2017-09-16 832 浏览
星期六下午去了帝景酒店的coffee shop 帝景軒食tea buffet, 多年前也曾吃過他們的tea buffet, 我覺得現在的tea buffet 質素比之前進步了,有多款甜品蛋糕,有前菜沙律,各款熱食,也有即叫即做的湯粉麵,即磨咖啡,檸茶等。雖然食物不是什麼高檔貨,但勝在新鮮,以tea buffet來說也是多款食物種類。我認為以$188 (信用咭付款有八五折),在今時今日的物價下,算是性價比高的一餐。可惜在打電話book 枱時,要等很久才有人接聽,而接聽的員工態度也不太有善。
2017-09-16
用餐优惠
信用卡優惠
2017-09-15 919 浏览
難得同朋友去食自助餐,而且仲有職員券,咁梗係想去啦,但係因為其他地方都爆曬淨係得呢一間有位,咁就過黎試下…… 去到點知極度失望。 野食份量好少 ,同埋嘢食嘅質素味道我覺得好極度普通, 麵 冇乜味,啲配料都唔吸引 。冷盤都係只屬正常,唔覺得特別好食。 刺身方面唔新鮮,特別係吞拿魚。 甜品味道都唔差,但係唔算話十分之好食。熱盤計過大約得15款留下,以一個原價400幾蚊嘅自助餐嚟講實在好唔抵 ,而且佢哋食到九點半,我哋八點鐘已經問仲有冇西瓜,但係等咗起碼半個鐘待應未拎返啲西瓜出嚟,真係覺得好似四百幾蚊連想食舊西瓜都冇就覺得好失望。 以咁嘅價錢嚟講, 真係好失望,好彩今日都係因為有餐券,但係我哋最後都係食唔飽最後再出返去荃灣食嘢, 唔明點解啲人話咁好食真係覺得有啲奇怪。

用餐优惠
優惠券
2017-07-26 1177 浏览
午餐唔想係荃灣市中心同人迫, 係綠楊坊旁邊乘坐帝景酒店免費專車, 約10分鐘就到達酒店。餐廳待應說剛轉新MENU。酒店吃午餐也只不過60多元, 價錢都算大眾化, 我們選了藜麥芒果蝦沙律及燒春雞。沙律很清新, 用料尚算新鮮, 蝦帶鮮味, 如果多點沙律汁會更好。燒春雞的外皮微焦帶香, 可是內裡的肉汁不太多, 驚喜的是薯條是由原個薯仔切出來的那種, 帶有薯仔香味, 酥脆新鮮, 當然一條都無得留低。對我們女仕來說, 份量剛好。離開時待應主動問我們會否乘酒店專車出荃灣, 給了2張車票, 省了交通的煩惱。餐廳附近環境不錯, 有時間走走也是件賞心樂事。
餐廳附近環境不錯, 有時間走走也是件賞心樂事。
餐湯 - 忌廉湯
燒春雞
藜麥芒果蝦沙律
2017-07-26
燒春雞
藜麥芒果蝦沙律
2017-07-23 1029 浏览
昔逢週年紀念 真係要食餐好攪攪佢咁岩早剪有朋友話食過帝景軒唔差所以小編決定去試下佢個海鮮wine pairing 套餐咁唔使多講啦帝景軒個環境係OK嘅可以望到青馬大橋同汀九橋係一個咁靚嘅環境底下食嘢其實已經好浪漫點左個2人餐with wine 大約$1300/1人左右(唔要wine大約$1000/1人左右)頭盤:香檳元貝黑魚子醬- 用香檳去煮元貝再撞黑魚子醬係一個好新鮮既配搭,因為好小有餐廳會咁樣撞法!食落口,味道一流兩煮配搭得好好,唔會話香檳味蓋過魚子醬味或者魚子醬嘅味蓋過香檳味黑椒吞拿魚配芒果沙沙醬Wine pair: hillsview Chardonnay, 2013, south Australia - 我本身係一個好鍾意食吞拿魚嘅人嚟,見到有黑椒吞拿魚已經急不及待要試!食落口好有驚喜,用黑椒去整吞拿魚食落口係有少少鹹,但係配返芒果莎莎醬,成個味即刻出哂黎,唔會話好鹹,反而仲係吞拿魚到食到果香,一流一流!海鹽焗原條鱸魚Wine pair: Castello Banfi Chianti Classico, 2012, Italy)- 最後到主菜,焗原條鱸魚我其實有小小覺得會唔
昔逢週年紀念 真係要食餐好攪攪佢
咁岩早剪有朋友話食過帝景軒唔差
所以小編決定去試下佢個海鮮wine pairing 套餐

