2018-05-18 101 浏览
上星期如常在家附近吃飯,到了這家店來,火鍋的用料很鮮美,服務亦非常用心,最重要的是湯底也是真材實料,個人喝不出半點味精,制作用心、認真。唯一是我忘了拍照,希望這個水準可以一直保持。
  • 火鍋湯底
2018-05-12 1243 浏览
朋友新居入伙, 夜晚帶左我地去樓下商場食晚飯。朋友極力推介一間餐廳, 佢地既招牌鴨煲係一定令我地一試難忘。講到咁正又點可以拒絕!平晚8點左右, 餐廳內已經有8成食客, 設部分卡位, 店內抽風系統幾好, 唔會有焗促感。落左order後就混醬準備打邊爐, 每位醬油HK$15, 其中有兩款調味仲係餐廳秘製。我地點左【招牌家鄉鴨煲】HK$198每張檯都設有冚入式既穫, 店員先爆香蒜頭同埋香蔥, 再將整碟鴨連汁一次過落穫炒, 當時已經聞到香噴噴, 稍為再焗一陣就食得。鴨肉肉質軟糯而且非常入味, 個汁甜甜地杰杰地, 又有幾粒吸味既蘿蔔粒, 配上香蔥同埋莞茜一齊食, 確實係香氣樸鼻, 唔係周圍都可以食到呢個水準!食完鴨之後加湯就開始打邊爐lu....【脆鯇片】HK$68脆鯇片開雙飛, 近皮既位幾爽口【即炸響鈴】HK$48必食之一既一定係即炸響鈴! 即叫即炸, 每條響鈴卷左好幾個圈炸, 大大卷, 一咬之下非常脆口, 仲有淡淡既豆香味。【鵝腸】HK$68完全沒有肥油連帶, 很薄, 不過熟後唔算爽【蟹籽墨魚滑】HK$88雖然口感不太彈牙, 但味道鮮甜, 當中仲有少少墨魚幼粒增加口感。整體食物水準平均的好,

我地點左【招牌家鄉鴨煲】HK$198

招牌家鄉鴨煲

食完鴨之後加湯就開始打邊爐lu....

【脆鯇片】HK$68
脆鯇片開雙飛, 近皮既位幾爽口
脆鯇片

【即炸響鈴】HK$48

【鵝腸】HK$68
完全沒有肥油連帶, 很薄, 不過熟後唔算爽
鵝腸

【蟹籽墨魚滑】HK$88
蟹籽墨魚滑

整體食物水準平均的好, 特別係招牌家鄉鴨煲, 的確令我一試難忘! 服務更招呼周到, 係一間用心經營既餐廳, 怪不得吸引唔少街坊幫襯。
招牌家鄉鴨煲
脆鯇片
蟹籽墨魚滑
2018-05-06 116 浏览
今日難得去左將軍澳做野,順便探一探新居入伙既朋友仔。傾左一陣肚餓佢帶左我去屋企附近既一間餐廳打邊爐。本身諗係一間普通既打邊爐餐廳,點知原來佢深藏不露。。。😆點解咁講,因為佢每張枱中間都有一個大lon上面有個蓋,本來已為係一個爐上面再加個煲打邊爐,原來係本身已經有個鑊喺度。個鑊就係用打邊爐㗎啦😆我地叫左個辣雞煲,老闆娘仲好細心叫我地叫咩辣,食開辣既就試下中辣,於是我地就叫左個中辣。隨之老闆娘就拎住一碟調好味有醬料同一壺辣雞湯上台,先大火喺黑鐵鑊爆炒下d雞。炒個下d麻辣香味已經令到我不斷流口水🤤炒完加少少湯焗一陣就食得。雞件舊舊都有肉,而且嫩滑唔鞋。雞味濃,無乜冰鮮味,加上秘制既醬汁惹味香口。食完雞後加湯打邊爐🥘🥘我地都係叫左一d普通既邊爐料,但每碟既份量都幾多。不得不提係個肥牛,份量大得跨張,而且牛肉脂肪比例平均,食落牛味濃,滾耐左都唔會好鞋。食後問番老闆娘,原來哩個黑鐵鑊邊爐係佢地首創,出面無得食㗎。

