2021-01-15 59 浏览
而家冇晚市就唯有下晝食好D,今次同媽咪就發現新開左呢間日本料理見到佢有SET LUNCH都幾好,所以就決定試試餐廳原來有幾層架,店員就安排左我地上一樓既位置首先我地叫左個安格斯牛肉薄燒,SET LUNCH裡面包括左沙律,茶碗蒸,面豉湯同白飯個牛肉唔會煮到好韌,牛味幾香,最鍾意就係裡面包住既蔥蒜,味道夠哂濃另一個SET係黑咖喱午錦鍋燒烏冬,個烏冬KEEP住熱,唔會食食下凍哂而家配料仲好豐富,有炸大蝦,溫泉蛋,獅子狗卷,用既係日本烏冬個咖喱味道好濃好香,如果鍾意食咖喱就要試試另外我地仲叫左幾款刺身,包括以下3款大拖羅刺身 - 好鮮,入口溶化深海池魚刺身 - 魚味香,口感好滑三文魚腩刺身 - 夠哂肥美厚切套餐仲會有甜品,係雪糕,有幾款口味可以選擇百幾蚊一個LUNCH SET黎講算係幾好
見到佢有SET LUNCH都幾好,所以就決定試試
餐廳原來有幾層架,店員就安排左我地上一樓既位置

個咖喱味道好濃好香,如果鍾意食咖喱就要試試
另外我地仲叫左幾款刺身,包括以下3款
大拖羅刺身 - 好鮮,入口溶化
深海池魚刺身 - 魚味香,口感好滑
三文魚腩刺身 - 夠哂肥美厚切
套餐仲會有甜品,係雪糕,有幾款口味可以選擇
百幾蚊一個LUNCH SET黎講算係幾好

2021-01-15
午餐
黎尖沙咀覆診,又係時候食好西!見到嵐橋擴充左,入左黎支持下!Lunch Set 定價唔算貴,包主食+沙律、味噌湯、茶碗蒸、前菜同雪糕我地點左一個魚生飯+熟食🍛黑咖喱吉列黑豚扒飯沙律菜🥗幾新鮮,配黑醋汁好醒胃!茶碗蒸上到枱超熱,蒸到好滑,入面仲有雞肉😋。飯既份量超多😲,黑豚扒都幾大塊,炸得好鬆脆,食到尾灘凍左都唔覺得好油膩。黑咖喱幾深色,微辣甘甜,咖喱汁撈飯食都好正!什錦魚生丼 - 有好多品種😆 有幾款特別出色🤩 - 日本牧丹蝦、拖羅蓉、海膽、帶子、油甘魚成碗都勁新鮮🤪,佢個飯底係醬油飯,唔使點好多鼓油都已經好夠味!呢個set真心超值!最後仲有甜品 - 有綠茶/芝麻/豆腐味揀推介芝麻味,好香濃!大滿足既一餐,雖然lunch人均消費要百幾蚊但真係物超所值!下次想試下佢個西京燒!P.S. 佢D餐具幾靚😆

我地點左一個魚生飯+熟食

🍛黑咖喱吉列黑豚扒飯

沙律菜🥗幾新鮮,配黑醋汁好醒胃!

茶碗蒸上到枱超熱,蒸到好滑,入面仲有雞肉😋。

黑咖喱幾深色,微辣甘甜,咖喱汁撈飯食都好正!

什錦魚生丼 - 有好多品種😆

最後仲有甜品 - 有綠茶/芝麻/豆腐味揀

推介芝麻味,好香濃!

P.S. 佢D餐具幾靚😆
2021-01-12
  • 什錦魚生丼
2021-01-14 34 浏览
旁邊是嵐橋丼飯,擴展到樓上則是嵐橋日本料理,午市的菜式主打還是以丼飯為主午市也有些人流,餐廳裝潢感覺滿高級的午市套餐基本上都是丼物或者是定食,我則點了一個拖羅丼$188,午市不設加一刺身設置整齊排列,看樣子感覺也新鮮,並不亞於OMAKASE就個午市丼物份量不少,有5款食品芝麻豆腐以日式芝麻醬沾上冷豆腐,少少一的塊滑進喉嚨,很好吃沙律柚子醋有提胃功用,先吃沙律醒醒胃也不俗有整整五片的中拖羅,跟一半的拖羅魚蓉那中拖羅絕對不亞OMAKASE,完全無筋,入口即溶,還帶一點點的吞拿鮮味,這平衡實在不可多得拖羅魚蓉超順滑,可直接滑進喉嚨!無筋,對,完全不帶筋的拖羅魚蓉證明師傅的功力十足,鮮味十足,跟外面的丼物截然不同!

