕輕一咬就能感受到它的細膩,成為了火鍋中不可或缺的美味。而前菜香辣魚皮是這頓

而前菜香辣魚皮是這頓火鍋的完美點睛之筆。它的香脆與微辣的口感讓人欲罷不能,成為了整頓火鍋的美味小插曲。

四季椰林海南椰子雞 (屯門)
地址:屯門屯隆街3號屯門市廣場2期1樓30-33及55號舖
  • 文昌雞
  • 椰子湯底
  • 火山肥牛
2024-12-28 262 浏览
前幾天放假,和晴晴丶弟弟一起相約到屯市逛一逛,迎接聖誕來臨,感受聖誕氣氛。竟然在屯門市廣場二期見到四季椰林海南椰子雞。弟弟立即上前看一看,餐廳主打4個椰子1鍋湯, 不加1滴水,而且雞隻是用上海南文昌雞。看來想食椰子雞都不用北上,直接出屯門就食到,車程比北上更省時,哈哈。一坐下來,職員就沖了一壼海南鷓鴣茶,又遞上配料,有砂礓、辣椒和柑桔仔。感覺舒服且友善。海南文昌雞半隻椰子湯底預設的沙漏斗,令我們食到最準的烹調時間。職員細心替我們打開鍋蓋,又提醒小心熱氣,頓時感覺親切,值得一讚。4個椰子1鍋湯的味道,就是清甜足料。再加有文昌雞的鮮味,整鍋湯好好飲。雞隻肥瘦均勻,煮後無多餘脂肪,湯中亦不會泛起一層油油的肥膩油脂層。肉質嫩滑有雞味,稍為略加醬汁,已經好好食。連嗰皮食都不感肥膩。湯都飲到見底,就知真是好飲,清甜鮮味在口腔徘徊。手打黑虎蝦滑未食都已經覺得賣相精緻。黑虎蝦新鮮,肉質口感有衝擊,嫩中有彈牙感,略有少許蟹籽點綴,高質的享受。一口食一件,滋味在心頭。梅林午餐肉肉香濃味美,色澤均勻自然,厚薄適中,打邊爐的好拍檔。職員後加的雞湯湯底,連湯飲飲食食好滿足。竹蓀蝦滑萵笋片,蓮藕片用竹笙來打邊爐,

海南文昌雞半隻

手打黑虎蝦滑

梅林午餐肉

竹蓀蝦滑
萵笋片,蓮藕片
用竹笙來打邊爐,平時都食得多。裏面釀製蝦滑都是第一次食,感覺新奇,新鮮感高分項目。吸收了雞湯加椰子雞湯的竹蓀蝦滑,脹卜卜,一咬就有澎湃的湯汁,清甜鮮味中食到竹笙的軟爽口感,裡面還夾着滿滿的蝦滑。制作難度提高,增加口感層次。其他萵笋片/蓮藕片份量亦不小,新鮮色澤美,選用的食材好滿意。