咁唔使多講啦帝景軒個環境係OK嘅
可以望到青馬大橋同汀九橋
係一個咁靚嘅環境底下食嘢其實已經好浪漫

點左個2人餐with wine 大約$1300/1人左右

(唔要wine大約$1000/1人左右)

頭盤:

黑椒吞拿魚配芒果沙沙醬

海鹽焗原條鱸魚
- 最後到主菜,焗原條鱸魚我其實有小小覺得會唔夠飽,點知服務員拎條魚出黎,真係嚇到我心都離一離,因為條魚攞出黎真係足一條咁大,而且仲要係好重手下!服務員先幫我地成條魚切開一半,然後再上菜,條魚既魚身係用鹽包住去煮,我問大廚點解,佢話因為可以無左魚既腥味,而且又可以令到佢好鮮味!咁大廚真係無呃我哋,食落口係真係好鮮甜入味,同埋配埋個酒可以成功將條魚嘅鮮味帶到出嚟!

朱古力心太軟
Wine Pair: Alvear Moscatel Conde de la Cortina NV, Spain
- 最尾去到甜品,就係食朱古力心太軟啦!呢個心太軟係流心心太軟,香濃朱古力醬再配上雪糕揀直係舌尖上的享受!
2017-06-08
纪念日
2017-07-02 6626 浏览
雖然汀九「橋底」的帝景酒店距我家算不上很遠,但總覺得地點好隔涉,所以咁多年來,本人從未到訪過。 因為無知,所以一直以為這只有自助餐供應,從不了解還有半私房菜呢家嘢,仲要係中西式都有,我又有啲興趣喎!是晚就先試西式的。 荃灣地鐵站在免費酒店穿梭巴士,其實也很快,而且十分鐘一班車,班次夠頻密,比想像中方便。 一隻長碟,盛載著三款我喜愛的食物,似Kinder出奇蛋一樣。吞拿魚他他,混入了牛油果茸,以及黑醋,令層次更加豐富,而且醒胃,相信很多朋友會喜歡。牡丹蝦刺身,也來得新鮮。 不過,最中意仍是法國生蠔。雖說炎炎夏日不是法國蠔最當造的時間,但這仍算鮮美,頂頭的黑魚子,有助提升味道。 再來一客蕃茄湯,很濃郁的,也開胃。伴碟的巴馬火腿煎得像煙肉般香脆,我反而覺得有點兒浪費。 鰽魚是煎得皮香肉嫩,旁邊的黑醋收畫龍點睛之效。墊底的蕃茄沙沙也是開胃的東西,看來師傅已為今個夏季做好準備。 接著來的海鹽牛骨筒牛滕意大利飯,焦點反落在米飯之上,味道濃郁,最重要是有咬口,不錯。牛滕乖乖當配角吧! 一隻長碟盛起將是夜甜品「曬冷」,當中有很特別的蓮子慕絲蛋糕,不諱言我是第一次品嚐,效果比想像中好。檸檬撻則是三款之