本身諗係一間普通既打邊爐餐廳,點知原來佢深藏不露。。。😆

食完雞後加湯打邊爐🥘🥘

2018-05-05 979 浏览
M佬:生鐵鑊可以用嚟做咩?A姐:炒菜炒餸囉!M佬:啱一半啦!A姐:仲可以用嚟做咩呀?M佬:咪就係打邊爐!傳說中用生鐵鑊打邊爐嘅就係呢間位於將軍澳嘅彩興來來火鍋,一入到去就見到每枱都有一個生鐵鑊,真係無花假!黃金雞湯店員會先用蒜頭爆鑊,發出陣陣蒜香,好吸引。等生鐵鑊夠熱,再放鮮雞件,略略煎香就再加入花膠、蟲草花同鮮淮山,最後倒埋雞湯煲10分鐘。滾好之後唔係即刻用嚟打邊爐,先飲雞湯。味道清香,有淡淡嘅雞味,感覺滋補。花膠好大舊,非常鮮甜,正!飲完嗰湯,就可以正式打邊爐。日本黑豚五花腩五花腩肉質嫩滑,豬味濃郁,加埋少少油脂香,正。欣賞佢唔係切到好薄,口感豐富。即炸響鈴呢到嘅響鈴係餐廳新鮮炸起,所以嚟到仲係熱辣辣。我哋強烈建議大家趁熱食,放落嗰湯浸一陣,就食得。醬爆四色丸4款丸包括柚子墨魚丸、芥茉芝心鮮蝦丸、黑松露蘑菇牛丸同花膠粒北茹肉丸,粒粒都非常足料,特別鍾意柚子墨魚丸,無諗過清新嘅柚子醬同墨魚丸咁夾。鯇魚腩鯇魚新鮮,魚肉嫩滑,入口鮮甜,啖啖肉!(記住Like同Share畀朋友)By A姐M佬 玩樂日記
M佬:生鐵鑊可以用嚟做咩?
A姐:炒菜炒餸囉!
M佬:啱一半啦!
A姐:仲可以用嚟做咩呀?
M佬:咪就係打邊爐!

鯇魚腩
鯇魚新鮮,魚肉嫩滑,入口鮮甜,啖啖肉!
鯇魚腩

(記住Like同Share畀朋友)

By A姐M佬 玩樂日記
2018-05-04
鯇魚腩
山長水遠來這裡,為的就是招牌黃金雞湯.這個湯不單止是用來喝的,而是打邊爐用的.雞湯十分之濃,十分之甜,鮮雞有好重雞味,花膠滑嘟嘟,很滋補養顏呢! 熬出來的湯頭鮮甜可口,未落火鍋料打邊爐已經飲左兩碗,正!安格斯牛頸脊: 本來愛吃牛肉的我想叫大份的,不過店員話細份兩個人食就已經夠,果然份量真係好足,由於油份多,涮一涮就食得.牛肉入口即化,肉質細嫩,不用蘸上醬汁,絕對能夠充份享受其濃郁的牛味,一份份量有幾十塊,性價比非常高 !最推廌:手工四寶丸無論賣相,配搭色彩又繽紛啤梨丸, 牛油果蝦丸,原隻蝦丸, 紅米卷放進湯裏, 不停地翻滾著, 不單為湯增添一份色彩而是更濃烈的鮮味支竹,黑木耳,吸盡了湯底精華,滋味!烏冬: 日本烏冬爽口彈牙,麵條掛上湯底,無敵!自家制薏米柚子茶,比其他店加上柚子,味道更清帶甜, 生津解渴記得兒時父親大人最鐘意帶我去酒樓食冬瓜盅,每次看到它都會憶起他. 蟲草花香氣誘人,清甜透心涼,湯頭並沒加一點味精.隨湯送上豬肉片,菜1份不喜好吃牛的,薄薄的豬肉,不失為愛肉之人的另一好選擇整體來說:火鍋湯底和配料用料新鮮、份量足,價格合理,值得一試!

