2018-12-05 1083 浏览
今次去咗港島行街,係登龍街搵咗一間樓上居酒屋hea下。Bar枱都幾有feel,獨自飲兩杯都幾好。雖然係平日夜晚,都keep住有人黎食小小嘢。唔用腦之下就叫咗omakase ,一定會係店最新鮮嘅食材。要由最淡味開始食,所以都係食下刺身先。本身壽司已經加咗小小芥末,可以唔駛再點。呢個二人前一上台好誇張,有鮟鱇魚肝:口感唔錯,入口即溶,一舊已經好夠。拖羅,好鮮,我有啲怕吞拿魚味,但呢個絕對無問題。其他壽司仲有北海道帶子,北海道牡丹蝦,深海池魚,金目𩶘,真鯛,記得由最淡味開始食,如果先食拖羅個啲,後面唔知食緊咩味。蝦頭湯,好濃味,食完一堆壽司刺身後可以𠺘下口,再食。免治雞肉棒,幾好味,個汁調得幾好,都唔駛專登點個蛋汁,點左就滑啲。汁燒五花腩,好味,唔會太靱,唔錯豬軟骨串,剛剛好,我個人好怕落太多調味料,幸好呢間唔會。(如果有杯酒就好啦)柚子雪榚,清一清喉嚨,好似真係食緊柚子咁,有啲苦澀味,不過好refresh。
今次去咗港島行街,係登龍街搵咗一間樓上居酒屋hea下。

Bar枱都幾有feel,獨自飲兩杯都幾好。

雖然係平日夜晚,都keep住有人黎食小小嘢。

口感唔錯,入口即溶,一舊已經好夠。

拖羅,好鮮,我有啲怕吞拿魚味,但呢個絕對無問題。

蝦頭湯,好濃味,食完一堆壽司刺身後可以𠺘下口,再食。

汁燒五花腩,好味,唔會太靱,唔錯

2018-12-02 74 浏览
牛油果吞拿魚他他上面加隻生蛋將佢地撈埋一齊唔點豉油都好夠味吞拿魚蓉無筋抵讚好開胃為今晚呢餐開個靚頭😂😂—雞肝個汁好特別唔怕食內臟既話可以叫黎試下既😂—燒雞胸骨,五花腩兩樣都幾好食特別係雞胸骨😮軟骨爽口加埋本身喺上面既海鹽好夾好好食👍🏻👍🏻—刺生五點最好食係個鮟鱅魚肝超厚切超滿足入口即溶既感覺而且唔會腥唔怕入唔到口🤤—汁煮🐷大腸好少食汁煮🐷大腸又煮得幾入味喎配埋個芥末一齊食唔錯—麵豉湯個湯入面加左啲柚子皮有啲果肉咬下中和左啲咸味令平時唔多飲麵豉湯既我都飲晒成碗—壽司三點瀨尿蝦幾好食但最好食當然係吞拿魚啦入口即溶加埋啲醋好好食👍🏻👍🏻👍🏻—柚子雪糕裡面真係有柚子肉而且重奶味唔似雪芭咁易溶好食喎👀
牛油果吞拿魚他他

