2017-11-30 310 浏览
當日打算去打邊爐,第一次來,結果日式放題食物質素好過打邊爐配料,湯底淡而無味,點選配料永遠都唔足夠。一般來說,198一位這個價錢,加一再加上我們選擇4鍋湯底,需加68蚊。價錢一般,但這個價格,旺角有更好的可選擇。這次飯局也會有點失望。因為一心打算來食火煱,見到派傳單員積極,加上傳單吸引。

價錢一般,但這個價格,旺角有更好的可選擇。

這次飯局也會有點失望。
因為一心打算來食火煱,見到派傳單員積極,加上傳單吸引。
2017-11-20 111 浏览
御.八幡屋,聽說是八幡屋日本料理的高級版!!環境比樓上9樓八幡屋日本料理闊落好多,食物都同出面有點分別~各有特色吧!9樓有的食物種類御八幡大部分都有,另外仲多左很多特別食物~此乃韓式拉CCCCCCC芝士雞!Wow so crazy!熱辣辣鐵板上,芝士多到滿瀉,炸雞香脆加埋芝士,啖啖芝士,正!刺身新鮮,,生蠔好大隻,好鮮甜,食十隻都唔夠!磯燒海鮮,係今次嚟御.八幡屋嘅重點!鮑魚、大虎、帶子、蟹蓋、蟶子,都係任食GA!!!!甜品種類亦好多,特別推介:揚枝金露,濃郁芒果味,好足料,果肉豐富,
御.八幡屋,聽說是八幡屋日本料理的高級版!!

9樓有的食物種類御八幡大部分都有,另外仲多左很多特別食物~

刺身新鮮,,生蠔好大隻,好鮮甜,食十隻都唔夠!

磯燒海鮮,係今次嚟御.八幡屋嘅重點!
鮑魚、大虎、帶子、蟹蓋、蟶子,都係任食GA!!!!

2017-06-10
《八幡屋日本料理》…… 熟悉旺角美食的吃貨,相信一定不會陌生,這店位於旺角兆萬中心,對於經常尋求性格比高的小資女 BeautySearch 來說,更是這兒的常客。 不過,由於早前發現自己的身型一天一天在增長,BeautySearch 唯有忍一忍口,已有一段時間沒有前來用餐了。 早前與友人在旺角行街,途經兆萬中心時,商場前熱烈派發傳單的人群,忽然說 3樓新開的八幡屋空間大、美食多,令 BeautySearch 不禁停下來看個究竟! 原來,《八幡屋日本料理》在商場的 3樓增設了分店,名為《御.八幡屋日本料理》…… 這裡的空間的確比 9樓的店子更大更闊寬,而且卡位雅座數量大增,在這裡進餐就更為舒適。新店位處 3樓,剩搭扶手電梯直達,不用再轉搭升降機,非常方便。 食物方面,原來沒有到來一段日子,安排上也有新的變化,除了增多了一些新的食物選擇外,附加食物除了『升級料理』,還多了『磯燒放題』,而且附加收費非常超值,分別是每位 HK$60 及 HK$30,BeautySearch 見這麼久沒有前來,便決定豪一次,選擇同時附加兩款食物。 點選『磯燒放題』時要注意,店子已安排了一客食材給顧客,因此,可

點選『磯燒放題』時要注意,店子已安排了一客食材給顧客,因此,可先看看是否足夠,因為當中已包括了:飽魚、半殼帶子、大赤蝦及北海道燒蟹蓋等,相當豐富,續後當然可繼續加單,但要留意,部分食材是需要另外收費的。

職員把食材放上爐後,會提示我們每款食材所需時間,確保食客可掌握最佳燒製時間。輕輕鬆鬆,一邊進食其他美食,一邊燒製,十數分鐘後便可享用。

『磯燒放題』中,我最喜歡當中的北海道燒蟹蓋,蟹蓋注滿蟹肉、蟹籽及調味拌材,材料豐富,十分香口味美。

除了『磯燒放題』,當然少不了刺身放題刺身膽拖依舊是我最愛的劍魚腩刺身,由於不是每間放題也有劍魚腩刺身提供,所以,在八幡屋,爽口鮮味的劍魚腩刺身成為我必點的刺身,當然,不能不搭配肥美爽滑兼厚身的「三文魚刺身」、鮮甜爽口的「鮑魚片」、鮮甜彈牙的「八爪魚刺身」,以及嫩口鮮味的「帶子刺身」等。

當然不可錯過『升級料理』中的美食,當中 BeautySearch 最愛的「味醂魚乾」伴以香濃醬汁而上,魚乾本身味道已相當香濃,十分有嚼勁,蘸上沙津醬汁,又是另一番風味。

「澳洲和牛壽司」就更令人驚喜,和牛肉味香濃肉質鮮嫩,薄切處理,輕燒後約 6成熟,外表嫣紅,是 BeautySearch 喜愛的成數,肉香四溢,入口時更能體會當中鮮甜的肉汁,口感爽嫩,滋味無比。

蝦子餅最愛這裡鮮嫩兼彈牙的「鹽燒虎蝦」,雖然,這夜沒有他的份兒,但 BeautySearch 也習慣了第一時間點選一打而上,幸好友人同樣喜歡吃蝦,加上廚師調味適宜,虎蝦燒得恰到好處,,鮮味中嚐到海鹽的淡淡咸味,試問又怎可不吃?唯一美中不足的,是這夜沒有蝦子餅替我拆蝦殼喔!