最推廌:手工四寶丸
無論賣相,配搭色彩又繽紛
啤梨丸, 牛油果蝦丸,原隻蝦丸, 紅米卷
支竹,黑木耳,吸盡了湯底精華,滋味!
烏冬: 日本烏冬爽口彈牙,麵條掛上湯底,無敵!
隨湯送上豬肉片,菜1份
不喜好吃牛的,薄薄的豬肉,不失為愛肉之人的另一好選擇

2018-04-29 762 浏览
將軍澳從來都唔係小妹地頭,但今晚探將軍澳朋友,於是「小妹將軍澳出沒注意」😂朋友問小妹試過生鐵鑊打邊爐未?唔妹話試,小妹連聽都未聽過呀🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️真係一個大鄉里🙈人一世物一世,梗係要試下啦係咪先😆入到餐廳已經見到每個枱中間都有一個生鐵鑊ready左係度!我地揀左黃金雞湯,全因餐牌寫左有花膠🙈😂以下過程,小妹覺得好似睇緊表演咁,好有趣😂原來湯料係成碟拎黎!(左邊係勁大塊花膠!!我地數過,有5塊咁多!!!勁足料😱)另外仲有蟲草花、淮山同雞🐥)之後「表演」開始啦!!老闆親身黎幫客人炒一炒d雞同配料🔥之後再加湯!! 小妹真係從來未試過咁樣打邊爐😱😱😱! 雞湯滾起,侍應先生示意我地一人飲一碗,試下個湯夠唔夠味!雞湯超甜,花膠仲好好甜,最後小妹飲左三碗!!!無錯!係3碗!之後先正式開始打邊爐😂小妹想講講全晚火鍋料之王!!! 小妹覺得一定係韮菜餃!勁大粒而且勁足料,韮菜味勁甜👍🏻隻餃係大過隻匙羹架!!!另外當然唔少得牛同豬啦!美國肥牛,又係勁大塊,小妹覺得牛味唔算重,不過勝在唔UN,而且無筋👍🏻豬就叫左個西班牙黑毛豬,因為薄切關係,所以妹快食晒,而且真係好淋👍🏻👍🏻打打下邊爐,𥄫到隔離有冬瓜盅,就
人一世物一世,梗係要試下啦係咪先😆

以下過程,小妹覺得好似睇緊表演咁,好有趣😂

之後「表演」開始啦!!老闆親身黎幫客人炒一炒d雞同配料🔥

之後再加湯!! 小妹真係從來未試過咁樣打邊爐😱😱😱!

雞湯滾起,侍應先生示意我地一人飲一碗,試下個湯夠唔夠味!

隻餃係大過隻匙羹架!!!

另外當然唔少得牛同豬啦!

打打下邊爐,𥄫到隔離有冬瓜盅,就問下係咪有啦🙈點知真係有!!!係一人set黎,正呀消下我地d熱氣🤣
由於係set,所以跟埋基本打邊爐配料👍🏻

冬瓜盅好足料呀!足足「不」到8碗!真係估佢唔到!

無錯!食飽就再多碗冬瓜盅消熱!😂 真係好矛盾呀🙈
2018-04-29 82 浏览
已經是第二次來了,非常想念這裏的湯,更帶更多朋友一起來,這次還是選了花膠雞湯。即場在鍋裏製湯先喝湯,再打邊爐,湯不用加鹽,非常夠味,濃郁又鮮甜,把湯都清光了。然後便可以加水打邊爐。說說這次點了覺得可以encore的配料,芝士獅子狗,這裏的芝士是夾在獅子狗中間,芝士味道偏濃,喜歡芝士的朋友不要錯過。煮完也不會漏出來,可以放心。黑毛豬,軟淋面不韌,豬味很濃,很得我們歡心。鯇魚片,幾鮮甜,沒有骨韭菜餃超級大隻,餡分量十足,味道也10分好,非常抵吃。另外我們點了一個夏日冬瓜盅套餐,除了冬瓜盅外還有些火鍋配料,冬瓜盅本身湯料也10分多,湯味道偏清甜,非常消暑。一個人吃也十分足夠。