而且重奶味
唔似雪芭咁易溶
好食喎👀
2018-12-02 58 浏览
牛油果吞拿魚他他係吞拿魚蓉加牛油果粒上面加隻生蛋將佢地撈埋一齊唔洗點豉油都夠味吞拿魚蓉無筋抵讚👍🏻作為前菜唔錯....刺生五點最好食係個油甘魚腩超厚切超滿足片魚腩好似食極都食唔完咁😂....燒雞胸骨x五花腩兩樣都幾好食特別係五花腩吸晒啲汁加埋啲🐷油一齊喺個口滆化🤤....雞肝鍾意食內臟既話又係可以叫黎試下👍🏻....汁煮🐷大腸街邊食既炸🐷大腸就食得多用汁煮真係比較少食又煮得幾入味喎😮配埋個芥末一齊食唔錯....麵豉湯呢個湯覩幾特別喎加左啲柚子喺入面令到碗湯唔會好似平時咁中和左啲咸味....壽司三點瀨尿蝦係最有驚喜喎上面加左櫻花蝦同埋蝦膏有口感又好食👍🏻👍🏻....柚子雪糕用呢個甜品作結真係完美平時喺街食到既多數係雪芭呢個係堅雪糕有柚子味之餘仲重奶味好食
牛油果吞拿魚他他
呢個係堅雪糕
有柚子味之餘仲重奶味
好食
2018-12-02 57 浏览
今日放工同男朋友仔黎試下呢間居酒屋嘅omakase. 位置唔算難搵,喺附近行完街可以輕鬆行過黎食。居酒屋內都幾有氣氛,燈光較暗。店內佈置極有日式居酒屋嘅感覺,坐喺座位上滿楚見到廚師準備食物。Omakase 由$800 起,有定左嘅菜式種類但款式就由廚師去決定。客人只雖坐定定等食就得啦~先上前菜,吞拿魚腩薄脆同埋合鴨煮。薄脆好特別呀,魚腩蓉加脆脆米餅,咬落卜卜脆。鴨切得好薄片,食落好柔軟,半生熟口感好好。刺身都幾新鮮,魴彿薄切配酸汁唔錯。生蠔雖然細但味都幾濃。魚肝好大舊,有2件,煮得算幾林。點多少少汁幾好食。銀鱈魚幾冠脂肪,好肥美。口應唔錯。金目鯛魚頭好大個,用汁煮嘅方式去整。肉質好滑,魚面都好多肉。雪糕喺柚子味,唔太甜。

鴨切得好薄片,食落好柔軟,半生熟口感好好。

雪糕喺柚子味,唔太甜。
2018-12-02 50 浏览
銅鑼灣日式美食有好多,今次試下塩玉居酒屋嘅omakase。平日6:30黎到唔算多人,環境幾清靜, 讓人可以慢慢享受。 室內裝修非常有日式地道居酒屋風格, 主要係實木顏色傢俬擺設, 亦可以望到 廚師烹調過程。omakase 由廚師決定菜單,客人只需等候出菜就可以啦。 吞拿魚腩薄脆幾特別。上面有大量吞拿魚腩蓉,下面喺香脆米餅,第一次,口感好特別。合鴨煮非常薄片,中間程粉紅色,肉嫩入味。自家製鮟康魚肝份量好多,非常厚身。刺身幾新鮮,特別喺兵庫縣生蠔,海水味濃。 銀雪魚好肥美!雞腎串帶少少咸味,燒我幾香,唔韌。雞軟骨好特別,喺雞胸下幾軟骨,唔會好硬,最有啲雞肉可以食到。 汁煮金目鯛魚頭第一次食,魚頭非常大,魚肉好滑,好想再食多啲