午市也有些人流,餐廳裝潢感覺滿高級的

刺身設置整齊排列,看樣子感覺也新鮮,並不亞於OMAKASE

就個午市丼物份量不少,有5款食品

芝麻豆腐
以日式芝麻醬沾上冷豆腐,少少一的塊滑進喉嚨,很好吃

沙律
柚子醋有提胃功用,先吃沙律醒醒胃也不俗

有整整五片的中拖羅,跟一半的拖羅魚蓉
题外话/补充资料: 服務水準也高,完全不輸OMAKASE
2021-01-14 49 浏览
棉登徑係我尖沙咀美食地圖中嘅隱藏推介點,熟朋友就知我喜歡那些旺中帶靜的氣氛。嵐橋丼飯好多人都話好食,佢靜雞雞要多咗上面兩層,開咗日本料理,就係由佢地鋪旁上樓梯。居酒屋形式,有刺身吧,座位間可用竹廉分隔加強私隱度。午市套餐除咗各式魚生,仲有多款熱食,啱晒而家凍冰冰嘅時候。點咗兩個套餐到嵐橋唔可以唔食刺身,厚切赤身、油甘魚、深海池魚、鯛魚、三文魚、鮮八爪魚、帆立貝、甜蝦,共十大件新鮮刺身,午餐一於食好D。安格斯牛肉壽喜燒,熱辣辣一鍋,唔止有好多片牛肉,仲有豐富蔬菜豆腐同埋半熟蛋,甜甜的壽喜燒湯汁好適合配飯。兩個套餐仲包括茶碗蒸,內有冬菇雞肉同埋魚糕。仲有足料麵豉湯甜品雪糕仲可以揀味道,豆腐同綠茶都好食佢有個更豐富嘅廚師精選得上壽司定食,下次要試吓。

居酒屋形式,有刺身吧,座位間可用竹廉分隔加強私隱度。

午市套餐除咗各式魚生,仲有多款熱食,啱晒而家凍冰冰嘅時候。

點咗兩個套餐

兩個套餐仲包括茶碗蒸,內有冬菇雞肉同埋魚糕。

仲有足料麵豉湯

甜品雪糕仲可以揀味道,豆腐同綠茶都好食

佢有個更豐富嘅廚師精選得上壽司定食,下次要試吓。
  • 刺身定食
  • 安格斯牛肉壽喜燒
2021-01-13 55 浏览
尖沙咀搵到間好有質素嘅日本餐廳,裝修好有日本風,地下有師父切魚生位置,一樓也有,有Bar位對住食好新鮮架呢.....黎個刺身定食先,魚生非常之新鮮,件件都切得厚厚的,啖啖肉口感簡直一流,定食仲有前菜、沙律、麵豉湯同蒸蛋,要介紹下個蒸蛋,超滑裏面有冬菇、雞肉、白果、魚片好好味😋再叫左個網燒安格斯肉眼扒,肉質好嫩入口即溶加埋炸過嘅蒜片,食得出係高質👍🏻👍🏻👍🏻最尾有埋豆腐同芝麻雪糕呢餐好完美😍

最尾有埋豆腐同芝麻雪糕呢餐好完美😍
刺身定食
網燒安格斯肉眼扒
2021-01-13
2021-01-11 42 浏览
辛苦左成個星期,又到星期五,一定要happy friday 下最後同同事簡左日本野總結下今個week 的辛勞Lunch set 包味噌湯、茶碗蒸、配菜同雪糕茶碗蒸幾鮮味,食到冬菇同海鮮,配菜系和風菠菜,菠菜幾新鮮<蒲燒鰻魚飯$148>鰻魚肥美無骨,照燒汁肥茲茲,珍珠米煙煙銀銀撈鰻魚汁同埋蛋絲食冇得輸<薩摩赤雞親子柳川鍋配白飯$138>雞柳嘅份量非常之多,個湯底非常之正,甜甜地好襯啲滑蛋中間仲有唔少雜菇,成個親子柳仲要用熱鍋上,唔驚食食吓攤凍晒
最後同同事簡左日本野總結下今個week 的辛勞
Lunch set 包味噌湯、茶碗蒸、配菜同雪糕
茶碗蒸幾鮮味,食到冬菇同海鮮,配菜系和風菠菜,菠菜幾新鮮

