餐厅: 家傳滬曉
资讯:

2017-04-27 659 浏览
菜肉雲吞$38/6粒:個湯睇落清清地,但好有味道!炒過嘅蝦米同蔥非常香!同雲吞一齊食一流,醬都唔使點鍋貼$28/3: 煎嘅鍋貼唔會太油,又唔會煎過龍嘅硬,不過就唔夠熱味道就幾香,但我中意有啲菜姐~雲吞擔擔麵$48:雲吞遜色啲,但個麵冇得彈擔擔麵向來重口味,尼個亦唔例外,我係唔中意食太重味嘅野嘅人,所以係痴人幾口~幾口就好香!花生醬!而且麵質先係重點,好~彈~牙~!朋友話食到最後都好彈牙!佢本來只中意食飯,今次都話好味過飯!飯選擇少,揀尼個諗住健康only, 太咸Overall, 滿足的一餐!
雲吞
鍋貼
味道就幾香,但我中意有啲菜姐~
雲吞擔擔麵$48:
雲吞遜色啲,但個麵冇得彈
飯選擇少,揀尼個諗住健康only, 太咸

Overall, 滿足的一餐!
2017-04-27
雲吞
2017-03-30 643 浏览
家傳滬曉於美孚區算是質素中上,每晚也座無虛席,生意不錯。相比起堂食,我更喜歡買外賣回府慢慢品嘗。因為此店離我家不遠,外賣亦不收服務費,沒有茶戒等等,真的很化算。今天又光顧買外賣。點了不少東西,如兩個四川擔擔麵,菜肉雲吞,高力豆沙,連甜品也不過二百元,很便宜。等待外賣的時光可到阿信屋逛一圈,不消一會兒外賣便準備好了。值得一提的是,此店的外賣餐具實在很實淨和衛生,強烈建議大家循環使用。。四川擔擔麵。真的很合我口味,首先花生醬味道濃郁,上面有小鮮菇點綴,實在很不錯。。菜肉雲吞。肉比菜多,吸收了很多湯的精華,鮮嫩多汁。。高力豆沙。附上的糖霜也不少,很細滑,豆沙餡不少,也很滿意。真的不難懂為何此店晚晚也座無虛席,價錢合理,質素不錯。
家傳滬曉於美孚區算是質素中上,每晚也座無虛席,生意不錯。

相比起堂食,我更喜歡買外賣回府慢慢品嘗。

等待外賣的時光可到阿信屋逛一圈,不消一會兒外賣便準備好了。

。菜肉雲吞。肉比菜多,吸收了很多湯的精華,鮮嫩多汁。

真的不難懂為何此店晚晚也座無虛席,價錢合理,質素不錯。
外卖自取
2017-03-16 3983 浏览
由於上年復活節結婚的好姊妹相約一班兄弟姊妹食飯聚舊! 之前她與家人住在荔枝角四小龍,嚐過美孚曼坊的 <家傳滬曉> 覺得質素不錯! 於是,今次她建議大家到 <家傳滬曉> 來個新年聚!我相約一位姊妹到荔枝角 D2 Place 影相,由荔枝角行過來頗遠! 曼坊是豪宅曼克頓山的商場,位於九巴大廈隔離!方便易找!對大家來說,交通又好方便!一踏進去,裝潢富有中國色彩,以中式通花屏風作間隔,紅卜卜的色調很喜慶! 掛上紅燈籠裝飾,相當合適新年飯聚!我們一行 8人 (7大1細) 被安排到旁邊的 8人圓形大枱!店員服務態度不錯,略嫌人手不足!<家傳滬曉> 的店名「滬」顧名思義供應上海菜,打開餐牌,也有京川滬菜式及新派上海菜,款式算多元化!包括:頭盤、鮑參翅、湯、海鮮、豬牛羊、田園蔬菜、點心、飯麵、甜品及飲品...等,一應俱全!  新春期間,除了散叫之外,亦可以點 4/ 8/ 12人套餐;大家興致勃勃看餐牌,點上各自的心水選擇!四寶茶 $10/ 位內有杞子、紅棗...等,茶色清澈,味清帶甘又滋補!不論男女都適合!上海小籠包 (五件) $52一籠五件,大小不一!
由於上年復活節結婚的好姊妹相約一班兄弟姊妹食飯聚舊!
 於是,今次她建議大家到 <家傳滬曉> 來個新年聚!
 曼坊是豪宅曼克頓山的商場,位於九巴大廈隔離!方便易找!
對大家來說,交通又好方便!