這裡還有數款新推湯品選擇, BeautySearch 揀選了「人蔘雞湯」 ,熱烘烘而上,正好適合這秋涼天氣享用,加上用料足,每一口都透出淡淡的人蔘氣息,回甘,叫人細味當中滋味。

甜品方面, BeautySearch 最愛這兒的泡芙,外表軟綿綿內裏甜絲絲,相當味美。往日下單時,沒有選擇機會,朱古力和忌廉泡芙,BeautySearch 偏好忌廉泡芙,往昔只能碰碰運氣,如今,我可以主攻最愛的忌廉泡芙,實在太幸福了!

2017-10-23 142 浏览
老婆知我鍾意食海鮮,登特訂左台黎食日式磯燒海鮮放題,我地都算早去到,估唔到平日晚上都幾多人,好才重新裝修過,座位都寬敞舒適。入到去見到飲品以自助形式,有多款汽水,仲有啤酒、清酒提供,另外仲有雪條自助雪櫃。老婆話食好D,所以加錢升級,包括特定的野食,好似和牛壽司、黑松露海膽蒸蛋等等,呢度的食物種類多選擇,整齊分類好等客人容易落單,至於磯燒北海道燒蟹蓋、鮑魚亦可以另外俾錢單點~磯燒方面客人可以自己燒,餐廳有提供鹽、清酒自行調味,有唔明亦可以問店員。首先會按照客人數目送上免費的磯燒海鮮拼盤,有北海道燒蟹蓋、鮑魚、扇貝、大赤蝦,如果升級左的客人可以食完再點,普通放題的亦可以逐款加錢點。北海道燒蟹蓋非常鮮甜,濃濃的蟹味啖啖肉,鮑魚、扇貝、大赤蝦新鮮又大大隻。其他磯燒海鮮我覺得生蠔、青口、蟶子都非常唔錯,食材新鮮 ,仲有蔬果類可以選擇,老婆超愛燒菠。第一次食海膽就是呢個黑松露海膽蒸蛋,熱熱,海膽份量都大塊,味道鮮甜,下次可以挑戰海膽刺身,蒸蛋有淡淡的黑松露味,令我有驚喜。放題任食亦有好多野食,好似刺身有多款選擇,如三文魚、虎蝦、希靈魚、象拔蚌、赤貝等。壽司款式多,一口大小可以食多幾件。燒物即刻燒,

壽司款式多,一口大小可以食多幾件。

燒物即刻燒,必食牛舌、日本甜薯,特別羊架燒得好好,仲有芝士焗生蠔等。

炸物方面連炸芋丸、炸榴槤都有,仲有炸雞軟骨、雞翼等、烏冬、關東煮等等。

仲可以點精選甜品,包括泡芙、布朗尼、楊枝甘露、櫻花奶凍等,我自己就比較少食甜食,兩個人食到超級飽,如果同一大班朋友黎仲開心,可以點更多唔同的食物。

2017-09-19
2017-10-22 64 浏览
之前食過<八幡屋>的火鍋覺得非常五錯, 一直好想試下它們另一間以磯燒放題的主題店, 最近知道呢度重新裝潢,決定帶老公仔去食~ 店內空間都幾大, 坐位之間唔會太過擠迫,仲有沙發卡位, 我地去到七點左右,雖然係平日夜晚,但已經八成座位坐滿~ 呢度是以放題形式任食,難得兩個人拍拖食飯, 我地選擇加錢升級體驗,可以任點特定的美食~ 點餐紙用左顏色&字母分類, 例如磯燒海鮮類、壽司類、刺身類、米炸物、燒物等多達數十款不同種類的美食~ 磯燒方面客人可以自己燒,提供鹽、清酒, 可以因應自己的喜好去調味~ 店員會先送上一個“磯燒海鮮拼盤”, 係按照客人人數計算免費送的, 非常豐富,有北海道燒蟹蓋、鮑魚、大赤蝦、扇貝, 因為我地升級體驗,所以可以食完再點, 當中最愛“北海道燒蟹蓋”蟹膏非常鮮甜~ 鮑魚都算大隻,口感煙韌~ 扇貝新鮮肥美~ 其他任食海鮮有生蠔、青口、蟶子、海蝦等, 食材新鮮 ,選舉都五少,仲有燒蔬果類如椒、菇、菠蘿等~ 另外升級體驗必試“黑松露海膽蒸蛋”, 熱哄哄的,上面有大大塊海膽, 食落淡淡的黑松露味,個底仲有蟹柳~ “八幡一品海鮮湯”望落好清,的飲落鮮甜,
之前食過<八幡屋>火鍋覺得非常五錯,

一直好想試下它們另一間以磯燒放題的主題店,
最近知道呢度重新裝潢,決定帶老公仔去食~

店內空間都幾大,
坐位之間唔會太過擠迫,仲有沙發卡位,
我地去到七點左右,雖然係平日夜晚,
但已經八成座位坐滿~

呢度是以放題形式任食,難得兩個人拍拖食飯,
我地選擇加錢升級體驗,可以任點特定的美食~
點餐紙用左顏色&字母分類,
例如磯燒海鮮類、壽司類、刺身類、米炸物、燒物等
多達數十款不同種類的美食~