豬肉片
薄切的刀功,肉質肥瘦均勻。肉裡間夾着一絲絲的脂肪,稍為灼熟,口感幼嫩,完全不硬不老。而且肉香味濃,略加醬汁,好好食。

2024-12-18
2024-12-25 409 浏览
屯門新開以椰子水為湯底的火鍋店,便和家人來這裏吃個火鍋午餐。店內設落地玻璃位,內裏的裝潢典雅,以綠色和黑色為主調。店員先端上椰子湯底($78),主打四個椰子一個鍋,不加水。海南文昌雞(半隻)($158),雞隻是用了海南文昌雞,雞肉香滑,枱面配備五分鐘沙漏,五分鐘後即吃,厚身雞肉鮮嫩。在湯滾的五分鐘後,我們先呷一口加了香熱的椰子雞湯,十分清甜。再放一份鮮活水培菜($38),雪耳軟腍,有温潤之感,與椰子和雞肉相輔相成。潮汕丸類雙拼($78),丸類新鮮,爽口彈牙。喝一口椰子雞湯,再咬一口丸類,頓時變得暖和。午餐肉(大份)($38),砌成心型的午餐肉,份量合適。把午餐肉放入湯中煮熱,香熱的厚午餐肉配煲仔飯是絕配。炸腐竹($38),繼而放入炸腐竹,腐竹掛上湯底的味道,入口微爽,散發出炸過後的豆香和湯底的香郁。火山肥牛($98),肥牛量多,整齊鋪在碟上,將肥牛放在滾湯中一會,沾點青檸汁和或䜴油,突出濃郁牛肉味道。金牌非遺臘味煲仔飯(中煲)($118),店員幫忙盛飯,煲邊有完整飯焦。飯粒完全盛著䜴油和臘味的油香。臘味量多,而且非常軟稔入味。煲仔飯份量適中,適合兩至三人吃。
椰子湯底
店員先端上椰子湯底($78),主打四個椰子一個鍋,不加水。
鮮活水培菜
题外话/补充资料: 醬料費1份$16,紙巾$5
2024-12-18
鮮活水培菜
2024-12-24 409 浏览
四季椰林海南椰子雞屯門市廣場二期一樓33號舖4個椰子1鍋湯, 不加1滴水雞隻是用上海南文昌雞食椰子雞嘅名店,今次嘗試香港嘅分店用椰子水打邊爐的雞鍋在香港不多真係極力推介,難得喺屯門開咗新店,梗係要嚟朝聖 椰子湯底 $78湯底清香滿滿嘅椰子甜美,用全天然椰子水,湯底原汁原味,水滾後店員會幫手嘛將正宗嘅海南文昌雞,建議可以先飲湯海南文昌雞半隻$158店員幫忙將雞放入鍋 會提醒我哋湯滾起先食雞 雞肉,肉質嫩滑 再配上海南特製沙姜 ,青檸,沙薑,在沾上豉油 肉質口感非常甜 ,加上湯底用上椰子水 不加一滴水 椰子香味非常清甜貴州紅托竹荪$78貴州特有食用真菌 第一次食味道清甜 外型厚身食落脆脆值得一試手打黑虎蝦滑$68蝦滑爽口彈牙 大隻嘅黑虎蝦打成蝦滑保留十足嘅蝦味中山脆鯇魚片$58魚片切到薄薄一片 ,魚生雪白雪白 ,拖一拖水 ,口感非常鮮嫩脆滑,好新鮮,魚肉嘅肉質都好嫩滑娃娃菜$32冬菇鮮$38娃娃菜同鮮冬菇吸收晒湯嘅精華 令到蔬菜更加鮮甜 好滿足金牌非遺臘味煲仔飯(中煲)$118臘肉肥瘦相隔相對薄身容易咬開小小肥膩感飯粒質素唔錯濕度同水份拿捏都幾好。乾濕適中唔會濕爛 咬口煙靭飯焦超香口
四季椰林海南椰子雞
屯門市廣場二期一樓33號舖
4個椰子1鍋湯, 不加1滴水
雞隻是用上海南文昌雞
食椰子雞嘅名店,今次嘗試香港嘅分店

椰子湯底 $78

娃娃菜$32冬菇鮮$38
娃娃菜同鮮冬菇吸收晒湯嘅精華 令到蔬菜更加鮮甜 好滿足

金牌非遺臘味煲仔飯(中煲)$118

今餐真係好滿足 地方簡潔舒服
獨特的椰子火鍋體驗 更加覺得簡單嘅食材 更加能食出原汁原味 絕對值得一試
2024-12-21 774 浏览
咁岩要去屯門做嘢,係市廣場沿途搵下有無咩餐廳可以食。由電梯一上就嗅到好香🥥味,原來#四季椰林海南椰子雞 系屯門新開左間分店,餐廳整體服務絕不馬虎,有禮貌同好主動招呼。整體我同朋友都超滿意!!🥥椰子湯底 $78湯底由4個椰子組成1鍋,並冇加1滴水,一打開椰香撲鼻,先飲咗啖湯先,相當清甜,差唔多成兜湯飲哂咁濟😂。🥥海南文昌鸡(半只)$158由店員得知,文昌雞來源上海南文昌雞,雞味濃郁,甜而不油,椰子嘅清香伴隨著雞肉飄散出來!旁邊附有配料豉油,指天椒,沙薑,青檸,亦有助提鮮。🥥金牌非遗腊味煲仔饭(中煲)$118店員好細心,先問我哋要唔要飯焦,然後先自將配料同豉油撈埋,除左臘腸油脂撈埋係飯度,好香噴噴,入口嚐到飯焦香脆,軟硬適中,一流!🥥火山肥牛 $98椰子湯飲到夠,之後就加雞湯就開始打邊爐喇,肥牛油脂分布平均,厚薄適中,只需滾20秒就可食用。入口即溶。🥥潮汕丸类双拼1份$ 78🥥午餐肉(大份)$38🥥炸腐竹 $38即炸、夠脆、鬆化,點湯同點汁都一樣好啱味。🥥鲜活水培菜 $38口感滑嫩爽脆。