掛上紅燈籠裝飾,相當合適新年飯聚!
店員服務態度不錯,略嫌人手不足!

四寶茶 $10/ 位

內有杞子、紅棗...等,茶色清澈,味清帶甘又滋補!
不論男女都適合!
四寶茶
上海小籠包 (五件) $52

一籠五件,大小不一!摺位又不是很工整!賣相一般,
 夾起來外皮亦沒有穿,勝在皮薄饀豐,豬肉餡的鮮甜味美,而粉皮亦搓得夠薄而煙韌,滿載豐盈的肉汁!整體合格算是不錯!
 蘸上黑醋更添風味!
上海小籠包
上湯小棠菜 $68

這一道清一清味蕾的簡單菜色,以蒜頭、瑤柱提鮮,小棠菜青翠嫩綠又夠柔軟易入口!
 大人小朋友都適合!健康之選!
上湯小棠菜
雪菜肉絲炒年糕 $70

年糕入口煙韌,火候剛好不會太乾身!雪菜清脆惹味!肉絲亦夠入味可口,整體一濃一淡恰到好處!
 不會重口味!
雪菜肉絲炒年糕
四喜烤麩 $50

但有朋友則覺得這道小菜不太健康!
 而我卻懶理!

這是上海菜一道非常傳統的餐前冷盤小食,烤麩屬於麵筋的一種,既含高蛋白質又富有彈性!
以花椒八角醃製,烤麩吸收醬汁精華,味濃甜且入味!質感柔軟濕潤!配料還有毛豆、雲耳及冬筍!豐富口感!
糖醋排骨 $90

一送上桌明顯細碟!
 甜酸度適中,調味得宜,外層香脆可口!炸漿算薄,排骨不會死實,帶有脂肪之餘亦夠入味,芡汁質感濃稠,拌飯也不錯!
糖醋排骨
鱔糊粗炒 $95

軟滑鮮香的炒鱔提升鮮味,正是其發揮的魅「味」力所在!
上海粗麵彈牙而富有嚼勁,炒得色澤及味道也十分均勻,火候十足,鹹道適中!
 帶著老抽的甜味,再加上油份並不多,配合清爽的芽菜,是很不錯的上海炒鱔糊!
炒雞崧子仁跟叉子燒餅 $88

炒雞崧子仁口味濃郁又惹味,呈袋狀的叉子燒餅香脆薄身,表面鋪滿白芝麻;味濃的配料與薄脆的叉子燒餅是完美組合,真是絕配!
就算叉子燒餅不夠分,拌飯亦一流!
必食推介!
炒雞崧子仁跟叉子燒餅
砂鍋腌篤鮮 $98

配料包括:筍、杞子、鹹肉、豬肉、小棠菜...等,很足料的湯水!
單是說湯的本身,已帶出很清香的鮮味,味清而鮮不錯喝!
屬於半個上海人的姊妹覺得質素不俗!
砂鍋腌篤鮮
上海菜飯 $15 & 白飯 $10

前者上海菜飯較油,怕肥的朋友還是選擇白飯為妙!

多謝好姊妹的推介!我們嚐了一頓豐富的新年晚餐,大家對這裡都幾滿意!
 整體來說,食物的味道及質素不俗,唯獨是份量精緻!
 加上餐牌種類選擇繁多,而且好抵食!
 環境好寧靜,服務方面,如果增加人手會更好!一大班人想聚會食上海菜的話,<家傳滬曉> 亦不失為一個好選擇!