磯燒方面客人可以自己燒,提供鹽、清酒,
可以因應自己的喜好去調味~

店員會先送上一個磯燒海鮮拼盤
係按照客人人數計算免費送的,
非常豐富,有北海道燒蟹蓋、鮑魚、大赤蝦、扇貝,
因為我地升級體驗,所以可以食完再點,

當中最愛北海道燒蟹蓋蟹膏非常鮮甜~
鮑魚都算大隻,口感煙韌~
扇貝新鮮肥美~

其他任食海鮮有生蠔、青口、蟶子、海蝦等,
食材新鮮 ,選舉都五少,
仲有燒蔬果類如椒、菇、菠蘿等~

另外升級體驗必試黑松露海膽蒸蛋
熱哄哄的,上面有大大塊海膽,
食落淡淡的黑松露味,個底仲有蟹柳~

八幡一品海鮮湯望落好清,的飲落鮮甜,
入面仲有海鮮材料~

生蠔刺身大大隻肥美十足~

放題任食亦有好多野食,例如刺身方面都有十多款選擇,
如三文魚、象拔蚌、有頭甜蝦、虎蝦、赤貝等,
我鍾意切得薄薄地可以食多幾款~

壽司亦係我最愛的食物,款式多醋味剛剛好,
而且一口大小岩岩好~

燒物即點即燒,味道香濃,
最推介鹽燒雞翼燒牛舌~

仲有邪惡的炸物,特別係炸芋丸炸榴槤
食完仲想食~

甜品方面除左有自助任食的雪條之外,
仲可以點不同味的泡芙、布朗尼、楊枝甘露、櫻花奶凍等精選甜品~
啤酒汽水、連清酒都係任飲的~
食完真的大滿足!!!

2017-09-19
  • 炸榴槤
  • 黑松露海膽蒸蛋
  • 北海道燒蟹蓋
  • 八幡一品海鮮湯
上星期放工得我同媽媽晚飯,於是帶左媽媽去食日本放題,今次黎到呢間餐廳是比較新開的,是我經常去食的一間分店,食物應該也不錯的,於是就去試試~這裡位於旺角兆萬中心3樓商場樓層,坐位之間好寬敞,價錢收費就係按日子及時段計算! 這裡以放題形式為主,跟大部份的放題一樣,枱上備有厚厚的點單紙,款式特別多,分別有刺身、壽司、手卷、沙津前菜、燒物、炸物、小食、其他日本鍋物、炒飯、飲品及甜品等!另加HK$60/人就可以升級體驗其他升級食物,有澳洲和牛壽司同黑松露海膽蒸蛋都好吸引耶!另外再加HK$30/人仲可以食到呢度先有的磯燒放題,有唔同海鮮可以揀,當中包左一盤拼盤,而其後再點叫就要按類別加錢!飲品選擇算多,都是以罐裝飲品為主,可以自行到雪櫃拿取~我地Join左磯燒放題附送一盤海鮮拼盤,包括平殼扇貝、大赤蝦、鮑魚、北海道燒蟹蓋及青口~唔想自己動手都有職員幫手燒俾你食~當中最喜歡這個北海道燒蟹蓋,拆哂蟹肉啖啖肉,蟹味濃郁,燒到好香好惹味~這條大赤蝦大過手掌,燒到濃濃地好香口,肉質好彈牙爽口~清酒煮蜆數量不少,湯底不錯,而蜆的Size比想像中大,好鮮甜的!刺身:分別點了有三文魚、劍魚腩、北海道帶子、北寄貝等

這裡以放題形式為主,跟大部份的放題一樣,枱上備有厚厚的點單紙,款式特別多,分別有刺身壽司、手卷、沙津前菜、燒物、炸物、小食、其他日本鍋物、炒飯、飲品及甜品等!

飲品選擇算多,都是以罐裝飲品為主,可以自行到雪櫃拿取~

唔想自己動手都有職員幫手燒俾你食~

這條大赤蝦大過手掌,燒到濃濃地好香口,肉質好彈牙爽口~

刺身:分別點了有三文魚、劍魚腩、北海道帶子、北寄貝等,下面都有冰塊為刺身保持溫度,令刺身保持新鮮~

三文魚刺身很新鮮厚身,啖啖肉的,沒有任何雪味,三文魚味濃郁~
油甘魚(升級體驗)肉質特別鮮嫩,而其他的都好新鮮,而且是厚切,十分滋味~

軟殼蟹手卷:即叫即包,外面的紫菜而香脆,而軟殼蟹包住都是香脆的,上面還有滿滿的蟹籽,口感好豐富~

天婦羅:是即叫即炸,熱騰騰的上碟,亦都炸得剛剛好,金黃色的,而且炸粉不會太多,好脆身,沾上天婦羅汁好好味,我最喜歡就是南瓜及蝦天婦羅,南瓜帶有甜味,而蝦肉好彈牙,好有口感!

黑松露海膽蒸蛋(升級體驗):蒸蛋好滑身,入面有冬菇、蟹柳、魚片等配料,好有口感~上面加了了海膽煮成,所以味道比較鮮味,但就沒有原粒的海膽的!

澳洲和牛壽司(升級體驗):半生熟的澳洲和牛,上面有點洋蔥碎可以辟到其濃烈的腥味,澳洲和牛切得比較薄身,好易咬開,牛味尚算可接受!