<蒲燒鰻魚飯$148>

<薩摩赤雞親子柳川鍋配白飯$138>
雞柳嘅份量非常之多,個湯底非常之正,甜甜地好襯啲滑蛋
中間仲有唔少雜菇,成個親子柳仲要用熱鍋上,唔驚食食吓攤凍晒
2021-01-10 56 浏览
午市套餐包括味噌湯,茶碗蒸及前菜沙律。女友選的海膽甘蝦丼有多到幾乎滿瀉的加拿大海膽、 甘蝦及三文魚籽,每口都相當鮮甜。海膽很鮮甜而且份量很多,喜歡吃海膽的女友吃得津津有味。配合赤醋飯可平衡一下海膽所帶來澎湃飽滿的口感。L 覺得天氣凍來一個暖笠笠的鹿兒島黑豚肉泡菜鍋配白飯就最合適不過。優質黑豚肉入口果然不同,即使上桌後浸著鍋內一段時間依然保持嫩滑。加上泡菜更惹味及暖身,配合多種蔬菜、豆腐及薯粉令營養更均衡。加入生蛋更可中和一下泡菜的辛辣及令黑豚肉更滑。前菜南瓜很腍,而且很鮮甜,入口就感受到不馬虎有誠意。豆腐及芝麻雪糕一黑一白完滿又抵食的一餐。
午市套餐包括味噌湯,茶碗蒸及前菜沙律。

海膽很鮮甜而且份量很多,喜歡吃海膽的女友吃得津津有味。

配合赤醋飯可平衡一下海膽所帶來澎湃飽滿的口感。

加入生蛋更可中和一下泡菜的辛辣及令黑豚肉更滑。

前菜南瓜很腍,而且很鮮甜,入口就感受到不馬虎有誠意。

豆腐及芝麻雪糕一黑一白完滿又抵食的一餐。
2021-01-07
  • 海膽甘蝦丼
2021-01-06 57 浏览
呢間日本料理新開左樓上鋪 行樓梯上到嚟樓上環境幾舒服下 試咗佢哋兩個lunch sets覺得佢哋性價比好高 又好食喎😋北海丼Hokkaido Don ($168)🍚第一啖食佢嘅大大粒帆立貝入口 即溶 三文魚油甘魚味鮮 日本牡丹蝦攞起身勁大隻 好新鮮爽甜 松葉蟹肉蟹膏 海膽 蟹籽就用左黎撈飯食 蟹籽爽脆口感配搭甜海膽蟹膏 大愛✨✨燒日本花魚一夜干配白飯Grilled Hokke with Rice ($128)令我驚喜嘅係呢個魚🐠望落去就好似普通燒鯖魚咁 但係食落系特別鹹香焦脆 搞到我食骨連皮🦴食埋側邊嘅魚鰭魚尾😂加埋檸檬汁吊下味 酸酸地帶出魚鮮🥰除左主食 每一個set都會跟返沙律 味增湯 茶碗蒸 一味前菜 仲有三種味道嘅雪糕(芝麻 抹茶 同豆腐味)可以任君選😇芝麻+豆腐味🍦兩個都唔甜 芝麻味濃 不過再濃啲我仲接受到😆 而豆腐味就好似超市盒裝嘅山水豆腐味 幾natural🌻

北海丼Hokkaido Don ($168)🍚

兩個都唔甜 芝麻味濃 不過再濃啲我仲接受到😆
而豆腐味就好似超市盒裝嘅山水豆腐味 幾natural🌻
  • 燒日本花魚一夜干配白飯
2021-01-06 38 浏览
嵐橋開新店,新店其實就係本店嘅轉彎位樓上,依家午市試業中。新店嘅環境都幾闊落,有卡位,位於為之間距離到闊,坐得舒服我哋叫咗一個北海道丼同埋一個銀雪魚西京燒定食,佢唔會過午餐定食都包郵沙律,美珍湯茶碗蒸同埋味漬菜,甜品仲有雪糕添北海道丼普遍魚生都算新鮮,帶子清甜,油甘魚肥美,稍為遜色嘅係三文魚🍣。佢嘅茶碗蒸嘅餐具好靚,酒精都好滑好足料銀雪魚西京燒定食銀雪魚有兩大塊,分量唔算多,女仔食應該剛剛好,男仔可能唔夠飽。銀雪魚魚肉本身好滑,亦都好重魚油香味,味道唔錯