即場在鍋裏製湯

然後便可以加水打邊爐。
說說這次點了覺得可以encore的配料,

煮完也不會漏出來,可以放心。
黑毛豬,軟淋面不韌,豬味很濃,很得我們歡心。

鯇魚片,幾鮮甜,沒有骨

韭菜餃超級大隻,餡分量十足,味道也10分好,非常抵吃。

一個人吃也十分足夠。
2018-04-24 123 浏览
將軍澳,一直覺得是美食的荒漠!雖然知道沒什麼好選擇,但總習慣看Openrice,然而每一次都是讓人失望的!不知道為什麼,這次按著按著,竟然出現了這一間火鍋店!印象中,從未出現過的!看到即炒的花膠雞湯底,好像有點新意!所以就選定了要去試一試!很少機會走到所謂的南澳(那有錢住在這裡...!)跟著Google map走著走著...終於來到這家火鍋店!這天晚上,店內的客人不多,當時只有四枱的客人!店內一位應該是新來的男侍應很有禮貌的招待我們!我們先下了一個花膠雞湯底!由於鍋是入枱式的生鐵鑊,鍋底較深,所以坐下來的時候,有點頂腳!不久,男侍應拿出材料,即席爲我們炒雞!感覺很有誠意的!但男侍應可能基於是新手,他那種雞手鴨腳的表現,與甚少入廚的我,不惶多讓!很可愛的!最後,在一位女侍應的指導下,男侍應為我們成功炒好了雞,加入雞湯後,焗多一會,湯底正式出爐!先喝了一口,雞湯味道不俗,不會太鹹,感覺也不多味精!再吃一口雞,坦白就,雞瘦得可憐!沒有肉可言!最欣賞的是花膠!是真正的膠,沒有以魚肚取代,厚肉!雞湯份量,大概4碗!喝得乾乾淨淨的!其後,著侍應替我們加湯,失望的是,這次他沒有再爲我們加上黃金雞湯,
將軍澳,一直覺得是美食的荒漠!
很少機會走到所謂的南澳
(那有錢住在這裡...!)
跟著Google map走著走著...終於來到這家火鍋店!
這天晚上,店內的客人不多,當時只有四枱的客人!
店內一位應該是新來的男侍應很有禮貌的招待我們!
我們先下了一個花膠雞湯底!
不久,男侍應拿出材料,即席爲我們炒雞!感覺很有誠意的!
雞湯份量,大概4碗!喝得乾乾淨淨的!
其後,著侍應替我們加湯,失望的是,這次他沒有再爲我們加上黃金雞湯,而只是普通的上湯!(各位想用黃金雞湯打邊爐的,要想想喝多少了!哈哈!)
至於配菜,點了極上肥牛、墨魚滑、娃娃菜、金菇!
肥牛外觀好,脂肪分配平均!刀工好(薄到...一個點!)然而沒什麼牛味、口感亦較「鞋」!
墨魚滑口感彈牙、墨魚味重,亦有一點墨魚粒!沒有加入過多豬肉或麵粉的感覺!
至於娃娃菜和金菇,明知可以在街市以10元的價錢買到!但還是點了!因為想吃!哈哈!值點一讚的是,清洗得很乾淨!
最後,還點了桔仔冰!冰涼清新!桔仔味濃!
最後最後,醬料以九宮格的形式奉上!惟索價15元!對於只會加辣椒的我來說,有點不值!
總括而言,在美食荒漠的將軍澳,這也是可以一試的新意!惟以價錢而言,一次也足夠了!
2018-04-16 171 浏览
上網睇食評個個都讚好,諗住冇死錯人,七點去到門口睇下有冇得食,初初問我有冇卜位,我話冇,等咗五分鐘想走果陣佢就叫我哋入座,睇下張點火煱配料張紙,見個價錢唔平,應該會幾好食......因為我同埋妻子同個仔嚟,個仔唔食辣,就叫咗個蕃茄湯底,等咗十分鐘,有一個個樣似老闆嘅男仕嚟開鑊,係咁依炒兩下配料就就加湯,我哋諗住試下叫少少嘢食先,一碟特色丸,油墨菜,牛頸脊例,炸魚皮,炸支竹同埋丁麵,先嚟炸魚皮,硬到牙都咬唔到,後尾見隔離台都係咁講退貨,我哋都同侍仔講大硬,佢話可能走咗氣,再換過一啲嚟,換咗試咗一塊,比之前果啲脆,但啲邊位都好硬,再退貨,嚟咗炸支竹就先放入去,啲丸嚟又放少少去煮下先,啲牛嚟埋就先試牛,啲牛一食得一啖,個心即刻講,唔係嘛188蚊得二十片左右,居然冇乜牛味,未試多一塊,一樣,果一刻有啲中伏嘅心情,再試下啲丸,係啲蝦丸最好味,但都係值七十分,其他果啲丸真係好普通,成碟得十二定十六粒,但收128蚊,發現中咗八成伏,再諗住食下啲支竹,再失望,有少少油益味,而且煮咗半個鐘有多,都仲好硬,最尾要食油墨菜同丁麵充饑!個仔細冇乜食到嘢,基本上兩個人食,埋單差少少要六百蚊,走果時同妻子講,呢兩年食得最伏係今次!