合鴨煮非常薄片,中間程粉紅色,肉嫩入味。

雞腎串帶少少咸味,燒我幾香,唔韌。

汁煮金目鯛魚頭第一次食,魚頭非常大,魚肉好滑,好想再食多啲
2018-12-02 66 浏览
窮遊香港-廚師發辦唔該.今日講既呢間超高級日本餐廳呢‼️最特別就係 佢有得同師傅講omakase唔該‼️姐係廚師發辦 咁師傅會根據番今日咩野新鮮當造而決定今日食咩既 咁而餐廳都好細心會好似朋友咁問問有冇咩係唔食既 服務加分.⭐️先上前菜3點👍🏻3隻蠔 勁鮮甜外加小小夾口 肥美.⭐️漬物👍🏻八爪魚腳 爽口彈牙👍🏻日本甜蕃茄 小小梅味 咬落去勁多汁.⭐️再黎刺身雕魚 池魚 帆立貝👍🏻全部好新鮮夠鮮甜 完全冇腥味灸燒金扇雕👍🏻火槍燒左咗下 好香 小小爽口.⭐️5件sushi當中吞拿魚最屈機又係肥過市面靚既三文魚腩👍🏻完全入口即溶 完全無筋 可見質素.⭐️串燒1串自家製免治豬肉棒 有埋蛋漿比你👍🏻入面有菇 軟骨增加口感1串 京東軟骨1串👍🏻都係燒得岩岩好 唔會太硬太乾1串日式燒豆腐 幾難燒既👍🏻平時一燒就爛 但呢度無 燒得好靚 外脆內軟.👍🏻除此之外通風做得好好 完全無串燒味.⭐️最後黎左個柚子雪糕👍🏻入面有柚子皮 幾香水果味.⭐️總結每個上既菜都充滿驚喜而且你會感受到師傅既用心同埋食物搵唔到位去比負評除左價錢唔夠平民(呢餐800蚊一位)得閒真係要去試下‼️特別帶果d成日話要去日本旅行話香港日本野唔得既朋友.#塩
窮遊香港-廚師發辦唔該
⭐️總結
每個上既菜都充滿驚喜
而且你會感受到師傅既用心
同埋食物搵唔到位去比負評
除左價錢唔夠平民(呢餐800蚊一位)
得閒真係要去試下
服務:5/5
衛生:5/5
抵食:3/5
2018-11-26 1177 浏览
同朋友聚會想係銅鑼灣近近地,最後openrice下就揀左呢間,叫omakase就唔使諗食咩啦上到去有日本居酒屋既feel見到都好full場 好彩仲有一張二人枱岩岩好先上前菜三點:魚干仔、金菇牛肉、醃番茄魚干脆卜卜,金菇牛肉肉質嫩口 金菇爽口醃番茄用梅來醃,入口酸酸的,似食緊梅子再黎刺身:白子、拖羅、鯛魚、生蠔、牡丹蝦全部都好新鮮,夠凍夠鮮甜以上兩款滑滑的 帶有鮮味生蠔更是鮮甜好味 想再encore拖羅厚切,入口即溶感,好滿足牡丹蝦好大隻,啖啖蝦肉 肉質爽口鯛魚薄薄一片,點醬油wasabi食亦是帶出魚味正呀再來壽司:左口魚、金木鯛、拖羅左口魚絕對入口即溶,燒得岩岩好 口感味道一流拖羅食起來冇左口魚咁溶 好肥美滿足金木鯛就魚味突出 肉質比較嫩口再來一個大蔥帶子湯,清清地又帶有香蔥味帶子口感彈牙,唔會浸得太老串燒是最意想不到既好食每款都燒得好香 調味剛好。有免治雞棒,混溫泉蛋醬油食味道好正串燒牛肉和豬肉都是燒得剛好,不生也不過熟肉質嫩得來又有口感,咬起來好多汁味道出哂來 不會被調味料蓋過再來北海道紫穌蝦滑味道特別,啖啖蝦肉入口 外脆內彈口唔錯最後係煮牛尾個汁是重點呀牛肉質夠林又有咬口,面包點

上到去有日本居酒屋既feel
見到都好full場 好彩仲有一張二人枱岩岩好

先上前菜三點:魚干仔、金菇牛肉、醃番茄
魚干脆卜卜,金菇牛肉肉質嫩口 金菇爽口
醃番茄用梅來醃,入口酸酸的,似食緊梅子

再黎刺身:白子、拖羅、鯛魚、生蠔、牡丹蝦
全部都好新鮮,夠凍夠鮮甜

以上兩款滑滑的 帶有鮮味
生蠔更是鮮甜好味 想再encore
拖羅厚切,入口即溶感,好滿足
牡丹蝦好大隻,啖啖蝦肉 肉質爽口
鯛魚薄薄一片,點醬油wasabi食亦是帶出魚味
正呀