2017-02-01
雪菜肉絲炒年糕
糖醋排骨
炒雞崧子仁跟叉子燒餅
砂鍋腌篤鮮
2016-08-30 4061 浏览
我友人係香港賽馬會既長期忠實fans, 已經「忠實」到入左啲唔知咩會,久唔久有啲禮券送比佢。今次送左張家傳滬曉既二人餐禮券,適逢佢唔得閒去,就益左我😁入到餐廳,環境舒服,唔知係咪因為豪宅區商場既關係,啲人都有禮貌啲👍🏻裝修好中國feel, 大部份有梳化位,每張枱都有足夠距離,感覺私隱度幾高,豈碼講咩話題,都唔會比隔離枱聽到😊雖然個二人餐係送,但一啲都唔媽夫!色香味都唔錯。頭盤陳醋海蜇頭,海蜇頭同青瓜好爽口,配陳醋,好味風鵝粉皮,粉皮夠煙韌竹笙蟹肉魚翅,足料鮮露筍蝦球帶子蝦球好大,彈牙!露筍夠嫩!擺位好靚👍🏻上湯浸時蔬,個湯好正!唔似味精湯!我直頭湯左小半碗😂外婆紅燒肉,略嫌遜色了~肉唔夠林,筍又好硬,賣相也不吸引,味道都好一般排骨擔擔麵,佢送既二人餐其實好夠飽,但由於我地3個人既關係,叫多碗擔擔麵,好食自從木屋區既詠藜園執左後,我一路都搵唔返個種擔擔麵既味,呢間有啲似好感動!不過花生味可以再重啲高力豆沙,有口感,欣賞佢啲糖另上,適合唔同人士享用
雖然個二人餐係送,但一啲都唔媽夫!色香味都唔錯。

頭盤
陳醋海蜇頭,海蜇頭同青瓜好爽口,配陳醋,好味
陳醋海蜇頭
風鵝粉皮,粉皮夠煙韌
風鵝粉皮
竹笙蟹肉魚翅,足料
竹笙蟹肉魚翅
鮮露筍蝦球帶子
蝦球好大,彈牙!露筍夠嫩!擺位好靚👍🏻
鮮露筍蝦球帶子
上湯浸時蔬,個湯好正!唔似味精湯!我直頭湯左小半碗😂
上湯浸時蔬
外婆紅烓肉
好感動!不過花生味可以再重啲
排骨啖啖麵
高力豆沙,有口感,欣賞佢啲糖另上,適合唔同人士享用
陳醋海蜇頭
風鵝粉皮
竹笙蟹肉魚翅
排骨啖啖麵
  • 擔擔麵
2016-08-28 2170 浏览
假期午餐,除咗食得好,都會要求感覺悠閒的。哩間餐廳唔駛點等位,價錢都比想像中相宜(好耐之前嚟過食晚餐,屬少少高檔,但食物質素就唔太穩定)星期日午飯時間,見餐廳除咗大枱,幾乎滿座,服務員主動就嚟講話執埋張枱就可以入座。門口有D後備椅,等位都有得坐。兩個人都有卡位坐午市套餐都有二十幾款, 有面又有飯。燻魚味道不過不失,甜味道唔太重。擔擔麵就湯同醬都好濃,花生同鹹菜加麻醬好足料,就爭少少辣味。獅子頭菜飯都係上海菜熱門選擇。豬肉球淋淋的,雖然味道只屬一般,但送飯都好,而且有好多伴菜,份量夠。值得一提嘅係隨餐附送嘅炸菜有驚喜,比出面買到嘅淡口,就咁食同送飯都正。茶錢要8蚊位就相對貴唔想等位又坐得舒服可以一試。
假期午餐,除咗食得好,都會要求感覺悠閒的。
門口有D後備椅,等位都有得坐。
兩個人都有卡位坐
午市套餐都有二十幾款, 有面又有飯。
燻魚味道不過不失,甜味道唔太重。
茶錢要8蚊位就相對貴