2018-04-14 108 浏览
將軍澳區近年多了很多餐廳食肆,我和兩位姊妹都很喜歡打邊爐。因此,來到這間火鍋店共聚這個Happy Friday 入座後,店員先給我們這個九宮格醬料調味,當中有香蔥、芫荽、豆瓣醬、辣椒、辣椒醬、生蒜、炸蒜、麻油等等配料,配料種類相當豐富。我們先揀了黃金雞湯湯底半隻($188),湯底配料相當足料,有半隻雞、蟲草花、花膠及淮山。店員先為我地加入蒜頭及薑片炒香半隻雞,然後加入了蟲草花、花膠、淮山及雞湯煲了一陣,店員說這店的湯是沒有加入味精,為求顧客能夠食得健康,隔了大約10分鐘後,雞的精華融入湯底,變成了金黃色,我們先飲了一口湯作為試味,如果唔夠鹹先加入鹽作為調味,可讓顧客自行調製合適自己的口味,感覺真的很健康呢!薏米桔子水($68)甜甜的,冰涼解渴。牛油果芥末牛柳粒($68),用了芥茉醬、牛油果🥑使味道酸酸甜甜,份外開胃。脆炸響玲($48),新鮮炸起,這店的響玲卷有很多層,每一條都很大卷,食落脆卜卜、香脆可口。貴妃蚌($165)一盤有六隻,很新鮮,每一隻都很大隻,食起嚟很鮮甜。美國桶蠔($148)一碟有五隻,每一隻成隻碗咁大,感覺很飽滿,味道唔錯。手工盤四寶($148),包括有啤梨丸、牛油果

黃金雞湯湯底半隻

薏米桔子水

薏米桔子水($68)甜甜的,冰涼解渴。
牛油果芥末牛柳肉

脆炸響玲

貴妃蚌

美國桶蠔

手工盤四寶

手工盤四寶($148),包括有啤梨丸、牛油果鮮蝦丸、竹笙鳳尾蝦和當紅米卷,這盤丸不論在賣相、用料方面都很特別,尤其是啤梨丸,粒粒的蟹籽包住墨魚膠,都幾創新。
鮮打蝦滑