火炙三文魚腩壽司(左):輕輕燒過表面的火炙三文魚腩壽司好惹味,三文魚味香濃!
黑松露帶子壽司(右):好特別,上面有少量黑松露醬,帶子好爽口嫩滑,而吞拿魚也很鮮嫩,微微的黑松露香跟兩者味道不同的都很夾,味道不會太膩!

胡麻冷豆腐:質感滑滑的凍豆腐加上微酸香口的芝麻汁,好醒胃~

味付螺肉:螺肉好彈牙,微辣好惹味!

蒜片牛柳粒:牛柳粒好淋身好惹味,一口一粒,好有牛味,醬汁也很惹味!

南蠻雞翼:是即叫即炸的,上碟時好熱騰騰,好香口惹味,而且表面炸到好脆口,正!

甜品有任食雪糕杯,可以自行領取~

也有不少甜品選擇,當中的櫻花牛奶布甸特別喜歡,布甸好滑身!
题外话/补充资料: 後記: 整體的食物質素不錯,磯燒放題真係好正,海鮮都比想像中新鮮~ 比較平時食日本放題多少新意,岩哂一大班唔同口味既朋友約埋黎食!
2017-09-11
2017-10-18 49 浏览
八幡屋開了新分店囉!, 新店御。八幡屋開在兆萬3樓位置顯眼, 今個月聚餐當然要試新野啦XD 多了個「御」的八幡屋, 基本放題可以升級再升級, 進化為海鮮磯燒放題, 好吸引! 店內有一半都是卡位座, 另一半是靈活度高的併桌, 多人聚會也可以坐到一起。 店面空間空間更闊, 桌上有足夠地方放置食物和磯燒爐具, 坐得舒適又安全。 飲品跟雪糕都是自助形式, 款式太多有點花多眼亂。 升級放題可以享用不少高級食物~ 油甘魚刺身肉質彈牙, 新鮮無腥味~ 生蠔加上特調醬汁, 微微酸辣的泰式風味令蠔鮮更突出。 手卷裡堆滿脹卜卜的三文魚子! 平常單點一客也要數十元, 在這裡可以任吃超划算~ 店員送上放得美美的磯燒海鮮拼盤, 蟶子、生蠔、海蝦、青口、清酒煮蜆和蔬菜都可以無限任點, 扇貝、大赤蝦、鮑魚和北海道釀蟹蓋則隨拼盤附送一份, 想再吃需要加錢再點, 任點的海鮮加蔬菜基本上也足夠啦! 桌上已置有爐具, 即開即燒, 食材夠新鮮, 簡單用鹽和清酒調味已經足夠。 大赤蝦肉質結實彈牙, 味道鮮甜啖啖肉。 清酒煮蜆可以直接放在爐上慢慢烤, 待蜆肉將酒汁吸收, 烤得半乾身帶酒香時最美味! 烤北海道釀蟹蓋時可以將
八幡屋開了新分店囉!,
新店御。八幡屋開在兆萬3樓位置顯眼,
今個月聚餐當然要試新野啦XD

多了個「御」的八幡屋,
基本放題可以升級再升級,
進化為海鮮磯燒放題
好吸引!

店內有一半都是卡位座,
另一半是靈活度高的併桌,
多人聚會也可以坐到一起。
店面空間空間更闊,
桌上有足夠地方放置食物和磯燒爐具,
坐得舒適又安全。

飲品跟雪糕都是自助形式,
款式太多有點花多眼亂。

升級放題可以享用不少高級食物~
油甘魚刺身肉質彈牙,
新鮮無腥味~
生蠔加上特調醬汁,
微微酸辣的泰式風味令蠔鮮更突出。

手卷裡堆滿脹卜卜的三文魚子!
平常單點一客也要數十元,
在這裡可以任吃超划算~

店員送上放得美美的磯燒海鮮拼盤,
蟶子、生蠔、海蝦、青口、清酒煮蜆和蔬菜都可以無限任點,
扇貝、大赤蝦、鮑魚和北海道釀蟹蓋則隨拼盤附送一份,
想再吃需要加錢再點,
任點的海鮮加蔬菜基本上也足夠啦!

桌上已置有爐具,
即開即燒,
食材夠新鮮,
簡單用鹽和清酒調味已經足夠。

大赤蝦肉質結實彈牙,
味道鮮甜啖啖肉。

清酒煮蜆可以直接放在爐上慢慢烤,
待蜆肉將酒汁吸收,
烤得半乾身帶酒香時最美味!

烤北海道釀蟹蓋時可以將餡料拌一拌,
令受熱更均勻~
餡料混合了蟹肉、蟹膏、蟹籽、蛋,
烤熟了散發出陣陣蟹香,
一口吃盡蟹的精華,
蟹香加上豐富的口感層次,大滿足!

御八幡沙律有溫泉蛋、各種刺身、爽脆生菜,
再加美味芝麻醬,
清新、豐富、有驚喜!

放題又怎可缺少刺身
即使不升級也有海量刺身可供選擇。
最愛肥美的劍魚腩、甜美的鮑魚片,
還有口感軟滑的帶子和爽脆的馬刀貝!

火炙三文魚腩壽司微溫帶焦,
鮨香十足!

