2018-07-05
我承認我是一個韓燒控, 每次想起將牛肉放在上蒜頭再放入生菜上, 加少少泡菜和燒汁, 那種好味法嘅時候,又要去燒番轉! 不過 韓燒都唔平, 最近我發現到有一間任食韓燒, 食物水準一流, 價錢仲百幾蚊已經有偈傾! 今次我們選擇了食世子御膳,中間那一級,人頭消費$258左右,多幾款高質素食物之外,還可以任飲各式氣泡酒燒酒等! 安排座位後,會先來幾碟肉,分別是牛肉眼,牛前胸腹和牛T骨扒,也會先上烤大蜆烤乾貝和醬油蝦,讓我們邊燒邊食邊等! 醬油蝦都係第一次食, 個人認為好食過醬油蟹, 因為醬油蟹有時會腥腥地, 但係醬油蝦完全唔會, 仲要非常鮮甜, 甜得來個醬油味又夠濃郁, 肉質比一般剌身爽口少少,好食到我們不停地encore ! 肉類方面除了先上的那三款肉類之外, 還有很多選擇, 例如有牛舌、 牛五花肉、 牛胸腹肉、 牛肋肉條、 豬五花肉、 烤雞腎…… 我自己就最鍾意食醬醃牛胸腹肉, 覺得牛味夠之餘肉質亦夠嫩口, 每邊輕輕烤10秒已經可以食得,香氣撲鼻,同時那雪花已經和肉混為一體, 食起來完全不會像和牛般感覺太油膩,加埋生菜同包簡直清新! 除了食肉類之外, 這裏的海鮮選擇也ok多, 比
除了食肉類之外, 這裏的海鮮選擇也ok多, 比一般韓燒選擇要多~
例如有我最愛食的醬油蟹, 又有我好鍾意食嘅大蜆, 同埋燒魷魚, 當然唔少得好美味嘅帆立貝, 大大粒的帶子, 甚至原隻生蠔都有得燒! 認真重本, 食客們有福了!
我自己就覺得大蜆是最好味的, 這種叫做番薯蜆的大蜆比一般蜆肉質較肥美, 而且夠大隻, 如果平時買因為個殼好厚,都貴貴地, 所以我不停都係燒緊呢隻蜆, 大大話話食咗成打(≧∇≦) 完全不用點任何醬已經非常鮮甜爽口, 簡直食到人舐舐脷!