鮮打蝦滑($88)由人手新鮮打製,食落去很彈牙。

整體而言,這間火鍋店食物質素算是不錯,而且價錢合理,每一樣都感覺很新鮮
2018-04-13
美國桶蠔
手工盤四寶
鮮打蝦滑
2018-04-07 88 浏览
難得朋友來探望,帶他到附近吃雞煲打邊爐。我很喜歡這裡的黃金雞鍋,2個人點半隻份量又剛剛好。 而且會即場炒起再放湯,不是乾身有辣咪那種,而是比較天然,無味精,非常健康。 滾起先喝湯再吃雞,雞肉也很嫩滑,花膠很大夠腍又沒有太快溶化,味道很不錯。 除了雞,我倆都是好魚之人點了碟鯇魚腩落鍋一陣子就可以撈起不是太多骨,啖啖肉,很鮮味手打4寶丸,一次滿足4個願望我最喜歡墨丸、牛丸彈牙又味濃第1次打邊爐吃皮蛋朋友說清熱,口感也不錯最後我們把烏冬生菜倒中鍋中吸收湯汁精華烏冬變得極美味,加上爽脆生菜,無得頂簡單美味聚餐,朋友說下次可以再來。
難得朋友來探望,帶他到附近吃雞煲打邊爐。

除了雞,我倆都是好魚之人
點了碟鯇魚腩
落鍋一陣子就可以撈起
不是太多骨,啖啖肉,很鮮味

手打4寶丸,一次滿足4個願望
我最喜歡墨丸、牛丸
彈牙又味濃

第1次打邊爐吃皮蛋
朋友說清熱,口感也不錯

最後我們把烏冬生菜倒中鍋中
吸收湯汁精華
烏冬變得極美味,加上爽脆生菜,無得頂

簡單美味聚餐,朋友說下次可以再來。
香港人一年四季都要吃火鍋才開心,就像這一天,我去將軍澳探朋友,他就帶我去了帝景灣的「彩興」打邊爐。本以為吃火鍋沒甚麼特別,但這裡的雞鍋卻是在客人面前即席炒的,而且還是好大的一鍋,單是喝雞湯已經非常滿足! 醬料就像九宮格般放著,整齊又美觀,店員向我們介紹說,麻辣醬和XO醬都是餐廳自家製的,大家記得要試試。 黃金雞湯 (半隻,$188) 我們叫了黃金雞湯做湯底,店員會先將雞件與薑片、蒜頭炒香,然後再加入花膠、蟲草花、新鮮淮山,最後倒入雞湯去煲。 吃時先飲湯,再吃餸。雞湯很香,但我稍嫌不夠鹹,貼心的店員即為我送上一樽鹽,讓我這條「鹹蟲」自行調味。淮山和花膠都很快煮腍了,入味,不錯。 即炸響鈴 ($48) 喝飽雞湯,就可以加湯打邊爐了。來這裡必點響鈴,是餐廳自己鮮炸的,趁熱放入湯內還會「咋」一聲。響鈴好香 (其實我都是嗅到鄰桌的響鈴香味才懂得點的),放湯浸一會,又脆又腍的境界,真是太美味。 西洋菜 ($38) 朋友喜歡吃西洋菜,本來有點擔心會多渣,殊不知還是挺嫰的,好吃。 美國肥牛 ($98) 這碟肥牛對我來說太肥了一點,只淺嘗了幾塊,肉味尚算不俗。 鮑魚仔 ($88/

黃金雞湯 (半隻,$188)

即炸響鈴 ($48)

西洋菜 ($38)

美國肥牛 ($98)

這碟肥牛對我來說太肥了一點,只淺嘗了幾塊,肉味尚算不俗。

鮑魚仔 ($88/四隻)

蟶子皇 ($58)