再來壽司:左口魚、金木鯛、拖羅

左口魚絕對入口即溶,燒得岩岩好 口感味道一流
拖羅食起來冇左口魚咁溶 好肥美滿足
金木鯛就魚味突出 肉質比較嫩口

再來一個大蔥帶子湯,清清地又帶有香蔥味
帶子口感彈牙,唔會浸得太老

串燒是最意想不到既好食
串燒牛肉和豬肉都是燒得剛好,不生也不過熟
肉質嫩得來又有口感,咬起來好多汁
味道出哂來 不會被調味料蓋過

再來北海道紫穌蝦滑
味道特別,啖啖蝦肉入口 外脆內彈口

最後係煮牛尾
個汁是重點呀
牛肉質夠林又有咬口,面包點醬汁再加上牛尾一齊食 軟香咬口一齊既口感好正呀

最後仲有甜品
整體來說味道真係唔錯
廚師發辦最驚喜係唔知自己下道菜係咩,而佢每道都好新奇帶驚喜 特別刺身和串燒部分
值得推介

PS: 餐廳有live音樂 有姐姐自彈自唱日文普通話廣東話英文歌
大讚!全到全場好有feeeeel呀

用餐时段
2018-11-25 50 浏览
平時生蠔就食得多但係日本生蠔可以$9食就比較少,而呢一間餐廳就有做緊優惠,日本兵庫縣蠔長送嘅赤穗蠔。而今晚我哋就選擇咗食佢嘅廚師發板套餐,800一位,食物係有餐廳預訂所以真係每一道都有驚喜。一開始會先上一個前菜柚子皮櫻花蝦同埋味淋魚干。好鍾意佢嘅櫻花蝦非常開胃,配埋魚干香濃嘅味道。蔥吞拿魚腩簿脆,好少地方可以食到呢度菜式,下邊係一啲脆米,佢想上面吞拿魚茸稍稍作左調味,同埋檸檬汁感覺非常清新。安康魚干 ,蠔,牡丹蝦 ,鯛魚配酸汁,銀雪魚。時令嘅刺身拼盤,特別係佢嘅日本蠔抵食又好味,滑溜嘅口感配左醬油同埋蔥嘅調味。應該銀雪魚稍為少少燒過,油脂被迫出香香嘅味道。另外仲有佢嘅北海道牡丹蝦爽脆鮮甜。安康魚干,咬幾啖之後就會喺口入邊慢慢溶化,有滿足感。另外鯛魚新鮮爽口。串燒我哋總共食咗兩種:雞軟骨,又香又濃嘅味道而且唔會燒乾,入口仲會有醬汁嘅鮮味。紫蘇蝦卷 ,係用一個雞皮包住蝦非常喜歡紫蘇嘅味道。來自日本嘅雞翼配上芝麻外皮脆,肉質鮮嫩。壽司:深海池魚 黑綠 左口味道非常之不錯尤其是左口魚非常肥美,略略燒過後油脂嘅香味全口都係。另外深海池魚好大塊非常滿意。中間嘅黑綠比較少食,都係時令嘅菜式味道爽滑。

一開始會先上一個前菜柚子皮櫻花蝦同埋味淋魚干。
好鍾意佢嘅櫻花蝦非常開胃,配埋魚干香濃嘅味道。

安康魚干 ,蠔,牡丹蝦 ,鯛魚配酸汁,銀雪魚。

來自日本嘅雞翼配上芝麻外皮脆,肉質鮮嫩。

壽司:深海池魚 黑綠 左口

之後我哋食咗兩種天婦羅,去到呢個位其實已經好飽 金可見餐廳嘅份量非常足夠。
三蟹天婦羅,配上左三種唔同嘅部位蟹肉 蟹子 蟹膏。
大蝦天婦羅 配左煙燻鹽,即刻好大隻有成隻手板咁大。

另外配埋湯品同埋甜品就完結左呢餐廚師發板啊。飲左蝦湯同埋食咗兩種唔同嘅雪糕一個芝麻味,一個係柚子味道。

(塩玉居酒屋)以(鹽)做主打,由主菜到清酒,餐廳老闆和大廚親自到日本搜羅超過20種款式的鹽,主要以沖繩産地為主,帶來一種高層次的食法及享受。白子刺身(鱈魚卵),10月尾打後最肥美,嫩滑帶甜質感,沒有腥味。吞拿魚他他配上橙黃色的海膽,味道甘甜 ,質感細膩,看見顆粒分明的紋理。新穎的西日配搭,兩者均入口即溶,香氣四溢。特上刺身拼盤,鯛魚薄切, 牡丹蝦等, 每樣都好新鮮,爽甜彈牙,見到牡丹蝦外型十分吸引。魚刺身厚切好新鮮,爽口彈牙,讓人垂涎欲滴。鎮店之寶,一份新鮮的海膽,一件入口即溶的和牛,用紫菜夾住了一起吃,帶出一種高層次的口感。海膽松葉蟹肉飯,帶有海水的海膽沾滿在飯面上,是國色天香。燒日本黑豚五花腩,肥瘦比例均勻,加上煎至外面金香,而內裏軟腍,十分惹味。