唔想等位又坐得舒服可以一試。
2016-08-21
2016-08-09 2897 浏览
今晚我們去咗美孚曼坊嘅「家傳滬曉」食晚飯!我們叫咗紅油炒手、四喜烤麩、醉鴨舌、碧綠鮮魚羹、鹽酥蝦、鱔糊粗炒、露筍山藥炒藕片、樟茶鴨「半隻」同山東燒春鷄!甜品:高力豆沙、香蕉豆沙窩餅同酒釀芝麻湯丸!紅油炒手嘅皮都算薄身,辣油嘅味道好唔會太辣,但好惹味!四喜烤麩嘅質感好似麵筋咁,而且吸收晒醬汁嘅香甜味!醉鴨舌嘅酒味好芳香,鴨舌好爽口軟滑!碧綠鮮魚羹係將鮮甜嘅魚肉同嫩滑嘅豆腐煮成,味道好鮮甜清新!鹽酥蝦嘅外層煎得好香脆同乾身,肉質好爽甜彈牙!鱔糊粗炒嘅鱔糊肉質鮮甜嫩滑,麵質都幾粗身,口感好煙韌彈牙,而且炒得色澤好均勻,味道唔會過鹹!露筍山藥炒藕片嘅藕片好清甜爽脆,露筍亦好爽甜無渣,不過份量就比較少!樟茶鴨「半隻」嘅肉質好鬆軟,味道好香濃,旁邊放著嘅貝殼形包,包質好香滑鬆軟!山東燒春鷄嘅皮燒得好香脆,肉質好嫩滑,唔會有好「嚡」嘅感覺!甜品:高力豆沙嘅外層好軟綿綿,入面嘅豆沙蓉好香甜軟滑!香蕉豆沙窩餅嘅餅皮好香脆,夾埋香甜嘅豆沙蓉同香蕉一齊食,真係幾好味,不過香蕉嘅份量少超少!酒釀芝麻湯丸嘅湯丸好煙煙韌韌,甜湯嘅味道相當清甜芳香!
今晚我們去咗美孚曼坊嘅「家傳滬曉」食晚飯!
我們叫咗紅油炒手、四喜烤麩、醉鴨舌、碧綠鮮魚羹、
紅油炒手嘅皮都算薄身,辣油嘅味道好唔會太辣,但好惹味!
碧綠鮮魚羹係將鮮甜嘅魚肉同嫩滑嘅豆腐煮成,味道好鮮甜清新!
鹽酥蝦嘅外層煎得好香脆同乾身,肉質好爽甜彈牙!
鱔糊粗炒嘅鱔糊肉質鮮甜嫩滑,
紅油炒手
樟茶鴨「半隻」
山東燒春鷄
香蕉豆沙窩餅
酒釀芝麻湯丸
放工後一個人的晚餐, 點了三個餸:紅油抄手: 辣味唔係太強, 好多蒜蓉, 蔥花, 雲吞皮唔係太厚唔係太薄, 雲吞餡只有肉, 味道比較單調小籠包: 和紅油抄手差不多, 皮唔算太厚唔算太薄, 內餡只有肉, 味道都係比較單調, 全靠醋味突出小籠包味道擔擔麵: 用既材料比較與別不同 可以見到有落到蝦干, 蘑菇, 肉鬆
放工後一個人的晚餐, 點了三個餸:

紅油抄手
小籠包
擔擔麵
2015-11-23 3054 浏览
下午茶來這裡抵吃,數十元加茶位,一嘗上海美食。我點了口水雞麵,口水雞帶來一點辣味,很醒胃,辣時可吃點麵,再飲杯茶,將辣味由口腔沖入喉嚨,感覺像回到祖家,雞肉夠嫩滑,浸入帶有麻辣既醬汁,正到舌頭也麻木,我就是喜歡這麻而不辣既效果。加上這裡坐位眾多,不擔心會沒有坐位。
下午茶來這裡抵吃,數十元加茶位,一嘗上海美食。
加上這裡坐位眾多,不擔心會沒有坐位。
2015-10-19 2279 浏览
爸媽家在美孚,現在美孚區老化,坐得比較舒適,高檔少少的食肆不多。這一家上海菜館,在美孚毗鄰曼克頓山的都算OK好坐, 我們一家偶爾都會在這𥚃午餐或晚餐,而食物只是OK囉! 今晚點了一些我們常吃的:包括年糕牛柳粒,尚算惹味,份量卻比幾年前的縮水了。另一上海菜式我經常愛吃的是腌笃鲜,鲜味濃厚,配料算頗足。我們點了多款冷盆,其中肴肉仍保持水準,但烤夫及醉雞,完全無味,失敗 ! 涼拌馬蘭頭,馬蘭豆新鮮青綠,但灼唔夠熟,帶點辣,麻油唔夠香。當晚,第一次試他們的填鴨,三百多元,鴨身肉厚新鮮熱辣,但鴨肉唔夠香;師傅刀工不錯。我家人卻欣賞孜然羊肉,羊肉幼嫩,肥瘦得宜,咸香夠味。我反而最欣賞他們的包點-素菜包,鬆軟可口。最後,我們點了蒸八寶飯作為甜品。不知是否餐廳要趕緊上菜,以便令我們早點結賬離座,做多一輪生意,急急上菜,糯米未完全煮熟,因有長輩在坐,我們不便投訴。 當晚,我們一同懷念以前正宗的上海菜老舖,可惜過去幾年陸續結業,全港剩下只有廖廖數間。現在這些飲食集團營運的上海菜館,味道真的麻麻,完全無上海風味。真唏噓,香港是越來越進步,還是退步?