海鮮價錢不貴,尤其是鮑魚仔,$88有四隻,爽口彈牙,嗜海鮮者不要錯過;蟶子皇比鮑魚仔更鮮味,也是不錯的選擇。
2018-04-03
2018-04-01 80 浏览
去完朋友屋企,他帶我去樓下打邊爐,店舖細細,食完之後我發現,如果朋友不帶我來,我就會錯失這一家小舖的滋味。我們叫咗個黃金雞鍋 (半隻) 又是食完雞鍋再打邊爐但這間餐廳的爐比較大,即場在你面前放蒜炒雞,落蟲草花、淮山、最後花膠、再放雞湯,煮滾就可以食了 。一路炒已經聞到香香的味道雞好嫩口,夠滑花膠大片而且夠腍雞湯比較原汁,有香氣但味道軟淡,待應有 奉上一樽鹽,但我冇落,我比較欣賞原汁原味。食完半隻雞,我們另外點了一些配菜極上肥牛脂肪比例剛好,一轉色就可以食,嫩嫩嫩!生菜頗大盤,好乾淨、大片翠綠爽口,好fresh。 食過雞又食牛,中間夾雜食幾顆菜,換換口感。 四寶丸都是手打的有牛丸、蝦丸、墨丸、貢丸粒粒都大粒,彈牙,鮮味豬紅好爽口,加上湯汁一起吃,好正! 淮山放在湯中煮了好一段時間,變得更軟更入味,一級好吃! 2個人食,沒有點太多,但每樣食物都好新鮮。 黃金雞鍋非常滋味,下次等多人聚會可以再來 。

我們叫咗個黃金雞鍋 (半隻)
又是食完雞鍋再打邊爐

一路炒已經聞到香香的味道
雞好嫩口,夠滑
花膠大片而且夠腍

食完半隻雞,我們另外點了一些配菜

極上肥牛
脂肪比例剛好,一轉色就可以食,嫩嫩嫩!

四寶丸都是手打的
有牛丸、蝦丸、墨丸、貢丸
粒粒都大粒,彈牙,鮮味
豬紅好爽口,加上湯汁一起吃,好正!
淮山放在湯中煮了好一段時間,變得更軟更入味,一級好吃!

2018-03-31 89 浏览
假期想找家人沒那麼多的餐廳就試試看了,結果來了彩興, 畢竟比較偏不是在大商場裡面..結果了 真的是還好...價錢同品質沒有成正比..食材沒有特別.. 只是開場會有店員開個爐先炒一炒像是Gimmick, 我們點了黑椒豬肚 ,沒有難食只是有點淡 .食材沒什麼特別..一般水平.. 我特別想講的是牛頸脊... 睇圖你會以為是肥牛碎,但我點的只有牛頸脊... 真的比肥牛還差,又碎又細又無牛味但價錢是牛頸脊的價錢🙄我們還點了脆脘片,但來了普通魚片,沒所謂店員拿走了,但因為怕廚房再拿一份錯的結果就取消了事🙄🙄 最後我們放棄了(人越多服務態度越差)就走了.. 這次應該係第一次同我最後一次到這餐廳了.. 完

這次應該係第一次同我最後一次到這餐廳了.. 完
2018-03-30
2018-03-27 88 浏览
在將軍澳站各商場星期日吃晚飯,好大機會要排隊同限時,香港生活迫人☹️呢間打邊爐從地鐵站行10分鐘就到,因為開業無幾耐所以還可以walk-in 唔使排隊環境都ok, 不會太迫。自助混醬,多蒜唔該。老婆怕辣,所以點了花膠蟲草花鷄湯煲。鱔片,不錯,好味!醉牛肉,呢個最驚喜!放入煱煮熟後,酒香仍在。正!本來叫特價的火箭菜,老闆娘話唔啱季節無得賣,咁又放在餐牌上!?最後油麥菜,都👌總體不錯,如果做到街坊價就更好了。

環境都ok, 不會太迫。

自助混醬,多蒜唔該。

老婆怕辣,所以點了花膠蟲草花鷄湯煲。

鱔片,不錯,好味!

醉牛肉,呢個最驚喜!

放入煱煮熟後,酒香仍在。正!

總體不錯,如果做到街坊價就更好了。
2018-03-25