刺身厚切好新鮮,爽口彈牙,讓人垂涎欲滴。

海膽松葉蟹肉飯,帶有海水的海膽沾滿在飯面上,是國色天香。

用餐时段
2018-11-25 53 浏览
隨便選了一間居酒屋, 沒有太大期望, 但卻有驚喜. 巧遇一位親切的Alan經理, 笑不停之外, 還不斷介紹好吃的菜式. 三個人吃得飽到不得了. 很喜歡自家製的免治雞肉串, 蔥吞拿魚腩簿脆, 蛋黃天婦羅好特別, 我還喜歡三蟹天婦羅及燒年糕. 多謝廚師們的努力.
2018-11-22 51 浏览
又一個加班的夜晚,辛勞過後當然要飽餐一頓對沖一下悶氣。前菜三點龍蝦沙律口感細膩多變,富層次感。芥末八爪魚切粒的八爪魚如絲細滑,光潔晶瑩,嚼感彈牙,山葵味道清新,辛度剛剛好。刺身五點真鯛薄切:簿得通透的魚肉,味淡雅而帶清甜入口煙韌,魚香徐徐;北海道牡丹蝦:肉質飽滿蝦帶透明感,嚼感彈牙爽脆,鮮甜喜人;拖羅:脂肪分佈均衡,入口濃厚油潤,非常鮮美;法國白珍珠生蠔:帶咸的海水味加上鮮嫩的肉質,感覺清新,肥美而不覺膩;慢煮鮟鱇魚肝:色澤粉紅,質感油亮粉嫩,入口帶濃郁魚香,加上特意調製的醬油,交集於口腔良久不散。蟹肉甲羅燒多士大大隻蟹鉗做topping賣相討喜,油香的蟹肉蟹膏混和醬油及蛋黃,質感香軟綿滑,蟹香醉人;潔白的蟹鉗肉細滑如絲,相當足料。燒物雞軟骨、日本豆腐及燒牛肋骨火候控制得宜,香口的外皮充分鎖住肉汁,絲毫不覺乾,入口仍然保持溫熱,非常Juicy。茶壺海鮮湯鎮店之寶-日本海膽和牛燒海膽跟和牛都吃過,但一同入口則是第一次,濃郁肥美的海膽跟入口即溶的燒和牛沒有半點不協調。溫熱的和牛使膚狀的海膽更呈流質,香味更出。蛋黃天婦羅炸成金黃的蛋黃外脆內軟,蛋香滿溢。壽司三點金目鯛黑鯥左口魚邊甜品芝麻雪糕

又一個加班的夜晚,辛勞過後當然要飽餐一頓對沖一下悶氣。

前菜三點

龍蝦沙律
口感細膩多變,富層次感。

芥末八爪魚

刺身五點

北海道牡丹蝦:肉質飽滿蝦帶透明感,嚼感彈牙爽脆,鮮甜喜人;
拖羅:脂肪分佈均衡,入口濃厚油潤,非常鮮美;