一隻長碟盛起將是夜甜品「曬冷」,當中有很特別的蓮子慕絲蛋糕,不諱言我是第一次品嚐,效果比想像中好。檸檬撻則是三款之中我最喜歡的。反而,朱古力蛋糕就顯得較為平庸。

為趕搭穿梭巴士,是夜要放棄咖啡了~
2017-06-30 916 浏览
上個剛在附近另一間餐廳食過Buffet,過了不足一個星期,又跟幾位新舊好友造訪帝景酒店的Café Lido。 或者有人會認為酒店地點有些少隔涉,而事實上,係荃灣地鐵站有酒店專車提供,三幾個字一班,非常方便。 餐廳除了有自助餐供應外,近日更以私房菜形式推出《尚.鮮私享宴》,六道菜都只不過 $568/位,人多時,更可以選擇廂房用餐。 頭盤 黑魚子法國生蠔 生蠔新鮮,體形大概是no.3左右,肉質鮮爽,帶海水味,加上矜貴的黑魚子,味道更鮮,令人齒頰留香。 牡丹蝦 一句到尾,夠新鮮,只將蝦身位置的蝦殼褪去,露出豔麗的紅色,柔軟而富彈性的肉質,都是令人回味。 鱈魚籽黃鰭吞拿魚他他配牛油果醋 色彩及口感層次分明,牛油果本身很綿滑,但混和了果醋,平衡了油膩感,相當細心的配搭。 巴馬火腿番茄湯 未放上檯,空氣中已傳來陣陣番茄的香味,舀一下,很濃稠的質感,呷一口,天然的果酸不會太強烈,反而令人胃口大開,有時候,簡單但用心,會有意想不到的效果,只不過略嫌伴碟的巴馬火腿炸得太乾身。 煎海鰽魚橄欖番茄沙沙 賣相不俗,而且

上個剛在附近另一間餐廳食過Buffet,過了不足一個星期,又跟幾位新舊好友造訪帝景酒店Café Lido

頭盤

黑魚子法國生蠔

牡丹蝦

鱈魚籽黃鰭吞拿魚他他配牛油果醋

巴馬火腿番茄湯

煎海鰽魚橄欖番茄沙沙

賣相不俗,而且份量啱啱好,魚肉質感嫩滑,番茄沙沙令味道更清新,與及後的一道菜成了強烈的對比。

海鹽牛骨筒牛仔膝意大利飯

越邪惡、越美味,牛骨筒內藏甘香豐腴的牛骨髓,挖出來混和意大利飯,簡直是人間美味,加上飯粒煮至夾生飯的狀態,咬落有嚼口,並不會刻意遷就港人口味,以些少海鹽來提鮮,更加是神來之筆。

甜品拼盤

檸檬蛋白撻、朱古力蛋糕及蓮子慕絲蛋糕,檸檬蛋白撻味道清香,餡料幼滑少許果酸正好令之前油膩感減輕;朱古力蛋糕比較大路,個人認為如果濃度更高會更合心意;至於以蓮子作西式甜品,卻絲毫沒有衝突感,甜而不膩,平實而不花巧,不錯。

其實平日在市區太喧鬧,有時想跟朋友靜靜地用餐,就算走遠一點,未尚不是另一種享受。

2017-06-25 783 浏览
大家有冇坐過巴士經過汀九橋呢?有冇發覺橋底下面有間環境優美嘅酒店?原來這間酒店叫做 帝景酒店! 這天有機會來到帝景軒 Cafe Lido嘆嚐·鮮私享宴,酒店設有穿梭巴士由荃灣地鐵站往來酒店,而且班次十分頻密,所以來品嚐美味佳餚亦都十分方便。 私房宴會設於酒店池畔的貴賓包廂內享用,內裏有三間獨立貴賓房 ,兩位起便可訂座,而且還有中式及西式兩款私房菜選擇,而這天我們品嚐的是嚐·鮮私享宴六道菜每位$568,私房菜由熱燙麵包作開端! 稍後便由侍應送上第一道菜,色彩斑斕看見也十分開胃! 第一道黑魚子法國生蠔,用上法國佳麗口感爽脆蠔味香濃,再配合埋鹹鮮的黑魚子當然更加令人享受啦! 第二道係牡丹蝦鱈魚子,黃鰭吞拿魚他他配牛油果醋,牡丹蝦新鮮軟糯,配襯鹹香鱈魚子口感極盡豐富。 另外用上黃鰭吞拿魚作他他配上牛油果本來口感應該是油潤黏嘴,但因為加了醋口感竟然變得清爽呢! 第三道菜是巴馬火腿番茄湯,侍應端來時已聞到番茄湯清香,確實喝下去鮮茄味十分香濃十分開胃。 第四道菜是煎海鱸魚橄欖蕃茄沙沙,鱸魚肉質頗滑溜加上橄欖番茄莎莎增添清香味道,但也不要忽略旁邊的黑醋,味道香醇細緻為這菜添上美麗的光環。 第五道菜