2015-10-11
2015-10-14 1700 浏览
今日食晏我同同事有去曼坊覓食, 睇黎呢間家傳滬曉都係曼坊數一數二的餐廳了, 入到去裝修唔錯,格調高雅, 坐得幾舒服, 我地被安排坐係卡位, 叫咗兩個客飯,一個乾扁四季豆, 另一個沙嗲牛筋腩菜飯, 個PORTION OK喎, 我地兩個女仔食岩岩好, 唔會太飽, 仲有餐湯配埋, 雖然唔係D咩老火湯, 但個味都唔太重師傅, 都可以飲多幾啖呀. 沙嗲牛筋腩好腍, 而且個沙爹味夠香濃, 幾有水準, 仲有菠蘿係裡面, 好醒胃喎!個干煸四季豆都炒得好香, 夠哂鑊氣, 不過咸左少少整體上都滿意, 下次想再食好野既時候會呢度都係個唔錯既選擇!

沙嗲牛筋腩菜飯
個干煸四季豆都炒得好香, 夠哂鑊氣, 不過咸左少少
乾扁四季豆

2015-10-06
沙嗲牛筋腩菜飯
2015-06-24 1988 浏览
不知是否我們一家是客家人的關係,我們一家上上下下的口味是很重的,所以,我們一家人,同樣地喜歡都是口味較重的上海菜。這次約了一班姨表聚餐,我哥我爸選了上海菜,選了在美孚家附近的,Manhattan Hill 商場內的上海館子,King Parrot Group 旗下的《家傳滬曉》。《家傳滬曉》,單是看名字,就會讓人知道這是一家上海菜館,可是,在香港,要做純上海菜,一定要做得好精或是好古早味,奈何,新派的,或不少已經集團化的,說是滬,但實際上是京川滬聚在一起,當然,這《家傳滬曉》,掛名是上海,實際上是京川滬菜館。我們點的,是套餐,有前菜點心同粉麵,而前菜中有春卷,這是一般香港式春卷,肉餡夠厚的,也夠脆,的確是一個不錯的春卷,但也當然,不是最好的。上海的名點之一,就是小籠包,這是新式的皮薄餡靚而且帶肉汁的小籠包,汁甜,味道鮮,肉味香,是一份夠出色的小籠包。海蜇,簡單地麻酒撈的,很爽,很脆口,很彈,由細到大,做得好的海蜇,我都會形容他為橡筋。燻魚,是一個很傳統的江南系前菜小點,這魚,燻得很入味,很甜,肉質一絲絲的,連魚骨仔達到了脆的程度,入口十分香甜的,味道雖比不上那些星級上海及蘇浙菜館子,但