北海道丼

銀雪魚西京燒定食

2021-01-05 36 浏览
上網見到「嵐橋」好評如潮。為食妹👧🏻又點會錯過😛。午餐有21款選擇。❤️大❤️細食邊款好👉🏼👈🏻。F~什錦魚生丼每款套餐包埋沙律。味噌湯。前菜。茶碗蒸。仲有雪糕Tim 。非常豐富🤩。茶碗蒸好滑牙👍🏻數數下發現呢個魚生丼有成十款魚生。海膽最出色。鮮甜美味。不🉐️了。牡丹蝦大隻爽甜。掛住食冇影Tim😆。N~赤味噌吉列黑豚扒飯黑豚撈均d隻🥚一齊食。索曬d汁好鬼正。豚肉皮食落有小小淋咗。攪到外層無甘脆。雪糕有我最愛嘅抹茶味道🥰
上網見到「嵐橋」好評如潮。為食妹👧🏻又點會錯過😛。

午餐有21款選擇。❤️大❤️細食邊款好👉🏼👈🏻。
F~什錦魚生丼
茶碗蒸好滑牙👍🏻
數數下發現呢個魚生丼有成十款魚生。
海膽最出色。鮮甜美味。不🉐️了。
牡丹蝦大隻爽甜。掛住食冇影Tim😆。
N~赤味噌吉列黑豚扒飯
雪糕有我最愛嘅抹茶味道🥰
  • 什錦魚生丼
尖沙咀棉登徑有間日本料理店疫市擴張,連同地下個層丼飯專門店,再擴充M層同1樓,一到12點左右,不少熟客就前往光顧,非常受歡迎------1. 角切魚生丼 $138午餐跟沙律、茶碗蒸、麵豉湯、雪糕,沙律菜爽脆,仲有粟米同車厘茄,味道正常,麵豉湯都幾多昆布,但冇豆腐,有點可惜,茶碗蒸好滑😋唔會好易散開,口感滑嫩角切魚生飯有什錦魚生、甜蝦、三文魚籽,魚生鋪滿遮蓋白飯🤤仲拌上青瓜,加埋爽脆口感,而佢地既飯加左醬汁,所以唔需要再額外加豉油都夠哂味道,珍珠米飽滿,軟綿且有咬口2. 赤味噌吉列黑豚扒飯 $138黑豚扒炸得幾好味🥰皮同肉貼緊,肉質唔會好乾,一咬幾鬆化,而味噌幾上色但絕對唔會好咸,食完唔需要不停飲水最後仲有三款雪糕揀,有綠茶、芝麻同豆腐

------
1. 角切魚生丼 $138
茶碗蒸

角切魚生丼

2. 赤味噌吉列黑豚扒飯 $138
赤味噌吉列黑豚扒飯

最後仲有三款雪糕揀,有綠茶、芝麻同豆腐
綠茶雪糕
2021-01-04
茶碗蒸
角切魚生丼
赤味噌吉列黑豚扒飯
綠茶雪糕
2021-01-01 46 浏览
特登同男朋友試試呢間日本料理。現時午市試業中,人流唔算多,但環境同服務都唔錯。每款午市定食配沙律🥗、味噌湯🍲、菜碗蒸🥚、前菜🥕、雪糕🍦。🍣刺身定食 $168刺身用料有水準,顏色對辦,食得出好新鮮。赤身、油甘魚同三文魚夠晒厚切,份量十足。鮮八爪魚口感帶𡁻勁,味道鮮甜無腥味,配上青檸更提鮮。🥩安格斯牛肉薄燒 $148薄切嘅安格斯牛肉牛味濃郁。醬汁以醬油同味醂為主調。白芝麻、蔥花,以及燒得香脆嘅蒜片為燒牛肉加添香氣。

🍣刺身定食 $168

🥩安格斯牛肉薄燒 $148