蟹肉甲羅燒多士

燒物

雞軟骨、日本豆腐及燒牛肋骨

茶壺海鮮湯

鎮店之寶-日本海膽和牛燒

蛋黃天婦羅
炸成金黃的蛋黃外脆內軟,蛋香滿溢。

金目鯛
黑鯥
左口魚邊

甜品
芝麻雪糕
2018-11-18 60 浏览
忙完公司一個大project ,終於可以放鬆心情,緊係食餐好D來慶祝一下。 朋友話食餐好=食豪D,一於食出名食材新鮮又美味"塩玉居",來吃一餐 Omakase set 菜式。門口招牌用黑底加銀灰色,感覺好有氣勢又神秘門口及室內也是全日本擺設,好似身處在日本居酒屋中。牛油果蟹肉吞拿魚他他,一絲絲蟹肉加上金鉑蛋黃,拌勻後帶有黏黏口感。鮟鱇魚肝,味道甘香北海道牡丹蝦,擠出蝦頭膏浸著蝦身,不用沾任何調味,味道也夠鮮甜北海道真蠔,大隻又鮮美,不過䶢味略重魴鮄魚薄切,刀工十分好,切出薄薄入口鮮及滑。厚切銀雪魚,肥美銀雪魚配上厚切,質感爽脆又味美。雞皮蝦,用已去皮下脂肪雞皮捲在蝦外層,燒至雞皮脆卜卜,好特別。自家製免治豚肉,沾著蛋黃燒汁吃,暖暖滑滑質感。豚肉蘆筍串,豚肉薄薄燒至脆脆,蘆筍又嫩又新鮮日本牡丹蝦頭麵噌湯,加入蝦頭增添鮮甜日本和牛海膽卷,用脆脆紫菜捲起嫩滑和牛及甘香海膽,一款食物三重口感,令人齒頰留香。鐵板南非鮑魚,煎到剛好又唔硬十分香。黑鯥伴柚子胡椒丶拖羅伴岩塩芽蔥丶深海鰺魚,由淡味到濃味,質感味覺完全不同綠茶雪糕,綠茶味香濃又唔澀。

門口招牌用黑底加銀灰色,感覺好有氣勢又神秘

門口及室內也是全日本擺設,好似身處在日本居酒屋中。

鮟鱇魚肝,味道甘香
北海道真蠔,大隻又鮮美,不過䶢味略重
魴鮄魚薄切,刀工十分好,切出薄薄入口鮮及滑。
厚切銀雪魚,肥美銀雪魚配上厚切,質感爽脆又味美。

自家製免治豚肉,沾著蛋黃燒汁吃,暖暖滑滑質感。

豚肉蘆筍串,豚肉薄薄燒至脆脆,蘆筍又嫩又新鮮

日本牡丹蝦頭麵噌湯,加入蝦頭增添鮮甜

鐵板南非鮑魚,煎到剛好又唔硬十分香。

綠茶雪糕,綠茶味香濃又唔澀。
2018-11-17 54 浏览
上次在深圳嚐到omakesa後一直念念不忘,剛聽到同事說銅鑼灣有間有師傅拍板且一人才$800,比上次便宜。便趁我妹生日帶她去慶祝生日(*☻-☻*)店的裝潢挺穩重樸實,挺有舊式日風的感覺。給人一種安穩靜態的舒適感。叫了omekase二份,便開始期待起來。畢竟跟上次時令不同,又不知將會吃到什麼,這種心情真的挺興奮。前盤由左邊起是納豆青瓜、吞拿魚蓉海膽及黑松露白蝦。納豆加了青瓜後中和了納豆原來偏重的咸香味,軟爽夾雜,挺有報味道也有層次。海膽鮮甜而吞拿魚蓉也是鮮味十足,加上上少三文魚籽點綴,整碗很鮮香。黑松露味重白蝦清甜。先濃後清再配餅乾,很不錯。白子其是第一次吃,吃下時意外地一點也不腥且很軟彈滑口。難怪我朋友的同事很喜吃。之後就是刺身拼盤。北海道珍蠔(酸汁啫喱),牡丹蝦,金目鯛,鯛魚薄切。由白肉開始吃起,自然每款都很鮮甜,蠔配上酸汁啫喱很不錯,又特別又清新開胃。再來是松葉蟹鉗甲羅燒。蟹膏不少,給的是蟹鉗且配餅吃很特別。與平日吃開不同,膏味香濃,薄餅薄而軟,夾著吃很讚赤貝壽司~爽身彈牙。新鮮果然是不同。豬腸蘿蔔的小菜,很香濃且入味。很不錯的日式小菜。三文魚籽海膽飯~一流。三文魚籽多而夾脆,海膽