來個自製炸物拼盤XD
南瓜、歡蕃薯仔、蟹柳、秋刀魚天婦羅火候剛好,
外層脆漿極薄不怕會吃到滿口炸粉,讚!
炸芝士年糕口感軟糯,
裡面芝香十足,必點!

新品 榴槤炸彈 外層香脆,
咬開會發現裡面全是軟心榴槤餡,
香甜榴槤味好像吃真榴槤一樣,
榴槤迷一定要試!!

雖然吃得好飽,但甜品還是不能錯過!
小泡芙香甜又冰冰涼涼,
令人忍不住一口接一口。
櫻花奶凍質地細滑,
牛奶香超濃郁。
楊枝甘露酸酸甜甜,
正好解滯。

與朋友邊聊邊燒感覺比單吃放題更有樂趣,
下次會再來!
  • 磯燒海鮮
  • 御八幡沙律
  • 榴槤炸彈
2017-10-17 39 浏览
在旺角咁繁盛嘅地區,芸芸眾多嘅食肆,我經常都鍾意食放題,昨日去到呢一間日本料理,不得不提在油麻地地鐵站附近兆萬中心3樓「御八幡屋」日本料理。食物非常出色,二人嘅放題都係收$396,另有加一服務收費。數十款嘅選擇提供。首先送上嚟就是一個磯燒海鮮拼盤 ,大大隻嘅赤蝦,只要灑上少少鹽來燒,幾分鐘後你就會嘗到佢嘅鮮甜多汁,啖啖肉嘅赤蝦。仲有大大隻新鮮蠔,聖子,扇貝,青口灑上一些清酒來燒,提起海鮮嘅味道非凡,個磯燒海鮮咁出色,於是我哋加配石磯燒連同升級料理。每一位磯燒放題只加$30就可以不停享用大飽口福。連同一個星級料理,每位加$60,佢嘅升級料理絕對超值,一個八幡一品海鮮湯,係用魚翅製作,份量唔少㗎,用大量嘅海鮮淆製,湯味濃郁,魚翅都唔係幼細,一大湯羹盛着不少的魚翅,我哋食得好開心。仲有個黑松露海膽蒸蛋,端上嚟嘅蒸蛋熱騰騰,滑捋捋,蛋味濃郁,加上用名貴嘅黑松露加海膽,真係冇得輸。另外嘅燒物如鹽燒大虎蝦,真係大大隻又爽甜,加上鹽燒,大大提鮮蝦的味道。仲有一個黃金焗蠔都好正,佢焗嘅時間配合得啱啱好,蠔鮮味無窮,肥嘟嘟,我哋都食咗好幾轉。佢哋嘅火焰特色壽司,唔係處處食到,珍珠米上放嘅海鮮,用秘製嘅材

每一位磯燒放題只加$30就可以不停享用大飽口福。

佢哋嘅火焰特色壽司,唔係處處食到,珍珠米上放嘅海鮮,用秘製嘅材料同手作,封住整個壽司鮮味不會流出,當你食嘅時候才會在你口腔裏出現,我哋都試過多種嘅味道,各具特色不可錯過。

天婦羅都做得好出色,送上枱嘅時候直情係在鍋裏剛剛撈起在你面前一樣。

佢嘅芝士炸年糕頂瓜瓜,外面炸得鬆化,又夠煙靭,咬開後內裏軟綿綿,香濃嘅芝士源源流進你的口裏,喜歡吃芝士真係唔好錯過。

最後梗係食甜品啦,多款嘅甜品任你選擇,佢啲泡芙做得很精緻,一口一粒,細細粒好考功夫㗎,外面鬆化,裏面填滿流心忌廉,口感很完美,仲有多款流心嘅味道,士多啤梨啦,朱古力啦,都有本身獨特嘅味道香氣。
仲有櫻花奶凍同楊枝甘露,製作得香氣怡人清甜,潤喉,色香味俱全,你哋都不容錯過。

仲有就係每個員工的招待,非常滿意,會詢問客人食物到齊與否非常貼心,值得讚許。
2017-09-26 75 浏览
很耐冇去到旺角兆萬大廈食放題,今天經過八幡屋旗下分店試下,這裡除了日式放題外另加錢50元可食磯燒,因喉嚨痛關係我並冇選擇磯燒,故未能介紹。可能食頭輪放題,人客很少,需則侍應亦不多,但仍保持禮貌。安排坐位後,首先我便細閱刺身有咩品種,估不到竟有本人喜歡的馬刀貝,還有若你喜愛食刺身蝦,呢到一定不會另你失望,有赤蝦,甜蝦及虎蝦配以泰式醬,最特別初嘗迷李赤貝仔。皆因人客少,刺身很快便到,所叫的刺身超新鮮,赤蝦及虎蝦百食不厭,迷李赤貝口感也很好,刺身值💯分。至於壽司所用料皆新鮮只是飯團就稍大,固並不可試太多款皆因好快飽。隨後便是叫炸物及厨房食品,所叫食物既出得慢及並不出眾。這正是本人所講中規中矩意思,若單食刺身便是👍👍👍。若要食厨房食物就會大失所望。輪價錢喜愛食刺身者這裡也是超值。還有若電話訂坐可每人免費選擇迷李海膽一份。