燻魚,是一個很傳統的江南系前菜小點,這魚,燻得很入味,很甜,肉質一絲絲的,連魚骨仔達到了脆的程度,入口十分香甜的,味道雖比不上那些星級上海及蘇浙菜館子,但已經是超越了不過不失的境界了。
拍黃瓜,是一個很清又很簡單的前菜小點,在吃過一大堆濃味道的東西時,再吃一個青瓜,中和一下味道,會令下一份吃入口的小點更加之味美。
素菜包,蒸的,但我覺得,煎會比蒸更香口,更好食。而且,不要以為素菜包沒有味,薺菜的香味,薺菜的菜汁,當然也有其他的雜菜佈滿包的內餡,我可以說,十分之香口。
之後來了一個很廣東的魷魚煲,感覺就是小炒店的啫啫魷魚煲,這東西很熱,很香口,也很粵。
上海粗炒,色澤均勻,味道也十分之均勻,麵條又粗又煙韌,咸的味道適中,咸中帶著老抽的甜味,再加上油的份量並沒有太多,是一個很不錯的的上海炒粗麵。
雲吞雞,單是說湯的本身,已經是帶著很濃很清香的雞味,雲吞感覺不是主角之一,因為沾滿了湯汁的白菜,比起沉在底的雲吞更加之惹味。
這一餐,超越了滬菜的,就是這片皮鴨,這鴨,雖不是京菜館那一種肥到發脹的鴨,但看到有脆皮,聞到有鴨香,感覺不錯。
很 show off 地在我們面前片皮,其實是食片皮鴨時,餐廳應份做的事情。
皮脆連肉,是一般香港人同老外喜歡的食法,加上蔥、青瓜、烤鴨醬,再以薄餅皮卷起,很是香口,而這一種食法,也是最廣為人知的食法,有皮有肉,味道香,喜歡食鴨的你,對著此鴨,絕對不會有半點抗拒的心。
《家傳滬曉》,雖是集團品牌食肆,但做得到夠上海,也夠大眾化的京川滬菜式,而價錢也保持有中高的位置,家庭聚會一圍,商務飲食幾人,環境好服務也好的《家傳滬曉》,我可以說是一個不錯的選擇。
$150 (早餐)
2015-05-30 1464 浏览
之前食完一直唔記得打翻篇食評 見今日得閒就打下 係同一家人去食既 等左半個鐘到就入得 點左蒜泥白切黑豚肉 陳醋餚肉 黑醋松子魚 蘋果木魚烤肉 招牌生煎包 擔擔麵同上海粗炒 其中比較深刻既係陳醋餚肉 外型幾特別 呈粉紅色既肉食落幾香 配埋凝固左既陳醋一齊食 淡淡既醋味加肉香味 幾好既配搭 另外擔擔麵都好食 濃郁既湯底 麵條夠煙韌 味道微辣 鹹鮮 帶有麻醬香味 一個字 正!仲有蘋果木魚烤肉都幾特別 第一次試呢個配搭 醬汁濃郁 烤肉食落帶有肉汁 不過我最中意係條魚 黑醋松子魚 食落酸酸甜甜 好開胃 松子仁好香 魚肉外脆內軟 肉保持嫩滑 好快就清哂 d汁仲可以拎黎撈飯 最後追加左個甜品棗泥糕  熱熱地咬一啖 香甜軟糯 好味!
最後追加左個甜品棗泥糕  熱熱地咬一啖 香甜軟糯 好味!

2015-04-26 1646 浏览
今日難得一家4個人一齊去食飯,要就呀媽同呀婆就去食中菜啦,所以就去食家傳滬曉。我覺得幾好既係可以訂位先,又可以留定一隻片皮鴨喎,我啲屋企人中意坐卡位都可以留張卡位台比我,真係好!  個蔥油餅就一般啦,我覺得係幾趣又唔太多油,唯獨是啲涵好似少左啲啲。  個小龍包個價錢中等,但係就好食,個皮猜得幾薄,啲涵又岩岩好,仲有好多湯汁!正  嘩!個片皮鴨簡直不得了!佢片2碟出黎,都係得3塊係有肥膏。片既手勢好好,啲皮又唔厚,唔知點解唔會變得好凍。認真,片皮鴨係我既十分推介!  但係個2食既拉面就差左少少,都無鴨絲既,又多油。
  但係個2食既拉面就差左少少,都無鴨絲既,又多油。