🥥椰子湯底 $78
🥥海南文昌鸡(半只)$158
海南文昌鸡
🥥金牌非遗腊味煲仔饭(中煲)$118
金牌非遗腊味煲仔饭(中煲)
🥥火山肥牛 $98
🥥潮汕丸类双拼1份$ 78
潮汕丸类双拼1份

🥥午餐肉(大份)$38

🥥炸腐竹 $38
即炸、夠脆、鬆化,點湯同點汁都一樣好啱味。

🥥鲜活水培菜 $38
口感滑嫩爽脆。
鲜活水培菜
海南文昌鸡
金牌非遗腊味煲仔饭(中煲)
潮汕丸类双拼1份
鲜活水培菜
隨著近日天氣轉涼,我約了幾位好友前往屯門市廣場的**四季椰林**享受他們的海南椰子雞火鍋,環境布置以田園風格為主,讓人感到格外舒適。#### 🥥 **椰子湯底**我們點了**經典歡聚四人餐**,湯底使用了4個椰子熬製而成,完全不加一滴水,湯汁清甜滋潤,讓人一試成主顧。這種原汁原味的享受,真是難得一見!#### 🍗 **海南文昌雞**這裡的雞隻選用的是上海南文昌雞,肉質鮮嫩,皮薄而不油膩,味道鮮美,讓人回味無窮,搭配椰子湯更是絕配。#### 🍤 **竹蓀蝦滑****竹蓀蝦滑**的賣相精緻,爽脆的竹蓀內包裹著嫩滑的蝦滑,口感鮮香,讓人驚艷不已。#### 🍣 **潮汕非遺丸類雙拼**我們還品嚐了**潮汕非遺丸類雙拼**,白魚蛋口感爽口、魚味十足,牛丸則彈牙有嚼勁,讓人吃得過癮。#### 🥬 **鮮蔬拼盤**鮮蔬拼盤提供了多款新鮮蔬菜,清甜可口,尤其是珍珠馬蹄,爽脆又清新,完美解膩。#### 🍗 **香辣文昌雞胗****香辣文昌雞胗**的口感爽脆,帶有微辣的香氣,十分開胃,讓人越吃越想。#### 🍚 **金牌非遺臘味煲仔飯**最後,我們點了**金牌非遺臘味煲仔飯**,熱辣辣的飯上鋪滿了臘腸、臘

#### 🥥 **椰子湯底**

#### 🍗 **海南文昌雞**

#### 🍤 **竹蓀蝦滑**

#### 🍣 **潮汕非遺丸類雙拼**

#### 🥬 **鮮蔬拼盤**

#### 🍗 **香辣文昌雞胗**

#### 🍚 **金牌非遺臘味煲仔飯**
最後,我們點了**金牌非遺臘味煲仔飯**,熱辣辣的飯上鋪滿了臘腸、臘肉、芋頭和冬菇片,飯粒爽口,特別是那脆香的飯焦,真是美味無比。

#### 🎉 **特別優惠**
值得一提的是,12月21日至23日,來店的客人還可以享受免費食雞的優惠!而第一個月全單還有8.8折的優惠,讓你以更實惠的價格享受美味。

#### 🍽️ **總結**
總體來說,**四季椰林海南椰子雞**在屯門的開業,為我們帶來了高質又實惠的用餐選擇。無論是椰子湯底還是海南文昌雞,每一道菜品都展現了他們的用心。如果你在屯門,千萬不要錯過這次美味的火鍋體驗!📍