2021-11-05 16 浏览
人蔘雞湯湯底味道偏膿,岩晒鐘意食重口味嘅朋友仔。湯底有好多唔同嘅料,有桂圓、人蔘、紅棗,呢個價錢都算係高質收貨。 鵝腸睇落第一眼見到好多脂肪,擔心洗得唔乾淨同埋會好肥,我朋友話係正常,鵝腸有啲肥先好食。我食落又覺得OKWOR,爽口同埋有啲脂肪味,有少少似豬粉腸味。    牛胸爽 (牛白肉)聽講一頭牛得一片,今日終於有幾會試到。其實個味好似牛仔骨邊邊個啲牛脂味,都幾正。又係因為擔心會好脂所以GOOGLESEARCH 呢個部位係咩黎,原來係肌肉黎,反而唔會肥,唔怪之得咁多人鐘意食。  肥牛呢度嘅肥牛有兩種級數,今次我叫左個平啲嘅(一黎平啲、二黎減肥),啲牛脂點都少過高一級個隻,但牛味一樣出色。沙白唔知係咪因為近街市攞貨,佢嘅沙白真係好新鮮,食每一粒都係享受,每部都有開穀!雜菜有生菜、西洋菜、白菜等等,乾乾淨淨同埋唔老。入量多,算係CP高。雙拼(墨魚滑+牛丸)牛丸係全場最有驚喜食物之一,唔知大家有無食過振興牛濃湯丸,呢度嘅牛丸拍得住,都係一咬啲牛脂同埋湯會BI出黎。墨魚滑食得出係生鮮,唔係味精個隻。本身諗住街市會唔會環境差啲,黎到發現都OK,算乾淨,老闆會播下歌,氣氛都好

人蔘雞湯
 鵝腸
WOR,爽口同埋有啲脂肪味,有少少似豬粉腸味。

牛胸爽 (牛白肉)
  肥牛
沙白

雜菜
雙拼(墨魚滑+牛丸)
2021-11-01
2021-11-05 16 浏览
趁天氣凍凍地,梗係去打邊爐啦!呢間火鍋店喺北角街市嘅熟食中心入邊,充滿港式邊爐風味!不得不介紹一下餐單,餐廳為每一樣火鍋配料配上搞笑型格嘅名稱,例如:唔使去搶,有鴨腸、天殘腳(雞腳)、邪惡豬心同埋人頭唔食食豬路等等,非常有趣!單係餐單,已經夠晒gimmick !推介火鍋配料第一名:打鑊甘必食豬潤推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5豬潤滑身,夠爽口,唔會淋,而且餐廳用咗紹興酒醃豬潤,令到豬潤充滿清新酒香,一啲都唔腥!每件豬潤都切得非常厚身,而且數量好多,大大碟,兩個人的確食唔晒。第二名:包冇詐型牛筋丸(必食)推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5呢個牛筋丸好彈牙,而且超爆汁,非常Juicy!仲好有牛肉味,食得出係真材實料!第三名:燒雞泡魚推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5雞泡魚燒得脆身,唔會乾身,仍然保留雞泡魚嘅肉汁。除咗以上推介配料之外,餐廳仲有好多唔同嘅配料選擇,滿足香港人嘅胃口。

推介火鍋配料
第一名:打鑊甘必食豬潤
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

第二名:包冇詐型牛筋丸(必食)
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5

第三名:燒雞泡魚
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
雞泡魚燒得脆身,唔會乾身,仍然保留雞泡魚嘅肉汁。

2021-11-04 6 浏览
今次去到北角熟食市場入面一間餐廳度打邊爐,總係覺得特別有風味,人地特別興奮🤣呢度除咗打邊爐,仲有好多種串燒及小食,送酒,啤一啤真係唔錯湯底都幾多選擇,有藥膳牛骨湯、養生人蔘雞湯、海帶豆腐鮮魚湯等。 雲腿冬瓜素翅湯成片厚切冬瓜加上好多雲腿同素翅,中間仲放咗雞件,雲腿令湯變得更濃郁甘香,與冬瓜好夾。素翅金黃色都好搶眼🤩入門版手切牛肉排放得好靚,脂肪比例分明,牛肉味香濃,肉質都好嫩牛骨髓唔係好多地方有㗎,熟咗都好嫩滑,又唔會有牛臊味炸極品門鱔骨有別於一般嘅魚皮,用上鱔片,保留幼骨,爽脆香口,齒頰留香,仲特別有口感其他仲有羊肉片、魚皮餃、午餐肉、萵筍片、生根、丸類、餃子等好多選擇😉