赤貝壽司~爽身彈牙。新鮮果然是不同。

豬腸蘿蔔的小菜,很香濃且入味。很不錯的日式小菜。

三文魚籽海膽飯~一流。三文魚籽多而夾脆,海膽又鮮甜~壽司飯香又粒粒分明,小小一碗大滿足。

吞拿魚壽司,吞拿魚油脂夠入口很快融化,非常甘香的鮮魚味。

最後是柚子雪糕作為甜品。裡頭會吃到柚子皮肉,有甘香的清甜味道。

非常飽肚又能吃到時令菜真的很爽。這間也有omakesa外的單點,價錢實在味道好,挺不錯要記下。(心)

2018-11-15 48 浏览
在日本fusion 居酒屋今日同朋友出街,提議食日本野,但又諗唔到食乜野日本野,所以就決定去試一試「Omakase」,意思即係會由廚師發辨既食法。你只需要行入餐廳,廚師就係因應食材為你準備食物,務求令你食到最新鮮既食材。餐廳位於登龍街,一上到去,已經帶比你濃厚既日本風味,紅紅既燈籠,就好似置身日本夜市一樣。前菜 -軟殼蟹沙律原隻既軟殼蟹炸得非常香脆,賣相吸引,配合特制既沙律醋非常開胃。鵝肝海鮮蒸蛋蒸蛋口感非常滑,而且帶有濃郁既海鮮味,,非常清新,配合埋油份比較重既鵝肝,亦唔會太過油膩。刺身拼盤拼盤有5種刺身,分別係魚安魚康魚肝、北海道牡丹蝦、醬汁生蠔、鯛魚刺身、大拖羅。刺身都非常新鮮,而且每一款都配合得好好。當中大拖羅入口即溶,令成個口都充滿油香。串燒拼盤師父準備左3款串燒,蒜蓉光五花腩、燒汁豬肉串、牛肉串。每一款都非常惹味,燒汁豬肉串仲會配合一個蛋漿作為配醬,口感獨特。壽司拼盤拼盤有吞拿魚、黑鯥、金目鯛。三款都係高質素既食材,除左新鮮之外,賣相非常精緻。海膽和牛燒呢一個係餐廳既招牌菜,和牛味道非常濃郁,而且非常軟。海膽新鮮,而且味道濃郁,鐘意食海膽既一定會比到驚喜你。甜品 – 綠茶雪
在日本fusion 居酒屋

前菜 -軟殼蟹沙律
原隻既軟殼蟹炸得非常香脆,賣相吸引,

配合特制既沙律醋非常開胃。

鵝肝海鮮蒸蛋

刺身拼盤

串燒拼盤

壽司拼盤

海膽和牛燒

甜品 – 綠茶雪糕

總括,第一次試「Omakase」非常滿意,師父功架十足,價錢合理,食材新鮮,相信再試多次都會有驚喜。
2018-11-14 56 浏览
居酒屋提供比較有質素的食物, 這點很重要, 喜歡塩玉居酒屋主要因為他們都會由日本飛機運到新鮮食材, 而且座位舒適闊落, 把酒談天, 實屬不錯之選蟹肉吞拿魚他他👍🏼👍🏼作為前菜, 看見那閃閃的金箔, 賣相別緻高貴, 蟹肉味鮮, 令人更期待之後的菜式魚生拼盤🐟🐟呢個拼盤分別有目仁奈, 鮟鱇魚肝, 鰤魚(野生油甘魚), 銀鱈魚, 北海道牡丹蝦, 目仁奈加了些酸汁, 開胃好味, 鰤魚超新鮮, 絶無腥味, 銀鱈魚表面火炙過, 增添惹味, 牡丹蝦更加係非常鮮, 鮟鱇魚肝更令我感到驚喜, 口感細膩潤滑, 毫無腥味串燒🍢🍢分別有免治豬肉串, 豬腩肉串, 雞翼串, 全都燒得香噴噴, 其中免治豬肉串配以鮮雞蛋作為佐料, 特別香滑壽司🍣🍣特別喜歡呢幾款壽司, 深海池魚, 拖羅, 赤貝, 壽司師傅已調好味,不用蘸豉油,入口除左鮮甜同鮮甜, 真係唸唔到其他形容詞

蟹肉吞拿魚他他👍🏼👍🏼

魚生拼盤🐟🐟