稍後便由侍應送上第一道菜,色彩斑斕看見也十分開胃!

第五道菜是海鹽牛骨筒牛仔膝意大利飯,聽好友的評價這個意大利飯質感恰好,牛膝仲好淋身添!

我就專注喺呢個甜品拼盤,內裏包括有朱古力蛋糕,檸檬蛋白撻及蓮子慕絲蛋糕,三種完全唔同style嘅甜品擺埋一齊究竟會有啲咩火花?

蓮子慕斯蛋糕口感十分清爽,味道輕甜質感幼滑,估不到蓮子用來做西式甜品也擦出不少火花喎!

而這個檸檬蛋白撻更加有驚喜!因為內裏是流心檸檬內餡,撻皮都挺酥脆檸檬餡唔會過酸十分可口。

最後這個朱古力蛋糕味道都挺濃郁入口頗為滑溜是個很甜美的終結,如果大家都想試這個優雅舒適私房菜記得早3日前預訂呀!而且在六月份仲可以享試食價八折優惠添!
2017-06-21
2017-06-21 726 浏览
為左慶祝同男朋友相識既第3200天❣️ 有人神神祕秘咁話帶我食好野 原來係book左帝景軒wine pairing套餐 以唔同既菜式配上唔同白酒 主要以海鮮為主 令我諗返起以前住係澳洲 出去食飯都係好鍾意嗌埋紅酒白酒 去品嘗下food and wine matching🍷 不得不提就係有shuttle bus搭返出荃灣轉地鐵走啱哂我地哩啲無揸車既人🚌- 香檳元貝黑魚子醬元貝好大粒 個汁唔會搶左元貝個味道 香檳部份唔會太過濃烈 加上滲出陣陣黑魚子醬既味道 到而家都仲回味緊 好正💭-黑椒吞拿魚柳配芒果沙沙醬本身睇個樣 以為呑拿魚會係好生🐟 點知食落去係有驚喜! 呑拿魚既表面沾上左黑椒 加上小小檸檬汁 連埋一齊食 咁樣既配搭又幾好味😋-Hillsview Chardonnay, 2013, South Australia以上兩道菜 都係配左南澳出品既Chardonnay🍾 我比較鍾意配埋呑拿魚一齊飲 好夾!-海鹽焗原條鱸魚唔係講笑 真係好大條🦈 有師傅係你面前幫手切開 而且仲會將魚皮分開🔪 啱哂好怕魚腥味既我.. 係表面整滿左海鹽再一齊焗 做出黎唔會太過咸 平日食魚我都係求其夾兩夾食小小 今次

黑椒吞拿魚柳配芒果沙沙醬
海鹽焗原條鱸魚
唔係講笑 真係好大條🦈 有師傅係你面前幫手切開 而且仲會將魚皮分開🔪 啱哂好怕魚腥味既我.. 係表面整滿左海鹽再一齊焗 做出黎唔會太過咸 平日食魚我都係求其夾兩夾食小小 今次可以食到一半既份量 證明左真係好食😆
黎自意大利Tuscany 好易入口 夾埋鱸魚一齊飲 更加可以特顯到魚既鮮味👯
朱古力心太軟
其實我好鍾意食心太軟 將蛋糕切開 睇住朱古力漿慢慢咁流落黎 食得特別開心🍰 而帝景軒既心太軟都做到哩個效果! 另外加左士多啤梨做點綴🍓 整體黎講係唔錯 朱古力既味道濃郁 一個人都可以食得哂🍫
Alvear Moscatel Conde De La Cortina, NV, Spain
見到moscato就好開心 一睇就知道係甜甜地既酒 啱哂配埋甜品一齊飲 而哩枝黎自西班牙既moscato 味道比較濃 偏甜左啲🥂
Wine pairing menu for two hkd$1248
黑椒吞拿魚柳配芒果沙沙醬
2017-06-11 822 浏览
本身Book 左今日食lunch buffer, book 果時staff confirm 左有位, 日期時間都岩, 去到竟然話比人包左場冇得食!!仲話我係未book錯地方=.=6月頭book 既位, 去到佢話個場4月已經比人包左=.=真係冇嘢講, 唔好意思唔可以寫到食評不過唔會有下次. 完
6月頭book 既位, 去到佢話個場4月已經比人包左=.=