呢度除咗打邊爐,仲有好多種串燒及小食,送酒,啤一啤真係唔錯

雲腿冬瓜素翅湯

入門版手切牛肉
排放得好靚,脂肪比例分明,牛肉味香濃,肉質都好嫩

牛骨髓
唔係好多地方有㗎,熟咗都好嫩滑,又唔會有牛臊味

炸極品門鱔骨

天氣涼涼爽爽,一定要去打邊爐。今日就同朋友去到北角既火鍋店「打鑊甘」。一聽到個名,就知要刷餐勁🤪打邊爐都盡興d🤣湯底有好多款揀, 我地就試咗味道無咁濃嘅雲腿冬瓜素翅湯 真係第一次見到有片咁大咁厚既冬瓜。飲一下個湯,好香既火腿同冬瓜味道,而且好濃郁既湯底。打邊爐一流!入門版手切肥牛一d都唔入門,肥肉同牛肉好平均,食落口好香牛肉味,而且好耐都無試過咁好食既肥牛啦。羊肉片我最喜愛既羊肉片,香而不過火既羶味加上入口彈牙,正牙!!另外仲有牛骨髓、魚皮餃、萵筍片等呢度除咁打邊爐,仲有串燒小食可以點😌 佐酒都唔錯

湯底有好多款揀, 我地就試咗味道無咁濃嘅
雲腿冬瓜素翅湯

入門版手切肥牛

羊肉片
我最喜愛既羊肉片,香而不過火既羶味加上入口彈牙,正牙!!

另外仲有牛骨髓、魚皮餃、萵筍片等

呢度除咁打邊爐,仲有串燒小食可以點😌 佐酒都唔錯
  • 入門版手切肥牛
  • 牛骨髓
  • 雲腿冬瓜素翅湯
又有一個好朋友要移民了,所以食返餐地道野為朋友餞行。其實我都好鍾意食地道有風味嘅打邊爐!而且呢度仲有串燒,加上天氣開始涼,仲有埋季節限定嘅羊腩煲!我哋叫咗個<養生人蔘雞湯>湯底,係等緊個湯滾嘅時候我哋嘅前菜 - <燒雞泡魚乾>就到咗。呢隻雞泡魚乾係日本雞泡魚所以比較淋一啲,加埋啲沙律醬好好食食到咁上下嘅湯就滾咗,先飲滿湯暖暖個身先,正之後就正式開始打邊爐,我哋叫咗好多餐廳推介嘅配菜:<打鑊甘必食豬潤><羊肉片><特級本地手切肥牛><第二韭菜餃><包冇詐型牛筋丸><雜菜藍>碟雞係跟個湯嘅,但好似多咗一碟餸咁感覺幾抵哈哈整體來講啲配菜好好食,特別推介嘅真係個豬潤,清理得好好而且應該有用酒醃一醃,鬆化得來有些少酒香,真係好好味另外一個推介係個牛筋丸,彈牙不在話下,而且我仲食到好大粒牛筋喺入邊,咁正嘅牛筋丸都係我第一次食到打完邊爐,我哋幾個仲做咗個好瘋狂嘅決定,就係叫埋個羊腩煲因為見到隔離枱食我哋又真係好想食哈哈呢個羊腩煲真係冇叫錯,冇骨,羊腩連埋有層皮,而且清理得很

食到咁上下嘅湯就滾咗,先飲滿湯暖暖個身先,正

之後就正式開始打邊爐,我哋叫咗好多餐廳推介嘅配菜:

<打鑊甘必食豬潤>
<羊肉片>
<特級本地手切肥牛>
<第二韭菜餃>
<包冇詐型牛筋丸>
<雜菜藍>

碟雞係跟個湯嘅,但好似多咗一碟餸咁感覺幾抵哈哈

打完邊爐,我哋幾個仲做咗個好瘋狂嘅決定,就係叫埋個羊腩煲
因為見到隔離枱食我哋又真係好想食哈哈

呢個羊腩煲真係冇叫錯,冇骨,羊腩連埋有層皮,而且清理得很好,加上煲得好入味,好感謝自己冇猶豫不決哈哈哈哈

希望呢餐都成為我同老友好好嘅回憶,亦都祝福佢喺外國生活幸福美滿
2021-10-24
2021-10-30 30 浏览
打鑊甘火鍋串燒,位於北角渣華道熟食中心街市,餐廳以火鍋及串燒為主打。餐廳雖然位處於街市熟食中心內,但餐廳地方餐桌等均非常乾淨整潔。餐廳湯底選擇雖然不算多,但食物質素確實喜出望外,食材超級新鮮,海鮮類均用心處理乾淨,值得一讚。必點項目手切特級肥牛,一碟牛肉兩種口味,牛頸脊油花分明肉味濃,抓邊帶筋有咬口,各有特色。手打牛筋丸及蝦丸,粒粒彈牙,粒粒新鮮。餐廳另有大量串燒選擇,是夜以火鍋為主,故只點了一款燒油甘魚鮫,烹調時間味道處理一流,真心好食。

手打牛筋丸及蝦丸,粒粒彈牙,粒粒新鮮。

2021-10-29 29 浏览
今晚去到北角街市熟食樓層打邊爐。都一段時間無嚟,疫情之後地方更加乾淨。仲乾淨過一啲茶餐廳。係近地鐵嗰邊上,行到最後就係打鑊甘。呢度啲枱好大張,大家都知火鍋好多一碟碟,呢度完全放得哂。湯底點咗雲腿冬瓜,等冬瓜熟咗店員會幫手剪開。推介配料有豬潤,店員話係特別配方醃制,淥耐咗都仲爽。鍾意食豬潤嘅朋友一定要試。另一樣係牛筋丸,咬開之後非常驚喜,因為好juicy.餃類方面都係自家制,韮菜餃同白菜豬肉餃都不錯。蔬菜類都係 $28 起,非常抵食。隔離枱飲啤酒好有氣氛,如果感受地道風味嘅朋記得嚟食吓。

係近地鐵嗰邊上,行到最後就係打鑊甘。

呢度啲枱好大張,大家都知火鍋好多一碟碟,呢度完全放得哂。

湯底點咗雲腿冬瓜,等冬瓜熟咗店員會幫手剪開。

另一樣係牛筋丸,咬開之後非常驚喜,因為好juicy.
餃類方面都係自家制,韮菜餃同白菜豬肉餃都不錯。
蔬菜類都係 $28 起,非常抵食。

隔離枱飲啤酒好有氣氛,如果感受地道風味嘅朋記得嚟食吓。
  • 牛筋丸
  • 必食豬潤
2021-10-29 29 浏览
打鑊甘火鍋串燒位於北角渣華道街市,熟食中心二樓,雖然餐廳位置於熟食中心之內,但餐廳整體整潔乾淨程度,絕對比想像中要好,而且座位寬敞坐得舒適。餐廳以火鍋及串燒為主打,第一次來就先試一下傳統火鍋,餐廳湯底選擇不算太多,是夜選擇了雲腿冬瓜素翅湯底,湯底味道鮮甜,打邊爐最佳選擇。食物質素絕對有意外驚喜,食材非常新鮮,餐牌必食推介可信性甚高,誠意推介牛筋丸彈牙多汁,餐廳自家制白菜餃材料十足,野生竹笙爽脆,特級手切本地牛肉味濃,有咬口。

2021-10-27 16 浏览
鍋底的養生湯很鮮甜,湯頭濃郁不膩,牛骨湯裡有一大塊帶肉牛骨。 牛肉看起來就很美味,煮出來也很嫩,可能是因為樓下就是街市,所以新鮮度max。 魚肉是一整塊一整塊的,完全不腥,也沒有太多魚刺。 人參雞湯這次的雞肉一點也不敷衍,都是另外拿上來的一盤新鮮雞肉。 鵝腸看起來很肥,但是煮完白色的脂肪就消失不見了,只剩脆脆的腸。 蔬菜和養生湯太配了。秋天的時候,叫上朋友一起過來,絕對值得一提。周圍的朋友真是不容錯過。天氣適合