2017-09-22
2017-09-24 50 浏览
御·八幡屋這天,與親戚在旺角逛街,到晚上大約7點,我們便到兆萬中心的御.八幡屋吃放題,一出升降機,發現餐廳門外有很多人在排隊,幸好我一早已預訂了枱,不用等太久先可以進去了。一坐下,我們便開始叫食物了,發現食物的種類非常多,我們一開始便叫了磯燒海鮮、刺身、壽司、串燒等等。磯燒海鮮有鮑魚、大赤蝦、扇貝、北海道燒蟹蓋等,所有海鮮都是按人頭計算,可以任點任燒的包括有海蝦、生蠔、青口及蟶子。客人可以自行調味,餐廳配備海鹽及清酒,鹽燒海鮮實在吸引!大赤蝦是最吸引的,非常新鮮,鮮味十足,而且啖啖肉,我和朋友都推介。壽司的味道不錯,就像這個火炙三文魚壽司,魚油味很香,而且刺身很厚!泰式生菜包想不到在日式放題餐廳,都有泰國食物,竟然次我最喜愛的泰式生菜包,豬肉餡了調味足夠,不過略嫌不夠熱,但份量不少,以爽脆的新鮮生菜包着鬆化的豬肉餡,口感豐富,確是不錯。汁燒羊架肉質嫩滑多汁,超惹味!海蝦天掃羅天婦羅都炸得很香脆,不過略嫌海蝦較細小,天婦羅的炸漿較厚,改善一下便好了。海膽刺身味道都頗鮮甜,但這不是任叫的。最後便到甜品時間!我們叫了焦糖燒菠蘿及布甸,焦糖燒菠蘿非常鮮甜,而且焦糖是脆脆的,一咬下去,一脆一嫩,
御·八幡屋

一坐下,我們便開始叫食物了,發現食物的種類非常多,我們一開始便叫了磯燒海鮮、刺身壽司、串燒等等。

客人可以自行調味,餐廳配備海鹽及清酒,鹽燒海鮮實在吸引!

泰式生菜包

汁燒羊架
肉質嫩滑多汁,超惹味!

海蝦天掃羅

海膽刺身味道都頗鮮甜,但這不是任叫的。
最後便到甜品時間!

我們叫了焦糖燒菠蘿及布甸,焦糖燒菠蘿非常鮮甜,而且焦糖是脆脆的,一咬下去,一脆一嫩,而且菠蘿非常多汁,令人吃不停。
總括來說,這間日式放題餐廳的食物種類非常多,食物質素也不錯,而且沒有出現漏單的情況,可以再來啊!
2017-09-06
2017-09-24 77 浏览
魚生唔新鮮,衰過爭鮮3蚊件!!!壽司。。。唉,好難食!!!炸物全部淋既,又唔熱,垃圾!!料理?全部好似人地食剩再執反上黎比你食咁,劣到爆!!?同埋D焗蠔臭既!!!!買左團購coupon,唔好以為比錢買左coupon就唔洗再比錢,係有附加費既,加埋仲貴過walk in!!!埋單400幾,食D咁既垃圾,值唔值自己諗!!!!!!冇心做就唔好做啦,比埋啲垃圾人食,予期比錢請打手、請YouTuber呃人,不如做好少少質量啦!
魚生唔新鮮,衰過爭鮮3蚊件!!!

壽司。。。唉,好難食!!!

炸物全部淋既,又唔熱,垃圾!!

料理?全部好似人地食剩再執反上黎比你食咁,劣到爆!!?

同埋D焗蠔臭既!!!!

埋單400幾,食D咁既垃圾,值唔值自己諗!!!!!!

2017-09-23
2017-09-24 79 浏览
前幾日睇到Facebook某一位飲食介紹嘅專題!片段真係唔好盡信!首先228再加一,如果要磯燒+$50,如果想食好啲嘅譬如想食三文魚籽手卷又要另外+60!今次我哋淨係試吓個磯燒呢個價錢係出邊可以有更好嘅選擇,嗰度前後係我哋張枱出現嘅大概有四至五個服務員,只有其中一個四眼扎辮同收銀嘅係正常一個短短地頭髮嘅女仔應直情係爆炸首領,佢收走刺身盆時融雪嘅水倒到成枱都係彈到我件衫,佢見到都冇同我道歉,基本嘅禮貌都無,OK算數!轉頭羊架上枱嘅時候成個跌左落去張枱度跌咗出嚟,跟住我話唔緊要,佢係我面前用手執返落去隻碟度,完全冇講過任何唔好意思架!由於嗰隻碟係得一件羊架,我哋睇住佢攞返入廚房,跟住唔使十幾秒佢行返出嚟,我睇返隻碟我肯定佢係攞返果一件出嚟比我囉,佢連隻碟都唔換啊再攞返俾我佢係咪癲㗎?佢係咪真係當我地傻架?見佢咁樣我哋有嘢都唔咁勞煩佢轉個頭另一個長頭髮嘅妹妹又係,收野嘅時候又係整跌到成張枱都係,點解呢間野啲人咁鍾意倒瀉野?跟住嗰個爐冇晒Gas,同第三個女侍應講,正常過爐係有火架嘛,成個熄咗咁肯定係冇gas啦,佢竟然出色度攞隻手放近過路話仲係暖跟住即刻走咗!我哋四個當堂笑左出黎都唔知好嬲定係好