真係冇嘢講, 唔好意思唔可以寫到食評
不過唔會有下次.
2017-06-11
生日
2017-05-28 1091 浏览
非常之差!呢個價錢,一啲都唔值!一早在Facebook 問左食物種類及款式,亦有打電話問,有長腳蟹,麵包蟹,三文魚刺身等等⋯我一心諗住有長腳蟹食先嚟!點知6點半到,行左一個圈,冇長腳蟹⋯問服務員話可能一陣先出?等到8點都沒出?好明顯欺騙人!係我食咁多次自助餐最差的一次!真係奉勸大家千祈唔好來😱⋯⋯服務員收碟快,地方唔算大,但坐得都舒服,如果午餐係食呢啲質素我都算了!但晚餐咁嘅質素,我好懷疑佢點做落去?
非常之差!
呢個價錢,
一啲都唔值!
真係奉勸大家千祈唔好來😱⋯⋯
每2位送生蠔6隻
每位送鮑魚一隻
2017-05-28
生日
位於麗都灣汀九穚旁邊的帝景酒店,自成一角,附近有海灘又可以睇到日落,感覺寫意,雖然交通有點不太就腳,要去的話搭的士或自駕最方便,不過都可以在荃灣地鐵站坐穿梭巴直接到達呢!今日表仔得閒, 一於由佢開車去酒店啦!一如其他酒店的半自助餐,每人可以自選一份主菜、一份餐湯、一份麵包、還有可以任吃的甜品,前菜,海鮮等,價錢係以選擇的主菜計算,最平的288就有交易,都唔算太貴!先試下凍海鮮,種類不算非常豐富,就如當晚為例,有法國膏蟹、大蝦及翡翠螺,長腳蟹。每款試少少就已經一大盤了,其中的法國膏蟹都幾多膏,不錯吃。沙律吧及Cold Cut 都有幾款,味道不差,亦有不少的食材及醬汁可以自制沙律,感覺更健康。不過當日遇到清碟未補的場面,感覺就是不太好,而且煙三文魚放久了有橙色的水流出,希望酒店可以多加留意食物的狀態呢。食自助餐,好多人都會問有沒有生蠔供應,這裡是每兩人同行都會送半打生蠔,還要是法國銀蠔,即開即食夠新鮮,不用爭及排隊,坐定定就有得食!生蠔唔算好大隻,但食落海鮮味同海水味都十足,估佢唔到。意大利雜菜湯可以o係五款餐湯入面揀一款,呢款口味比較清淡,湯底似清湯清澈,材料都幾多,飲落順喉唔會覺得係飲

一如其他酒店的自助餐,每人可以自選一份主菜、一份餐湯、一份麵包、還有可以任吃的甜品,前菜,海鮮等,價錢係以選擇的主菜計算,最平的288就有交易,都唔算太貴!