2021-10-26 19 浏览
早秋天氣轉涼,最適合吃一頓熱氣騰騰的火鍋。可能因為在街市樓上,食材都很新鮮,菜肉品質都上乘。點了藥膳牛骨和人參雞湯雙拼鍋底,湯底味道很濃郁,有一大塊牛骨肉、人參和半隻雞,鍋底分量足,吃到最後涮菜都還很入味。火鍋類似潮汕地區吃法,牛肉是手打的厚厚一片,紋理清晰,色澤明亮。鵝腸和魚腩挺新鮮,味道不過不失。幾個女孩子一起吃,比較注重養生,點了一堆菜。土豆和淮山是必點的!煮得透透的撈起,濃濃的藥膳湯入味,入口即化,香甜店員都很友好,會幫你看著鍋的火候,總體來說是一家值得一試的隱世火鍋店
早秋天氣轉涼,最適合吃一頓熱氣騰騰的火鍋。可能因為在街市樓上,食材都很新鮮,菜肉品質都上乘。點了藥膳牛骨和人參雞湯雙拼鍋底,湯底味道很濃郁,有一大塊牛骨肉、人參和半隻雞,鍋底分量足,吃到最後涮菜都還很入味。火鍋類似潮汕地區吃法,牛肉是手打的厚厚一片,紋理清晰,色澤明亮。鵝腸和魚腩挺新鮮,味道不過不失。幾個女孩子一起吃,比較注重養生,點了一堆菜。土豆和淮山是必點的!煮得透透的撈起,濃濃的藥膳湯入味,入口即化,香甜[Drool]店員都很友好,會幫你看著鍋的火候,總體來說是一家值得一試的隱世火鍋
2021-10-26 16 浏览
天氣轉涼,特意約上朋友過來吃火鍋,聽說北角有一間火鍋串燒特別好吃😋就跟朋友一起過來了。 第一次來街市吃東西,感覺很生活,很貼地氣。喜歡😍這樣的感覺,環境也很舒服。人嘛,就是要有煙火氣息。 要了養生鍋底,雞和牛骨鍋,一開始喝湯,瞬間就很滿足了。朋友聚會,總是放鬆心情的好方法。吃飽了可以迎接將來的挑戰。 點了好多好吃的,牛肉和鴨腸,都是地道潮汕火鍋的精髓,今晚也吃得飽飽的。可能因為樓下就是街市,所以,所有的肉類和菜都超級新鮮。蔬菜也是很鮮美,在養生湯裡面燙過之後,入口都是甜甜的。吃了那麼多店,各有特色,想不到街市也有這樣的美食,值得大家發現。打鑊甘火鍋串燒北角渣華道99號渣華道市政大廈2樓CF1號舖

打鑊甘火鍋串燒
北角渣華道99號渣華道市政大廈2樓CF1號舖
2021-10-23 42 浏览
上網見到北角街市新開左間火鍋串燒店見未有太多人介紹就等我親身去試試佢啦點左個招牌打鑊甘豬筒骨鍋唔係想像中好多豬筒骨嗰種 但味道ok日本豚肉片好好食 薄薄地 淥廿秒都食得層脂肪爽爽地 好有豬味又唔靭特級本地手切肥牛牛味好濃 雖然睇落唔多油花但食落都幾滑半份包冇詐型牛筋丸+半份手打墨魚丸見個名咁搞笑又係必食推介就試下個牛丸先真係得喎 一咬開去會爆汁 勁有彈性有咬口手打墨魚丸都好好味 有墨魚粒粒雜菌拼盤有金菇雞脾菇冬菇娃娃菜清清地湯底最夾就係娃娃菜今次人少食唔到太多野下次要再去試下啲串燒先
上網見到北角街市新開左間火鍋串燒店

清清地湯底最夾就係娃娃菜

今次人少食唔到太多野
下次要再去試下啲串燒先

2021-10-23 33 浏览
一直都知道北角渣華道街市有很多好吃的這次朋友就約了去一間新開的店吃火鍋非常期待呢調味架 一般的蔥蒜辣椒都有點了打鑊甘豬筒骨煲裡面有豬筒骨 粟米 甘筍 芹菜湯頭清甜特級本地手切牛肉點了一份中的都有十幾片兩個人吃剛剛好沒有太多脂肪 牛味濃郁手工餃可以點雙拼的選了自製白菜餃和自製雲吞白菜餃菜肉比例平均雲吞的蝦蠻大隻爽甜的 推介雜菌籃大蟹肉棒外表不太好 但吃起來不錯不是那種一團麵粉做的假蟹柳火鍋必備啤酒大瓶Asahi 30
一直都知道北角渣華道街市有很多好吃的