跟住嗰個爐冇晒Gas,同第三個女侍應講,正常過爐係有火架嘛,成個熄咗咁肯定係冇gas啦,佢竟然出色度攞隻手放近過路話仲係暖跟住即刻走咗!我哋四個當堂笑左出黎都唔知好嬲定係好笑
最後好彩有四眼馬尾嗰個妹妹幫手換gas

另外一個女侍應唔知做乜次次去到我哋張枱都望住我地好似想殺人咁嘅樣,真係收銀姐姐同嗰個四眼扎辮嘅女仔係正常!其實呢相比起旺角呢間嘅放題糸兆萬已經叫做係最少人啊,如果佢哋咁樣都做唔切嘅一係就搵多幾個人啦一係就炒晒佢哋啦!食物品質好唔好都已經係其次啦我覺得,佢哋係咁樣令到我好不滿我都冇任何嘅衰樣同投訴已經好俾面,因為我鬧都嘥氣啦,$300食啲咁嘅嘢抵唔抵就見仁見智,但係唔知點解$300仲要俾錢受氣,當中有一個白色衫好似老細嘅人,真係好希望佢可以睇到呢段野

首先因為我哋有訂枱佢會每人送一件自選嘅食物
我哋揀咗生蠔,個樣好似幾靚呀,一上枱又係裝假狗嘅廣島蠔,你唔係即開唔緊要,為你淨係寫話送生蠔咋嘛,但係我想問你裝住佢嗰啲生蠔殼究竟用咗幾多次?我個人覺得其實咁樣係好唔符合衛生,雖然你話出去條街度食飯一定係污糟架啦眼不見為浄,但係我見到個殻就會諗起囉

磯🔥
首先一開始來咗個海鮮拼盤
鮑魚正常
蟹蓋好睇唔好食相都唔想影
任食嘅聖子,蠢左唔記得影相睇吓佢有幾衰
大蝦OK嘅
扇貝完全冇味加錢再叫個個係白癡

日式刺身
刺身我第一次食放題呢類野冇影相,不堪入目
寫住有得揀有頭甜蝦同埋冇頭嘅甜蝦
寫咗兩次有頭嚟到都係冇頭,跟住第三次係張紙到寫都唔明我一定要有頭,最衰真係冇影相,因為啲黑頭全部黑色,唔使講都知乜嘢事啦,死咗幾多日呀?
三文魚無味嘅,大部份放題都係咁上下
𩶘魚乾乾嘅
吞拿魚正常
帶子👌好孤寒切碎晒,出邊放題唔會咁cheap
榮螺鮮甜
冇頭嘅甜蝦鮮甜

熟食

所謂嘅到庭冷烏冬,如果可以打粗口我真係想打出嚟,點解烏冬食落去係林啤啤好似壞咗咁,真係垃圾黎架,邊有咁痴線嘅烏冬,他是怎樣煉成的?
榴槤炸彈正常,原因唔係自家出品囉
炒大蜆,沒有味道的垃圾
天婦羅正常
芝士焗生蠔好味
帶子裙邊好食因為都係買返嚟嘅啫
牛肉鍋,裏面嘅小棠菜係黃色嘅,未到其實正常不過啲菜好明顯全部都係唔新鮮,點解唔可以比少少誠意?
羊架好食嘅,所以再叫多一件,可惜爆炸姐俾返一件跌咗落張枱嘅我所以冇食到
枝豆正常
南瓜湯…冇回應…

甜品
泡芙都係食開放題嗰一隻OK
西瓜哈哈哈哈呢個真係好想笑,白肉架,全部都係西瓜皮咁滯,只不過切左綠色嗰啲然之後俾啲白色我哋咋嘛,一件都冇食到,請原諒我冇影到張相!但係我又唔會有機會再喺度食真係對你地唔住