意大利雜菜湯
可以o係五款餐湯入面揀一款,呢款口味比較清淡,湯底似清湯清澈,材料都幾多,飲落順喉唔會覺得係飲味精,加埋少少香草,都算唔錯。

烤安格斯牛柳
點了五成熟,厚厚的牛柳印上燒烤格紋,牛味說不上是很濃而且OverCooked左少少,估計7成熟,肉汁比想像中少同埋有點乾,因為我喜歡食生一點,這個我覺得水準一般而已,唯一是份量足,建議要比想像中叫生兩成。

意式燴羊膝
羊肉嫩滑而且羶味不算太強,皮薄脂肪唔多好易切開,另外意式芡汁同個羊都好夾,仲有薯蓉墊底,整體比想像中好食。

食完主菜仲有甜品甜品區等你,有大量的小蛋糕果撻等等俾你揀!

別忘記,餐廳出面仲有一個甜品櫃及兩個雪糕櫃,入面有雀巢哈根達斯雪糕任食(各有幾款口味),其實仲有個朱古力噴泉,配棉花糖或生果一齊食用,超正。

之前話係價錢係288起,而家只要在Openrice 預先列印左優惠卷,星期一至四係有7折優惠的,折後最平200蚊就可以啦!另外要注意的是,港鐵站乘坐酒店小巴前往酒店,是免費的;但由酒店前往港鐵站時,則需出示住客証或其他應可証明方可乘坐,這個可以問職員安排。
2017-05-23 5627 浏览
餐廳位置真夠遍僻🙈 好在大家集合一齊,有朋友揸車 車我地上去帝景酒店。朋友生日話想去呢度食😋松子仁南瓜湯 $48南瓜味相當濃郁,岩晒我口味💕歐陸芝士拼盤配蕃茄酸辣醬、葡萄及餅乾$68 咁抵既!!😂 有三款芝士,我地叫左白酒送芝士👍🏼 好識嘆呀🙈輕煎吞拿魚沙律配黑橄欖、法邊豆、蕃茄、薯仔及黑醋汁 $98好大碟,吞拿魚同薯仔好吸引!向來中意食沙律既小妹表示開心💓 好味又健康💪🏼 意大利火腿薄餅 配蕃茄、水牛芝士、蘑菇及火箭菜$98 好香!好多芝士,火腿適量吾會太咸👍🏼英式炸魚柳配他他沙律醬 $148 好大塊炸魚柳!炸粉夠薄,吾油膩,炸得好好!魚柳吾似係雪魚,幾有誠意👍🏼 個薯蓉好食😋意式燴羊膝配薯蓉 $168 好少餐廳會推出羊膝既菜式,見幾特別就叫左喇。有d似豬手,夠入味,吾錯呀☺️香濃朱古力慕絲配甜酒忌廉 $48好多cream 甜酒味吾夠突出🤔 朱古力慕絲蛋糕就ok的,士多啤梨好大粒,新鮮又甜❤️整體而言,食物質素吾錯,價錢合理,服務態度良好😁
朋友生日話想去呢度食😋