不是那種一團麵粉做的假蟹柳

火鍋必備啤酒
大瓶Asahi 30

2021-10-23 52 浏览
今日去完渣華道打針見有啲肚餓就想去食啲野想打邊爐但一個人又太dry咁岩有人朋友喺北角忙完有時間所以就即與約佢去打邊爐打針隔離就係街市我地都主力揾街市美食咁岩就search到有間邊爐食仲要五點幾就可以食所以就去吃夠本我地兩個都係食肉獸所以今日選料主要都係肉而且豬牛羊魚都有🤣🤣🤣🤣🤣因為想對自己好啲所以牛肉方面揀左特級本地手切肥牛想每樣食材都試下所以肥牛只係揀左中份(其實佢得大同中)一食就冇失望肥牛對得住個價錢肥牛肥瘦分明雖然切得薄但食落去口感都仲喺度而且滾十幾秒就食得非常鮮嫩我地揀左羊肉片冇諗過$88我羊肉片分量都唔少每一片都差唔多大肉質新鮮而且一啲都唔蘇仲好有羊味魚我地一定嗌脆鯇因為打邊爐入食之選呢間雖然切得薄但魚收縮嘅時候反而令到魚肉變厚身口質扎實有咬口魚肉唔柴夠新鮮最驚喜係功夫牛相連因為原來係熱賣店家都推介佢本身比較碎所以煮嘅時候要用個篩裝住加上要煮得多一口食一匙羹就最滿足口質爽口店家見我地未食過仲喺隔離教我地煮🤣🤣🤣🤣🤣
今日去完渣華道打針

因為想對自己好啲
所以牛肉方面揀左特級本地手切肥牛
想每樣食材都試下
所以肥牛只係揀左中份
(其實佢得大同中)
一食就冇失望

店家見我地未食過
仲喺隔離教我地煮
🤣🤣🤣🤣🤣

2021-10-23 236 浏览
今天在北角見完工再寄完包裹都已經成五點多但正正肚餓於是google一下附近有什麼好吃其實大埔、深水埗、上環街市都有很多出名食物於是今次主要集中火力尋找北角街市有什麼隱世美食天氣轉涼就好來吃火鍋剛好北角街市有一間名字十分特別的火鍋店叫「打鑊甘」雖然五點多但也已經開市所以就選擇它!湯底方面選了比較清的♥️打鑊甘豬筒骨湯$158一上桌很大一鍋而且入面的配料不少有白蘿蔔、紅蘿蔔、豬大骨、粟米、西芹等清湯中帶點鮮甜而已湯是不油膩因為只有兩個人所以沒有點太多配料只點了幾款🧡特級本地手切肥牛(中) $198牛肉非常新鮮而且色澤經潤一下去燙十多秒已經可以吃剛變色的牛肉特別嫩滑尤其是新鮮的牛肉肉質不粗不柴很容易咬開沒有渣💛功夫牛相連$128第一次吃這個餐牌寫住「早叫就有遲到就冇」所以閉眼就點了果然還好早叫不然就錯過這個美食因為第一次食店員貼心地過來提示不要煮太久變色就可以吃不然會太韌難咬開口質似毛肚但更為爽口而且一湯匙一湯匙的吃十分過癮💚鮮枝竹$38比起炸枝竹我愛鮮枝竹因為不會影響湯底變油反而增加了口感豐富味蕾吃新鮮的枝竹有點像去京都吃的湯豆腐無得去旅行吃個新鮮枝竹也可以假裝一下🤣🤣💙西洋菜$32十分新鮮

今天在北角見完工再寄完包裹都已經成五點多
但正正肚餓
於是google一下附近有什麼好吃
其實大埔、深水埗、上環街市都有很多出名食物
於是今次主要集中火力尋找北角街市有什麼隱世美食
所以就選擇它!

湯底方面選了比較清的
♥️打鑊甘豬筒骨湯$158
一上桌很大一鍋而且入面的配料不少
有白蘿蔔、紅蘿蔔、豬大骨、粟米、西芹等
清湯中帶點鮮甜而已湯是不油膩

肉質不粗不柴
很容易咬開沒有渣

💛功夫牛相連$128
第一次吃這個
餐牌寫住「早叫就有遲到就冇」
所以閉眼就點了

無得去旅行
吃個新鮮枝竹也可以假裝一下🤣🤣

💙西洋菜$32
十分新鮮的菜
$32 一大籃十分化算!

💜鮮鯇片$88

羊肉片很大片
沒有腥和「蘇」味
而且煮轉色就吃
反而十分軟身不會太韌

📍 打鑊甘火鍋串燒 (北角)
北角渣華道99號渣華道市政大廈2樓CF1號舖
  • 功夫牛相連