片皮鴨
鴨絲炒拉麵
蔥油餅
小龍包
2015-04-26
片皮鴨
小龍包
2014-11-16 2457 浏览

A catch-up gathering with the girls. Chose this place for the convenience. Scrambled egg white with pumpkin purée was quite smooth. The Siu lung bao was a bit thick in the dumpling coat. The stir fry vegetable-mushroom with shrimps was light with a zest from the vinegar based stock. Interesting to find shepherd's purse in this dish. The potted chicken wanton soup's essence is in the soup and the wanton which was tender but not over-soaked. The fried dumping was a bit soggy. The pan-fried red bean paste waffle was so-so but the sesame dumpling ball in broth mixed with wine was quite good.
This meal amounted to $110 per head with a 10% off discount. Fair enough I guess.
2014-11-14
用餐优惠
信用卡優惠
2014-09-23 2226 浏览
9月17日約左朋友食生日飯, 因為朋友係景樂集團的會員,所以佢想嚟食呢間上海菜館, 本來是打算去觀塘的, 但係裝修, 於是就揀左呢間分店啦. 我們有七個人, 朋友有一張COUPON係送醉雞一客的, 另外其實有一枝紅酒的, 不過朋友沒有帶那COUPON. 餐廳環境都OK, 都算大的, 先叫茶, 我見食評有人話八寶茶幾好,所以試下,我唔知八寶係邊八寶, 只係見到有杞子,其它的都好黑,睇唔清楚,味道都OK,唔算好出及好濃味.我們都叫左好多嘢食, 有一客醉雞,燻魚,醉豬手,肴肉,五柳魚,回鍋肉配農夫麵包,腌篤鮮,鮮什菌小唐菜.片皮鴨一隻.醉雞都好入味,唔算細份,雞肉都滑及重酒味,好食,醉豬手我就覺得唔太夠淋身,硬左少少,肴肉係茶色的,幾特別, 不過唔知茶色係咩做的呀. 腌篤鮮原來係一個咸肉湯,但唔係太鮮味,唔係太出色,只是普通呀. 回鍋肉都幾惹味的.我們差唔多食晒D餸, 但係集片皮鴨仲未嚟, 就諗住追仕應跟進, 大家在傾計的時候, 一位女仕應突然走過嚟叫我地俾張VIP咭, 話幫我地埋單, 大家百思不得其解, 後尾我同仕應講還有一隻片皮鴨未嚟, 我地點會埋單, 之後過一陣那仕應走回來說係呀, 我

我們差唔多食晒D餸, 但係集片皮鴨仲未嚟, 就諗住追仕應跟進, 大家在傾計的時候, 一位女仕應突然走過嚟叫我地俾張VIP咭, 話幫我地埋單, 大家百思不得其解, 後尾我同仕應講還有一隻片皮鴨未嚟, 我地點會埋單, 之後過一陣那仕應走回來說係呀, 我想話你們隻鴨嚟緊...完全九唔撘八.

隻片皮鴨有兩籠粉皮的, 隻鴨唔算好大隻, 但都幾好味,唔會好肥. 今次真的食飽晒啦, 諗住上埋個蛋糕就可以走啦. 同一個男仕應講叫佢上蛋糕, 之後一直在等...等了十幾分鐘都未嚟...再問那男仕應...佢話同事整緊, 好奇怪, 要整咩呢? 只係放支蠟燭上去就得啦, 之後見到之前那女仕應攞住我們的蛋糕走過, 但放係另一張枱度, 之後消失了...我再追另一個女仕應, 她又叫番那個消失了的女仕應去跟, 人地係幫另一張枱埋緊單, 我們還看到在另一邊有四五個仕應在傾計,但全程只有那一位女仕應在做嘢...又過左一陣蛋糕終於嚟啦, 跟住要播生日歌,中文及普通話版本, 原來一直在等播歌? 莫明奇妙的安排.

還未食蛋糕, 已經叫我們埋單, 話LAST ORDER, 其實等這個蛋糕等了半小時, 唔知以為佢地放係另一個倉度要坐車去攞.

食物再好, 沒有好的服務都是徒然.
2014-09-17