松子仁南瓜湯 $48
南瓜味相當濃郁,岩晒我口味💕

歐陸芝士拼盤配蕃茄酸辣醬、葡萄及餅乾$68

輕煎吞拿魚沙律配黑橄欖、法邊豆、蕃茄、薯仔及黑醋汁 $98

英式炸魚柳配他他沙律醬 $148

意式燴羊膝配薯蓉 $168

香濃朱古力慕絲配甜酒忌廉 $48

整體而言,食物質素吾錯,價錢合理,服務態度良好😁
好消息好消息!有冇人總係啲特別節日要慶祝諗到頭都爆都都唔知食咩 🤦🏿‍♂️🤦🏿‍♀️ 又要 high class 又要地方靚又要好味又要抵,天下間邊到會有一次過滿足哂 4 個願望既地方呢 🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♀️帝景酒店正式推出高汁半放題!星期五六日以 $288 就可以一次過滿足哂所有願望,一啲都唔失禮呀!但重點係 🤘🏿 星期一至四仲有 7 折優惠 🤘🏿 計返上黎都係 $200 一位 🤤🤤🤤 超級抵!先係汀九橋下浪漫進餐已經加哂分,然後呢個套餐一個人包 6 隻生蠔,一個湯,一個主菜,再加出面無限任食!湯有 1. 意大利雜菜湯、2. 野菌忌廉湯、3. 松子仁忌廉湯、4. 松子仁南瓜湯、5. 辣肉腸煙肉白豆湯、6. 蟹肉粟米忌廉湯,推介好濃菇味既野菌忌廉湯同超級足料豐富既辣肉腸煙肉白豆湯!而主菜方面有,1. 西班牙辣肉腸燒鱈魚柳、2. 意式燴羊膝、3. 德國燒豬手配酸椰菜、4. 英式炸魚柳薯條配他他沙律醬、5. 烤三文魚扒,除左呢啲之外,可以加錢升級轉牛扒羊扒,而小寶就叫左意式燴羊膝,羊肉好嫩而且一啲羶味都冇,個意式芡汁同個羊都好夾,好正 🤤相信大家最關心係任食果 part 😳 出面有各式沙律,煙三文
相信大家最關心係任食果 part 😳 出面有各式沙律,煙三文魚,各式蝦蟹海鮮,飲品區,大量甜品蛋糕,雀巢哈根達斯雪糕任食,呢個價錢真係抵食 CP 真係好高 😋
——————————————————————
#帝景酒店半自助晚餐 $288 ($200)
- 6:30pm - 9:30pm
- 星期一至四有 7 折約 $200 一位
- 想享用 7 折優惠要去 OpenRice 列印優惠卷
——————————————————————
#帝景軒
荃灣汀九青山公路 353 號帝景酒店
我本身住係深井,每日出入都會經過帝景酒店,但一真未有機會入去住過或食野,前排睇到廣告,意間酒店推出半自助Buffet 價錢仲要$288起,有七折,仲送半打生蠔,就決定約埋家人黎食晚餐。地方晤算大,入到去環境都好舒服,大大個落地玻璃,光線充足。唯一海景被樹阻擋住,但晤緊要最主要係食物。首先,講左半自助餐,自助任取部分。前菜,煙三文魚、沙津火腿等......海鮮部分都好豐富,有阿拉斯加長腳蟹腳、青口、翡翠螺、蝦整晚不停Refill ,晤需要同人爭同人搶。生果甜點款式選擇好多,連平時自助餐少有的朱古力不能錯過的重點Haagen Dazs 雪糕都係任食!有四種口味雲尼拿、士多啤梨、曲奇、朱古力但好可惜,我太掛住食忘記左影相。我足足食左四杯,太開心啦^_^記得仲有咖啡機,無限添飲的^_^主菜有九款選擇,肉類魚類,任君選擇。生蠔係送既,每兩個人就送半打,我地四個人就送左一打。尺寸都晤細隻,夠鮮味海水味重,算Creamy,都不錯。值得一提,酒店餐廳一早已安排較剪用具,方便拆殼,仲有濕紙巾,感覺細心貼心 ,換碟時間都好快,服務周到。烤紐西蘭羊扒,肉味濃郁,但沒有羶味。烤安格斯肉眼扒,肉嫩多汁之選!超巨

我本身住係深井,每日出入都會經過帝景酒店,
但一真未有機會入去住過或食野,
前排睇到廣告,意間酒店推出半自助Buffet
價錢仲要$288起,有七折,仲送半打生蠔,
就決定約埋家人黎食晚餐。

地方晤算大,入到去環境都好舒服,
大大個落地玻璃,光線充足。
唯一海景被樹阻擋住,但晤緊要最主要係食物。

首先,講左半自助餐,自助任取部分。

前菜,煙三文魚、沙津火腿等......