好啦講完啦,後會無期啦3樓

所謂嘅海鮮
所謂嘅生蠔
  • 罐裝汽水
今晚我們喺旺角做完嘢之後,行過兆萬中心樓下有多間放題食店嘅店員派傳單,其中一間叫「御·八幡屋日本料理」嘅店員話他們係全新裝修過,而且唔需要排好長隊等上十幾樓,所以我們就決定去呢間食晚市放題!一入到去見到店內嘅環境裝修都幾光猛,而且坐位與坐位之間都算寬敞!一開始我們當然係叫咗個雜錦刺身拼盤嚟食咗先,眾多款刺身大至上都幾爽甜新鮮,但當中嘅鯛魚就有非常重嘅泥味,呢樣係令我們比較失望!海膽手卷嘅海膽唔係好新鮮,有啲「臭壓」嘅味道!冷稻庭烏冬嘅麵質超級腍身,一啲都唔彈牙,好似食緊發漲咗好多倍嘅麵粉咁!豉汁炒蜆嘅蜆肉離晒殼,所以唔係好多蜆肉,但醬汁嘅味道就極之鹹,鹹到我們同隔離檯嘅人客都要飲咗幾杯飲品先解到啲鹹味!日式溫泉蛋就不過不失!鹽燒大虎蝦燒得嘅效果都幾好,唔會燒到燶晒,肉質相當爽甜彈牙,而且都幾大隻!黃金焗蠔嘅芝士味都幾芳香,而且唔會有好膩嘅感覺,蠔就唔算好大隻,但味道都幾鮮味!味付螺肉嘅份量非常少,但味道都還可以,而且質感都幾爽滑!
眾多款刺身大至上都幾爽甜新鮮,
但當中嘅鯛魚就有非常重嘅泥味,
呢樣係令我們比較失望!
海膽手卷嘅海膽唔係好新鮮,
有啲「臭壓」嘅味道!
冷稻庭烏冬嘅麵質超級腍身,
一啲都唔彈牙,
好似食緊發漲咗好多倍嘅麵粉咁!
鹹到我們同隔離檯嘅人客都要飲咗幾杯飲品先解到啲鹹味!
日式溫泉蛋就不過不失!
鹽燒大虎蝦燒得嘅效果都幾好,
唔會燒到燶晒,肉質相當爽甜彈牙,而且都幾大隻!
黃金焗蠔嘅芝士味都幾芳香,
而且唔會有好膩嘅感覺,蠔就唔算好大隻,但味道都幾鮮味!
味付螺肉嘅份量非常少,但味道都還可以,而且質感都幾爽滑!
2017-08-18
2017-09-21 37 浏览
御·八幡屋 終於放工啦,呢日約埋朋友去到位於旺角兆萬中心放題餐廳,我知道最近新推出左磯燒放題,一於來試試佢。寄銷拼盤包括鮑魚、北海道燒蟹蓋、大赤蝦及扇貝,而無限任叫嘅就有蟶子、海蝦、貝殼生蠔同埋青口。我最喜歡食鮑魚同埋大赤蝦,自己加小小鹽去調味,鮮味十足,夠晒吸引。另外我哋都叫咗天婦羅,炸蝦天婦羅層炸漿唔會太厚,啱啱好,熱辣辣好正!另外仲有北海道燒帶子,係用錫紙兜裝住,上面有勁多芝士,仲加左啲沙律醬係入邊,非常滋味。另外我哋仲叫咗啲串燒,有大蔥豚肉串同埋汁燒墨魚咀等,調味啱啱好,唔錯。日式牛肉鍋估唔到都幾足料,有勁多牛肉,配上生雞蛋一隻,令口感更嫩更滑,而且湯底係壽喜燒嘅湯底,甜甜的,非常惹味。最後仲叫咗甜品,有楊枝甘露同埋櫻花奶凍,仲可以任食雪糕雪條等,真係好滿足。
御·八幡屋
日式牛肉鍋
2017-09-14
2017-09-03 89 浏览
我與朋友都中意食日式放題,間中飯聚都會相約去大食一番早前便去了位於旺角御八幡屋日本料理2小時放題,任食價:每位$158至$218不等價格相宜,款式又多仲有好特別的椒鹽炸蟹仔令我食到好飽,嚴選幾款必食回本野大家share 一下先!呢度有任燒海鮮,出面食好貴架而呢間就有大量海鮮任點加多少少錢,可以點埋鮑魚我比較中意佢既大蝦同扇貝味道鮮甜,而店員都好細心會主動埋黎睇下,幫手燒下提醒我地幾時食得最特別係個蟹蓋燒,裡面有齊蟹肉同蟹膏味道非常濃郁,好值得試一下椒鹽炸蟹仔:唔食就笨非常脆口,惹味又有肉香,配啤酒好好味朋友叫多左碟,即時又掃光韓式芝士炸雞柳:有專門店水準好中意食呀,芝士好多!仲有拉芝效果!雞皮脆身,內裡嫩滑,味道比得上韓式炸雞店蒜片牛肉:香濃惹味,份量都唔細,一口一件;好香的牛味同蒜片味天婦羅與串燒:日式吃貨必食;好中意BBQ的味道,還有香口脆口野呢度款式唔少,天婦羅蝦水準唔差;大隻有肉唔厚粉,呢種口感咪抵讚囉手卷之中呢,必點海膽;因為甜甜甜甜甜!細細卷,又易食海膽質素認真唔錯;真係愈食愈滋味呀甜品,太飽啦,都係食左支好好味既韓國雪條咋今次食過之後,下次應該好快又再約大胃朋友一齊挑戰多
我與朋友都中意食日式放題,間中飯聚都會相約去大食一番
早前便去了位於旺角御八幡屋日本料理
2小時放題,任食價:每位$158至$218不等
價格相宜,款式又多
仲有好特別的椒鹽炸蟹仔
令我食到好飽,嚴選幾款必食回本野
大家share 一下先!

呢度有任燒海鮮,出面食好貴架
而呢間就有大量海鮮任點
加多少少錢,可以點埋鮑魚
我比較中意佢既大蝦同扇貝
味道鮮甜,而店員都好細心
會主動埋黎睇下,幫手燒下
提醒我地幾時食得
最特別係個蟹蓋燒,裡面有齊蟹肉同蟹膏
味道非常濃郁,好值得試一下

椒鹽炸蟹仔:唔食就笨
非常脆口,惹味又有肉香,配啤酒好好味
朋友叫多左碟,即時又掃光

韓式芝士炸雞柳:有專門店水準
好中意食呀,芝士好多!仲有拉芝效果!
雞皮脆身,內裡嫩滑,味道比得上韓式炸雞

手卷之中呢,必點海膽;因為甜甜甜甜甜!細細卷,又易食
海膽質素認真唔錯;真係愈食愈滋味呀
甜品,太飽啦,都係食左支好好味既韓國雪條咋
今次食過之後,下次應該好快又再約大胃朋友一齊挑戰多次