2019-05-21
作為一個九龍人,平日時間,自己真係好少會去西環,如果唔係今日有朋友約飲野,可能都無機會食到呢間牛肉麵。大麥牛肉麵位於西環,位置比較接近香港大學既港鐵站,自從港鐵於這區通車後,的確帶旺了不少既人流。餐廳比較細間,感覺像一家人在經營的小店,命名為大麥牛肉麵,未知是否這家人的姓正是「麥」?餐牌都幾簡潔,主打既當然係台式牛肉麵,餐牌圖文並荗,即使係外國流學生,點菜也不會有難度。選好食物後,每可以把自己要點的菜式劃在點餐紙上,點餐紙亦都有中英對照。桂花薄荷酸梅湯 套餐價$10 一杯 (原價 $18)首先來到既係飲品,除了可樂雪瑭檸檬茶可選外,比較特別的一定首選這款酸梅湯。冷熱都係同樣價錢,只要點了麵或飯後,便可以用優惠價 $10 選購。這款酸梅湯係餐廳自家泡製,飲落唔算好甜,亦都因為加入佐薄荷,所以飲落會有冰涼感,夏天飲番杯絕對一流呀!除佐薄荷,餐廳亦都加入佐桂花,而且份量都唔少,令到成杯飲品既味道更複雜,更有層次。滷水拼盤 $38小食我們點了一個滷水拼盤,一碟有3款,包括雞翼,雞槌,和雞蛋,每款2件。滷水做得好入味,而且唔會太咸,無味精,好有家的感覺。燙青菜 $18青菜亦都係健康之選,白灼然後
桂花薄荷酸梅湯 套餐價$10 一杯 (原價 $18)
滷水拼盤 $38
滷水做得好入味,而且唔會太咸,無味精,好有家的感覺。
燙青菜 $18
青菜亦都係健康之選,白灼然後加蠔油,簡單得黎又好味。
招牌紅燒牛肉麵 $56
招牌既紅燒牛肉麵,湯底會帶有一定既難度,令到成碗麵更加惹味,而且佢既辣度都唔簡單,所以Order既時候店員都會先詢問一下要唔要辣。
牛肉用上了牛展,咬落更有口感,而且份量都唔少,傳統牛肉麵既麵條就富有彈性,好好味。
招牌紅燒牛肉蕎麥麵 $58
同樣係紅燒牛肉麵既湯底,呢碗就換上了另一款既麵條 - 蕎麥麵。
2款麵條既分別在於,傳統麵條更有彈性,口感更好,而蕎麥麵就會多了一份香味,同埋更加健康。
佢地都各有特式,但個人就覺得傳統麵條和牛肉湯底和牛肉更夾,不竟蕎麥麵好像冷食更好。
很難得既係呢間小店既食物全部都無添加味精,真係好食過好多喺台灣開既牛肉麵店,難怪她們地方雖小,但人流卻出奇地旺啦!