海鮮部分都好豐富,
有阿拉斯加長腳蟹腳、青口、翡翠螺、蝦
整晚不停Refill ,晤需要同人爭同人搶。

生果甜點款式選擇好多,
連平時自助餐少有的朱古力
不能錯過的重點Haagen Dazs 雪糕都係任食!
有四種口味雲尼拿、士多啤梨、曲奇、朱古力
但好可惜,我太掛住食忘記左影相。
我足足食左四杯,太開心啦^_^

記得仲有咖啡機,無限添飲的^_^

主菜有九款選擇,肉類魚類,任君選擇。

生蠔係送既,每兩個人就送半打,
我地四個人就送左一打。

尺寸都晤細隻,夠鮮味海水味重,
算Creamy,都不錯。

值得一提,酒店餐廳一早已安排較剪用具,
方便拆殼,仲有濕紙巾,感覺細心貼心 ,
換碟時間都好快,服務周到。

烤紐西蘭羊扒,肉味濃郁,但沒有羶味。

烤安格斯肉眼扒,肉嫩多汁之選!
超巨大塊,肥瘦均勻,格紋燒得好靚。

烤三文魚扒,非常厚身,
這樣煮的時候,才可以保持水分,
入口肉質嫩滑鮮甜。

烤安格斯牛柳
我地叫得偏生,廚師煮得非常到位,好有技巧。
鮮嫩多汁,肉味濃香口。

整體來說
價錢二百幾蚊,非常低,^_^
酒店環境舒適,服務周到,
想不到主菜食物水準都好高。
海鮮成晚不停refill,完全不用爭不搶,
可以舒舒服服享受晚餐,真的是一個好好的選擇。
仲有甜點好好味,份量剛好細細份,
可以試多幾款不同,滿足貪食的我^_^
我有一個朋友,每星期都會到荃灣麗都灣釣魚,我對釣魚一曉不通,年少時還常常取笑他釣魚很殘忍,為什麼要把魚鈎勾住人家的鼻子呢,很痛的喔,長大後才發現,其實釣魚的人很有內涵,是高深的一門學問呢!膽粗粗的向他請教,他終於肯帶我到麗都灣釣一次魚。看着一群男人一同浪漫,其實都幾型架!但其實好戲在後頭,因為釣完魚我們還一起去吃一頓自助餐啊!帝景酒店就在麗都灣旁邊,有穿梭巴士直接到達,真可以玩足一日。這是一頓豐富的半自助餐,每人都有一份主菜、一份餐湯、一份麵包、還有任吃的其他食物。點了三成熟的肉眼扒,吃得出是高水準的來貨,肉眼扒牛肉味很重,油脂均勻,肉嫰香滑,切開來還是粉紅色的,絕對是五星級酒店的水準。而且份量很足料啊,我覺得兩個人share會比較好,肚子之後還要吃很多很多海鮮呢!而朋友們點的羊架、Burger、牛柳都很吸引啊!餐湯是蟹肉粟米忌廉湯,做得不錯,有不少一啖啖的蟹肉,忌廉湯比較Creamy,小心吃不下接著而來的美食啊!順帶一提,這裏的優惠可多了,每兩人同行都送半打生蠔,是法國銀蠔,雖然我不吃生蠔,但是光看色澤就知道這是很新鮮的貨色,朋友一口氣吃下半打,滿足到不得了!在大家還在吃生蠔的時候我

烤安格斯肉眼扒

蟹肉粟米忌廉湯

法國銀蠔

在大家還在吃生蠔的時候我已經開始進攻海鮮冷盤了,一隻隻整齊排列的長腳蟹在向我招手呢!還有很大隻的翡翠螺和凍蝦,一開始就盛滿一大盤了。特別想說說這個翡翠螺,真的比起其他酒店Buffet大隻呢,是XXL的size呀。

進攻完海鮮,我就向Parma Ham進發了,通常比較高質的酒店才會放出高質素的Parma Ham,不是隨便用冷火腿取代呢!我吃了很多!

其實我是個眼闊肚窄的人,還未到中場,我已經開始吃甜品了。自助餐甜品可多選擇,光是甜品已經可以鋪滿一個大大的corner。

餐後Drink是這杯灰姑娘,香橙果汁沒有酒精的,喝完12點回家也可以!:)
Cinderella
题外话/补充资料: 其實荃灣這個地方非常不錯,有海景之餘價錢又不貴,下次可以再來住一晚再吃自助餐啊,暑假還可以游水,是一個負擔得來的小享受!
烤安格斯肉眼扒
蟹肉粟米忌廉湯